Tysiące pasji i uspokojeń
środa, 26 lutego 2014

Zaskakująco dobre ,nawet bardzo .Można jeśc solo np z surówką ,polac sosem grzybowym( rewelacja !!!)  ,pomidorowym lub pomidorowo - ajvarowym (na szybko - trochę koncentratu pomidorowego ,kilka łyżeczek ajvaru + dobry ketchup ,czosnek przeciśnięty przez praskę ,sół ,pieprz ) .Do samej masy zamiast pieczarek można dodac przesmażone grzybki lub np suszone zmielone w młynku .Masa musi byc dobrze doprawiona ,bo inaczej może byc mdło i mało smacznie .Chyba ,że ktoś tak lubi lub musi 

Zamiast kotletów ,można formowac klopsiki ( te obtaczałam tylko w bułce tartej ) 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 10/2012

Przepis podaję w oryginale ,a swoje zmiany tradycyjnie w nawiasach 

Składniki : 

1 główka białej kapusty ( moja ważył 1.30 )

2 średnie cebule 

3 jajka ( ja użyłam dwa )

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki bułki tartej ( dałam więcej )

3 łyżki mąki ( więcej ) 

sól 

olej 

pieprz 

2 łyżki kaszy manny ( ja dałam 4 kopiaste kaszki kukurydzianej - mogłam dac trochę więcej ,albo jeszcze jedno jajko jak w przepisie .Kotleciki mogłyby byc bardziej zwarte ,nie było napisane jakiej wielkości ma byc kapusta ,robiłam na czuja ) 

1.Kapustę starannie umyc i oczyścic ,a nastepnie podzielic na cwiartki i gotowac w niewielkiej ilości osolonej wody ,aż zmięknie .

Cebulę obrac ,drobno posiekac i podsmażyc na oleju ( ja dodałam jeszcze około 15 dkg pieczarek które razem z cebulką podsmażyłam ).Ugotowaną kapustę dokładnie osączyc ( mocno wycisnąc nadmiar wody ,bo jest jej sporo i pózniej masa może byc bardzo wodnista ) ,zemlec razem z cebulką i ewentualnie z pieczarkami ( co polecam - bo świernie pasują do kapusty )

2.Kaszę mannę ( kukurydzianą ) dodac do masy kapuścianej ,po czym dokładnie wymieszac i podgrzewac na wolnym ogniu przez 4-5 minut,ciągle mieszając .Odstawic do ostudzenia 

Następnie dodac 2 jajka ( ja jedno ) i natkę pietruszki .Masę doprawic solą pieprzem ( ja dodałam trochę sosu sojowego ) 

3.Z masy formowac małe ,płaskoe kotleciki .Panierowac je w mące ,a następnie w rozkłóconym jajku  oraz w bułce tartej .Smażyc na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju 

4 .Kotleciki starannie osączyc z tłuszczu na ręczniku papierowym 

Podawac z ziemniakami z wody lub ugotowanym na sypko ryżem 

Rady szefowej kuchni ( gazetowej )

Smak kotlecików można urozmaicic .Wystarczy oczyścic 250 g pieczarek ,drobno posiekac lub zetrzec na tarce o duzych oczkach i przesmażyc na margarynie ( fuj - lepsze masełko )z jedną pokrojoną cebulą .Nie dodac do mielonej kapusty i usmażyc kotlety 

sobota, 22 lutego 2014

Niby nic odkrywczego ,ale smakuje ....? Jak dla mnie bomba .Z tej porcji ciasta wyszło 5 ogromniastych pierogów + cztery pizze ( małe ,ale smakowite !) Do tego wystarczy suróweczka ,sos np chilii lub tysiąca wysp i ....... No pychota .

Ciasto jak zwykle z mojego ulubionego przepisu ( zmniejszam tylko ilośc cukru do dwóch łyżeczek i masło lub margarynę ( 6 bardzo kopiastych łyżek )podgrzewam razem z mlekiem:

lhttp://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/01/Sniadaniowe-bulki-z-owocami.html

Do tego szpinak ,tym razem mrożony ( ze śmietaną ) .

Po rozmrożeniu ,podgrzewam ,chwilę odparowuję .Doprawiam solą ,pieprzem ,ząbkiem czosnku( dużym ) ,gałką muszkatołową .Zwykle mrożony szpinak jest ciut wodnisty ,dlatego dodaję dwie ,trzy łyzki bułki tartej .Zostawiam do przestygnięcia 

Cebulkę drobno siekam i podsmażam ,jak przestygnie mieszam z połową kuli sera ( można oczywiście użyc całą ) .Doprawiam solą ,pieprzem i chilii

Z wyrobionego  ciasta odrywam po kawałku ,wałkiem nadaję mniej więcej kształt kółka średniej wielkości talerzyka ,nakładam przestudzony farsz i zlepiam jak pierogi .Smaruję zółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i posypuję makiem ,albo czarnym sezamem .Piekę jak w przepisie .Smakuje świetnie na ciepło i na zimno 

To co dodaje charakteru to jest wędzony ser - fajnie się komponuje z mięciutkim ciastem i szpinakiem 

 

i to co chyba najlepsze na świecie 

poniedziałek, 17 lutego 2014

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 10/2011

Bardzo proste i nie przypuszczałam ,że tak smaczne!!! .Wystarczy dac swój ulubiony sosik ( u mnie majonez+ śmietana + ketchup + czosnek +sól i pieprz ) ,sałatka i wychodzi genialnie prosty i smaczny obiad.Bez mięsa !  Bardzo syty - po jednym czułam się tak nabzdyczona ,że nie mogłam się ruszac .

Przepis podaję w oryginale ,i tradycyjnie w nawiasach swoje zmiany .

Składniki : 

1/2 szklanki mąki pszennej ( dałam ciut więcej ) 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 kg ziemniaków 

1 jajko i bułka tarta do panierowania 

sól i pieprz 

oregano lub bazylia do smaku 

Farsz:

2 średnie ogórki kiszone ( dałam trzy - odcisnąc z nadmiaru soku ) 

3 jajka ugotowane na twardo 

1 pęczek natki pietruszki 

1/2 parówki ( ja nie dałam ) 

od siebie dodałam szczypiorek ( zdecydowanie dodał smaczku )

100 g sera żółtego ( nie wiem czy było akurat 100 bo miałam kilka ścinek zamrożonych serów - głównie gouda ) 

1 łyżka majonezu ( dałam prawie dwie ) 

1.

Przygotowac farsz :

Wszystkie składniki pokroic w kostkę .Dobrze wymieszac .Przyprawic .Połączyc z majonezem .

2.

Ziemniaki ugotowac i ostudzic ,po czym przepuścic przez maszynkę ( można ugnieśc tłuczkiem z dziurkami ) Dodac oba rodzaje mąki ,bazylię lub oregano oraz 1 jajko ( ja dodałam oregano - około 1,5 do 2 łyżek ) .Wymieszac .Z masy wyrywac kawałki i formowac kulki,w środek wkłądając farsz ( ja odrywałam kawałek ,i na oprószonym blacie robiłam placek - na to nakładałam farsz i  zlepiałam  ) 

Zamknąc kulki i ukształtowac je tak ,aby nie było widac farszu ,a następnie nadac im podłużny kształt .Obtoczyc w rozkłóconym jajku i bułce tartej ,po czym smażyc na rozgrzanym oleju 

Od autora - można podawac je z sałatką przygotowaną z 2 dużych pomidorów ,posiekanej cebuli ,przypraw i majonezu 

 

Tak naładowałam farszu ,że na jedną porcję zabrakło .Zrobiłam kuleczki - do tego sos np pomidorowy i też pycha danie  

środa, 12 lutego 2014

Znowu od Caprari - i znowu z  książki Kuchnia Polska .

Całkiem dobre tzn wszystkim smakują .Ja tym razem nie będę obiektywna bo mam dzień NA NIE I NIE WIEM .

Czy to warte zachodu ,czy nie lepsze i smaczniejsze byłyby  np placuszki z truskawkami niewiemmmmmmmm.

W sumie proste i nic im nie brakuje .Mają fajny smaczek ( piwska - ha,ha ) ,pachną truskawkami ,są słodkie i już ich nie ma .Tyle 

Teraz przepis w oryginale i tradycyjnie moje zmiany w nawiasach 

Składniki :

25 dkg mrożonych truskawek ( musu nie ma świeżutkie ,z krzaczka nadadzą się jak najbardziej ) lub śliwek 

1 szklanka mąki pszennej ( dałam ciut więcej )

1 szklanka piwa ( ja dałam takie niby piwo -Radler Warka cytrynowe) 

1 jajko 

cukier waniliowy 

sól

cukier puder do posypania 

olej 

Mąkę przesiac do miski ,a następnie zmiksowac z jajkiem ,piwem ,cukrem waniliowym i szczyptą soli .Odstawic na 30 minut .Truskawki przelac wrzątkiem i odstawic ,aby się rozmroziły ( opcja dla tych co się spieszą - inaczej można zostawic owoce i same dokonają tego co trzeba czyli rozmrożą się ) .Jeżeli używamy śliwek należy je przekroic na pół .Owoce zanurzac w cieście i smażyc w głębokim tłuszczu ,jak pączki,około 15-20 minut ,od czasu do czasu obracając ,aby się równomiernie zarumieniły (wg mnie lekka przesada .po takim czasie to by skwarki zostały - ja smażyłam do momentu kiedy się zrumieniły )Wyjmowac łyżką cedzakową i odsączyc z frytury na metalowym cedzaku ,pod który podkłada się papierowe ręczniki .Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem 

czwartek, 06 lutego 2014

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari - Kuchnia Polska .

Jak dla mnie cudowny przepis ,szybki ,dietetyczny ,przepyszny ,delikatny ,tani ,o nieograniczonych możliwościach .Przyprawiając przyprawą do mięsa wieprzowego ,ma się wrażenie ,że to prawie  mięsne kotlety .Możemy użyc dowolnych ulubionych przypraw ,czy ziół .Świetnie sprawdzi się szczypiorek ,cebulka jak u mnie ,włoskie zioła ,a do tego np sos pomidorowy .Polecam 

Przepis podaję w oryginale ,a swoje zmiany w nawiasach 

Składniki : 

75- 80 dag marchewki 

2 łyżki margaryny lub masła ( daję jedną i zawsze masło ) 

1 czerstwa bułka kajzerka lub 1/4 bagietki 

1/2 szklanki mleka 

garśc startego żółtego sera ( autorka - mogą byc wiórki różnych serów dostępne na wagę w wielu sklepach - ja dałam goudę i cheddara)

garśc posiekanej zieleniny ( koperek ,natka pietruszki tymianek - ja dałam natkę pietruszki )

2 jajka 

tarta bułka ,sól ,cukier ( pominełam )

przyprawa typu vegeta ( ja tym razem dałam trochę sosu sojowego ,soli i pieprzu ,ociupinkę gałki muszkatołowej i ostrej papryki )) 

czerwona cebula ( podsmażona - to mój dodatek ) 

tłuszcz do smażenia 

Marchewkę oczyścic ,zalac niewielką ilością osolonej wody z dodatkiem szczypty przyprawy warzywnej ( ja doprawiałam na końcu ) Dodac łyżeczkę masła ,przykryc i gotowac do miękkości na niewielkim ogniu ,odsączyc ( ja jeszcze trochę odparowałam ).Bułkę namoczyc w mleku ,pozostawic do napęcznienia i dobrze odcisnac .Marchewkę razem z bułką przepuścic przez maszynkę ( szkoda czasu i mycia .- można użyc tłuczka z oczkami ) ,wymieszac z tartym serem ,posiekaną zieleniną i jajkiem .Doprawic do smaku solą i cukrem ( lub jak ja sos ,pieprz ,sól i podsmażona ostudzona fioletowa cebulka ) .Formowac kulki wielkości orzecha włoskiego ( ogromna masa wychodzi - więc można ciut większe ),maczac w lekko ubitym pozostałym jajku i obtaczac w bułce tartej .Smażyc jak placki na rozgrzanym tłuszczu .Ja do masy dodałam jeszcze trochę bułki tartej .

Można jesc solo ,z makaronem ,ryżem ,chlebem 

Smacznego !!!

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino