Tysiące pasji i uspokojeń
Blog > Komentarze do wpisu

Smorodinówka

Smorodinówka - ile lat ma ten przepis nie pamiętam ,pewnie dużo ,bo kartka już żółta ,podarta .Przepis kiedyś  miała moja babuszka ,a od kilkunastu lat ja .Kiedyś kiedy spirytus był trochę tańszy robiłam w 100% wg tego przepisu .Teraz wychodzi trochę astronomiczna cena za całość ,tym bardziej ,że mam jeszcze w planach starą jak świat nalewkę leczniczą z miodu gryczanego ,mandarynkową ,brzoskwiniową i wiele innych zresztą jak co roku .Składniki podam jak w przepisie.Pozmniejszałam ilość składników i jest naprawdę super 

3kg dojrzałych czarnych porzeczek  9 ja daję około 1,20kg) czarnych porzeczek , 1 i 1/2 litra spirytusu ( 95% ) ja daję 0,5 litra , 1 i 1/2 litra czystej wódki ( ja daję 0,5 litra ) ,3/4 kg cukru ( ja na tą ilość ) daję 200 g .Jeżeli ktoś lubi można dodać 4- 5 gożdzików ,kawałek cynamonu ( ja daję rzadko 

Porzeczki przebieramy i czyścimy .Wkładamy do dużego słoika .Dolewamy wódkę i spirytus i dodajemy ewentualnie cynamon i gożdziki .Odstawiamy w ciemne miejsce na około 6-7 tygodni .Następnie zlewamy nalewkę .Owoce pozostałe w słoiku zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na następne 6- 7 tygodni .Sok który powstanie z porzeczek mieszamy z nalewką .Przepuszczamy całość przez gazę lub drobne sitko i przelewamy do butelek z ciemnego szkła i niestety odstawiamy na 7 miesięcy .Możemy wykorzystać ponownie porzeczki zasypując je kolejny raz cukrem ,i uzyskamy wtedy jeszcze minimalną ilość nalewki ( ( ja mówię na to siki ) Dalej CZEKAMY ,CZEKAMY I JESZCZE RAZ CZEKAMY .

Póżniej po prawie 13miesiącach delektujemy się niesamowitym smakiem i aromatem .Jak dla mnie Smorodinówka jest królową nalewek ( jedna uwaga pod warunkiem ,że jest wykonana z nie pryskanych owoców i bardzo dojrzalych )

Przy okazji stłuklam swój słoik do nalewki trochę mniejszy i musiałąm zrobić w większym  przeznaczonym do czego innego

 

środa, 13 lipca 2011, lutka40

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: bijana, 86-41-7-90-dynamic.b-ras1.bdt.dublin.eircom.net
2011/07/13 20:43:57
to ja poprosze kieliszeczek...pyszna sprawa..
-
2011/07/14 17:24:45
bijana - proszę bardzo częstuj się nie tylko jednym
-
2011/07/18 13:48:40
U mnie w tym roku z czerwonych porzeczek,jeszcze nie przecedzona zobaczymy co z tego wyjdzie :)
-
2011/07/18 16:25:36
kuchennefascynacje - z czerwonych jeszcze nie robiłam .Proszę dać znać jak wyjdzie z chęcią bym spróbowała.Pozdrawiam
-
2012/07/01 20:52:00
zabieram się od kilku lat za zrobienie nalewek i jakoś nie realizuję planu. W tym roku na pewno zrobię z porzeczek z Twojego przepisu Lutko:)
-
2012/07/04 08:19:42
Magda,- polecam jest przepyszna.
Pozdrawiam
-
Gość: Konrad, klient-88-135-170-12.strefawifi.kolnet.eu
2012/08/30 23:01:19
Bardzo smaczna, a zarazem zdradliwa nalewka. Można pić i pić bo nie czuć %, a potem ciężko od stołu wstać:)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino