Tysiące pasji i uspokojeń
czwartek, 30 czerwca 2011

Roladka z kurczaka

Użyłam wytrybowany kawałek od udka ,nadziałam go kawałkiem papryki , papryczki piri piri ,pomidorkiem,czosnkiem kawałkiem cebulki ogórka kiszonego i listkiem świeżego majeranku .Z przypraw użyłam sos sojowy ,paprykę ostrą i słodka ,trochę przyprawy do grilla.Zwinełam i usmażyłam na patelni

Pachnące ziemniaczki

Kilka lat temu widziałąm w programie telewizyjnym jak przygotowywali takie ziemniaki .Spróbowaliśmy i już weszły do naszego menu .Często robię je  w piekarniku ,ale świetnie smakują też z patelni

Kilka ziemniaków pokroić wg uznania np kostka ,plasterki  podsmażyć na rumiano ,na sam koniec dodać  -2-3  ząbki przeciśniętego czosnku ,dodać kminek i tymianek oraz trochę Vegety.Chwilkę podsmażyć i gotowe . Pięknie pachną i świetnie smakuja

środa, 29 czerwca 2011

Boczek gotowany - dla męża

Kawałek świeżego boczku natarłam sosem  chilii  z Vifona ,przyawą grill pikantny z Prymata ,a w sam środek powkładałam trzy żąbki czosnku ,papryczki piri piri i czerwoną paprykę .Boczek zrolowałam ,podsmażyłam z każdej strony .Przełożyłam do garnka( z listkiem laurowym ,pieprzem ziarnistym ,zielem angielskim i garśćią świezego majeranku )  i co jakiś czas podlewałam wodą.Gotowałam około 1.5 godzin

Mąż jak zwykle zachwycony

Pierś z kurczaka w maślance - piersi wyszły idealne , przeszły zapaczem przypraw ,mięciutkie wprost rozpływały się u ustach

Jak zwykle nie mogłam zrobić  lepszego zdjęcia ,synuś był tak głodny ,że aż mi go było żal

Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i zalałam maślanką wymieszaną z łyżką curry i dwiema łyżkami przyprawy chińskiej takiej jakiej używałam do skrzydełek i szaszłyków na grill .Leżały sobie w lodówce całą noc . Bardzo nam smakowały

Pieczarki po prowansalsku - przepis pochodzi z książki Pola Martina  -Kuchnia doskonała dla każdego 

Kolejny przepis z tej książki który wszedł do naszego menu na stałe .Danie prost ,szybkie i pyszne

Przepis podaję jak w książce - ja zawsze zmieniam ilość składników w zależności od potrzeb

2 łyżki masła , 1 łyżka oleju ,500 g świeżych pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w ok 0,5 cm plasterki ,1 łyżka szczypiorku ( zawsze daję więcej ),1 łyżka posiekanej natki pietruszki ( więcej) ,2 ząbki czosnku rozgniecione i posiekane,sól ,pieprz ,sok z  1/4 cytryny 

Rozgrzać masło i olej na patelni ,włożyć pieczarki i dobrze przyprawić.Smażyć przez 3- 4 minutyna umiarkowanie dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Dodać szczypiorek ,pietruszkę ,czosnek ,sok z cytryny i smażyćprzez następne 2 minuty .Doprawić i podawać .

Wg autora danie jest bardzo smaczne ze stekiem - dla mnie jest idealne do wszystkiego

 

wtorek, 28 czerwca 2011

Wątróbka drobiowa z czosnkiem ,pietruszką i szczypiorkiem

Na początku prowadzenia bloga pokazywałam taką potrawę ,a ta różni się tylko dodatkiem szczypiorku .Myślę ,że ta wersja jest dużo smaczniejsza ,szczypiorek daje wątrobce fajny posmak .

Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z dodatkiem masła podsmażam wątróbkę ,dodaję 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę ,do tego garść pietruszki i pół pęczka szczypioru pokrojonego jak najdrobniej  i chwilę smażymy Na koniec sóli pieprz

Sałatka z bobem - można ją jeść solo lub jako dodatek  .Pyszna ,delikatnie pachnąca czosnkiem ,lekko ostra

Ugotowałam bób ,obrałam ze skórki .Na patelni podgrzałam troszkę oliwy z oliwek i masełka,dodałam posiekany ząbek czosnku  i chwilkę podsmażyłam .Następnie dodalam bób ,papryczkę piri - piri ,kilka pomidorków koktailowych i garść pietruszki .Posoliłam ,popieprzyłam i dodałam łyżeczkę japońskiego sosu sojowego

Prosta jak drut ,ale pyszna

poniedziałek, 27 czerwca 2011

Szaszłyki z warzywnymi szaszłykami

Skrzydełka leżały całą noc w przyprawie Kotani ( mają różne rodzaje przypraw do dań chińskich i wszystkie bardzo nam smakują )

Do tego na grillu znalazły się szaszłyki z całych pieczarek z czerwoną cebulą i malutkimi ziemniaczkami i szaszłyki z czerwoną papryką ,fioletową cebulą, i pieczarkami wszystko delikatnie posypane przyprawą

Sałatka z pomidorów w sosie ajwarowo- ketchupowym - istne szaleństo z ostatnim słoikiem ajvara z tamtego roku i jednocześnie wspomnienia smaków zamkniętych w słoiczku .Zaraz zacznie się sezon na przetwory i mam nadzieję ,że moje półki znowu będą pełne buraczków z papryką  ,ajvarów  itp

Pomidory pokroiłam do tego trzy ząbki czosnku fioletowego ,fioletową cebulę ,kawałek papryki czerwonej i papryczki piri- piri -czyli mój ulubiony zestaw składników ,kilka listków majeranku i tymianku  ,feta z zalewy i do tego sos który dodaje do sałatki właśnie to coś

Kilka łyżek ajwaru ,wymieszać z kilkoma łyżkami ketchupu ( u mnie  ostatnio ulubiony Kotlin - z piekła rodem) i 2 - 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów .

Sałatka idealnie pasowała to skrzydełek i warzywnych szaszłyków

niedziela, 26 czerwca 2011

Pokaż kotku co masz w środku ?- grillowo - biesiadna zgadywanka co tam dzisiaj będzie u mnie nadziewane .Padło dzisiaj na przepyszne pomidorki koktailowe 

Ilość składników zależna od ilości głodomorów - dzisiaj u mnie poszło dwa opakowania czyli razem 1 kg pomidorków ,które wydrążyłam i nadziałam pastą ajvar ( ostatni słoiczek  robiony w zeszłym roku) ,do tego dwa, trzy ząbki czosnku młodego , trochę ketchupu ostrego i bazylia .W sam środek nadzianego pastą pomidorka wsadzony kawłek fety z zalewy ziołowej  .Całość nadziwamy na wykałaczkę , a pod kapelusik pomidorka parę listków świeżej bazylii i do buzi na raz . Pomidorki zniknely w trymiga ,były poprostu pyszne 

 

 

Reszta pyszności jutro ,lecę coś poprasować  

sobota, 25 czerwca 2011

Fasolka prawie po bretońsku - jest to danie z tych mega szybkich ,na przygotowanie którego wystarczy dosłownie 15 minut .Ostatnio wracam do takich potraw ,z powodu braku czasu ,a ostatnią rzeczą jaką bym chciała to wysłać chłopaków na jakieś śmieciowe żarcie .Ratuję się jak mogę

Kawałek boczku wędzonego kroję w kostkę podsmażam ,po chwili dodaję dwie kiełbaski pokrojone również w kostkę, posypuję ostrą i słodką papryką  .Do garnka przekładam dwie puszki czerwonej fasoli ,kilka łyżek przecieru pomidorowego ,ostrego ketchupu ,kostkę bulionu domowego .Wkładam podsmażony boczek z kiełbasą .Chwilę gotuję

Placek z brzoskwiniami i kruszonką - przepis ten na 100% pochodzi z internetu .Spisałam go sobie do zeszytu jakiś czas temu ,kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga i niestety nie pamiętam na którym blogu się znajdował .

Potrzebujemy:

2 i 1/2 szklanki mąki , 1 szklanka maślanki lub kefiru ,3/4 szklanki cukru,1/2 szklanki oleju ,3 jajka, tabliczka czekolady ,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowy ,puszka brzoskwiń

Kruszonka : 6 łyżek cukru, 10 łyżek mąki ,120 g miękkiego masła

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i wkladamy do zamrażarki .

Ubijamy jajka na puch ,dodajemy maślankę i olej .Następnie dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy startą na najgrubszych oczkach czekoladę .Blachę wykładamy papierem i wlewamy ciasto.Układamy brzoskwinie .Na to ścieramy kruszonkę .Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 min

piątek, 24 czerwca 2011

Pappardelle z karkówką prawie po chińsku - szybkie i pyszne 

2 cieńkie kotlety z karkówki pokroiłam na cieńkie plasterki ,posypałam przyprawą do dań chińskich i podsmażyłam na patelni ( podlewając co jakiś czas gorącą wodą ) następnie dodałam 2 grzybki mum ,2 ząbki czosnku ,około centymetrowy kawałek posiekanego imbiru ,czerwoną cebulę ,czerwoną paprykę i ostrą małą papryczke .Na sam koniec kilka pomidorków koktailowych , 2 łyżki ostrego ketchupu , małą lyżeczkę octu ryżowego i sosu sojowego .Wszystko razem wymieszane razem z ugotowanym wg przepisu pappardelle 

 Było pycha

czwartek, 23 czerwca 2011

Arbuzowy koktajl - przepis ten pochodzi z książki Pyszne i zdrowe koktajle nie tylko owocowe - Louise Pickford 

Przepis troszkę zmodyfikowałam dałam mniej arbuza i i w drugim inny sok .Ogólnie koktajl jest mega pyszny ,orzeżwiający i jak pisze autorka mocno nawilżający .Autorka zaleca zresztą ,żeby ten koktajl pić na pusty żołądek i na pewien czas przed posiłkiem ,gdyż arbuz może powodować fermentację pewnych potraw i wzdęcia

Potrzeba : 1.5 kg arbuza ( ja dałam około 0,70 kg ) ,sok z limonki ( jeden koktail zrobiłam z limonką , a do drugiego dodałam sok wyciśnięty z pomarńczy - nie wiem który lepszy ) 12 kostek lodu

Posiekać miąższ z arbuza na grube kawałki i umieścić go w blenderze z sokiem z limonki i lodem .Zmiksować i pić

Przepis ten dodaję do akcji 

Letnie Orzeźwienie 

wtorek, 21 czerwca 2011

Tortilla - zapomniałam ostatnio dodać .Został kawałek pieczonego kurczaka z którego zrobiłam dla syna tortille  i nawet nie udało mi się zrobić zdjęcia po zawinięciu tak szybko zniknął talerz z pola widzenia

Pieczony kurczak sam w sobie rewelacyjny do tego pomidorek ,ogórek kiszony ,młoda kapusta poszatkowana i ugnieciona i sos majonezowy i ketchupowy przepis jest w poprzednim przepisie z tortillą

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino