Tysiące pasji i uspokojeń
środa, 28 listopada 2012

Przepis pochodzi z książki Bukiet z warzyw p Henryka Dębskiego .Jak dla mnie bomba .Podobną tylko z  serowym  farszem robiłam już kiedyś ..Od siebie dodałam do tego przepisu więcej ziół ,przypraw i dodatkowo sos .

Przepis podaję za autorem .

1 kg strąków papryki 

2-3 łyżki mąki 

100 g tłuszczu 

2-3 jaja 

pół szklanki bułki tartej 

sól i pieprz 

Ja zrobiłam z dwóch papryk ,dodatkowo każdą z nich oprószyłam ostrą papryką ,suszoną natką pietruszki ,przyprawą do dań greckich ,solą i pieprzem .Papryka wg mnie powinna byc dobrze doprawiona ,im lepiej tym ,wiadomo jest smaczniejsza 

Paprykę oczyścic ,opłukac ,upiec w gorącym piekarniku lub ugotowac .Z tym ugotowaniem to lekka przesada .Ja nastawiam piekarnik na 220C i do gorącego wkładam papryki ,jak skórka jest już mocno brązowa ,wyjmuję i zawijam w wilgotną scierkę .Zostawiam do ostygnięcia .Póżniej skórka schodzi idealnie 

Po obraniu ,przekrajac na pół ,rozpłaszczyc ,posypac przyprawami i mąką .Panierowac w rozmąconym jajku ( ja dodałam jeszcze ciut sosu sojowego ) i tartej bułce .Smażyc z obu stron na jasnozłoty kolor

Do tego zrobiłam sosik : pól ma pół majonez ze śmietaną ,sól,pieprz i szczypiorek .Świetnie smakuje z sosem ketchupowym ,porowym itp 

Zamiast przyprawy do dań greckich ,można użyc do dań włoskich ,czy jakąkolwiek ulubioną 

Do tego suróweczka ,ziemniaczki i obiad bezmięsny gotowy 

wtorek, 27 listopada 2012

Przepis pochodzi z:

http://kuchniana5.blox.pl/2010/09/Fale-Dunaju-z-jablkami.html

Oj co ja sie z tym ciastem miałam .Tzn z ciastem wszystko ok ,pyszne i nawet syn powiedział żartobliwie - no mamuśka nie musisz oddawac FARTUCHA ,Wszystko inne to lekki koszmar .W czasie pieczenia na 10 minut zgasło swiatło ,pierwszy raz w życiu przypaliłam polewę ,Dziecie moje wysłane do sklepu przytargało polewę lukrową dr Oetkera ,taki syf ,że brak słów ,Ale ciacho naprawdę super ,już zjedzone w  większości przez dziecie ,tak mu smakuje .Do powtórki,chyba że znajde swój stary przepis 

Przepis podaje za autorką ,jedyną zmianą są wiśnie zamiast jabłek 

Składniki na ciasto 

Kostka margaryny lub masła ( ja daję zawsze masło )

6 jaj 

Dwie szklanki mąki pszennej 

1 szklanka cukru pudru 

cukier waniliowy 

olejek rumowy 

2 łyżki kakao 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

więnie z kompotu lub jabłka 

Na krem :

Kostka masła ( z margaryną wg mnie jest wstrętny ) 

1/2 litra mleka 

1/2 szklanki cukru kryształu 

2 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

cukier waniliowy 

Ja korzystam z tego karpatkowego przepisu ,z tym ,że dodaję kostkę 200 g  :http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/03/Karpatka.html

Polewa :

1/2 kostki margaryny ( ja dałam całą kostkę jak w kremie karpatkowym )

szklanka cukru pudru 

2 łyżki kakao 

2 łyżki wody 

albo gotowa polewa ,badż starta czekolada 

Masło dobrze utrzec z cukrem ,dodac żółtka ,olejek rumowy i resztę składników i na koniec pianę z białek.Jedną częśc wyłoży na blachę ,a do drugiej dodac kakao .Utrzec .Na jasna częśc ciasta wyłozyc ciemne ,a na to wiśnie albo jabłka .

Piec około 45 minut w temp 180- 190 C

Z mleka ,cukru ,cukru waniliowego ,mąki ziemniaczanej i pszennej ugotowac budyń .Ostudzony dodawac stopniowo do margaryny lub masła i ucierac 

Polewa : do garnka wsypac cukier puder ,kakao ,dwie łyżki wody ,margarynę .Zagotowac ,przestudzic 

Przełożenie : ciasto ,krem ,polewa .

 

Polecam 

Dostałam nominację Od KUCHARZY TRZECH Z BLOGA :http://www.kucharzytrzech.blogspot.com/2012/11/raz-dwa-trzy-nominowana-liebster-blog.html  

I jak zwykle jest mi ogromnie miło i jestem więcej niż zaszczycona .Tym bardziej ,że nominację dostaje od osób prowadzących najbardziej przeze mnie lubianych i najcześciej odwiedzanych blogów ,a tym bardziej jest mi głupio szczególnie ostatnio ,ze odmawiam dalszej zabawy .Mam nadzieję ,że nikt nie będzie miał do mnie żalu ,ale to co miałam o sobie napisac już napisałam .

Jeszcze raz bardzo dziękuję 



niedziela, 25 listopada 2012

Pyszna ,ostra rozgrzewająca 

Do resztek rosołu pozostałego z dnia poprzedniego dodałam dwie pokrojone marchewki ,4 duże ziemniaki i jedną srednia cebulę  pokrojone w kostkę i około 30 dkg boczniaków .Całośc doprawiłam odrobiną suszonego tymianku ,płatkami ostrej papryki ,pieprzem,lisciem laurowym ,zielem angielskim , dwoma ząbkami czosnku i odrobiną sosu sojowego 

18:15, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (14) »
sobota, 24 listopada 2012

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis 4/2008 .Autor tego przepisu podobno był kucharzem i uczył się gotowac właśnie w Tajlandii 

Jak zobaczyłam ten przepis wiedziałam że muszę je zrobic .Bo nie dośc że jest moje ukochane mielone to jeszcze w dośc fajnym i nowym dla mnie wydaniu.

Zrobiłam i ???  Ciężka sprawa .Ogólnie bardzo smaczne i proste ( z każdą maczaną kulką bardziej wciągające),ale każda rzecz z osobna to już nie bardzo .Mięsko samo w sobie ,jak dla mnie mało doprawione ,i raczej solo bym  ich nie jadła ,to samo z sosem ( byc może ,że ważny jest sos sojowy ,Mój był zdecydowanie za słony ,ale tak sobie myslę ,że jakbym uzyła Kikimora który jest bardziej aromatyczny i mniej słony smakowało by 100% lepiej ) .Druga rzecz czegoś w tym sosie mi brakowało np czosnku .Jak będę robic następnym razem zrobię je  po swojemu .

Mięsko smażone w głębokim tłuszczu jest rewelacyjne .Smaży się szybciutko ,więc wbrew pozorom pochłania mniej tłuszczu .Kotleciki mają z wierzchu lekko chrupiącą powłokę ,a w środku są bardzo soczyste .Sama metoda jak dla mnie rewelacyjna .

Zrobiłam z połowy porcji .Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

70 dag mielonego mięsa ( najlepiej wieprzowo- wołowo- drobiowego ) 

olej do smażenia 

5 łyżek mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1/2 łyżeczki imbiru w proszku 

2 łyżki sosu sojowego 

3 drobno pokrojone ząbki czosnku 

5 szalotek 

3 jajka 

1/2 łyżeczki chilii 

Sos : 

1/4 szklanki sosu sojowego 

1 łyżka octu winnego 

1/4 łyżeczki chilii w proszku 

1-2 łyżeczki cukru 

1/3 łyżeczki kolendry w proszku 

1.Mięso ,jajka ,obie mąki ,pokrojone warzywa i przyprawy wyrabiamy na jednolitą masę i mokrymi dłońmi formujemy małe kulki o średnicy ok 2 cm 

2.W głębokim rondlu mocno rozgrzewamy olej i ostrożnie wrzucamy kulki .Smażymy partiami na złocisty kolor i wyławiamy łyżką cedzakową  na suchy talerz .Gorace nabijamy na drewniane patyczki do szaszłyków ,przeznaczając  po 4 na osobe 

3.Z podanych składników gotujemy sos ( około 20 minut ) .Wystudzony podajemy z kulkami mięsnymi i gotowanym ryżem

Uwaga : sosu jest bardzo mało ,więc po sugerowanych minutach nic by nie zostało .Ja gotowałam około 10 minut na maleńkim ogniu

 

Pyszna  i bardzo prosta .Trochę slodka ,ostra ,ociupinkę kwaśna 

Kawałek czerwonej kapusty ( +- cwiartkę małej główki ) ,starłam na tarce o grubych oczkach ,dodałam też jabłko ( szara reneta ) .Doprawiłam  solą ,pieprzem ostrym  chrzanem ze słoiczka  wymieszanym ze śmietaną( pół na pół ) ,Na koniec  dla podrasowania dodałam trochę octu ryżowego ,Kiedyś nie dodawałam octu ,ale spróbowałam  u koleżanki i stwierdziłam ,że jest dużo ,dużo lepsza 

środa, 21 listopada 2012

Przepis pochodzi z książki p.Małgorzaty Caprari - Robimy Imieniny 

Często robię wersję p Małgorzaty ,a czasami jak nie mam tyle jajek robię wersję ciasta na roladę siostry Anastazji ,ale wtedy ciasto przypomina bardziej tortillę, przepyszną zresztą ( i ta wersja bardziej odpowiada mojemu synowi )

Moja wersja 

cztery jajka 

3/4 szklanki mąki 

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

przyprawy 

Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy żółtka ,a następnie przesianą mąkę razem z proszkiem .Dosypujemy przyprawy ( ja dałam trochę przyprawy do dań włoskich ,suszone płatki czerwonej papryki ,suszony czosnek ,trochę oregano i suszoną natkę pietruszki )Całośc delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 10 minut w temperaturze 175 C

Wyjmujemy delikatnie ciasto ,zwijamy w ściereczkę .Po ostudzeniu odwijamy całośc smarujemy majonezem i ketchupem i nadziewamy czym chcemy .Ja nadzienie zrobiłam ze smazonej piersi kurczaka pokrojonej na kawałeczki ,przesmażonych pieczarek z mozzarellą ,ogórka kiszonego ,szczypiorku .Całośc polałam ketchupem i zrolowałam

Można również nadziac roladę różnymi serami i zwiniętą roladę zapakowac w papier do pieczenia i na chwilę wsadzic do piekarnika .

A tu przepis oryginalny z książki p Małgorzaty 

Składniki :

8 jajek 

15 dkg mąki 

tłuszcz do nasmarowanej blachy 

40 dkg szynki pokrojonej w cieniutkie plasterki 

majonez 

Blachę do pieczenia wyłożyc papierem do pieczenia .Schłodzone białka ubic ze szczyptą soli na sztywną pianę .Żółtka ubijac ,aż się spienią ,po czym delikatnie mieszac ,dodając na zmianę po jednej łyżce mąki i jednej łyżce piany z białek .Delikatnie wyrobic na jednoolita masę .Wylac na blache i wstawic do nagrzanego piekarnika (160 /180 C)na 8- 10 minut - masa biszkoptowa powinna się ściąc 

Ciasto wyłożyc  na czystą ,wilgotną lekko serwetkę .Posmarowac majonezem ,przykryc płatkami szynki ,a następnie delikatnie zwinąc roladę ,związac ją czystą bawełnianą nitką i zawinąc w serwetkę ( można pominąc ) .Wstawic do lodówki na godzinę ,następnie rozwinąc ,zdjąc nitkę i pokroic w plastry.Kroic ostrym nożem jak zwykłą słodką roladę Zamiast ściereczki możemy użyc folię spożywczą 

Majonez możemy wzbogacic ketchupem lub dodatkiem musztardy ,można wymieszac go z posiekaną zieleniną .Można dodac sałatę ,dodac mięsko jak na kebaba ,gyrosa ,dodac kapustę z marchewką i porem wymieszaną z majonezem ) Wariantów jest wiele ,co kto lubi i jak lubi 

Z dodatkiem sałaty świetnie prezentuje się na stole ,a na gościach robi wrażenie .Można polac sosem ,jesc na zimno ,ciepło .Zawsze smakuje Polecam 

Ostra ,lekko kwaśna ,w swojej prostocie przepyszna 

Kapustę szatkuję ,marchewkę ścieram na tarce .Razem ugniatam ( soki z marchewki i kapusty przenikają się a kapusta jest bardziej miękka) ,dodaje białą częśc pora i dużo natki pietruszki .Doprawiam  solą ,szczyptą cukru ,dużą ilością pieprzu ,odrobiną oliwy i octem ryżowym 

wtorek, 20 listopada 2012

Wyszedł całkiem smaczny .Zrobiłam z połowy składników .O d siebie dodałam trochę soli i dośc dużo pieprzu Zapisuję sobie do nastepnego i następnego razu.Polecam

Przepis pochodzi z książki Wielka Księga Kuchni Europejskiej 

niedziela, 18 listopada 2012

Na jesienne smuteczki idealna .Mięciutka ,słodka ,przepyszna .Poprawia humor natychmiast .Ciasto zrobiłam z przepisu :http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/09/Rolada-jablkowa-wg-Siostry-Anastazji.html

Po ostudzeniu posmarowałam całośc dżemem jeżynowym i ubitą śmietaną 30 % z dodatkiem pół szklanki cukru pudru i dwóch płaskich łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka .

 

Śmietany wyszło ciut za dużo ,więc każdy dostał  dodatkowo po deserku : bita śmietana ,lody ,kaki ,maliny i posypka

W końcu w tym roku ziściło się jedno z moich marzeń .Być tam .

A,że warto je mieć ( małe czy duże )i tak bardzo intensywnie o nich myśleć i je pragnąć ,że w końcu stają się rzeczywistością  wiem już na pewno .Bo prędzej czy póżniej wszystko się spełnia  

Efez - tak bardzo chciałam tam być ,zobaczyć ,przejść się ,podotykać ,że do tej pory nie bardzo mogę uwierzyć że już tam byłam .Pierwsze minuty to był totalny szok ,niedowierzanie i mała łezka .Z radości ,że jestem .W końcu

Do tej pory kiedy zamykam oczy widzę wszystko ,kamień po kamieniu ,rzezba po rzeżbie i czuje historię ,te wszystkie lata ,widzę tych ludzi i to życie co się tu toczyło .Moja wyobrażnia kręci swój własny film .Film z przeszłości

Tu wszystko robi wrażenie .Patrząc na te kunsztowne i precyzyjnie wykonane detale można sobie tylko wyobrazić jak to musiało być pięknie za czasów swojej świetności .Pięknie i bogato .Po prostu obrazy zapierające dech w piersiach .Po polskich koszmarkach architektonicznych można pocieszyć oko .

Czuje ogromny niedosyt .Chciałabym tam byc jeszcze raz .Zobaczyc na spokojnie .Puścić kamerkę wyobrażni na zwolnionych obrotach .Byliśmy tam prawie 5 godzin ,w palącym słońcu przy temperaturze prawie 45 C .Dla mnie zdecydowanie za krótko ,dla męża znowu o całe godziny za długo .Dostał bidoka w kość ( choć lubi się szwendać nie mniej niż ja ).Na końcu już przysiadał na murkach i pilnował żebym nie znikneła mu  z pola widzenia .

Może kiedyś się uda ,bez setek przepychających się spoconych ciał ,szelestu rozmów i nawoływań we wszystkich możliwych językach .Może uda mi się stanąć naprzeciwko bibliteki ,która magicznie napełni się księgami po brzegi ,może przez chwilę uda się zobaczyć to antyczne miasto takie jakie było ,w całej swojej okazałości ?A moze uda mi się samej przejśc po kamiennym bruku liczącym 2000 lat ? Kto wie przecież marzenia się spełniają

 Takiego miasta antycznego jak Efez nie ma nigdzie indziej na świecie .Spacerując po wspomnianym 2000 -letnim bruku możemy przechadzać się obok swiatyń ,targowisk ,domost bogatych mieszkańców ,zobaczyć toalety publiczne ,przybytów płatnej miłości .Więcej o samym Efezie moźna poczytać tu : http://pl.wikipedia.org/wiki/Efez

Na mnie osobiście największe wrażenie zrobiła BIBLIOTEKA CELUSA .

 

Wzniósł ją w latach 114-117 Tyberiusz Juliusz Akwilla dla upamiętnienia swojego ojca Tyberiusza Juliusza Celusa ,pochowanego w podziemniach biblioteki .Jego grobowiec zachowany w nienaruszonym stanie umieszczony jest w środkowej niszy w czytelni .Nad nim umieszczono pomieszczenia które pełniły funkcję czytelni i biblioteki .Sale otaczały podwójne mury ,które rozdzielała pustą przestrzeń .Dzięki takiemu rozwiązaniu zachowywano odpowiednią wilgotność i trmperature .W najlepszych czasach w bibliotece znajdowało się blisko 12 tys zwojów .Sam Akwilla przekazał na tamte czasy ogromną kwotę 25 tys denarów na utrzymanie biblioteki i zakup nowych dzieł

Na zrekonstruowanej fasadzie budynkiu widać posągi największych

cnót :Mądrości ,Odwagi ,Mysli i Wiedzy

 

 Wewnątrz

A tak było kiedyś ?

Więcej można poczytać tu :http://pl.wikipedia.org/wiki/Biblioteka_Celsusa

 Kolejne miejsce robiące piorunujące wrażenie to Teatr Wielki

Wykuty w zboczu wzgórza Pion za panowania Lizymacha ,została powiększona w czasach rzymskich i stała się jednym z największych teatrów swiata starozytnego Może pomieścić 24 tys widzów .Z górnych rzędów widowni ( na wysokości 38 m )rozciąga się widok na całe miasto Podobno akustyka w teatrze jest świetna ,a dla jeszcze lepszego efektu ustawiono w dokładnie wyznaczonych miejscach gliniane lub brązowe naczynia ,spełniające funkcję rezonatorów.Każdej wiosny odbywa sie tu Festiwal Efeski

Ogrom tego miejsca robi wrazenie .Żałuję ,że nie wdrapałam się na samą górę ,żeby podziwiać wszystko z góry .Nie jest to za prosta sprawa dla totalnie umęczonego wędrowca ,bo nie dość ,że dość wysoko to schody do niskich nie należą .Za każdym razem trzeba dać bardzo dużego kroka ,co w innej sytuacji świetnie zastąpiło by ćwiczenia na siłowni a dupinka zyskałaby pożądane kształty. W sumie to i może jakoś bym się i dokulała na górę ,ale już na dół to wątpię

 

 

Tu ciekawostka : świetnie zachowane toalety publiczne .Murowane ,z dopływem wody ..Wstęp był tylko dla mężczyzn .Podobno przywilejem najbogatszych mężczyzn była możliwość posadzenia swojej szanownej d... na samym początku ( czysta woda ) ,biedacy siadali na końcu zadawalając się szlamikiem.Generalnie całkiem przyjemnie tak na powietrzu w towarzystwie pomachać nóżkami, prowadzić dyskusje ,posłuchac odgłosów wszelakich .Ci to dopiero mieli barwne życie

Na ciąg dalszy uliczkami Efezu zapraszam pózniej ( chwilowo brak miejsca na foto )

Dostałam wyróżnienie od Pao 77 z bloga :http://pao77.blox.pl/2012/11/WYROZNIENIE-LIEBSTER-BLOG.html

Jak zwykle bardzo się cieszę i jestem ogromnie zaszczycona .Miło mi ogromnie ,że ktoś docenia to co robię .Niestety nie uczestniczę już w tego typu zabawach z prostej przyczyny ,że wszystko co miałam o sobie powiedzieć już napisałam .Jak ktoś jest ciekawy zapraszam do zakładki NOMINACJE .

JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ

poniedziałek, 12 listopada 2012

Placek mojej babci - pod taką nazwą znalazłam to ciasto w Ciasta Na Stół nr 2/2011

Placek jest bardzo prosty ,niezwykle smaczny .Mięciutki ,pachnący taki właśnie babciny .Jedyne ale to kruszonka .Jakaś dziwna ,bardzo mała ilośc,raczej do odrywania po kawałeczku , ale za to bardzo mięciutka mimo ,że dodałam 2 łyżki mąki wiecej .W sumie po upieczeniu ,wydaje mi się ,że taka ilośc jest w sam raz .Między mięciutkimi kawałkami ciasta ,od razu są bardzo aromatyczne jabłka posypane cukrem .Po prostu bajka 

Składniki na blaszkę o wymiarach 26x35cm 

 

Ciasto :

szklanka maki pszennej 

szklanka mąki ziemniaczanej 

szklanka cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

3 jajka 

pół kostki margaryny ( ja daję tylko masło ) 

pół szklanki kwaśnej śmietany 

1.Margarynę (masło )z cukrem utrzec na jednolitą masę i ,cały czas ucierając ,dodawac po jednym żółtku ,a następnie śmietanę .

2.Następnie dodac obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszac 

3.Białka ubic na sztywną pianę ,dodac do utartej masy i wszystko razem delikatnie wymieszac 

4.Ciasto wyłożyc na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia

 

Dodatkowo : 

13 dużych jabłek ( 2,5 kg )

3 łyżki kaszy manny 

1.Jabłka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej 

2.Następnie lekko odcisnąc ,wymieszac z kaszą i wyłożyc na ciasto w blaszce 

3.Ja dodatkowo od siebie  dodałam do jabłek cynamon

Kruszonka : 

Cwierc kostki margaryny (masła ) 

3 łyżki mąki pszennej ( ja dałam 5 ) 

łyżka kwaśnej śmietany 

łyżka cukru 

1.Wszystkie składniki połączyc ze sobą ,zagnieśc kruszonkę i rozsypac na jabłkach 

2.Tak przygotowane ciasto piec 50 minut w temperaturze 180 C  

3.Upieczone ciasto oprószyc cukrem pudrem

czwartek, 08 listopada 2012

Pyszna ,do obiadu idealna 

Ugotowane i starte buraczki ,do tego cebulka, jabłko,kiszony ogórek .Całośc doprawiona solą ,pieprzem .Do tego majonez pół na pół ze śmietaną 

Bardzo smaczny i aromatyczny .Polecam

Pałki i udziki z kurczaka posoliłam ,popieprzyłam ,oprószyłam ostrą papryką i ziołami do dań myśliwskich ( ja używam podlaską ,podobno bez chemii,same ziółka ) Tak doprawionego kuraka zostawiam na kilkanaście godzin do lodówki .Następnie podsmażam chwilkę na maśle z dodatkiem oliwy.Przekładam je do naczynia żaroodpornego ,podlewam odrobiną wody ,dodaję ziele angielskie ,pieprz ,listki laurowe ,oraz kilka ziarenek jałowca i kilka małych gałązek rozmarynu  .Do tego kilka małych cebulek ,ze 2-3 marchewki ,jabłko ,kilkanaście suszonych grzybków ( borowików ,maślaków ) ,Całośc wstawiam do nagrzanego do 200C piekarnika na około 50 minut .Powstały pyszny sosik można zagęścic mąką ,lub połączyc ze śmietana 

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino