Tysiące pasji i uspokojeń
sobota, 19 lipca 2014

Przepis pochodzi z nieczynnego już bloga

http://natalerzu.blogspot.com/2009/06/ciasto-z-truskawkami.html

Ciasto bardzo dobre ,mięciutkie .Taki domowy pyszny placuch .Jedno naczynie i 10 minut roboty 

Następnym razem dam tylko więcej truskawek .Dałam około 40 dkg ,i jakoś owoce były mało wyczuwalne .

Składniki :

6 jajek 

1,5 szklanki cukru 

3 szklanki mąki 

1/2 szklanki oleju 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

truskawki 

cukier puder 

Robotem ubic jajka z cukrem ( na puch ) ,następnie dodac mąkę z proszkiem i olej .Masę wylac na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Na wierzch poukładac truskawki ( ja lekko powtykałam w środek ciasta ) Piec około 45 minut w nagrzanym do 180 c piekarniku .Posypac cukrem pudrem i zajadac .

SMACZNEGO !

 

 

 

Bardzo ,ale to bardzo dobre .Aromatyczne ,mięciutkie i lekkie dla brzucha 

Składniki : 

1 średniej wielkości bakłażan ( około 40-50 dkg )

1 jajko 

bułka tarta ( ja  dałam 4 kopiaste łyżki ,ale może się okazac ,że trzeba dodac mniej lub więcej )

ser typu feta ( np sałatkowy ) - pół kostki 

mały ząbek czosnku

sól ,pieprz ,zielona czubryca ,wędzona papryka 

ja dodatkowo dałam małą garstkę szczypiorki czosnkowego który rośnie na balkonie 

 

Bakłażana opiekamy w mocno nagrzanym piekarniku .Jak skórka jest wyrażnie podpieczona ,wyciągamy bakłażana i zawijamy w wilgotną ściereczkę .Zostawiamy do wystygnięcia .Ściągamy skórkę ,a miąższ drobniutko posiekamy  .Dodajemy ser i rozgniatamy widelcem razem z bakłażanem. .Dodajemy jajko i bułkę tartą ( masa nie może byc lużna ,w konsystencji ma byc mniej więcej taka jak na kotlety mielone ) .Całosc doprawiamy pieprzem ,czubrycą ,wędzoną papryką i ewentualnie solą .Smażymy na rumiano z każdej strony .

Fajnie smakuje z pomidorem polanym sosem ( 1 łyżka oleju + 1 łyżka octu ryżowego -można dac mniej ,sól ,pieprz i kilkanaście posiekanych listków bazylii ) 

Z ciepłymi warzywkami też jest pyszne - cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju ,dodajemy paprykę ,doprawiamy przeciśniętym przez praskę  czosnkiem ,solą pieprzem i czubrycą .Dodajemy łyżkę koncentratu i posypujemy natką pietruszki 

Robię również z dodatkiem innych ziół i przypraw .Świetnie smakuje z dodatkiem czosnku niedzwiedziego ( od biedy może byc suszony ) 

Pulpeciki też pyszne 

Mało to kaloryczne ,więc można sobie nałożyc solidną porcję 

Z jednego bakłażana wyszły mi  trzy kotlety( duże !) i sześc pulpetów .Dla jednej osoby ,mającej średni apetyt wystarcza na trzy obiady 

polecam !

sobota, 12 lipca 2014

Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego Tiny 1/2012

Bardzo smaczne ,sycące  i bardzo proste .Świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków .Polecam .Robiłam z tofu zwykłego i wędzonego ,w obu przypadkach smakują dobrze .Można oczywiście dodac inne dodatki np paprykę ,cebulę ,co kto lubi .

Przepis podaję w oryginale 

Składniki na 4 porcje : 

40 dkg tofu ,albo wędzonego żółtego  sera 

20 dkg małych pieczarek

1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 

dwa ząbki czosnku 

1/3 szklanki oliwy z oliwek 

sól 

świeżo mielony czarny pieprz 

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

po szczypcie ostrej i słodkiej papryki 

Kilka małych pomidorków ,liście sałaty oraz świeże zioła do dekoracji 

olej 

żurawina ze słoika jako dodatek do szaszłyków ( pominęłam ) 

 

1.Tofu lub wędzony ser pokrój w dużą kostkę ( o boku 2 centymetrów ).Pieczarki oczyśc ,pocierając zwilżonym ręcznikiem papierowym .Opłucz pod bieżącą wodą ,starannie osusz .

2.Czosnek obierz ,przeciśnij przez praskę .Rozetrzyj z łyżeczką soli ( jeśli używasz sera wędzonego zrezygnuj z soli ).Ucierając ,do czosnku powoli wlewaj oliwę ,a następnie sok z cytryny .Marynatę przypraw ziołami prowansalskimi ,papryką słodką i ostrą ,oraz pieprzem 

3.Patyczki do szaszłyków  zanurz na chwilę w zimnej wodzie .Następnie ponabijaj na nie na przemian kawałki tofu lub wędzonego sera i pieczarki .Szaszłyki przełóż do płaskiego naczynia i polej marynatą.Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę ( polecam trochę dłużej )

4.Po tym czasie na patelni ( najlepiej grillowej ) rozgrzej 3 łyżki oleju .Szaszłyki osącz z zalewy i usmaż na rumiano ( pamiętaj ,by je obracac ,wówczas usmażą się równomiernie )

5.Liście sałaty ,pomidorki i zioła opłucz,osusz.Sałatą wyłóż półmisek ,połóż na nim szaszłyki .Udekoruj gałązkami ziół i pomidorkami .Obok postaw miseczkę z żurawiną .
 
Smacznego !

 

 

 

 

 
 

Przepis pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku 7/2014 ,przepis więc świeżutki i cieplutki 

Ciacho jest wilgotne ,mięciutkie smaczne,i bardzo szybkie .Polecam ! 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

1 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżka 

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu ( dałam jedną ) 

2/3 szklanki cukru 

1 jajko 

1/3 szklanki oleju 

1/2 szklanki maślanki 

1/2 łyżeczki olejku waniliowego 

1 szklanka pokrojonych truskawek

2 garście orzechów ( ja dałam kropelki czekoladowe ) 

1.Mąkę przesiac do miski .Dproszek dopieczenia ,sodę oczyszczoną oraz cynamon .Składniki wymieszac 

2.Do osobnej miski wbic jajko ,wsypac cukier ,wlac olej i maślankę oraz dodac olejek waniliowy 

3.Drobno pokrojone truskawki wyłożyc na talerz .Następnie oprószyc 1 łyżką mąki .Suche oraz mokre składniki połączyc .Dodac truskawki  i całośc delikatnie wymieszac 

4 Ciasto przełożyc do keksówki o wymiarach 12x25 cm wyściełanej papierem do pieczenia .Wierzch wyrównac łopatką i posypac orzechami ,lekko je dociskając .Ciasto wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C .Piec 65 minut ( ja piekłam tylko 35 minut )Keks odstawic do ostygnięcia w chłodne miejsce .

Pycha ! 

Pół kostki tofu kroimy na kostkę .Robimy marynatę ( sos sojowy łączymy z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę ,solą ,pieprzem ,ostrą papryką ,odrobiną soku z cytryny .Tak przygotowaną marynatą zalewamy tofu i odstawiamy na kilka godzin do lodówki 

Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy posiekaną cebulkę ,po pół papryki ( u mnie zielona i żółta ).Jak warzywka są prawie miękkie dodajemy dwie garstki mieszanki mrożonej chińskiej i kawałek białej części pora ( drobno pokrojonej ),oraz tofu z zalewą .Chwilę  smażymy ,doprawiamy sosem sojowym ,pieprzem solą ,ewentualnie czosnkiem .Całośc ma byc wyrazista w smaku 

Polecam - zdrowo ,lekko i pysznie 

 

Z pozostałej kostki -kotlety jak schabowe ( panierowane w jajku i  w bułce tartej ,obsypane p przyprawą  do mięsa wieprzowego , do kebaba lub inną ulubioną)

niedziela, 22 czerwca 2014

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis 10/2013 .

Świetnie smakują na zimno i ciepło .Miękkie i aromatyczne .Idealne na piknik ,jako mała kanapeczka do pracy Polecam 

Składniki : 

2,5 szklanki mąki 

1 szklanka mleka 

1/2 kostki masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

łyżeczka soli 

szczypta przyprawy do pizzy ,vegety i ostrej mielonej papryki 

około 15 dag żółtego sera 

1- 2łyżeczki suszonego oregano 

2 jajka 

około 20 dkg wędliny ( szynka ,wędzonka ,kiełbasa ) - ja dałam dwa plasterki 

ketchup 

około 20 dkg pieczarek 

1-2 duże cebule - dałam 1 

kilkanaście posiekanych listków bazylii 

Nie miałam przyprawy do pizzy ,więc dodatkowo dodałam świeże i trochę suszonego oregano ,suszoną bazylię , dodatkowo pieprz 

Przygotowanie 

1.Mąkę mieszamy z proszkiem ,solą ,przyprawą do pizzy ,papryką ,oregano i bazylią .

2.Żółty ser ( kawałek odkładamy )i wędlinę kroimy w małą kostkę .Cebulę kroimy w dużą ( u mnie małą ) kostkę ,szklimy na oliwie i doprawiamy vegetą .Pieczarki kroimy w plasterki ,smażymy z cebulą .Dodajemy pokrojoną wędlinę .Ser ,wędlinę i pieczarki mieszamy z mąką .Pół kostki masła roztapiamy i studzimy .Jajka rozkłócamy z mlekiem ,wlewamy masło 

3.Składniki mokre mieszamy z mąką ( ciasto nie musi byc gładkie ) .Formę na muffinki natłuszczamy ( jeśli używamy papierowych foremek nie ma takiej potrzeby .Nakładamy po łyżce ciasta i kleksie ketchupu ,przykrywamy resztą ciasta .Posypujemy startym serem .Pieczemy 25 minut w 210 C

Mnie jakoś specjalnie zeberkowato nie wyszły ,ale smak się liczy .Kwaskowate ,mięciutkie ,pyszne .Przepis pochodzi z Gotuj Krok Po Kroku 1/2013 

Składniki na 12 szt ( u mnie wyszło 15 )

300 g mąki 

120 g cukru 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżeczki kakao 

2 jajka 

280 ml mleka 

100 ml oleju

1 opakowanie cukru waniliowego 

1 duży słoik wiśni w syropie ( u mnie ostatni słoiczek działkowych wiśni w soku własnym)

1.Mąkę przesiac do większej miski razem z proszkiem do pieczenia ,po czym wymieszac ze 120 g cukru oraz z cukrem waniliowym .

250 ML mleka starannie połączyc z 2 jajkami oraz olejem .Następnie mieszankę stopniowo wlewac do mąki ,cały czas mieszając łyżką ,by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły

2.Przygotowane ciasto podzielic na 2 równe części ,po czym do jednej połówki wlac resztę mleka i wsypac dwie łyżki przesianego kakao .Następnie całośc starannie wymieszac za pomocą łyżki ,tak by nie powstały grudki .

3.Formę do muffinek wyłożyc papilotkami .Do każdej papilotki nakładac na przemian po 1 łyżce jasnego  i ciemnego ciasta.Foremki do muffinek należy wypełnic do 2/3 wysokości 

4.Wiśnie dokładnie osączyc z syropu ,po czym do każdej papilotki włożyc po 2-3 owoce ( ja  dawałam po 5-6 )

Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 C. Muffinki piec przez 25 minut ,a następnie wyjąc na kratkę i pozostawic do całkowitego ostygnięcia .Przed podaniem z babeczek można usunąc papilotki .Wierzchy warto ozdobic lukrem ( pominęłam ) 

Smacznego !

czwartek, 19 czerwca 2014

Przepis pochodzi z książeczki Przepisy Czytelników -Jesień w Kuchni 10/2000

Mięciutkie ciasto ,maślano-kwaskowy krem( PYCHA!!!!!),i galaretka .Szybkie i tak cudownie  pyszne ,że to jedyny ostały od wczoraj kawałek .Polecam !!!

Przepis podaję jak zwykle w oryginale z maleńkimi zmianami w nawiasach 

Składniki : 

Biszkopt :

4 jajka 

4 łyki mąki 

4 łyżki cukru 

łyżka soku z cytryny 

szczypta soli 

Krem :

kostka masła lub masła roślinnego ( zdecydowanie masło ! ) 

2 żółtka 

szklanka cukru pudru 

50 dkg jabłek ( ja tym razem dałam dwa jabłka i trochę truskawek 

cukier waniliowy ( dałam olejek ) 

opakowanie galaretki owocowej ( u mnie truskawkowa ) 

Białka ze szczyptą soli ubic na sztywną pianę ,stopniowo wsypywaccukier i dalej ubijac .Dodac żółtka i delikatnie wymieszac łyżką .Na końcu wsypac mąkę i znów wymieszac .Włożyc  ciasto do t ortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.Ostudzic.Zostawic w tortownicy .

Masło utrzec .Cały czas ucierając .dodawac po trochu cukier puder .cukier waniliowy i żółtka .

Jabłka obrac ,zetrzec na tarce o dużych oczkach i stopniowo dodawac do kremu ,delikatnie mieszając ( ja dodałam na samym końcu ,razem z pokrojonymi na plasterki truskawkami - jeżeli jabłka mają bardzo dużo soku to trzeba trochę odcisnąc )

Krem wyłożyc na biszkopt .wyrównac ,wierzch polac cieńką warstwą galaretki .Wstawic do lodówki 

Ja tym razem robiłam w tortownicy 28 cm i wyszedł dośc cieńki .Z tortownicy 24 wychodzi bardziej okazałyyyyyyyyy !

środa, 11 czerwca 2014

Przepyszne ,delikatne ,aromatyczne .Dodajemy  swój zestaw ulubionych dodatków i gotowe .

Podam swój pomysł 

1 puszka białej fasoli konserwowej 

1 cebula 

4 średniej wielkości pieczarki 

sól ,pieprz ,pieprz ziołowy ,papryka słodka wędzona ,sos sojowy 

mała garśc ziół - u mnie świeży majeranek i natka pietruszki 

1 jajko 

bułka tarta ( iloś zależy od tego jaka jest masa ,jak wyjdzie nam za rzadka dodajemy więcej - ja dodałam 3 czubate łyżki

Dokładnie odsączamy fasolę z zalewy .Na niewielkiej ilości oliwy i masła  podsmażamy posiekaną cebulkę i pieczarki .Odparowujemy( masa ma byc dośc gęsta ) .Dodajemy fasolkę ,ugniatamy tłuczkiem .Doprawiamy solą ,pieprzem ,papryką ,dodajemy trochę sosu sojowego .Masa ma byc wyrazista w smaku .Odstawiamy do wystygnięcia .Dodajemy posiekane zioła ,jajko i bułkę tartą .Mieszamy szybko i dokładnie .Formujemy wg upodobań - mniejsze lub większe pulpeciki ,kotlety .Gotujemy w rosole do wypłynięcia .Mnie najlepiej smakuje w sosie pomidorowym 

 

Świetnie sprawdza się jako pasta na chleb 

 

II Wersja hamburger 

Masa jw + przyprawa do hamburgerów .Formujemy płaskie kotlety i smażymy .Bułkę smaruję np trójkącikiem serka topionego pieczarkowego , dodaję sałatę ,pomidor ,ogórek ,szczypiorem .Na to ulubiony sos 

 

solo 

Smacznego !!!

19:36, lutka40
Link Komentarze (19) »
niedziela, 08 czerwca 2014

Pochodzi z Prześlij Przepis - Kuchnia Dla Jaroszy - wydanie specjalne 8/2010

To bardzo popularne połączenie pochodzi z Austrii - podał autor 

Sałatka jest bardzo prosta w skłądnikach ,szybka i bardzo smaczna .

Podaję w oryginale ( w nawiasach swoje zmiany )

Składniki :

6 ziemniaków ( u mnie 3 średnie )

biała cebula ( u mnie pół ) 

czerwona cebula 

sól ,pieprz 

Sos : 4 łyżki octu ( ja dałam dwie i pół octu ryżowego ) .łyżeczka cukru ( ciut mniej ) ,łyżka oliwy ,łyżka posiekanej natki pietruszki 

1.Ziemniaki myjemy ,gotujemy w mundurkach z dodatkiem łyżki soli .Studzimy ,obieramy i kroimy w talarki 

2.Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki ,oprószamy solą i odstawiamy ,aż zmiękną .

3 .Sos :do 1/3 szklanki wody wlewamy ocet ,oliwę ,wsypujemy cukier i natkę pietruszki .Mieszamy 

4.Ziemniaki mieszamy z cebulą i polewamy sosem .Doprawiamy solą i pieprzem .Odstawiamy na 2 godziny .

Prosto ,pożywnie ,lekko i smacznie .Polecam .

Przepis pochodzi z książki Ciasta Wytrawne - Aleksandra Chomicz - Alina Stradecka

Bardzo smaczne danie ,ciut przeze mnie zmodyfikowane .Polecam

Przepis podaję w oryginale z moimi zmianami w nawiasach 

Ciasto :

250 d kg mąki ,3 gałązki natki pietruszki ,1/2 kostki masła ,żółtko,sól ,tłuszcz do formy ( ja od siebie dodałam łyżkę śmietany ,bo ciasto dośc mocno się kruszyło ) 

Wierzch :

po 15 g mielonej wołowiny i wieprzowiny ( u mnie 30 dkg wieprzowego ) 

200 g pieczarek ,2 cebule ,2 plastry wędzonego boczku ( u mnie dwa małe kawałki ) ,łyżka oleju ,2 łyżki mleka ,3/4 szklanki śmietany ,jajko ,2 gałązki świeżej bazylii ( u mnie suszona ) ,sól ,pieprz 

Mąkę przesiac na stolnicę .Dodac 1/2 łyżeczki soli ,posiekaną natkę pietruszki ,wiórki masła i żółtko .Zagnieśc gładkie ciasto ,zawinąc je w folię i włoży do lodówki na pól godziny .

Przygotowac nadzienie .Cebulę obrac ,podzielic na pół i pokroic w piórka .Pieczarki oczyścic ,pokroic w półplasterki .Boczek pokroic w kostkę .Olej rozgrzac na patelni .Podsmażyc boczek i cebulę .Dodac mięso  i mieszając ,smażyc ,aż lekko zbrązowieje .Dodac pieczarki i smażyc jeszcze 3 minuty .Przyprawic solą i pieprzem ( ja dodatkowo dodałam wędzoną paprykę i trochę sosu sojowego ) ,ostudzic 

Śmietanę roztrzepac z jajkiem i mlekiem ,przyprawi solą i pieprzem ( ja dodałam jeszcze gałkę muszkatołowa ) oraz dwa plastry żółtego sera .Formę wysmarowac tłuszczem ,wylepic ciastem ,ponakłuwac widelcem .Wstawic na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C.Mięso wyłożyc na podpieczone ciasto .Polac śmietaną z jajkiem i mlekiem .Na wierzchu ułożyc kilka listków bazylii .Piec 40- 50 minut ( ja 30 ) w nagrzanym do temperatury 220 C.Uc pozostałymi listkami bazylii ( pominęłąm ) 

Rady autorek : ciasto można doprawic gałką muszkatołową lub curry .Do śmietany ,którą zalewamy nadzienie ,można dodac 100 g startego sera typu gouda lub edamski .Świeżą bazylię można zastąpic suchą 

Proste składniki ,tanie i smaczne danie .Dobrze smakuje na ciepło i na zimno .Swietnie smakuje z sosem ajvarowo -pomidorowym 

20:08, lutka40 , Tarty
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 26 maja 2014

Mięciutkie ,delikatne i przepyszne .W niedzielę zrobione ,a dziś już nie ma .Pusta blacha

Przepis pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku 4/2013  

Przepis podaję w oryginale z maleńkimi zmianami w nawiasach 

Składniki : 

250 g margaryny ( ja dałam Kaśkę  ) 

2 jajka 

1 litr mleka 

3 szklanki mąki pszennej ( + do podsypania - dałam poznańską typ 500 ) 

1 szklanka cukru pudru + do podsypania 

2 opakowania cukru waniliowego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

2 opakowania budyniu waniliowego ( dałam śmietankowy )

2 łyżki cukru ( dałam 5 ) 

1 puszka brzoskwiń 

tłuszcz i bułka tarta do formy 

 

1.Mąkę pszenną przesiac z proszkiem do pieczenia .Dodac margarynę ,cukier puder ,cukry waniliowe oraz dwa jajka .Całośc połączyc i zagnieśc gładkie ciasto .Owinąc w folię spożywczą i wstawic do lodówki na około 30 minut (Radzę zostawi na około godzinę ,a ciasto na kruszonkę wsadzic do zamrażalnika )

Po tym czasie odkroic 3/4 ciasta ,po czym wylepic nim dno natłuszczonej i posypanej bułką tartą prostokątnej formy .

2.Oba budynie waniliowe i mąkę ziemniaczaną wymieszac z 1 szklaną mleka .Pozostałe mleko zagotowac z cukrem .Następnie wlac mieszankę z proszkiem budyniowym ,i cały czas energicznie mieszając gotowac na małym ogniu do uzyskania gładkiego oraz gęstego kremu .Budyń lekko ostudzic 

3.Jeszcze ciepłą ( lekko ) masę budyniową wyłożyc na kruchy spód .Wierzch wyrównac nożem .Brzoskwinie wyjąc z puszki oraz dokłądnie osączyc na sicie z syropu .Następnie owoce pociąc w kostkę i równomiernie rozłożyc na kremie ,dociskajac .

Oprócz brzoskwiń można także uzyc ananasów z puszki ,moreli lub jabłek 

4.Na brzoskwinie zetrzec pozostałe ciasto .Całośc wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 C i piec przez 45 minut .Gotowy wypiek wyjąc na kratkę kuchenną i pozostawic do ostygnięcia .Przed podaniem kruche ciasto posypac cukrem pudrem .Można także serwowac udekorowane kleksem bitej śmietany 

POLECAM !

 

.

 

poniedziałek, 19 maja 2014

Przepis pochodzi :

http://lasuch-na-diecie.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-rabarbarem.html

Nie mogę podziękowac autorce za przepis ,ponieważ nie ma zaznaczonej opcji url 

Ciasto jest pyszne ,mięciutkie ,wilgotne .Bardzo proste ,szybkie . Ot taki domowy placuch .Polecam 

Składniki : 

1 margaryna ( ja użyłam Kasię )

1,5 szklanki cukru 

1/3 szklanki mleka ( 6 łyżek ) 

6 jaj

2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1.W rondlu rozpuścic margarynę z cukierem i mlekiem .Zagotowac i ostudzic

2. Do chłodnej mieszaniny dodac sześc żółtek i dokładnie ze sobą połączyc 

3.Mąkę z proszkiem przesic i dodac do masy 

4.W osobnej misce ubic na sztywno białka ,dodac do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie połączyc 

5.Całośc przelac do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy keksowej (dużej )

Po wierzchu ciasta posypac pokrojony na małe kawałki rabarbar ( można je delikatnie wepchnąc w wewnątrz ciasta  ) i wstawic do nagrzanego do 180 C piekarnika na 45- 50 minut

 6.Przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy placek jest dopieczony ,jak wszystko jest ok ,wyjąc z formy i je odparowac kładąc do góry dnem lub na boku ( ja odparowałam krojąc sobie kawałek gorącego placucha i tyle )

7 Kiedy ostygnie posypujemy cukrem pudrem 

Ja dałam dwie łodygi rabarbaru i jabłko ( trochę za mało ,następnym razem dam więcej ,a może kilka truskawek ) 

środa, 14 maja 2014

Pomysł pochodzi z : 

http://ctalfakhishah.blogspot.com/2014/04/roti-gulunlg-bersama-cheese.htm

 Banalnie ,ale przepysznie .Do podstawowej wersji potrzebny jest chleb tostowy ,ser żółty i parówka .Możemy pokombinowa i dodac pokrojoną cieniutko ,podsmażoną pierś kurczaka o smaku np kebaba ,kawałek pomidorka ,ogórka ,posmarowac ketchupem ,posypac szczypiorkiem.Można dodac szynkę ,żólty ser ,pieczarkę .,ogórka kiszonego .

Na kromkach sera kładziemy składniki i panierujemy jak kotlety w jajku i bułce tartej .( mocno dociskamy )Smażymy jak kotlety 


Bardzo delikatne ,soczyste i aromatyczne mięsko .

Nogi kurczaka nacieramy ulubionymi przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki ( ja użyłam tylko papryki i pieprzu  ) .Następnie zalewamy mlekiem ,dodajemy dwa ,trzy ząbki czosnku ( pokrojone ) ,trochę majeranku ,pieprzu ziołowego ,i trzy duże łyżki sosu sojowego ,listek laurowy ,ziele angielskie .Gotujemy na małym ogniu 40 - 45 minut .Po wyjęciu ściągamy skórę bo jest paskudna ( tzn tak wygląda -  ) i zajadamy z surówką 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 62
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino