Tysiące pasji i uspokojeń
sobota, 19 kwietnia 2014

ŻYCZĘ WSZYSTKIM ZDROWYCH ,SZCZĘŚLIWYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT 

                                                                                                LUTKA

19:00, lutka40 , inne
Link Komentarze (10) »
wtorek, 15 kwietnia 2014

Przepis pochodzi z książeczki Poradnika Domowego -Dla każdego coś smacznego 6/2000

Bardzo proste i smaczne danie .Wystarczą ziemniaki z wczorajszego obiadu ,szpinak i już prawie gotowe .

 

Przepis podaję w oryginale z moimi zmianami w nawiasach 

Składniki :

500 dkg szpinaku ( ja daję 450 mrożonego ) 

25 dkg ziemniaków ( czasami daję więcej 30- 35 ) 

3-4 parówki ( daję ostre białe kiełbaski - cieńkie - chwilę je gotuję i ściągam skórkę  ) 

2 jajka 

2 czubate łyżki startego żółtego sera ( cheedar )

łyżeczka posiekanego świeżego lub pół łyżeczki suszonego tymianku 

po 3 łyżki mąki i bułki tartej ( czasami trzeba dac więcej jeżeli masa jest dośc mokra )

gałka muszkatołowa 

olej ,

sól i pieprz 

ja od siebie dodaję jeszcze czosnek 

Ziemniaki dobrze wyszorowac,ugotowac w łupinach ( można wykorzystac pyrki z wczoraj ) .Przebrany i umyty szpinak włożyc do garnka ,podlac kilkoma łyżkami wody ,posolic i dusic na małym ogniu. Gdy będzie miękki starannie osączycz wody i zmiksowac ( mrożony należy rozmrozic ,chwilę pogotowac do odparowania wody )

 Ziemniaki obrac,przecisnąc przez praskę ,ostudzic i dokładnie ale szybko wymieszac ze szpinakiem ,jajem ,serem ,tymiankiem ( u mnie też czosnek )i pozostałymi przyprawami .Parówki ( białe kiełbaski ) pokroic na krótkie kawałki i każdy oblepic szczelnie masą ziemniaczano - szpinakową .Wałeczki obtoczyc najpierw w mące ,potem w roztrzepanym jaju ,a na końcu w bułce tartej i usmażyc na gorącym oleju na złoty kolor.Podawac z sosem pomidorowym .

Ważne - masa musi byc dobrze doprawiona i wyrazista w smaku .

Smacznego !

 

Ostre ,aromatyczne i przepyszne .Łatwo dają się kroic na małe kanapeczki ,na które dodatkowo można położyc kawałek pomidorka czy ogórka .Świetnie smakują popijane czystym żurkiem lub barszczem białym .

Składniki : 

1,5 szklanki mąki 

2 cieńkie białe kiełbaski ( ostre) 

2 jajka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

pół szklanki maślanki 

1/4 szklanki oleju 

3 łyżeczki majeranku 

ząbek czosnku 

łyżeczka ostrej papryki

 łyżeczkę pieprzu czarnego 

3/4 łyżeczki vegety 

mała garśc natki pietruszki i szczypiorku 

Kiełbaski gotujemy ,ściągamy skórkę ,studzimy .Kroimy na małe kawałki 

Mieszamy składniki mokre ( jajka ,olej .maślankę ) .W drugim naczyniu mieszamy składniki suche ( mąkę ,proszek do pieczenia i przyprawy ) .Składniki suche łączymy z mokrymi ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,natkę i szczypiorek i kiełbaskę  .Mieszamy i wlewamy do foremek ( 3/4 wysokości ) .Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 C 

z sosem chrzanowym 

Po męczącym dniu warto zrelaksowac się w ciepłej ,pachnącej kąpieli ,z zapalonymi świeczkami ,przy dobrej muzyce .

Sposób wykonania jest banalnie prosty ,i nie potrzeba wydawac kasiory na tym podobne pełne chemii wynalazki .Wszystkie składniki( no prawie wszystkie ) znajdziemy w domu 

Niestety ja osobiście nie mogę używac kupnych ,bo dostaję uczulenie ,więc taka własnej roboty zastępuje mi te małe drobiazgi .

Wadą ,a może i nie, jest to ,że te własnej roboty szybciej się rozpuszczają i jeśli nie zmielimy np w młynku suchych kwiatków ,mamy ciało oblepione suszkami ( nie jest tak żle wystarczy spłukac ) .

Przepis wycięty z jakiejś gazetki 

Składniki : 

2 łyżki sody 

łyżka kwasku cytrynowego 

łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ( ja używam ziemniaczanej ) 

suszone płatki ulubionych kwiatów ( u mnie róża ) lub pokruszoną lawendę .

łyżka oleju 

Ulubiony olejek zapachowy(  u mnie tym razem różany )

Wykonanie : 

Wymieszaj w miseczce : 2 łyżki sody ,kwasek i mąkę .Dodaj suszone płatki .Wlej łyżkę oleju i kilka kropli olejku zapachowego ,wymieszaj dobrze .Z masy uformuj kulę .Jak nie możesz spryskaj po wierzchu wodą .Gotowy kosmetyk zostaw do wyschnięcia ( kilka godzin ) 

Polecam 

czwartek, 10 kwietnia 2014

Ktoś wie jak smakuje bazylia wyhodowana przez gospodynię w wiejskiej chatynce gdzieś w maleńkiej wiosce w słonecznej Italii ,a ta z polskiej hipermarketowej produkcji ? Nawet tej domowej ? Jak smakuje suszony czosnek niedzwiedzi ,a taki zerwany i świeży ? no ?

Jak to jest polizac lizaka przez szybę ?

No jak ? 

W pewien słoneczny dzień ,raczej mający się już ku  końcowi ,mąż wracając przyniósł kopertę zaadresowaną do mnie .W pierwszej chwili pomyślałam ki czort ? Drugi koniec Polski ! ? !   tadammmmmm - niespodzianka totalna .I

tu właśnie chcę podziękowac  Hani za :

pamięc 

totalną bezinteresownośc 

po prostu dobre serduszko 

Za to ,że w tak zabieganym ,pomylonym świecie ,ktoś oddalony o setki kilometrów , pamięta ,że gdzieś tam ktoś kiedyś chciał coś .

Coś - czyli czosnek niedzwiedzi .Szok !!!

Czosnek jest i ja go mam .

Dziękuję z całego serca ,za Twoją pamięc ,za serce Twojej rodzinki ( pozdrowienia dla zbierającego męzą ) ,za zapachy w moim domu , za możliwośc spróbowaniia czegoś znanego tylko po łebkach ,a tak innego od wyobrażeń ,po prostu za orgię smaków i zapachów .Dziękuję 

Skorzystałam z przepisu oczywiście od ekspertki czyli Hani

http://kucharzytrzech.blogspot.com/2012/05/slimaczki-z-czosnkiem-niedzwiedzim.html?

Brak słów .Jak to pachniało ,jak smakowało ,po prostu bajka .W prostocie siła .Dawno nie jadłam nic tak prostego ,a pysznego .Pychaaaaa !!!

Potrzebujemy : 

1,5 szklanki mąki 

1/2 szklanki ciepłej wody 

1/2 łyżki drożdży instant 

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru 

1 łyżka oliwy 

 

Na przepyszne nadzienie : 

5-6 łyżek miękkiego  masła

dużoooo siekanego czosnku niedżwiedziego ( porządna męska garśc )

sól ,ja dodałam jeszcze pieprz 

Już samo masełko jest tak pyszne ,że zastanawiałam się ,czy nie zjeśc solo z bagietką 

Wszystkie składniki ciasta ,z wyjątkiem oliwy ,połączyc razem i zagnieśc tak ,by powstało gładkie i elastyczne ciasto .Miskę wysmarowac oliwą ,przełożyc do niej ciasto ,posmarowac z wierzchu pozostałam oliwą i odstawic do wyrośnięcia ( powinno podwoic swoją objętośc )

W tym czasie przygotowac nadzienie - w misce wymieszac masło ,z posiekanym czosnkiem ,doprawic solą i ewentualnie pieprzem

Blat posypac mąką ,i przełozyc na niego wyrośnięte ciasto .Rozwałkowac na prostokąt .Rozsmarowac na nim masło z czosnkiem .Położyc dodatkowo kilka liści czosnku i zwinąc jak roladę .Podzielic na 12 równych części i włożyc każdą do formy ( np od muffinek ) .Odstawic ślimaczki w formie na 20 minut - żeby ponownie wyrosły ,a następnie piec w temp 180 C przez 25-30 minut .A potem szybko złapac chociaż jedną dla smaku ,bo przez sam zapach ustawia się  kolejka .

 

 SMACZNEGO !

niedziela, 06 kwietnia 2014

Przepis pochodzi od Justyny 

http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/06/Muffinki-z-truskawkami-i-kruszonka.html

Jak zwykle niezawodny i pyszny przepis . Już sam zapach jaki się roznosił podczas pieczenia to bajka ,a reszta to poezja .Wszystkie zjedzone jeszcze ciepłe .Mięciutkie ,owocowe z przecudnie chrupiącą kruszonką .Polecam z całego serca .

Przepis podaję w oryginale .Jedyna moja zmiana to owoce ,miałam tylko  kilka zamrożonych truskawek ,reszta to borówki amerykańskie - mniamm mówię Wam .

Składniki : 

1/2 szklanki maślanki 

1 duże jajo 

1/2 szklanki cukru 

1/4 szklanki oleju 

1,5 szklanki mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

skórka otarta z jednej cytryny 

sok z połowy cytryny 

truskawki ( około 250 g ) lub inne ulubione 

W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki ( maślanka ,jajo ,olej ,sok z cytryny ).W drugiej mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem .Zawartośc obu misek oraz skórkę z cytryny łączymy razem .Mieszamy łyżką do momentu ,aż składniki się połączą .

Ciasto przekładamy do foremek do 1/2 wysokości .Do każdej wkładamy truskawki .

Kruszonka :

1/2 szklanki mąki 

3-4 łyżki cukru 

1/4 kostki masła 

Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce .Rozcieramy mąkę z cukrem i masłem w dłoniach ,aby powstały grudki .Konsystencja grubo mielonej bułki tartej .Kruszonką posypujemy wierzch  muffinek.

Foremkę wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut do tzw suchego patyczka .

 

czwartek, 03 kwietnia 2014

Przepyszne !

Mięciutki biszkopt ,galaretka z jabłuszek ,masa karpatkowa i polewa .Może byc coś bardziej prostego i pysznego ? Polecam 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 3/2013 

Przepis podaję w oryginale z małymi zmianami w nawiasach 

Składniki : 

Biszkopt :

6 jajek 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa jabłkowa : 

4 jabłka ( dałam 5 ) 

2 galaretki pomarańczowe ( dałam 1 pomarańczową ,druhą brzoskwiniową ) 

Krem :

1 budyń waniliowy 

1 szklanka mleka ( dałam jeszcze pół )

1 kostka margaryny ( dałam masło ) 

1 szklanka cukru pudru 

1 aromat waniliowy ( kilka kropel ) 

Polewa : 

1/3 kostki margaryny 

2 łyżki kakao 

3 łyżki cukru 

Czy akurat ta polewa jest dobra nie wiem .Nie trzymałam się przepisu ,dałam więcej margaryny ( prawie pół kostki - chyba ) ,cukier puder 

1.Białka ubic na sztywno ,stopniowo dodając cukier i żółtka .Masa powinna byc puszysta i kremowa .Następnie połączyc ją z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia .Ciasto wyłożyc na blachę wyłożoną pergaminem i piec przez 25 minut ( 22min ) w piekarniku rozgrzanym do 180 C

2.Jabłka umyc , zetrzec na tarce i dusic do miękkości w 375 ml wody ( u mnie 400 ).Rondel zdjąc z ognia ,wsypac galaretki ,wymieszac i ostudzic ,uważając ,aby galaretki nie stężały zbyt mocno .Wyłożyc na biszkopt i schłodzic 

3.Budyń waniliowy ugotowac na mleku i ostudzic .Margarynę ( masło ) utrzec z cukrem pudrem ,następnie dodawac do niej po 1 łyżce budyniu i wlac aromat ( kilka kropel )Krem wyłożyc na masę jabłkową .

4.Składniki na polewę rozpuścic w garnku ,dodac dwie łyżki wody ,zagotowac .Chwilę studzic ,po czym polac wierzch ciasta 

SMACZNEGO !

bidoka ostatni ( kawałek ) lekko krzywy ,ale pyszny 

Przepis wycięty z jakiejś gazety .Podobno wypity na dzień dobry ,szybko przegoni poranną chandrę .Wypity na czczo działa na przemianę materii  .Poza tym fajnie rozgrzewa ,a schłodzony szybko gasi pragnienie( z lodem - super !!!) .Imbir  podziałą poza tym na organizm także uodparniająco i antyinfekcyjnie. Mnie osobiście smakuje taki kwaśny bez dosładzania ,ale dla wrażliwców polecam dosłodzic miodem .

Obierz i pokrój kawałek imbiru ( +- 5 cm ) ,wrzuc do wody ( 1/2 litra ) .Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej ( u mnie dośc duża ) ,sok z cytryny i skórkę pomarańczową ( bez białej części ) .Gotuj 5 minut .Osłodz miodem i pij na zdrowie 

poniedziałek, 24 marca 2014

Przepis wycięty z jakiejś gazety 

Robię je często w formie kieszonek .albo wymyślam nowe formy np wielkiego pieroga lub w takiej postaci jak na zdjęciach .Bardzo proste,ale pyszne  .Ciasto to nic innego jak ciasto na kopytka ,ale nadziane pysznym farszem i podsmażone smakują wybornie jak na tak proste składniki .

Bardzo dobrze smakują z sosami . Ja najczęściej robię sos szczypiorkowy .Błyskawiczny i bardzo smaczny .Odlewam małą chochelkę z domowego rosołku ( wyrazistego w smaku ) ,dodaję dobrą śmietanę i sporo drobniutko pokrojonego szczypiorku .Doprawiam solą i pieprzem .Pycha !

Przepis podaję w oryginale ( moje zmiany w nawiasach )

Składniki :

40 dkg ugotowanych ziemniaków 

2-3 łyżki mąki ( zdecydowanie z mało - ja daję nawet do 10 w zależności od rodzaju ziemniaków )

1 jajko 

2 ząbki czosnku ( daję jeden większy )

10 dkg pieczarek ( czasami więcej )

1 łyżka masła

8 małych plasterków sera żółtego

olek do smażenia - można masełko wtedy są jeszcze lepsze

sól ,pieprz plasterki czerwonej cebuli do dekoracji ( pomijam dekorowanie cebulą ,ale siekam ją i podsmażam razem z pieczarkami )

natka 

 Sposób przygotowania 

1.Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo przepuśc przez maszynkę do mięsa .Do zmielonych ziemniaków dodaj mąkę oraz jajko .Wsyp sól i pieprz do smaku .Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę .Dobrze wyrób .

2.Pieczarki oczyśc ,posiekaj ,usmaż na maśle ( ja dodaję jeszcze cebulkę ) .Przypraw do smaku .Z ciasta ziemniaczanego uformuj 16 placuszków .Na połowie rozłóż ser oraz farsz pieczarkowy .Przykryj pozostałymi placuszkami i dobrze zlep brzegi 

3.Na patelni rozgrzej olej ( masło ) .Włóż przygotowane kotleciki i usmaż na rumiano z obu stron .Gotowe kieszonki z pieczarkami przełóż na talerz .Posyp plasterkami czerwonej cebuli.Podawaj z sałatką z sezonowych warzyw 

Tylko kapusta , fioletowa cebulka i przyprawy .Delikatna ,lekko kwaskowa .Pycha .

Z małej główki kapusty zrobiłam dwie w tym jedną na ciepło 

I. Pół główki bardzo cieniutko poszatkowałam ( im cieniej tym jest po prostu pyszniejsza,a przy tym dalej chrupka  ) .Posoliłam i pogniotłam trochę ,żeby ją zmiękczyc  . Polałam sosem : oliwa wymieszana z octem ryżowym ,doprawiona solą ,pieprzem i odrobiną cukru  .Sosik ma byc dośc kwaskowy .Odstawiłam do lodówki ,żeby się przegryzło 

II.Drugą połówkę poszatkowałam ,zalałam odrobiną gorącej osolonej  wody .Gotowałam do miękkości .Na patelni podsmażyłam pasek pociętego w kosteczkę boczku wędzonego ,a póżniej poszatkowaną fioletową cebulkę .Zawartośc patelni dodałąm do kapusty ,doprawiłam ,solą ,pieprzem i octem ryżowym 

I

II

Przepis podstawowy pochodzi z gazetki Przepisy czytelników 5/2011 .

Cudownie mięciutkie ,delikatne ,mało słodkie .Takie są z czekoladą ( u mnie z kropelkami czekoladowymi - zdjęcia brak ,nie zdążyłam zrobic ) .Wilgotne ,z nutką kwaskową są z dodadkiem wiśni .Polecam ,bo sa naprawdę pyszne i co mega szybkie w wykonaniu 

Przepis w oryginale 

Składniki : 

2 szklanki mąki 

3/4 szkalnki cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

2 jajka 

1 szklanka mleka 

100 g stopionego masła lub margaryny 

1 tabliczka gorzkiej czekolady ( ja daję opakowanie 100 g kropelek czekoladowych ) 

wiśnie z kompotu 

1. Mąkę wymieszac z cukrem ,proszkiem do pieczenia oraz solą .Dodac jajka ,mleko oraz przestudzony ,roztopiony tłuszcz .Składniki zmiksowac 

2. Gorzką czekoladę pokroic na małe kawałki ostrym nożem albo zetrzec na tarce o grubych oczkach ,po czym dodac do ciasta i starannie wymieszac .Ja dodałam wspomniane kropelki i odciśnięte z soku wiśnie 

3.Porcje ciasta nakładac do papierowych foremek do muffinek i wkłądac je do specjalnej formy .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 30 minut ( babeczki powinny się przyrumienic ) Podawac na ciepło lub zimno .

Przepis na 12 pysznych muffinek .

środa, 19 marca 2014

Całkiem ,całkiem .Powiem ,że nawet bardzo mi smakowały .Mam coraz większą niechęc do mięsa - więc może dlatego tak mi wszystko smakuje ? Nakręcam się czytając ,oglądając ,słuchając ,co to nasze mięsiwko zawiera i mam odrzut - jak stąd na Marsa.

Miałam  przy ich robieniu chwilę paniki i wkur.....czytaj zdenerwowania .Kaszka po dodaniu do mleka raptem zrobiła się tak gęsta ,że trudno było mieszac łychą ,ale póżniej było lepiej ,coraz lepiej .Końcowy efekt to puszystośc ,miękkośc - czyli jednak tak miało byc .Robiłam je pierwszy raz więc ciemnota totalna .Teraz będę już wielką mądralą i spokojnie będę mieszac - bez paniki 

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Swojska i Smaczna - wydanie specjalne 2/19-11- Poradnik Domowy 

Składniki : 

1,5 szklanki kaszy manny 

szklanka mleka 

5 dkg masła

4 jajka - 

2-3 łyżki mąki 

pęczek koperku 

sól ) od siebie dodałam pieprz )

Mleko zagotowac z połową masła i szczyptą soli ,do wrzącego wsypac kaszę i - mieszając ugotowac ,( mieszac szybko i zdecydowanie - robi się  taki lekko twardawy  glutek ) .Jaja wybic ,oddzielając zółtka od białek .Pozostałe masło utrzec na puch z żółtkami,a potem z kaszą na jednolitą masę ( najlepiej w makutrze ) 

Z białek i szczypty soli ubic  sztywną pianę ,połączyc posiekany koperek ,wymieszac .

Stolnicę posypac mąką ,wyłożyc ciasto ,nadac mu kształy wałka o średnicy ok 3 cm ,pokroic na kawałki,obtoczyc w mące ,uformowac pulpety .W rondlu zagotowac osoloną wodę( ja gotowałm w niewielkiej ilości pozostałego rosołku - mniam ),wkładac pulpety ,ugotowane wyjmowac łyżką cedzakową .

 Podawac na gorąco ,polane roztopionym masłem.

Świetnie smakują z jakimś zdecydowanym sosem .Ja zrobiłam z 3/4 papryki czerwonej ,cukinii ,ogórka kiszonego ( chwilę pogotowałam ) ,następnie dodałam przecier pomidorowy ,trochę ketchupu ,doprawiłam solą ,pieprzem ,ociupinką cukru ,ziołami prowansalskimi ,natką pietruszki ,ostrą papryka 

Przepis pochodzi z gazetki Mój przepis nr 2 lipiec 2009

Bardzo smaczna ,szybka i dietetyczna .Polecam 

Składniki : 

marchewka ( dałam dwie)

pietruszka ( średnia ) 

1/2 niedużego selera 

kawałek ( 10 cm pora ) 

50dkg boczniaków 

2 ziarna ziela angielskiego 

1/2 łyżeczki majeranku ( u mnie więcej ) 

cebula ( pominęłam)

przyprawa do zup ( można dac kostkę ,wykorzystac swój bulion )

starta gałka muszkatołowa ( ja miałam jeszcze trochę kupnej przyprawy do flaków ) 

2 liście laurowe 

łyżka masła ,łyżka mąki ( pominęłam ) 

Włoszczyznę oczyśc, ugotuj do miękkości w 1/5 litra osolonej wody ,odcedz ,pokrój w paseczki ,włóż do wywaru ( ja od razu pokroiłam w paseczki ) .Grzyby oczyśc ,pokrój w paseczki ,cebulę oczyśc ,pokrój w piórka ,włóż do wywaru razem z liściem i zielem .Gotuj 20 min( u mnie krócej ) ,przypraw do smaku przyprawą do zup ,imbirem ( u mnie  kawałek świeżego ,bardzo drobno posiekany ) ,majerankiem i gałką ( można przyprawą do flaków ,pieprzem ) 

Ja dodałam jeszcze ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )

Z masła i mąki zrób zasmażkę dokładnie rozprowadz w zupie ,zagotuj 

21:34, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 13 marca 2014

Przepis pochodzi z Przyjaciółki 27.02/12.03/2014 

Doskonały pomysł .

Proste ,pyszne i bardzo aromatyczne .Polecam .Możemy podac z jakimś delikatnym sosikiem ,ketchupem  ,surówką , w formie małych klopsików - mniam

Przepis jak zwykle w oryginale ,w nawiasach moje zmiany 

Od siebie dodałam trochę zmielonych ( w młynku do kawy )suszonych grzybków ,trochę szczypiorku i ser cheddar 

 

50 dkg pieczarek ( ja dałam 40 dkg )oczyśc ,opłucz ,zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj .Dużą cebulę pokrój w kostkę zrumień na 1-2 łyżkach masłą .Dodaj pieczarki  ,przesmaż mieszając ,a potem duś ,aż odparuje cały płyn .Dopraw solą i pieprzem ,ostudz ( ja dodałam troszkę sosu sojowego i suszone zmielone grzybki ) .Do pieczarek dodaj 1-2 ugotowane na twardo jajka ( dałam dwa ) ,jajko surowe i,namoczoną i odciśniętą kajzerkę .po 3-4 łyżki startego żółtego sera ( u mnie cheddar )i tartej bułki .Wyrób i dopraw .Z masy formuj kotlety kotlety ,panieruj je w bułce tartej i usmaż na oleju 

smacznego!

niedziela, 02 marca 2014

Pyszne ,proste ,bardzo sycące i tanie 

Pyrki to ideał .dający tysiące możliwości w tworzeniu i komponowaniu prostych i tych bardziej wyszukanych dań .Często robię takie nadziewańce które można znależc na blogu ,ale ten przepis jest inny ,więc podaję Wam ,do sprawdzenia i posmakowania .Polecam

Przepis w oryginale ,który pochodzi z małej książeczki Tiny - 120 domowych obiadów .Wydanie specjalne 1/2011

Składniki na 4 porcje 

2 cebule 

1/2 kg ziemniaków ( można użyc pozostałości z obiadu ) 

1 jajko 

15 dkg mąki + 1 łyżka 

1/2 kg kapusty kiszonej 

4 kiełbasy zwyczajne 

5 dkg kaszy manny 

po 2 łyżki oleju i smalcu 

1 łyżka kminku 

sól ,cukier 

Cebulę obrac ,jedną drobno posiekac i przesmażyc na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju .Dodac kiszoną kapustę i chwilę dusic ,doprawiając do smaku solą ,kminkiem oraz cukrem  . Nie wiem jak smakuje ,bo robiłam po swojemu .Podgotowałam w niewielkiej ilości wody ,dodałam kilka suszonych grzybków .Jak była już miękka ,doprawiłam pieprzem ,solą ,cukrem i sosem sojowym .

2.Drugą cebulę pokroic w plastry ,obtoczyc w 1 łyżce mąki i podsmażyc na smalcu na złoty kolor

Ja użyłam fioletowej cebulki ,którą posoliłam ,popieprzyłam i polałam odrobiną sosu sojowego .Jak wchłonęła sos  dopiero obtoczyłam ją w mące ( 1 łyżka to trochę za mało ) .Cebulka była przepyszna - mniaam !

3. Ziemniaki dokładnie umyc i ugotowac w mundurkach ,po czym obrac i przecisnąc przez praskę .Doprawic solą ,dodac jajko ,mąkę i kaszę mannę .Wyrobic ciasto .Ja dodałam jeszcze posiekany koperek .

4.Ciasto podzielic na 4 części .Rozwałkowac je na prostokąty o grubości ok 2 cm (można ukształtowac łapkami na blacie lub talerzu ).Owinąc nimi kiełbasy .Gotowac w osolonym wrzątku około 15 minut .Wyjąc i odcedzic 

Gotowe kluski pokroic na krążki o grubości około 2 cm i rozłożyc na talerzu .Udekorowac przysmażoną cebulą .Podawac z kapustą kiszoną 

Rada z książki ( moja też ) : do przygotowania potrawy można także użyc białej kiełbasy albo kaszanki - można też mielonym mięsem ,pieczarkami ,kawałkami piersi z kurczaka doprawionej przyprawą do kebaba+ papryka ,ogórek itp 

Ja tym razem zrobiłam trzy rodzaje : nadziane kiełbaską ( ściągnęłam skórkę ) nadziane parówką ( przekrojona ,w środku żółty ser i ajvar ) i solo bez dodatków .

Bardzo dobrze smakują podsmażane na patelni 

Polecam 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 61
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ DO MIŁEGO SŁUCHANIA PODCZAS OGLĄDANIA !!!ZAPRASZAM ! 1.Najwieksze Przeboje 80 90 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino