Tysiące pasji i uspokojeń
sobota, 30 czerwca 2012

Przepis pochodzi z :

http://www.wielkiezarcie.com/recipe53466.html

Idealne proporcje ,żadnych niespodzianek .Pasiak jest przepyszny ,zimny ,słodki ,delikatny idealny na upały .Fakt jest przy nim trochę roboty ,ale smak rekompensuje wszystko.Można całą akcję przyspieszyć wkładając po kolei do zamrażalnika ( trzeba uważać ,żeby się nie zamroziło )

Składniki :

1 litr mleka ( + 1 szklanka wody lub mleka - ja dałam mleko tak 3/4 szklanki )

1 szklanka cukru

2 cukry waniliowe

5 łyżek żelatyny

6 galaretek w różnych kolorach

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym .W szklance gorącej wodyt ( mleka ) rozpuścić żelatynę i wlać do mleka .Pozostawić w ciepłym miejscu

Każdą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody

Szklankę mleka schładzamy i wylewamy ,jak się stężeje wylewamy galaretkę i tak do wyczerpania składników

Polecam

Wylewać na blaszkę 36*26 -ja zrobiłam w małej tortownicy i salaterce

czwartek, 21 czerwca 2012

Uwielbiam ją .Na ciepło ,na zimno obojętnie .Mogłabym ją jeść non stop Na pomysł ,żeby dodać takie kulki np do sałatki wpadłam kiedy robiłam smażoną mozzarellę 

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/02/Oblednie-dobra-smazona-mozzarella.html

Zrobiłam z :

opakowanie mozzarelli ( kuleczki )

suszonej bazylii ,pieprzu ,soli czerwonej papryki 

sałaty

pomidorków koktailowych 

 Kulki sera odsączamy ,obficie posypujemy ulubionymi przyprawami ( ja obsypałam papryką ,solą ,pieprzem i suszoną bazylią ) .Przekładamy do miseczki i zostawiamy na noc w lodówce .Następnie przygotowujemy panierkę .Rozkłócamy jajko ,maczamy kulki ,a nastepnie turlamy w bułce tartej .Smazymy chwilkę z każdej strony na niewielkiej ilości oliwy .Przekładamy ciepłe,lub czekamy jak ostygnie do salaterki z pomidorkami i sałatą .Polewamy sosem : ciut oliwki ,soli ,cukru pieprzu octu winnego i posiekane listki świeżej bazylii 

Pyszne ,pięciutkie mięsko .Szybko się robi 

Ligawkę pokroiłam na dość cieńkie kotleciki ,które delikatnie potraktowałam tłuczkiem .Popieprzyłam i,obtoczyłam w mące .Podsmażyłam z każdej strony .Następnie przełozyłam do garnka ,zalałam wrzątkiem i gotowałam do miękkości razem z garstką suszonych podgrzybków ,zielem angielkim ,listkiem laurowym .Doprawiłam odrobiną vegety soli i pieprzu.Na koniec dodałam śmietanę .Pycha  

wtorek, 19 czerwca 2012

Kupując kawał kakówki i krojąc go na kotlety zawsze zostają mało zgrabne kawałki ,albo śninki z których można wyczarować coś pysznego .Tym razem miałam mało urodziwy i kształtny kawałek kotleta i kilka ścinek .Pokroiłam to wszystko na cieniuteńkie kawałki i jak były już prawie miękkie ,dodałam kilka młodych ziemniaczków pokrojonych na pół ,po kawałku zielonej ,żółtej i czerwonej papryki ,dojrzałego pomidora pokrojonego w kostkę.Do całości dodałam cztery ząbki czosnku ,doprawiłam ociupiną vegety ,pieprzu i sporą ilością czubrycy.

Szybka ,pożywna ,tania i pyszna

14:13, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (16) »

Pomysł na to ciacho zgapiłam z gazetki Prześlij Przepis ,a skorzystałam ze swoich sprawdzonych przepisów na biszkopt i krem karparkowy

Krem karpatkowy

 Krem:  1/2 litra mleka,1 szklanka cukru ,1,5 łyżki mąki ziemniaczanej , 2 łyzki mąki pszennej ,25 dag masła

 2 szklanki mleka zagotować razem z cukrem .W 1/2 szklanki mleka ( ja daję trochę mniej) rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i pszenna ., a następnie wlać do gotującego sie mleka i ugotować budyń .Ostudzić .Masło utrzeć na puszystą masę , cały czas ucierając dodawać porcjami budyń .Gotowym kremem przełożyć placki .

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/03/Karpatka.html

Ciasto:

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/05/Niebo-w-gebie-czyli-pyszny-biszkopt-z.html

Czyli :

Biszkopt :

6 jajek

6 kopiastych łyżek mąki pszennej

6 kopiastych łyżek cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

+ 2 płaskie łyżki kakao

Oddzielamy białka od żołtek ,białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając   cukier.Powoli  dodawać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 175 c około 20-25 minut ( do suchego patyczka ).Studzimy

Na upieczony spód nakładamy krem karpatkowy ,na to około 0,5 kg truskawek .Na całośc wylewamy 2 tężejąc3 galaretki truskawkowe

 Szybkie i obłędnie dobre

niedziela, 17 czerwca 2012

Pomysł ,a raczej malutką jego część zaczerpnełam z książki Kuchnia Doskonała Pola Martina i innych .Kiedyś napewno skorzystam z oryginału ,bo wydaje mi się ,że może wyjść z tego coś pysznego .Nie podam przepisu z książki bo znacznie różni się od mojego ,więc praktycznie przepis jest mojego pomysłu .Powiem szczerze ,że na dzień dzisiejszy taka wersja kalafiora odpowiada mi sto razy bardziej niż stary dobry kalafior z masełkiem i bułką tartą .

Sos :

4 zabki czosnku ( duże ) posiekałam + mała szalotka .Chwilkę razem przesmazyłam ,dodałam kawałek zielonej i żóltej papryki ,do tego mocno dojrzały pomidor pokrojony w kosteczkę .Do całości dodałam kilka łyżek ostrego ketchupu ,pieprzu ,papryki i garść świeżej posiekanej bazylii .Takim sosem polałam ugotowane różyczki kalafiora . 

 

19:15, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (18) »
sobota, 16 czerwca 2012

KAP ,KAP 

PŁYNĄŁ ŁZY ŁZY ŁZY

POLSKA ZNOWU DAŁA DUPY DZIŚ 

KUŻWA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A GDZIE ADAMIAK I ADAMIAKOWA?????????? 

Pół roku pier......a co by było gdyby ????

22:54, lutka40 , inne
Link Komentarze (2) »

Ciemno wszędzie ,pusto wszędzie .co to będzie.CO TO BĘDZIE  ????

Ani jednego ludzika na ulicy .Wszyscy gdzieś ,w skupieniu czekają .Damy radę czy nie ????

Całym swoim pojemnym serduchem jestem za .

Niech tym naszym chłopcom w końcu się uda .I nam POLAKOM 

21:05, lutka40 , inne
Link Komentarze (4) »

Bardzo aromatyczny i intensywny ,Tylko dla wielbicieli 

 

Dwie cebule pokrojone w plasterki ,podsmażyłam razem z czterema( dużymi ) ząbkami czosnku .Dodałam puszkę pokrojonych pomidorów ,pół kilo mięsa mielonego wołowo - wieprzowego .Doprawiłam posiekanym plasterkiem imbiru ,kminem rzymskim ,odrobiną curry ,pieprzu i ostrej papryki .Do tego dodałam na koniec kilka łyżek ostrego ketchupu

19:55, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (14) »

Uwielbiam wiosnę i lato za swieże owoce i warzywka .Za słodziutką malutką marchewkę ,chuderlawego pora ,aromatyczny maleńki korzonek pietruszki ,czy maleńką owłosiona główkę selera .I juz tak niewiele potrzeba ,żeby codziennie zrobic szybką, pełną witaminek miseczkę aromatycznej zupki .Nie wielki gar ,ale maly tak na raz .Nawet bez mięska ,ale z samymi warzywkami .Pycha .Człowiek czuje się tyle lżej jak nie ładuje w siebie tych zimowych kalorycznych potraw.

Tym razem zrobiłam kalafiorową na wywarze z porcji rosołowej ( bo mąż mięsko niestety jakieś musi miec ) ,małej porcji młodziutkiej włoszczyzny ,kilku różyczek kalafiora,kilku maleńkich ziemniaczków  .Wszystko doprawione ociupinką vegety ,pierzem.Zabielona śmietaną .Na koniec dodałam świeżo startą gałkę muszkatołową .

19:55, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 13 czerwca 2012

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego - Obiad w pól godziny 

Sama w sobie ,zrobiona wg przepisu nie jest zbyt smaczna tzn jak dla nas bez wyrazu ,za mało wyrazista  .Trzeba ją dobrze doprawic - tak po swojemu ,a wtedy jest naprawdę bardzo dobra,szybka i w sumie bardzo tania.Polecam

Przepis podaje w oryginale ,a w nawiasach swoje smaczne zmiany 

Potrzebujemy : 

3-4 ziemniaki ( ja dałam trzy dośc duże młode ziemniaczki )

marchewkę ( dałam dwie średnie młode)

cebula

po 2-3 łyżki mąki i masła ( pominełam ) 

liśc laurowy

ziele angielskie 

łyżka maggi ( ja dałam kostkę rosołu wołowego )

majeranek ( dużo )

natka pietruszki 

sól i pieprz 

ewentualnie można dodac kiełbasę albo duszone mięso - ja dałam kiełbase 

Dodatek mój to trzy ząbki czosnku i papryka w proszku)

Ziemniaki ,marchewkę i cebulę obrac,opłukac,pokroic,zalac wrzącą wodą i gotowac 15-20 minut.Dodac przyprawy.Z mąki i tłuszczu zrobi rumianą zasmażkę ,dodac do zupy i zagotowac( zasmażkę pominełam ).Ja od siebie dodałam podsmazoną na niewielkiej ilości oliwy kiełbasę ,którą posypałam czerwoną papryką w proszku wymieszaną z mąką ,robiąc zasmażkę .Na koniec dodałam trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku .Była pyszna . 

Posypac  posiekaną natkę pietruszki i podawac

19:22, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 11 czerwca 2012

Mąż najbardziej lubi lekko podsmażoną ,polaną sosem sojowym i pieprzem ,a ja ostatnio dla siebie robię bez tłuszczu w papierze do pieczenia .

Tym razem zrobiłam marynatę z sosu sojowego ,czosnku ,pieprzu ,odrobiny oliwy ,ostrej papryczki i kawałeczka imbiru .W tej marynacie leżała sobie całą noc pózniej w papier do piekarnika nagrzanego do 200C na około 20-25.Prawie dietetyczna polędwiczka gotowa

 

W warzywniakach i na bazarach pojawiły się już młode ziemniaczki .Na grilla najlepiej nadają się te najmniejsze ,bo szybko się robią ,są póżniej takie słodziutkie i miękkie  ,Są stałym punktem w naszym grillowym repertuarze .Możemy smarować je przeróżnymi ulubionmi ziołami wymieszanymi z oliwką ,albo same posypane tylko grubą solą.Nam i naszym gościom najlepiej smakują te posmarowane oliwką z młodym koperkiem.Wystarczy tylko nadziać je na patyczki ,umyte ,bez skrobania i od czasu do czasu smarować pędzelkiem ,a póżniej zajadać do woli .Radzę zrobić dużo ,bardzo dużo bo mają większe powodzenie niż niejedno mięsiwo

Więcej tu :http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/06/Szaszlyki-z-mlodych-ziemniakow-pachnaca-ziolami.html

 

Polecam sos chrzanowy  Gordona :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/06/Makrela-wedlug-Gordona-Ramsaya.html

Zrobiłam taki sam ,tylko tym razem dodałam chrzan wasabi ,bo gości mieliśmy z tych co lubią na pikantnie

 Do tego szaszłyczki z piersi kurczaka ,ziemniaczków i pomidorków koktailowych +sałatka z marynowanej cukinii,ogórków .Pycha

 Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię

 

 

sobota, 09 czerwca 2012

I awantura z nimi związana .Obiecałam synowi i mężowi ,że już więcej żadnej książki nie kupię póki nie zamienimy mieszkania na większe .Tylko ,że ja nie mogłam się im oprzeć .Czy to kurka jest już choroba ,jakiś nałóg .A jeszcze jedną i już więcej nie ? 

W swoim małym mieszkanku totalnie nie mamy miejsca ,ani centymetra .Swego czasu odziedzicztłam a raczej mój syn po moim Tacie wielkim wielbicielu nauki i książek około 2 tys  książek Tak ,tak .Miał ściany w ogromnych pólkach , I biurkoi,łóżko .Książki poupychane na maksa .I ja te książki musiałam poupychać u siebie .Mój Tato mógł nie jeść ,nic sobie nie kupić ,ale książki i wiedza którą zdobywał w różnych dziedzinach była najważniejsza 

Część jest u teściów ,mała część całkowicie dla nas nie przydatnych powędrowała do biblioteki.I jest problem bo to są książki nie dość ,że odziedziczone to jeszcze wartościowe i bardzo przydatne .Wziąć pod uwagę moje inne zbieractwo to jest już problem .Wielki problem .Do tego dochodzą przytaszczone książki z biblioteki ,bo lubię zniszczone ,śmierdzące książki ,z pozaginanymi rogami .

Te dwie książki to jak widać o żarciu .Panowie stwierdzili ,że gdyby każdemu mieszkańcowi planety dać pięć moich zebranych przepisów to jeszce by zostało .No dobra ,może mam i problem .ale ja to kocham . 

Popisałam ,wylałam z siebie troszkę goryczy i ciut mi ulżyło !!!! 

Tak na marginesie ta pierwsza książka zakupiona w internecie dosłownie z grosiki to moje wspomnienie dzieciństwa .Moja Babuszka miała taką książkę ,leżała zawsze na półce ,bo Babcia zawsze z niej korzystała .Ja jako dziecko wpatrywałam się w panią na okładze i wydawała mi się wtedy taka piękna .Póżniej Babcia pożyczyła książkę na wieczne oddaj swojej synowej .A mnie cały czas ta książka i obrazek pary chodziły po głowie .Szukałam po antykwariatach ,internecie i nic .I jest mam .W środku jako ekstra dodatek powyrywane kartki z przepisami z kalendarza z 1984-5 roku .Może też to ksiązka jakiejś babci ??? Chyba ten sam rok wydania 1963 .

A to to już wiadomo

 

18:19, lutka40 , inne
Link Komentarze (14) »

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Włoska - Angela Boggiano ,Jeni Wright i i Kate Whiteman

Chcecie zaskoczyć siebie i gości czymś banalnie prostym a jednocześnie pysznym ? Ta cukinia jest idealna .Według autorów tak przygotowana cukinia jest podawana w całej Italii w sezonie ,kiedy cukinia jest młoda .Musi być młodziutka ,malutka bo wtedy jest najlepsza ( szczyt to prosto z grządki jeszcze ciepła od słońca i pachnąca ziemią ) .U mnie tym razem kupna ,bo na swoją działkową jeszcze muszę poczekać

Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno .W formie surówki ,czy tez podawana solo z ciabattą .Przygotowanie tej pyszności trwa dosłownie chwilkę .Można przygotować ją albo w domu smażąc na patelni ,albo grillując .Trzeba tylko wziąć pod uwagę czas kiedy trzeba ją odstawić do przegryzienia ,czyli + - godzina 

Przepis podaję w oryginale

4 porcje

4 nieduże cukinie ( u mnie jedna średnia + pomidorki )

4 łyżki (60ml) oliwy exstra virgin

2 łyżki świezych listków mięty lub innego zioła np majeranku albo oregano ( u mnie tym razem spora garstka bazylii ) ,albo 2 łyżki suszonej mięty ,roztartej palcami - z miętą jeszcze nie robiłam

2 łyżki ( 30 ml ) białego octu winnego

sól i świeżo zmielony pieprz

zielone oliwki do dekoracji ( pomonełam )

jako dodatek ciemna ciabattalub inny świeży chleb ( mmaczając chlebek w tej marynacie to raj ,coś pysznego ) 

1.Umytą cukinię pokrój w dość cieńkie plasterki .W płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki ( 30 ml ) oliwy .Smaż cukinię po 4- 6 minut każdą partię .Powinna być miękka i lekko zarumieniona .Gotowe plasterki przekładaj do salaterki .Przypraw solą i pieprzem do smaku

2 .W małym rondelku rozgrzej resztę oliwy ,wsyp zioła i wlej ocet .Pogotuj kilkanaście sekund,następnie wylej na cukinię w salaterce .Wymieszaj i odstaw na godzinę ( salaterkę przykryj folią ) Podawaj z oliwkami i chlebem lub do grilowanego mięsa

Porada autorów

W ten sposób można przygotować młodą marchewkę ,młodą fasolkę szparagową i cebulę  

 

Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię  

 

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino