Tysiące pasji i uspokojeń
środa, 03 lutego 2016

Kolejny świetny przepis z książki Pieczywa Siostry Marii

Przepis jest banalnie prosty ,a bułeczki niesamowicie pachnące i mięciutkie .Nawet po dwóch dniach nadają się do zjedzenia na śniadanko z dżemem , powidłami lub samym masłem

Przepis podaję w oryginale 

 

Składniki :

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki cukru

3 łyżki masła ( kopiaste )

2 łyżki suszonych drożdży 

1 jajko

3/4 szklanki mleka

1 rozmącone jajko do smarowania ( ja daję żółtko z odrobiną mleka ) 

1 łyżka grubego cukru ( ja dałam brązowy )

1 łyżeczka cynamonu na posypkę 

Wykonanie :

Mleko podgrzac i stopic w nim masło.Przestudzic.

Do miski wsypac  mąkę suszone drożdże ,sól ,cukier ,wbic jajko i wymieszac składniki .Powoli , cały czas mieszając,wlewac ciepłe mleko z masłem.Ciasto zagniatac ,aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie kleic się do rąk ( 10 - 15 minut wyrabiania starczy )Miskę z ciastem przykryc i odstawic  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

Cukier i cynamon na posypkę wymieszac.

Wyrośnięte ciasto wyłożyc na stolnicę i jeszcze raz zagnieśc .Podzielic na części i z każdej uformowac bułkę .Bułeczki .przełożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawic na 30 minut  do wyrośnięcia .Wyrośnięte posmarowac rozmąconym jajkiem i posypac cukrem wymieszanym z cynamonem 

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C aż bułeczki się zrumienią ( do 15 minut góra  )

Smacznego !

piątek, 29 stycznia 2016

Mięciutki ,puszysty ,delikatny biszkopt ,przełożony delikatnym kremem karpatkowym ,z lekko kwaskową nutką dżemu z czarnej porzeczki .Przepis bardzo prosty i szybki .Polecam.

 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników  1 /2013 

Przepis podaję w oryginale ,a swoje minimalne zmiany w nawiasach 

Składniki : 

Biszkopt : 

7 jajek 

10 łyżek mąki 

1 szklanka cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa :

750 ml mleka 

3 opakowania budyniu śmietankowego 

1 i 1/2 kostki masła 

2 tabliczki czekolady ( ja dałam białą ) 

2 łyżki spirytusu ( dałam 3 łyżki nalewki z aronii )

1/2 szklanki sparzonego maku 

cukier puder do smaku 

1 Białka oddzielic od żółtek i ubic z cukrem na sztywną pianę .Następnie dodac żółtka i starannie wymieszac .Msiac razem z proszkiem do pieczenia i dodac do masy .Podzielic na dwie części i przelac do natłuszczonych form .Piec przez 20 minut w temp 180 c ( ja piekłam każdy po 12 min )

2.Na 750 ml mleka ugotowac budyń śmietankowy i pozostawic do ostygnięcia .Do garnuszka wrzucic pokruszoną czekoladę i roztopic w kąpieli wodnej .Masło utrzec ,( ja dodałam dodatkowo 3/4 szklanki cukru pudru ) ,stopniowo dodając ostudzony budyń oraz stopioną czekoladę .Wlac 2 łyżki spirytusu i dokładnie wymieszac .Na końcu wsypac mak i starannie połączyc 

Ostudzone biszkopty przełożyc masą makową .Wierzch można udekorowac kolorową posypką ( u mnie płatki czekolady )

Ja dodatkowo posmarowałam biszkopty dżemem z czarnej porzeczki i to jest to .

Smacznego !

wtorek, 26 stycznia 2016

Cudowne ,mięciutkie i słodko kwaśne .Polecam z całego serca 

Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - WYDANIE SPECJALNE CIASTA I CIASTECZKA 12/2015

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

Ciasto :

1 szklanka cukru 

6 jajek 

1 szklanka mąki2 i 12 łyżeczki proszku do pieczenia 

3/4 szklanki maku 

2 łyżki kakao 

opakowanie cukru waniliowego 

Masa : 

1 szklanka cukru 

3 opakowania budyniu waniliowego 

2 kg jabłek 

1 szklanka soku z pomarańczy 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Lukier :

Sok z 1/2 cytryny 

1/2 szklanki cukru pudru 

oraz skórka z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE :

1.Ciasto : białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru .Żółtka i resztę cukrów ucieramy.Mieszamy z białkami i mąką i proszkiem .Ciasto dzielimy na pół.Jedną częśc mieszamy z makiem ,drugą z kakao.Do formy 21x36 cm wyłożonej pergaminem kładziemy po łyżce raz jednego ,raz drugiego ciasta .Pieczemy ok 25 minut w 170 C.Studzimy .Przekrawamy na 2 blaty.Ja upiekłam osobno dwa po 12 minut każdy .Ciasto jest bardzo delikatne .

2.Masa :obrane jabłka kroimy i prażymy z cukrem .Budynie i mąkę rozrabiamy z sokiem .

Wlewamy do jabłek i chwilę gotujemy .Składniki mieszamy .

3.Blat ciasta smarujemy ciepłą masą ,kładziemy drugi blat i lukrujemy .Posypujemy skórką z cytryny 

Sezon ogórkowy jeszcze daleko ,ale polecam przepis do zapamiętania i zapisania . Zrobiłam w tamtym roku kilka słoiczków na próbę i żałuję ,że tak mało .W tym roku zrobię dużo więcej .

Sałatka jest bardzo ,bardzo smaczna .Idealna jako dodatek do domowych obiadów 

Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - PRZETWORY I NALEWKI WYDANIE SPECJALNE 6/2013

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

5 kg ogórków 

6 cebul 

4 łyżki soli

Zalewa :

2 szklanki octu 

2 szklanki cukru 

4 łyżki posiekanego koperku 

1/2 łyżki mielonego pieprzu 

2 opakowania sosu koperkowo- ziołowego 

Przygotowanie 

1.Warzywa obieramy ,kroimy w plasterki ( na tarce idzie błyskawicznie ),solimy i odstawiamy na 2 godziny .Odlewamy sok ,który puściły .

Moja uwaga - nie wylewajcie całego soku ,póżniej trzeba trochę uzupełnic płyn w słoiczkach 

2.Składniki zalewy mieszamy i wlewamy do ogórków .Odstawiamy na 10 minut .

Sałatkę z zalewą wkładamy do słoików .Pasteryzujemy 10 minut 

Smacznego 

niedziela, 24 stycznia 2016

Prosta ,szybka i bardzo smaczna .Polecam 

http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,4,75 html

 

Składniki :

1/2 kg pieczarek 

1 łyżka masła 

1 por 

1 puszka czerwonej fasoli 

3 łyżki majonezu 

natka pietruszki 

sol ,pieprz

Pieczarki obrac i pokroic w plasterki .Usmażyc na maśle .na mocno rozgrzanej patelni.Przełożyc do miski ( ja odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierze ) Dodac drobno pokrojony por .( zmięknie w kontakcie z gorąca pieczarką ) .Wymieszac z odcedzoną fasolą ,majonezem i posiekana natką pietruszki .W razie potrzeby doprawic solą i pieprzem .Udekorowac gałązką pietruszki 

Ja doprawiam pieczarki odrobiną vegety i często zamiast natki dodaję dużo szczypiorku .Nawet z polowy skladników wychodzi solidna porcja dla jednej osoby 

 

środa, 20 stycznia 2016

Cudowne ,mięciutkie i takie pachnące .Gorąco polecam .

Przepis idealny ,nic nie trzeba dosypywac ,bardzo dobrze się wyrabia .

Przepis pochodzi z książki PIECZYWA SIOSTRY MARII

Przepis podaje w oryginale 

Składniki :

ciasto 

3 i 1/2 mąki pszennej

50 ml cieplej wody 

1 szklanka ciepłego mleka 

1 łyżeczka soli 

2 łyżeczki cukru 

10 g suszonych drożdży 

 

Nadzienie 

1/3 kostki masła 

5-6 ząbków czosnku ,ewentualnie łyżka posiekanych dowolnych ziół ( natka pietruszki ,kolendra ,szczypiorek ) 

 Ja oprócz czosnku dodałam szczypiorek i prażoną cebulkę + sól

Wykonanie :

Cieple mleko wymieszac z cukrem i rozpuścic w nim drożdże (można dosypac do mąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypac mąkę ,dodac soli ,wlac mleko z drożdżami i wodę , wymieszac .Ciasto zagniatac,aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie kleic do rąk (10-15 min )

Miskę z ciastem przykryc  i odstawic w cieple miejsce na godzinę do wyrośniecia(powinno podwoic swoją objętośc )

Wyrośnięte ciasto wyłożyc na stolnice i jeszcze raz zagnieśc.Podzielic na cztery równe częsci i z każdej utoczyc walek długości i grubości bagietki

Bagietki przełożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawic jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia

W tym czasie przygotowac nadzienie : miękkie masło utrzec z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami 

W bagietkach porobic nacięcia i w każdą włożyc po łyżeczce nadzienia .Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C ,aż bagietki się zrumienią ( około 15 minut ) 

Przepis pochodzi  z  nieczynnego bloga Mileny

http://dzismamochotena.blox.pl/2011/12/CytrMynowe-poduszeczki.html

Szkoda ,że już nic się nie dzieje .Ja cały czas mam nadzieję ,że jeszcze wróci ,nacieszy się mężem i wróci .Zaskoczy nowym smacznym przepisem ,muzyką .

Każdy przepis rewelacyjny ,polecam .Zresztą sami zobaczcie ile tam dobroci 

Ciasteczka rewelacyjne i takie pysze .Polecam 

Składniki :

2 szklanki mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

sok i skórka z 1/ 2 dużej cytryny 

80 g miękkiego masła 

2 jajka 

2 łyżki śmietany 

olej do smażenia i cukier puder do posypania 

Miękkie ciasto zmiksowac ze śmietaną ,jajkami ,sokiem z cytryny ,skórka i śmietaną 

Do mąki dodac proszek i wszystko wsypac do masy 

Zagnieśc elastyczne ciasto .Schłodzic w lodówce około 30 minut 

W garnku o szerokim dnie p;odgrzewamy olej ok 2-3  cm

Na  stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubośc około 1 cm ,kroimy je w paski ,a paski w kosteczki .Wyglądem przypominają kopytka 

Smażymy je na oleju ,przewracając na drugą stronę ,gdy nabiorą ładnego koloru

Osuszamy  na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze pudrze 

Ja zrobiłam je dodatkowo nadziane konfiturą z pigwy .Rewelacyjne !

 

Prosty i pyszny .Przepis pochodzi z książki ŚWIĄTECZNE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI .

 

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

Ciasto 

4 jaja

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka mąki 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki kakao 

2 łyżki kwaśnej śmietany 

Wykonanie ;

Białka ubic z cukrem .Dodac po 1 żółtku ,pozostale składniki i delikatnie wymieszac .Piec w temperaturze 160-180 C około 30 - 40 minut .Po upieczeniu przekroic  na 2 placki 

Ja upiekłam osobno dwa biszkopty ,każdy po 12 minut w 170 C

 

Składniki na masę serową :

1 kg sera

8 jaj

25 dkg margaryny 

35 dag cukru kryształu 

1 łyżeczka mąki pszennej 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

bakalie 

Wykonanie :

Ser zemlec .Margarynę utrzec z żóltkami i cukrem .Dodac ser ,mąkę i bakalie,dalej ucierac .Na końcu delikatnie wymieszac z pianą z białek .Podzielic na pół.

 

Przygotowanie do pieczenia 

Placek -1/2 sera-placek -1/2 sera 

Piec w temperaturze 160- 180 C przez około 1 godzinę .

 

Smacznego !

 

 

środa, 23 grudnia 2015

Z WAMI KOCHANI .

DZIĘKUJĘ ,ŻE MIMO MOJEJ  NIEOBECNOŚCI JESTEŚCIE !

SPOKOJU ,MIŁOŚCI I WZAJEMNEJ SERDECZNOŚCI WAM ŻYCZĘ 

NIECH TA MAGIA ŚWIĄT ZAGOŚCI W WASZYCH SERDUSZKACH  I TRWA I TRWA ...

 

Mikołaj

ZAPRASZAM DO ODWIEDZIN PO ŚWIĘTACH 

21:33, lutka40
Link Komentarze (4) »
piątek, 20 marca 2015

Wspaniały! Smakuje genialnie ,a co za zapach !Do tej pory nikomu nie udało się odgadnąc z czego jest zrobiony .

Polecam z całego serca .

Przepis pochodzi z gazety ???? ,ale możemy zobaczyc u żródła :

http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,355.html

Przepis podaję w oryginale .Nic nie zmieniałam ,dodałam tylko wędzonej papryki ,chociaż korciło mnie ,żeby dodac marchewkę ,cebulkę .Nie żałuję ,bo w tej postaci był fantastyczny 

Składniki : 

500 d selera 

cebula 

1/2 szklanki wywaru grzybowego ( u mnie tym razem z kostki )

łyżka sosu sojowego 

2 ząbki czosnku 

125 g masła 

3 jajka 

1/2 szklanki bułki tartej 

2 łyżki chrzanu

łyżeczka gałki muszkatołowej 

sol ,pieprz 

papryka wędzona ( polecam ) 

tłuszcz i bułka tarta do formy

Seler i cebule obrac ,zetrzec na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie zmiksowac w malakserze z tarką o grubych oczkach ).Przełożyc do garnka ,dolac wywar grzybowy sos sojowy ,dodac rozdrobniony czosnek i masło .Doprowadzic do wrzenia i gotowac godzinę na wolnym ogniu ( często mieszac ,bo lubi się przypalic ) Wystudzic .Djajka ,bułkę tartą ,starty chrzan oraz gałkę muszkatołową ,sól ,pieprz do smaku ( sporo ) i ewentualnie paprykę .Wymieszac i przełożyc do natłuszczonej i  posypanej bułką tartą keksówki .Piec godzinę w nagrzanym do 180 C( bez termoobiegu ,z włączoną grzalką górną i dolną )Pasztet podawac pokrojony w plastry .

Z cwikłą mniam ,mniam!

czwartek, 19 marca 2015

Znowu długo mnie nie było ,ale jak pisałam wcześniej jakiś czas jeszcze tak będzie 

Dzisiaj proponuję Wam na osłodę przepyszne ciasto .Mięciutkie ,puszyste ,przełożone cudownym kremem budyniowym ,oblane mleczną czekoladą .

Przepis pochodzi z gazetki ze sklepu Lewiatan 

Przepis podaję w oryginale .Moim dodatkiem jest marmolada  o smaku pigwy ( świetne połączenia ).Można dodac inny ulubiony dżem  np jeżynowy ,z czarnej porzeczki .Polecam z serca ,bo ciacho jest przepyszne ,proste i  dośc szybkie 

Składniki : 

Ciasto :

25 dag margaryny 

2 szklanki cukru 

3 płaskie łyżki kakao 

4 jajka 

2,5 szklanki mąki tortowej 

szklanka zsiadłego mleka ( dałam trochę więcej ,dodatkowo jeszcze pół szklanki )

łyżeczka sody oczyszczonej 

Krem : 

0,5 litra mleka 

4 łyżki mąki ( dałam 5 )

opakowanie cukru waniliowego 

2 kopiaste łyżki cukru ( dałam 5 )

250 g masła ( koniecznie ) 

Masa czekoladowa 

10 dag masła roślinnego 

3 łyżki kakao 

20 dkg cukru pudru 

łyżka wody 

Ciasto : 

Margarynę utrzyj z z cukrem ,dodajac kolejno jajka i zsiadłe mleko .Do masy przesiej kakao .mąkę i sodę .Blachę wyłóż papierem do pieczenia ,piecz w nagrzanym piekarniku (170 C ) 30 - 40 minut 

Ja piekę w dwóch blaszkach jednocześnie przez około 20 min do tzw suchego patyczka .Oszczędzam czas ,prąd i nerwy  przy krojeniu biszkoptu .Niestety mimo doskonałych rad i metod prawie zawsze wychodzi krzywy ( tak już mam - fryzjerką ,ani krawcową nie mogłabym byc ! )

Krem :

Zagotuj mleko z mąką i cukrem ,odstaw do ostygnięcia .Ja robię ciut  inaczej . Odlewam trochę mleka w którym rozprowadzam mąkę .Mieszam ,żeby nie było grudek i wlewam do reszty gotującego się mleka .Gotowy budyń odstawiam do ostygnięcia .Następnie ucieramy z masłem na puszysty krem 

Upieczony placek przekrój na pół na dwa blaty i przełóż kremem .

Ja jeden z placków posmarowałam marmoladą ,na to wyłożyłam krem ,a na krem drugi placek 

Przygotuj polewę - w rondelku rozpuśc masło ,dodaj kakao i zagotuj .Dodaj cukier puder i wodę .Intensywnie mieszając ,gotuj kilka minut .Zdejmij z ognia ,nadal mieszając .Rozsmaruj osudzoną polewę na wierzchu ciasta .

Polewy z tego przepisu nie robiłam ,więc nie wiem czy jest dobra .

Robiłam wg własnego sprawdzonego przepisu 

a tak wygląda gazetkowe ciacho 

smacznego !

wtorek, 03 lutego 2015

CUDOWNE  !!!

Jak zwykle wszystko pyszne ,przepis dopracowany ,prosty .Jednym słowem BOSKIE !

Polecam do obejrzenia i posłuchania .

https://www.youtube.com/watch?v=Ucgp99bdlxs

Składniki :

50 dkg mąki 

15 dkg masła 

4 żółtka 

1 szklanka kwaśnej śmietany 

sól ,cukier 

2 galaretki o różnych kolorach 

Mąkę siekamy z masłem ,dodajemy żółtka i śmietanę oraz odrobinę soli .Ciasto zarabiamy .Ważne - nie wyrabiamy ( siekamy I siekamy ,aż masa się połączy )

Wstawiamy w lodówki ,albo w inne chłodne miejsce na 10 - 12 godzin 

Jabłka obieramy ,wydrążamy kroimy na dośc grube plastry .Przygotowujemy syrop z wody i cukru .Wkładamy plasterki jabłek i chwilę gotujemy .Wyciągamy delikatnie i zostawiamy do ostygnięcia .Ja swoje dodatkowo posypałam delikatnie cynamonem .

Zagniecione ciasto rozwałkowac i pokroic na kwadraty .Na każdym ułożyc plasterek jabłka i zawinąc .

Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około pół godziny ( ja piekłam 25 minut ) .Ostudzone posypac cukrem pudrem i udekorowac pokrojonymi galaretkami 

Ciepłe z gruszkami ,lodami i posypane czekoladą to dopiero jest bajka 

POLECAM !

wtorek, 27 stycznia 2015

Surimi nie stoją wysoko na liście zdrowych produktów ,wręcz przeciwnie .Czytając skład mina rzednie ( jak zresztą większośc gotowych ,sprzedawanych produktow )Od czasu do czasu można sobie pozwolic na na małe niezdrowe co nieco .Np takie kotleciki .

Dobre są ,nawet bardzo .Z sosem szczypiorkowym palce lizac .

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis -Przysmaki z ziemniaków 9/2013 

Przepis podaję w oryginale a w nawiasach moje zmiany 

 Składniki : 

1,5 kg ugotowanych ziemniaków ( ja dałam 5 średnich ) 

8 jajek ( u mnie 3 +1 ) 

20 dkg żółtego sera ( 6 plastrów goudy cieniutko pokrojonej ) 

2 małe cebule 

7 paluszków surimi ( dałam 5 ) 

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ( ciut mniej ) 

bułka tarta 

olej 

sól ,pieprz 

Przygotowanie : 

1.Siedem jajek (3 )gotujemy na twardo ,studzimy .Z paluszkami krabowymi kroimy w drobną kostkę 

2.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę .Cebulę obieramy ,kroimy i podsmażamy na oleju .Żółty ser ścieramy na tarce 

3.Do ziemniaków dodajemy ser ,paluszki ,jajka i cebulę .Doprawiamy dośc obficie solą i pieprzem .Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną .Mieszamy .

4.Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej .Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ( z masełkiem są boskie ) 

Rady autorki : w razie konieczności ,gdyby masa okazała się za rzadka wsypujemy trochę bułki tartej i mieszamy .Podobno świetnie smakują z ryżem i cwikłą .

Ja robiłam z warzywkami z patelni ,z sosikiem szczypiorkowym 

mniam !

Ilośc wg upodobań 

Zrobiłam z :

dwóch ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 

3 jajek i 6 paluszków surimi 

Wszystko pokrojone w kostkę i wymieszane w sosie 

dwie łyżki majonezu wymieszane z łyżką jogurtu naturalnego i 4 łyżeczkami  chrzanu .Doprawilam solą i pieprzem 

Odstawiamy na godzinę do lodówki 

środa, 21 stycznia 2015

Lepiej pózno ,niż wcale .

ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU ,DUŻO SŁOŃCA ,CIEPŁA ,MIŁOŚCI I SUKCESÓW W KAŻDEJ DZIEDZINIE 

Znowu powiało u mnie pustką ,ale niestety tak może byc jeszcze jakiś czas .

Tym razem polecam fasolkę - pyszną fasolkę .

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - Pyszne Zapiekanki wydanie specjalne 2/2012 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

20 dkg fasolki szparagowe ,może byc mrożona 

4 łyżki majonezu 

4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

sól i pieprz 

pęczek koperku 

tłuszcz do formy

Przygotowanie 

1.Fasolkę myjemy i usuwamy końce ( ja dałam mrożoną w kawałkach ) .Gna półmiękko w lekko osolonym wrzątki .Odcedzamy .

2.Przygotowujemy sos : koperek myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy .Majonez mieszamy ze śmietaną ,a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem .Wsypujemy koperek ,mieszamy 

3.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( pominęłam ) .Wkładamy fasolkę i równomiernie polewamy sosem majonezowo - śmietanowym .Pieczemy okolo 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C

Zrobiłam z połowy porcji ,żeby  przekonac się jak to smakuje i to był błąd .Było zdecydowanie za  mało 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 64
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino