Tysiące pasji i uspokojeń
poniedziałek, 26 maja 2014

Mięciutkie ,delikatne i przepyszne .W niedzielę zrobione ,a dziś już nie ma .Pusta blacha

Przepis pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku 4/2013  

Przepis podaję w oryginale z maleńkimi zmianami w nawiasach 

Składniki : 

250 g margaryny ( ja dałam Kaśkę  ) 

2 jajka 

1 litr mleka 

3 szklanki mąki pszennej ( + do podsypania - dałam poznańską typ 500 ) 

1 szklanka cukru pudru + do podsypania 

2 opakowania cukru waniliowego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

2 opakowania budyniu waniliowego ( dałam śmietankowy )

2 łyżki cukru ( dałam 5 ) 

1 puszka brzoskwiń 

tłuszcz i bułka tarta do formy 

 

1.Mąkę pszenną przesiac z proszkiem do pieczenia .Dodac margarynę ,cukier puder ,cukry waniliowe oraz dwa jajka .Całośc połączyc i zagnieśc gładkie ciasto .Owinąc w folię spożywczą i wstawic do lodówki na około 30 minut (Radzę zostawi na około godzinę ,a ciasto na kruszonkę wsadzic do zamrażalnika )

Po tym czasie odkroic 3/4 ciasta ,po czym wylepic nim dno natłuszczonej i posypanej bułką tartą prostokątnej formy .

2.Oba budynie waniliowe i mąkę ziemniaczaną wymieszac z 1 szklaną mleka .Pozostałe mleko zagotowac z cukrem .Następnie wlac mieszankę z proszkiem budyniowym ,i cały czas energicznie mieszając gotowac na małym ogniu do uzyskania gładkiego oraz gęstego kremu .Budyń lekko ostudzic 

3.Jeszcze ciepłą ( lekko ) masę budyniową wyłożyc na kruchy spód .Wierzch wyrównac nożem .Brzoskwinie wyjąc z puszki oraz dokłądnie osączyc na sicie z syropu .Następnie owoce pociąc w kostkę i równomiernie rozłożyc na kremie ,dociskajac .

Oprócz brzoskwiń można także uzyc ananasów z puszki ,moreli lub jabłek 

4.Na brzoskwinie zetrzec pozostałe ciasto .Całośc wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 C i piec przez 45 minut .Gotowy wypiek wyjąc na kratkę kuchenną i pozostawic do ostygnięcia .Przed podaniem kruche ciasto posypac cukrem pudrem .Można także serwowac udekorowane kleksem bitej śmietany 

POLECAM !

 

.

 

poniedziałek, 19 maja 2014

Przepis pochodzi :

http://lasuch-na-diecie.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-rabarbarem.html

Nie mogę podziękowac autorce za przepis ,ponieważ nie ma zaznaczonej opcji url 

Ciasto jest pyszne ,mięciutkie ,wilgotne .Bardzo proste ,szybkie . Ot taki domowy placuch .Polecam 

Składniki : 

1 margaryna ( ja użyłam Kasię )

1,5 szklanki cukru 

1/3 szklanki mleka ( 6 łyżek ) 

6 jaj

2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1.W rondlu rozpuścic margarynę z cukierem i mlekiem .Zagotowac i ostudzic

2. Do chłodnej mieszaniny dodac sześc żółtek i dokładnie ze sobą połączyc 

3.Mąkę z proszkiem przesic i dodac do masy 

4.W osobnej misce ubic na sztywno białka ,dodac do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie połączyc 

5.Całośc przelac do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy keksowej (dużej )

Po wierzchu ciasta posypac pokrojony na małe kawałki rabarbar ( można je delikatnie wepchnąc w wewnątrz ciasta  ) i wstawic do nagrzanego do 180 C piekarnika na 45- 50 minut

 6.Przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy placek jest dopieczony ,jak wszystko jest ok ,wyjąc z formy i je odparowac kładąc do góry dnem lub na boku ( ja odparowałam krojąc sobie kawałek gorącego placucha i tyle )

7 Kiedy ostygnie posypujemy cukrem pudrem 

Ja dałam dwie łodygi rabarbaru i jabłko ( trochę za mało ,następnym razem dam więcej ,a może kilka truskawek ) 

środa, 14 maja 2014

Pomysł pochodzi z : 

http://ctalfakhishah.blogspot.com/2014/04/roti-gulunlg-bersama-cheese.htm

 Banalnie ,ale przepysznie .Do podstawowej wersji potrzebny jest chleb tostowy ,ser żółty i parówka .Możemy pokombinowa i dodac pokrojoną cieniutko ,podsmażoną pierś kurczaka o smaku np kebaba ,kawałek pomidorka ,ogórka ,posmarowac ketchupem ,posypac szczypiorkiem.Można dodac szynkę ,żólty ser ,pieczarkę .,ogórka kiszonego .

Na kromkach sera kładziemy składniki i panierujemy jak kotlety w jajku i bułce tartej .( mocno dociskamy )Smażymy jak kotlety 


Bardzo delikatne ,soczyste i aromatyczne mięsko .

Nogi kurczaka nacieramy ulubionymi przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki ( ja użyłam tylko papryki i pieprzu  ) .Następnie zalewamy mlekiem ,dodajemy dwa ,trzy ząbki czosnku ( pokrojone ) ,trochę majeranku ,pieprzu ziołowego ,i trzy duże łyżki sosu sojowego ,listek laurowy ,ziele angielskie .Gotujemy na małym ogniu 40 - 45 minut .Po wyjęciu ściągamy skórę bo jest paskudna ( tzn tak wygląda -  ) i zajadamy z surówką 

poniedziałek, 12 maja 2014

Przepis pochodzi z :

http://www.wielkiezarcie.com/recipe40887.html

 

Cudowny !!! 

Mięciutki ,puszysty ,delikatny ,rozpływający się w ustach .Bardzo łatwy  ,szybki .Polecam z całego serca .

Przepis podaję w oryginale 

Ciasto : 

1 szklanka mąki 

3/4 kostki  margaryny 

3 żółtka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

2 łyżki cukru 

Skłądniki na ciasto połączyc mikserem i wyłożyc na  wysmarowana blaszkę .

Ja składniki utarłam w makutrze : margarynę z cukrem ,potem dodawałam po jednym żółtku .Na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia .Ciasto dośc ciężko wykłAdało się na blaszkę ,ale w smaku i fakturze bardzo dobre i mięciutkie 

Masa serowa :

1 kg sera w wiaderku ( u mnie biedronkowy )

6 żółtek

2 cukry waniliowe

3 budynie śmietankowe

3/4 szklanki oliwy

1 i 1/2 szklanki mleka  

Dodatkowo :

1 i 1/2 szklanki cukru 

9 białek 

Składniki na masę serową również zmiksowac .Białka ubic na sztywno z cukrem i delikatnie łopatką połączyc z masą serową i wylac na blachę 

Ja zrobiłam trochę po swojemu : żółtka utarłam z cukrem waniliowym ,dodałam po jednym budyniu dalej ucierając .Następnie po jednej łyżce sera .Na koniec dodałam olej i mleko i ubitą na sztywno pianę z białek .May jest tak ogromna ilośc ,że radzę przygotowac wielką michę ,albo wiaderko .

Pieczemy w temperaturze 189-190 C przez 50-60 minut 

BARDZO WAŻNE - PO UPIECZENIU NIE WYCIĄGAMY CIASTA Z PIEKARNIKA 

SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU !!!!!!!!!

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis z 2/2014 

Przepyszne i tyle .

Przepis podaję w oryginale a swoje zmiany w nawiasach 

Potrzebujemy : 

opakowanie ciasta francuskiego 

kilka dużych pieczarek 

serek twarogowy z ziołami / czosnkiem .( ja dałam kostkę fromage z czosnkiem - do tego dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekany szczypiorek i natkę pietruszki ,a całośc doprawiłam pieprzem i ostrą papryką )

5 dużych plastrów sera żółtego ( ja dałam tostowy z szynką ) 

sól ,pieprz 

1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie .Smarujemy serkiem .Kapelusze pieczarek kroimy w cieńkie plasterki i rozkładamy jeden obok drugiego na posmarowanym cieście .Oprószamy pieprzem i solą .Rozkładamy równomiernie żółty ser 

2.Ciasto zwijamy w roladę .Kroimy w 1 cm plastry .Rozkładamy na blaszce .Pieczemy 30 minut w temp 150 C ( Ja piekłam około 15 minut w temp 175 c)

Ciasto posmarowałam żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka 

sobota, 03 maja 2014

Pomysł pochodzi z gazetki Prześlij Przepis  5/2008 .Robiłam kulki wg oryginału i polecam bo są pyszne .Mój przepis czy raczej pomysł to jak  zwykle tysięczna kombinacja ,ale bardzo ,bardzo smaczna .Dietetyczna i w smaku przypominająca trochę ruskie pierogi .Polecam jedną i drugą wersję .

Przepis podam w oryginale ,a w nawiasach swoje zmiany 

Składniki : 

300 g białego sera ( ja daję kostkę półtłustego kupionego w Netto - najbardziej mi odpowiada - z kupnych oczywiście ) 

1 jajko 

2 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki bułki tartej 

przyprawy : ostra papryka w proszku ,pieprz ziołowy ,sól ,oregano ,vegeta ( ja dałam dużo pieprzu ,sól i gałkę muszkatołową ) 

olej do smażenia 

Od siebie dodałam ząbek czosnku i przesmażoną cebulkę 

Przygotowanie : 

1.Ser łączymy z mąką ,jajkiem ,dokładnie mieszamy i doprawiamy vegetą ,oregano ,pieprzem ziołowym i solą .

Moja wersja - do sera dodajemy przeciśnięty czosnek ,usmażoną na złoto i ostudzoną cebulkę .Doprawiamy pieprzem ,solą i gałką .

2.Z masy formujemy małe kulki ,obtaczamy w bułce tartej .Na patelni rozgrzewamy dużą ilośc tłuszczu ( bez przesady - wystarczy trochę ) i smażymy na rumiano .

Świetnie smakują solo ,albo z sosem szczypiorkowym lub innym ulubionym 

Z kostki sera wychodzi 8 kulek ( są bardzo syte ) 

Do tego suróweczka i mniam .

 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino