Tysiące pasji i uspokojeń
wtorek, 27 stycznia 2015

Surimi nie stoją wysoko na liście zdrowych produktów ,wręcz przeciwnie .Czytając skład mina rzednie ( jak zresztą większośc gotowych ,sprzedawanych produktow )Od czasu do czasu można sobie pozwolic na na małe niezdrowe co nieco .Np takie kotleciki .

Dobre są ,nawet bardzo .Z sosem szczypiorkowym palce lizac .

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis -Przysmaki z ziemniaków 9/2013 

Przepis podaję w oryginale a w nawiasach moje zmiany 

 Składniki : 

1,5 kg ugotowanych ziemniaków ( ja dałam 5 średnich ) 

8 jajek ( u mnie 3 +1 ) 

20 dkg żółtego sera ( 6 plastrów goudy cieniutko pokrojonej ) 

2 małe cebule 

7 paluszków surimi ( dałam 5 ) 

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ( ciut mniej ) 

bułka tarta 

olej 

sól ,pieprz 

Przygotowanie : 

1.Siedem jajek (3 )gotujemy na twardo ,studzimy .Z paluszkami krabowymi kroimy w drobną kostkę 

2.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę .Cebulę obieramy ,kroimy i podsmażamy na oleju .Żółty ser ścieramy na tarce 

3.Do ziemniaków dodajemy ser ,paluszki ,jajka i cebulę .Doprawiamy dośc obficie solą i pieprzem .Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną .Mieszamy .

4.Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej .Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ( z masełkiem są boskie ) 

Rady autorki : w razie konieczności ,gdyby masa okazała się za rzadka wsypujemy trochę bułki tartej i mieszamy .Podobno świetnie smakują z ryżem i cwikłą .

Ja robiłam z warzywkami z patelni ,z sosikiem szczypiorkowym 

mniam !

Ilośc wg upodobań 

Zrobiłam z :

dwóch ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 

3 jajek i 6 paluszków surimi 

Wszystko pokrojone w kostkę i wymieszane w sosie 

dwie łyżki majonezu wymieszane z łyżką jogurtu naturalnego i 4 łyżeczkami  chrzanu .Doprawilam solą i pieprzem 

Odstawiamy na godzinę do lodówki 

środa, 21 stycznia 2015

Lepiej pózno ,niż wcale .

ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU ,DUŻO SŁOŃCA ,CIEPŁA ,MIŁOŚCI I SUKCESÓW W KAŻDEJ DZIEDZINIE 

Znowu powiało u mnie pustką ,ale niestety tak może byc jeszcze jakiś czas .

Tym razem polecam fasolkę - pyszną fasolkę .

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - Pyszne Zapiekanki wydanie specjalne 2/2012 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

20 dkg fasolki szparagowe ,może byc mrożona 

4 łyżki majonezu 

4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

sól i pieprz 

pęczek koperku 

tłuszcz do formy

Przygotowanie 

1.Fasolkę myjemy i usuwamy końce ( ja dałam mrożoną w kawałkach ) .Gna półmiękko w lekko osolonym wrzątki .Odcedzamy .

2.Przygotowujemy sos : koperek myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy .Majonez mieszamy ze śmietaną ,a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem .Wsypujemy koperek ,mieszamy 

3.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( pominęłam ) .Wkładamy fasolkę i równomiernie polewamy sosem majonezowo - śmietanowym .Pieczemy okolo 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C

Zrobiłam z połowy porcji ,żeby  przekonac się jak to smakuje i to był błąd .Było zdecydowanie za  mało 

Pyszny ! Jedwabisty,słodki ,lekko kwaskowy .

Pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - Przetwory i nalewki - wydanie specjalne 6/2013 .Przepis podaję w oryginale 

Zrobiłam z połowy porcji 

Składniki : 

2 kg jabłek 

40 dkg cukru 

2 op cukru waniliowego 

8 tabliczek białej czekolady 

Przygotowanie : 

1.Jabłka myjemy ,osuszamy i obieramy .Usuwamy gniazda nasienne .Owoce kroimy w małe kawałki .Wkładamy do garnka ,podlewamy niewielką ilością wody i smażymy około 1 godziny .Odstawiamy do wystygnięcia .Następnie miksujemy 

2.Do masy jabłkowej wsypujemy cukier ,oraz cukier waniliowy .Czekoladę łamiemy  na małe kawałki i wkładamy do masy .Smażymy około 30 minut ,aż masa zgęstnieje .

3.Gorący krem nakładamy do wyparzonych słoików ,zakręcamy i odwracamy do góry dnem .Odstawiamy do wystygnięcia ( słoiki można przykryc kocem ) 

Wg autorki przepis można modyfikowac zastępując biała czekoladę ciemną ,lun zamiast czekolady dodac 10 dkg naturalnego kakao i  zwiększyc cukier o 30 dag

 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino