Tysiące pasji i uspokojeń
poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ciasto naleśnikowe robię zawsze na oko .Do tego ciasta oprócz mąki ,jajka ,dodałam mleko pół na pół z wodą gazowaną .Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam suszone nasionka papryki ,a do drugiej dwa ząbki czosnku

Szpinak ( mrożony ) doprawiłam czterema ząbkami czosnku ,solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i śmietaną

Na usmażone naleśniki nakładam porcję szpinaku i co kto lubi np posiekaną usmażoną pierś z kurczaka ,zwykły doprawiony solą i pieprzem ser biały ,zgrabnie pokrojone kosteczki sera w zalewie z bazyliii oregano(typu greckiego  ) ,albo najlepszy chyba dodatek wędzony biały ser ( taki z Lidla)

 Całość polewam pysznym i aromatycznym sosem :

Cebulę szatkuję ,podsmażam na oliwie ,dodaję kilka ząbków czosnku ,czerwoną paprykę ,marchewkę ,kukurydzę ,Całość doprawiam oregano ,bazylią ,czerwoną ostrą papryką ,pieprzem ,solą i odrobiną vegety.Dodaję przecier pomidorowy i ketchup

 

niedziela, 29 stycznia 2012

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Bez Granic p Małgorzaty Caprari 

Uwielbiam kobietę .Mam większość Jej książek ,prawie wszystkie bez zdjęć .Jestem raczej wzrokowcem jeśli chodzi o potrawy ,ale w tych suchych przepisach zawsze znajdzie się coś co bardzo poruszy moją wyobrażnię ,lub zwyczajnie zaciekawi , co rzadko zdarza się przy innych pozycjach .Tak było i tym razem .Jak przeczytałam nazwę Mózgowyżymaczka to się porzadnie uśmiałam .Matko co to za nazwa mózgowyżymaczka .Zaraz zwołałam swoje psiapsióły ,żeby poeksperymentować na nich .Dziewczynki zaciekawione stawiły się jak jeden mąż .Jednogłośnie stwierdziłyśmy ,że może być ,w sumie żadna rewelka i nie za często ,bo żadna z nas nie lubi mieszać wina z wódką( wiadomo człowiek dostaje wtedy małpiego rozumu  !!!!!!!!!!)  .Tak od czasu do czasu 

Potrzebujemy :

o,22 l coca - coli ( może być pepsi )

0,25 l czerwonego wina gronowego ( słodkie lub półwytrawne )

0,05 l ( 1 kieliszek ) czystej wódzi ( najlepiej schłodzona )

Do kufla wlać wino ,uzupełnić colą i ostrożnie wlać wódkę  

 

sobota, 28 stycznia 2012

Nieczynny niemiecki cmentarz na Warszewie .Warszewo kiedyś wioska ,dzisiaj jak słyszałam i zresztą widzę dzielnica bogaczy .Podobno na jednego mieszkańca przypada 1,5 samochodu i co najmniej sześciocyfrowy rachunek w banku .

Cmentarz znajduje się przy ul Wapiennej na wzniesieniu .Z dawnej świetności przetrwały ruiny kaplicy cmentarnej ,słupy ,płyty nagrobne ,ławki .Cmentarz powstał prawdopodobnie jako parafialny około 1870r .Ostatnie pochówki miały miejsce w latach 1946-48 .

Kilka lat wcześniej nikt raczej nie odważyłby się wejść na ten teren .Chaszcze po pas ,mroczno i grupka   pań i panów  lubiących popijać trunki na świezym powietrzu ,a w nocy stado dzików ,lisów i innych zwierzków .Taka to już u nas polityka ,że co niemieckie ,póżniej rosyjskie to be ,trzeba zniszczyć ,zapomnieć ,wymazać

W 2007r ,może wcześniej ktoś wpadł na pomysł ,żeby odnowić to co nie zostało zdewastowane ,zrobić park i plac zabaw dla dzieci .W tym też czasie na terenie znajdowały się głównie groby niemieckie oraz okolo 10 polskich .W 2007 r miała miejsce ostatnia ekshumacja ,a w 2008 roku rozpoczeły się prace porządkowe

Wszystkie mocno zniszczone płyty nagrobne ułożono w tzw '' GROBIE GROBÓW ",a te ,które były w miarę dobrym stanie wkomponowano w betonowy obrys stojącej prawdopodobnie kiedyś w tym miejscu kaplicy

Uwielbiam mielone pod każdą postacią .Mogłabym jeść na okrągło .Tym razem zrobiłam mielone w dwóch odslonach

Użyłam pól kilo mielonego wołowo - wieprzowego ,cebulkę posiekaną podsmażoną ,bułkę namoczoną w mleku i jajko .Całość doprawiłam przyprawą

I : Nadziane ugotowanym ryżem ( musi być kleisty ,najlepiej ugotowany w wyrazistym wywarze- ilość malutka ) ,wymieszanym z podsmażoną szalotką   ,papryką czerwoną .Dobrze doprawiony.Calość obtoczona w bułce tartej i smażona jak zwykle mielone

II :Uformowane klopsiki obtoczone w mące i usmażone .Do tego sos : podsmażona szalotka ,3 ząbki czosnku ,czerwona papryka .Doprawione bazylią ,oregano ,solą ,pieprzem ,papryką czerwoną .Na koniec koncentrat pomidorowy i ketchup

Od przedszkola nie wziełam do ust brukselki .Psychiczny uraz i tyle .Postawiłam sobie kiedyś bojowe zadanie - pokombinować ,pokochać ,bo podobno zdrowa .Jest tak ,że moje dziecie do ust nie weżmie, nie wiem dlaczego .Z tego co wiem w przedszkolu nie katowali go jedzeniem brukselki.Mąż wiekowo zbliżony ,więc doświadczenia ma te same co ja  .Ale próbujemy - powoli .

Podobnie zrobioną brukselkę jadlam ostatnio u koleżanki i nawet bardzo mi smakowała

Malutkie główki brukselki ( podobno im mniejsza ,tym lepsza ),gotujemy w bardzo esencjonalnym wywarze ( ja dodatkowo jeszcze posoliłam i popieprzyłam ).Na patelni podsmażamy wędzony boczuś pokrojony w kosteczkę ,do tego szalotka .Jak wszystko jest ładnie przyrumienione dodajemy ugotowaną brukselkę .Chwilę razem smażymy .Doprawiamy odrobiną sosu sojowego i sokiem z cytryny

środa, 25 stycznia 2012

Na jednej blaszce każdy znalazł coś co lubi 

Szaszłyki ziemniaczane  .albo ziemniaczki nacinane ( a w środek bardzo delkikatnie wsadzone pokrojone w plasterki czosnek z oliwy ,albo suszone pomidorki i rozmaryn )

 

 

No właśnie - jak niewiele potrzeba ,żeby być w kulinarnym niebie .

Tylko ,a może aż jajecznica .Ale jaka ? Z kurek mieszkających sobie na wsi( prawie zabitej dechami )  ,spokojnych ,dopieszczanych ,które chadzają sobie po obejściu jedząc smakołyki  zaznaczam tylko zdrowe .Co to za smak ,aromat .Zaraz przypomniały mi się stare dobre czasy ,gdy takie jajeczka jadało się bardzo często  .

Koniecznie na dobrym masełku i ze szczypiorkiem . 

 

 

Prostota - płatki ryżowe ( moje kochane !!!) truskawki ,śmietanka i cukier .

 

 

Lubię z rana patrzeć na wstający dzień( wszyscy jeszcze śpią ,a ja z aparatem w - 5C na balkonie łapię piękno )  - a jak jest tak pięknie ,chociaż mrożno ,dzień zapowiada coś wyjątkowego .Może być inaczej ?

 

20:09, lutka40 , inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 stycznia 2012

Ul Krzywoustego (Hohenzollernstrasse) w Szczecinie .Ma w sobie jakąś magię i klimacik ,podobno tylko dla tych, co chcą to poczuć .Pięknie zdobione stare kamienice niestety niszczejące z powodu ciągłego braku prawdziwego ""gospodarza"" ,a pośród nich koszmarki z lat 60 i 70 ,a do tego co kawałek banki ,apteki .Dla mnie jak 1000 innych rzeczy w Szczecinie niewykorzystany potencjał jak należy ,totalny uliczny chaos

Tak wyglądała w 1907 ( kierunek Turzyn).Na zdjęciu widać też Plac Kościuszki (Schinkelplatz)

A tak wygląda ponad 100 lat póżniej

Krzywoustego róg Sikorskiego

Krzywoustego róg Piastów

 Od strony Turzyna

Kierunek do Bramy Portowej

Prawie takie samo ,lecz  nie do końca

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/01/Wysmienite-ciasto.html

Tak bardzo posmakowało wszystkim to ciacho ,że postanowiłam zrobić jeszcze raz ,tylko z innymi dodatkami ( poza tym totalny brak czasu wogóle ,a co dopiero na szukanie czegoś nowego był dużym plusem ) Tak na marginesie myślę ,że przy tak zasuwającym czasie ,muszę pomyśleć  o Wielkanocy bo znowu obudzę się z ręką w nocniku .Ciacho wyszło bardzo ale to bardzo dobre .Co do smaku zdania są podzielne - jedni mówią ,że z dżemem jeżynowym było lepsze ,inni że to.Wiadomo są gusta i guściki .Grunt ,że pozbyłam się  ciacha w ekspresowym tempie

Potrzebujemy :

Ciasto z wiorkami kokosowymi 

8 białek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka wiórek kokosowych

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt :

8 żółtek

2 jajka

8 łyżek cukru

8 łyżek mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa :

3 galaretki truskawkowe

1/2 l śmietanki 36 % Dodatkowo dalam troszkę truskawek

Dodatkowo : około pół słoika jablek ( kosteczka do szarlotki ) i około 30 dkg truskawek

 

Przygotowanie

1 Ciasto z wiórkami kokosowymi : białka ubijamy z cukrem .Mieszamy z mąką ,proszkiem do pieczenia i wiórkami.Wlewamy do formy ( 25*35 ) .Pieczemy 25 minut w 180 C.Studzimy .Przekrawamy na pół .Jeden placek posmarowałam jabłuszkami ze słoika z około 30 dkg truskawek )  ,przykrywamy drugim.

2.Biszkopt : żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puch .Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia .Wlewmy do formy ( 25*35cm).Pieczemy 25 minut w temp 180C .Studzimy ,przekrawamy na pół

3.Masa : galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku .Schładzamy Śmietankę ubijamy .Łączymy z tężejącymi galaretkami .Masę podzieliłam na dwie części i do jednej z nich dodałam parę zmiksowanych truskawek

4.Do formy 25*35 cm wkładamy biszkopt,smarujemy połową masy  przykrywamy ciastem z wiórkami  .Wklądamy masę z z zmiksowanymi truskawkami i biszkopt .Wstawiamy do lodówki

Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi lub zrobić esy - floresy z polewy czekoladowej.

 

czwartek, 19 stycznia 2012

A teraz

Cały dzień pada .CIĄGLE PADA !!!!!!!!!!!!!!!!!

Chcę już tak

i tak

Ja chcę wiosnę .Ja chcę lato !!!!!!!!!!!!!

Bardzo prosta .Zna ją pewnie każdy w różnych kombinacjach .Ostatnio taka wersja czesto gości na naszym stole

Kapusta kiszona ,do tego duża czerwona papryka ,1 cebula .Calość pocukrzona ,posolona ,popieprzona( + troszkę oliwy z oliwek)

 

Dania obiadowe których przygotowanie zajmuje góra 15 minut ( z krojeniem i smażeniem ) .Kilka składników i pyszny obiad gotowy .Cieszę się z takich ekspresów ,szczególnie gdy między jedną a drugą pracą wpadam na godzinkę do domu .

 I .Pierś z kurczaka siekamy jak najdrobniej ,doprawiamy ulubioną przyprawą - ja tym razem dodałam tylko trochę pieprzu i ostrej papryki bo użyłam do smażenia 2 łyżki oleju z robienia karkówki ( był bardzo aromatyczny ,bo mięsko i przyprawy oddało  wszystko co najlepsze ) ,do tego papryka czerwona i kawałek posiekanej częśći pora

II .Jedną cebulkę poszatkowałam ,przełożyłam na patelnię ,do tego 20 dkg mięsa mielonego ,kilka pieczarek ,trochę sosu sojowego ,koncentratu i ketchupu

Całość nie musi się długo smażyć ,bo mięsko jest rozdrobnione , i szybko dochodzi

Do tego jako dodatek niedawno odkryte płatki ryżowe .Wystarczy gotować tylko  2 minuty i gotowe .Jak dla mnie rewelacja  .Dodatkową zaletą jak dla mnie jest też możliwość szybkiego zrobienia np ozdobnych śnieżnych kulek

środa, 18 stycznia 2012

Przepis pochodzi  z gazetki Ciasta za grosik - wydanie specjalne 8/2011

Moja niechęć do wypieków drożdżowych jest wszystkim znana ,ale czasami przełamuję się widząc jakiś przepis .Tak też było i tym razem .Przepis zwrócił moją uwagę nie jakimś oszałamiającym zdjęciem ,ale składnikami które miałam w domu pod ręką .Wydawał mi się szybki ,prosty jak drut ,i w razie wpadki nie szkoda by było nakarmić nim ptaki .Niestety ptaszki nie dostały okruszka .Wyszły mięciutkie ,pulchniutkie ,idealne .Co najważniejsze dzisiaj rano były równie miękkie jak wczoraj .I tym właśnie podbiły moje serce na wieki wieków .Składniki odmierzone idealnie co rzadko się zdarza ( podsypałam dosłownie z 1 dkg mąki ,bo przecież szklanka szklance nie równa ,tak samo łyżeczka )

Przepis podaję jak w gazetce 

Potrzebujemy :

5 płaskich łyżeczek drożdży instant

szklanka mleka

3 łyżki cukru

kilka kropel olejku waniliowego

50 dkg mąki

6 łyżek margaryny

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

25 dkg miękkich owoców ( maliny ,wiśnie truskawki - ja dałam jabłuszka z cukrem i cynamonem )

2 łyżki cukru pudru

płatki owsiane i ewentualnie rodzynki do posypania ( pominełam  posmarowałąm tylko rozbełtanym żółtkiem )

Drożdże ,mleko ,cukier wymieszaj ,dodaj olejek waniliowy .Wlóż przesianą mąkę ,stopioną letnią margarynę ,jedno całe jajko i jedno żółtko ( białko odstaw ) i sól .Wyrób elastyczne .odchodzące od ręki ciasto ( wyrabiałam około 15 minut ) .Podziel na 12 placuszków .Na każdym połóż porcję oczyszczonych owoców ,oprósz je cukrem pudrem .Zlep ,formując bułki .Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,odstaw na 40 minut  w ciepłe miejsce .Białko ubij na rzadką ,lejącą się pianę ,posmaruj buleczki ,posyp płatkami owsianymi i ewentualnie rodzynkami .Piecz około 20 minut w temp 170 C .Wychodz  z tego 12 pięknych buleczek 

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino