Tysiące pasji i uspokojeń
środa, 29 lutego 2012

Z jednej piersi kurczaczka możemy wyczarowac super pyszne danie ,o delikatnym smaku i wprost rozpływające się w ustach ,

Jedną pierś z kurczaka delikatnie ostrym nożem dzielimy na trzy części ( płaty ) ,które kroimy na kwadraty lub paseczk, jak wolimy .Pokrojone mięsko posypuję przyprawą złocistą do kurczaka Kamisa ( jakoś najlepiej posmakowała nam ta przyprawa - no i mają darmową reklamę ) .Do miseczki wkładam pół dużego gęstego jogurtu typu bałkańskiego ,dodaję dodatkowo trochę curry ,ze dwie łyżki czerwonej pasty curry ostrej i trochę sosu sojowego .Mieszam razem z mięskiem i wkładam do lodówki przynajmniej na dobę  .

Kiedy robię większą ilośc smażę w głębokim oleju ,a kiedy tak jak teraz na patelni z ciut większą ilością tłuszczu 

W osobnej miseczce mieszamy dwie łyżki mąki ziemniaczanej z dwoma jajami , odrobiną curry lub kurkumą i lodowatą wodą .Ciasto ma byc dośc gęste . Wyciągamy mięsko z jogurtu i wkładamy do ciasta .Pojedyńcze oblepione kawałki smażymy na patelni lub w głębokim oleju.Smażymy około 3-4 minut z każdej strony 

Z jednej pojedyńczej piersi wychodzi około 17-19 pysznych kawałków 

Do tego tym razem surówka z kapusty pekińskiej z drobno pokrojonym porem i gotowym sosem do sałatek paprykowo i ryż smażony 

wtorek, 28 lutego 2012

W naszej kuchni czuć już zbliżająca się  wiosnę .Chce się jeść coraz  więcej warzyw ,dań lekkich ,małokalorycznych .Dlatego częściej pokazują się zupki ,szybkie ,pełne warzywek .Z niewielkiej ilości składników można wyczarować pyszną i niedrogą zupkę .Ta pierwsza to zreszta  mój wynalazek z czasów  kiedy musiałam kombinować jak z jednego kotleta zrobić obiad na dwa dni  dla dwóch dorosłych ludzi

I .

Jeden kotlet z karkowki pokrojony w cieniuteńkie paseczki dodałam do bulionu .Chwilę podgotowałam ,sypnełam trochę żółtej soczewicy ,dodałam pokrojone w paseczki różnokolorowe papryki ( po pół ),jednego ziemniaka też tak pokrojonego ,troszkę koncentratu pomidorowego i sporą ilość czubrycy i z trzy ząbki czosku .Na wierzch pokrojony por

II.

Zwykła niezwykła pomidorówka( jak można zmienić kilkoma składnikami znaną zupkę w coś innego smakowo ) z dodatkiem włoskich suszonych  ziół  i posypką świeżych warzyw tj drobniutko pokrojonej papryki ,pora i natki

17:32, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 27 lutego 2012

Nie wyciągamy miksera ,tysiąca łyżek i misek .Wystarczą dwie niewielkie miseczki ,widelec ,łyżka i szklanka .Nie ma stosu do zmywania ,można być odświętnie ubranym i nic się nie stanie .Ciacho jest mega błyskawiczne i pyszne .Pyszne swoją prostotą . Robiłam już kilka razy ,ale jakoś nigdy nie udało mi się zrobić fotki ,tak szybko znika ( szczególnie jak przyjdzie moja kuliżanka A.)Najważniejsze nie trzeba  zaraz wydawać fortuny na składniki 

Przepis pochodzi  z Ciasta za Grosik sierpiń 2011

Składniki :

1 i 1/2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

1/2 płaskiej łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody

1/3 szklanki maku

2 jajka

1/2 kostki margaryny ( ja daję masło )

szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego ( ja daję bardzo często jogurt wiśniowy ,a jak nie mam to maślankę )

25 dkg wiśni ( ja daję z kompotu )

tłuszcz i mąka do formy ( pomijam bo mam szklaną keksówkę )  

I miseczka :

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia ,cukrem ,solą ,sodą i suchym makiem

II miseczka :

Rozmąć widelcem jajka ,wlej stopioną i ostudzoną margarynę ( masło ) ,dodaj maślankę lub jogurt oraz umyte wydrylowane wiśnie ( lub odsącz z kompotu ) .

Ciasto wymieszaj łyżką ,aż stanie się jednolite .Przełóż do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą lub mąką keksówki ,piecz 30 - 40 minut ( u mnie 30 min ) w temp 200 C

I koniec roboty

 

Tagi: mak
09:41, lutka40 , Ciasta
Link Komentarze (15) »
niedziela, 26 lutego 2012

Deserek jest tak pyszny ,że troszkę brak słów żeby to opisac.Kilka składników ,dwie minuty roboty i delektujemy się czymś tak pysznym i delikatnym .Bo może by coś lepszego niż słodziutka mleczna czekolada ,lekko kwaskowy puszysty jogurt i pełne smaku owoce? 

Przepis pochodzi z Palce Lizac z pażdziernika 2011 z pewnymi moimi zmianami .Przepis podaję w oryginale 

Deser jogurtowy z białą czekoladą i mango 

Potrzebujemy :

1 dojrzałe mango lub puszka mango( ja dałam jezyny i truskawki ) 

100 g białej czekolady 

340 g jogurtu ( ja dałam typu greckiego ) 

4 łyżki cukru 

Przygotuj karmel : na patelni roztop cukier i podgrzewaj ,aż nabierze bursztynowego koloru ,wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostudż .Pokrusz lub posiekaj .Pominełam to 

Mango pokrój w grubą kostkę ( jak napisalam wcześniej dałam inne mrożone owoce ,które najpierw rozmroziłam )

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej ( włóż do miseczki i umieś ją nad garnkiem z gotującą się wodą ,tak aby miseczka nie dotykałą tafli wody ) ,lekko przestudz i wymieszaj z jogurtem ( jogurt musi miec temperaturę pokojową ).W ulubionych szklaneczkach ,czy pucharkach układamy na przemian warstwę kremu jogurtowego i owoców .A dalej zajadamy i rozkoszujemy sie niezwykłym smakiem i konsystencją .Polecam  

 

Całośc posypana startą na tarce czekoladą

 

sobota, 25 lutego 2012

Zupa ta to trochę połączenie kapuśniaku z lekkim posmakiem grochówki .Przepis wymyśliłam na potrzeby swojej  jedno lub dwu dniowej diety oczyszczającej ( rano dwie szklanki soku z kiszonej kapusty ,na podwieczorek szklanka lub dwie kiszonego barszczu ,i obiad taka przykładowa zupka i przymusowe siedzenie w domu).Zupa bardzo posmakowała mojemu mężowi który wyjadł garnek dietetycznej zupki ( bez mięsiwa ) i stwierdzil ,że jest pyszna ,tylko lepiej by smakowla wiadomo z jakimś mięskiem.

Tym razem zrobiłam z :

serduszek kurzych ( około 40 dkg )

marchewki

kawałka selera

pietruszki

kapusty kiszonej +pół szklanki soku z kapusty

Serduszka gotowałam do miękkości ,do tego dodałam starte na tarce o dużych oczkach warzywka  .po kilku minutach kapustę kiszoną i sok .Na koniec puszkę cieciorki i natkę pietruszki.Doprawiłam solą ,pieprzem i odrobiną vegety.Oczywiście kto nie lubi kwaśnych potraw może darować sobie dodatkowy sok z kapusty

18:34, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (14) »

Biała kiełbasa - czyli kolejny produkt do wszelakich awaryjnych kombinacji

Biała kiełbasa ,to oprócz mąki ,jajek ,makaronu żelazna pozycja ,którą mam zawsze w zamrażalniku .W awaryjnych sytuacjach szybko można odmrozić i zrobić jakąś delikatną zupkę ,zrobić na gorąco z chrzanem lub jak się ma ochotę na bardziej zdecydowane smaki coś takiego

Dla siebie jedną kiełbasę gotuję oddzielnie ,bo mimo naturalnego flaku jakoś nie bardzo mogę przełknąć taką skórkę ,a zabawa podczas jedzenia w wypluwanie jakoś nie bardzo mi odpowiada .Jak podgotuję chwilę kiełbasę ściągam z niej skórkę i kroję na spore kawałki .Mężowską kroję od razu .Na patelni podsmażam posiekaną cebulkę ,ze cztery ,pięć ząbków czosnku ,kawałek imbiru ,trochę curry kolendry ,marynatę w stylu tajskim Tao ,trochę ketchupu ,pędy bambusa kiełki,paprykę,jakieś grzybki np mum albo ewentualnie pieczarki  .Dokładam kielbasę i doprawiam ostrą papryką .Do tego chiński błyskawiczny makaron .Parę chwil i coś dobrego ląduje w miseczce

piątek, 24 lutego 2012

Przepis  ten << CUDOWNY >> znalazłam w gazetce Prześlij Przepis z 2008 r.Napaliłam się na te pierogi co najmniej jak szczerbaty na suchara .Facecik w mocno średnim wieku ( fotka ) reklamował te pierogi jako fantastyczne z przepisu jego babci ,która uczyła go jak to określił kulinarki .Ba ,on sam lekko wiekowy ,przepis jego babci czyli stary ? A ,że lubię takie przepisy i cieszę się jak ktoś dzieli się swoimi rodzinnymi specjałami postanowilam uszczęśliwić swoich chłopaków pierożkami  nieznajomej babci i jej niedokształconego wnuka .Na początku coś mnie tkneło z ilością mąki ,wody i sody ,ale stwierdzilam ,że skoro wysyla przepis w dodatku swojej babci  ,dodaje zdjęcie swojej facjaty to musi być pewniak ,a ja się mylę .Przygotowałam swój farsz tzn kapustę kiszoną z grzybkami ,do tego barszczyk i z ochotą wziełam się za  ciasto .Połączyłam mąkę z zaleconą ilością sody ,jajek ,dolałam jedną szklankę wody i ciasto nijak nie chciało się połączyć w jakąś zgrabną część ,a gdzie druga szklanka ? Przecież to miały być pierogi a nie naleśniki .Poleciały takie ku..i kwiatki ,że hej .Podsypałam tylko trochę mąki ,nie dolewając tej drugiej szklanki wody .Zagniotłam ,szybko ulepiłam parę pierogów i zaczełam smażenie .Wszystko szybko poszło sprawnie ,ciasto mięciutkie ,szybko się smażyło tylko smak obrzydliwy od nadmiaru sody -gorzko słony.Zdecydowanie panu pomyliły się szklanki ,albo udaje mu się w cudowny sposób ulepić z tej brei swoje pierożańce .Wyszło ich dość sporo ,a nikt nie chce ich jeść ,dlatego mogę stwierdzić co rzadko się zdarza przy innych potrawach ,że są miękkie nawet na trzeci dzień .Napewno wrócę do tego przepisu za jakiś czas jak wyparuje ze mnie złość ( ktoś może stwierdzić przy robieniu czyjegoś przepisu ,że mu smak nie odpowiada ,konsystencja nie ta ,że do ciasta ciut więcej mąki trzeba było dać ,bo przecież szklanka szklance a łyżeczka łyżeczce nierówna ,ale żeby takie coś  to skandal).Myślę ,że jedna łyżka (PŁASKA ) sody będzie wystarczająca do tej ilości mąki i jedna szklanka wody zamiast dwóch .I w takim składzie   powinny wyjść pyszne

czwartek, 23 lutego 2012

Przepis na te pyszne skrzydełka znalazłam kilkanaście lat temu w internecie na stronie jakiegoś kucharza .I jak pamiętam był to pierwszy przepis na to danie który ukazał się w internecie .Niestety nie mogę znaleść tej strony ,być może już nie istnieje .Podaję jak spisałam 

Potrzebujemy :

1 kg skrzydełek

dwie łyżki przyprawy typu jarzynka

2 szklanki oleju

Ja dodatkowo dodaję jeszcze kostkę mięsną i trochę sosu sojowego ,kilka ziaren kolendry ,curry i kurkumę

Panierka I :

pół szklanki mąki pszennej

Panierka II

2 jajka

2 łyżki mąki

Panierka III

szklanka pogniecionych płatków kukurydzianych

2 łyżki mąki pszennej

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

łyżeczka ostrej papryki w proszku

łyżeczka mielonego kminku

pół łyżeczki suszonej bazylii

ćwierć łyżeczki suszonego tymianku

ćwierć łyżeczki suszonego rozmarynu

pół łyżeczki pieprzu cayenne

pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

łyżka soli  

Ze skrzydełek odciąć niejadalne końcówki ( można zamrozić i dodać do jakiejś zupy ) .Wrzucić do garnka z gotującą się wodą ( razem z jarzynką i ewentualnie  innymi przyprawami  ) .Gotować okolo 20 minut 

Przygotować panierki

1) Mąkę wsypać do miski (I)

2) Jajka bardzo doklądnie roztrzepać z mlekiem ( II)

3 ) Wszystkie przyprawy ( bez płatków i mąki  )  zmielić w młynku do uzyskania jednorodnego proszku .Następnie wymieszać je z płatkami i mąką 

Ugotowane skrzysdełka wyjąć z wywaru i przez chwilę ostudzić .Kiedy już nie są bardzo gorące wrzucić je do miski z mąką i mieszać podrzucając je, tak aby równomiernie pokryły się cieńką warstwą mąki . 

Następnie każde skrzydełko lekko otrząsnąc  z nadmiaru mąki ,zanurzać w drugiej panierce czyli jajkach z mlekiem ,następnie wrzucić do trzeciej panierki ,przesypując i przyklepując tak aby skrzydełka oblepiły się przyprawami i płatkami

Smażyć przez 2-3 minuty  w dużej ilości gorącego oleju - powinny w nim pływać . 

 

 

 

środa, 22 lutego 2012

Nie lubię marnować jedzenia ,więc jak zostanie mi chleb który jest już delikatnie mówiąc czerstwy robię takie właśnie zapiekane kanapki .Kiedyś tylko smażyłam ,ale ilość wchłanianego tłuszczu przez chleb, kłocił się z moją wieczną dietą.Dlatego teraz tylko lekko podsmażam z każdej strony i przekładam do nagrzanego piekarnika ,na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Dodatki wiadomo jakie kto lubi ,u nas jak zwykle ulubiony zestaw dodatków .Ja zrobiłam tak 

Potrzebujemy :

czerstwy chleb

ketchup

zioła do pizzy

ser żólty( ja dałam goudę i grangusto ) 

szynka  

pieczarki

szczypiorek  

papryka czerwona

ogórek konserwowy 

jajko

bułka tarta lub płatki kukurydziane

Chleb smarujemy delikatnie ketchupem ,posypujemy ziolami ,na to kładziemy plasterek żółtego sera lub posypujemy serem np grangusto  ,nakładamy plasterek szynki lub jakiej kiełbasy,i ulubione dodatki - u mnie plasterki pieczarki ,ogórka konserwowego ,szczypiorek .Na konec nakładamy drugą kromkę ,dociskamy do siebie i panierujemy w roztrzepanym jajku ,bułce tartej lub np płatkach kukurydzianych .Chwilkę smazymy na oliwie z każdej stony ,przekladamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy do momentu aż ser się rozpuśći Można zajadać z ketchupem lub jakimś ulubionym sosie pomidorowym

 

 

poniedziałek, 20 lutego 2012

Przepis pochodzi od mojej koleżanki .Surówka jest bardzo smaczna ,szybko się robi i świetnie pasuje np  do ciężkich mięsiw .

Potrzebujemy :

kawałek selera naciowego

natkę pietruszki

czerwoną paprykę upieczoną w piekarniku i obraną ze skórki

sól ,pieprz ocet winny ,troszkę oliwy ,ociupinę cukru

Selera kroimy jak najdrobniej ,dodajemy pokrojoną paprykę ,posiekaną natkę .Zalewamy sosem z octu winnego połączonego z oliwą ,doprawionym pieprzem ,solą i cukrem

Kilka kotletów paprykowych( czyścimy paprykę z gniazda i ogonka nie uszkadzając ścianek ,opiekamy w piekarniku ,obieramy ze skórki ,nadziewamy ,obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy krótko jak kotlety ) zrobiłam z serkiem takim jak tu tzn przysmak górski bez dodatków

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/09/Prawie-czuszka-bjurek.html

Kilka z mielonym mięsem które przesmażyłam razem z cebulką i doprawiłam .Do tego błyskawiczny sos czyli cebula zeszklona na odrobinie oleju ,do tego trzy ząbki czosnku ,oregano ,bazylia ,sól ,pieprz.trochę koncentratu i ketchupu

Do tego warzywka julienne ( marchewka i ziemniak - kiedyś już takie robiłam )

 

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/04/Warzywa-julienne-poledwica.html

 

+ surówka z selera stworzyły w sumie dość dietetyczny i bardzo smaczny posilek

niedziela, 19 lutego 2012

Czasami jest tak ,że zostaje w garnku trochę rosołu którego już nikt nie ma ochoty jeść .A ,że szkoda wylewać takie dobroci i zamrażarka pełna jest zamrożonych kostek robię często taką zupę .Czasami skladniki się zmieniają ,w zależności co jest w spiżarce .

Tym razem do rosołu który robię tak :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/09/Pyszny-rosol.html

dodałam żeberko ,dwie łyżki czerwonej pasty curry ,czerwoną pokrojoną paprykę ,cztery posiekane ząbki czosnku ,kawałek imbiru ,trzy grzybki mum ,sos sojowy ,ostrą paprykę  marynowane pędy bambusa w plastrach ,marchewk pokrojoną w słupki ,trochę ziaren kolendry i pieprzu ( podprażone na patelni ).Do dekoracji na wierzch kiełki fasoli mung  i pietruszka

Wyszły trzy małe miseczki niesamowicie aromatycznej i rozgrzewającej zupki  na polskim rosole z orientalną nutką 

 

16:51, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (5) »
sobota, 18 lutego 2012

Przepis pochodzi  z :

http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/08/babcine-pizza-z-leczo.html

Przepis cytuję za autorką

Polecam bardzo i ciasto i bloga

Potrzebujemy :

2i 1/2 szklanki mąki pszennej

30g świeżych drożdży lub 2 łyżki suszonych

2 łyżki oleju

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 szklanka wody

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą .Odstawić na chwilę aż drożdże zaczną się pienić .Do miski z drożdżami przesiać mąkę .Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ,w razie potrzeby podsypując mąką .Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut .Ciastem wyłożyć posypaną mąką blaszkę .Ułożyć dodatkli .Piec 20 minut w 170 C

Do tego dałam sos : cebula zeszklona na niewielkiej ilości oliwy ,do tego  4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ,spora ilość suszonej bazylii i oregano ,pieprz sól ,trochę soku pomidorowego i ostrego ketchupu .Na wierzch szynka ,pieczarki i ogromna ilość sera ( różnej maści tj mozzarella ,gouda ,grangusto - boczki ciacha zawinięte z upchaną masą sera ) )Całość polana ketchupem posypana naszym ulubionym szczypiorkiem

Pyszna ,pyszniutka ,mięciutka ,rozpływająca się w ustach .Robi się bardzo szybko ( pomijając czas oczekiwania ).Świetnie smakuje na kanapkach ,ale można podać ją jako danie obiadowe 

Potrzebujemy :

pierś z kurczaka

mleko skondensowane niesłodzone

2 łyżeczki musztardy sarepskiej 

3 ząbki czosnku

kawałek imbiru

podprażone nasiona kolendry i pieprzu

curry w proszku

troszkę sosu sojowego  

ulubione przyprawy ( u mnie przyprawa złocista Kamisa )

Piesiątko nacieramy przyprawą ( zostawiamy na noc w lodówce ) ,ale można też zaraz zacząć robić .Pierś przekładamy do garnka ,zalewamy mlekiem skondensowanym( ma lekko zakrywać mięso ) ,dodajemy posiekany czosnek ,curry , kawałek imbiru ,sos sojowy ,musztardę ,podprażone na patelni nasionka kolendry i pieprzu.Całość gotujemy okolo 20 - 25 minut .Bardzo często mieszamy ,gdy mleko zacznie gęstnieć i zrobią się grudki ,można dolać troszkę zwyklego mleka ,albo wody .Nie dziobiemy mięsa widelcem .Zostawiamy do wystygnięcia ,często polewając grudkowatym sosem mięso ( na wierzchu ma zrobić się pierzynka ) .Po wystygnięciu delikatnie czyścimy mięsko i gotowe .Polecam

 

 

 

czwartek, 16 lutego 2012

Przepis wycięty ze 100 lat temu z gazetki .Doczekał się na swoją kolej .Zachwytu w sumie u mnie nie było ,mąż to nawet takich cudaków do ust nie weżmie ( poza sałatką jarzynową ) .Być może brak jednego składnika tak podziałał na wszystko ,że salatki były dość mało wyraziste ,takie bardzo delikatne ( wiele osób takie lubi ) .Przepisu jako takiego nie podam ,bo ilościowo wg przepisu musialabym zaprosić do pomocy w konsumpcji ze 100 osób

Ja zrobiłam z minimalnej ilości składników ,tak na próbę ,tylko dla siebie i koleżanki ( jej to smakowało )

Kawałek wędzonej nóżki z kurczaka

łodyga selera naciowego

zielona pietruszka 

makaron w kształcie ryżu

sól ,pieprz .majonez ,troszkę musztardy

Pieczarki marynowane ( właśnie pominełam ,a to być może  by dodało zupełnie innego smaku

Wszystko tzn kuraka ,selera ,drobno siekamy ,doprawiamy łączymy z pozostałymi skladnikami

Ja jedną zrobiłam z makaronem ,drugą bez .

Bardzo lubię i seler naciowy i wędzonego kurczaka i pewnie jeszcze raz zrobię tylko dodam coś jeszcze ,żeby je wzbogacić

 

 
1 , 2 , 3
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino