Tysiące pasji i uspokojeń
poniedziałek, 24 marca 2014

Przepis wycięty z jakiejś gazety 

Robię je często w formie kieszonek .albo wymyślam nowe formy np wielkiego pieroga lub w takiej postaci jak na zdjęciach .Bardzo proste,ale pyszne  .Ciasto to nic innego jak ciasto na kopytka ,ale nadziane pysznym farszem i podsmażone smakują wybornie jak na tak proste składniki .

Bardzo dobrze smakują z sosami . Ja najczęściej robię sos szczypiorkowy .Błyskawiczny i bardzo smaczny .Odlewam małą chochelkę z domowego rosołku ( wyrazistego w smaku ) ,dodaję dobrą śmietanę i sporo drobniutko pokrojonego szczypiorku .Doprawiam solą i pieprzem .Pycha !

Przepis podaję w oryginale ( moje zmiany w nawiasach )

Składniki :

40 dkg ugotowanych ziemniaków 

2-3 łyżki mąki ( zdecydowanie z mało - ja daję nawet do 10 w zależności od rodzaju ziemniaków )

1 jajko 

2 ząbki czosnku ( daję jeden większy )

10 dkg pieczarek ( czasami więcej )

1 łyżka masła

8 małych plasterków sera żółtego

olek do smażenia - można masełko wtedy są jeszcze lepsze

sól ,pieprz plasterki czerwonej cebuli do dekoracji ( pomijam dekorowanie cebulą ,ale siekam ją i podsmażam razem z pieczarkami )

natka 

 Sposób przygotowania 

1.Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo przepuśc przez maszynkę do mięsa .Do zmielonych ziemniaków dodaj mąkę oraz jajko .Wsyp sól i pieprz do smaku .Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę .Dobrze wyrób .

2.Pieczarki oczyśc ,posiekaj ,usmaż na maśle ( ja dodaję jeszcze cebulkę ) .Przypraw do smaku .Z ciasta ziemniaczanego uformuj 16 placuszków .Na połowie rozłóż ser oraz farsz pieczarkowy .Przykryj pozostałymi placuszkami i dobrze zlep brzegi 

3.Na patelni rozgrzej olej ( masło ) .Włóż przygotowane kotleciki i usmaż na rumiano z obu stron .Gotowe kieszonki z pieczarkami przełóż na talerz .Posyp plasterkami czerwonej cebuli.Podawaj z sałatką z sezonowych warzyw 

Tylko kapusta , fioletowa cebulka i przyprawy .Delikatna ,lekko kwaskowa .Pycha .

Z małej główki kapusty zrobiłam dwie w tym jedną na ciepło 

I. Pół główki bardzo cieniutko poszatkowałam ( im cieniej tym jest po prostu pyszniejsza,a przy tym dalej chrupka  ) .Posoliłam i pogniotłam trochę ,żeby ją zmiękczyc  . Polałam sosem : oliwa wymieszana z octem ryżowym ,doprawiona solą ,pieprzem i odrobiną cukru  .Sosik ma byc dośc kwaskowy .Odstawiłam do lodówki ,żeby się przegryzło 

II.Drugą połówkę poszatkowałam ,zalałam odrobiną gorącej osolonej  wody .Gotowałam do miękkości .Na patelni podsmażyłam pasek pociętego w kosteczkę boczku wędzonego ,a póżniej poszatkowaną fioletową cebulkę .Zawartośc patelni dodałąm do kapusty ,doprawiłam ,solą ,pieprzem i octem ryżowym 

I

II

Przepis podstawowy pochodzi z gazetki Przepisy czytelników 5/2011 .

Cudownie mięciutkie ,delikatne ,mało słodkie .Takie są z czekoladą ( u mnie z kropelkami czekoladowymi - zdjęcia brak ,nie zdążyłam zrobic ) .Wilgotne ,z nutką kwaskową są z dodadkiem wiśni .Polecam ,bo sa naprawdę pyszne i co mega szybkie w wykonaniu 

Przepis w oryginale 

Składniki : 

2 szklanki mąki 

3/4 szkalnki cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

2 jajka 

1 szklanka mleka 

100 g stopionego masła lub margaryny 

1 tabliczka gorzkiej czekolady ( ja daję opakowanie 100 g kropelek czekoladowych ) 

wiśnie z kompotu 

1. Mąkę wymieszac z cukrem ,proszkiem do pieczenia oraz solą .Dodac jajka ,mleko oraz przestudzony ,roztopiony tłuszcz .Składniki zmiksowac 

2. Gorzką czekoladę pokroic na małe kawałki ostrym nożem albo zetrzec na tarce o grubych oczkach ,po czym dodac do ciasta i starannie wymieszac .Ja dodałam wspomniane kropelki i odciśnięte z soku wiśnie 

3.Porcje ciasta nakładac do papierowych foremek do muffinek i wkłądac je do specjalnej formy .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 30 minut ( babeczki powinny się przyrumienic ) Podawac na ciepło lub zimno .

Przepis na 12 pysznych muffinek .

środa, 19 marca 2014

Całkiem ,całkiem .Powiem ,że nawet bardzo mi smakowały .Mam coraz większą niechęc do mięsa - więc może dlatego tak mi wszystko smakuje ? Nakręcam się czytając ,oglądając ,słuchając ,co to nasze mięsiwko zawiera i mam odrzut - jak stąd na Marsa.

Miałam  przy ich robieniu chwilę paniki i wkur.....czytaj zdenerwowania .Kaszka po dodaniu do mleka raptem zrobiła się tak gęsta ,że trudno było mieszac łychą ,ale póżniej było lepiej ,coraz lepiej .Końcowy efekt to puszystośc ,miękkośc - czyli jednak tak miało byc .Robiłam je pierwszy raz więc ciemnota totalna .Teraz będę już wielką mądralą i spokojnie będę mieszac - bez paniki 

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Swojska i Smaczna - wydanie specjalne 2/19-11- Poradnik Domowy 

Składniki : 

1,5 szklanki kaszy manny 

szklanka mleka 

5 dkg masła

4 jajka - 

2-3 łyżki mąki 

pęczek koperku 

sól ) od siebie dodałam pieprz )

Mleko zagotowac z połową masła i szczyptą soli ,do wrzącego wsypac kaszę i - mieszając ugotowac ,( mieszac szybko i zdecydowanie - robi się  taki lekko twardawy  glutek ) .Jaja wybic ,oddzielając zółtka od białek .Pozostałe masło utrzec na puch z żółtkami,a potem z kaszą na jednolitą masę ( najlepiej w makutrze ) 

Z białek i szczypty soli ubic  sztywną pianę ,połączyc posiekany koperek ,wymieszac .

Stolnicę posypac mąką ,wyłożyc ciasto ,nadac mu kształy wałka o średnicy ok 3 cm ,pokroic na kawałki,obtoczyc w mące ,uformowac pulpety .W rondlu zagotowac osoloną wodę( ja gotowałm w niewielkiej ilości pozostałego rosołku - mniam ),wkładac pulpety ,ugotowane wyjmowac łyżką cedzakową .

 Podawac na gorąco ,polane roztopionym masłem.

Świetnie smakują z jakimś zdecydowanym sosem .Ja zrobiłam z 3/4 papryki czerwonej ,cukinii ,ogórka kiszonego ( chwilę pogotowałam ) ,następnie dodałam przecier pomidorowy ,trochę ketchupu ,doprawiłam solą ,pieprzem ,ociupinką cukru ,ziołami prowansalskimi ,natką pietruszki ,ostrą papryka 

Przepis pochodzi z gazetki Mój przepis nr 2 lipiec 2009

Bardzo smaczna ,szybka i dietetyczna .Polecam 

Składniki : 

marchewka ( dałam dwie)

pietruszka ( średnia ) 

1/2 niedużego selera 

kawałek ( 10 cm pora ) 

50dkg boczniaków 

2 ziarna ziela angielskiego 

1/2 łyżeczki majeranku ( u mnie więcej ) 

cebula ( pominęłam)

przyprawa do zup ( można dac kostkę ,wykorzystac swój bulion )

starta gałka muszkatołowa ( ja miałam jeszcze trochę kupnej przyprawy do flaków ) 

2 liście laurowe 

łyżka masła ,łyżka mąki ( pominęłam ) 

Włoszczyznę oczyśc, ugotuj do miękkości w 1/5 litra osolonej wody ,odcedz ,pokrój w paseczki ,włóż do wywaru ( ja od razu pokroiłam w paseczki ) .Grzyby oczyśc ,pokrój w paseczki ,cebulę oczyśc ,pokrój w piórka ,włóż do wywaru razem z liściem i zielem .Gotuj 20 min( u mnie krócej ) ,przypraw do smaku przyprawą do zup ,imbirem ( u mnie  kawałek świeżego ,bardzo drobno posiekany ) ,majerankiem i gałką ( można przyprawą do flaków ,pieprzem ) 

Ja dodałam jeszcze ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )

Z masła i mąki zrób zasmażkę dokładnie rozprowadz w zupie ,zagotuj 

21:34, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 13 marca 2014

Przepis pochodzi z Przyjaciółki 27.02/12.03/2014 

Doskonały pomysł .

Proste ,pyszne i bardzo aromatyczne .Polecam .Możemy podac z jakimś delikatnym sosikiem ,ketchupem  ,surówką , w formie małych klopsików - mniam

Przepis jak zwykle w oryginale ,w nawiasach moje zmiany 

Od siebie dodałam trochę zmielonych ( w młynku do kawy )suszonych grzybków ,trochę szczypiorku i ser cheddar 

 

50 dkg pieczarek ( ja dałam 40 dkg )oczyśc ,opłucz ,zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj .Dużą cebulę pokrój w kostkę zrumień na 1-2 łyżkach masłą .Dodaj pieczarki  ,przesmaż mieszając ,a potem duś ,aż odparuje cały płyn .Dopraw solą i pieprzem ,ostudz ( ja dodałam troszkę sosu sojowego i suszone zmielone grzybki ) .Do pieczarek dodaj 1-2 ugotowane na twardo jajka ( dałam dwa ) ,jajko surowe i,namoczoną i odciśniętą kajzerkę .po 3-4 łyżki startego żółtego sera ( u mnie cheddar )i tartej bułki .Wyrób i dopraw .Z masy formuj kotlety kotlety ,panieruj je w bułce tartej i usmaż na oleju 

smacznego!

niedziela, 02 marca 2014

Pyszne ,proste ,bardzo sycące i tanie 

Pyrki to ideał .dający tysiące możliwości w tworzeniu i komponowaniu prostych i tych bardziej wyszukanych dań .Często robię takie nadziewańce które można znależc na blogu ,ale ten przepis jest inny ,więc podaję Wam ,do sprawdzenia i posmakowania .Polecam

Przepis w oryginale ,który pochodzi z małej książeczki Tiny - 120 domowych obiadów .Wydanie specjalne 1/2011

Składniki na 4 porcje 

2 cebule 

1/2 kg ziemniaków ( można użyc pozostałości z obiadu ) 

1 jajko 

15 dkg mąki + 1 łyżka 

1/2 kg kapusty kiszonej 

4 kiełbasy zwyczajne 

5 dkg kaszy manny 

po 2 łyżki oleju i smalcu 

1 łyżka kminku 

sól ,cukier 

Cebulę obrac ,jedną drobno posiekac i przesmażyc na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju .Dodac kiszoną kapustę i chwilę dusic ,doprawiając do smaku solą ,kminkiem oraz cukrem  . Nie wiem jak smakuje ,bo robiłam po swojemu .Podgotowałam w niewielkiej ilości wody ,dodałam kilka suszonych grzybków .Jak była już miękka ,doprawiłam pieprzem ,solą ,cukrem i sosem sojowym .

2.Drugą cebulę pokroic w plastry ,obtoczyc w 1 łyżce mąki i podsmażyc na smalcu na złoty kolor

Ja użyłam fioletowej cebulki ,którą posoliłam ,popieprzyłam i polałam odrobiną sosu sojowego .Jak wchłonęła sos  dopiero obtoczyłam ją w mące ( 1 łyżka to trochę za mało ) .Cebulka była przepyszna - mniaam !

3. Ziemniaki dokładnie umyc i ugotowac w mundurkach ,po czym obrac i przecisnąc przez praskę .Doprawic solą ,dodac jajko ,mąkę i kaszę mannę .Wyrobic ciasto .Ja dodałam jeszcze posiekany koperek .

4.Ciasto podzielic na 4 części .Rozwałkowac je na prostokąty o grubości ok 2 cm (można ukształtowac łapkami na blacie lub talerzu ).Owinąc nimi kiełbasy .Gotowac w osolonym wrzątku około 15 minut .Wyjąc i odcedzic 

Gotowe kluski pokroic na krążki o grubości około 2 cm i rozłożyc na talerzu .Udekorowac przysmażoną cebulą .Podawac z kapustą kiszoną 

Rada z książki ( moja też ) : do przygotowania potrawy można także użyc białej kiełbasy albo kaszanki - można też mielonym mięsem ,pieczarkami ,kawałkami piersi z kurczaka doprawionej przyprawą do kebaba+ papryka ,ogórek itp 

Ja tym razem zrobiłam trzy rodzaje : nadziane kiełbaską ( ściągnęłam skórkę ) nadziane parówką ( przekrojona ,w środku żółty ser i ajvar ) i solo bez dodatków .

Bardzo dobrze smakują podsmażane na patelni 

Polecam 

Co za głos !!!

JESZCZE TROCHĘ A BĘDZIE CIEPEŁKO 

sobota, 01 marca 2014

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis 9/2013 

Prosta ,bardzo smaczna szczególnie dla tych którym nie przeszkadza smaczek selera (znam takiego który się krzywił i zwijał ,ale całą miskę prawie zjadł ,coby się podobno nie zmarnowało !).Polecam 

Przepis podaję w oryginale

1/3 pęczka selera naciowego 

około 1/2 kapusty pekińskiej 

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku ( świetnie smakuje też z koperkiem - jedna i druga wersja przepyszna )

sos czosnkowy ( nie podany o jaki chodzi więc zrobiłam swój - śmietana ,ząbek czosnku ,sól ,pieprz ,kilka kropel soku z cytryny .Można użyc jogurtu naturalnego ,a wtedy będzie i dietetycznie i pysznie )

łyżeczka miodu palmowego ( pominęłam )

kilka kropek soku z z cytryny 

Przygotowanie : 

1.Selera kroimy w cienkie plasterki .Dodajemy tyle samo poszatkowanej kapusty.Mieszamy ze szczypiorkiem 

2.Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny i miodem .Polewamy sosem czosnkowym mieszamy 

Zamiast miodu palmowego ,możemy użyc 1/2 łyżeczki zwykłego miodu ( jest słodszy od palmowego ) 

Ja nie znoszę słodkiego posmaku w wytrawnych daniach ( poza maleńkimi wyjątkami ) więc nie użyłam żadnego z miodów 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino