Tysiące pasji i uspokojeń
niedziela, 26 maja 2013

Przepyszny i bardzo aromatyczny 

Zrobiłam z : 

Około 30 dkg świeżej słoniny 

30 dkg wędzonej słoniny 

10-15 dkg wędzonego boczku 

Wszystko razem pyrciło się  na patelni .Na koniec, jak już tłuszczyk pięknie pływał dodałam jedną dużą posiekaną cebulę ,trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku .Doprawiłam sporą ilością ziół prowansalskich ,soli i pieprzu tureckiego i papryki 

Zdjęcie pochodzi z FOTO POLSKA 

Jest takie miejsce ,prawie jak zwykle w Szczecinie - magiczne .Tego nie znajdziecie nigdzie indziej na świecie .W starej kamienicy mieści się najstarsze działające na świecie kino!!!

Małe ,z cudowną atmosferą ,dla bardziej wymagającej publiczności .To tu przy szumie starego projektora ,przy dzwiękach pianina ,z lampką wina możesz obejrzec film i przez chwilę możesz się poczuc .albo przenieśc ponad sto lat wstecz .Tego nie kupisz nigdzie ,za żadne pieniądze ,to poczujesz tylko tu .W moim mieście .W moim Szczecinie .

Samo wnętrze pewnie znacząco różni się od tego z 1909 r ,a i tak duch i jakiś dreszczyk wrażliwca przebiega .Bo ileż tu pokoleń przychodziło ,ile randek tu się odbyło ,ile pięknych i wartościowych filmów obejrzano .Historia 

Jak pisał Konstanty Ildefons Gałczyński :

Najlepsze te małe kina 

W rozterce i udręce 

Z krzesłami wyściełanymi 

pluszem czerwonym jak serce 

 Ja takie lubię - małe ,klimatyczne ,z kulturą ,bez popcornu ,salw ogłupiającego śmiechu .Miło i przytulnie .Z historią

 

 

 

Warto zajrzec 

Więcej możecie poczytac tu 

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kino_Pionier_1909

http://fotopolska.eu/foto/310/310066.jpg

wtorek, 21 maja 2013

Dlaczego niezwykły ? Bo jest tak pyszny ,że trudno się mu oprzec ,bo robi się go błyskawicznie ,bo tak mało potrzeba ,bo .......................!

Składniki : 

biszkopty 

brzoskwinie lub inne owoce 

mascarpone 

cukier puder

Biszkopty( lekko stwardniałe )  zetrzec na tarce o dużych oczkach.Serek wymieszac z cukrem pudrem ( ja na opakowanie dałam pół szklanki ) ,brzoskwinie pokroic w kosteczkę .W pucharkach lub szklankach układac na przemian biszkopty ,serek ,brzoskwinie i kolejna warstwa w tej samej kolejności .Górę można posypac czekoladą.

Spontaniczne spotkanie przy grillu .Trzeba było przygotowac coś na szybko ,z dostępnych w lodówce składników .Oprócz szaszłyków ,zrobiłam pieczarki i sałatkę  .Proste i bardzo smaczne

Pieczarki : nóżki pieczarek posiekałam ,zmieszałam z serem pleśniowym ,natką pietruszki .Doprawiłam pieprzem i ziołami prowansalskimi .Farszem napełniłam kapelusze i zawinełam w folię .Całośc wylądowała na grillu( ser smakowicie się rozpuścił i połaczył z pozostałymi składnikami - mniam ) .Niestety zdjęcia po nie ma

 

Sałatka : 

Mała cukinia 

papryka konserwowa 

natka pietruszki 

zioła prowansalskie 

sól 

pieprz 

oliwa 

Cukinię pokroiłam i posoliłam .Odstawiłam na chwilkę .Następnie dodałam konserwową paprykę i garśc natki pietruszki .Sos : trochę oliwy + zalewa z papryki + zioła prowansalskie i pieprz .Całośc wymieszałam i polałam cukinię .Druga taka sama ,tylko do sosu dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek 

 Świetnie smakowała z szaszłykiem 

19:21, lutka40 , Grill
Link Komentarze (7) »
sobota, 18 maja 2013

Troszkę mnie nie było .Dziękuję WSZYSTKIM za pamięc i odwiedziny 

Jak choróbsko dopada moich bliskich tracę zmysły ,wychodzę z siebie ,staję obok .Nie mam głowy do niczego ,tym bardziej do garów .Jest już wszystko ok ,więc wracam do swojego królestwa 

Tym razem proponuję pączki .Bardzo szybkie ,przepyszne ,mięciutkie .Przepis pochodzi ze starego zeszytu ,pochodzącego jeszcze z małolackich czasów .Jeju ,ile ja się tych pączków narobiłam ?! .Dla znajomych ,swojego dziecka .Nie ma opcji ,żeby się nie udały.Za każdym razem wychodzą przepyszne

Potrzebujemy : 

1 serek homogenizowany ( u mnie danio o smaku waniliowym 240 g ) 

3 jajka 

1,5 szklanki mąki 

1 łyżeczkę proszku do pieczenia 

łyżeczkę spirytusu 

olejek waniliowy 

brzoskwinie lub inne owoce 

olej 

Jajka wbijamy do miski ,ubijamy trzepaczką do spulchnienia i piany ,dodajemy serek .Chwilę razem ubijamy .Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem ,spirytus i olejek .Na samym końcu dodajemy pięc połówek pokrojonych w drobniutką kostkę brzokwiń z puszki Mieszamy .Partiami smażymy w głębokim oleju ,wykładamy na bibułkę ,a następnie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy .

Taka moja uwaga - im mniejsze porcje wkładamy ,tym lepiej się smażą i mamy pewnośc ,że w środku nie będą surowe .No ,i nie przesadzamy z ilością owoców ( możemy je oczywiście pominąc ) 

Smacznego !

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino