Tysiące pasji i uspokojeń
wtorek, 27 stycznia 2015

Surimi nie stoją wysoko na liście zdrowych produktów ,wręcz przeciwnie .Czytając skład mina rzednie ( jak zresztą większośc gotowych ,sprzedawanych produktow )Od czasu do czasu można sobie pozwolic na na małe niezdrowe co nieco .Np takie kotleciki .

Dobre są ,nawet bardzo .Z sosem szczypiorkowym palce lizac .

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis -Przysmaki z ziemniaków 9/2013 

Przepis podaję w oryginale a w nawiasach moje zmiany 

 Składniki : 

1,5 kg ugotowanych ziemniaków ( ja dałam 5 średnich ) 

8 jajek ( u mnie 3 +1 ) 

20 dkg żółtego sera ( 6 plastrów goudy cieniutko pokrojonej ) 

2 małe cebule 

7 paluszków surimi ( dałam 5 ) 

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ( ciut mniej ) 

bułka tarta 

olej 

sól ,pieprz 

Przygotowanie : 

1.Siedem jajek (3 )gotujemy na twardo ,studzimy .Z paluszkami krabowymi kroimy w drobną kostkę 

2.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę .Cebulę obieramy ,kroimy i podsmażamy na oleju .Żółty ser ścieramy na tarce 

3.Do ziemniaków dodajemy ser ,paluszki ,jajka i cebulę .Doprawiamy dośc obficie solą i pieprzem .Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną .Mieszamy .

4.Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej .Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ( z masełkiem są boskie ) 

Rady autorki : w razie konieczności ,gdyby masa okazała się za rzadka wsypujemy trochę bułki tartej i mieszamy .Podobno świetnie smakują z ryżem i cwikłą .

Ja robiłam z warzywkami z patelni ,z sosikiem szczypiorkowym 

mniam !

Ilośc wg upodobań 

Zrobiłam z :

dwóch ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 

3 jajek i 6 paluszków surimi 

Wszystko pokrojone w kostkę i wymieszane w sosie 

dwie łyżki majonezu wymieszane z łyżką jogurtu naturalnego i 4 łyżeczkami  chrzanu .Doprawilam solą i pieprzem 

Odstawiamy na godzinę do lodówki 

środa, 21 stycznia 2015

Lepiej pózno ,niż wcale .

ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU ,DUŻO SŁOŃCA ,CIEPŁA ,MIŁOŚCI I SUKCESÓW W KAŻDEJ DZIEDZINIE 

Znowu powiało u mnie pustką ,ale niestety tak może byc jeszcze jakiś czas .

Tym razem polecam fasolkę - pyszną fasolkę .

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - Pyszne Zapiekanki wydanie specjalne 2/2012 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

20 dkg fasolki szparagowe ,może byc mrożona 

4 łyżki majonezu 

4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

sól i pieprz 

pęczek koperku 

tłuszcz do formy

Przygotowanie 

1.Fasolkę myjemy i usuwamy końce ( ja dałam mrożoną w kawałkach ) .Gna półmiękko w lekko osolonym wrzątki .Odcedzamy .

2.Przygotowujemy sos : koperek myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy .Majonez mieszamy ze śmietaną ,a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem .Wsypujemy koperek ,mieszamy 

3.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( pominęłam ) .Wkładamy fasolkę i równomiernie polewamy sosem majonezowo - śmietanowym .Pieczemy okolo 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C

Zrobiłam z połowy porcji ,żeby  przekonac się jak to smakuje i to był błąd .Było zdecydowanie za  mało 

Pyszny ! Jedwabisty,słodki ,lekko kwaskowy .

Pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - Przetwory i nalewki - wydanie specjalne 6/2013 .Przepis podaję w oryginale 

Zrobiłam z połowy porcji 

Składniki : 

2 kg jabłek 

40 dkg cukru 

2 op cukru waniliowego 

8 tabliczek białej czekolady 

Przygotowanie : 

1.Jabłka myjemy ,osuszamy i obieramy .Usuwamy gniazda nasienne .Owoce kroimy w małe kawałki .Wkładamy do garnka ,podlewamy niewielką ilością wody i smażymy około 1 godziny .Odstawiamy do wystygnięcia .Następnie miksujemy 

2.Do masy jabłkowej wsypujemy cukier ,oraz cukier waniliowy .Czekoladę łamiemy  na małe kawałki i wkładamy do masy .Smażymy około 30 minut ,aż masa zgęstnieje .

3.Gorący krem nakładamy do wyparzonych słoików ,zakręcamy i odwracamy do góry dnem .Odstawiamy do wystygnięcia ( słoiki można przykryc kocem ) 

Wg autorki przepis można modyfikowac zastępując biała czekoladę ciemną ,lun zamiast czekolady dodac 10 dkg naturalnego kakao i  zwiększyc cukier o 30 dag

 

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pyszne ,kruche ,cudowne .Polecam 

Przepis pochodzi z:

http://basinepichcenie.blox.pl/2013/10/Ciasteczka-czekoladowe-z-czekolada-karmelowa.html

Składniki :

 

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka masła ekstra

cukier waniliowy

1/3 szklanki cukru

1 jajko

1 (kopiasta) łyżka gorzkiego kakao

1 łyżka kokosu

czekolada karmelowa (oczywiście można zastąpić inną)

Masło ,cukier ,cukier waniliowy oraz jajko ucieramy .Następnie  dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kokosem ,oraz kakao ( ja masę wyrabiałam w makutrze )Dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę .Dokładnie mieszamy .Małą łyżeczką wybieramy ciasto i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ,lekko je spłaszczając .Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości ( trochę się rozlewają )
Wkładamy do nagrzanego do 170 /180 C piekarnika i pieczemy 12-15 minut 

Studzimy na kratce 

PYYYYYYYCHHHHA !!!

Jedna sierotka ostała się do foto 

Cudownie mięciutkie ,słodkie ,delikatne .Polecam 

http://www.slodkastrona.com/2014/04/biszkoptowe-babeczki-muffinki-z-budyniem.html

Przepis podaję w oryginale 

Babeczki :

4 jajka ( żółtka i białka osobno )

cukier waniliowy 

8 łyżek cukru

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

1 łyżka mąki tortowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Budyń waniliowy lub inny ulubiony 

Budyń przygotowac wg instrukcji na opakowaniu ( masy pozostanie dużo )

Babeczki :

Piekarnik nagrzewamy do 175 C

Mąki przesiewamy .Oddzielamy żółtka od białek .

Do ich zrobienia możemy użyc mikser jak autorka lub jak ja zwykłą trzepaczkę .

Ubijamy białka na sztywno ,następnie powoli najlepiej po jednej łyżce dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym .Następnie dodajemy po jednym żółtku ,a następnie obie przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia 

Do papilotek umieszczonych w formie do muffinek wkładamy po łyżce masy biszkoptowej ,następnie pół łyżeczki budyniu ,a na niego kolejną warstwę biszkoptu .

Pieczemy około 12 minut w temp 175 c i studzimy w piekarniku .Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy .

sobota, 06 grudnia 2014

Pyszny dodatek do herbaty ,drinków ( robiłam wódeczkę cytrynową - mniam ) deserów.Świetnie smakuje jako napój z wodą  .Konsystencją przypomina troszkę lekko tężejącą galaretkę .Niezbyt słodki ,lekko kwaskowy ,no i własnej roboty .

Polecam szczerze .Nigdy już nie sięgniecie w sklepie po sztuczne cytrynki ,czy wódeczkę 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 12/2012

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

skorka z jednej cytryny 

1 kg cukru 

1 i 1/2 kg cytryn 

1.Cytryny sparzyc ,przekroic na pół,a następnie wycisnąc sok i wlac do garnka ( ja przelewałam przez sitko ).Do zawartosci naczynia wrzucic skórkę ,wsypac cukier ,starannie wymieszac i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,cały czas mieszając 

2.Garnek zdjąc z ognia ,usunąc skórki oraz ewentualne szumowiny ,a następnie sok ponownie doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,od czasu do czasu mieszając 

3.Jeszcze gorący sok przelac do butelek lub słoików ,po czym dobrze zakręcic ( syropu nie trzeba pasteryzowac) 

Wyszły tego dobra 2 słoiki  750 ml -koszt nie przekroczył 9 zł 

piątek, 05 grudnia 2014

Przepis pochodzi z:

http://fascynacjasmakiem.blogspot.com/2014/11/rolada-z-jabkami.html

Pyszna ,łatwa i co najważniejsze szybko się robi .Polecam 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki na ciasto 

3 jajka 

2 łyżki cukru 

3 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

16 g cukru waniliowego 

Nadzienie :

4 jabłka ( bądz słoiczek jabłek przygotowanych na zimę )

galaretka cytrynowa 

szczypta cynamonu 

Oraz cukier puder i cukier waniliowy 

Przygotowanie :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia .Białka oddzielamy od żółtek i bijamy na sztywną pianę ,następnie dodajemy po jednym żółtku ,kolejno wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy .

Blachę 28x34 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nie ciasto .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 10 minut 

Przygotowujemy czystą ściereczkę ,obsypujemy cukrem waniliowym ( pominęłam )Gotowy ciepły biszkopt  wykładamy na ściereczkę i zawijamy roladę wzdłuż dłuższego boku .Odstawiamy do ostygnięcia .

Jeśli nie mamy gotowych jabłek ,obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach,przekladamy do garnka i gotujemy aż zmiękną .Możemy dosłodzic cukrem ,jeżeli jabłuszka są kwaśne .Następnie dodajemy galaretkę w proszku ,cynamon wszystko razem mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia ( ja teraz kiedy jest przymrozek  wystawiam na balkon ,masa szybko tężeje )

Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłe jabłka ( ja dałam już prawie ściętą masę )i zawijamy w roladę .Moja już była gotowa do spożycia ,ale jak nałożymy ciepłe to tak jak pisze autorka ,zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki .Obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy 

SMACZNEGO !

Pomysł zgapiony z :

http://nevininyemekleri.blogspot.com/2014/02/ispanakl-cicek-pide.html

Kształt taki sam jak w przepisie na pizzę coronę którą zamieściłam jakiś czas temu .Nadzienie jest tylko inne .Jak zwykle zrobiłam ciasto drożdżowe ze swojego sprawdzonego przepisu .Na nadzienie dałam szpinak mrożony ,który po rozmrożeniu ,pogotowałam do czasu odparowania wody ,doprawilam czosnkiem przeciśniętym przez praskę ,gałką ,solą i pieprzem.Ciasto posmarowałam delikatnie sosem czosnkowo szczypiorkowym na to szpinak ,ser wędzony biały ,papryka konserwowa i do piekarnika 

Wyszły jeszcze rogaliki 

środa, 26 listopada 2014

Cudownie miękkie ,aromatyczne .Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu .Polecam .

Przepis pochodzi z gazetki Ciasta Za Grosik 2/2014 

Przepis podaję w oryginale z moimi maleńkimi zmianami w nawiasach

Składniki :(25 sztuk ) ,u mnie wyszło około 20 bo nakładałam dośc duże porcje 

3/4 szklanki mąki 

3/4 kostki ( 200 g )  roztopionej margaryny ( dałam masło)

1/3 szklanki cukru 

2 jajka 

1/2 łyżeczka cynamonu ( dałam całą ) 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 

kostka półtłustego twarogu 

garśc rodzynek ( dałam żurawinę )

szklanka pokrojonych drobno jabłek 

tłuszcz do blachy lub papier do pieczenia 

Mąkę wymieszaj z roztopionym i ostudzonym masłem ,cukrem ,jajkami ,cynamonem,i proszkiem do pieczenia i solą .Dodaj płatki owsiane ,rozgnieciony widelcem ser i rodzynki  ( żurawinę )Ponownie wymieszaj .stopniowo dodając jabłka .Na natluszczoną lub wylożoną papierem blachę kładż łyżką porcje ciasta .Piecz około 15 min w temperaturze 190 C

Można posypac cukrem pudrem ,lub lekko oblac polewą czekoladową 

poniedziałek, 17 listopada 2014

Wiem ,wiem dwója z obecności ,ale ostatni czas był ciężki ,ponury .W tym roku mój scenarzysta życiowy co chwilę zmienia moją  rolę .Jedynym pozytywem w tym wszystkim jest 10 kg mniej na wadze .Dawno nie byłam tak lekka .

No koniec biadolenia  ,trzeba nadrobic stracone kilogramy . 

OCZYWIŚCIE DZIĘKUJĘ BARDZO ZA WASZĄ PAMIĘC .SERDUCHO SIĘ RADUJE 

zródło - internet 

 

Na początek 

 

Babka marmurkowa .

Polecam z całego serca bo jest mięciutka ,wilgotna ,słodziutka i pyszna .Szybko się robi i zawsze  wychodzi .Od siebie do masy z kakao dodaję 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ,albo dżemu jabłuszkowo -truskawkowego własnej roboty .Można dodac też  rodzynki ,ale z kwaskowym dżemem smakuje bajecznie i nadaje babeczce charakteru .,

Przepis pochodzi z gazetki GOTUJ KROK PO KROKU 3/2014 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

6 jajek 

200 g cukru pudru + odrobina do podsypania 

250 g masła 

1 opakowanie cukru waniliowego 

250 g miękkiego twarogu z ( papierka )- ja używam z netto półtłustego 

250 g mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

20 g kakao 

mąka i masło do formy 

1.Dużą formę do babki wysmarowac masłem i posypac mąką .Następnie piekarnik rozgrzac do temperatury 160 C.

2.Jajka  rozbic - białka oddzielic od żółtek ,po czym ubijac na sztywno ,stopniowo wsypując 1/3 cukru 

3.Miękkie masło utrzec z resztą cukru na pianę .Zmiksowac  z cukrem waniliowym i żółtkami .Ucierajac dokładac po  1 łyżce twarogu 

4.Do powstałego kremu naprzemiennie dodawac porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek .Formę napelnic 2/3 ciasta 

5.Pozostałą masę połączyc z przesianym kakao i wyłozyc na środek jasnego ciasta .Babkę  piec ok 45 minut  .Ostudzony wypiek wyjąc z formy i posypac cukrem pudrem ( polecam polac polewą czekoladową ,a do ciemnego ciasta dodac dżem ) 

Przepis pochodzi z :

 

 http://bajkorada.blogspot.com/2010/10/ciastka-pofrancuskie-z-jabkami.html

Pyszne ,mięciutkie ,idealne .Polecam

Przepis podaję w oryginale ,z małymi zmianami 

Składniki :

250 g twarogu półtłustego 

250 g masła 

250 g mąki 

4 małe jabłka 

cukier puder 

Ja od siebie dodałam jeszcze cynamon i cukier waniliowy 

Jabłka obrac ze skórki i wydrążyc środki .Pokroic na 12-16 kawałków .

Ser przepuścic przez maszynkę - ja tego podobnie jak autorka nie zrobiłam .Zagnieśc ciasto z sera ,mąki i masła ( jak najkrócej ) .Włożyc do lodówki na 30 minut .Następnie rozwałkowac ciasto na placek o grubości 3-4 mm i wykrawac szklanka kółka .Ciastka składac na połowę ,tak aby grubsza częśc jabłka ( u mnie posypane cynamonem i cukrem waniliowym )była widoczna .

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C 

Jeszcze lekko cieple posypac obficie cukrem pudrem i zajadac sie do woli .

Ciasto nie zawiera cukru więc idealnie nadaje do czegoś wytrawnego .Ja posmarowałam ociupinką sosu czosnkowego ,dodałam kawałek papryki ,i papryki konserwowej sera  pleśniowego i errka typu fromage o smaku czosnkowym ,ostrą paprykę w płatkach  Do tego jakiś pyszny sos ( np szczypiorkowy )i gotowe .Pyszne i wciągające 

Oj jakie one dobre !- mięciutkie ,słodkie , z lekka takie chrup ,chrup ,z posmakiem prażonych  ziarenek po prostu pyszne .Oczywiście polecam .Nawet bardzo 

Składniki :

2,5 szklanki mąki ( przesianej ) 

1 jajko 

szklanka cukru ( można dac mniej ) 

cukier waniliowy

pół łyżeczki sody 

kostka masła 

pestki dyni i słonecznika 

żółtko roztrzepane z ociupinką mleka ( 1 łyżeczka )

W makutrze rozcieramy miękkie masło z cukrem .Dodajemy jajko .Następnie mąkę przesianą z sodą i wołamy do pomocy - męża ,chłopaka ,kolegę .Ciasto jest dośc ciężkie , ja zawsze wolam bo nie mam siły .Jak już ciacho ukręcimy ,kulamy kulki ciut większe od orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy .Delikatnie obtaczamy w ziarenkach .Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem .Wkładamy ( w dośc dużych odstępach ) do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 10 minut ( do 15 zależy od piekarnika ) 

Czujecie ???

Co za zapach - maślany ,ciepły ,domowy .Kubek mleka ,aromatycznej herbaty ,kominek ,bujany fotel ,pies obok .Jest ciepło .miło ,dobrze .I te dłonie sięgające po jeszcze 

środa, 10 września 2014

Prawie jak ajvar .Niezwykle aromatyczny ,gęsty .Świetny jako dodatek do zapiekanek ,zup ,pierożkow .Teraz kiedy warzywka są najpyszniejsze robię  go na bieżąco ,ale można napakowac tego dobra do słoikow ,zapasteryzowac około 20 minut i na zimne wieczory do pysznej zupki jak znalazl 

Ja tym razem zrobiłam z :

1 bakłażana ( wagowo miał około 40 dkg )

główki czosnku 

4 czerwonych papryk 

2 cebul 

5 pomidorów ( najlepsze malinowe ) ale tym razem dałam limę 

2 cebul 

garści ziół świeżych ( majeranek ,rozmaryn )

Bakłażana ,paprykę i czosnek wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 210 C ) i pieczemy do zbrązowienia skorki ( uwaga na czosnek -ma byc mięciutki ,a nie skorupka ) .Studzimy w wilgotnej ścierce ( zawinięte ) 

Cebulę poszatkowaną podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy ,dodajemy pokrojone w kostkę pomidory .Dodajemy zioła ,po 1 łyżeczce  soli kamiennej ,pieprzu ( jak ktoś nie lubi ostro można dac mniej )czubrycy czerwonej lub zielonej ,wędzonej czerwonej papryki .Studzimy 

Upieczone warzywka obieramy ze skórki ,czosnek wyciskamy i dodajemy do pomidorów .Calośc miksujemy i ewentualnie doprawiamy do gustu .Ja dodaję jeszcze kopiastą łyżkę ostrego ketchupu dla podrasowania smaku 

Robimy zupę ( na mięsie lub jak u mnie na warzywkach )

W niewielkiej ilości wody gotujemy pokrojone w kostkę 2-3 ziemniaki ,2-3 papryki ,kawałek małej cukinii ,trochę fasolki szparagowej .Jak warzywka są miękkie dodajemy ,kilka łyżek przecieru .Gotowa - pyszna ,gęsta i bardzo aromatyczna .Polecam

Można zrobic pierożki .

Przepis na ciasto : 

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2014/08/Pizza-corona.html

 

Ciasto smarujemy przecierem ,nakładamy np pieczarki ,ser typu bałkańskiego ( może byc zwykły np fromage ) ,paprykę ,ogórek kiszony ,szczypiorek ,lub co kto lubi .Całośc polewamy sosem ( dwie kopiaste łyżki majonezu ,dwie ,trzy łyżeczki kwaśnej śmietany ,przecisnięty przez praskę ząbek czosnku ,sól i pieprz ) 

przepis dodaje do akcji organizowanej przez Anię 

Warzywa psiankowate 2014

20:33, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (29) »
sobota, 30 sierpnia 2014

Ostatnio cały czas męczę bakłażana pod każdą postacią .Po prostu uwielbiam .Tym razem dla urozmaicenia dodałam pieczoną paprykę i to jest to .Jak dla mnie pychota .

Bakłażan ( 30-40 dkg ) 

2 średniej wielkości papryki 

10 - 15 dkg sera białego ( ja tym razem dałam taki typu włoskiego ,ale może byc każdy inny )

1 cebula 

1 jajko 

4-5 łyżek bułki tartej ( ( może się okazac,że trzeba dodac więcej )

przyprawy ( czerwona czubryca ,sól ,pieprz ,sos sojowy ) 

natka pietruszki 

Bakłażana z papryką opiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 C .Następnie przekładamy warzywka na wilgotną ściereczkę i czekamy jak ostygnie .Obieramy ze skórki ,drobniutko siekamy i rozgniatamy widelcem razem z serem .Cebulę siekamy ,podsmażamy ,dodajemy sos sojowy i studzimy .Łączymy z masą ,doprawiamy czubrycą ,solą ,pieprzem ,dodajemy jajko i bułkę tartą .Smażymy kotlety ,pulpeciki .

 

buła posmarowana sosem czosnkowym + dodatki ( oj pyszne to było )

przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię  Warzywa psiankowate 2014

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino