Tysiące pasji i uspokojeń
wtorek, 13 września 2016

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Mięciutki biszkopt ,maślany krem z nutką kokosa ,ananasem i kwaskowa pianka .Po prostu poezja .Polecam z całego serca

Biszkopt :

 Składniki :

6 jaj 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Wykonanie :

Białka ubic na sztywno.dodac żółtka i cukier .Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszac. Wylac  na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 160 -180 C około 30-40 min

 

Masa 

Składniki :

1/2 litra mleka 

25 dkg masła 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

2 łyżki mąki pszennej 

8 łyżek wiórków kokosowych 

5 żółtek 

3-4 łyżki  cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

Wykonanie :

Z mleka ,mąki ,żółtek ,cukru kryształu ,cukru waniliowego ,kokosu ugotowac budyń .Masło utrzec i połączyc z przestudzoną masą budyniową .Masę podzielic na 2 części .

 

Pianka 

Składniki :

5 bialek 

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki galaretki czerwonej 

3 łyżki wody 

Wykonanie :

Żelatynę rozpuścic w wodzie ( gorącej ),dodac suchą galaretkę i dobrze wymieszac .Białka ubic z cukrem ,pod koniec dodac letnią żelatynę z galaretką .

Dodatki :1 puszka ananasów i 13 dkg czekolady 

Przełożenie ciasta :

Ciasto - 1/2 masy -owoce ananasa -1/2 masy - pianka -starta czekolada 

czwartek, 08 września 2016

 Na przeprosiny za długą nieobecnośc zapraszam na ciasto.Dziękuję za cierpliwośc i pamięc 

Pyszne .mięciutkie i słodkie .Polecam 

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Biszkopt :

 

6 jajek 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 cukier waniliowy 

 

Wykonanie :

Ubic pianę z białek .Dalej ubijając ,dodawac stopniowo cukier kryształ ,cukier waniliowy .po jednym żółtku .a na koncu wmieszac mąkę z proszkiem do pieczenia .Piec ok 30 min w temperaturze 180 c

 

Masa :

Składniki :

1/2 litra słodkiego  mleka  

25 dkg masła 

2 budynie waniliowe lub śmietankowe 

1 cukier waniliowy 

cukier kryształ do smaku ( ja dodałam 0.5 szklanki ) 

 

Wykonanie :

 

W 1/2  szklanki mleka roztrzeoac budynie .Resztę mleka zagotowac z cukrem waniliowym i kryształem .wlac roztrzepany budyń i ugotowac .Masło utrzec ,dodając przestudzony budyń.Masę wyłożyc na biszkopt

 

Polewa truskawkowa 

Składniki : 

 

1 l zmiksowanych  truskawek ( świeże lub mrożone )

3 galaretki truskawkowe 

 

Wykonanie :

 

Truskawki podgrzac ,rozpuścic w nich 3 galaretki .Tężejące truskawki wyłożyc na masę .Werzch można zalac  galaretką o dowolnym smaku 

 

 

 

 

 

Przepyszne ,bardzo aromatyczne kotleciki .Możemy zrobic z tej masy pulpety i podac np w sosie ajvarowym lub pomidorowym .Gorąco polecam 

Przepis pochodzi z 

http://ilrai.blogspot.com/2016/09/blog-post.htmlc

 

Składniki :

1 kg ziemniaków ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej ) 

6 dużych papryk ( upieczone ,obrane ze skorki i pozbawione gniazd nasiennych )- ja dałam 4

2 jajka 

3 łyżki bułki tartej 

 

1 łyżeczka cząbru 

1 łyżeczka papryki 

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

pól pęczka pietruszki 

sól 

 

mąka 

bułka tarta

3 jajka 

 Ugotowane ziemniaki przepuścic przez maszynkę ,dodac pokrojone bardzo drobno papryki ( odsączone z nadmiaru płynu ).Dodac roztrzepane jaka ,przyprawy ,pietruszkę i bułkę tartą( ja dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ) .Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy bułki tartej .Uformowane kotlety obtaczamy w mące jajku i bułce .Smażymy na  rumiano i zajadamy 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii 

Pyszny ,aromatyczny .Wystarczy dodac szczyptę ziół i mamy gotowy własnej roboty sos do np. makaronu .Polecam ! 

Składniki :

2 kg mięsistych pomidorów ( ja dałam mocno dojrzale malinówki ) 

1 kg czerwonej papryki 

1 kg jabłek 

3 łyżki cukru 

1 łyżka soli 

1 główka czosnku 

1 i 1/2 szklanki oleju 

pieprz do smaku 

Wykonanie : 

Pomidory umyc i sparzyc. Zdjąc z nich skórkę i miąższ drobno pokroic .Paprykę i jabłka umyc i usunąc z nich gniazda nasienne .Jabłka obrac ze skórki.Paprykę i jabłka przepuścic przez maszynkę do mielenia mięsa .Połączyc je w garnku z pomidorami .Dodac cukru ,soli i pieprzu.do smaku .Gotowac na małym ogniu około godziny ,od czasu do czasu mieszając .

Czosnek obrac ,przecisnąc przez praskę i dodac do garnka razem z olejem .Gotowac jeszcze 10 - 15 minut 

Wrzący przecier przekłądac do wyparzonych słoików .Natychmiast zamykac i wstawiac do góry dnem do ostudzenia .

Ja zrobiłam ciut  inaczej .Pomidory pokrojone dodałam do garnka ,podgotowałam do czasu ,aż skórka odchodzila od miąższu .Po ostygnięciu zblendowałam i przetarłam przez sito ( nie ma wtedy pestek w sosie ) .Paprykę i jabłka pokrojone w male kawałki tez zblendowałam ( z czystego lenistwa nie chcialo mi się wyciągac a pózniej myc maszynki do mięsa ) .Reszta bez zmian 

 

 

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii .

Polecam ,bo są pyszne

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

1 kg małych pieczarek 

1 czerwona papryka 

2 małe cebule 

1 liśc laurowy 

5 łyżek octu winnego 6% 

1 szklanka wody 

po jednej łyżeczce : estragonu ,tymianku i rozmarynu 

10 ziaren pieprzu 

cukier do smaku

Wykonanie :

Pieczarki obrac ,opłukac pod bieżącą wodą i osączyc na sicie .Cebulę obrac i pokroic w krążki.Z papryki usunąc gniazdo nasienne i pokroic ją w paski .W garnku zagotowac wodę z octem i solą.Na 5 minut wrzucic do gotującej się marynaty pieczarki ,paprykę i cebulę .Łyżką cedzakową wyjmowac grzyby i warzywa,układac je w wyparzonych słoikach 

Do marynaty dodac  przyprawy i trochę cukru do smaku .Ponownie ją zagotowac i gorącą nalewac do słoikow . Słoiki zamknąc i pasteryzowac około 30 min

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

czwartek, 17 marca 2016

Przepis pochodzi z WIELKIEJ KSIĘGII SPECJAŁÓW SIOSTRY ANASTAZJI .

Przepis podaję w oryginale ,w nawiasach moje delikatne zmiany 

Bardzo smaczne ,delikatne .Świetnie smakują z sosem tatarskim ,szczypiorkowym,koperkowym  .Polecam !

Składniki :

8 ugotowanych jaj

1-2 jaja ( ja dałam jedno )

1 średnia cebula 

1 mała bułka 

2 łyżki posiekanej natki ( ja dałam szczypiorek )

4 łyżki bułki tartej ( 5 czubatych )

tłuszcz do smażenia 

sól 

pieprz 

 

Przygotowanie :

Bułkę namoczyc i dobrze odcisnąc. W maszynce zemlec jajka ugotowane na twardo,odciśniętą bułkę oraz cebulę .Do masy dodac natkę ( szczypiorek ),surowe jajka i calośc wymieszac.Doprawic  do smaku ( można dodac trochę vegety) .Z masy uformowac niewielkie kotleciki ,w środek wkładac nadzienie z pieczarek .Gotowe obtaczac w bułce tartej i smażyc na rozgrzany tłuszczu z obu stron na zloty kolor .

Farsz pieczarkowy : 

15 dkg pieczarek 

1 średnia cebula 

tłuszcz do smażenia 

Wykonanie :

Pokrojoną cebulę zeszklic na tluszczu i dodac oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę pieczarki .Chwilę dusic pod przykryciem .Doprawic do smaku .

Bardzo dobrze smakują smazone na masełku

Kotlety podawac jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub z dowolnym zestawem surówek 

SMACZNEGO !

poniedziałek, 15 lutego 2016

Pycha !!!! Słodkie ,puszyste i takie dobre 

Polecam z całego serca 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 1/2013 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

6 jajek 

1 i 1/2 szklanki cukru 

1 i 1/2 szklanki mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 opakowanie galaretki cytrynowej 

sól 

odrobina kwasku cytrynowego 

Krem : 

1 puszka brzoskwiń 

2 opakowania  budyniu śmietankowego 

1 kostka masła 

2 opakowania galaretki pomarańczowej 

wiórki kokosowe lub czekoladowe do posypania 

1.Jajka rozbic ,białka oddzielic od żółtek i ubic na sztywną pianę ze szczyptą soli i odrobiną kwasku cytrynowego .Stopniowo wsypywac cukier .Następnie dodac galaretkę cytrynową i ubic.Do piany wrzucac po jednym żółtku i wymieszac. Masę połączyc z mąką i proszkiem do pieczenia. Przelac do formy i piec przez 35 min w temperaturze 180 c

2.Brzoskwinie osączyc i pokroic .Do zalewy z owoców dodac 2 szklanki wody i ugotowac na niej budyń ,po czym utrzec  z galaretkami i masłem (masło ucieramy z galaretkami i dodajemy po łyżce zimnego budyniu )Do masy dodac brzoskwinie.

3.Ciasto przekroic na 2 placki i przełożyc masą .W posypac wiórkami lub czekoladą 

Biszkopt jest bardzo delikatny ,radzę upiec oddzielnie 2 biszkopty .Ja piekłam każdy po +- 14 min .Do masy budyniowej dodalam dodatkowo pól szklanki cukru 

 

Smacznego !!!

Przepis pochodzi z Zeszytu 29 obiadów na luty nr 2 /2010 -Kuchnia domowa  Lucyny Cwierczakiewiczowej .

Prosta i bardzo smaczna .Polecam bardzo .Ja następnym razem dodam tylko odrobinkę cukru mniej .

Sama w sobie jest pyszna ,ale z dodatkiem np papryki ,pietruszki smakuje wybornie

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

1 mała główka białej kapusty 

3 marchewki 

1 cebula 

1/4 szklanki oleju 

1/4 szklanki cukru 

1/4 szklanki octu 

1/4 szklanki wody 

1 łyżka musztardy 

1 łyżka soli 

ja dodałam jeszcze pieprz

Przygotowanie :

Kapustę bardzo drobno poszatkowac ,dodac marchew utartą na grubych oczkach i cebulę pokrojoną w cieńkie półkrążki .Z octu ,cukru ,solii wody ugotowac zalewę i gorąca zalewą zalac warzywa ,po czym bardzo delikatnie wymieszac ,dodając olej i musztardę .Pozostawic do ostygnięcia i wstawic do lodówki na 10 godzin .Po tym czasie sałatka jest gotowa do jedzenia .

Smacznego !

środa, 03 lutego 2016

Kolejny świetny przepis z książki Pieczywa Siostry Marii

Przepis jest banalnie prosty ,a bułeczki niesamowicie pachnące i mięciutkie .Nawet po dwóch dniach nadają się do zjedzenia na śniadanko z dżemem , powidłami lub samym masłem

Przepis podaję w oryginale 

 

Składniki :

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki cukru

3 łyżki masła ( kopiaste )

2 łyżki suszonych drożdży 

1 jajko

3/4 szklanki mleka

1 rozmącone jajko do smarowania ( ja daję żółtko z odrobiną mleka ) 

1 łyżka grubego cukru ( ja dałam brązowy )

1 łyżeczka cynamonu na posypkę 

Wykonanie :

Mleko podgrzac i stopic w nim masło.Przestudzic.

Do miski wsypac  mąkę suszone drożdże ,sól ,cukier ,wbic jajko i wymieszac składniki .Powoli , cały czas mieszając,wlewac ciepłe mleko z masłem.Ciasto zagniatac ,aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie kleic się do rąk ( 10 - 15 minut wyrabiania starczy )Miskę z ciastem przykryc i odstawic  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

Cukier i cynamon na posypkę wymieszac.

Wyrośnięte ciasto wyłożyc na stolnicę i jeszcze raz zagnieśc .Podzielic na części i z każdej uformowac bułkę .Bułeczki .przełożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawic na 30 minut  do wyrośnięcia .Wyrośnięte posmarowac rozmąconym jajkiem i posypac cukrem wymieszanym z cynamonem 

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C aż bułeczki się zrumienią ( do 15 minut góra  )

Smacznego !

piątek, 29 stycznia 2016

Mięciutki ,puszysty ,delikatny biszkopt ,przełożony delikatnym kremem karpatkowym ,z lekko kwaskową nutką dżemu z czarnej porzeczki .Przepis bardzo prosty i szybki .Polecam.

 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników  1 /2013 

Przepis podaję w oryginale ,a swoje minimalne zmiany w nawiasach 

Składniki : 

Biszkopt : 

7 jajek 

10 łyżek mąki 

1 szklanka cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa :

750 ml mleka 

3 opakowania budyniu śmietankowego 

1 i 1/2 kostki masła 

2 tabliczki czekolady ( ja dałam białą ) 

2 łyżki spirytusu ( dałam 3 łyżki nalewki z aronii )

1/2 szklanki sparzonego maku 

cukier puder do smaku 

1 Białka oddzielic od żółtek i ubic z cukrem na sztywną pianę .Następnie dodac żółtka i starannie wymieszac .Msiac razem z proszkiem do pieczenia i dodac do masy .Podzielic na dwie części i przelac do natłuszczonych form .Piec przez 20 minut w temp 180 c ( ja piekłam każdy po 12 min )

2.Na 750 ml mleka ugotowac budyń śmietankowy i pozostawic do ostygnięcia .Do garnuszka wrzucic pokruszoną czekoladę i roztopic w kąpieli wodnej .Masło utrzec ,( ja dodałam dodatkowo 3/4 szklanki cukru pudru ) ,stopniowo dodając ostudzony budyń oraz stopioną czekoladę .Wlac 2 łyżki spirytusu i dokładnie wymieszac .Na końcu wsypac mak i starannie połączyc 

Ostudzone biszkopty przełożyc masą makową .Wierzch można udekorowac kolorową posypką ( u mnie płatki czekolady )

Ja dodatkowo posmarowałam biszkopty dżemem z czarnej porzeczki i to jest to .

Smacznego !

wtorek, 26 stycznia 2016

Cudowne ,mięciutkie i słodko kwaśne .Polecam z całego serca 

Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - WYDANIE SPECJALNE CIASTA I CIASTECZKA 12/2015

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

Ciasto :

1 szklanka cukru 

6 jajek 

1 szklanka mąki2 i 12 łyżeczki proszku do pieczenia 

3/4 szklanki maku 

2 łyżki kakao 

opakowanie cukru waniliowego 

Masa : 

1 szklanka cukru 

3 opakowania budyniu waniliowego 

2 kg jabłek 

1 szklanka soku z pomarańczy 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Lukier :

Sok z 1/2 cytryny 

1/2 szklanki cukru pudru 

oraz skórka z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE :

1.Ciasto : białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru .Żółtka i resztę cukrów ucieramy.Mieszamy z białkami i mąką i proszkiem .Ciasto dzielimy na pół.Jedną częśc mieszamy z makiem ,drugą z kakao.Do formy 21x36 cm wyłożonej pergaminem kładziemy po łyżce raz jednego ,raz drugiego ciasta .Pieczemy ok 25 minut w 170 C.Studzimy .Przekrawamy na 2 blaty.Ja upiekłam osobno dwa po 12 minut każdy .Ciasto jest bardzo delikatne .

2.Masa :obrane jabłka kroimy i prażymy z cukrem .Budynie i mąkę rozrabiamy z sokiem .

Wlewamy do jabłek i chwilę gotujemy .Składniki mieszamy .

3.Blat ciasta smarujemy ciepłą masą ,kładziemy drugi blat i lukrujemy .Posypujemy skórką z cytryny 

Sezon ogórkowy jeszcze daleko ,ale polecam przepis do zapamiętania i zapisania . Zrobiłam w tamtym roku kilka słoiczków na próbę i żałuję ,że tak mało .W tym roku zrobię dużo więcej .

Sałatka jest bardzo ,bardzo smaczna .Idealna jako dodatek do domowych obiadów 

Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - PRZETWORY I NALEWKI WYDANIE SPECJALNE 6/2013

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

5 kg ogórków 

6 cebul 

4 łyżki soli

Zalewa :

2 szklanki octu 

2 szklanki cukru 

4 łyżki posiekanego koperku 

1/2 łyżki mielonego pieprzu 

2 opakowania sosu koperkowo- ziołowego 

Przygotowanie 

1.Warzywa obieramy ,kroimy w plasterki ( na tarce idzie błyskawicznie ),solimy i odstawiamy na 2 godziny .Odlewamy sok ,który puściły .

Moja uwaga - nie wylewajcie całego soku ,póżniej trzeba trochę uzupełnic płyn w słoiczkach 

2.Składniki zalewy mieszamy i wlewamy do ogórków .Odstawiamy na 10 minut .

Sałatkę z zalewą wkładamy do słoików .Pasteryzujemy 10 minut 

Smacznego 

niedziela, 24 stycznia 2016

Prosta ,szybka i bardzo smaczna .Polecam 

http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,4,75 html

 

Składniki :

1/2 kg pieczarek 

1 łyżka masła 

1 por 

1 puszka czerwonej fasoli 

3 łyżki majonezu 

natka pietruszki 

sol ,pieprz

Pieczarki obrac i pokroic w plasterki .Usmażyc na maśle .na mocno rozgrzanej patelni.Przełożyc do miski ( ja odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierze ) Dodac drobno pokrojony por .( zmięknie w kontakcie z gorąca pieczarką ) .Wymieszac z odcedzoną fasolą ,majonezem i posiekana natką pietruszki .W razie potrzeby doprawic solą i pieprzem .Udekorowac gałązką pietruszki 

Ja doprawiam pieczarki odrobiną vegety i często zamiast natki dodaję dużo szczypiorku .Nawet z polowy skladników wychodzi solidna porcja dla jednej osoby 

 

środa, 20 stycznia 2016

Cudowne ,mięciutkie i takie pachnące .Gorąco polecam .

Przepis idealny ,nic nie trzeba dosypywac ,bardzo dobrze się wyrabia .

Przepis pochodzi z książki PIECZYWA SIOSTRY MARII

Przepis podaje w oryginale 

Składniki :

ciasto 

3 i 1/2 mąki pszennej

50 ml cieplej wody 

1 szklanka ciepłego mleka 

1 łyżeczka soli 

2 łyżeczki cukru 

10 g suszonych drożdży 

 

Nadzienie 

1/3 kostki masła 

5-6 ząbków czosnku ,ewentualnie łyżka posiekanych dowolnych ziół ( natka pietruszki ,kolendra ,szczypiorek ) 

 Ja oprócz czosnku dodałam szczypiorek i prażoną cebulkę + sól

Wykonanie :

Cieple mleko wymieszac z cukrem i rozpuścic w nim drożdże (można dosypac do mąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypac mąkę ,dodac soli ,wlac mleko z drożdżami i wodę , wymieszac .Ciasto zagniatac,aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie kleic do rąk (10-15 min )

Miskę z ciastem przykryc  i odstawic w cieple miejsce na godzinę do wyrośniecia(powinno podwoic swoją objętośc )

Wyrośnięte ciasto wyłożyc na stolnice i jeszcze raz zagnieśc.Podzielic na cztery równe częsci i z każdej utoczyc walek długości i grubości bagietki

Bagietki przełożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawic jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia

W tym czasie przygotowac nadzienie : miękkie masło utrzec z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami 

W bagietkach porobic nacięcia i w każdą włożyc po łyżeczce nadzienia .Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C ,aż bagietki się zrumienią ( około 15 minut ) 

Przepis pochodzi  z  nieczynnego bloga Mileny

http://dzismamochotena.blox.pl/2011/12/CytrMynowe-poduszeczki.html

Szkoda ,że już nic się nie dzieje .Ja cały czas mam nadzieję ,że jeszcze wróci ,nacieszy się mężem i wróci .Zaskoczy nowym smacznym przepisem ,muzyką .

Każdy przepis rewelacyjny ,polecam .Zresztą sami zobaczcie ile tam dobroci 

Ciasteczka rewelacyjne i takie pysze .Polecam 

Składniki :

2 szklanki mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

sok i skórka z 1/ 2 dużej cytryny 

80 g miękkiego masła 

2 jajka 

2 łyżki śmietany 

olej do smażenia i cukier puder do posypania 

Miękkie ciasto zmiksowac ze śmietaną ,jajkami ,sokiem z cytryny ,skórka i śmietaną 

Do mąki dodac proszek i wszystko wsypac do masy 

Zagnieśc elastyczne ciasto .Schłodzic w lodówce około 30 minut 

W garnku o szerokim dnie p;odgrzewamy olej ok 2-3  cm

Na  stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubośc około 1 cm ,kroimy je w paski ,a paski w kosteczki .Wyglądem przypominają kopytka 

Smażymy je na oleju ,przewracając na drugą stronę ,gdy nabiorą ładnego koloru

Osuszamy  na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze pudrze 

Ja zrobiłam je dodatkowo nadziane konfiturą z pigwy .Rewelacyjne !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 65
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino