Tysiące pasji i uspokojeń
środa, 23 listopada 2016

Przepis pochodzi z dodatku do  GW - Palce Lizac 

 

 Prosta i przepyszna .Polecam z całego serca 

Przepis podaję w oryginale w nawiasach swoje proporcje 

 

5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( dałam trzy średniej wielkości )

czerwona cebula

4- 5 małych ogórków kiszonych (dałam 3 średnie )

mały pęczek szczypiorku

Vinegret 

3 łyżki oliwy z oliwek

2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego  ( ja daję zawsze ryżowy - bardziej delikatny bez zapachu )

1  łyżeczka musztardy ( bez reklamy zawsze używam sarepskiej z firmy Roleski)

sól i świeżo mielony pieprz

Ziemniaki ugotowane w łupinach kroimy w plasterki ( ja w kostkę ) .Cebula w piórka (u mnie  kostka ).Ogórki w kostkę lub plasterki ( ja w kostkę ,a wcześniej obrałam je ze skorki i odcisnęłam nadmiar soku ) .Warzywa mieszamy w salaterce  .Składniki vinegretu mieszamy dokładnie .Polewamy nim warzywa ,mieszamy .

W posypujemy szczypiorkiem ( ja dodałam do całości )

 

pychaaaaaaa !

Najlepiej  smakuje schłodzona kilka godzin w lodówce

piątek, 18 listopada 2016

Mięciutkie ,słodkie i przepyszne ciasto .Polecam 

Przepis pochodzi z książki s.Marii - Przepisy 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

Ciasto 

3/4  szklanki oleju 

3/4 szklanki ciepłej wody 

3 szklanki mąki 

2 szklanki cukru 

8 jajek 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki kakao 

 

Wykonanie :

Białka ubic na sztywną pianę .Żółtka ubic z cukrem na białą masę.Ciągle mieszając,stopniowo wlewac olej i wodę,następnie dodawac po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodac pianę z białek i delikatnie wymieszac .Podzielic ciasto na dwie równe porcje .Do jednej dodac kakao ,do drugiej 1,1/2- 2 łyżki mąki .

Wyłożyc blaszkę papierem do pieczenia.Piec każdą z mas oddzielnie w temperaturze 180 C przez 35-40 minut ( ja piekłam 25 )

Kiedy ciasta ostygną ,pokroic je wzdłuż na paski o szerokości okolo 3 cm 

 

Krem 

Składniki :

 

2 szklanki mleka

6 łyżek cukru 

3 łyżki mąki 

1 kostka masła

1 aromat waniliowy 

 

Dodatkowo : polewa czekoladowa ,mały słoiczek dżemu morelowego ( ja dałam jeżynowy )

 

Wykonanie :

Mąkę dokładnie rozrobic w 3/4 szklanki mleka .Pozostałe mleko zagotowac z cukrem,dodac mleko z mąką.Mieszając ,gotowac aż do zgęstnienia.Ucierac masło ,wlewając po trochu masę  budyniową i aromat .Kremem  smarowac boki ułożonych na blacie pasków ciasta,sklejając je ze sobą na zmianę .Wierzch warstwy posmarowac dżemem.Ułożyc kolejną warstwę .

Oblac polewą czekoladową 

 

SMACZNEGO !

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino