Tysiące pasji i uspokojeń

Smarowidła

niedziela, 26 maja 2013

Przepyszny i bardzo aromatyczny 

Zrobiłam z : 

Około 30 dkg świeżej słoniny 

30 dkg wędzonej słoniny 

10-15 dkg wędzonego boczku 

Wszystko razem pyrciło się  na patelni .Na koniec, jak już tłuszczyk pięknie pływał dodałam jedną dużą posiekaną cebulę ,trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku .Doprawiłam sporą ilością ziół prowansalskich ,soli i pieprzu tureckiego i papryki 

czwartek, 16 sierpnia 2012

Inspiracją dla mnie był smalczyk z tego bloga :

http://szefkuchni.blox.pl/2012/06/Najlepszy-smalec.html

 

Co prawda zrobiłam kapkę inaczej niż w oryginale ,bo zamiast boczku pażonego dałam wędzony ,nie dodałam kiełbasy z prostej przyczyny bo zapomniałam kupić i zmniejszyłam znacznie ilość składników ,to i tak wyszedł bardzo dobry ,bogaty w smaku ,a co najważniejsze mężowi bardzo smakuję . 

Ja zrobiłam z :

30 dkg boczku wędzonego

+- po 15 dkg łopatki i karkówki

30-40 dkg słoniny

jednego jabłka

dużej cebuli

soli ,pieprzu i majeranku

2 ząbków czosnu

Na patelne wrzuciłam pokrojoną w malą kostkę słoninkę ,jak się trochę stopiła dodałam drobniuteńko pokrojone mięsiwo i boczek .Wszystko razem pyrkało na patelni około 50 minut .Pod sam koniec dodałam posiekaną cebulkę ,starte na tarce jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek .Doprawiłam solą ,pieprzem i dość dużą ilością majeranku  

 

 

 

 

poniedziałek, 23 lipca 2012

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis  - Na drugie Śniadanie  9/2011

Wybitnie mi nie smakowała i tyle .Doprawiałam ją póżniej po swojemu ,dodałam bazylię świeżą i suszoną ,.ketchup i jeszcze tam coś .Nic nie dało .Fuj .Dobrze ,że zrobiłam swoim zwyczajem z połowy składników ,bo męczyłabym ją chyba z tydzień .

Przepis podam mimo wszystko ,może ktoś zechce zrobić ,albo ominie go łukiem sprężystym

50 dag filetów z kurczaka

4 łyżki koncentratu pomidorowego

pomidor

czerwona cebula

kostka rosołowa

ostra mielona papryka

sól ,pieprz

Mięso myjemy i zalewamy rozpuszczoną we wrzątku kostką rosołową .Gotujemy do miękkości .Wyjmujemy i osączamy .Kroimy w kostkę .

Cebulę obieramy i drobno siekamy .Pomidora myjemy ,osuszamy i kroimy w małą kostkę .Dodajemy z cebulą i koncentratem pomidorowym do mięsa .Doprawiamy solą i,pieprzem i papryką .Dokładnie mieszamy .Wkładamy do lodówki na około 30 minut .Jeżeli pasta jest za sucha należy wlać ok 50 ml soku pomidorowego

Podobno można ją podać również na rodzinne spotkania - Jeju ,jak to dobrze ,że zawsze testuję na sobie .Dopiero by się wszyscy zdziwili

sobota, 19 maja 2012

Przepis pochodzi książeczki Biblioteczka Poradnika Domowego - Kuchnia Grecka

To jest po prostu pyszne .Możemy używać go do czego dusza zapragnie .Ja zasugerowałam się zdjęciem i posmarowałam sobie chleb ,więcej nie było ,bo tak próbowałam ,że wyjadłam z patelni prawie wszystko .Świetnie smakuje solo , będzie bardzo dobrym dodatkiem do makaronów ,naleśników itp .Polecam

Przepis podaję w oryginale

Potrzebujemy :

czerwona i żółta ( u mnie zielona ) papryka upieczona i obrana ze skórki .Trochę się zamotałam i pokroiłam w maleńką kostkę świeże papryki ,ząbek czosnku ( ja dałam dwa ),cebula ,garść łuskanych orzechów włoskich ,3 łyżki oliwy z oliwek,łyżka octu winnego ,sól ,ostra papryka

Papryki drobno pokroić.Czosnek obrać i posiekać .Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Orzechy przebrać ( uwaga na resztki łupinek )i drobno posiekać .Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy ,wrzucić czosnek i cebulę ,i na małym ogniu dusić ,aż zmiękną.Dorzucić paprykę i orzechy,dolać dwie łyżki oliwy ( można mniej ) i łyżkę octu winnego do smaku .Posolić i doprawić ostrą papryką.Dusić na małym ogniu ,mieszając ,aż składniki połączą się w jednolitą masę. 

Ja od siebie dodałam jeszcze łyżkę ostrego ketchupu

sobota, 04 lutego 2012

Pyszna pasta na kanapki .Szybko się robi i jeszcze szybciej znika ..Ilość składników dowolna .

Tym razem zrobiłam z dwóch jajek ,około 5 cm kawałka pora ( biała część ) i groszku konserwowego .Całość drobniutko posiekana ,doprawiona solą ,pieprzem i wymieszana z majonezem i musztardą sarepską

niedziela, 18 grudnia 2011

Przepis pochodzi ze strony :

http://wegetarianin-z-przymusu.blogspot.com/2010/11/wegetarianski-pasztet-z-jajek-i.html

Przepis bardzo prosty ,szybko się robi ,i rewelacyjnie smakuje .Jest bardzo delikatny ,mięciutki ,mnie osobiście trudno od niego odejść .Pycha .Następnym razem zmniejszę tylko czas pieczenia ,bo wg mnie godzina to zdecydowanie za długo .Kiedyś robiłam podobny i jak sobie przypominam piekłam około 35-40 minut

Potrzebujemy :

10 jajek ugotowanych na twardo

2 surowe jajka

300g pieczarek

pęczek szczypiorku

natka pietruszki lub koperku

2 łyżki majonezu

1 łyżka śmietany 18%

1 średnia cebula

0,5 szklanki bułki tartej

sól ,pieprrz ,majeranek ,bazylia

1 łyżka masła

Surowe pieczarki ścieramyna tarce ( na  grubych  oczkach ) ,cebulę kroimy w drobną kosteczkę i oba składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masełkiem .Smażymy do momentu  gdy odparuje całą woda.Do miski wrzucanmy pokrojone na nieduże kawałki jajka ( ugotowane na twardo ) ,dodajemy posiekany szczypiorek ,pietruszkę ( koperek ) ,dobrze doprawiamy .Następnie dodajemy surowejajka ,śmietanę ,majonez ,pieczarki ,cebulkę .Ponownie mieszamy .Dodajemy bułkę tartę

Tak przygotowaną masę przekładamy do nasmarowanej masłem keksówki .Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika  na godzinę .Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygnięcia. Niestety połowę zjadlam jeszcze ciepłą ,trochę z majonezem ,trochę z chrzanem

wtorek, 29 listopada 2011

Przepis zgapiony z książki p Caprari z moimi duzymi modyfikacjami Jak znajdę przepis autorki to podam .Oryginalna wersja była ,o ile pamiętam na 3 kg bananów  i wersja do słoiczków Ja robię w różnych wersjach i zawsze małe porcje ,żeby było świeże i o różnych posmakach .Dzisiaj użyłam :

2 banany

trochę soku z cytryny i pomarańczy

pół opakowania cukru waniliowego

Banany rozgniatam widelcem ,wkładam do małego rondelka ,podlewam ociupinką wody .Mieszam często bo lubi się to to przypalać .Dodaję soki i cukier i chwilę gotuję aż sok wyparuje a masa zgęstnieje .I już gotowe .Pyszne ,oczywiście dla wielbicieli bananów i co ważne za każdym razem można dodać co innego np troszkę truskawek ,czekolady ,miodu ,orzechów ,malin ,jeżyn ,jabłek itp  Smacznego !!!

 

wtorek, 22 listopada 2011

Kolejna świetna propozycja z książki p Caprari na pastę kanapkową .Niby nic ,tylko połączenie kremowego serka ,zieleniny i orzechów ale  smakuje wybornie

Tym razem dałam dwa trójkąciki topione o smaku ziół ,sporą garść świeżej posiekanej bazylii i pietruszki .Do tego kilka posiekanych orzechów włoskich ,troszkę soli i pieprzu .Kromeczka chlebka z soją i taka porcja witaminek na śniadanko bardzo mi się podoba

Nie wiem dlaczego sama nie wpadłam na ten pomysł

niedziela, 13 listopada 2011

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari - Kuchnia włosko - polska i polsko włoska dla początkujących

Kolejny udany i bardzo smaczny przepis wygrzebany z książki mojej ulubionej autorki .Przepis podaję jak w książce

Potrzebujemy :

1 spory serek topiony ( najlepiej emantaler lub opakowanie serka homogenizowanego ) - ja kupiłam kostkę chyba tylzycki ( można dać jakiś smakowy np paprykowy ,pieczarkowy )

3 łyżki siekanych orzechów ( zmieliłam w młynku ) włoskich ,laskowych lub zienmnych

1 mały świeży ogórek

2 łyżki siekanej natki pietruszki ( dodałam też bazylię )

1 czerwona papryka

sól do smaku ( ja dodatkowo doprawiłam pieprzem i świeżo zmielonymi ziołami włoskimi )

Paprykę i ogórek drobno posiekać ( ogórek warto posolić i odcisnąć z wody ) ,wymieszać z orzechami ,natką i serkiem ,doprawić .Masa ta jest wyjątkowo smaczna z ciemnym chlebem .Można przybrać plasterkami pomidora (autorka )

Polecam ,dobrze przyprawiona jest poprostu pyszna ,a wychodzi z tych składników spora ilość

niedziela, 06 listopada 2011

Masło czekoladowe z orzechami - przepis pochodzi ze strony Mileny którą zresztą bardzo przepraszam za pomyłkę w imieniu ( obok mnie siedziała Mariola i stąd ta pomyłka )

http://dzismamochotena.blox.pl/2011/10/Maslo-czekoladowe-z-orzechami-laskowymi-i-babka.html

Masełko jest rewelacyjne ,wszyscy co próbowali twierdzą ,że 100 razy lepsze niż Nutella i jak jeden mąż chcą przepis .Dziękuję za przepis i puszczam  do szczecińskich smakoszy i nie tylko

Składniki :

Puszka mleka skondensowanego slodzonego ( około 500 g )

200 g czekolady (ja dałam 1 gorzką i jedną mleczną )

70 g orzechów laskowych

100 g masła

Orzechy drobno zmielić i chwilkę podsmażyć na suchej patelni .Czekoladę połamać na drobne kawałki ,dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej .Dodać mleko skondensowane ,orzechy i dokladnie wymieszać .Przełożyć do słoiczków ,odstawić do lodówki ,żeby stwardniało i łasuchować ,łasuchować i głaskać się po brzuszku .

 

niedziela, 04 września 2011

Przepis pochodzi z książki Wszystko o Wegetarianiżmie - Marii Grodeckiej

Smakuje wyśmienicie ,jedyny minus to to ,że nie można go zgrabnie ukroić jak jest ciepły i niestety trzeba poczekać aż będzie zimny( ja i tak zjadłam ciepły z ketchupem i bez )

Podaję przepis za książką  

Potrzebujemy : 50 dag pieczarek ,łyżkę oliwy ( ja dałam maslo z odrobiną oliwy ) ,duża cebula ( ja dałam trzy średnie ) ,2/3 małe bułki ( dałam trzy kajzerki ) ,3 jajka ,sól

Pieczarki ,umyte i pokrojone ,oraz pokrojoną cebulę udusić z dodatkiem oleju ( masła ) i dodatkiem wody .Namoczyć bułki ( namoczyłam w bulionie ) i po odciśnięciu przepuścić przez maszynkę razem z odparowanymi grzybami .Dodać żółtka ,a na końcu pianę ubitą z bialek .Soilć ostrożnie ,aby nie zagłuszyć subtelnego aromatu pieczarek ( nie lubię mdłych portraw więc po swojemu posoliłam i popieprzyłam) .Od siebie dodałam jeszcze garść zielonej pietruszki Zapiekać okolo godziny w kamionce lub innym naczyniu żaroodpornym .Po ostudzeniu używać do kanapek

Niestety nie była podana temperatura .Ja pieklam w temp 175C przez 55 minut  

 

Świetnie smakuje z sosem jogurtowo - szczypiorkowym  

 

środa, 20 lipca 2011

Smalczyk z mięsem

Kupiłam około 30 dkg słoninki ,którą pokroiłam ,stopilam .W między czasie dodałam okolo 30 dkg mielonej łopatki ,dodalam pokrojoną cieniutko cebulkę .Na koniec duży czosnek przeciśnięty przez praskę ,dużo majeranku ,sól i pieprz. Do tego pajda chleba i ogórek małosolny oczywiście mężowskiej roboty

czwartek, 07 kwietnia 2011

Smalczyk pół na pół.

Oprócz  tradycyjnego smalcu  ,ten robię bardzo często ./Smak jest wg mnie i nie tylko lepszy bardziej wyrazisty . Z ogórkiem kiszonym bomba

Potrzebujemy : po 30- 40 dag słoniny świeżej i wędzonej ,2 cebule,sól , pieprz.trochę majeranku

Słoninkę kroimy w drobniutką kostkę .Jako pierwszą wrzucamy na patelnię świeżą słoninkę , jak już trochę się stopi wrzucamy wędzoną .Po wytopieniu i wyłączeniu gazu jeszcze na patelni  dodaję drobniutko posiekane cebule , solę ,pieprzę , dodaję trochę majeranku. Mieszam i przekładam do pojemnika . Czasami dodaję starte jabłko - tym razem nie dałam.  Smacznego

 

 

piątek, 25 lutego 2011

2 jajka ,szczypior ,rzodkiewka ,pieczarki sól ,pieprz 2 łyżki majonezu

Kroimy drobno 2 jajeczka dodajemy szczypior dzielimy na dwie porcje

Do I dodajemy pokrojoną drobno rzodkiewkę  ,solimy ,pieprzymy ,mieszmy z majonezem ( np Winiary)

Do II dodajemy dwie pokrojone pieczarki ,i jak wyzej solimy ,pieprzymy , mieszamy z majonezem

Pycha!

poniedziałek, 21 lutego 2011

Masełko z papryką

Pól kostki masła ,kawałeczek czerwonej papryki ,sól , pieprz ,ostra lub słodka papryka w proszku .Ja bardzo często posypuję przyprawą do pomidorów

Masło o temperatuzre pokojowej rozwałkować  ( wałek ma być zwilżony )na folii spożywczej na około 3-5 mm, położyć pokrojoną w drobniutką kosteczkę paprykę doprawić , zwinąć w rulon. na koniec zawinąć w srebrną folię i do lodówki

Pięknie prezentuje się na stole . Dodatki można dować wg  własnego uznania np pieczarki , zieloną pietruszkę ,bazylię ,szczypiorek.

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino