Tysiące pasji i uspokojeń
czwartek, 30 stycznia 2014

Pyszne ,mięciutkie i aromatyczne .Korzystam ze swojego sprawdzonego przepisu 

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/01/Sniadaniowe-bulki-z-owocami.html

Dodaję tylko mniej cukru tj dwie łyżki ,a margarynę lub masło ( 6 bardzo kopiastych łyżek ) podgrzewam razem . 

Ciasto zawsze się udaje ,przynajmniej mnie .

Tym razem ciasto podzieliłam na dwie części .

Z jednej powstały rogaliki z :

Podsmażonej cebulki  którą połączyłam z połówką wędzonego białego sera ( używam z Lidla) i doprawiłam pieprzem .Pycha ! - jak ktoś lubi ten ser to polecam

Kolejne nadziałam jabłkami które podprażyłam  dodając cukier cynamon  i trochę bułki tartej ) 

Powstała również buła posmarowana ajvarem i nadziana posiekanym kotletem z piersi kurczaka ,pozostałym z obiadu .Do tego ser 

 

 

niedziela, 19 stycznia 2014

Pyszna i pachnąca 

Przepis pochodzi z : 

http://shiralkucharzy.blogspot.com/2013/11/wspaniaa-szarlotka-z-kruszonka.html

 

Składniki : 

2 szklanki mąki tortowej 

2 łyżki budyniu w proszku 

2 jajka 

1 łyżka śmietany 

3/4 kostki masła 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

3/4 szklanki cukru 

2 łyżki cukru waniliowego 

 

2 kg jabłek 

 

Na kruszonkę : 

kostka masła 

1 szklanka mąki 

3/4 szklanki cukru 

Jabłka zetrzec na drobnych oczkach ( ja na dużych ) ,odcisnąc nadmiar soku 

Kruszonka : wszystkie składniki rozetrzec między palcami ,aż do powstania większych i mniejszych grudek .W razie potrzeby dodac więcej mąki lub masła .

Ciasto : Masło posiekac ,wymieszac z mąką i proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.Zrobic  zagłębienie do którego wbic jajka ,dodac śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy .Zagnieśc na zwarty kawałek ciasta 

Rozwałkowac ciasto ,wyłożyc nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Posypac ciasto bułką tartą lub mąką i wyłożyc jabłka ,posypac cynamonem i wcześniej przygotowaną kruszonkę 

Piec 50 - 55  minut w temp 180 c z funkcją termoobiegu dolnego .Ja piekłam normalnie 

 

 SMACZNEGO !

 

Ogromna tylna golonka .Z tłuszczykiem i ogromną ilością kalorii .Co tam ,codziennie nie jemy ,a od wielkiego kawałka raz na jakiś czas nikt nie umarł .

Moja golonka ważyła około 1 kg .Natarłam ją przyprawą do mięsa wieprzowego ( 2-3 łyżki ) ,ostrą papryką ,pieprzem i majerankiem .Między fałdki wtarłam przeciśnięte przez praskę cztery małe ząbki czosnku.Całośc obłożyłam talarkami cebuli i wstawiłam do lodówki na 20 godzin .

Przed natarciem przyprawami nacięłam skórę w którą również wtarłam przyprawy ( sól ,pieprz i paprykę ) 

Tak przygotowaną golonkę wkładam do nagrzanego do 250 C  na 20 minut skórką do dołu ,górę przykrywam folią aluminiową .Po 20 minutach jak już słychac apetyczne skwierczenie i zapach - zmniejszam temperaturę do 200 C i piekę około 2 godzin ,od czasu do czasu wlewając trochę gorącej wody .Dlatego ważne jest ,żeby golonka przez cały czas była przykryta ,bo potrafi pryskac .Można oczywiście zrobic w brytfance ,albo w naczyniu żaroodpornym .Do tego ziemniaczki i kapustka kiszona na ciepło z grzybkami .Mniam .

Prosta i przepyszna .Uwielbiamy ją 

Zrobiłam z : 

70 dkg kapusty kiszonej ( drobno ją posiekałam ) 

2 dużych marchewek (starte na tarce ) 

2 dużych jabłek ( starte na tarce o dużych oczkach ) 

pęczka natki pietruszki 

2 - średniej wielkości  czerwonych cebul ( drobno posiekane ) 

Całośc doprawiłam pieprzem ,cukrem ,oliwą z oliwek 

Pycha !

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Przepis pochodzi z  niestety nieczynnego bloga ,a szkoda ,bo przepisy na nim są ciekawe i co najważniejsze przepyszne .Wiem ,bo kiedyś z wielu skorzystałam i zapisałam nawet do swojego zeszytu 

http://slodkapasja.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?60

Przepis idealny -prosty ,szczególnie na czas kiedy nie chce się stac przy garach ,wiatr hula między kieszonkami w portfelu ,a ma się ogromną ochotę na coś słodkiego .Polecam bo jest naprawdę pyszny ,taki domowy ,zwykły placuch ,który szybciej znika niż się robi .Mięciutki ,mało słodki ,a przez to nie mulący z delikatną kwaskową nutką - mniam !

Składniki :

3 jajka ( oddzielamy żółtka od białek )

100 g cukru 

1 opakowanie cukru waniliowego 

200 g mąki pszennej 

200 g masła ( może byc margaryna ,choc nie polecam )

4 łyżki suchego maku 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

150 g wiśni mrożonych ( ja użyłam z kompotu ) 

Żółtka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę .dodac miękkie masło ( najlepiej ,żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową ) Do utartej masy dodac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszac z pianą ubitą z białek .Do 1/3 części ciasta dodac suchy mak i wymieszac .

Keksówkę wysmarowac tłuszczem ,wyłożyc białe ciasto ,robiąc przez środek zagłębienie ,w które wkładac makowe ciasto .

Na wierzchu ułożyc wiśnie i piec 40 minut w temp 180 C

Ja robię ciut inaczej : w makutrze ucieram masło z cukrem ,dodając po żółtku .Jak masa jest w miarę puszysta dodaję mąkę z proszkiem .Na koniec pianę .

niedziela, 05 stycznia 2014

Witam w Nowym 2014 r .Życzę Wam wszystkiego najlepszego i mnóstwa pomysłów kulinarnych ,żebym miała co oglądac ,robic i inspirowac się .

Wracając do serniczka .Niestety ma ogromną wadę .Ogromniastą ! Po prostu jest go za mało ,bo co to taka keksówka - łasuchy podejdą ,ukroją raz i drugi i nie ma .

Serniczek nie dośc ,że pięknie wygląda to jest przepyszny .Mięciutki ,delikatny ,nie mulący .Taki mniam ,mniam .Polecam z całego serca ,bo i pyszny i roboty przy nim tyle co nic 

Przepis pochodzi z :

http://napiecyku.wordpress.com/2014/01/04/sernik-zebra/

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

1 kg sera z wiaderka 

4 jajka 

2/3 szklanki cukru ( ja dałam całą ) 

2 łyżeczki cukru waniliowego 

2 łyżki budyniu waniliowego w proszku ( ja dałam cały 64 g)

3 łyżki kakao 

Ser przekładamy do miski i miksujemy dokładnie ,dodając stopniowo po jednym jajku ,cukier i proszek budyniowy .Masę podzielic na dwie części ,do jednej dodac kakao .Keksówkę o wymiarach 23*9 cm wyłożyc papierem do pieczenia i na przemian łyżką wykłada masę jasną i ciemną .

Keksówkę wkładamy do większej blaszki ,wypełnionej do połowy wodą ( woda powinna sięgac przynajmniej do 1/3 wysokości ). Wcześniej sprawdzic czy nie przecieka .

Całośc piec w temp 160 C przez godzinę ,póżniej zwiększyc temperaturę do 170 C i piec jeszcze 20 minut .Usunąc blaszkę z wodą i zostawic serniczek w piekarniku do całkowitego wystygnięcia 

Mam zepsuty mikser ,więc robiłam za pomocą trzepaczki i makutry .Jajka ubiłam w misce  .Do makutry wsypałam cukier i cukier waniliowy ,dolałam trochę jajek utarłam na puch ,dodałam budyń .Póżniej po łyżce ser .Na koniec dodałam resztę jajek i dobrze wymieszałam 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino