Tysiące pasji i uspokojeń
środa, 26 listopada 2014

Cudownie miękkie ,aromatyczne .Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu .Polecam .

Przepis pochodzi z gazetki Ciasta Za Grosik 2/2014 

Przepis podaję w oryginale z moimi maleńkimi zmianami w nawiasach

Składniki :(25 sztuk ) ,u mnie wyszło około 20 bo nakładałam dośc duże porcje 

3/4 szklanki mąki 

3/4 kostki ( 200 g )  roztopionej margaryny ( dałam masło)

1/3 szklanki cukru 

2 jajka 

1/2 łyżeczka cynamonu ( dałam całą ) 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 

kostka półtłustego twarogu 

garśc rodzynek ( dałam żurawinę )

szklanka pokrojonych drobno jabłek 

tłuszcz do blachy lub papier do pieczenia 

Mąkę wymieszaj z roztopionym i ostudzonym masłem ,cukrem ,jajkami ,cynamonem,i proszkiem do pieczenia i solą .Dodaj płatki owsiane ,rozgnieciony widelcem ser i rodzynki  ( żurawinę )Ponownie wymieszaj .stopniowo dodając jabłka .Na natluszczoną lub wylożoną papierem blachę kładż łyżką porcje ciasta .Piecz około 15 min w temperaturze 190 C

Można posypac cukrem pudrem ,lub lekko oblac polewą czekoladową 

poniedziałek, 17 listopada 2014

Wiem ,wiem dwója z obecności ,ale ostatni czas był ciężki ,ponury .W tym roku mój scenarzysta życiowy co chwilę zmienia moją  rolę .Jedynym pozytywem w tym wszystkim jest 10 kg mniej na wadze .Dawno nie byłam tak lekka .

No koniec biadolenia  ,trzeba nadrobic stracone kilogramy . 

OCZYWIŚCIE DZIĘKUJĘ BARDZO ZA WASZĄ PAMIĘC .SERDUCHO SIĘ RADUJE 

zródło - internet 

 

Na początek 

 

Babka marmurkowa .

Polecam z całego serca bo jest mięciutka ,wilgotna ,słodziutka i pyszna .Szybko się robi i zawsze  wychodzi .Od siebie do masy z kakao dodaję 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ,albo dżemu jabłuszkowo -truskawkowego własnej roboty .Można dodac też  rodzynki ,ale z kwaskowym dżemem smakuje bajecznie i nadaje babeczce charakteru .,

Przepis pochodzi z gazetki GOTUJ KROK PO KROKU 3/2014 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

6 jajek 

200 g cukru pudru + odrobina do podsypania 

250 g masła 

1 opakowanie cukru waniliowego 

250 g miękkiego twarogu z ( papierka )- ja używam z netto półtłustego 

250 g mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

20 g kakao 

mąka i masło do formy 

1.Dużą formę do babki wysmarowac masłem i posypac mąką .Następnie piekarnik rozgrzac do temperatury 160 C.

2.Jajka  rozbic - białka oddzielic od żółtek ,po czym ubijac na sztywno ,stopniowo wsypując 1/3 cukru 

3.Miękkie masło utrzec z resztą cukru na pianę .Zmiksowac  z cukrem waniliowym i żółtkami .Ucierajac dokładac po  1 łyżce twarogu 

4.Do powstałego kremu naprzemiennie dodawac porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek .Formę napelnic 2/3 ciasta 

5.Pozostałą masę połączyc z przesianym kakao i wyłozyc na środek jasnego ciasta .Babkę  piec ok 45 minut  .Ostudzony wypiek wyjąc z formy i posypac cukrem pudrem ( polecam polac polewą czekoladową ,a do ciemnego ciasta dodac dżem ) 

Przepis pochodzi z :

 

 http://bajkorada.blogspot.com/2010/10/ciastka-pofrancuskie-z-jabkami.html

Pyszne ,mięciutkie ,idealne .Polecam

Przepis podaję w oryginale ,z małymi zmianami 

Składniki :

250 g twarogu półtłustego 

250 g masła 

250 g mąki 

4 małe jabłka 

cukier puder 

Ja od siebie dodałam jeszcze cynamon i cukier waniliowy 

Jabłka obrac ze skórki i wydrążyc środki .Pokroic na 12-16 kawałków .

Ser przepuścic przez maszynkę - ja tego podobnie jak autorka nie zrobiłam .Zagnieśc ciasto z sera ,mąki i masła ( jak najkrócej ) .Włożyc do lodówki na 30 minut .Następnie rozwałkowac ciasto na placek o grubości 3-4 mm i wykrawac szklanka kółka .Ciastka składac na połowę ,tak aby grubsza częśc jabłka ( u mnie posypane cynamonem i cukrem waniliowym )była widoczna .

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C 

Jeszcze lekko cieple posypac obficie cukrem pudrem i zajadac sie do woli .

Ciasto nie zawiera cukru więc idealnie nadaje do czegoś wytrawnego .Ja posmarowałam ociupinką sosu czosnkowego ,dodałam kawałek papryki ,i papryki konserwowej sera  pleśniowego i errka typu fromage o smaku czosnkowym ,ostrą paprykę w płatkach  Do tego jakiś pyszny sos ( np szczypiorkowy )i gotowe .Pyszne i wciągające 

Oj jakie one dobre !- mięciutkie ,słodkie , z lekka takie chrup ,chrup ,z posmakiem prażonych  ziarenek po prostu pyszne .Oczywiście polecam .Nawet bardzo 

Składniki :

2,5 szklanki mąki ( przesianej ) 

1 jajko 

szklanka cukru ( można dac mniej ) 

cukier waniliowy

pół łyżeczki sody 

kostka masła 

pestki dyni i słonecznika 

żółtko roztrzepane z ociupinką mleka ( 1 łyżeczka )

W makutrze rozcieramy miękkie masło z cukrem .Dodajemy jajko .Następnie mąkę przesianą z sodą i wołamy do pomocy - męża ,chłopaka ,kolegę .Ciasto jest dośc ciężkie , ja zawsze wolam bo nie mam siły .Jak już ciacho ukręcimy ,kulamy kulki ciut większe od orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy .Delikatnie obtaczamy w ziarenkach .Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem .Wkładamy ( w dośc dużych odstępach ) do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 10 minut ( do 15 zależy od piekarnika ) 

Czujecie ???

Co za zapach - maślany ,ciepły ,domowy .Kubek mleka ,aromatycznej herbaty ,kominek ,bujany fotel ,pies obok .Jest ciepło .miło ,dobrze .I te dłonie sięgające po jeszcze 

środa, 10 września 2014

Prawie jak ajvar .Niezwykle aromatyczny ,gęsty .Świetny jako dodatek do zapiekanek ,zup ,pierożkow .Teraz kiedy warzywka są najpyszniejsze robię  go na bieżąco ,ale można napakowac tego dobra do słoikow ,zapasteryzowac około 20 minut i na zimne wieczory do pysznej zupki jak znalazl 

Ja tym razem zrobiłam z :

1 bakłażana ( wagowo miał około 40 dkg )

główki czosnku 

4 czerwonych papryk 

2 cebul 

5 pomidorów ( najlepsze malinowe ) ale tym razem dałam limę 

2 cebul 

garści ziół świeżych ( majeranek ,rozmaryn )

Bakłażana ,paprykę i czosnek wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 210 C ) i pieczemy do zbrązowienia skorki ( uwaga na czosnek -ma byc mięciutki ,a nie skorupka ) .Studzimy w wilgotnej ścierce ( zawinięte ) 

Cebulę poszatkowaną podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy ,dodajemy pokrojone w kostkę pomidory .Dodajemy zioła ,po 1 łyżeczce  soli kamiennej ,pieprzu ( jak ktoś nie lubi ostro można dac mniej )czubrycy czerwonej lub zielonej ,wędzonej czerwonej papryki .Studzimy 

Upieczone warzywka obieramy ze skórki ,czosnek wyciskamy i dodajemy do pomidorów .Calośc miksujemy i ewentualnie doprawiamy do gustu .Ja dodaję jeszcze kopiastą łyżkę ostrego ketchupu dla podrasowania smaku 

Robimy zupę ( na mięsie lub jak u mnie na warzywkach )

W niewielkiej ilości wody gotujemy pokrojone w kostkę 2-3 ziemniaki ,2-3 papryki ,kawałek małej cukinii ,trochę fasolki szparagowej .Jak warzywka są miękkie dodajemy ,kilka łyżek przecieru .Gotowa - pyszna ,gęsta i bardzo aromatyczna .Polecam

Można zrobic pierożki .

Przepis na ciasto : 

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2014/08/Pizza-corona.html

 

Ciasto smarujemy przecierem ,nakładamy np pieczarki ,ser typu bałkańskiego ( może byc zwykły np fromage ) ,paprykę ,ogórek kiszony ,szczypiorek ,lub co kto lubi .Całośc polewamy sosem ( dwie kopiaste łyżki majonezu ,dwie ,trzy łyżeczki kwaśnej śmietany ,przecisnięty przez praskę ząbek czosnku ,sól i pieprz ) 

przepis dodaje do akcji organizowanej przez Anię 

Warzywa psiankowate 2014

20:33, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (29) »
sobota, 30 sierpnia 2014

Ostatnio cały czas męczę bakłażana pod każdą postacią .Po prostu uwielbiam .Tym razem dla urozmaicenia dodałam pieczoną paprykę i to jest to .Jak dla mnie pychota .

Bakłażan ( 30-40 dkg ) 

2 średniej wielkości papryki 

10 - 15 dkg sera białego ( ja tym razem dałam taki typu włoskiego ,ale może byc każdy inny )

1 cebula 

1 jajko 

4-5 łyżek bułki tartej ( ( może się okazac,że trzeba dodac więcej )

przyprawy ( czerwona czubryca ,sól ,pieprz ,sos sojowy ) 

natka pietruszki 

Bakłażana z papryką opiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 C .Następnie przekładamy warzywka na wilgotną ściereczkę i czekamy jak ostygnie .Obieramy ze skórki ,drobniutko siekamy i rozgniatamy widelcem razem z serem .Cebulę siekamy ,podsmażamy ,dodajemy sos sojowy i studzimy .Łączymy z masą ,doprawiamy czubrycą ,solą ,pieprzem ,dodajemy jajko i bułkę tartą .Smażymy kotlety ,pulpeciki .

 

buła posmarowana sosem czosnkowym + dodatki ( oj pyszne to było )

przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię  Warzywa psiankowate 2014

Całkiem ciekawie smakuje .Następnym razem zrobię z bardziej wyrazistymi owocami .lekko kwaskowymi 

Przepis pochodzi z gazetki MOJA KUCHNIA -CIASTA I POTRAWY Z GRILLA 7/2013. Przepis podaję w oryginale ze swoimi małymi zmianami w nawiasach .

.Składniki :

Masa z kaszy :

200 g masła 

4 szklanki mleka 

3 żółtka 

2/3 szklanki cukru 

250 g kaszy manny 

1 łyżka kakao ( dałam dwie kopiaste ) 

Masa brzoskwiniowa 

1 puszka brzoskwiń 

2 łyżki żelatyny 

Ponadto :

100 g  okrągłych biszkoptów ( ja upiekłam biszkopt z trzech jajek ,trzech łyżek mąki i trzech łyżek cukru )

Sposób przyrządzania 

Masa z kaszy 

1.Kaszę ugotowac w mleku ,ciągle mieszając aby się nie przypaliła .Odstawic do ostygnięcia 

2.Miękkie masło utrzec z cukrem ,dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku 

3.Dodawac po łyżce kaszę ,ciągle mieszając mikserem 

4.Masę podzielic na dwie części ,do jednej dodac kakao 

Masa brzoskwiniowa : 

1.Żelatynę namoczyc w 1/2 szklanki zimnego syropu z brzoskwiń .Odstawic na 5 minut ( u mnie 3 m )

2.Brzoskwinie zmiksowac 

3.Napęczniałą żelatynę podgrzac ,aby się rozpuściła i wymieszac ze zmiksowanymi owocami 

Deser z kaszy : 

1.Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyc biszkoptami 

2.Na biszkopty wyłożyc ciemną ,a potem jasną warstwę kaszy 

3.Masę brzoskwiniową przełożyc do tortownicy na kaszę ,odstawic do lodówki aby stężała 

4.Udekorowac wg uznania 

Proste ,pyszne i błyskawiczne 

Potrzebujemy : 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i studzimy.Kroimy w średniej wielkości plastry.Obsypujemy przyprawą ( u mnie czubryca czerwona),kładziemy ulubiony ser ( mozzarella ,z pleśnią czy zwykły ser ) i przykrywamy drugim plastrem.Panierujemy w roztrzepanym jajku z odrobiną sosu sojowego i bułce tartej .Smażymy na rumiano .

Smacznego ! 

przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię 

Warzywa psiankowate 2014

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Dziękuję za Waszą pamięc i odwiedziny .BARDZO ,BARDZO DZIĘKUJĘ 

 

20:06, lutka40 , inne
Link Komentarze (10) »

Prosty ,aromatyczny ,gęsty i  własnej roboty .Polecam 

Składniki : 

1 cebula 

2 dojrzałe duże pomidory ( najlepiej malinówka ) 

1 papryka  czerwona

2 duże ząbki czosnku 

garśc świeżych ziół ( oregano ,bazylia ,majeranek + 2 gałązki rozmarynu )

łyżeczka soli 

pół lub więcej pieprzu 

Kroimy cebulę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ( uwaga ,ma byc szklista ,a nie spalona ) ,dodajemy pokrojone pomidory i paprykę .Dusimy do miękkości .Kilka minut przed końcem dodajemy zioła ,czosnek ,sól i pieprz .Calośc miksujemy .

polecam !

Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię 

 

Warzywa psiankowate 2014

20:02, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (15) »

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis  10/2011 

Lekki , nie mulący i prawie dietetyczny .Polecam 

Składniki : 

3 jogurty naturalne ( po 250g )

5 opakowań rożnych galaretek ( u mnie cztery )

9 łyżek cukru pudru 

rodzyni ( owoce z puszki np brzoskwinie ,ananasy lub jak ja świeże 

Galaretkę rozpuścic w 1 szklance wody ,jak zaczyna tężec miksujemy z jogurtem i trzema łyżkami cukru pudru .Przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki .Tak samo postępujemy z pozostałymi galaretkami .Na ostatnią jogurtową warstwę układamy owoce i zalewamy galaretką 

Pomysł zgapiony z :

http://izuk-dory.blogspot.com/2014/06/pizza-corona.html

Zrobiłam ze sprawdzonego przepisu  ,z którego zawsze korzystam robiąc pizze ,bułeczki lub inne drożdżowe wypieki 

0,5 kg mąki (przesianej )

5 łyżeczek suchych drożdży

1 jajko i jedno żółtko 

6 kopiastych łyżek miękkiej margaryny lub masła 

1 łyżka cukru 

łyżeczka soli 

szklanka mleka 

Mleko podgrzewam ,dodaję margarynę lub masło .Mąkę przesiewam ,dodaję cukier ,sol ,jajka ,drożdże i ciepłe ( nie gorące ) mleko razem z tłuszczem .Wyrabiam około 10-15 minut .

Tym razem robiłam małe  pizze ,a pizza corona powstała przy okazji i z innymi składnikami ( została skonsumowana jako pierwsza tak była pyszna ) 

Posmarowałam ją sosem do pizzy który zrobiłam  z koncentratu pomidorowego ,ostrego ketchupu ,dwóch ząbków czosnku ,przyprawy do pizzy i garści świeżych ziół ( majeranek ,bazylia ,pietruszka.oregano  ) 

Farsz :

1 cebula 

7 pieczarek 

1 żółta opieczona i obrana ze skórki papryka 

płat papryki konserwowej 

sos sojowy 

pieprz,sol 

szczypiorek 

ogórek małosolny 

ser żółty gouda 

mozzarella 

serek fromage o smaku czosnku 

Cebulkę posiekałam ,podsmażyłam ,a następnie dodałam pieczarki ,opieczoną i obraną  ze skórki paprykę.Doprawiłam sosem sojowym ,pieprzem i odrobiną soli . Chwilę smażyłam do odparowania .Na koniec dodałam płat pokrojonej konserwowej papryki .Zostawiłam do wystygnięcia .

Farsz nałożyłam na ciasto ,na koniec posypując mozzarellą ,kawałkami sera gouda i fromage .Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 C na około 20 minut .Po wyjęciu posypałam szczypiorkiem i dodałam plasterki ogórka małosolnego .Pózniej wiadomo co się stało .

Można zrobic oczywiście wg własnego gustu i upodobań , i tak będzie wyglądac apetycznie i inaczej niż poczciwa pizza .

POLECAM ! 

 

sobota, 19 lipca 2014

Przepis pochodzi z nieczynnego już bloga

http://natalerzu.blogspot.com/2009/06/ciasto-z-truskawkami.html

Ciasto bardzo dobre ,mięciutkie .Taki domowy pyszny placuch .Jedno naczynie i 10 minut roboty 

Następnym razem dam tylko więcej truskawek .Dałam około 40 dkg ,i jakoś owoce były mało wyczuwalne .

Składniki :

6 jajek 

1,5 szklanki cukru 

3 szklanki mąki 

1/2 szklanki oleju 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

truskawki 

cukier puder 

Robotem ubic jajka z cukrem ( na puch ) ,następnie dodac mąkę z proszkiem i olej .Masę wylac na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Na wierzch poukładac truskawki ( ja lekko powtykałam w środek ciasta ) Piec około 45 minut w nagrzanym do 180 c piekarniku .Posypac cukrem pudrem i zajadac .

SMACZNEGO !

 

 

 

Bardzo ,ale to bardzo dobre .Aromatyczne ,mięciutkie i lekkie dla brzucha 

Składniki : 

1 średniej wielkości bakłażan ( około 40-50 dkg )

1 jajko 

bułka tarta ( ja  dałam 4 kopiaste łyżki ,ale może się okazac ,że trzeba dodac mniej lub więcej )

ser typu feta ( np sałatkowy ) - pół kostki 

mały ząbek czosnku

sól ,pieprz ,zielona czubryca ,wędzona papryka 

ja dodatkowo dałam małą garstkę szczypiorki czosnkowego który rośnie na balkonie 

 

Bakłażana opiekamy w mocno nagrzanym piekarniku .Jak skórka jest wyrażnie podpieczona ,wyciągamy bakłażana i zawijamy w wilgotną ściereczkę .Zostawiamy do wystygnięcia .Ściągamy skórkę ,a miąższ drobniutko posiekamy  .Dodajemy ser i rozgniatamy widelcem razem z bakłażanem. .Dodajemy jajko i bułkę tartą ( masa nie może byc lużna ,w konsystencji ma byc mniej więcej taka jak na kotlety mielone ) .Całosc doprawiamy pieprzem ,czubrycą ,wędzoną papryką i ewentualnie solą .Smażymy na rumiano z każdej strony .

Fajnie smakuje z pomidorem polanym sosem ( 1 łyżka oleju + 1 łyżka octu ryżowego -można dac mniej ,sól ,pieprz i kilkanaście posiekanych listków bazylii ) 

Z ciepłymi warzywkami też jest pyszne - cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju ,dodajemy paprykę ,doprawiamy przeciśniętym przez praskę  czosnkiem ,solą pieprzem i czubrycą .Dodajemy łyżkę koncentratu i posypujemy natką pietruszki 

Robię również z dodatkiem innych ziół i przypraw .Świetnie smakuje z dodatkiem czosnku niedzwiedziego ( od biedy może byc suszony ) 

Pulpeciki też pyszne 

Mało to kaloryczne ,więc można sobie nałożyc solidną porcję 

Z jednego bakłażana wyszły mi  trzy kotlety( duże !) i sześc pulpetów .Dla jednej osoby ,mającej średni apetyt wystarcza na trzy obiady 

polecam !

sobota, 12 lipca 2014

Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego Tiny 1/2012

Bardzo smaczne ,sycące  i bardzo proste .Świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków .Polecam .Robiłam z tofu zwykłego i wędzonego ,w obu przypadkach smakują dobrze .Można oczywiście dodac inne dodatki np paprykę ,cebulę ,co kto lubi .

Przepis podaję w oryginale 

Składniki na 4 porcje : 

40 dkg tofu ,albo wędzonego żółtego  sera 

20 dkg małych pieczarek

1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 

dwa ząbki czosnku 

1/3 szklanki oliwy z oliwek 

sól 

świeżo mielony czarny pieprz 

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

po szczypcie ostrej i słodkiej papryki 

Kilka małych pomidorków ,liście sałaty oraz świeże zioła do dekoracji 

olej 

żurawina ze słoika jako dodatek do szaszłyków ( pominęłam ) 

 

1.Tofu lub wędzony ser pokrój w dużą kostkę ( o boku 2 centymetrów ).Pieczarki oczyśc ,pocierając zwilżonym ręcznikiem papierowym .Opłucz pod bieżącą wodą ,starannie osusz .

2.Czosnek obierz ,przeciśnij przez praskę .Rozetrzyj z łyżeczką soli ( jeśli używasz sera wędzonego zrezygnuj z soli ).Ucierając ,do czosnku powoli wlewaj oliwę ,a następnie sok z cytryny .Marynatę przypraw ziołami prowansalskimi ,papryką słodką i ostrą ,oraz pieprzem 

3.Patyczki do szaszłyków  zanurz na chwilę w zimnej wodzie .Następnie ponabijaj na nie na przemian kawałki tofu lub wędzonego sera i pieczarki .Szaszłyki przełóż do płaskiego naczynia i polej marynatą.Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę ( polecam trochę dłużej )

4.Po tym czasie na patelni ( najlepiej grillowej ) rozgrzej 3 łyżki oleju .Szaszłyki osącz z zalewy i usmaż na rumiano ( pamiętaj ,by je obracac ,wówczas usmażą się równomiernie )

5.Liście sałaty ,pomidorki i zioła opłucz,osusz.Sałatą wyłóż półmisek ,połóż na nim szaszłyki .Udekoruj gałązkami ziół i pomidorkami .Obok postaw miseczkę z żurawiną .
 
Smacznego !

 

 

 

 

 
 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino