Tysiące pasji i uspokojeń
niedziela, 27 marca 2011

soczek z buraków gotowy i prawie na wykończeniu . Super

 

Chińszczyzna po mojemu

Jedna częśc robiona jest z kurczaka , druga z karkówki .Pozostałe skladniki nie róznią się  .

Potrzebujemy : 30dkg karkówki ( jedna pierś z kurczaka ) ,kawalek papryki czerwonej , 2 marchewki , biała część pora , 2 czerwone papryczki piri kawałek kapusty białej , grzybki mum, parę pieczarek ,sos sojowy , przyprawę do dań chińskich , czerwoną pastę curry ,pieprz ,paprykę ostrą ,czosnek ,ziarno sezamu , kielki bambusa ,

Mięso posypujemy przyprawą do dań chińskich , dodajemy 2- 3 łyżeczki pasty czerwonej curry, trochę pieprzu , papryki, imbiru mielonego  .Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Podsmazamy mięso , dodajemy wszystkie warzywka pokrojone w słupki ( oprócz pora )  i grzybki. Na samym końcu dodajemy pora i kiełki ,sosu sojowego  posypujemy sezamem i łączymy z makaronem .Smacznego

 

 

Placek biszkoptowy z jabłkami .

Najprostsze , najszybsze ciasto pod słońcem .

Potrzebujemy : cztery jabłka ,cztery jajka, szklankę mąki ,3/4 szklanki cukru , cukier waniliowy, lyżeczkę proszku do pieczenia , masło i bułkę tartą do wysmarowania i wysypania formy .

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  utrzeć mikserem na puszystą mase .Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Wylać ciasto do formy .Ulozyć jabłka na cieście , zanurzając je mniej więcej do polowy .Piec okolo 30 minut w temperaturze 180C. Na koniec można posypać cukrem pudrem .Smacznego

 

piątek, 25 marca 2011

Spacer po Szczecinie -ulubione miejsca i zabytki

Szczecin - moje miasto a w nim : Brama Królewska

Brama Królewska znajduje sie przy pl.Hołdu Pruskkiego .Powstała na  miejscu dawnych murów miejskich.Jak głosza napisy łacińskie wzniesli ją Prusacy z okazji zajęcia miasta  w latach 1725-27 r.Wzniesiona w stylu barokowym według projektu Gerharda Corneliusa von Wallrawe.Pierwotnie nosiła nazwe Anklamskiej lub Nakielskiej.

Pięknie prezentują się szczyty bramy stworzone przez nadwornego rzeżbiarza króla pruskiego Fryderyka Wilhelma I- Bartholomego Damarata przedstawiajace Marsa, Herkulesa ,panolium,orła pruskiego  .Brama jest również przyozdobiona rzeżbionymi elementami oręża,zbrojami ,sztandarami ,tarczami Na zachodniej elewacji widnieje tablica poświęcona Dezyderemu Chłapowskiemu - uczestnikowi kampanii napoleońskich i powstania listopadowego.W 1833 r odbył kare twierdzy w forcie " Prusy ' w Szczecinie

W 1994r przeprowadzono renowację Bramy ( znajduje sie w rejestrze zabytków)

Z CIEKAWOSTEK : Pamięta ktoś film Młode Wilki ? Kilka scen było kręconych wlaśnie w Bramie Królewskiej

Piękna tego zabytku nie odda żadna fotografia a tym bardziej amatorska  .To trzeba zobaczyć.Pośrod zgiełku ,kurzu ,tysięcy samochodów znajduje człowiek taką perełkę .

Bratki - czyż nie są piękne

 

Pieczona biała kiełbasa - znowu proste danie na obiad i kolacje

Przez wiele lat jedliśmy bialą kiełbasę albo w żurku ,albo gotowną tylko w wodzie z chrzanem .Czemu nie mam pojęcia . Teraz bardzo często piekę bialą kiełbaskę posypaną ostrą papryką lub pieprzem kajeńskim ,majerankiem ,odrobiną vegety. Na to kładę pokrojoną cebulę .Wsadzam do naczynia żaroodpornego i do nagrzanego  piekarnika 160 c na okolo 25 minut .Wygląda niezbyt apetycznie ale smak wszystko wyrównuje ,Pyszne

Najszybszy obiad na świecie  a jaki dobry

Pierś z kurczaka posypałam przyprawa do kurczaka z Prymata ,dodatkowo  kurkuma .Chwilę podsmażylam ,dodałam pieczarki .Razem podsmażyłam .Na koniec dodałam ser gouda pokrojony na kawałki i szczypiorek i połączyłam z żóltym makaronem ugotowanym z łyżeczką kurkumy .

Kurkumę dodaję ostatnio gdzie się da .Podobno w połączeniu z pieprzem albo ostrą papryką ma działanie przeciwnowotworowe . Wierzyć czy nie ? Napewno nie otruję się a smak bardzo nam przypadł do gustu , a i kolor też niezły  ,nadaje potrawie wyrazisty i intensywnie żółty kolor

 

Twarożek

Dzisiaj na odchudzone śniadanko zrobiłam sobie twarożek z dodatkiem pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki , pomidora , odrobiny czerwonej cebuli i szczypiorku + przyprawa do pomidorków którą oprócz kurkumy sypie prawie wszędzie ( przypasowała mi ). Proste jak drut  , ale śniadaniowo mnie zaspokoiło .

czwartek, 24 marca 2011

Kolorowa surówka

Bardzo dobra ,wyrazista w smaku,dla lubiących ostrzejsze smaki super pasuje do każdego mięska

Potrzebujemy : kawalek poszatkowanej kapusty białej  ,startą na tarce marchewkę ,kawałek czerwonej papryki pokrojonej w małą kosteczkę +1 lub 2 papryczki piri - piri ,3- 4 pomidorki koktajlowe ,fioletową cebulę ,kawałek białej części pora ,szczypiorek ,sól , pieprz ,  ,przyprawę do pomidorów ,trochę oliwy i octu winnego .Wszystko razem mieszamy i na samym końcu dajemy trochę kurkumy

 

 

środa, 23 marca 2011

Kwas buraczany

Wyśmienity kwas zarówno do picia ( dla zdrowotności i niech schowają się wszystkie sklepowe jedno czy wielodniowe soki z buraków ) jak i do barszczu .W  związku z tym ,że jestem totalnym beztalenciem jeżeli chodzi o ciasta drożdzowe i wypieki chlebowe lub tym podobne ,szukałam właśnie takiego przepisu który nie wymagałby dodatku skórki chleba , nie chciałam dodawać kupnego.Mimo zapewnień sprzedawców ,że chlebek jest na zakwasie naturalnym zawsze wszystko pleśnialo aż do obrzydzenia .Pewnie inaczej byłoby właśnie z chlebem który robi się samemu .No ale cóż pomarzyć dobra rzecz.Dlatego tym bardziej cieszę się ,że znalazłam ten przepis który pochodzi ze strony http://www.kuchnia-kuchnia.pl

Potrzebujemy : 1 kg buraków ( ja daję podłużne)  ,4 ząbki czosnku ,1 łyzka soli kamiennej ,kilka ziarenek ziela angielskiego ,2 litry przegotowanej wody .

Obieramy buraki ,kroimy na cieńkie plasterki ,układamy w słoju lub innym naczyniu ( byleby nie był to metal) ,,zalewamy przegotowaną wodą z solą ( ostudzone )  ,dodajemy ziele angielskie ,czosnek pokrojony w plasterki.Mieszamy i odstawiamy na trzy dni w ciepłe miejsce .Po trzech dniach zlewamy do butelek i chowamy do lodówki ,albo robimy zupkę

Ten kwas robię bardzo często ,piję po dwie szklanki dziennie .Praktycznie nie trzeba go wogóle doprawiać ,ale ja lubię na ostro więc dodaje trochę swieżo zmielonego pieprzu ,trochę cytryny lub soku jabłkowego .Jest poprostu pyszny

wtorek, 22 marca 2011

Pyszna karkówka - podczas pieczenia unosił się taki zapach ,że wszystkim sąsiadom ślina ciekła .Mięsko jest poprostu pyszne,rozpłyawające się w ustach .Można podać na obiad ,jak również po ostygnięciu na kanapki .Bardzo polecam.

Przeepis ten dostałam kiedyś od znajomej i już na zawsze zzgoscił w naszym domu

Potrzeba : 2 kg karkówki najlepiej chudej i waskiej

Marynata:

1 szklanka oliwy ,10 ząbków czosnku ,1 łyżeczka pieprzu mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej , 2 łyżeczki vegety ,pół łyżeczki chilii, 1 ppzyprawa myśliwska ,kilka ziaren ziela angielskiego  i 1 marynata staropolska Kamis

 

Zagotowujemy wodę ,solimy .Wkładamy mięsko do wrzaej wody i gotujemy około 40 minut ma małym ogniu. Następnie pozostawiamy mięsko do wysygnięcia ( w tej wodzie) .Wyjmujemy , osuszamy  Nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na 2 dni .Mięsko kilka razy przewracamy.Po dwóch dniach pieczemy w nagrzanym do 160C piekarniku przez około 70 minut ,a jak mięso jest wysokie nawet do 120minut .Przez okolo 20 minut pieczemy pod przykryciem ,pozniej już bez.W  trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy tłuszczem  i pól szklanki wrzącej wody ( tak 20 minut przed końcem .

Poprostu pycha

poniedziałek, 21 marca 2011

Dla zdrowia i urody

Gotowy jednodniowy sok z marchewki połączyłam z świeżo wyciśniętym sokiem z dwóch pomarańczy i okolo 40 dkg zmiksowanych truskawek i trzema łyżeczkami miodu . Dobre i zdrowe ,może tylko trochę mało słodkie ,no ale przecież jestem na diecie

Nareszcie coś się dzieje w przyrodzie. IDZIE WIOSNA !!!!!!!!!

Serniczek brzoskwiniowy na zimno

Potrzebujemy : serek brzoskwiniowy, brzoskwinie ,4 galaretki brzoskwiniowe, szklanka mleka ,cukier,żelatyna

Przygotowujemy 2 galaretki według przepisu .Wstawiamy do lodówki .Na  zastygniętą galaretkę ukladamy polowę pokrojonych na cieńkie plasterki brzoskwini .

Gotujemy szklankę mleka z 5 lyżkami cukru .Ściągamy z gazu i dodajemy 3 łyżeczki żelatyny .Studzimy i wlewamy do serka Dokladnie mieszamy .Masę wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami i do lodówki. Po zastygnięciu wylewamy 2 pozostałe  galaretki i po zastygnięciu ukladamy brzoskwinie

Mało słodkie ,orzeżwiające .Pycha

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino