Tysiące pasji i uspokojeń
niedziela, 07 kwietnia 2019

Decyzja o zamknięciu Bloxa nie była łatwa. Wiemy, że ten blog to kawałek Twojego życia i dlatego robimy wszystko, co w naszej mocy, żeby ułatwić Ci przeniesienie go w nowe miejsce.

Drogi użytkowniku, bardzo nam przykro 29 kwietnia 2019 Blox.pl zostanie zamknięty i Twój blog http://pasjeiuspokojenia.blox.pl przestanie działać.

 

 

Powroty bywają trudne i bolesne ,szczególnie gdy miejsce do którego chciało się kiedyś wrócić przestaje istnieć .To tak jakby zobaczyć zgliszcza miejsca zwanego domem .Serce pęka ,bo spędziłam tu kilka lat swojego życia ,dzieląc się tym co kocham .

To miejsce pozwoliło mi przetrwać najgorsze momenty w całym moim życiu ,zająć myśli i nie oszaleć z bólu i rozpaczy .Kolejny raz okazało się ,że nie ludzie a pieniądze są ważne .

Smutno mi i żal !!! 

 Znalazłam nowe miejsce dla siebie i bloga .Mam nadzieję ,że ogarnę wszystkie techniczne sprawy i blog będzie działał sprawnie .

Oczywiście zapraszam 


https://pasjeiuspokojenia2.blogspot.com/

19:12, lutka40
Link Komentarze (2) »
środa, 23 listopada 2016

Przepis pochodzi z dodatku do  GW - Palce Lizac 

 

 Prosta i przepyszna .Polecam z całego serca 

Przepis podaję w oryginale w nawiasach swoje proporcje 

 

5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( dałam trzy średniej wielkości )

czerwona cebula

4- 5 małych ogórków kiszonych (dałam 3 średnie )

mały pęczek szczypiorku

Vinegret 

3 łyżki oliwy z oliwek

2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego  ( ja daję zawsze ryżowy - bardziej delikatny bez zapachu )

1  łyżeczka musztardy ( bez reklamy zawsze używam sarepskiej z firmy Roleski)

sól i świeżo mielony pieprz

Ziemniaki ugotowane w łupinach kroimy w plasterki ( ja w kostkę ) .Cebula w piórka (u mnie  kostka ).Ogórki w kostkę lub plasterki ( ja w kostkę ,a wcześniej obrałam je ze skorki i odcisnęłam nadmiar soku ) .Warzywa mieszamy w salaterce  .Składniki vinegretu mieszamy dokładnie .Polewamy nim warzywa ,mieszamy .

W posypujemy szczypiorkiem ( ja dodałam do całości )

 

pychaaaaaaa !

Najlepiej  smakuje schłodzona kilka godzin w lodówce

piątek, 18 listopada 2016

Mięciutkie ,słodkie i przepyszne ciasto .Polecam 

Przepis pochodzi z książki s.Marii - Przepisy 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

Ciasto 

3/4  szklanki oleju 

3/4 szklanki ciepłej wody 

3 szklanki mąki 

2 szklanki cukru 

8 jajek 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki kakao 

 

Wykonanie :

Białka ubic na sztywną pianę .Żółtka ubic z cukrem na białą masę.Ciągle mieszając,stopniowo wlewac olej i wodę,następnie dodawac po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodac pianę z białek i delikatnie wymieszac .Podzielic ciasto na dwie równe porcje .Do jednej dodac kakao ,do drugiej 1,1/2- 2 łyżki mąki .

Wyłożyc blaszkę papierem do pieczenia.Piec każdą z mas oddzielnie w temperaturze 180 C przez 35-40 minut ( ja piekłam 25 )

Kiedy ciasta ostygną ,pokroic je wzdłuż na paski o szerokości okolo 3 cm 

 

Krem 

Składniki :

 

2 szklanki mleka

6 łyżek cukru 

3 łyżki mąki 

1 kostka masła

1 aromat waniliowy 

 

Dodatkowo : polewa czekoladowa ,mały słoiczek dżemu morelowego ( ja dałam jeżynowy )

 

Wykonanie :

Mąkę dokładnie rozrobic w 3/4 szklanki mleka .Pozostałe mleko zagotowac z cukrem,dodac mleko z mąką.Mieszając ,gotowac aż do zgęstnienia.Ucierac masło ,wlewając po trochu masę  budyniową i aromat .Kremem  smarowac boki ułożonych na blacie pasków ciasta,sklejając je ze sobą na zmianę .Wierzch warstwy posmarowac dżemem.Ułożyc kolejną warstwę .

Oblac polewą czekoladową 

 

SMACZNEGO !

piątek, 28 października 2016

Przepis pochodzi z dodatku do GW - Spotkania ziemniaczane nr 27

Cudownie mięciutkie ,z lekko chrupiącą skorką ,aromatyczne .Świetnie smakują z ketchupem ,sosem czosnkowym .Niestety są dośc pracochłonne i szybko tracą jędrnośc ,ale warto trochę się  pomęczyc  i zaserwowac rodzince coś innego niż frytki .

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

Puree

50 dkg ziemniaków

1 łyżka masła

1 jajko

1 żółtko

1 czubata łyżeczka soli

1/8 łyżeczki pieprzu( dałam dużo więcej )

Ciasto :

1/2 szklanka wody 

1 łyżka masla

1/2 łyżeczki soli

po 1/8 łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej

1/2 szklanki mąki

2 jajka 

oraz 1 litr oleju 

Przygotuj  puree - obierz ziemniaki pokrój w kostkę ,zalej zimną wodą ( poziom powinien sięgac powyżej 2 cm powyżej ziemniaków.Gotuj 15 minut bez pokrywki ,aż ziemniaki będą miękkie .Odcedż ziemniaki ,ponownie włóż do garnka ,odparuj .Ugniec ziemniaki,dodając masło ,jajko i żółtko oraz sól i pieprz .Mieszaj drewnianą łyżką ,aż masa będzie gładka .Przykryj i zabezpiecz przed wystygnięciem .

Zrób ciasto 

Zagotuj wodę z masłem ,solą ,pieprzem i gałką .Zmniejsz ogień ,wsyp od  razu całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką .Po 1-2 minutach ,gdy masa zacznie odchodzic od ścianek rondla ,zdejmij z ognia ,odstaw na 3 minuty .Wbij jajko ,energicznie wymieszaj ,następnie wbij drugie i wymieszaj jeszcze raz.

Do ciasta dodaj puree i mieszaj ,aż obie masy dobrze się połączą.Przełóż do worka cukierniczego .Rozgrzej piekarnik do 80 -100  C 

Wlej do rondla olej ,rozgrzej do 190 C.Wyciskaj paseczki ( 5- 6 CM ) ziemniaczanego ciasta prosto do gorącego oleju ,smaż po 2- 3 minuty na złoty kolor ,osącz na papierowym ręczniku 

Usmażone paseczki wkładaj do piekarnika ,aby pozostały chrupkie i nie ostygły ( ten etap można pominąc )

wtorek, 11 października 2016

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Cudowne i tyle .Polecam 

 

Biszkopt 

Składniki :

11 jaj 

1 szklanka cukru kryształu 

14 łyżek mąki pszennej 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

3 łyżki wody 

3 łyżki octu 

 

Wykonanie :

 

Ubic pianę z białek ,stopniowo dodając cukier ,żółtka zmieszane z wodą ,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet .Piec ok 40 min w temp 170 C. Upieczony biszkopt przekroic na 3 części ( ja upiekłam 3 osobno po 10 mi każdy )

 

Masa jabłkowa 

 

Składniki :

 

2 kg jabłek

2 galaretki ( najlepiej kolorowe ) 

 

Wykonanie :

 

 Jabłka obrac .zetrzec na tarce o grubych oczkach ,smażyc około 10 min ,dodac suche galaretki ,wymieszac i jeszcze przez chwilę smażyc .Masę  podzielic na 2 części .

 

Masa budyniowa 

 

Składniki :

 

1 i 1/2 szklanki słodkiego mleka 

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 budyń śmietankowy 

1 łyżka mąki pszennej 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

25 dkg masła 

 

 

Wykonanie :

 

Z mleka ,budyniu ,mąki i cukru ugotowac budyń .Masło utrzec ,dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu .Masę podzielic na 2 części 

 

Przełożenie ciasta 

 

Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt -1/2 masy jabłkowej -1/2 masy budyniowej - biszkopt .

Wierzch polac polewą 

 

 

Pyszne ,chrupiące małe co nieco .Polecam !

 

 Przepis pochodzi z :

http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/10/ciastka-z-patkow-owsianych.html

Składniki : 

2 szklanki płatków owsianych ( około 300 g )

0.5 szklanki mąki ( około 100 g )

0,5 szklanki cukru 

125 g masła lub margaryny ( polecam masło )

2 jajka 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

szczypta soli 

2/3 szklanki słonecznika łuskanego ( około 100 g )

Ja dodałam jeszcze około pół szklanki sezamu 

 

Wykonanie :

 Masło stopic i ostudzic .Do miski przełożyc płatki ,mąkę z proszkiem do pieczenia ,cukier ,sól i słonecznik i ewentualnie sezam .Masłem polac wszystkie składniki ,dodac jajka i wymieszac ( najlepiej dłonią ).Ciasto może lepic się do dłoni ,przed formowaniem można zwilżyc dłonie wodą .Kulki spłaszczyc ,żeby powstało ciastko grubości 1-1,5 cm.Ułożyc na blaszcze w odstępach .Piec około 25 min w temp 180 c ,a pózniej tylko zajadac ze smakiem 

 

 

 

piątek, 07 października 2016

: Yummy:Pycha !!!

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Specjałów Siostry Anastazji 

Przepis podaję w oryginale ,a w nawiasach swoje proporcje ( i tak wyszła duża porcja ) 

 

Składniki :

5 buraczków czerwonych ( użyłam 3 małych  )

4 ogórki kiszone ( 2 małe )

1 puszka zielonego groszku (3 kopiaste łyżki )

1 cebula ( pół czerwonej ) 

4-5 łyżek majonezu ( 2 łyżeczki kopiaste )

sól,pieprz 

 

Wykonanie :

Buraczki ugotowac ,obrac ze skórki pokroic w drobną kostkę .Ogórki obrac i również pokroic w kostkę .Wszystko wymieszac ,dodając pokrojoną cebulę ,zielony groszek ,sól ,pieprz i majonez .Doprawic do smaku 

wtorek, 13 września 2016

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Mięciutki biszkopt ,maślany krem z nutką kokosa ,ananasem i kwaskowa pianka .Po prostu poezja .Polecam z całego serca

Biszkopt :

 Składniki :

6 jaj 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Wykonanie :

Białka ubic na sztywno.dodac żółtka i cukier .Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszac. Wylac  na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 160 -180 C około 30-40 min

 

Masa 

Składniki :

1/2 litra mleka 

25 dkg masła 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

2 łyżki mąki pszennej 

8 łyżek wiórków kokosowych 

5 żółtek 

3-4 łyżki  cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

Wykonanie :

Z mleka ,mąki ,żółtek ,cukru kryształu ,cukru waniliowego ,kokosu ugotowac budyń .Masło utrzec i połączyc z przestudzoną masą budyniową .Masę podzielic na 2 części .

 

Pianka 

Składniki :

5 bialek 

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki galaretki czerwonej 

3 łyżki wody 

Wykonanie :

Żelatynę rozpuścic w wodzie ( gorącej ),dodac suchą galaretkę i dobrze wymieszac .Białka ubic z cukrem ,pod koniec dodac letnią żelatynę z galaretką .

Dodatki :1 puszka ananasów i 13 dkg czekolady 

Przełożenie ciasta :

Ciasto - 1/2 masy -owoce ananasa -1/2 masy - pianka -starta czekolada 

czwartek, 08 września 2016

 Na przeprosiny za długą nieobecnośc zapraszam na ciasto.Dziękuję za cierpliwośc i pamięc 

Pyszne .mięciutkie i słodkie .Polecam 

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Biszkopt :

 

6 jajek 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 cukier waniliowy 

 

Wykonanie :

Ubic pianę z białek .Dalej ubijając ,dodawac stopniowo cukier kryształ ,cukier waniliowy .po jednym żółtku .a na koncu wmieszac mąkę z proszkiem do pieczenia .Piec ok 30 min w temperaturze 180 c

 

Masa :

Składniki :

1/2 litra słodkiego  mleka  

25 dkg masła 

2 budynie waniliowe lub śmietankowe 

1 cukier waniliowy 

cukier kryształ do smaku ( ja dodałam 0.5 szklanki ) 

 

Wykonanie :

 

W 1/2  szklanki mleka roztrzeoac budynie .Resztę mleka zagotowac z cukrem waniliowym i kryształem .wlac roztrzepany budyń i ugotowac .Masło utrzec ,dodając przestudzony budyń.Masę wyłożyc na biszkopt

 

Polewa truskawkowa 

Składniki : 

 

1 l zmiksowanych  truskawek ( świeże lub mrożone )

3 galaretki truskawkowe 

 

Wykonanie :

 

Truskawki podgrzac ,rozpuścic w nich 3 galaretki .Tężejące truskawki wyłożyc na masę .Werzch można zalac  galaretką o dowolnym smaku 

 

 

 

 

 

Przepyszne ,bardzo aromatyczne kotleciki .Możemy zrobic z tej masy pulpety i podac np w sosie ajvarowym lub pomidorowym .Gorąco polecam 

Przepis pochodzi z 

http://ilrai.blogspot.com/2016/09/blog-post.htmlc

 

Składniki :

1 kg ziemniaków ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej ) 

6 dużych papryk ( upieczone ,obrane ze skorki i pozbawione gniazd nasiennych )- ja dałam 4

2 jajka 

3 łyżki bułki tartej 

 

1 łyżeczka cząbru 

1 łyżeczka papryki 

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

pól pęczka pietruszki 

sól 

 

mąka 

bułka tarta

3 jajka 

 Ugotowane ziemniaki przepuścic przez maszynkę ,dodac pokrojone bardzo drobno papryki ( odsączone z nadmiaru płynu ).Dodac roztrzepane jaka ,przyprawy ,pietruszkę i bułkę tartą( ja dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ) .Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy bułki tartej .Uformowane kotlety obtaczamy w mące jajku i bułce .Smażymy na  rumiano i zajadamy 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii 

Pyszny ,aromatyczny .Wystarczy dodac szczyptę ziół i mamy gotowy własnej roboty sos do np. makaronu .Polecam ! 

Składniki :

2 kg mięsistych pomidorów ( ja dałam mocno dojrzale malinówki ) 

1 kg czerwonej papryki 

1 kg jabłek 

3 łyżki cukru 

1 łyżka soli 

1 główka czosnku 

1 i 1/2 szklanki oleju 

pieprz do smaku 

Wykonanie : 

Pomidory umyc i sparzyc. Zdjąc z nich skórkę i miąższ drobno pokroic .Paprykę i jabłka umyc i usunąc z nich gniazda nasienne .Jabłka obrac ze skórki.Paprykę i jabłka przepuścic przez maszynkę do mielenia mięsa .Połączyc je w garnku z pomidorami .Dodac cukru ,soli i pieprzu.do smaku .Gotowac na małym ogniu około godziny ,od czasu do czasu mieszając .

Czosnek obrac ,przecisnąc przez praskę i dodac do garnka razem z olejem .Gotowac jeszcze 10 - 15 minut 

Wrzący przecier przekłądac do wyparzonych słoików .Natychmiast zamykac i wstawiac do góry dnem do ostudzenia .

Ja zrobiłam ciut  inaczej .Pomidory pokrojone dodałam do garnka ,podgotowałam do czasu ,aż skórka odchodzila od miąższu .Po ostygnięciu zblendowałam i przetarłam przez sito ( nie ma wtedy pestek w sosie ) .Paprykę i jabłka pokrojone w male kawałki tez zblendowałam ( z czystego lenistwa nie chcialo mi się wyciągac a pózniej myc maszynki do mięsa ) .Reszta bez zmian 

 

 

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii .

Polecam ,bo są pyszne

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

1 kg małych pieczarek 

1 czerwona papryka 

2 małe cebule 

1 liśc laurowy 

5 łyżek octu winnego 6% 

1 szklanka wody 

po jednej łyżeczce : estragonu ,tymianku i rozmarynu 

10 ziaren pieprzu 

cukier do smaku

Wykonanie :

Pieczarki obrac ,opłukac pod bieżącą wodą i osączyc na sicie .Cebulę obrac i pokroic w krążki.Z papryki usunąc gniazdo nasienne i pokroic ją w paski .W garnku zagotowac wodę z octem i solą.Na 5 minut wrzucic do gotującej się marynaty pieczarki ,paprykę i cebulę .Łyżką cedzakową wyjmowac grzyby i warzywa,układac je w wyparzonych słoikach 

Do marynaty dodac  przyprawy i trochę cukru do smaku .Ponownie ją zagotowac i gorącą nalewac do słoikow . Słoiki zamknąc i pasteryzowac około 30 min

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

 

Niestety  po spróbowaniu pierwszy raz czuję rozczarowanie przepisem siostry Marii .Pieczarki są mdłe i niesmaczne .Nie polecam -11.10.2016 

czwartek, 17 marca 2016

Przepis pochodzi z WIELKIEJ KSIĘGII SPECJAŁÓW SIOSTRY ANASTAZJI .

Przepis podaję w oryginale ,w nawiasach moje delikatne zmiany 

Bardzo smaczne ,delikatne .Świetnie smakują z sosem tatarskim ,szczypiorkowym,koperkowym  .Polecam !

Składniki :

8 ugotowanych jaj

1-2 jaja ( ja dałam jedno )

1 średnia cebula 

1 mała bułka 

2 łyżki posiekanej natki ( ja dałam szczypiorek )

4 łyżki bułki tartej ( 5 czubatych )

tłuszcz do smażenia 

sól 

pieprz 

 

Przygotowanie :

Bułkę namoczyc i dobrze odcisnąc. W maszynce zemlec jajka ugotowane na twardo,odciśniętą bułkę oraz cebulę .Do masy dodac natkę ( szczypiorek ),surowe jajka i calośc wymieszac.Doprawic  do smaku ( można dodac trochę vegety) .Z masy uformowac niewielkie kotleciki ,w środek wkładac nadzienie z pieczarek .Gotowe obtaczac w bułce tartej i smażyc na rozgrzany tłuszczu z obu stron na zloty kolor .

Farsz pieczarkowy : 

15 dkg pieczarek 

1 średnia cebula 

tłuszcz do smażenia 

Wykonanie :

Pokrojoną cebulę zeszklic na tluszczu i dodac oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę pieczarki .Chwilę dusic pod przykryciem .Doprawic do smaku .

Bardzo dobrze smakują smazone na masełku

Kotlety podawac jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub z dowolnym zestawem surówek 

SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 lutego 2016

Pycha !!!! Słodkie ,puszyste i takie dobre 

Polecam z całego serca 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 1/2013 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

6 jajek 

1 i 1/2 szklanki cukru 

1 i 1/2 szklanki mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 opakowanie galaretki cytrynowej 

sól 

odrobina kwasku cytrynowego 

Krem : 

1 puszka brzoskwiń 

2 opakowania  budyniu śmietankowego 

1 kostka masła 

2 opakowania galaretki pomarańczowej 

wiórki kokosowe lub czekoladowe do posypania 

1.Jajka rozbic ,białka oddzielic od żółtek i ubic na sztywną pianę ze szczyptą soli i odrobiną kwasku cytrynowego .Stopniowo wsypywac cukier .Następnie dodac galaretkę cytrynową i ubic.Do piany wrzucac po jednym żółtku i wymieszac. Masę połączyc z mąką i proszkiem do pieczenia. Przelac do formy i piec przez 35 min w temperaturze 180 c

2.Brzoskwinie osączyc i pokroic .Do zalewy z owoców dodac 2 szklanki wody i ugotowac na niej budyń ,po czym utrzec  z galaretkami i masłem (masło ucieramy z galaretkami i dodajemy po łyżce zimnego budyniu )Do masy dodac brzoskwinie.

3.Ciasto przekroic na 2 placki i przełożyc masą .W posypac wiórkami lub czekoladą 

Biszkopt jest bardzo delikatny ,radzę upiec oddzielnie 2 biszkopty .Ja piekłam każdy po +- 14 min .Do masy budyniowej dodalam dodatkowo pól szklanki cukru 

 

Smacznego !!!

Przepis pochodzi z Zeszytu 29 obiadów na luty nr 2 /2010 -Kuchnia domowa  Lucyny Cwierczakiewiczowej .

Prosta i bardzo smaczna .Polecam bardzo .Ja następnym razem dodam tylko odrobinkę cukru mniej .

Sama w sobie jest pyszna ,ale z dodatkiem np papryki ,pietruszki smakuje wybornie

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

1 mała główka białej kapusty 

3 marchewki 

1 cebula 

1/4 szklanki oleju 

1/4 szklanki cukru 

1/4 szklanki octu 

1/4 szklanki wody 

1 łyżka musztardy 

1 łyżka soli 

ja dodałam jeszcze pieprz

Przygotowanie :

Kapustę bardzo drobno poszatkowac ,dodac marchew utartą na grubych oczkach i cebulę pokrojoną w cieńkie półkrążki .Z octu ,cukru ,solii wody ugotowac zalewę i gorąca zalewą zalac warzywa ,po czym bardzo delikatnie wymieszac ,dodając olej i musztardę .Pozostawic do ostygnięcia i wstawic do lodówki na 10 godzin .Po tym czasie sałatka jest gotowa do jedzenia .

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 64
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino