Tysiące pasji i uspokojeń
środa, 27 listopada 2013

Jednej z Nas już nie ma .

Dowiedziałam się dzięki wspaniałej kobiecie WILCZYCY -  AGUSI  ,matce ,żonie babci i oczywiście wspaniałej gospodyni i kucharce  ,która wspomniała ,uczciła LEPIEJ  iż się można spodziwac !!!!!! .JESTEM POD WRAŻENIEM!!!!

 

I JEDNOCZEŚNIE OGROMNYM SMUTKU 

http://wilczyca-mojemniam.blogspot.com/

 

 

Blog : http://psotypsotki.blogspot.com/: to osobny rozdział .Pamiętam jak dziś ,kiedy drukowałam przepis za przepisem .W pracy ,na nocnej zmianie .I tak wszyscy wiedzieli ,że brak ryzy papieru to moja sprawka .Drukowałam te wspaniałe przepisy ,żeby zrobic je dla mojej Mamy .Niektóre zdążyłam i budziły zachwyt .Póżniej ...... no właśnie .

Nie było już  NIC .

Ten blog jest mi szczególnie bliski ,i inne z których korzystałam w 2010 ( w szczególności ) .Żeby było smacznie ,domowo i lekko .

To co zrobiłam z tego bloga ,mam w zeszycie podkreślone - do powtórki - miało by dla Niej - specjalnie .

Niestety nie ma już  Tej najważniejszej ,ani Tej od której mogłam czerpac inspiracje .Szok !!!

Jest mi strasznie smutno i żle .OKROPNIE 

GIF Z JEDNEJ Z NAJLEPSZYCH TEGO TYPU STRON :

http://www.gifyagusi.pl/gify-swieto-zmarlych/

22:17, lutka40 , inne
Link Komentarze (26) »

Przepis wycięty z jakiejś gazety - nie wiem kiedy i z jakiej .

Całkiem smaczna odmiana tradycyjnego pasztetu .Ma bardzo ciekawy posmak koncentratu z pomidorkami ,leciutko wyczuwalny smak musztardy i czosnku   .Podczas pieczenia unosił się cudowny zapach .Pasztet jest dośc zwarty ,z wyczuwalnymi kawałkami mięska .Na  drugi raz ,a napewno będzie piersi pokroję na większe kawałki i krócej obsmażę .Pokroiłam je na małe kawałeczki i trafiały się co kawałek ciut wysuszone kawałki .Poza tym - pycha !

Jedyna mała wada to krojenie .Nie można ukroic małych zgrabnych kawałków ,bo mięsko w kawałkach stawia lekki opór ,trzeba kroic ostrym nożem ,ciut grubsze kawałki 

Tak sobie myślę ,że jakby dodac jeszcze cebulkę podsmażoną ,troszkę natki ,szczypiorku ,albo bazylię itp to też wyszłoby całkiem smaczniutkie .

Przepis podaję w oryginale ,prawie nic nie zmieniałam .Od siebie dodałam tylko paprykę dwie łyżki oleju z pomidorków i cztery łyżki wody mineralnej .

Pikłam go 80 minut ,następnym razem skrócę do 70 minut 

Składniki :

40 dkg piersi z kurczaka ( dwie średniej wielkości )

50 dkg mięsa wieprzowego mielonego ( u mnie łopatka ) 

30 dkg łopatki wieprzowej w kawałku 

musztarda sarepska 

przecier pomidorowy 

2 łyżki majeranku 

sól ,pieprz 

cukier do smaku ( pominęłam )

suszone pomidory ( słoiczek własnej roboty ,jak nie ma to kupne też dobre ) 

2 jajka 

szklanka bułki tartej ( dałam ciut mniej ) 

olej 

ząbek czosnku 

1.Pierś kurczaka umyj i osusz,pokrój w drobną kosteczkę ( radzę w większą ) .Przesmaż na rozgrzanym oleju przez 10 minut ( radzę krócej ) .Mięso z łopatki drobno pokrój i także przesmaż -tak ,aby był półmiękkie ( uwaga - nie spalic ) 

2.Do dużej miski włóż zmielone mięso wieprzowe ,przestudzony filet z kurczaka i mięso z łopatki .Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek ,wbij jajka ,dodaj osączone ,pokrojone suszone pomidory ( ściągam skórkę ),2 łyżki musztardy i 2 łyżki przecieru pomidorowego .Dodaj także bułkę tartą .Dopraw masę i wymieszaj ją starannie ,aby składniki  dobrze się połączyły ( możesz wyrobic masę ręką jak ciasto ) .Można jak ja dołożyc dwie łyżki oliwy z pomidorów i wodę mineralną .

3.Prostokątną formę ( keksową ) natłuścic ( ja natłuściłam olejem z pomidorów ),a następnie starannie posyp bułką tartą .Wyłóż do niej przygotowaną masę pasztetową ,delikatnie ją dociskając .Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 80-90 minut w temperaturze 180 C

4.Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i ostudż w niej pasztet .Dopiero póżniej go wyjmij i pokrój .Podawaj udekorowany np .suszonymi pomidorami ,i gałązkami natki pietruszki 

 

RADA : Aby pasztet nie wyszedł suchy ,na dnie piekarnika możesz postawic naczynie z wodą .W czasie pieczenia woda będzie parowała i nawilżała pasztet 

czwartek, 21 listopada 2013

Przepis pochodzi z gazetki biedronkowej z początku tego miesiąca .Przepis specjalnie dla tego przybytku przygotował p .Jakub Kuroń - tak ,tak syn sławnego p.Macieja .

W sumie miałam nie pokazywac tego przepisu ,bo jak dla mnie jest po prostu  beznadziejny w smaku ,mdły ,bez wyrazu( musiałam kombinowac z dodatkami w ostatniej chwili ) .Często korzystam z przepisów rodziny Kuroniów i powiem szczerze ,że jeszcze nigdy nie czułam się tak zawiedziona .Moja znajoma która również się skusiła ,pobiegła na zakupy i zaserwowała swojej rodzince( wg przepisu ) czuła się rozczarowana ,chociaż powiem po cichu że  gustuje w delikatnych ,mało doprawionych potrawach ,więc coś w tym jest .Sama lubię zjesc coś delikatnego ,ale nie mdłego 

Ale ,ale ! - po doprawieniu po swojemu ,zrobieniu prawdziwego lub przynajmniej podobnego sosu tatarskiego ,a nie jakiegoś dziwnego wynalazku smakuje to przepysznie .

Polecam sam pomysł ,resztę radzę zrobic po swojemu !

Przepis podam w oryginale ,ze swoimi zmianami w nawiasach 

Składniki :

opakowanie piersi z kurczaka ( ja dałam mieloną łopatkę - pół kilo ) 

pół strąka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 

pęczek posiekanej natki natki pietruszki ( dałam mniej )

1 białko ( dałam całe jajko )

3 łyżki bułki tartej ( dałam bułkę namoczoną w mleku ) 

olej 

sól i pieprz 

ja od siebie dodałam dwie posiekane i podsmażone cebulki ,ostrą paprykę i przyprawę do gyrosa .Można oczywiście dodac oregano ,bazylię ,majeranek lub inne ulubione zioła 

Sos tatarski ?

150 ml majonezu 

pęczek posiekanego szczypiorku(dałam mniej )

pęczek posiekanego koperku ( dałam mniej )

100 g pokrojonych w kostkę ogórków kwaszonych 

sól ,pieprz 

Sos mdły ,bez wyrazu ,jakiś taki dziwny  .Nie miałam zbytnio czasu ,żeby go dopieścic ,na szybko dodałam trochę marynowanych pieczarek ,mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ,dużo soli ,pieprzu 

Przygotowanie :

1.Przygotuj sos:majonez wymieszaj z pozostałymi składnikami ,dopraw do smaku solą i pieprzem i schłodz w lodówce 

2.Piersi z kurczaka zmiel w maszynce .Dodaj paprykę ,natkę pietruszki ,białko ,łyżkę bułki tartej oraz sól i pieprz ( albo namoczoną jak ja bułkę ,jajko i cebulkę ) Wyrób na jednolitą masę i uformuj wałeczki wielkości serdelków 

3.Mięso obtocz w bułce tartej ,smaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju .Wałeczki podawaj z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami .

W swoim życiu jadłam różne sosy tatarskie .Każda rodzina ma swój ,mniej lub bardziej dobry ,z różnymi dodatkami ,ale takiego to jeszcze nigdy nie jadłam 

niedziela, 17 listopada 2013

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 4/ 2011.

Ciasto jest przepyszne ,bardzo szybko się robi i szybciutko też znika .Dla mnie osobiście za mało jest masy serowej  ,w porównaniu z ciastem .

Składniki : 

1 kostka margaryny ( u mnie Kasia ) 

3 łyżki kakao 

1 opakowanie cukru waniliowego 

2 szklanki cukru 

2 szklanki mąki 

4 jajka 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

700 g sera w wiaderku (dałam serek o smaku waniliowym z dodatkiem pokruszonej wanilii ) 

1/3 olejku cytrynowego ( pominęłam )

1 łyżka mąki ziemniaczanej - zabrakło mi ,więc dałam cały budyń o smaku śmietankowym - i to był bardzo dobry pomysł 

1.Margarynę ,kakao ,cukier waniliowy ,1 szklankę cukru oraz 1/2 szklankę wody zagotowac i zostawic do wystygnięcia 

2.Do masy dodac mąkę ,2 jajka  i proszek do pieczenia .Wyłożyc na blaszkę 

3.Ser połączyc z 2 żółtkami i ubitymi na sztywno białkami ,olejkiem .mąką ziemniaczaną ( budyniem ) i resztą cukru .Wyłożyc  na ciasto .Piec około 1 godziny w temp 180 c

Dobre rady szefowej kuchni ( gazetowej ) :

Studzenie sernika ma ogromne znaczenie ,jeśli zależy nam ,żeby ciasto nie opadło i nie rozpadło się podczas krojenia .Świeżo upieczone ciasto należy zostawic w otwartym piekarniku ,aż osiągnie temperaturę pokojową 

SMACZNEGO !!!
 

niedziela, 10 listopada 2013

Przepis pochodzi z gazetki Dania Za Grosik z 6/2010 r 

Całkiem ,całkiem smakują .Są bardzo wilgotne i mięciutkie .Co prawda smakują ciut inaczej ,konsystencja mięska też się dośc różni od prawdziwego mielonego ,ale naprawdę dobrze smakują te oszukańce .Ilościowo też wychodzi tego dobra więcej., a całośc daje dośc tanie danie .Robiłam z tego przepisu również pulpety w różnych sosach i tez były bardzo smaczne 

Przepis podaję w oryginale ,od siebie dodałam tylko trochę przyprawy do mięsa mielonego i ostrej papryki .

Składniki :

3 duże ziemniaki 

2 cebule 

olej 

60 dkg mielonego mięsa ( u mnie 500 dkg mielonej łopatki ) 

3 ząbki czosnku 

2 jajka 

zioła prowansalskie 

tarta bułka 

łyżka masła 

sól i pieprz

Ziemniaki wyszoruj ,obierz ,ugotuj w osolonej wodzie ,ostudż ( możesz też wykorzystac ziemniaki które zostały z poprzedniego dnia ) Przepuśc przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa .Cebulę obierz ,pokrój w kosteczkę ,podsmaż na rozgrzanym oleju .Ziemniaki i cebulę wymieszaj z mielonym mięsem ,dodaj roztarty czosnek ,roztrzepane jajka ,zioła prowansalskie ,sól i pieprz do smaku .Wyrób ręką jednolitą masę ,formuj owalne płaskie kotlety .Obtocz w bułce tartej ,smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i i chrupiąco .Na samym końcu na każdym połóż wiórek masła i pozwól ,by wsiąkło .

Prosto i pysznie .

Małą główkę kapusty( 0,5 kg )  drobno poszatkowałam ,ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego listka laurowego ,pieprzu  .Kawałek boczku ( 15 dkg ) podsmażyłam ,dodałam poszatkowaną cebulkę i około 30 dkg pieczarek i kilka suszonych grzybków ( wcześniej namoczonych )  .Jak wszystko razem się podsmażyło ,dodałam ugotowaną kapustę i  makaron .Doprawiłam solą ,pieprzem ,majerankiem i dodałam kostkę grzybową (dla wrażliwych- można pominąc )  .Wyszła kupa pysznego jedzonka 

piątek, 01 listopada 2013

Szminka - którą swe usta malowałaś 

Telefon - uparty i  głuchy 

Szczotka i dwa włosy 

Szczęście i męka 

Ja i Ty 

Jedna krew 

I on Twój wnuk 

Teraz znicz ,modlitwa i płacz 

Pusto ,tak samotnie 

Zabrał Cię mój wróg 

Nie czas 

Autor N.N ale jakoś tak bardzo blisko mnie 

 

 

 

gif ze ze strony :

http://www.gifyagusi.pl/gify-swieto-zmarlych/

 

22:05, lutka40 , inne
Link Komentarze (22) »
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino