Tysiące pasji i uspokojeń
Blog > Komentarze do wpisu

Krajanka czekoladowa babuni

Znowu długo mnie nie było ,ale jak pisałam wcześniej jakiś czas jeszcze tak będzie 

Dzisiaj proponuję Wam na osłodę przepyszne ciasto .Mięciutkie ,puszyste ,przełożone cudownym kremem budyniowym ,oblane mleczną czekoladą .

Przepis pochodzi z gazetki ze sklepu Lewiatan 

Przepis podaję w oryginale .Moim dodatkiem jest marmolada  o smaku pigwy ( świetne połączenia ).Można dodac inny ulubiony dżem  np jeżynowy ,z czarnej porzeczki .Polecam z serca ,bo ciacho jest przepyszne ,proste i  dośc szybkie 

Składniki : 

Ciasto :

25 dag margaryny 

2 szklanki cukru 

3 płaskie łyżki kakao 

4 jajka 

2,5 szklanki mąki tortowej 

szklanka zsiadłego mleka ( dałam trochę więcej ,dodatkowo jeszcze pół szklanki )

łyżeczka sody oczyszczonej 

Krem : 

0,5 litra mleka 

4 łyżki mąki ( dałam 5 )

opakowanie cukru waniliowego 

2 kopiaste łyżki cukru ( dałam 5 )

250 g masła ( koniecznie ) 

Masa czekoladowa 

10 dag masła roślinnego 

3 łyżki kakao 

20 dkg cukru pudru 

łyżka wody 

Ciasto : 

Margarynę utrzyj z z cukrem ,dodajac kolejno jajka i zsiadłe mleko .Do masy przesiej kakao .mąkę i sodę .Blachę wyłóż papierem do pieczenia ,piecz w nagrzanym piekarniku (170 C ) 30 - 40 minut 

Ja piekę w dwóch blaszkach jednocześnie przez około 20 min do tzw suchego patyczka .Oszczędzam czas ,prąd i nerwy  przy krojeniu biszkoptu .Niestety mimo doskonałych rad i metod prawie zawsze wychodzi krzywy ( tak już mam - fryzjerką ,ani krawcową nie mogłabym byc ! )

Krem :

Zagotuj mleko z mąką i cukrem ,odstaw do ostygnięcia .Ja robię ciut  inaczej . Odlewam trochę mleka w którym rozprowadzam mąkę .Mieszam ,żeby nie było grudek i wlewam do reszty gotującego się mleka .Gotowy budyń odstawiam do ostygnięcia .Następnie ucieramy z masłem na puszysty krem 

Upieczony placek przekrój na pół na dwa blaty i przełóż kremem .

Ja jeden z placków posmarowałam marmoladą ,na to wyłożyłam krem ,a na krem drugi placek 

Przygotuj polewę - w rondelku rozpuśc masło ,dodaj kakao i zagotuj .Dodaj cukier puder i wodę .Intensywnie mieszając ,gotuj kilka minut .Zdejmij z ognia ,nadal mieszając .Rozsmaruj osudzoną polewę na wierzchu ciasta .

Polewy z tego przepisu nie robiłam ,więc nie wiem czy jest dobra .

Robiłam wg własnego sprawdzonego przepisu 

a tak wygląda gazetkowe ciacho 

smacznego !

czwartek, 19 marca 2015, lutka40

Polecane wpisy

  • Biszkopt z kremem brzoskwiniowym

    Pycha !!!! Słodkie ,puszyste i takie dobre Polecam z całego serca Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 1/2013 Przepis podaję w oryginale Składniki :

  • Biszkopt z masą makową

    Mięciutki ,puszysty ,delikatny biszkopt ,przełożony delikatnym kremem karpatkowym ,z lekko kwaskową nutką dżemu z czarnej porzeczki .Przepis bardzo prosty i szy

  • Ciasto z masą jabłkową

    Cudowne ,mięciutkie i słodko kwaśne .Polecam z całego serca Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - WYDANIE SPECJALNE CIASTA I CIASTECZKA 12/2015 Przepis

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/03/19 22:11:41
Wygląda pysznie :)!
-
2015/03/20 00:05:22
Obłędna ta krajanka. Akurat szukam przepisu na ciasto z kremem :)
-
2015/03/20 13:08:07
Pyszny przekładaniec, myślę, że smak konfitury z pigwy tylko wzbogaca jego smak :)
-
2015/03/20 22:05:53
Bardzo fajna krajanka :)
-
2015/03/21 07:47:33
bardzo pysznie wygląda
-
2015/05/20 09:53:13
Obłędnie wygląda to ciasto, zgłodniałam :D
-
2015/12/22 11:26:02
Ale bym zjadła Twojego ciasta!
-
2016/01/20 13:54:16
Bardzo się cieszę Lutko, że już wróciłaś i życzę Ci wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino