Tysiące pasji i uspokojeń
Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbasa drobiowa

Przepis na to cudo pochodzi z :

http://liandacooking.blogspot.ru/2013/05/blog-post_27.html

http://www.povarenok.ru/recipes/show/46066/

Pyszna drobiowa kiełbaska ,aromatyczna ,i bardzo prosta w zrobieniu.Smak możemy dowolnie komponowac ,dodając to co lubimy np majeranek ,kminek ,można dodac cebulkę ,trochę świeżej papryki .Ja dodałam od siebie 4 suszone pomidory z zalewy ,zioła i świeżą bazylię .Na drugi raz dam tylko mniej czosnku ,bo chociaż go uwielbiam ,jest go trochę za dużo tzn ja dałam chyba za dużo bo cztery duże ząbki .Od siebie dodałam również dwie łyżki oliwy z pomidorków ,następnym razem dam trochę więcej ,bo jak wiadomo piersiątka są chude 

Przepis podaję w oryginale ( moje wolne tłumaczenie ) ,swoje dodatki podam w nawiasach 

700 g piersi z kurczaka 

30 g żelatyny 

1 łyżeczkę papryki  słodkiej ( ja dodatkowo dałam jeszcze ostrej ) 

pieprz świeżo zmielony,sól  

4 ,5 ząbków czosnku ( dam następnym razem 2 ) 

zioła : koperek ,pietruszkę lub inne suszone zioła ( ja dałam łyżeczkę ziół do pizzy + 5 listków świeżej bazylii )

( 4 pomidory z zalewy + 2 łyżki oleju )

Piersi kroimy ma małe kawałki ,dodajemy paprykę zioła ,czosnek  i żelatynę .Dobrze wszystko razem mieszamy (wyrabiamy ręką ) 

Umieszczamy w rękawie do pieczenia i ładnie formujemy w zgrabny cukierasek .Zabezpieczamy klipsami lub zawiązujemy końce sznurkiem .Robimy 2-3 nakłucia cieńką igłą .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180  na 50 minut Najlepiej nadaje się jakaś wąska foma np keksówka .Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia ,ściągamy folię i wkładamy z obciążeniem do lodówki ( ja wsadziłam normalnie przykrytą talerzem ) na około 7 godzin ,a potem zajadamy sobie z chlebkiem .Pychota !

moje uwagi : ciepła kroi się dośc dobrze i świetnie smakuje ,po wystygnięciu a przed wstawieniem do lodówki kruszy się , po 7 godzinach leżakowania w lodówce pięknie się kroi a tzn że nie mogłam się oprzec i podjadałam .Stąd wiem .

Myślę też sobie ,że jak dodam następnym razem ze dwie łyżki oliwy więcej ( nawet więcej )kiełbaska będzie jeszcze  smaczniejsza 

czwartek, 24 października 2013, lutka40

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/24 21:38:46
wygląda bosko, musze sama sprobowac zrobic :)
-
2013/10/24 22:33:06
_______________________________________
WYGLĄDA ZNAKOMICIE: DZIEŁO SZTUKI! *****

_______________________________________
-
2013/10/25 00:11:23
Bardzo fajna, choć mi się bardziej z klopsem kojarzy :)
-
2013/10/25 06:05:29
Zdjęcie już zrobiłam sobie przepisu, muszę sprawdzić co tam mam w domu, co trzeba kupić i jutro będę robiła. Dziękuje za inspirację :)
-
2013/10/25 10:01:40
Świetny pomysł!!!!!!!!! Jestem pod wrażeniem :)
-
2013/10/25 10:34:34
Super pomysł, taka domowa kiełbasa o wiele zdrowsza od tych badziewi co nam sprzedają w sklepie, muszę koniecznie wypróbować :-)
-
2013/10/25 13:15:09
Fajna ta kiełbasa, z pewnością by mi smakowała.
-
2013/10/25 16:42:20
Taka domowa kiełbasa musi smakować wybornie :)
-
2013/10/26 16:20:25
super :) swojskiej kiełbaski to jeszcze nie robiłam nigdy
-
2013/10/27 00:36:49
ale suuuper! wcześniej z taką kiełbasą się nie spotkałam! teraz czas na mnie! :)
-
2013/10/27 08:06:28
alez mi ochoty zrobiłaś na taką domową wędlinkę
-
2013/10/27 13:43:41
Bardzo lubię domowe odpowiedniki sklepowych produktów. Fajny ten przepis, muszę zapisać.
-
2013/10/28 11:43:33
Domowa wędlinka to jest to! :-)
-
2013/10/28 19:29:47
Domowa wędlinka jest milion razy lepsza niż ta ze sklepu, Twoja wygląda na bardzo smaczną :)
-
2013/10/28 20:30:20
Pyszności! Zjadła bym kilka kanapek z tym smakołykiem. Muszę coś podobnego zrobić na Wsz. Św. jak zjedzie się rodzinka. do tego jakis sos... mniam... Ty to umiesz namawiać... :) Pozdrawiam Dorota
-
2013/10/28 21:34:51
smakiempisanyblogspotcom- polecam ,jest pyszna ,tylko zdecydowanie trzeba dodac do cycuszków trochę tłuszczu ,wtedy nie będzie sucha .
Dziękuję i pozdrawiam
-
2013/10/28 21:42:06
nikollet85- polecam ,jest bardzo smaczna ,no i własna. POZDRAWIAM
-
2013/10/28 21:44:22
basinepichcenie- polecam ,dodaj tylko tłuszczyku ,wtedy nie będzie sucha .Pozdrawiam
-
2013/10/28 21:46:18
agatatrelaaa- bardzo dziękuję za miłe słowa ,jest mi ogromnie miło .Pozdrawiam serdecznie
-
2013/10/28 21:53:28
Natalia - Poezja Smaku- jak zwał ,tak zwał ,ważne że przepysznie wyszło .Pozdrawiam
-
2013/10/29 19:08:11
-
degustatorka- polecam - jest łatwa i bardzo smaczna .Dziękuję i pozdrawiam
-
2013/10/29 19:13:56
Dzikowiec, - bardzo się cieszę ,ze podoba się Tobie .Polecam i dziękuję bardzo
-
2013/10/29 19:16:13
agattekh- polecam ,bo jest mało skomplikowana ,i bardzo smaczna .Dziękuję i pozdrawiam
-
2013/10/29 19:17:41
kulinarny blog samanthy, - całkiem ,całkiem .I co ważne nie ślimaczeje na drugi dzień .Dziękuję i pozdrawiam
-
2013/10/29 19:36:23
KuchAsia,- polecam i serdecznie pozdrawiam
-
2013/10/29 19:40:40
izaa_a- to się bardzo cieszę i oczywiście polecam .Dziękuję i pozdrawiam
-
2013/10/29 19:44:18
Kura Domowa,- ja też lubię ,mniej więcej wiadomo z czego jest zrobiona .Kiełbaskę polecam i pozdrawiam serdecznie
-
2013/10/29 19:45:06
judik1119- zgadzam się ,to jest to !.Dziękuję i pozdrawiam
-
2013/10/29 20:00:54
ewa_ciasteczkowakraina-dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam
-
2013/10/29 20:02:51
Twins Pot, - dziękuję bardzo za miłe słowa .Oczywiście polecam myślę że z jakimś sosikiem chrzanowym będzie smakowac rewelacyjnie ,bo z samym chrzanem smakuje wybornie .Pozdrawiam serdecznie
-
2013/10/30 19:50:29
Super przepis! Uwielbiam takie domowe wyroby...zawsze wiem co jem..:)
-
2013/11/14 09:20:17
Wędlina dla mnie - domowa i drobiowa. Zapisuję :).
-
Gość: Doti, 89-71-167-197.dynamic.chello.pl
2013/11/23 13:27:24
Żelatyny jak rozumiem nie rozrabia się z niczym przed dodaniem?
-
2013/11/24 10:07:03
Doti,- nie ,z niczym nie rozrabiamy ,wsypujemy do mięska i mieszamy ( wyrabiamy ) rączką.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
-
Gość: Doti, 89-71-167-197.dynamic.chello.pl
2013/11/27 09:20:38
Dziękuję za odpowiedź - kiełbaska dochodzi w piekarniku :)
-
2013/11/27 09:46:18
Doti- mam nadzieję ,że będzie smakowac .Daj znac jak wyszła .Pozdrawiam
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino