Tysiące pasji i uspokojeń
wtorek, 30 kwietnia 2013

Też już tęsknicie za świeżymi warzywami i owocami ?Bo ja bardzo .Nie mogę się doczekac działkowych pomidorów ,truskawek ,cukinii itp .Jeszcze trochę muszę poczekac .

Dzisiaj proponuję Wam mizerię z młodziutkiej cukinii .Nie wiem czemu do tej pory jeszcze nie pojawiłą się na blogu .Jest przepyszna .Jak używam takiej działkowej ,wprost z grządki ,nie obieram ze skórki ,ze sklepowej tak .

Uwaga !- cukinia musi byc mała i świeża .Wtedy jest najlepsza 

Potrzebujemy : 

cukinię ( lub więcej w zależności od potrzeb )

sól 

pieprz 

kwasek cytrynowy lub cytrynę 

cukier 

śmietanę lub jogurt naturalny 

ewentualnie szczypiorek 

Cukinię myjemy ,obieramy ze skórki i kroimy na cieniutkie plasterki (im cieńsze tym lepsze ) .Solimy,pieprzymy  i zostawiamy na jakiś czas .

Robimy sos : śmietanę lub jogurt solimy ,pieprzymy ,delikatnie cukrzymy i dodajemy trochę kwasku lub sok z cytryny .Łączymy ze szczypiorkiem i wlewamy do cukinii .Mieszamy i zajadamy 

Smacznego!

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Przepis pochodzi z :

http://gotowanienawszystko.blogspot.com/2010/06/ciacho-z-kefirem.html

 

Polecam to pyszniutkie ciacho .Szybko się robi ( co u mnie ostatnio jest bardzo pożądane ) ,i mimo że nie jest zbyt efektowne w wyglądzie ,to zapewniam ,że w smaku jest przepyszne .Słodkie ,lekko wilgotne .Ot taki prosty domowy placuszek .Robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzi pyszne ,a im mniej owoców się da, tym wychodzi bardziej puchate

Przepis podaję w oryginale .Jedyna zmiana ,to zamiast jabłek dałam brzoskwinie w puszce i dwa jabłka 

Składniki : 

1 szklanka cukru 

2 szklanki mąki 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

4 jajka 

6 łyżek oleju 

szklanka kefiru 

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę .Żółtka miksujemy osobno z cukrem ,następnie dodajemy mąkę ,proszek ,olej i kefir 

Mieszamy wszystko z białkami .Wlewamy do formy i układamy na wierzchu owoce ( brzoskwinie z puszki  i jabłka pokroiłam w kosteczkę i oprószyłam mąką ) 

Pieczemy w temperaturze 200 C około 30-40 minut 


wtorek, 16 kwietnia 2013

Przepis pochodzi z gazetki Gotuj Krok  Po Kroku 3/2012.

Dobra,dobra ,nawet ciut więcej niż dobra( ????-) .Jadłam lepsze dlatego zachwytów specjalnych z mojej strony nie ma ,ale mąż zachwycony dodatkiem rodzynek .Polecam 

Składniki : 

300 g mąki 

120 g masła 

3 jajka 

sól 

1 łyżka cukru waniliowego 

2 łyżki kwaśnej śmietany 

1 łyżeczka skórki z cytryny 

1 kg kwaśnych jabłek 

50 g rodzynek 

po jednej łyżce soku z cytryny i mielonego cynamonu 

szczypta mielonych gożdzików ( pominełam ) 

tłuszcz do formy 

 

 

1.Mąkę przesiac ze szczyptą soli .Dodac miękkie masło ,50 g cukru ,cukier waniliowy ,3 żółtka ,oraz śmietanę .Szybko zagnieśc ciasto ,po czym podzielic je na dwie nierówne części .Większą schowac do lodówki ,mniejszą zaś do zamrażalnika ( u mnie trochę dłużej około godziny ) 

2. Jabłka obrac ,usunąc gniazda nasienne ,drobno pokroic w kostkę i skropic sokiem z cytryny ( dodałam sok z połowy pomarańczy bo zapomniałam kupic cytryny ),po czym podlac wodą oraz dusic na małym ogniu ,co jakiś czas mieszając.Gdy jabłka się rozpadną zestawic z ognia .Dodac rodzynki ,cynamon ,gożdziki oraz 100 g cukru .Ostudzic .Moje jabłka były bardzo wodniste ,dlatego też pod koniec dodałam budyń waniliowy wymieszany w niewielkiej ilości  wody .

3.Formę wysmarowac tłuszczem( pominełam bo używam papier do pieczenia ) i wyłożyc rozwałkowanym ciastem z lodówki .Wylepic nim też boki formy .Wyłożyc nadzienie .Całośc piec przez 30 minut w temp 180C .Białka ubic na sztywną pianę ze 150 g cukru i rozsmarowac na wierzchu upieczonego ciasta .

4. ciasto z zamrażalnika zetrzec na tarce o grubych oczkach wprost na bezę i piec jeszcze 20 minut ,aż wierzch się przyrumieni 

 

sobota, 06 kwietnia 2013

Miał byc jabłecznik z tej strony( polecam  z całego serca bo jest przepyszny )

http://tapenda.blogspot.com/2012/11/lekki-jabecznik_14.html

 

 Robiłam już to ciacho dwa razy i niestety z różnych przyczyn nie zrobiłam foto .Tym razem już ,już miał byc ,ale okazało ,że jakiś duszek wyjadł jajka i czekoladę ,a że wszyscy mieli lenia żeby iśc do sklepu ,to zrobiłam z tego co miałam .I powiem wyszedł przepyszny 

Biszkopt z tego przepisu

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/06/Ciasto-ananasowe-latwe-i-pyszne.html

czyli biszkopt :

4 jajka 

szklanka cukru 

szklanka mąki ziemniaczanej 

półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 

Ubijamy białka na sztywną pianę ,stopniowo dodając cukier i żółtka .Do gotowej piany delikatnie wsypywac mąkę ziemniaczaną połączoną z proszkiem do pieczenia .Połączyc i piec przez około 20 minut w temp 175 C

Masa jabłkowa : 

http://tapenda.blogspot.com/2012/11/lekki-jabecznik_14.html

Masa jabłkowa :

1 kg jabłek 

2 szklanki wody

1 szklanka cukru 

2 budynie śmietankowe rozpuszczone w 3/4 szklanki wody 

Ja od siebie dodałam trochę soku z cytryny 

Jabłka obrac i pokroic w kostkę .Zagotowac wodę z cukrem ,a następnie włożyc przygotowane jabłka .Gotowac wszystko około 5 minut ( od zagotowania ) ,a następnie wlac rozmieszane w zimnej wodzie budynie .Zagotowac wszystko mieszajac wszystko dokładnie .Gorącą masę jabłkową wylac na biszkopt i wyrównac .

Piankowa góra :

375 ml śmietany 30% mocno schłodzic .Ubic na sztywno ,pod koniec ubijania dodac pół szklanki cukru pudru ,a na koniec truskawkową galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody (ma byc  zimna i już prawie że zaczynająca tężec ) .Szybko ubijamy i wykładamy na ostudzone jabłka i wyrównujemy .Górę posypałam płatkami czekoladowymi 

 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino