Tysiące pasji i uspokojeń
niedziela, 31 lipca 2011

Warzywka z winegret 

Mój winegret to - podaję na oko( bo my lubimy ten winegret na ostro ) trochę oliwy z oliwek  ,octu winnego ,trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę ,łyżeczka musztardy sarepskiej .Wszystko przekładam do słoiczka i potrząsam .Dodaję kawałek ostrej papryczki jak najdrobniej posiekanej ,do tego kawałek zielonej i czerwonej papryki ,posiekaną natkę pietruszki ,sól ,troszkę cukru i pieprzu 

Takim sosem polałam dzisiaj pomarańczową i zieloną paprykę pokrojoną w paseczki ,pomidory i kalafior ugotowany tradycyjnie i lekko przestudzony ( kalafior pyszny)

Całość posypana szczypiorkiem  

Oddałam mężowi mięsiwko a delektowałam się samymi warzywkami  

 

Pasztet - z racji ,że uwielbiam pasztety mogę być mało obiektywna ale ten jest super pyszny ,aromatyczny ,mięciutki ,rozpływający się w ustach szybki no i własnej roboty .Od dawna nie kupuję pasztetów po tym jak koleżanka uświadomiła mi z czego się robi taki pasztet ( skórki ,jakieś inne odpadki - dla tego dziękuję i robę sama ) 

Potrzebujemy :

50 dkg tłustej wieprzowiny ( ja dałam łopatkę ) ,30 dkg chudziutkiej wołowiny ( dodałam mało chudą bo nie było akurat i dałam gulaszowe ),25 dkg wątróbki drobiowej ,1 kawałek podudzia i około 20 dkg zagrychy Zdzicha ( to nic innego jak dość tłuste podgardle podwędzane z przyprawami - odciełam sam tłuszczyk ) 3 jajka ,2 marchewki ,3 kapelusze podgrzybków ,2 bułki ,ziele angielskie ,liść laurowy ,bułkę tartą gałkę muszkatołową .

Mięso ,grzybki i marchewkę z liściem laurowym ,zielem angielskim gotuję do miękkości .Moczę w rosołku dwie bułki ( nie wyciskam ich ).Wyciągam wszystko i mielę dwa razy .Doprawiam solą ,pieprzem ,gałką   .Do masy dodaję 3 żółtka mieszam .Do masy wlałąm około 3/4 rosołku który doprawiłam odrobiną Vegety Natural ( partiami po trochu ) Białka ubijam na sztywno z odrobinką soli i wmieszałam delikatnie w masę .Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia ( jeśli nie to natłuszczamy i posypujemy bułką tartą Masę nakładamy dość ścisło .Na koniec na wgładzoną masę wylałam około 10 łyżek( dużych ) rosołku .Pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez godzinę .Studzimy w foremce przy uchylonym piekarniku 

 

 

 

 

 

sobota, 30 lipca 2011

Kalafior z papryką - niesamowicie aromatyczne danie z chińską nutką 

Ugotowałam kalafior w odrobinie kurkumy .Na patelni rozgrzałam oliwę smakową i podsmażyłam krótko kawałek posiekanego imbiru , dwa ząbki czosnku ,fioletową cebulę .Chwilkę razem podsmażyłam .Dodałam połówki różnokolorowych papryk ( zielona,pomarańczowa i czerwona + kawałek małej ostrej papryczki i mięsistego pomidora .Wszystko przyprawiłam przyprawą do potraw chińskich ,sosem sojowym i odrobinką octu ryżowego .Pycha

 

 

Szybka zupka - na własnym bulionie ,z dodatkiem mrożonej marchewki która szwendała mi się po zamrażalniku .Do  zupki dodałam brukselkę ,cukinię ,pomidorki pokrojone ,fasolkę szparagową ,pietruszkę .Do tego czosnek ,sól ,pieprz .Banalnie prosta ,delikatna z chrupkimi warzywkami , ale bardzo nam smakowała 

 

11:28, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (2) »

Puszek - już dawno nie siedziałam przy piekarniku w oczekiwaniu na katastrofę .Wcześniej wydawało mi się ,że foremka może być za mała ,ale jak piszą tak widocznie ma być więc dałam jak napisali i to był błąd .Ciacho niebezpiecznie szybko rosło ,i tym samym rosła moja panika .W pewnym momencie jak już ,już miało wypłynąc zastopowało .Ogólnie ciasto jest naprawdę mięciutkie i puszyste ,i z pewnością zrobię jeszcze raz tylko w większej foremce .Świetnie smakuje z mlekiem .Ja dodatkowo ,żeby zakryć brzydkie wybrzuszenie posmarowałam jeszcze ciepłe masą krówkową -dla mnie już ciut za słodkie ,chłopakom pasuje 

Potrzebujemy :

2 szklanki mąki ziemniaczanej ,2 szklanki cukru  ( ja dałam 1,5 ) ,250 g masła lub margaryny ,6 jajek ,6 łyżek oleju ,6 łyżek mąki pszennej ,2 łyżki octu 10%,2 łyżeczki proszku do pieczenia,aromat waniliowy ,tłuszcz do wysmarowania formy 

Masło utrzeć z cukrem ,dodając po jednym jajku .Dodać obie mąki ,proszek ,olej ,ocet i aromat .Dokładnie wymieszać .Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 12,5 X 25 cm ( za mała !!!!!) .Piec około 40 min w temperaturze 170- 180 C  

 

Przepis pochodzi z gazetki Ciasta Domowe nr 118  

 

 

Tagi: puszek
11:16, lutka40 , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 28 lipca 2011

Placek z warzywami - dużo nie będę pisać ,bo jest po prostu pyszny .Zawiera wszystko to co lubię .Robi się błyskawicznie i u nas błyskawicznie znika .Można podawać na gorąco ,na zimno , z sosem tzatziki ,ketchupem ,ajvarem .Ze wszystkim smakuje

Potzrebujemy :

200g mąki ,1/2 szklanki mleka ,ja dałam śmietankę 12% bo zabrakło mleka ,1/2 szklanki oleju ,3 jajka ,1 duża papryka ,czosnek pół cukini 100g sera feta .Ja dałam fetę w zalewie olejowej z papryką ( odsączyłam ) ,100 g sera żółtego ( ja dałam goudę ) ,liście świeżej bazyli  ,2 łyżeczki proszku do pieczenia .Walor smakowy podkreślają zioła do pizzy ,ale ja dałam tym razem do mozzarelli i pomidorów z Vegety

Paprykę sparzyłam w piekarniku i obrałam ze skórki,pokroiłam w kawałki ,posypałam obficie ziołami do mozzarelli ,pieprzem ,solą .Dodałąm cukinię pokrojoną w kostkę ,odsączoną fetę i liście bazyli .Wszystko razem wymieszałam i zostawiłam do przegryzienia 

Mąkę wymieszałam z proszkiem ,połączyłam z jajkami ,olejem ,mlekiem ( śmietanką ) i żółtym serem( pokrojonym na kawałki )  .Dodałam warzywka i wymieszałam .Nie należy za bardzo męczyć tego ciacha ,trzeba wszystko szybko połączyć .Przekładamy do foremki keksowej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez około 40 minut 

Robiłam to ciaco ze sto razy zawsze wychodzi , dla niecierpliwych co chcą zaraz zjeść gorące to troszkę można mieć problem z wyciągnięciem ale po 5 minutach już można ładnie kroić

Tu po lekkim wystygnięciu

 

Smacznego  

wtorek, 26 lipca 2011

Zasady zabawy :

1) Umieścić u siebie link do bloga osoby od której dostaliśmy nominację

2) Wkleić powyższe logo na swojego bloga

3) Napisać 7 rzeczy o sobie

4) Nominować 16 osób i poinformować o tym pisząc odpowiedni komentarz

Do dzieła - trudno pisać jest o sobie ,ale spróbuję jak najbardziej obiektywnie opisać w skrócie swoją osobę

1) Kochająca żona kochającego męża ( z każdym dniem coraz bardziej ) ,mamuśka "" zdrowo"" !!) zakochana w swoim jedynym dziecku

2) Wiecznie zabiegana ,roztargniona ,z głową w chmurach a nogami mocno na ziemi ,poszukująca ,próbująca ,dotykająca ,w gorącej wodzie kąpana ( muszę mieć wszystko zaraz ,tu i teraz z naciskiem na natychmiast ) ,bałaganiara z przebłyskami ( znajomi często nazywają mnie p Monkowa - kto oglądał detektywa Monka wie o czym mówię .Jak mam fazę to wszystko lśni i błyszczy ,coś ucinam przycinam ,sto razy przestawiam i dalej jest coś nie tak

3) Lubię przebywać z ludżmi pięknymi inaczej .O pięknych wnętrzach ,zwariowanych ,pełnych pasji ,zainteresowań .Od nich czerpię siłę ,uczę się ,wyciągam coś dla siebie ,chłonę

4)Uwielbiam czytać a dzień bez książki to dzień stracony .Ulubiona książka którą czytam przynajmniej dwa razy do roku i za każdym razem odnajduję coś nowego to Noce iDnie oraz Ojciec Chrzestny ( z filmami też tak mam oglądam bardzo często ) .Poza książkami ,starym kinem  lubię stare fotografie ,domy ,zamki, cmentarze porcelanę ,figurki i wogóle wszystkie rzeczy z przeszłością .Na tym punkcie mam totalnego bzika i gdyby nie mężowski delikatny nadzór często na obiad jedlibyśmy powietrze z pięknego talerzyka

5) Lubię marzyć i mieć marzenia .Mam takie małe i te duże ,te do zrealizowania i te które już na zawsze pozostaną w sferze marzeń .Zdradzę 2 .Pierwsze to zamieszkać na Sycylii razem z mężem wsród gajów oliwnych w małym białym domku obowiązkowo z biblioteką pełną starych książek ,ze skrzypiącą podłogą ,kominkiem i wyżłem u nóg .Głównym i centralnym miejscem byłaby kuchnia gdzie szykowałabym smakołyki dla gromadki wnuków .Drugie ha ha kolacja z Anthonym Bourdeinem ( cssss bez śniadania oczywiście )

6) Nie lubię nic nie robić bo dostaję wtedy małpiego rozumu ,nie lubię ludzi maruderów bo zabierają mi siły witalne

7) Wzruszam się widząc płaczące dziecko ,staruszków trzymających się za ręce ,płaczę na filmach ,do łez potrafii doprowadzić mnie muzyka ,z zachwytem patrzę w niebo ,na kwiatki ,drzewa itp

Mimo wielu klapsów od życia staram się być DOBRYM CZŁOWIEKIEM - i to tyle a może aż tyle 

 

Moje nominacje ( ciężko bo wszystkie blogi są dla mnie świetne i od dawna bardzo bliskie ( moja skrzynka pocztowa pełna jest przepisów z newselterów - czy jak tam to zwał i pisał - na długo zanim powstał ten blog )  ale jak mus to mus )

1.)http://uigi.blox.pl/html

2.)http://mojeciacho.blox.pl/html

3.)http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

4) http://zzielonejwyspy.blox.pl/html

5)http://nikolodkuchni.blogspot.com/

6.)http://niebieskapistacja.blox.pl/html

7)http://wkuchennymoknie.blox.pl/html

8)http://brytfanna.blox.pl/html

9) http://kuchennefascynacje.blox.pl/html

10)http://cospysznego.blox.pl/html

11)http://smakimojejkuchni.blox.pl/html

12)http://ugotujmy.blogspot.com/

13)http://mniam-mniam.bloog.pl/

14)http://www.slodziutkie-okazje.pl/

15) http://kulinarnyoliwek.blox.pl/html

16) http://www.acia1065.blogspot.com/

17)http://dzismamochotena.blox.pl/html

I TYSIĄC INNYCH .............................

Piękny dzień - zostałam nominowana i wyróżniona .

Jestem bardzo szczęśliwa i zaszczycona .Dziękuję bardzo .Trochę się popłakałam ,bo ze mnie taki wrażliwiec

Nominacje i wyróżnienia dostałam ( i tym bardziej się cieszę bo od właścicielek blogów które są dla mnie ważne od dawna ,bardzo mnie inspirują i z wielką ochotą zaglądam do nich )

 

Dziękuję :

http://niebieskapistacja.blox.pl/html

http://dzismamochotena.blox.pl/html

http://nikolodkuchni.blogspot.com/

http://zzielonejwyspy.blox.pl/html

http://kuchennefascynacje.blox.pl/html

 

Deser przemytnik - dla wszystkich małych i dużych ,pełen witamin i niesamowicie smaczny.Moje dziecie które będąc małym smykiem miało wielkie zęby do niektórych owoców ,z chęcią zajadało takie deserki nie podejrzewając nawet z jakich owoców jest zrobione 

I Warstwa - garstka czarnych porzeczek ,nie za dużo ,żeby za bardzo nie zdominowała całości ,bo dodaje się jeszcze galaretki o smaku czarnej porzeczki .Porzeczki dodajemy dopiero jak galaretka przestygnie i wkłądamy do lodówki

II Warstwa - gruszki najlepiej świeże ,ale ja mialam jeszcze w puszce więc musiałam coś z nimi zrobić .Wykorzystałam również zalewę której było  1,5 szklanki ,dodałam jeszcze pół iwsypałam galaretkę o smaku gruszkowym .Wylałam na warstwę porzeczkową .

III Warstwa - prawie mus ,delikatna i chyba najlepsza .Melon żółty zmiksowany razem z galaretką pomarańczową rozpuszczoną w trochę więcej niż całej szklance .Wylane na warstwę gruszkową

IV Warstwa - dopełnienie smaku pozostałych .Miodzio .Jedno jabłko kroimy w kosteczkę i podprażamy w niewielkiej ilości wody .Studzimy .Kawałek arbuza pozbawiamy pestek i wkrajamy do jabłek ,dodajemy kilka truskawek .Przekładamy do miksera ,wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę o smaku truskawkowym( w jednej szklance wody )  .Wylewamy na warstwę melonową 

 Dzisiaj miałam przez dwie godziny na '' służbie " takiego malucha którego trudno nazwać smakoszem a jedzenie jest dla niego wręcz torturą .Mamusia nie mogła uwiezyć ,że synuś zjadl coś takiego ( zostawił trochę porzeczkowej galaretki ) Kazal mamuśce koniecznie wziąć przepis na to czerwone i zielone tak bardzo mu smakowalo .Dzieciaczki jednak wiedzą co jest dobre

 

 

 

poniedziałek, 25 lipca 2011

Koktajl z melona - dla zdrowotności 

Melon zmiksowany z dodatkiem łyżki miodu ,odrobiny soku z pomarańczy( koniecznie świeżo wyciśnięty )  i mocno schłodzony  .

 

Olej smakowy - bardzo aromatyczny i dość ostry .Papryki ostre zawierają dużo kapsaicyny która podobna ma działanie przeciwnowotworowe

Do buteleczki powędrowały cztery ząbki czosnku ,3 liście laurowe ,kilka papryczek ostrych pepperoni ,papryki chilli w strąkach ,2 listki rozmarynu,ziele angielskie i pieprzWszystko zalane olejem słonecznikowym .Bardzo często używam lnianego ,tym razem padło na zwykły słonecznikowy

 

niedziela, 24 lipca 2011

Pomidorówka z piadiną i porem - jedna  z moich ulubionych zup i wariacji z nią związanych .Ostatnio lubię zamiast makaronu ,czy ryżu dodać piadinę pokrojoną w paseczki ,która bo lekkim napęcznieniu oddaje swój oliwkowo- maślany smak .Na to zamiast pietruszki drobno posiekana biała część pora .Chłopaki wolą tradycyjnie tzn jeden z makaronem a drugi z ryżem 

 

 

sobota, 23 lipca 2011

Sałatka jarzynowa - bardzo popularna i pewnie każdy ma swój własny sposob robienia .Ja zawsze robię na oko

Tym razem : 3 jabłka ,3 ogórki kiszone ,4 marchewki ,5 jajek ,1 pietruszka ,5 ziemniaków ,groszek konserwowy i majonez Winiary i kilka łyżeczek musztardy sarepskiej 

A dzisiaj na śniadanko zrobiłam gołąbki z sałaty .W liście sałaty zawinełam sałatkę jarzynową i dodatkowo sałatkę ze szczypiorku ,rzodkiewki i żółtego sera z odrobiną majonezu

piątek, 22 lipca 2011

Placek z wiśniami -  zwykły placek ,z wyglądu może mało rewelacyjny ,ale smak bardzo dobry .Jeszcze jednym plusem tego ciacha jest szybkość z jaką się go robi ( około 15 minut ) i jak szybko znika

Bardzo często wierzch ciasta dekoruję np bitą śmietaną z kawałkami czekolady ,albo polewą czekoladową .Tym razem z braku tych specjałów w domu ( a nie chciało mi się wychodzić z domu ,bo cały dzień okropnie lało) wierzch posypałam startą czekoladą

Potrzebujemy :

wiśnie około 0,5 kg lub ze słoika , kostkę masła , 20 dkg cukru 5 jajek ,40 dkg mąki ,3 łyżeczki z lekkim czubem proszku do pieczenia ,6 łyżek mleka ,2 łyżki kakao ,2 łyżki wiórków kokosowych

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę .Ucierając ,wbijać po jednym jajku .Na koniec wymieszać z mlekiem ,mąka i proszkiem do pieczenia .Ciasto podzielić na 2 porcje.Jedną połączyć z kakao ,drugą z wiórkami kokosowymi .Tortownicę wyłożyć  pergaminem.Rozsmarować ciemne ciasto ,następnie przykryć jasnym .Potańczyć widelcem po cieście lekko mieszając ciasta .Na wierzchu ułożyć wiśnie .Piec około 60 minut w 175 C .Ostudzić i udekorować

 

Smacznego 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino