Tysiące pasji i uspokojeń
piątek, 28 czerwca 2013

Przepis pochodzi z ""TINY """nr 12 -28.05.2013 -więc świeżutki przepis 

Bardzo prosty ,szybki ,i tak smaczny ,że w tym tygodniu piekę go już drugi raz .Taki domowy placuszek  .Kiedyś korzystałam z podobnego babcinego przepisu ,tylko piekłam w prodiżu .Było wielkie ( wyrośnięte ) i zawsze przepyszne .Przepisu jak zwykle nie mogę znaleśc wśród tych swoich milionów karteczek ,więc tym bardziej cieszę się ,że znalazłam ten 

Przepis podaję w oryginale ( swoje niewielkie zmiany podaję w nawiasach ) 

Składniki : 

50 dkg truskawek ( raz robiłam z samymi truskawkami ,tym razem dałam trochę mniej truskawek ,za to dodałam wie łodygi rabarbaru )

1 kostka miękkiego  masła ( robiłam też z Kasią ,ale z masełkiem jest pyszniejsze ) 

1 szklanka cukru pudru 

4 jajka 

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Kruszonka : 

5 łyżek mąki pszennej 

5 łyżek masła 

5 łyżek wiórków kokosowych 

5 łyżek cukru 

Przygotowanie

1 .Masło ucieram z cukrem pudrem .Łączę z kolejno wbijanymi jajami .Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam wprost do masy ,mieszam

2. Tortownicę wykładam pergaminem .Przekładam do niej ciasto .Truskawki  płuczę ,wyjmuję szypułki .Owoce rozkładam na cieście ( ja dodatkowo owoce posypałammąką )

3.Zagniatam wszystkie składniki kruszonki .Kokosową kruszonką równomiernie posypuję wierzch ciasta .

Piekę je godzinę w temperaturze 180 C.

 

Ostatnio próbowałam u koleżanki tak zrobioną kapustę i bardzo mi zasmakowała .Wypytałam co i jak i oczywiście zrobiłam .Dla mnie  super ,coś innego 

Kapustę szatkujemy ,gotujemy np na bulionie  do miękkości ( prawie ).Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę ,startą na tarce o grubych oczkach marchewkę .Przekładamy do kapusty ,dodajemy pokrojoną paprykę .Chwilę razem gotujemy .Doprawiamy solą ,pieprzem ,czubrycą ,ostrą papryką ew vegetą .Na koniec dodajemy trochę koncentratu i ostrego ketchupu 

niedziela, 23 czerwca 2013

Na upały idealny .Pyszny ,zimny i słodki 

Potrzebujemy : 

4 galaretki ( 2 truskawkowe i 2 cytrynowe ) 

serek homogenizowany ( 400 g ) 

5 łyżeczek żelatyny 

trochę mleka 

truskawki 

cukier puder 

Truskawki myjemy ,kroimy na plasterki i układamy w naczyniu .Dwie galaretki ( cytrynową i truskawkową ) rozpuszczamy w 3 szklankach wody .Truskawki polewamy odrobiną zimnej galaretki i wstawiamy do lodówki .Jak już stężeje i truskawki trzymają się na swoim miejscu wlewamy resztę .Ponownie wstawiamy do lodówki .Przygotowujemy masę serową .Niewielką ilośc mleka zagotowujemy ,zestawiamy z ognia i dodajemy żelatynę ,szybko mieszając ,żeby nie było grudek .Cukier puder ucieramy z serkiem .Dodajemy wystudzone mleko z żelatyną .Na koniec dodajemy truskawki .Mieszamy i wylewamy na galaretkę .Wstawiamy do lodówki .Jak masa zastygnie układamy kolejną porcję truskawek i zalewamy kolejnymi galaretkami rozpuszczonymi w trzech szklankach wody 

Serniczek miał wzięcie .Ledwo udało się zrobic jako takie zdjęcie ostatniemu kawałkowi 

niedziela, 16 czerwca 2013

Pomysł na taką kaszankę zgapiłam z książki 101 potraw z grilla .Tamten przepis znacznie różni się od mojego więc podam tylko moją propozycję .Przepyszną zresztą .Możemy ją robic na grillu ,ale świetnie smakuje zrobiona w piekarniku .Polecam bardzo

Potrzebujemy :

kaszankę ( u mnie biała drobiowa i ciemna gryczana ) 

ajvar

cebulę 

paprykę 

pomidora 

natkę pietruszki 

czubrycę  sól ,pieprz 

ser żółty 

Warzywka pokroic w kostkę ,posolic ,popieprzyc ,dodac czubrycę .Obłożyc nimi kaszankę ,dodac ajvar .Pakieciki z zawartością położyc na grillu lub wsadziś do piekarnika .Ja do jednej z porcji dodałam żółty ser ( goudę ) .Oj pyszne to było 

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis 9/2008( na 12 szt )

Babeczki są przepyszne ,tylko ciut przyklejają się do dna  foremek .Zapomniałam lekko pędzelkiem posmarowac  olejem foremki (nawet te papierowe )i delikatnie posypac bułką tartą - wtedy nie ma problemu 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

1 szklanka mąki 

1/2 szklanki cukru 

1 szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego 

1/2 szklanki wiórków kokosowych 

1/2 szklanki aronii ( lub innych owoców np jagód ) - ja dałam pokrojone truskawki )

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 opakowanie cukru  waniliowego 

1 duże jajko 

Mąkę ,cukier ,wiórki kokosowe i proszek do pieczenia łączymy z jogurtem wymieszanym z jajkiem .Mieszamy ,dodajemy owoce i rozprowadzamy je w cieście .Dodajemy cukier waniliowy .Ciasto wlewamy do foremek do 3/4 wysokości  .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C i pieczemy 15-20 minut 

Robimy lukier .Sok owocowy np z jagód lub aronii ucieramy z cukrem pudrem .Polewamy babeczki i dekorujemy świeżymi lub kandyzowanymi owocami 

sobota, 15 czerwca 2013

Mało to odkrywcze i bardzo proste .Wiadomo,że marscarpone to wdzięczny materiał do obróbki ,ale gwarantuję ,że deserek  jest przepyszny i błyskawiczny .Tak niewiele potrzeba ,i składników i czasu ,a można delektowac się czymś tak pysznym .Polecam .Kombinacji może byc wiele - można dodac inne owoce i inny smak kawy .Co kto lubi .Całośc można udekorowac dodatkowo bitą śmietaną ,ale to znacznie podwyższa kalorycznośc 

Potrzebujemy : 

truskawki 

mascarpone

cukier puder 

kawa cappucinno ( u mnie smak czekoladowy ) 

chrupki czekoladowe ,wafelki ( u mnie muszelki zbożowe o smaku czekoladowym )

Chrupki mielimy w młynku .Proszek wsypujemy na dno szklanki .Serek dzielimy na pól .Do jednej części dodajemy cukier puder ( ilośc zależy czy lubimy mniej lub bardziej słodkie ) ,do drugiej części dodajemy kawę ( ja dodałam  kopiastych 5 łyżeczek) .W pucharkach ,lub szklankach wypełnionych proszkiem z chrupek układamy na przemian ,pokrojone truskawki ,masę białą ,truskawki ,masę ciemną .Polecam  

niedziela, 09 czerwca 2013

Tradycyjnie spotkanie grillowe bardzo udane .Oprócz szaszłyków ,żeberek ,skrzydełek itp ,były ziemniaczki z grilla i sałatka ,która fajnie komponowała się ze wszystkim

Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( mają byc  miękkie ,ale nie rozgotowane ) .Studzimy .Następnie ziemniaka razem ze skórką kroimy wzdłuż .Łyżeczką wyciągamy trochę masy ,którą łączymy z posiekanymi pieczarkami ) - można delikatnie połązyc z majonezem -.Doprawiamy solą ,pieprzem .Posypujemy szczypiorkiem ,albo koperkiem ,świetna jest też bazylia ,czy oregano .Zawijamy w folię ,tak aby można ją było łatwo otworzyc .Po okolo 5-10 minutach odchylamy pakieciki ,układamy np pomidora i mozzarellę oprószoną ziołami prowansalskimi albo do pizzy ) Grillujemy do rozpuszczenia się sera .Można oczywiście wszystko razem położyc na grill ,ale ser szybko się rozpuści a środek może byc zimny .Świetnie smakuje połączenie z serem pleśniowym ( zrobione w  piekarniku też świetnie smakują )

Do tego sałatka 

 

Mój ulubiony zestaw - mix sałąt ,pomidory malinowe ,ser pleśniowy .Do tego sos : trochę octu ryżowego lub winnego ,trochę oliwy ,dwa duże ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę ,mała cebulka ( poszatkowana) .Sól ,pieprz ,trochę cukru .Składniki sosu mieszamy .Odstawiamy do przegryzienia ( cebulka smakuje wyśmienicie ) .Polewamy całośc i zajadamy

Nie miała baba dośc roboty na działce ,to znalazła sobie dodatkową - na balkonie .Oko to cieszy bardzo ,a i fajnie jest rano zerwac pomidorki ,czy bazylię do śniadania - ( lepiej nawet rosną niż te działkowe)

20:26, lutka40 , inne
Link Komentarze (11) »
piątek, 07 czerwca 2013

Szybka i przepyszna .Wystarczy tylko zrobic sos i już .Sosy robię różne ,w zależności na co mamy ochotę i do czego ją podaję .Tym razem zrobiłam z : troszkę oliwy ,ciut cukru ,sól ,pieprz ,przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku ,ocet ryżowy ( można dodac ocet winny - tylko już smak nie ten )

Mało to opłacalny biznes dla 3 osobowej rodziny ,tym bardziej ,że ja osobiście wyjadam prawie połowę przy próbowaniu .Paczka mała ,a chętnych dużo 

Z jednej dośc sporej główki młodej kapusty zrobiłam surówkę i na ciepło .Uwielbiam ją pod każdą postacią i cieszę się ,że już jest 

Kapusta na ciepło : 

3/4 główki młodej kapusty poszatkowałam ,zalałam wodą ( około 2 szklanek )z dodatkiem soli  .Gotowałam do miękkości .Kiedy kapusta była prawie miękka ,dodałam trochę cukru ,pieprzu ,indonezyjskiego sosu sojowego ( taki z Lidla ) ,białego octu winnego .Na koniec cały pęczek pachnącego koperku i podsmażoną cebulkę Można doprawic vegetą 

Kapustka wychodzi przepyszna ,lekko pikantna ,kwaskowa 

 

Surówka :

Z pozostałej kapusty też wyszło coś pysznego .

Kapustę poszatkowałam ,pogniotłam trochę z solą ,aż zmiękła .Do tego sos : śmietana ( może byc jogurt ),pieprz ,ciut soli ,cukier ,kwasek lub cytryna - do tego garśc świeżego koperku 

niedziela, 02 czerwca 2013

Prosta i bardzo smaczna 

Ilośc składników wg upodobań 

Ja tym razem zrobiłam dla dwóch osób z jednego dużego pomidora i kilku plasterków sera camembert ,który dodatkowo pokroiłam w maleńkie kawałki .Całośc polana delikatnie sosem : mały ząbek czosnku przecisnęłam przez praskę ,dodałam trochę oliwy ,octu ryżowego ,soli ,pieprzu tureckiego i ziół prowansalskich .Pycha !

Przepis pochodzi z książki KUCHNIA POLSKA - MAŁGORZATY CAPRARI 

Wszystkie przepisy autorstwa p Caprari  z których kiedykolwiek korzystałam zawsze ,czy prawie zawsze miały przezabawne nazwy ,były bardzo smaczne ,ze świetnie dobranymi składnikami .Ten przepis jednak mnie zawiódł .Nie smakiem ,bo ten jak zwykle w swojej prostocie przepyszny ,ale w ilości podanych składników .Niestety podane trzy kopiaste łyżki mąki na kilogram ziemniaków to za mało .Co prawda zrobiłam z połowy składników ,ale i tak musiałam dosypac  sporo mąki ,bo placki nijak nie chciały dac się nawet przewrócic na patelni .Smak jak pisałam genialny w prostocie ,wiec polecam jak najbardziej .

Przepis podaję w oryginale 

1 kg ugotowanych ziemniaków 

1-2 marchewki 

3 czubate łyżki mąki pszennej  ( ja na pół kilograma ziemniaków dosypałam trochę ponad pół szklanki ) 

3 łyżki śmietany 

1 czubata łyżka margaryny lub masłą ( ja dałam masło ) 

4 jajka 

1-2 cebule 

garśc posiekanej zieleniny ( natka pietruszki ,rozmaryn ,bazylia ,tymianek ,koperek ,mięta ) - ja dałam natkę pietruszki 

1 porcja drożdży instant 

sól ,pieprz 

tłuszcz do smażenia 

Cebulę pokroic w kostkę i zeszklic na tłuszczu .Zółtka utrzec z masłem i śmietaną na krem .Mąkę przesiac razem z drożdżami instant .Jeszcze ciepłe ziemniaki i marchewkę przepuścic przez maszynkę lub przetrzec przez sito ,wymieszac z kremem żółtkowym ,duszoną cebulą ,posiekaną zieleniną i mąką z drożdżami .Doprawic do smaku - masa powinna byc dośc pikantna ( ja dodałam jescze troszkę ostrej papryki i ociupinkę gałki ) 

Białka ubic na sztywną pianę ze szczyptą soli ,delikatnie wymieszac z masą ziemniaczaną .Kłaśc łyżką na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyc z obu stron na złoty kolor .Podawac najlepiej z dodatkiem pikantnego sosu np ketchupu .Ja robiłam z sosem koperkowym i szczypiorkowym .Pychota !!!!!!!!!!

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino