Tysiące pasji i uspokojeń
piątek, 29 stycznia 2016

Mięciutki ,puszysty ,delikatny biszkopt ,przełożony delikatnym kremem karpatkowym ,z lekko kwaskową nutką dżemu z czarnej porzeczki .Przepis bardzo prosty i szybki .Polecam.

 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników  1 /2013 

Przepis podaję w oryginale ,a swoje minimalne zmiany w nawiasach 

Składniki : 

Biszkopt : 

7 jajek 

10 łyżek mąki 

1 szklanka cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa :

750 ml mleka 

3 opakowania budyniu śmietankowego 

1 i 1/2 kostki masła 

2 tabliczki czekolady ( ja dałam białą ) 

2 łyżki spirytusu ( dałam 3 łyżki nalewki z aronii )

1/2 szklanki sparzonego maku 

cukier puder do smaku 

1 Białka oddzielic od żółtek i ubic z cukrem na sztywną pianę .Następnie dodac żółtka i starannie wymieszac .Msiac razem z proszkiem do pieczenia i dodac do masy .Podzielic na dwie części i przelac do natłuszczonych form .Piec przez 20 minut w temp 180 c ( ja piekłam każdy po 12 min )

2.Na 750 ml mleka ugotowac budyń śmietankowy i pozostawic do ostygnięcia .Do garnuszka wrzucic pokruszoną czekoladę i roztopic w kąpieli wodnej .Masło utrzec ,( ja dodałam dodatkowo 3/4 szklanki cukru pudru ) ,stopniowo dodając ostudzony budyń oraz stopioną czekoladę .Wlac 2 łyżki spirytusu i dokładnie wymieszac .Na końcu wsypac mak i starannie połączyc 

Ostudzone biszkopty przełożyc masą makową .Wierzch można udekorowac kolorową posypką ( u mnie płatki czekolady )

Ja dodatkowo posmarowałam biszkopty dżemem z czarnej porzeczki i to jest to .

Smacznego !

wtorek, 26 stycznia 2016

Cudowne ,mięciutkie i słodko kwaśne .Polecam z całego serca 

Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - WYDANIE SPECJALNE CIASTA I CIASTECZKA 12/2015

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

Ciasto :

1 szklanka cukru 

6 jajek 

1 szklanka mąki2 i 12 łyżeczki proszku do pieczenia 

3/4 szklanki maku 

2 łyżki kakao 

opakowanie cukru waniliowego 

Masa : 

1 szklanka cukru 

3 opakowania budyniu waniliowego 

2 kg jabłek 

1 szklanka soku z pomarańczy 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Lukier :

Sok z 1/2 cytryny 

1/2 szklanki cukru pudru 

oraz skórka z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE :

1.Ciasto : białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru .Żółtka i resztę cukrów ucieramy.Mieszamy z białkami i mąką i proszkiem .Ciasto dzielimy na pół.Jedną częśc mieszamy z makiem ,drugą z kakao.Do formy 21x36 cm wyłożonej pergaminem kładziemy po łyżce raz jednego ,raz drugiego ciasta .Pieczemy ok 25 minut w 170 C.Studzimy .Przekrawamy na 2 blaty.Ja upiekłam osobno dwa po 12 minut każdy .Ciasto jest bardzo delikatne .

2.Masa :obrane jabłka kroimy i prażymy z cukrem .Budynie i mąkę rozrabiamy z sokiem .

Wlewamy do jabłek i chwilę gotujemy .Składniki mieszamy .

3.Blat ciasta smarujemy ciepłą masą ,kładziemy drugi blat i lukrujemy .Posypujemy skórką z cytryny 

Sezon ogórkowy jeszcze daleko ,ale polecam przepis do zapamiętania i zapisania . Zrobiłam w tamtym roku kilka słoiczków na próbę i żałuję ,że tak mało .W tym roku zrobię dużo więcej .

Sałatka jest bardzo ,bardzo smaczna .Idealna jako dodatek do domowych obiadów 

Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - PRZETWORY I NALEWKI WYDANIE SPECJALNE 6/2013

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

5 kg ogórków 

6 cebul 

4 łyżki soli

Zalewa :

2 szklanki octu 

2 szklanki cukru 

4 łyżki posiekanego koperku 

1/2 łyżki mielonego pieprzu 

2 opakowania sosu koperkowo- ziołowego 

Przygotowanie 

1.Warzywa obieramy ,kroimy w plasterki ( na tarce idzie błyskawicznie ),solimy i odstawiamy na 2 godziny .Odlewamy sok ,który puściły .

Moja uwaga - nie wylewajcie całego soku ,póżniej trzeba trochę uzupełnic płyn w słoiczkach 

2.Składniki zalewy mieszamy i wlewamy do ogórków .Odstawiamy na 10 minut .

Sałatkę z zalewą wkładamy do słoików .Pasteryzujemy 10 minut 

Smacznego 

niedziela, 24 stycznia 2016

Prosta ,szybka i bardzo smaczna .Polecam 

http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,4,75 html

 

Składniki :

1/2 kg pieczarek 

1 łyżka masła 

1 por 

1 puszka czerwonej fasoli 

3 łyżki majonezu 

natka pietruszki 

sol ,pieprz

Pieczarki obrac i pokroic w plasterki .Usmażyc na maśle .na mocno rozgrzanej patelni.Przełożyc do miski ( ja odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierze ) Dodac drobno pokrojony por .( zmięknie w kontakcie z gorąca pieczarką ) .Wymieszac z odcedzoną fasolą ,majonezem i posiekana natką pietruszki .W razie potrzeby doprawic solą i pieprzem .Udekorowac gałązką pietruszki 

Ja doprawiam pieczarki odrobiną vegety i często zamiast natki dodaję dużo szczypiorku .Nawet z polowy skladników wychodzi solidna porcja dla jednej osoby 

 

środa, 20 stycznia 2016

Cudowne ,mięciutkie i takie pachnące .Gorąco polecam .

Przepis idealny ,nic nie trzeba dosypywac ,bardzo dobrze się wyrabia .

Przepis pochodzi z książki PIECZYWA SIOSTRY MARII

Przepis podaje w oryginale 

Składniki :

ciasto 

3 i 1/2 mąki pszennej

50 ml cieplej wody 

1 szklanka ciepłego mleka 

1 łyżeczka soli 

2 łyżeczki cukru 

10 g suszonych drożdży 

 

Nadzienie 

1/3 kostki masła 

5-6 ząbków czosnku ,ewentualnie łyżka posiekanych dowolnych ziół ( natka pietruszki ,kolendra ,szczypiorek ) 

 Ja oprócz czosnku dodałam szczypiorek i prażoną cebulkę + sól

Wykonanie :

Cieple mleko wymieszac z cukrem i rozpuścic w nim drożdże (można dosypac do mąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypac mąkę ,dodac soli ,wlac mleko z drożdżami i wodę , wymieszac .Ciasto zagniatac,aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie kleic do rąk (10-15 min )

Miskę z ciastem przykryc  i odstawic w cieple miejsce na godzinę do wyrośniecia(powinno podwoic swoją objętośc )

Wyrośnięte ciasto wyłożyc na stolnice i jeszcze raz zagnieśc.Podzielic na cztery równe częsci i z każdej utoczyc walek długości i grubości bagietki

Bagietki przełożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawic jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia

W tym czasie przygotowac nadzienie : miękkie masło utrzec z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami 

W bagietkach porobic nacięcia i w każdą włożyc po łyżeczce nadzienia .Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C ,aż bagietki się zrumienią ( około 15 minut ) 

Przepis pochodzi  z  nieczynnego bloga Mileny

http://dzismamochotena.blox.pl/2011/12/CytrMynowe-poduszeczki.html

Szkoda ,że już nic się nie dzieje .Ja cały czas mam nadzieję ,że jeszcze wróci ,nacieszy się mężem i wróci .Zaskoczy nowym smacznym przepisem ,muzyką .

Każdy przepis rewelacyjny ,polecam .Zresztą sami zobaczcie ile tam dobroci 

Ciasteczka rewelacyjne i takie pysze .Polecam 

Składniki :

2 szklanki mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

sok i skórka z 1/ 2 dużej cytryny 

80 g miękkiego masła 

2 jajka 

2 łyżki śmietany 

olej do smażenia i cukier puder do posypania 

Miękkie ciasto zmiksowac ze śmietaną ,jajkami ,sokiem z cytryny ,skórka i śmietaną 

Do mąki dodac proszek i wszystko wsypac do masy 

Zagnieśc elastyczne ciasto .Schłodzic w lodówce około 30 minut 

W garnku o szerokim dnie p;odgrzewamy olej ok 2-3  cm

Na  stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubośc około 1 cm ,kroimy je w paski ,a paski w kosteczki .Wyglądem przypominają kopytka 

Smażymy je na oleju ,przewracając na drugą stronę ,gdy nabiorą ładnego koloru

Osuszamy  na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze pudrze 

Ja zrobiłam je dodatkowo nadziane konfiturą z pigwy .Rewelacyjne !

 

Prosty i pyszny .Przepis pochodzi z książki ŚWIĄTECZNE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI .

 

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

Ciasto 

4 jaja

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka mąki 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki kakao 

2 łyżki kwaśnej śmietany 

Wykonanie ;

Białka ubic z cukrem .Dodac po 1 żółtku ,pozostale składniki i delikatnie wymieszac .Piec w temperaturze 160-180 C około 30 - 40 minut .Po upieczeniu przekroic  na 2 placki 

Ja upiekłam osobno dwa biszkopty ,każdy po 12 minut w 170 C

 

Składniki na masę serową :

1 kg sera

8 jaj

25 dkg margaryny 

35 dag cukru kryształu 

1 łyżeczka mąki pszennej 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

bakalie 

Wykonanie :

Ser zemlec .Margarynę utrzec z żóltkami i cukrem .Dodac ser ,mąkę i bakalie,dalej ucierac .Na końcu delikatnie wymieszac z pianą z białek .Podzielic na pół.

 

Przygotowanie do pieczenia 

Placek -1/2 sera-placek -1/2 sera 

Piec w temperaturze 160- 180 C przez około 1 godzinę .

 

Smacznego !

 

 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino