Tysiące pasji i uspokojeń
poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pyszne ,kruche ,cudowne .Polecam 

Przepis pochodzi z:

http://basinepichcenie.blox.pl/2013/10/Ciasteczka-czekoladowe-z-czekolada-karmelowa.html

Składniki :

 

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka masła ekstra

cukier waniliowy

1/3 szklanki cukru

1 jajko

1 (kopiasta) łyżka gorzkiego kakao

1 łyżka kokosu

czekolada karmelowa (oczywiście można zastąpić inną)

Masło ,cukier ,cukier waniliowy oraz jajko ucieramy .Następnie  dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kokosem ,oraz kakao ( ja masę wyrabiałam w makutrze )Dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę .Dokładnie mieszamy .Małą łyżeczką wybieramy ciasto i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ,lekko je spłaszczając .Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości ( trochę się rozlewają )
Wkładamy do nagrzanego do 170 /180 C piekarnika i pieczemy 12-15 minut 

Studzimy na kratce 

PYYYYYYYCHHHHA !!!

Jedna sierotka ostała się do foto 

Cudownie mięciutkie ,słodkie ,delikatne .Polecam 

http://www.slodkastrona.com/2014/04/biszkoptowe-babeczki-muffinki-z-budyniem.html

Przepis podaję w oryginale 

Babeczki :

4 jajka ( żółtka i białka osobno )

cukier waniliowy 

8 łyżek cukru

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

1 łyżka mąki tortowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Budyń waniliowy lub inny ulubiony 

Budyń przygotowac wg instrukcji na opakowaniu ( masy pozostanie dużo )

Babeczki :

Piekarnik nagrzewamy do 175 C

Mąki przesiewamy .Oddzielamy żółtka od białek .

Do ich zrobienia możemy użyc mikser jak autorka lub jak ja zwykłą trzepaczkę .

Ubijamy białka na sztywno ,następnie powoli najlepiej po jednej łyżce dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym .Następnie dodajemy po jednym żółtku ,a następnie obie przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia 

Do papilotek umieszczonych w formie do muffinek wkładamy po łyżce masy biszkoptowej ,następnie pół łyżeczki budyniu ,a na niego kolejną warstwę biszkoptu .

Pieczemy około 12 minut w temp 175 c i studzimy w piekarniku .Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy .

sobota, 06 grudnia 2014

Pyszny dodatek do herbaty ,drinków ( robiłam wódeczkę cytrynową - mniam ) deserów.Świetnie smakuje jako napój z wodą  .Konsystencją przypomina troszkę lekko tężejącą galaretkę .Niezbyt słodki ,lekko kwaskowy ,no i własnej roboty .

Polecam szczerze .Nigdy już nie sięgniecie w sklepie po sztuczne cytrynki ,czy wódeczkę 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 12/2012

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

skorka z jednej cytryny 

1 kg cukru 

1 i 1/2 kg cytryn 

1.Cytryny sparzyc ,przekroic na pół,a następnie wycisnąc sok i wlac do garnka ( ja przelewałam przez sitko ).Do zawartosci naczynia wrzucic skórkę ,wsypac cukier ,starannie wymieszac i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,cały czas mieszając 

2.Garnek zdjąc z ognia ,usunąc skórki oraz ewentualne szumowiny ,a następnie sok ponownie doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,od czasu do czasu mieszając 

3.Jeszcze gorący sok przelac do butelek lub słoików ,po czym dobrze zakręcic ( syropu nie trzeba pasteryzowac) 

Wyszły tego dobra 2 słoiki  750 ml -koszt nie przekroczył 9 zł 

piątek, 05 grudnia 2014

Przepis pochodzi z:

http://fascynacjasmakiem.blogspot.com/2014/11/rolada-z-jabkami.html

Pyszna ,łatwa i co najważniejsze szybko się robi .Polecam 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki na ciasto 

3 jajka 

2 łyżki cukru 

3 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

16 g cukru waniliowego 

Nadzienie :

4 jabłka ( bądz słoiczek jabłek przygotowanych na zimę )

galaretka cytrynowa 

szczypta cynamonu 

Oraz cukier puder i cukier waniliowy 

Przygotowanie :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia .Białka oddzielamy od żółtek i bijamy na sztywną pianę ,następnie dodajemy po jednym żółtku ,kolejno wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy .

Blachę 28x34 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nie ciasto .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 10 minut 

Przygotowujemy czystą ściereczkę ,obsypujemy cukrem waniliowym ( pominęłam )Gotowy ciepły biszkopt  wykładamy na ściereczkę i zawijamy roladę wzdłuż dłuższego boku .Odstawiamy do ostygnięcia .

Jeśli nie mamy gotowych jabłek ,obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach,przekladamy do garnka i gotujemy aż zmiękną .Możemy dosłodzic cukrem ,jeżeli jabłuszka są kwaśne .Następnie dodajemy galaretkę w proszku ,cynamon wszystko razem mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia ( ja teraz kiedy jest przymrozek  wystawiam na balkon ,masa szybko tężeje )

Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłe jabłka ( ja dałam już prawie ściętą masę )i zawijamy w roladę .Moja już była gotowa do spożycia ,ale jak nałożymy ciepłe to tak jak pisze autorka ,zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki .Obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy 

SMACZNEGO !

Pomysł zgapiony z :

http://nevininyemekleri.blogspot.com/2014/02/ispanakl-cicek-pide.html

Kształt taki sam jak w przepisie na pizzę coronę którą zamieściłam jakiś czas temu .Nadzienie jest tylko inne .Jak zwykle zrobiłam ciasto drożdżowe ze swojego sprawdzonego przepisu .Na nadzienie dałam szpinak mrożony ,który po rozmrożeniu ,pogotowałam do czasu odparowania wody ,doprawilam czosnkiem przeciśniętym przez praskę ,gałką ,solą i pieprzem.Ciasto posmarowałam delikatnie sosem czosnkowo szczypiorkowym na to szpinak ,ser wędzony biały ,papryka konserwowa i do piekarnika 

Wyszły jeszcze rogaliki 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino