Tysiące pasji i uspokojeń
sobota, 06 grudnia 2014

Pyszny dodatek do herbaty ,drinków ( robiłam wódeczkę cytrynową - mniam ) deserów.Świetnie smakuje jako napój z wodą  .Konsystencją przypomina troszkę lekko tężejącą galaretkę .Niezbyt słodki ,lekko kwaskowy ,no i własnej roboty .

Polecam szczerze .Nigdy już nie sięgniecie w sklepie po sztuczne cytrynki ,czy wódeczkę 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 12/2012

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

skorka z jednej cytryny 

1 kg cukru 

1 i 1/2 kg cytryn 

1.Cytryny sparzyc ,przekroic na pół,a następnie wycisnąc sok i wlac do garnka ( ja przelewałam przez sitko ).Do zawartosci naczynia wrzucic skórkę ,wsypac cukier ,starannie wymieszac i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,cały czas mieszając 

2.Garnek zdjąc z ognia ,usunąc skórki oraz ewentualne szumowiny ,a następnie sok ponownie doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,od czasu do czasu mieszając 

3.Jeszcze gorący sok przelac do butelek lub słoików ,po czym dobrze zakręcic ( syropu nie trzeba pasteryzowac) 

Wyszły tego dobra 2 słoiki  750 ml -koszt nie przekroczył 9 zł 

piątek, 05 grudnia 2014

Przepis pochodzi z:

http://fascynacjasmakiem.blogspot.com/2014/11/rolada-z-jabkami.html

Pyszna ,łatwa i co najważniejsze szybko się robi .Polecam 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki na ciasto 

3 jajka 

2 łyżki cukru 

3 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

16 g cukru waniliowego 

Nadzienie :

4 jabłka ( bądz słoiczek jabłek przygotowanych na zimę )

galaretka cytrynowa 

szczypta cynamonu 

Oraz cukier puder i cukier waniliowy 

Przygotowanie :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia .Białka oddzielamy od żółtek i bijamy na sztywną pianę ,następnie dodajemy po jednym żółtku ,kolejno wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy .

Blachę 28x34 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nie ciasto .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 10 minut 

Przygotowujemy czystą ściereczkę ,obsypujemy cukrem waniliowym ( pominęłam )Gotowy ciepły biszkopt  wykładamy na ściereczkę i zawijamy roladę wzdłuż dłuższego boku .Odstawiamy do ostygnięcia .

Jeśli nie mamy gotowych jabłek ,obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach,przekladamy do garnka i gotujemy aż zmiękną .Możemy dosłodzic cukrem ,jeżeli jabłuszka są kwaśne .Następnie dodajemy galaretkę w proszku ,cynamon wszystko razem mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia ( ja teraz kiedy jest przymrozek  wystawiam na balkon ,masa szybko tężeje )

Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłe jabłka ( ja dałam już prawie ściętą masę )i zawijamy w roladę .Moja już była gotowa do spożycia ,ale jak nałożymy ciepłe to tak jak pisze autorka ,zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki .Obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy 

SMACZNEGO !

Pomysł zgapiony z :

http://nevininyemekleri.blogspot.com/2014/02/ispanakl-cicek-pide.html

Kształt taki sam jak w przepisie na pizzę coronę którą zamieściłam jakiś czas temu .Nadzienie jest tylko inne .Jak zwykle zrobiłam ciasto drożdżowe ze swojego sprawdzonego przepisu .Na nadzienie dałam szpinak mrożony ,który po rozmrożeniu ,pogotowałam do czasu odparowania wody ,doprawilam czosnkiem przeciśniętym przez praskę ,gałką ,solą i pieprzem.Ciasto posmarowałam delikatnie sosem czosnkowo szczypiorkowym na to szpinak ,ser wędzony biały ,papryka konserwowa i do piekarnika 

Wyszły jeszcze rogaliki 

środa, 26 listopada 2014

Cudownie miękkie ,aromatyczne .Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu .Polecam .

Przepis pochodzi z gazetki Ciasta Za Grosik 2/2014 

Przepis podaję w oryginale z moimi maleńkimi zmianami w nawiasach

Składniki :(25 sztuk ) ,u mnie wyszło około 20 bo nakładałam dośc duże porcje 

3/4 szklanki mąki 

3/4 kostki ( 200 g )  roztopionej margaryny ( dałam masło)

1/3 szklanki cukru 

2 jajka 

1/2 łyżeczka cynamonu ( dałam całą ) 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 

kostka półtłustego twarogu 

garśc rodzynek ( dałam żurawinę )

szklanka pokrojonych drobno jabłek 

tłuszcz do blachy lub papier do pieczenia 

Mąkę wymieszaj z roztopionym i ostudzonym masłem ,cukrem ,jajkami ,cynamonem,i proszkiem do pieczenia i solą .Dodaj płatki owsiane ,rozgnieciony widelcem ser i rodzynki  ( żurawinę )Ponownie wymieszaj .stopniowo dodając jabłka .Na natluszczoną lub wylożoną papierem blachę kładż łyżką porcje ciasta .Piecz około 15 min w temperaturze 190 C

Można posypac cukrem pudrem ,lub lekko oblac polewą czekoladową 

poniedziałek, 17 listopada 2014

Wiem ,wiem dwója z obecności ,ale ostatni czas był ciężki ,ponury .W tym roku mój scenarzysta życiowy co chwilę zmienia moją  rolę .Jedynym pozytywem w tym wszystkim jest 10 kg mniej na wadze .Dawno nie byłam tak lekka .

No koniec biadolenia  ,trzeba nadrobic stracone kilogramy . 

OCZYWIŚCIE DZIĘKUJĘ BARDZO ZA WASZĄ PAMIĘC .SERDUCHO SIĘ RADUJE 

zródło - internet 

 

Na początek 

 

Babka marmurkowa .

Polecam z całego serca bo jest mięciutka ,wilgotna ,słodziutka i pyszna .Szybko się robi i zawsze  wychodzi .Od siebie do masy z kakao dodaję 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ,albo dżemu jabłuszkowo -truskawkowego własnej roboty .Można dodac też  rodzynki ,ale z kwaskowym dżemem smakuje bajecznie i nadaje babeczce charakteru .,

Przepis pochodzi z gazetki GOTUJ KROK PO KROKU 3/2014 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

6 jajek 

200 g cukru pudru + odrobina do podsypania 

250 g masła 

1 opakowanie cukru waniliowego 

250 g miękkiego twarogu z ( papierka )- ja używam z netto półtłustego 

250 g mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

20 g kakao 

mąka i masło do formy 

1.Dużą formę do babki wysmarowac masłem i posypac mąką .Następnie piekarnik rozgrzac do temperatury 160 C.

2.Jajka  rozbic - białka oddzielic od żółtek ,po czym ubijac na sztywno ,stopniowo wsypując 1/3 cukru 

3.Miękkie masło utrzec z resztą cukru na pianę .Zmiksowac  z cukrem waniliowym i żółtkami .Ucierajac dokładac po  1 łyżce twarogu 

4.Do powstałego kremu naprzemiennie dodawac porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek .Formę napelnic 2/3 ciasta 

5.Pozostałą masę połączyc z przesianym kakao i wyłozyc na środek jasnego ciasta .Babkę  piec ok 45 minut  .Ostudzony wypiek wyjąc z formy i posypac cukrem pudrem ( polecam polac polewą czekoladową ,a do ciemnego ciasta dodac dżem ) 

Przepis pochodzi z :

 

 http://bajkorada.blogspot.com/2010/10/ciastka-pofrancuskie-z-jabkami.html

Pyszne ,mięciutkie ,idealne .Polecam

Przepis podaję w oryginale ,z małymi zmianami 

Składniki :

250 g twarogu półtłustego 

250 g masła 

250 g mąki 

4 małe jabłka 

cukier puder 

Ja od siebie dodałam jeszcze cynamon i cukier waniliowy 

Jabłka obrac ze skórki i wydrążyc środki .Pokroic na 12-16 kawałków .

Ser przepuścic przez maszynkę - ja tego podobnie jak autorka nie zrobiłam .Zagnieśc ciasto z sera ,mąki i masła ( jak najkrócej ) .Włożyc do lodówki na 30 minut .Następnie rozwałkowac ciasto na placek o grubości 3-4 mm i wykrawac szklanka kółka .Ciastka składac na połowę ,tak aby grubsza częśc jabłka ( u mnie posypane cynamonem i cukrem waniliowym )była widoczna .

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C 

Jeszcze lekko cieple posypac obficie cukrem pudrem i zajadac sie do woli .

Ciasto nie zawiera cukru więc idealnie nadaje do czegoś wytrawnego .Ja posmarowałam ociupinką sosu czosnkowego ,dodałam kawałek papryki ,i papryki konserwowej sera  pleśniowego i errka typu fromage o smaku czosnkowym ,ostrą paprykę w płatkach  Do tego jakiś pyszny sos ( np szczypiorkowy )i gotowe .Pyszne i wciągające 

Oj jakie one dobre !- mięciutkie ,słodkie , z lekka takie chrup ,chrup ,z posmakiem prażonych  ziarenek po prostu pyszne .Oczywiście polecam .Nawet bardzo 

Składniki :

2,5 szklanki mąki ( przesianej ) 

1 jajko 

szklanka cukru ( można dac mniej ) 

cukier waniliowy

pół łyżeczki sody 

kostka masła 

pestki dyni i słonecznika 

żółtko roztrzepane z ociupinką mleka ( 1 łyżeczka )

W makutrze rozcieramy miękkie masło z cukrem .Dodajemy jajko .Następnie mąkę przesianą z sodą i wołamy do pomocy - męża ,chłopaka ,kolegę .Ciasto jest dośc ciężkie , ja zawsze wolam bo nie mam siły .Jak już ciacho ukręcimy ,kulamy kulki ciut większe od orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy .Delikatnie obtaczamy w ziarenkach .Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem .Wkładamy ( w dośc dużych odstępach ) do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 10 minut ( do 15 zależy od piekarnika ) 

Czujecie ???

Co za zapach - maślany ,ciepły ,domowy .Kubek mleka ,aromatycznej herbaty ,kominek ,bujany fotel ,pies obok .Jest ciepło .miło ,dobrze .I te dłonie sięgające po jeszcze 

środa, 10 września 2014

Prawie jak ajvar .Niezwykle aromatyczny ,gęsty .Świetny jako dodatek do zapiekanek ,zup ,pierożkow .Teraz kiedy warzywka są najpyszniejsze robię  go na bieżąco ,ale można napakowac tego dobra do słoikow ,zapasteryzowac około 20 minut i na zimne wieczory do pysznej zupki jak znalazl 

Ja tym razem zrobiłam z :

1 bakłażana ( wagowo miał około 40 dkg )

główki czosnku 

4 czerwonych papryk 

2 cebul 

5 pomidorów ( najlepsze malinowe ) ale tym razem dałam limę 

2 cebul 

garści ziół świeżych ( majeranek ,rozmaryn )

Bakłażana ,paprykę i czosnek wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 210 C ) i pieczemy do zbrązowienia skorki ( uwaga na czosnek -ma byc mięciutki ,a nie skorupka ) .Studzimy w wilgotnej ścierce ( zawinięte ) 

Cebulę poszatkowaną podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy ,dodajemy pokrojone w kostkę pomidory .Dodajemy zioła ,po 1 łyżeczce  soli kamiennej ,pieprzu ( jak ktoś nie lubi ostro można dac mniej )czubrycy czerwonej lub zielonej ,wędzonej czerwonej papryki .Studzimy 

Upieczone warzywka obieramy ze skórki ,czosnek wyciskamy i dodajemy do pomidorów .Calośc miksujemy i ewentualnie doprawiamy do gustu .Ja dodaję jeszcze kopiastą łyżkę ostrego ketchupu dla podrasowania smaku 

Robimy zupę ( na mięsie lub jak u mnie na warzywkach )

W niewielkiej ilości wody gotujemy pokrojone w kostkę 2-3 ziemniaki ,2-3 papryki ,kawałek małej cukinii ,trochę fasolki szparagowej .Jak warzywka są miękkie dodajemy ,kilka łyżek przecieru .Gotowa - pyszna ,gęsta i bardzo aromatyczna .Polecam

Można zrobic pierożki .

Przepis na ciasto : 

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2014/08/Pizza-corona.html

 

Ciasto smarujemy przecierem ,nakładamy np pieczarki ,ser typu bałkańskiego ( może byc zwykły np fromage ) ,paprykę ,ogórek kiszony ,szczypiorek ,lub co kto lubi .Całośc polewamy sosem ( dwie kopiaste łyżki majonezu ,dwie ,trzy łyżeczki kwaśnej śmietany ,przecisnięty przez praskę ząbek czosnku ,sól i pieprz ) 

przepis dodaje do akcji organizowanej przez Anię 

Warzywa psiankowate 2014

20:33, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (29) »
sobota, 30 sierpnia 2014

Ostatnio cały czas męczę bakłażana pod każdą postacią .Po prostu uwielbiam .Tym razem dla urozmaicenia dodałam pieczoną paprykę i to jest to .Jak dla mnie pychota .

Bakłażan ( 30-40 dkg ) 

2 średniej wielkości papryki 

10 - 15 dkg sera białego ( ja tym razem dałam taki typu włoskiego ,ale może byc każdy inny )

1 cebula 

1 jajko 

4-5 łyżek bułki tartej ( ( może się okazac,że trzeba dodac więcej )

przyprawy ( czerwona czubryca ,sól ,pieprz ,sos sojowy ) 

natka pietruszki 

Bakłażana z papryką opiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 C .Następnie przekładamy warzywka na wilgotną ściereczkę i czekamy jak ostygnie .Obieramy ze skórki ,drobniutko siekamy i rozgniatamy widelcem razem z serem .Cebulę siekamy ,podsmażamy ,dodajemy sos sojowy i studzimy .Łączymy z masą ,doprawiamy czubrycą ,solą ,pieprzem ,dodajemy jajko i bułkę tartą .Smażymy kotlety ,pulpeciki .

 

buła posmarowana sosem czosnkowym + dodatki ( oj pyszne to było )

przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię  Warzywa psiankowate 2014

Całkiem ciekawie smakuje .Następnym razem zrobię z bardziej wyrazistymi owocami .lekko kwaskowymi 

Przepis pochodzi z gazetki MOJA KUCHNIA -CIASTA I POTRAWY Z GRILLA 7/2013. Przepis podaję w oryginale ze swoimi małymi zmianami w nawiasach .

.Składniki :

Masa z kaszy :

200 g masła 

4 szklanki mleka 

3 żółtka 

2/3 szklanki cukru 

250 g kaszy manny 

1 łyżka kakao ( dałam dwie kopiaste ) 

Masa brzoskwiniowa 

1 puszka brzoskwiń 

2 łyżki żelatyny 

Ponadto :

100 g  okrągłych biszkoptów ( ja upiekłam biszkopt z trzech jajek ,trzech łyżek mąki i trzech łyżek cukru )

Sposób przyrządzania 

Masa z kaszy 

1.Kaszę ugotowac w mleku ,ciągle mieszając aby się nie przypaliła .Odstawic do ostygnięcia 

2.Miękkie masło utrzec z cukrem ,dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku 

3.Dodawac po łyżce kaszę ,ciągle mieszając mikserem 

4.Masę podzielic na dwie części ,do jednej dodac kakao 

Masa brzoskwiniowa : 

1.Żelatynę namoczyc w 1/2 szklanki zimnego syropu z brzoskwiń .Odstawic na 5 minut ( u mnie 3 m )

2.Brzoskwinie zmiksowac 

3.Napęczniałą żelatynę podgrzac ,aby się rozpuściła i wymieszac ze zmiksowanymi owocami 

Deser z kaszy : 

1.Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyc biszkoptami 

2.Na biszkopty wyłożyc ciemną ,a potem jasną warstwę kaszy 

3.Masę brzoskwiniową przełożyc do tortownicy na kaszę ,odstawic do lodówki aby stężała 

4.Udekorowac wg uznania 

Proste ,pyszne i błyskawiczne 

Potrzebujemy : 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i studzimy.Kroimy w średniej wielkości plastry.Obsypujemy przyprawą ( u mnie czubryca czerwona),kładziemy ulubiony ser ( mozzarella ,z pleśnią czy zwykły ser ) i przykrywamy drugim plastrem.Panierujemy w roztrzepanym jajku z odrobiną sosu sojowego i bułce tartej .Smażymy na rumiano .

Smacznego ! 

przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię 

Warzywa psiankowate 2014

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Dziękuję za Waszą pamięc i odwiedziny .BARDZO ,BARDZO DZIĘKUJĘ 

 

20:06, lutka40 , inne
Link Komentarze (10) »

Prosty ,aromatyczny ,gęsty i  własnej roboty .Polecam 

Składniki : 

1 cebula 

2 dojrzałe duże pomidory ( najlepiej malinówka ) 

1 papryka  czerwona

2 duże ząbki czosnku 

garśc świeżych ziół ( oregano ,bazylia ,majeranek + 2 gałązki rozmarynu )

łyżeczka soli 

pół lub więcej pieprzu 

Kroimy cebulę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ( uwaga ,ma byc szklista ,a nie spalona ) ,dodajemy pokrojone pomidory i paprykę .Dusimy do miękkości .Kilka minut przed końcem dodajemy zioła ,czosnek ,sól i pieprz .Calośc miksujemy .

polecam !

Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię 

 

Warzywa psiankowate 2014

20:02, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (15) »

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis  10/2011 

Lekki , nie mulący i prawie dietetyczny .Polecam 

Składniki : 

3 jogurty naturalne ( po 250g )

5 opakowań rożnych galaretek ( u mnie cztery )

9 łyżek cukru pudru 

rodzyni ( owoce z puszki np brzoskwinie ,ananasy lub jak ja świeże 

Galaretkę rozpuścic w 1 szklance wody ,jak zaczyna tężec miksujemy z jogurtem i trzema łyżkami cukru pudru .Przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki .Tak samo postępujemy z pozostałymi galaretkami .Na ostatnią jogurtową warstwę układamy owoce i zalewamy galaretką 

Pomysł zgapiony z :

http://izuk-dory.blogspot.com/2014/06/pizza-corona.html

Zrobiłam ze sprawdzonego przepisu  ,z którego zawsze korzystam robiąc pizze ,bułeczki lub inne drożdżowe wypieki 

0,5 kg mąki (przesianej )

5 łyżeczek suchych drożdży

1 jajko i jedno żółtko 

6 kopiastych łyżek miękkiej margaryny lub masła 

1 łyżka cukru 

łyżeczka soli 

szklanka mleka 

Mleko podgrzewam ,dodaję margarynę lub masło .Mąkę przesiewam ,dodaję cukier ,sol ,jajka ,drożdże i ciepłe ( nie gorące ) mleko razem z tłuszczem .Wyrabiam około 10-15 minut .

Tym razem robiłam małe  pizze ,a pizza corona powstała przy okazji i z innymi składnikami ( została skonsumowana jako pierwsza tak była pyszna ) 

Posmarowałam ją sosem do pizzy który zrobiłam  z koncentratu pomidorowego ,ostrego ketchupu ,dwóch ząbków czosnku ,przyprawy do pizzy i garści świeżych ziół ( majeranek ,bazylia ,pietruszka.oregano  ) 

Farsz :

1 cebula 

7 pieczarek 

1 żółta opieczona i obrana ze skórki papryka 

płat papryki konserwowej 

sos sojowy 

pieprz,sol 

szczypiorek 

ogórek małosolny 

ser żółty gouda 

mozzarella 

serek fromage o smaku czosnku 

Cebulkę posiekałam ,podsmażyłam ,a następnie dodałam pieczarki ,opieczoną i obraną  ze skórki paprykę.Doprawiłam sosem sojowym ,pieprzem i odrobiną soli . Chwilę smażyłam do odparowania .Na koniec dodałam płat pokrojonej konserwowej papryki .Zostawiłam do wystygnięcia .

Farsz nałożyłam na ciasto ,na koniec posypując mozzarellą ,kawałkami sera gouda i fromage .Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 C na około 20 minut .Po wyjęciu posypałam szczypiorkiem i dodałam plasterki ogórka małosolnego .Pózniej wiadomo co się stało .

Można zrobic oczywiście wg własnego gustu i upodobań , i tak będzie wyglądac apetycznie i inaczej niż poczciwa pizza .

POLECAM ! 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino