Tysiące pasji i uspokojeń
wtorek, 24 grudnia 2013

ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM SPOKOJNYCH ŚWIĄT .

NIECH CZAS ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA BĘDZIE CZASEM MIŁOŚCI,SPOKOJU ,PRZEBACZENIA ,POCZĄTKIEM NOWEGO .

NOWEGO GESTU ,SŁOWA ,SPOJRZENIA .

CZŁOWIECZEŃSTWA W PEŁNYM TEGO SŁOWA ZNACZENIU .

ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO 

                                                                                                     LUTKA 

22:27, lutka40 , inne
Link Komentarze (12) »
sobota, 21 grudnia 2013

Przepis pochodzi z książki NOWE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI 

To ciasto utwierdziło mnie ,że jednak bliższa w smakach ,gustach jest dla mnie siostra Aniela .Nie powiem ciasto jest dobre ,nawet bardzo dobre ale przesadziste we wszystkim .Wychodzi ogromnych rozmiarów ,i mimo tego że składniki są prawie dietetyczne ,to kawałek jest tak syty ,że długo nie chce się sięgnąc po następny .No znam łasucha ,któremu to całkowicie nie przeszkadza ,wręcz przeciwnie .Jak dla mnie świetnie by smakował bez biszkoptu ,z samą galaretką i owocami .

W sumie polecam

Składniki na biszkopt 

6 jajek 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie :

Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier ,żółtka ,makę z proszkiem do pieczenia .Pieczemy ok 30-40 minut w temp 170 C

 

Składniki na masę :

6 dkg żelatyny ( ja dałam sześc łyżek ) 

4 łyżki cukru ( ja dałam 5 cukru pudru )

1 litr naturalnego jogurtu 

1 puszka brzoskwiń 

herbatniki 

Wykonanie : 

Żelatynę rozpuścic w niewielkiej ilosci przegotowanej wody .Brzoskwinie zmiksowac wraz z sokiem na jednolitą masę ,dodac połowę rozpuszczonej żelatyny ,wymieszac i tężejącą masę wylac na biszkopt ,wstawic do lodówki .Jogurt połączyc z cukrem ,roztrzepac ,dodac drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i wylac na masę brzoskwiniową .

Herbatniki ułożyc na tężejącej masie jogurtowej .Herbatniki można nasączyc spirytusem.Zamiast herbatników na masę jogurtową można wylac tężejącą galaretkę .Wierzch ozdobic polewą czekoladową 

Polewa taka jak tu : 

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/02/Pyszne-ciasto-Biszkopt-4-jajka-1-szklanka-cukru.html

Moje maleńkie uwagi 

Ja rozpuszczałam żelatynę dwa razy po trzy łyżki w niewielkiej ilosci wody .Jak jedna masa zastygła ,dopiero robiłam drugą .Biszkopt koniecznie trzeba czymś nasączyc .Delikatnie ,ale trzeba ,żeby za sucho nie było .Jeśli już zdecydujemy się dac herbatniki warto je ocipinkę nasączyc .( u mnie w soku brzoskwiniowym ) Polewa nie może byc raczej kupna ,bo robi się twarda i wtedy ciężko ciacho z herbatnikiem zgrabnie pokroic .

 

To wszystko ,a teraz życzę smacznego 

środa, 18 grudnia 2013

Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata ( Argentyna ) 

Robiłam już różne mięsiwa w mleku ,a teraz padło na polędwiczkę .Szczerze powiem ,że przepis taki sobie .Mężowi smakowało ,mnie niby też ,ale mięsko aż się prosiło o jakiś smaczek .Niby tam był lekki cebulki i czosnku ,ale jak dla mnie całośc wyszła za mdła i delikatna .Nie powiem z sosem chrzanowym smakowała idealnie ,ale tak już solo to i tak i nie .Maruda jestem i tyle .Dla osoby która lubi delikatne potrawy ,czy wręcz musi je jeśc to polecam .Poza tym jest mięciutka ,wprost rozpływa się w ustach .Ja trzymałam ją w piekarniku trochę krócej niż podane w przepisie .Zamiast 2 godzin , było 1,5. Łatwo daje się kroic w zgrabne pasterki ,nie rozwala się .

Tak zalac ją jakąś pyszną galaretą,tak na ostro .Oj byłoby pewnie dobre !

Przepis podaję w oryginale ,ze swoimi małymi zmianami w nawiasach 

Składniki : 

1 kg polędwiczek ( u mnie jedna tak +- 45-50 dkg 

5 szklanek pełnego mleka ( nie odmierzałam ,tylko wlałam tak ,żeby mięsko było przykryte )

1/4 szklanki soku z cytryny ( ja dałam dwie łyżki )

1 posiekana cebula 

1 posiekany ząbek czosnku ( dałam dwa duże ) 

3 łyżki masła 

sól ,grubo mielony pieprz 

Włóż mięso do brytfanny ( naczynie żaroodporne u mnie ) ,polej mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny .Przykryj ściereczką i odstaw na noc do lodówki .Po wyjęciu z mleka osusz mięso papierowym ręcznikiem ,natrzyj solą i pieprzem ,usmaż na maśle z każdej strony .Ponownie włóż do mleka .Na maśle pozostałym na patelni zeszklij cebulę i czosnek .Dodaj do mięsa w brytfannie ,wstaw do piekarnika .Piecz 2 godziny bez przykrycia w temp  175 C

wtorek, 17 grudnia 2013

Przepis świeżutki ,pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - wydanie specjalne Tradycyjne Ciasta 12/2013

Znowu wyszedł mi ciut mizernie ze względu na wysokośc ,w porównaniu ze zdjęciem oryginału ,ale co tam .Grunt ,że wyszedł pyszny ,mięciutki ,lekko kwaskowy .Pychota !Ciasto bardzo smaczne ,a ten krem - super !

Koniecznie muszę sprawic sobie mniejszą blaszkę na to ciacho ,wtedy dół będzie wyższy i wtedy ilośc kremu nie będzie większa od ciasta .

Przepis jak zwykle podaję w oryginale 

Składniki : 

1,5 szklanki mąki 

3 jajka 

2/3 szklanki cukru 

2/3 szklanki pomarańczowego napoju gazowanego 

1/3 szklanki oliwy 

2 łyżki kakao 

czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

5/6 dużych jabłek 

polewa czekoladowa 

Krem : 

3 żółtka 

1 szklanka cukru pudru 

2 kubeczki serka homogenizowanego ( ja dałam Danio z kawałkami czekolady ) 

kostka masła lub margaryny ( ja dałam masło ) 

łyżka żelatyny ( dałam 1,5 ) 

Przygotowanie : 

1.Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier .Mieszając ,dodajemy żółtka ,mąkę z proszkiem ,napój ,oliwę i kakao 

2.Jabłka obieramy ,kroimy w ósemki ( ja pokroiłam w kostkę ).Na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę ( 31*23) wylewamy ciasto ,i układamy jabłka .Pieczemy 30 minut w 180 C.Studzimy 

3.Przygotowujemy krem : żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody .Masło ucieramy z cukrem i żółtkami ,dodajemy po łyżce serka .Mieszamy z letnią żelatyną 

4.Krem wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy lub wyciskamy szprycą .Polewą robimy esy - floresy .Schładzamy .

Poszłąm na totalną łatwiznę i użyłam gotowej polewy - błąd .Wielki ! Jak zwykle robi się twarda i jest mało smaczna .

Pycha ! 

Szybko się  robi ,świetnie smakuje .Tylko kilka  składników  i już 

Potrzeba :

ciasto francuskie 

białą kiełbasę 

cebulę 

sól ,pieprz , sos sojowy jasny ,żółtko ,trochę mleka ,ziarenka czarnego sezamu .

Kiełbasę gotuję około 10 minut ( odstawiam do ostygnięcia i ściągam flaka ).Dużą cebulę podsmażam ,doprawiam solą ,pieprzem i sosem sojowym .Również odstawiam do wystygnięcia .Ciasto francuskie kroję  na  pasy,o szerokości trochę większej niż kiełbasa z farszem  .Kładę na nie białą kiełbasę i cebulkę .Zawijamy cukieraska ,albo inne dowolne kształty .Dokładnie przyciskam złączenie ( dociskając np widelcem ) .Smaruję żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka .Końce lub całośc posypujemy sezamem .Wkładam do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy do zrumienienia .Świetnie smakuje z błyskawicznym sosem chrzanowym .Do garczka wkładam kilka łyżeczek ostrego chrzanu ,dolewam trochę śmietany kremowej .Doprawiam solą i pieprzem .Chwilkę podgrzewam i gotowe 

Świetnie smakuje jako przegryzka do zupy krem ziemniaczanej z dodatkiem chrzanu 

sobota, 07 grudnia 2013

Przepis wycięty z jakiejś gazety ,nie wiem kiedy i z jakiej .

Bardzo prosty i szybki placek .Bez szału jakiegoś ,ale jest naprawdę bardzo smaczny .Mało słodki ,nie mulący ,mięciutki z niby to budyniem na dole .Przepis jest na tortownicę 24 cm ,ja robię w 28 i ciasto jest ciut niskie .

Przepis podaję w oryginale 

 

Składniki : 

6 jabłek 

5 łyżek cytryny ( daję dużo mniej ) 

1/2 kostki masła 

1 szklanka cukru 

1 opakowanie cukru waniliowego 

5 jajek 

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 

3 łyżeczki proszku do pieczenia 

3łyżki śmietany kremówki 

1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 

1 torebka budyniu waniliowego z cukrem 

5 łyżek rodzynek ( pomijam ) 

1.Jabłka obierz ,oczyśc ,pokrój na kawałki .Skrop je sokiem z cytryny ( daję bardzo mało ,albo wcale ,bo mam kwaskowe jabłka ) .Masło utrzyj z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym .Wbij 3 jajka .Mąkę z proszkiem dodaj do ucieranej masy .Dolej śmietanę kremówkę.Wymieszaj ciasto mikserem ( ja wszystko robię w makutrze ) .Tortownicę wyłóż pergaminem .Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto .Rozłóż jabłka ,wciśnij je w ciasto .Piecz 15 minut w temp 180 C 

2.Kwaśną śmietanę wymieszaj z resztą jajek ,proszkiem budyniowym oraz pozostałym cukrem ( ja ucieram w makutrze cukier z jajkami i budyniem ,na końcu dodaję śmietanę ) .Polej tym ciasto .Piecz je dalej 50 minut .Na 15 minut przed końcem wierzch posyp rodzynkami ( pomijam ) 

Smacznego !

wtorek, 03 grudnia 2013

http://comidoporservido.blogspot.com/2012/12/ramo-de-tulipanes-tomatitos-pera.html

http://bucatariaparadis-ro.blogspot.com/2013/04/menu-de-paste-2013.html

Powyżej można zobaczyc pełne ,smakowite tulipanowe bukiety .Zernknijcie bo są po prostu urocze .Można cudownie ozdobic stół ,na małym lub większym przyjęciu .Podac ukochanemu na śniadanie lub kolację .Poza tym blogi są przepięknie prowadzone ,i tak smakowite ,że kiedy na nie wchodzę robię się bardzo ,bardzo głodna 

Z kolorami też możemy powariowac .Żółte pomidorki nadziac np serkiem wymieszanym z czarnymi oliwkami ,pastą z jajka ,szpinakiem .Można pół na pół twarożkiem i twarożkiem ze szpinakiem .Możemy użyc serka topionego ,zwykłego twarożku lub jak ja serkiem typu fromage o smaku czosnkowym .Wszystkie te propozycje wypróbowałam ,wszystkie zawsze budziły zachwyt .Tylko jakoś nigdy nie miałąm sposobności ,żeby je Wam pokazac ,bo goście tuż ,tuż , a to ktoś zjadł połowę ,a to diabeł nakrył ogonem aparat .Dłużej nie ma co czekac .Pokazuję swoje mizerotki ,ledwo ostałe z kolacji  ,ale co tam pomysł się przecież liczy ,a nad estetyką można samemu na spokojnie popracowac .

Wykonanie jest banalnie proste : pomidorki nacinamy( góra na krzyż ,a da dole robimy dziurkę )  i faszerujemy - świetnie sprawdzi się wyciskarka do tortów i kremów z mała końcówką ( oczywiście przy gładkim serze ) ,można również nakładac małą łyżeczką .Jako łodyżki najlepiej sprawdzają się te od natki pietruszki ,od szczypioru są zjadliwe ,ale ciężko je wcisnąc 

 Życzę smacznego 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino