Tysiące pasji i uspokojeń
niedziela, 24 lutego 2013

Totalny brak czasu .Jak zwykle ostatnio .Na dworze brudny snieg ,deszcz zaczyna padac .Jesienno - zimowa aura .A w domu roznosi się przecudny zapach jabłek i cynamonu .Nigdy nie odbieram tak intensywnie tych aromatów jak właśnie w taki dzień .Miło i przytulnie .Domowo .Padam na pysk ,ale wkładam na patelnię kolejną i kolejną porcję pysznych jabłuszekw cieście  .W kuchni robi się jakiś sztuczny tłok ,coś ktoś zgubił ,o coś chce się zapytac i wychodzi z plackiem w rączce .I za chwilę  to samo .Miło 

Tak mało potrzeba .Niby nic ,zwykłe placki ,a tyle ........

Składniki : 

Dwie szklanki mąki ( użyłam takiej do naleśników -Basi )

2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka ) 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

kefir 400 g ( +- trochę wody gazowanej ) 

cukier waniliowy + olejek waniliowy 

rodzynki 

5 - 6 dużych jabłek ( u mnie szara reneta ) 

kulki czeekoladowe 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do miski ,dodajemy żółtka kefir i energicznie mieszamy ,albo miksujemy.Jak ciasto jest za gęste możemy dodac trochę wody gazowanej ,trzeba uważac ,żeby za bardzo nie rozrzedzic ciasta ,bo dodamy jeszcze dużo jabłek i pianę .

Ciasto odstawiamy na czas obierania jabłek 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,posypujemy cukrem waniliowym ,cynamonem .Ubijamy pianę na sztywo .Do ciasta dodajemy jabłka ,trochę olejku .Na koniec pianę z białek .Delikatnie  mieszamy i smażymy .Posypujemy cukrem trzaskającym przyjemnie w ustach lub cukrem pudrem 

Trzy rodzaje : z jabłkami i rodzynkami ,z jabłkami ,rodzynkami i kropelkami  i ostatnie z samymi jabłuszkami 

Jak wiadomo ziemniak wdzięcznym materiałem jest .Cuda można wyczyniac .Robiłam już i paluszki ,spłaszczone kotleciki ,faworki ,babeczki itp .Tym razem kotlety i kulki które uwielbiam .Z wierzchu chrupiąca skórka ,a w środku mięciutko i smakowicie 

 

Zrobiłam je z : 

sześciu dośc duzych ziemniaków ( ugotowane ,przestudzone i ugniecione  - można dzień wszesniej ) ,jednego jajka i mąki ( tyle ile do kopytek - ciato ma by miękkie i elastyczne ) ,dwóch cebul ,soli i pieprzu .

Do gotowej przestudzonej masy  ziemniaczanej ,dodałam jajko ,dwie poszatkowane,usmażone na złoto  i przestudzone cebulki  .Całośc doprawiłam solą i pieprzem .Następnie uformowałam kotlety i kulki .Maczałam je w roztrzepany jajku i bułce tartej .Smażyłam jak kotlety .I podałam prawie kotlety z kotletami ,czyli nasz ulubiony zestaw kulki z kotletem mielonym i kotlet ziemniaczany z klopsikami z mielonego .Pycha to było 

środa, 20 lutego 2013

Przepis ,czy też  pomysł zaczerpnięty z zakupionego gdzieś jogurtu o podobnym smaku ,Ale wiadomo ,że jak sie zrobi samemu to jest o niebo lepsze i zdrowsze ,bez dodatków i ulepszaczy  wszelkiej maści ,bez skrobi modyfikowanej i tego typu cholerstwa .Potrzeba tak niewiele , a efekt rewelacyjny przynajmniej dla nas .Taka a'la szarlotka w kieliszku .Poza tym to rewelacyjny deserek dla tych będących na diecie .Mało kalorii ,a głód na słodkości w miarę zaspokojony .

Potrzebujemy : 

 duże jabłko ( lub wiecej ) 

cynamon 

cukier puder lub zwykły 

cukier waniliowy lub olejek 

kilka biszkoptów 

jogurt naturalny 

Jabłka kroimy w kosteczkę ,chwilę gotujemy  w garnku ( mają byc miękkie ,ale jędrne ) ,dosładzamy do smaku ( jak jestem na diecie to dodaję troszkę cukru waniliowego ) ,oprószamy cynamonem .Zostawiamy do ostygnięcia .

Biszkopty kroimy w kosteczkę .Jogurt mieszamy z cukrem ( ewentualnie z miodem - też smaczne ) .Układamy w pucharku lub kieliszku - biszkopty ,jabłka ,biszkopty ,jogurt ,biszkopty ,jabłka ,lub dowolnie jak kto woli 

czwartek, 14 lutego 2013

Przepis pochodzi z :http://siepieczeigotuje.blogspot.com/2010/08/ciasto-ucierane-z-jabkami-i-kruszonka.html

Ciasto jest pyszne ,proste i szybkie ,czyli takie jak lubię najbardziej .

Przepis podaję w oryginale 

Składniki na ciasto  :

6 jajek 

1,5 szklanki cukru 

3 szklanki mąki pszennej 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

cukier waniliowy 

1,5 szklanki oleju 

1kg jabłek 

Wykonanie :

Jajka ubi z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę .doda mąkę z proszkiem do pieczenia i olej ( ja mąkę dodałąm na końcu ).Wymieszac i wylac na blaszkę .wyłożyc cwiartki jabłek i posypac kruszonką ( ja dodatkowo jabłka posypałam cynamonem ) .Piec w temperaturze 180 C przez około 45 minut .

Składniki na kruszonkę :

0,5 szklanki mąki pszennej 

0,5 szklanki cukru 

125 g margaryny ( ja dałam masło )

Wykonanie :

Składniki  razem rozetrzec w palcach .Mają powstac grudki ciasta ,które po posypaniu na cieście ucieranym ( i nie tylko ) pięknie się zrumienią i pysznie smakują .

Ja kruszonkę zrobiłam na samym początku i na czas robienia ciasta wsadziłam do zamrażarki ,a póżniej starłam na tarce 

 

poniedziałek, 11 lutego 2013

Przepis pochodzi z :

http://twins-pot.blogspot.com/2013/01/drozdzowka-doklejana-szybka.html

Przepis banalnie prosty i szybki .Miałam chwilkę paniki ,kiedy ciasto po wymieszaniu okazało się ciut lejące ,ale po szybkiej odpowiedzi autorki okazało się ,że tak ma byc .Dosypałam ocipinkę mąki i zaczełam zabawę z klejeniem bułeczek .Zabawę miałam świetną a jej efekt s tał na stole około 10 minut ,z ledwością udało mi się wyrwac jedną i schowac ,żeby zobaczyc jak wygląda po kilku godzinach .Rano okazała się mięciutka i przepyszna  tak samo jak wieczorem 

Składniki :

1 szklanka ciepłego mleka 

2 i 1/2 szklanki mąki typ 450 lub innej - ja dałam wrocławską typ 500 ( u mnie wyszło 2 i 3/4 szklanki )

6 łyżek cukru

jedno opakowanie drożdży suszonych instant

1 jajko 

3 łyżki oliwy

otręby do posypania ( ja nie miałam - posypałam cukrem )

Żółtko rozmieszane z mlekiem do posmarowania 

Połączy mąkę ,mleko ,olej ,jajko ,drożdże i cukier .Wyrobic ręcznie lub mikserem .Ja jak autorka wymieszałąm wszystko drewnianą łyżką i tyle .Zostawiamy do wyrośnięcia ( ja zostawiłam na 40 minut ,autorka zaś wkłada do nagrzanego do 40-50 C tak +- na pół godziny )

Blachę lekko wysmarowac tłuszczem ( pominełam ,bo wyłożyłam papierem ).Z ciasta urywac małe kawałki.Formowac je w małe kulki ( dłonie można zwilżyc wodą ,ja lekko smarowałam dłonie oliwą ) .Układac w foremce w niewielkich odstępach od siebie .Kulki nie muszą byc ulepione starannie ,ani nie muszą byc jednakowej wielkości .Formę ponownie zostawi do wyrośnięcia ( ja zostawiłam na pół godziny ) .Ciasto posmarowac jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypac otrebami lub jak ja cukrem 

Piec do zrumienienia ( około 40 minut ) w temperaturze 180 C 

Można drożdżówkę pokroic ,lub odrywac po kawałku .Zjeśc solo ,świetnie smakuje posmarowana dżemem + popijane mlekiem 

Polecam 

sobota, 09 lutego 2013

 

Uwielbiam sprzątac w rytmie tego utworu .Kurze starte migiem ,humor lepszy i porcja gimnastyki zaliczona .Poza tym jest  czym i kim oko pocieszyc

Ser mozzarella  panierowany wiadomo - jest przepyszny.Próbowałam .Wiem i potwierdzam .Dodatek grzanek sprawia ,że ser nabiera całkiem innej mocy i tworzy z grzankami przepyszny duet .Niby to samo ,ale jednak co innego Osobiście po prostu uwielbiam i tyle ,a każdy nowy pomysł na wykorzystanie sera jest u mnie mile widziany  ..Zestaw tych pyszności można zaserwowac sobie np na śniadanie ( jak dla mnie ,mającej  nadal problem śniadaniowy to ciut za bogato ,ale na drugie sniadanko,czy też na kolację to i owszem .Myslę ,że nawet na obiad w upały ,ze świeżymi .prosto z krzaczka pomidorkami to pewnie nieziemskie smaki..Proste ,ale jednocześnie takie .......No właśnie ? Jakie ?

Przepis pochodzi z kalendarza z 2013r .Podaję w oryginale ,swoje zmiany w nawiasach

 

 

Składniki : 

300 dkg sera mozzarella ( dodatkowo od siebie oprószyłam czeronym tureckim pieprzem i przyprawą ( ziołami ) do pizzy )

jajko 

4 łyżki mąki 

6 łyżek bułki tartej 

3 pomidory 

cebula 

sól,

pieprz 

ząbek czosnku

3 gałązki bazylii 

1/2 bułki wrocławskiej ( czerstwej ) 

4-6 łyżek oliwy 

kilka listków sałaty 

Ser lekko schłodzic( wsadziłam na chwilę do zamrażarki ) ,pokroic w grube słupki .Ser oprószyc mąką ,zanurzyc w roztrzepanym jajku , a następnie panierowac w bułce tartej 

Pomidory pokroic w cząstki ,usunąc pestki ,miąższ pociąc w kostkę ,

Na patelni rozgrzac trzy łyżki oleju .Porcjami wkładac słupki serowe i smażyc na złoty kolor ze wszystkich stron 

Obrac cebulę i czosnek ,posiekac ,wymieszc z pomidorami ,przyprawic solą i pieprzem .

Bułkę pociąc na grube kromki ( ja miałam wielgaśnego rogala ),posmarowac pozostałym olejem .Kromki bułki zrumienic w piekarniku ( opiekacz ) .Na grzankach rozłożyc pomidory wymieszane z cebulą i czosnkiem ( + kapka oleju ).Paluszki rozłożyc na półmisku udekorowanym sałatą .Podawc z przepysznymi oczywiscie grzankami 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino