Tysiące pasji i uspokojeń
czwartek, 31 maja 2012

Może być coś lepszego ,pyszniejszego ,rozkosznego od mięciutkiego biszkoptu ,kremówki puszystej i słodkiej ,w jednej warstwie o smaku capucinno czekoladowym ,słodkich polskich truskawek i czekolady ???????????

 Dla mnie jest to jedno z najbardziej lubianych ciast za rewelacyjny smak i szybkość w  wykonaniu .Tak na marginesie jest to przepis totalnie awaryjny ,bez zglądania po książkach ,zapiskach ,kartluszkach ,starych zeszytach czy blogach .Budząc mnie w nocy wyrecytuję go na pamięć 3*6+1.Czyli :

Biszkopt :

6 jajek

6 kopiastych łyżek mąki pszennej

6 kopiastych łyżek cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Łatwe do zapamietania

Oddzielamy białka od żołtek ,białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając   cukier.Powoli  dodawać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 175 c około 20-25 minut ( do suchego patyczka ).Studzimy

W czasie gdy biszkopt się piecze zabieramy się za bitą smietanę i truskawki .Ja używam śmietany 36 % trzymam ją mocno schłodzoną ,a przed użyciem wkładam na 10-15 minut do zamrażalnika ,gdy używam owoców dodatkowo dodaję żelatynę .Zwykle też do tego ciacha dodaję pól litra lub więcej kremówki ,ale tym razem dałam to co miałam w lodówce czyli 375ml

 Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno ,pod koniec dodając cukier puder ( ilość zależy od upodobań ,ja lubię dość słodkie więc dodałam 4 kopiaste łyżki ).W małym garnuszku z niewielką ilością mleka gorącego ( nie gotującego się ) rozpuszczam dwie łyczeczki żelatyny .Kiedy wystygnie łączę ze śmietaną i dzielę na dwie części .Do jednej dodaję 2-3 łyżki cappucinno o smaku czekoladowym Całość odkładam do lodówki .

Truskawki - 1 kg myjemy ,i kroimy na pół

Na ostudzony biszkopt kładziemy połowę truskawek ciut dociskając żeby puściły na biszkopt trochę soku .Na truskawki układamy ubitą śmietanę ,znowu truskawki i śmietanę o smaku cappucinno .Na górę ścieramny mleczną pyszną czekoladę .Gotowe

Wielki kawał kalorycznej rozkoszy po "" walce "" ocalony do szybkiego zdjęcia

środa, 30 maja 2012

Kolejny błyskawiczny sos .Pyszny ,aromatyczny .

Ma niewielkiej ilości masła podsmażamy cieniutko pokrojonego pora ( białą część ) .W rondelku do bulionu lub rozpuszczonej kostki dodajemy zawarość patelni ,dodajemy sól ,pieprz ,ostrą paprykę .Dodajemy śmietanę .Mozna również dodać odrobinę gałki muszkatołowej

11:45, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (10) »

Bardzo delikatny i sto razy lepszy niż kupny .Robi się go błyskawicznie .Najlepiej smakuje ze świezym groszkiem ,ale z powodzeniem można zastapić go konserwowym z puszki

Na patelni rozpuszczamy trochę masła ,dodajemy groszek ( u mnie konserwowy ) ,smażymy chwilę mieszając żeby każde ziarenko było obtoczone w maśle .Do rondelka nalewamy trochę bulionu ( albo rozpuszczamy kostkę np wołową ) ,dodajemy zawarość patelni .Całość doprawiamy pieprzem ,solą i śmietaną .Gotowe .Jak sos jest za rzadki zagęszczamy mąką .

11:37, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (12) »

Z mielonego ( tj u mnie wołowo / wieprzowe ,bułka namoczona w mleku i odciśnięta ,jajko ,podsmażona cebulka ,przyprawa do gyrosa )formujemy małe wałeczki ,zawijamy w szynkę lub cieńko pokrojony wędzony boczek.Smażymy lub grillujemy .Ja zdecydowanie wolę boczek ,mąż ostatnio wariuje z szynką .Mimo wszystko było pyszne ( no bo jak mielone może być nie smaczne ?)

Wiosenne ,delikatne w smaku ,po prostu pyszne

Kawałek młodej kapusty poszatkować jak najdrobniej( posolić troszkę ,zostawić na jakiś czas żeby puściła sok, a póżniej troszkę pognieść  ) ,dodać pokrojone drobno rzodkiewki ,dużo koperku .Do tego sos : trochę śmietany ,sół ,pieprz ,trochę kwasku lub soku z cytryny ,i cukru .Druga wersja z dodatkiem szczypiorku .

wtorek, 29 maja 2012

To nie sa lody jakich się można by się spodziewać ,to pyszna masa serowa o konsystencji i fakturze przypominająca lody ,stąd też pewnie i ich nazwa .Przepis pochodzi od mojej ulubionej autorki książek kulinarnych p .Małgorzaty Caprari - Robimy imieniny.Autorka nad przepisem dodaje taką uwagę ,że jest to świetny pomysł na spotkanie towarzyskie w czasie letnich upałów ( pod warunkiem oczywiście ,że spotkanie nie odbywa się wieczorową porą i nie są serwowane drinki ,bo jakoś takie połączenie wydaje mi się nie do przyjęcia ) .Rano ,czy przed południem jak najbardziej .Na tarasie w lekkich promykach słoneczka ,ze świeżą bagietką to jest to  

Kiedyś robiłam te lody bardzo często bo uwielbiał je mój syn ,a póżniej jak to bywa przejedliśmy się i przepis poszedł w odstawkę .Teraz znowu wraca do łask .Tym razem dodałam rzodkiewki ,za dużo rzodkiewek ,które puściły trochę soku  i konsystencja nie była tak zwarta jak potrzeba ,ale i tak obłędnie dobra ,delikatna ,puszysta ,kremowa chłodna ,po prostu bajka .Żaden serek nie umywa się do tych'' lodów ''

Potrzebujemy :

30 dkg tłustego białego sera ( takiego jak na sernik - ja daję wiaderkowy

20 dag naturalnego gęstego jogurtu - ja daję bałkański

3 łyżeczki żelatyny

pół szklanki śmietany kremówki

duża garść posiekanej zieleniny ( może być mieszana ) : szczypiorek ,bazylia ,koperek ,estragon itp co kto lubi

sól ,pieprz lub mielona papryka - ja daję wszystko  

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody ,a gdy napęcznieje podgrzewać na niewielkim ogniu ,stale mieszając ,dopóki się nie rozpuści .Ostudzić do temperatury pokojowej .Ser przetrzeć przez sito lub zmiksować z jogurtem dodać letnią żelatynę - ja daję zimną ( jak dajemy wiaderkowy można odstąpić od tej czynności )  ,posiekaną zieleninę i doprawić do smaku solą ,pieprzem .Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę ,delikatnie połączyć z masą serową i przełożyć do formy lub foremek  ( trzeba wyłożyć ją folią ) Przykryć folią i wstawić do lodówki pod zamrażalnik na 3 godziny ( ja zostawiam prawie zawsze na całą noc ).Przed podaniem wyłożyć na pólmisek i przybrać gałązkami zieleniny .Kroić na porcje jak ciasto ,albo z foremek wyciągnąć zgrabne babeczki 

 

 

niedziela, 27 maja 2012

Kolor tej zupy jest wstrętny ,nie ma co ukrywać wręcz obrzydliwy( mąż stwierdził,że wygląda jak po tygodniowych żołądkowo - dupnych sensacjach ) ,ale w smaku jest bardzo dobra

Zrobiłam z :

szklalnki fasoli czarnej ( namoczonej na całą noc i ugotowanej do miękkości )

Jak fasolka była prawie miękka dodałam pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki ,po pól papryki czerwonej i żółtej ,kilka grzybków mum ,parę pędów marynowanych z bambusa i paczkę mieszanki mrożonej chińskiej .Całość doprawiona przyprawą pięć smaków .

20:50, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (12) »

Pyszne ,aromatyczne ,i mało pewnie obiektywnie ,bo ja mielone to zawsze i wszędzie i pod każdą postacią .Moje ,cudzymi rękami robione ,zawsze mi smakują .Robię je zawsze przy okazji robienia kotletów mielonych .Tym razem zrobiłam z :

około 30 dkg mięsa

jednej cebuli

jajka

przprawy do gyrosa

bułki tartej

Do tego warzywka

Na oliwce z czosnku marynowanego podsmażyłam fioletową cebulę ,trzy ząbki czosnku z zalewy ,pół czerwonej i pół żółtej papryki,i posypałam suszonym oregano  .Dodałam trochę groszku zielonego ,garść świeżej bazyli i trochę pietruszki .Do całości dodałam ze dwie łyżki ketchupu ostrego ,trochę soli,pieprzu i ostrej papryki kilka pomidorków koktailowych

sobota, 26 maja 2012

Przepis pochodzi z  gazetki Palce Lizać nr 2 z 13.12.2010r

Sałatka jest  bardzo dobra ,wejdzie na stałe do mojego menu .Zrobiłam z duzo mniejszej ilości składników niż jest w przepisie ,bo kilka razy naciełam się na na przepisy z tej gazetki ,a wiadomo lepiej zrobić mniej i popróbować ,niż póżniej męczyć się z jedzeniem albo co gorsze wyrzucić. Bardzo fajnie smakują ogóraski ,nadają wyrazu tej sałatce ,dlatego następnym razem dam ich więcej i trochę więcej octu winnego.

Przepis podaję jak w gazetce ( w nawiasach moje proporcje )

Składniki

10 ziemniaków ( ja dałam 2 średnie )

2 ogórki wężowe ( po 500g) pokrojone jak na mizerię ( ja dałam jeden średni sałatkowy pokrojony w kostkę )

1/2 szklanki + 3 łyżki posiekanego koperku ( ja dałam prawie  cały pęczek )

3 cebule pokrojone w cieńkie piórka ( ja dałam jedną fioletową ,dla kolorku ,pokrojoną w kosteczkę )

8 rzodkiewek pokrojonych w cieńkie plasterki ( ja dałam 10 )

3/4 szklanki majonezu ( dałam trochę mniej )

6 łyżek białego octu winnego ( ja dałam 3 )

gruba sól

małe rzodkiewki do dekoracji

Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli ( ja dałam mniej ) .Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka ,wlej ocet z solą ,mocno zwiąż ( ja wsadziłam do miseczki ) .Potrząśnij woreczkiem ,aby ogórki pokryły się zalewą .Włóż woreczek na noc do lodówki ( od czasu do czasu poruszaj nim ).Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je co najmniej na godzinę do odsączenia ( trzymałam krócej ) .

Ugotuj ziemniaki w mundurkach .Odcedż i ostudż,następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski ( ja pokroiłam w kostkę ).Posyp solą i pieprzem ,dodaj osączone ogórki ,cebulę ,rzodkiewki i 3 łyżki koperku.Wymieszaj i odstaw na godzinę ,połącz z majonezem .Przypraw do smaku solą i pieprzem ,wstaw na godzinę do lodówki .Przed podaniem można udekorować małymi rzodkiewkami 

 

 

Na deserek w tropikalne upały tylko lody .Lody dla ochłody .

Tym razem lody podałam w koszyczkach ( małe ,średnie,duże - do wyboru )z białej czekolady ,z truskawkami i posypką .

Gorąco ??? Częstujcie się

Więcej o koszyczkach :http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/05/Czekoladowe-koszyczki.html 

 

 

 

czwartek, 24 maja 2012

Pomidorki koktailowe ,szczypiorek ,rzodkiewka ,sól i pieprz .Prościej już się nie da

Wszystko oprócz pomidorkow ( I OCZYWIŚCIE SOLI I PIEPRZU !!!!!!!!!!!!!!! )prosto z grządki

Przepis dodaję do akcji :

 

Pyszna ,prosta ,świetnie nadaje się na grilla ,ale nie tylko

Potzreba tylko parę pysznych składników ,a możemy delektować się pyszną sałatką

Potrzebujemy

pomidora lub więcej w zależności ile nam potrzeba

kulka mozzarelli

świeże oregano

sól i pieprz

Pomidora kroimy na plasterki ,mozzarellę siekamy na maleńką kosteczkę .Serem posypujemy pomidora ,dodajemy posiekane świeże oregano ,sól i pieprz .Gotowe.Dodatkowo można skropić sokiem z cytryny ( ja nie dałam tym razem bo zapomniałam )

Przepis dodaję do akcji :

 

 

 

11:43, lutka40 , Grill
Link Komentarze (6) »

Prawie tzatziki ,takie troszkę oszukane ,ale nie mniej pyszne

Zrobiłam z :

świeżego ogórka

jogurtu naturalnego

2 ząbków czosnu

soli i pieprzu

Ogórek starłam na tarce o dużych oczkach ,posoliłam i kiedy ogórki puściły sok odlałam go .Połączyłam go z jogurtem ,dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek sól i pieprz .Do tego szaszłyczki warzywne z papryki ,cukini ,cebuli fioletowej obficie posypane ziołami prowansalskimi ( można pokropić odrobiną oliwy )

Bakłażana pokroiłam na plastry i posypałam solą .Jak spotnial wytarłam go i również posypałam ziołami prowansalskimi

Proste a jakie pyszne

Przepis dodaję do akcji :

 

 

11:31, lutka40 , Grill
Link Komentarze (6) »
wtorek, 22 maja 2012

 Wg mnie najlepszy przepis drożdżowy na bułki z jakim miałam do czynienia .Zawsze się udaję ,ciasto jest mięciutkie ,super się wyrabia ,a  bułeczki wychodzą po prostu idealne

Tym razem na nadzienie użyłam podsmażony rabarbar z jabłuszkami ze słoiczka i biały ser zwymieszany z odrobiną śmietany ,cukru i budyniu bananowego ( proszek )

5 płaskich łyżeczek drożdży instant

szklanka mleka

3 łyżki cukru

kilka kropel olejku waniliowego

50 dkg mąki

6 łyżek masła

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

25 dkg miękkich owoców

2 łyżki cukru pudru

Do posmarowania jajko rozbełtane z mlekiem

Drożdże ,mleko ,cukier wymieszaj ,dodaj olejek waniliowy .Wlóż przesianą mąkę ,stopioną letnią margarynę ,jedno całe jajko i jedno żółtko ( białko odstaw ) i sól .Wyrób elastyczne .odchodzące od ręki ciasto ( wyrabiałam około 15 minut ) .Podziel na 12 placuszków .Na każdym połóż porcję oczyszczonych owoców ,oprósz je cukrem pudrem .Zlep ,formując bułki .Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,odstaw na 40 minut  w ciepłe miejsce.Przed wsadzeniem do piekarnika  pędzelkiem posmaruj bułki rozbełtanym jajkiem z mlekiem .Piecz około 20 minut w temp 170 C .Wychodz  z tego 12 pięknych buleczek 

 Oryginała przepisu jest tu :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/01/Sniadaniowe-bulki-z-owocami.html

Tym razem zamiast margaryny użyłam masła i wyrabiałam około 20 minut.Reszta bez zmian

Jak tylko zobaczyłam ogóraski i przeczytałam skład wiedziałam ,że to coś dla nas .Są pyszne .Na grillu ,do mięsiwka schodziły jak ''ciepłe bułeczki ''.Zmniejszyłam tylko ilość oleju ,a zwiększyłam octu ,dodała trochę soli i pieprzu .Jednym słowem - trzeba popróbować i dostosować sosik do własnego gustu.

Podaję za :

http://kucharzytrzech.blogspot.com/2012/04/ogorki-na-ostro.html

Potrzebujemy :

ogórki ( ilość zależy od spozywających)

łyżeczka octu ryżowego

2 łyzeczki sosu sojowego

papryczka chilii

6 łyżek oliwy z oliwek

cukier brązowy

Ogórki obrać ze skórki ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ukośne paski .Papryczkę chilli pokroić na małe kawałki .Ocet ryżowy ,sos sojowy ,oliwę i papryczkę wymieszać .Doprawić cukrem do smaku i polać ogórki .Zamieszać i gotowe .Ja dodatkowo wsadziłam je na dwie godziny do lodówki .Były schłodzone i dobrze przeszły aromatem

Polecam !!!!

Ocalone resztki do sesji fotograficznej

Przepis dodaję do akcji:

 

 
1 , 2 , 3
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino