Tysiące pasji i uspokojeń
sobota, 29 grudnia 2012

Przepis pochodzi z książeczki Nowe Pomysły Na Dania Z Burakami - -Biblioteka Poradnika Domowego 

Napewno dla miłośników połączenia burak + czosnek .My zdecydowanie nie lubimy ,dlatego jak jeszcze raz zrobię to pominę czosnek .Zrobiłam na próbę bo może ? ale jednak nie 

Przepis podaję w oryginale 

60 dag niedużych buraków wikłowych 

5 dkg łuskanych orzechów włoskich 

2-3łyżki posiekanej natki pietruszki 

4 ząbki czosnku 

2 łyżki octu winnego 

3 łyzki oleju słonecznikowego 

sól ,pieprz 

Buraki ugotowac lub upiec w piekarniku .Miękkie opłukac w zimnej wodzie ,obrac i utrzec na tarce o duzych oczkach lub pokroic w słupki .Przyprawic solą i pieprzem .Orzechy grubo posiekac i wymieszac z burakami oraz natką .Z oleju ,octu i zmiażdżonych ząbków czosnku przygotowac sos .Wymieszac sałatkę z sosem ,schłodzic

Przepis pochodzi z :

http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/marchewkowe-lodeczki-z-orzechowym-farszem

 Bardzo smaczna potrawa ,o dośc oryginalnym smaku .Robiąc je pierwszy raz dodałam za dużo kolendry mielonej bo nie miałąm świeżej ,i było to mało zjadliwe .Teraz dodaję jej minimalnie ,zmniejszam również ilośc orzechów ,bo lubię je raczej solo lub w cieście ,ale to oczywiście rzecz gustu .Najlepsza z tego wszystkiego jest podsmażana cebulka z marchewką z ociupinka cynamonu ,soli i pieprzu .Tak próbuję ,że zawsze zostaje za mało do nadziania marchewek .Nigdy nie przypuszczałam ,że takie połączenie może tak fajnie smakowac

Potrzebujemy : 

1/2 kg marchwii

oliwa lub olej roślinny - 2 łyżki 

mielone orzechy - 100 g

2 nieduże cebulki 

ząbek czosnku 

łyżeczka octu winnego 

pieprz,sól ,zielenina ( natka pietruszki ,koperek ,gałązka kolendry ) 

szczypta mielonego cynamonu 

Ilośc składników zmożna sobie dobrac wg gustu np więcej natki ,koperku czy wiecej cebuli 

1.Wybrac równe ,trochę grubsze marchewki i obrac je 

2.W srodku wyciąc ostrożnie długi otwór na farsz.

3.Marchew ugotowac w lekko osolonej wodzie ,uważając by się nie rozpadłai nie straciła formy .

4.Odcedzic i ostudzic 

Farsz : 

1.Drobno pokrojoną cebulkę podsmazyc do miękkości 

2.Dodac zblendowane lub pokrojone środki marchewki ( też ugotowane )

3.Poddusi razem i ostudzic ( ja oprószam wtedy cynamonem - troszkę i 

4.Pokrojoną zieleninę ,przyprawy ,orzechy ,czosnek dobrze utrzec,dodając resztę składników  i łącząc z podduszoną masą .

Na koniec napełnic marchewkowe łódeczki masą orzechowa ,udekorowac i z radością zjeśc

niedziela, 23 grudnia 2012

Zdrowych ,Pogodnych ,Szczęśliwych Świat Spędzonych W Rodzinnej Atmosferze Dla Wszystkich Moich Miłych Gości Życzy  Lutka 

17:55, lutka40 , inne
Link Komentarze (17) »
 Przepis pochodzi z:
http://majanaboxing.blox.pl/2008/08/Sernik-snickers.html 
 

Sernik jest obłędny sam w sobie ,słodziutki i mięciutki .Polewa krówkowa z orzechami wiadomo sama rozkosz .Wszystko razem przecudownie pyszne ,i boję się ,że na jutro nic nie zostanie .Mój mąż stwierdził ,że sernik jest pierwsza klasa ,a wierzch trochę za bogaty i przytłaczający ( taki on przytłaczajacy ,że jakimś magicznym sposobem nie ma już pół blachy !!!!! ) 

Przepis podaję w oryginale z maleńkimi moimi zmianami w nawiasach 

Ciasto na spód - idealne ,nie dosypywałam nawet grama mąki 

1szklanka mąki

2 łyżki cukru 

1 jajko 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

5 dkg margaryny ( ja dałam masło ) 

Wszystkie składniki zagnieśc i wyłożyc na blachę .Podpiec przez chwilę by było rumiane 

Pozostałe składniki :

800 dag twarogu mielonego ( ja dałam kilo wiaderkowego )

6 jajek ( ja dałam 7 )

1 łyżka mąki pszennej ( dałam dwie )

1 łyżka mąki ziemniaczanej ( dałam dwie łyżki budyniu waniliowego ) 

3/4 szklanki cukru pudru 

rodzynki 

100 g orzechów włoskich 

puszka masy krówkowej ( u mnie o smaku orzechów laskowych ) lub puszka mleka skondensowanego 

Od siebie dodałam cztery łyżki mleka w proszku pełnotłustego ( pozostałośc po ciasteczkach i bloku czekoladowym ) .Dodał  fajnego posmaczku 

Żółtka zmiksowac z cukrem ,aż powstanie jednolita masa.Dodawac po trochu twaróg ,nastepnie obie mąki i ewentualnie mleko .Dodac namoczone rodzynki ( ja obtoczyłam je w proszku budyniowym ) i wymieszac 

Pianę z białek ubic i dodaac do masy serowej .Delikatnie wymieszac .Przełożyc całośc na podpieczony spód i piec 50-60 minut w temperaturze 180 C

Mleko skondensowane gotowac 3 godziny .Ja miałam gotową o smaku orzechów laskowych więc wymieszałam ją tylko z podprażonymi orzechami ( włoskimi lub laskowymi )

Polecam 

Robiłam w tortownicy 28 cm

środa, 19 grudnia 2012

Przepis pochodzi z :

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/03/ciasteczka-maslane-z-biaa-czekolada-i.html

Niestety nie mogę napisać pochwalnego komentarza u autorki ( brak adresu url )

Te ciasteczka mają bardzo dużo plusów i jeden minus .Po pierwsze jak mamy miękkie masło to robi się je kilka chwil ,po drugie ,trzecie itd są pyszne ,mięciutkie ,maślane ,wciągające i uzależniajace . Za niewielkie pieniądze wychodzi ich sporo .Minus - za szybko znikają ,więc radzę zrobić z podwójnej porcji

Potrzebujemy :

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mleka w proszku ( pełne 26 %)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

150 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru pudru

2 jajka

125 g białej czekolady

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę .Następnie dodawać do niej powoli(!!!!) roztrzepane jajka ( jeśli sie pośpieszymy masa może się zważyć ).Dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy .Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy.W dłoniach lepimy kulki wielkości orzecha i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 200 C .Studzimy na kratce ( u mnie prawie wszystkie zostały zjedzone jeszcze gorące ,prosto z piekarnika .

Polecam

niedziela, 16 grudnia 2012

Przepis odleżał swoje .Blog już nie istnieje .Autorka spożywała paprykę z chlebem ,spróbowałam i może być .Myślę ,że można ją dodać do jakiejś sałatki ,albo czegoś innego .Przepis do powtórki

Oryginał :http://swiatelkoiprzeciag.blogspot.com/2009/09/z-krotka-wizyta-w-bugarii.htm

Ja zrobiłam z jednej dużej papryki( opieczona i obrana ze skórki ),dwóch ząbków czosnki ( na drugi raz przecisnę je przez praskę )i śmietany bo nie miałam jogurtu

Tak sobie myślę ,że właśnie po upieczeniu i obraniu ze skórki jakby potraktować ją jakąś przyprawą byłaby  jeszcze lepsza ( np czubrycą )

 

Bułki zrobiłam z tego przepisu

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/10/Calzone.html

Farsz- pierś z kurczaka marynowałam zw przyprawie do gyrosa przez cały dzień ,następnie podsmażyłam na małej ilości oliwy ,na koniec dodałam pieczarki i smazyłam chwilę do odparowania wody .Nastepnie dodałam trochę ketchupu i dodatkowo posypałam wszystko oregano Bułeczki nadziałam piersią z pieczarkami .dodałam mozzarellę ,ogórki kiszone i szczypiorek9 ( czyli nasz ulubiony zestaw dodatków )

Wyszło mi siedem bułeczek + 2 małe pizze

 

Pyszna i błyskawiczna

Szatkujemy kapustę ,ugniatamy razem z solą ( jak puści sok odlewamy),dodajemy kilka płatów papryki konserwowej (pokrojonej w kosteczkę)i kawałek białej części pora bardzo drobno pokrojonej

Sos : oliwa z oliwek+kilka łyżek zalewy z papryki (  ilość zależy od gustu ) .Dodajemy suszoną lub świeżą natkę i,trochę ostej papryki i pieprzu .Zalewamy kapustę sosem ,mieszamy i zajadamy

czwartek, 13 grudnia 2012

Przepis pochodzi z gazety Pani Domu niestety nie wiem z jakiego numeru ,czy roku ,bo mam wyrwaną tylko kartkę .Kiedyś dawno ,bardzo dawno temu robiłam podobny .Był bardzo popularny 

Potrzebujemy :

opakowanie mleka w proszku ( 40 dag ,nie granulowane ) - u mnie z Mlekowity 

25 dkg masła 

szklanka cukru 

cukier waniliowy 

1/2 szklanka wody 

6 łyżek kakao 

10 dkg biszkoptów 

10 dkg orzechów ( ja dałam włoskie ,laskowe i świstaszki 

5 dkg rodzynek 

kieliszek rumu ( 40 ml ) do namaczania rodzynek - pominełam 

Do dekoracji : 10 dkg orzechów włoskich i 4 łyżki cukru - pominełam ,bo ileż kalorii można ładowac 

1.Masło ,cukier,cukier waniliowy i wodę umieścic w garnku .Ogrzewaj na wolnym ogniu ,nie przerywając mieszania ,aż składniki się połączą .Odstaw z ognia .Dodaj mleko w proszku ,kakao i dokładnie wymieszaj .

2.Biszkopty pokrusz na grubsze kawałki i dodaj do masy .Wsyp uprażone na sucgej patelni orzechy i namoczone w rumie rodzynki .Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie folia ) do formy keksowej .Chłódż 3-4 godziny

3.Wyłóż na półmiesek 

Przygotuj karmel : na patelni roztop cukier ,dodając 2-3 łyzki wody .Włóż połowki orzechów ,wymieszaj ,aby równo pokryły się karmelem .Ostudz do temperatury pokojowej i ułóż na wierzchu bloku czekoladowego 

Przygotowanie - 25 minut ( + chłodzenie 3-4 godziny- wystawiłam na balkon i po godzinie był gotowy ) ) 

Porcja około 375 kcal( pyszna i ogromna porcyjka kalorii )

Tu w oryginale

niedziela, 09 grudnia 2012

Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu .Szybkie i jak to bywa w prostocie siła i smak .Jest po prostu pyszne i co również ważne szybko się robi 

Potrzebujemy : 

2 i 1/2 szklanki mąki 

3/4 szklanki cukru 

3/4 szklanki mleka 

3/4 szklanki oleju 

4 jajka 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

cynamon 

cukier waniliowy 

jabłka - 5 sztuk lub inne ulubione 

Kawałki czekolady lub jakieś chrupki  - ja tym razem dałam dwie gaście musli crunchy z Lidla z kawałkami czekolady ,rodzynkami i orzechami 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ,dodajemy mleko ,następnie olej .Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .Delikatnie mieszamy .Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i oprószamy cynamonem .Możemy je wymieszac z ciastem ,albo ułożyc na cieście .To samo z chrupkami 

Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 35 minut .Smacznego 

czwartek, 06 grudnia 2012

Kolejna wariacja na temat  drugiego życia rosołu .Znowu trochę zostało więc musiałam  coś z nim zrobic .Prosta ,szybka i bardzo smaczna .Szczególnie lubiana  przez moją drugą połowę .Do pozostałego aromatycznego rosołku dodałam trzy ziemniaki pokrojone w słupki ( czasami daję makaron jak zabraknie pyrek ),do tego kilka boczniaków pokrojonych w paski + dwie posiekane szalotki .Całośc gotowana do miękkości i doprawiona pieprzem ,suszoną pietruszką ( można oczywiście dodac świeżą ) ,zabielona śmietaną .Dla męża specjalny dodatek w postaci wędzonego boczku 

Z małą ilością śmietany dla męża 

 

Ja tam lubię trochę więcej 

 

Dzień wczesniej smażone boczniaki ( panierowane jak kotlety tj jajko wymieszane z odrobiną śmietany ,z dodatkiem sosy sojowego ) .Boczniaki posolone i popieprzone Do tego sos szczypiorkowy ( ostatnio .szczególnie moje dziecie używa go do wszystkiego -prawie ) tj śmietanapól na pół z majonezem ,sól ,pieprz i szczypiorek .Boczniaki doprawiam też przyprawą do mięsa i oszukują smakiem   jak mięsne

No i paczka boczniaków poszła 

17:03, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (18) »
środa, 05 grudnia 2012

Bardzo proste ,szybkie ,i pyszne .Może stanowic dodatek do obiadu ,albo samodzielne danie .Smakuje nawet mojemu synowi który nie jest amatorem boczku ,ani jego smaku .Możemy zrobic ze świeżego bobu ,o i ile mamy do niego dostęp ,lub z mrożonego .Ja korzystam z mrożonego ,co nic mu oczywiście nie ujmuje ,jest prawie tak samo dobry jak świeży .

Gotujemy bób do miękkości ,studzimy i obieramy.Na patelni podsmażamy wędzony boczek( mały kawałek ) pokrojony w jak najdrobniejszą kosteczkę ,następnie dodajemy posiekane dwie szalotki .Chwilę podsmażamy .Doprawiamy do smaku wg uznania ( ja daję zawsze po łyżeczce ,łyżce każdego z sosów ,czasami nawet więcej ,w zależności od ilości bobu ) tj sosem sojowym dobrej jakości ,sosem rybnym , octem ryżowym ,pieprzem .Dodajemy bób ,chwilę smażymy .Całośc posypujemy płatkami ostrej papryki lub ostra papryką w proszku 

Niby nic a bardzo dobre 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino