Tysiące pasji i uspokojeń
środa, 23 listopada 2016

Przepis pochodzi z dodatku do  GW - Palce Lizac 

 

 Prosta i przepyszna .Polecam z całego serca 

Przepis podaję w oryginale w nawiasach swoje proporcje 

 

5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( dałam trzy średniej wielkości )

czerwona cebula

4- 5 małych ogórków kiszonych (dałam 3 średnie )

mały pęczek szczypiorku

Vinegret 

3 łyżki oliwy z oliwek

2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego  ( ja daję zawsze ryżowy - bardziej delikatny bez zapachu )

1  łyżeczka musztardy ( bez reklamy zawsze używam sarepskiej z firmy Roleski)

sól i świeżo mielony pieprz

Ziemniaki ugotowane w łupinach kroimy w plasterki ( ja w kostkę ) .Cebula w piórka (u mnie  kostka ).Ogórki w kostkę lub plasterki ( ja w kostkę ,a wcześniej obrałam je ze skorki i odcisnęłam nadmiar soku ) .Warzywa mieszamy w salaterce  .Składniki vinegretu mieszamy dokładnie .Polewamy nim warzywa ,mieszamy .

W posypujemy szczypiorkiem ( ja dodałam do całości )

 

pychaaaaaaa !

Najlepiej  smakuje schłodzona kilka godzin w lodówce

piątek, 18 listopada 2016

Mięciutkie ,słodkie i przepyszne ciasto .Polecam 

Przepis pochodzi z książki s.Marii - Przepisy 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

Ciasto 

3/4  szklanki oleju 

3/4 szklanki ciepłej wody 

3 szklanki mąki 

2 szklanki cukru 

8 jajek 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki kakao 

 

Wykonanie :

Białka ubic na sztywną pianę .Żółtka ubic z cukrem na białą masę.Ciągle mieszając,stopniowo wlewac olej i wodę,następnie dodawac po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodac pianę z białek i delikatnie wymieszac .Podzielic ciasto na dwie równe porcje .Do jednej dodac kakao ,do drugiej 1,1/2- 2 łyżki mąki .

Wyłożyc blaszkę papierem do pieczenia.Piec każdą z mas oddzielnie w temperaturze 180 C przez 35-40 minut ( ja piekłam 25 )

Kiedy ciasta ostygną ,pokroic je wzdłuż na paski o szerokości okolo 3 cm 

 

Krem 

Składniki :

 

2 szklanki mleka

6 łyżek cukru 

3 łyżki mąki 

1 kostka masła

1 aromat waniliowy 

 

Dodatkowo : polewa czekoladowa ,mały słoiczek dżemu morelowego ( ja dałam jeżynowy )

 

Wykonanie :

Mąkę dokładnie rozrobic w 3/4 szklanki mleka .Pozostałe mleko zagotowac z cukrem,dodac mleko z mąką.Mieszając ,gotowac aż do zgęstnienia.Ucierac masło ,wlewając po trochu masę  budyniową i aromat .Kremem  smarowac boki ułożonych na blacie pasków ciasta,sklejając je ze sobą na zmianę .Wierzch warstwy posmarowac dżemem.Ułożyc kolejną warstwę .

Oblac polewą czekoladową 

 

SMACZNEGO !

piątek, 28 października 2016

Przepis pochodzi z dodatku do GW - Spotkania ziemniaczane nr 27

Cudownie mięciutkie ,z lekko chrupiącą skorką ,aromatyczne .Świetnie smakują z ketchupem ,sosem czosnkowym .Niestety są dośc pracochłonne i szybko tracą jędrnośc ,ale warto trochę się  pomęczyc  i zaserwowac rodzince coś innego niż frytki .

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

Puree

50 dkg ziemniaków

1 łyżka masła

1 jajko

1 żółtko

1 czubata łyżeczka soli

1/8 łyżeczki pieprzu( dałam dużo więcej )

Ciasto :

1/2 szklanka wody 

1 łyżka masla

1/2 łyżeczki soli

po 1/8 łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej

1/2 szklanki mąki

2 jajka 

oraz 1 litr oleju 

Przygotuj  puree - obierz ziemniaki pokrój w kostkę ,zalej zimną wodą ( poziom powinien sięgac powyżej 2 cm powyżej ziemniaków.Gotuj 15 minut bez pokrywki ,aż ziemniaki będą miękkie .Odcedż ziemniaki ,ponownie włóż do garnka ,odparuj .Ugniec ziemniaki,dodając masło ,jajko i żółtko oraz sól i pieprz .Mieszaj drewnianą łyżką ,aż masa będzie gładka .Przykryj i zabezpiecz przed wystygnięciem .

Zrób ciasto 

Zagotuj wodę z masłem ,solą ,pieprzem i gałką .Zmniejsz ogień ,wsyp od  razu całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką .Po 1-2 minutach ,gdy masa zacznie odchodzic od ścianek rondla ,zdejmij z ognia ,odstaw na 3 minuty .Wbij jajko ,energicznie wymieszaj ,następnie wbij drugie i wymieszaj jeszcze raz.

Do ciasta dodaj puree i mieszaj ,aż obie masy dobrze się połączą.Przełóż do worka cukierniczego .Rozgrzej piekarnik do 80 -100  C 

Wlej do rondla olej ,rozgrzej do 190 C.Wyciskaj paseczki ( 5- 6 CM ) ziemniaczanego ciasta prosto do gorącego oleju ,smaż po 2- 3 minuty na złoty kolor ,osącz na papierowym ręczniku 

Usmażone paseczki wkładaj do piekarnika ,aby pozostały chrupkie i nie ostygły ( ten etap można pominąc )

wtorek, 11 października 2016

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Cudowne i tyle .Polecam 

 

Biszkopt 

Składniki :

11 jaj 

1 szklanka cukru kryształu 

14 łyżek mąki pszennej 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

3 łyżki wody 

3 łyżki octu 

 

Wykonanie :

 

Ubic pianę z białek ,stopniowo dodając cukier ,żółtka zmieszane z wodą ,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet .Piec ok 40 min w temp 170 C. Upieczony biszkopt przekroic na 3 części ( ja upiekłam 3 osobno po 10 mi każdy )

 

Masa jabłkowa 

 

Składniki :

 

2 kg jabłek

2 galaretki ( najlepiej kolorowe ) 

 

Wykonanie :

 

 Jabłka obrac .zetrzec na tarce o grubych oczkach ,smażyc około 10 min ,dodac suche galaretki ,wymieszac i jeszcze przez chwilę smażyc .Masę  podzielic na 2 części .

 

Masa budyniowa 

 

Składniki :

 

1 i 1/2 szklanki słodkiego mleka 

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 budyń śmietankowy 

1 łyżka mąki pszennej 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

25 dkg masła 

 

 

Wykonanie :

 

Z mleka ,budyniu ,mąki i cukru ugotowac budyń .Masło utrzec ,dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu .Masę podzielic na 2 części 

 

Przełożenie ciasta 

 

Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt -1/2 masy jabłkowej -1/2 masy budyniowej - biszkopt .

Wierzch polac polewą 

 

 

Pyszne ,chrupiące małe co nieco .Polecam !

 

 Przepis pochodzi z :

http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/10/ciastka-z-patkow-owsianych.html

Składniki : 

2 szklanki płatków owsianych ( około 300 g )

0.5 szklanki mąki ( około 100 g )

0,5 szklanki cukru 

125 g masła lub margaryny ( polecam masło )

2 jajka 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

szczypta soli 

2/3 szklanki słonecznika łuskanego ( około 100 g )

Ja dodałam jeszcze około pół szklanki sezamu 

 

Wykonanie :

 Masło stopic i ostudzic .Do miski przełożyc płatki ,mąkę z proszkiem do pieczenia ,cukier ,sól i słonecznik i ewentualnie sezam .Masłem polac wszystkie składniki ,dodac jajka i wymieszac ( najlepiej dłonią ).Ciasto może lepic się do dłoni ,przed formowaniem można zwilżyc dłonie wodą .Kulki spłaszczyc ,żeby powstało ciastko grubości 1-1,5 cm.Ułożyc na blaszcze w odstępach .Piec około 25 min w temp 180 c ,a pózniej tylko zajadac ze smakiem 

 

 

 

piątek, 07 października 2016

: Yummy:Pycha !!!

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Specjałów Siostry Anastazji 

Przepis podaję w oryginale ,a w nawiasach swoje proporcje ( i tak wyszła duża porcja ) 

 

Składniki :

5 buraczków czerwonych ( użyłam 3 małych  )

4 ogórki kiszone ( 2 małe )

1 puszka zielonego groszku (3 kopiaste łyżki )

1 cebula ( pół czerwonej ) 

4-5 łyżek majonezu ( 2 łyżeczki kopiaste )

sól,pieprz 

 

Wykonanie :

Buraczki ugotowac ,obrac ze skórki pokroic w drobną kostkę .Ogórki obrac i również pokroic w kostkę .Wszystko wymieszac ,dodając pokrojoną cebulę ,zielony groszek ,sól ,pieprz i majonez .Doprawic do smaku 

wtorek, 13 września 2016

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Mięciutki biszkopt ,maślany krem z nutką kokosa ,ananasem i kwaskowa pianka .Po prostu poezja .Polecam z całego serca

Biszkopt :

 Składniki :

6 jaj 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Wykonanie :

Białka ubic na sztywno.dodac żółtka i cukier .Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszac. Wylac  na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 160 -180 C około 30-40 min

 

Masa 

Składniki :

1/2 litra mleka 

25 dkg masła 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

2 łyżki mąki pszennej 

8 łyżek wiórków kokosowych 

5 żółtek 

3-4 łyżki  cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

Wykonanie :

Z mleka ,mąki ,żółtek ,cukru kryształu ,cukru waniliowego ,kokosu ugotowac budyń .Masło utrzec i połączyc z przestudzoną masą budyniową .Masę podzielic na 2 części .

 

Pianka 

Składniki :

5 bialek 

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki galaretki czerwonej 

3 łyżki wody 

Wykonanie :

Żelatynę rozpuścic w wodzie ( gorącej ),dodac suchą galaretkę i dobrze wymieszac .Białka ubic z cukrem ,pod koniec dodac letnią żelatynę z galaretką .

Dodatki :1 puszka ananasów i 13 dkg czekolady 

Przełożenie ciasta :

Ciasto - 1/2 masy -owoce ananasa -1/2 masy - pianka -starta czekolada 

czwartek, 08 września 2016

 Na przeprosiny za długą nieobecnośc zapraszam na ciasto.Dziękuję za cierpliwośc i pamięc 

Pyszne .mięciutkie i słodkie .Polecam 

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Biszkopt :

 

6 jajek 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 cukier waniliowy 

 

Wykonanie :

Ubic pianę z białek .Dalej ubijając ,dodawac stopniowo cukier kryształ ,cukier waniliowy .po jednym żółtku .a na koncu wmieszac mąkę z proszkiem do pieczenia .Piec ok 30 min w temperaturze 180 c

 

Masa :

Składniki :

1/2 litra słodkiego  mleka  

25 dkg masła 

2 budynie waniliowe lub śmietankowe 

1 cukier waniliowy 

cukier kryształ do smaku ( ja dodałam 0.5 szklanki ) 

 

Wykonanie :

 

W 1/2  szklanki mleka roztrzeoac budynie .Resztę mleka zagotowac z cukrem waniliowym i kryształem .wlac roztrzepany budyń i ugotowac .Masło utrzec ,dodając przestudzony budyń.Masę wyłożyc na biszkopt

 

Polewa truskawkowa 

Składniki : 

 

1 l zmiksowanych  truskawek ( świeże lub mrożone )

3 galaretki truskawkowe 

 

Wykonanie :

 

Truskawki podgrzac ,rozpuścic w nich 3 galaretki .Tężejące truskawki wyłożyc na masę .Werzch można zalac  galaretką o dowolnym smaku 

 

 

 

 

 

Przepyszne ,bardzo aromatyczne kotleciki .Możemy zrobic z tej masy pulpety i podac np w sosie ajvarowym lub pomidorowym .Gorąco polecam 

Przepis pochodzi z 

http://ilrai.blogspot.com/2016/09/blog-post.htmlc

 

Składniki :

1 kg ziemniaków ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej ) 

6 dużych papryk ( upieczone ,obrane ze skorki i pozbawione gniazd nasiennych )- ja dałam 4

2 jajka 

3 łyżki bułki tartej 

 

1 łyżeczka cząbru 

1 łyżeczka papryki 

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

pól pęczka pietruszki 

sól 

 

mąka 

bułka tarta

3 jajka 

 Ugotowane ziemniaki przepuścic przez maszynkę ,dodac pokrojone bardzo drobno papryki ( odsączone z nadmiaru płynu ).Dodac roztrzepane jaka ,przyprawy ,pietruszkę i bułkę tartą( ja dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ) .Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy bułki tartej .Uformowane kotlety obtaczamy w mące jajku i bułce .Smażymy na  rumiano i zajadamy 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii 

Pyszny ,aromatyczny .Wystarczy dodac szczyptę ziół i mamy gotowy własnej roboty sos do np. makaronu .Polecam ! 

Składniki :

2 kg mięsistych pomidorów ( ja dałam mocno dojrzale malinówki ) 

1 kg czerwonej papryki 

1 kg jabłek 

3 łyżki cukru 

1 łyżka soli 

1 główka czosnku 

1 i 1/2 szklanki oleju 

pieprz do smaku 

Wykonanie : 

Pomidory umyc i sparzyc. Zdjąc z nich skórkę i miąższ drobno pokroic .Paprykę i jabłka umyc i usunąc z nich gniazda nasienne .Jabłka obrac ze skórki.Paprykę i jabłka przepuścic przez maszynkę do mielenia mięsa .Połączyc je w garnku z pomidorami .Dodac cukru ,soli i pieprzu.do smaku .Gotowac na małym ogniu około godziny ,od czasu do czasu mieszając .

Czosnek obrac ,przecisnąc przez praskę i dodac do garnka razem z olejem .Gotowac jeszcze 10 - 15 minut 

Wrzący przecier przekłądac do wyparzonych słoików .Natychmiast zamykac i wstawiac do góry dnem do ostudzenia .

Ja zrobiłam ciut  inaczej .Pomidory pokrojone dodałam do garnka ,podgotowałam do czasu ,aż skórka odchodzila od miąższu .Po ostygnięciu zblendowałam i przetarłam przez sito ( nie ma wtedy pestek w sosie ) .Paprykę i jabłka pokrojone w male kawałki tez zblendowałam ( z czystego lenistwa nie chcialo mi się wyciągac a pózniej myc maszynki do mięsa ) .Reszta bez zmian 

 

 

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii .

Polecam ,bo są pyszne

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

1 kg małych pieczarek 

1 czerwona papryka 

2 małe cebule 

1 liśc laurowy 

5 łyżek octu winnego 6% 

1 szklanka wody 

po jednej łyżeczce : estragonu ,tymianku i rozmarynu 

10 ziaren pieprzu 

cukier do smaku

Wykonanie :

Pieczarki obrac ,opłukac pod bieżącą wodą i osączyc na sicie .Cebulę obrac i pokroic w krążki.Z papryki usunąc gniazdo nasienne i pokroic ją w paski .W garnku zagotowac wodę z octem i solą.Na 5 minut wrzucic do gotującej się marynaty pieczarki ,paprykę i cebulę .Łyżką cedzakową wyjmowac grzyby i warzywa,układac je w wyparzonych słoikach 

Do marynaty dodac  przyprawy i trochę cukru do smaku .Ponownie ją zagotowac i gorącą nalewac do słoikow . Słoiki zamknąc i pasteryzowac około 30 min

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

 

Niestety  po spróbowaniu pierwszy raz czuję rozczarowanie przepisem siostry Marii .Pieczarki są mdłe i niesmaczne .Nie polecam -11.10.2016 

czwartek, 17 marca 2016

Przepis pochodzi z WIELKIEJ KSIĘGII SPECJAŁÓW SIOSTRY ANASTAZJI .

Przepis podaję w oryginale ,w nawiasach moje delikatne zmiany 

Bardzo smaczne ,delikatne .Świetnie smakują z sosem tatarskim ,szczypiorkowym,koperkowym  .Polecam !

Składniki :

8 ugotowanych jaj

1-2 jaja ( ja dałam jedno )

1 średnia cebula 

1 mała bułka 

2 łyżki posiekanej natki ( ja dałam szczypiorek )

4 łyżki bułki tartej ( 5 czubatych )

tłuszcz do smażenia 

sól 

pieprz 

 

Przygotowanie :

Bułkę namoczyc i dobrze odcisnąc. W maszynce zemlec jajka ugotowane na twardo,odciśniętą bułkę oraz cebulę .Do masy dodac natkę ( szczypiorek ),surowe jajka i calośc wymieszac.Doprawic  do smaku ( można dodac trochę vegety) .Z masy uformowac niewielkie kotleciki ,w środek wkładac nadzienie z pieczarek .Gotowe obtaczac w bułce tartej i smażyc na rozgrzany tłuszczu z obu stron na zloty kolor .

Farsz pieczarkowy : 

15 dkg pieczarek 

1 średnia cebula 

tłuszcz do smażenia 

Wykonanie :

Pokrojoną cebulę zeszklic na tluszczu i dodac oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę pieczarki .Chwilę dusic pod przykryciem .Doprawic do smaku .

Bardzo dobrze smakują smazone na masełku

Kotlety podawac jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub z dowolnym zestawem surówek 

SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 lutego 2016

Pycha !!!! Słodkie ,puszyste i takie dobre 

Polecam z całego serca 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 1/2013 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

6 jajek 

1 i 1/2 szklanki cukru 

1 i 1/2 szklanki mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 opakowanie galaretki cytrynowej 

sól 

odrobina kwasku cytrynowego 

Krem : 

1 puszka brzoskwiń 

2 opakowania  budyniu śmietankowego 

1 kostka masła 

2 opakowania galaretki pomarańczowej 

wiórki kokosowe lub czekoladowe do posypania 

1.Jajka rozbic ,białka oddzielic od żółtek i ubic na sztywną pianę ze szczyptą soli i odrobiną kwasku cytrynowego .Stopniowo wsypywac cukier .Następnie dodac galaretkę cytrynową i ubic.Do piany wrzucac po jednym żółtku i wymieszac. Masę połączyc z mąką i proszkiem do pieczenia. Przelac do formy i piec przez 35 min w temperaturze 180 c

2.Brzoskwinie osączyc i pokroic .Do zalewy z owoców dodac 2 szklanki wody i ugotowac na niej budyń ,po czym utrzec  z galaretkami i masłem (masło ucieramy z galaretkami i dodajemy po łyżce zimnego budyniu )Do masy dodac brzoskwinie.

3.Ciasto przekroic na 2 placki i przełożyc masą .W posypac wiórkami lub czekoladą 

Biszkopt jest bardzo delikatny ,radzę upiec oddzielnie 2 biszkopty .Ja piekłam każdy po +- 14 min .Do masy budyniowej dodalam dodatkowo pól szklanki cukru 

 

Smacznego !!!

Przepis pochodzi z Zeszytu 29 obiadów na luty nr 2 /2010 -Kuchnia domowa  Lucyny Cwierczakiewiczowej .

Prosta i bardzo smaczna .Polecam bardzo .Ja następnym razem dodam tylko odrobinkę cukru mniej .

Sama w sobie jest pyszna ,ale z dodatkiem np papryki ,pietruszki smakuje wybornie

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

1 mała główka białej kapusty 

3 marchewki 

1 cebula 

1/4 szklanki oleju 

1/4 szklanki cukru 

1/4 szklanki octu 

1/4 szklanki wody 

1 łyżka musztardy 

1 łyżka soli 

ja dodałam jeszcze pieprz

Przygotowanie :

Kapustę bardzo drobno poszatkowac ,dodac marchew utartą na grubych oczkach i cebulę pokrojoną w cieńkie półkrążki .Z octu ,cukru ,solii wody ugotowac zalewę i gorąca zalewą zalac warzywa ,po czym bardzo delikatnie wymieszac ,dodając olej i musztardę .Pozostawic do ostygnięcia i wstawic do lodówki na 10 godzin .Po tym czasie sałatka jest gotowa do jedzenia .

Smacznego !

środa, 03 lutego 2016

Kolejny świetny przepis z książki Pieczywa Siostry Marii

Przepis jest banalnie prosty ,a bułeczki niesamowicie pachnące i mięciutkie .Nawet po dwóch dniach nadają się do zjedzenia na śniadanko z dżemem , powidłami lub samym masłem

Przepis podaję w oryginale 

 

Składniki :

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki cukru

3 łyżki masła ( kopiaste )

2 łyżki suszonych drożdży 

1 jajko

3/4 szklanki mleka

1 rozmącone jajko do smarowania ( ja daję żółtko z odrobiną mleka ) 

1 łyżka grubego cukru ( ja dałam brązowy )

1 łyżeczka cynamonu na posypkę 

Wykonanie :

Mleko podgrzac i stopic w nim masło.Przestudzic.

Do miski wsypac  mąkę suszone drożdże ,sól ,cukier ,wbic jajko i wymieszac składniki .Powoli , cały czas mieszając,wlewac ciepłe mleko z masłem.Ciasto zagniatac ,aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie kleic się do rąk ( 10 - 15 minut wyrabiania starczy )Miskę z ciastem przykryc i odstawic  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

Cukier i cynamon na posypkę wymieszac.

Wyrośnięte ciasto wyłożyc na stolnicę i jeszcze raz zagnieśc .Podzielic na części i z każdej uformowac bułkę .Bułeczki .przełożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawic na 30 minut  do wyrośnięcia .Wyrośnięte posmarowac rozmąconym jajkiem i posypac cukrem wymieszanym z cynamonem 

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C aż bułeczki się zrumienią ( do 15 minut góra  )

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 65
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino