Tysiące pasji i uspokojeń
wtorek, 31 lipca 2012

Ta surówka to taki uboczny( bo robię ją zawsze przy okazji ) ale pyszny efekt zwykłej tradycyjnej surówki czyli buraczki ,cebula ,jabłko ,sól ,pieprz ,kwasek albo ocet winny .Jak zwykle ciężko mi będzie podac jako taki przepis ,bo nie korzystam z wagi ,i robię wszystko na oko .Wiadomo ,że każdy potrzebuje większej czy mniejszej ilości ,ale doprawiać to trzeba zawsze według własnych  gustów 

 W tej surowce najważniejszym składnikiem są buraki - muszą być bardzo dobre ,slodziutkie ,pełne soku ,takie którym po ugotowaniu a póżniej ścieraniu podjadamy końcówki  

Składniki

Ja tym razem zrobiłam

8 kopiastych łyżek surówki buraczkowej ( przed przyprawieniem kwaskiem tj buraczki ,cebula ,jabłka ,sól ,cukier ,pieprz ))

pół średniej wielkości marchewki którą starłam na tarce o grubych oczkach

pół papryki czerwonej ( można dać pół na pół z konserwową )- pokrojona w maleńką kostkę 

Do tego sos który ma tylko oblepić delikatnie składniki ,a nie być wodnisty tj ,+ -

kopiasta łyżeczka śmietany ( może być jogurt  )pół łyżeczki majonezu ,lyżeczka lub trochę mniej musztardy sarepskiej .Składniki sosu mieszamy z warzywkami ,doprawiamy solą ,pieprzem ewentualnie jak ktoś lubi ostrą papryką i sokiem z cytryny ( tyle żeby surówka była lekko kwaskowata ) 

Tak poza tym to samo zdrówko bo i buraczki ,jablka ,cebula ,marchewka ,papryka .Porcja witamin zaliczona  

niedziela, 29 lipca 2012

Przepis zgapiony z kanapki sprzedawanej w pobliskim sklepie .Smakuje świetnie Kombinacji może być wiele .Zamiast masłem bułkę smaruje się twarożkiem homo wymieszanym z przyprawą do tzatzkiki ,albo miesza się z ząbkiem czosnku ,doprawia solą ,pieprzem ,oregano lub bazylią .Na to sałata ,pomidor ,ogórek ,kawałek kurczaka z wczoraj  i buła gotowa

To miała być moja wersja pulpetowa na grilla .Grilla nie budiet więc wylądowały na patelni

25 dkg mięsa mielonego

1 jajko

pół bułki namoczonej w mleku

przyprawy : pieprz ostra i łagodna papryka ,trochę vegety ,suszonej bazylii

Nadzienie : kilka suszonych pomidorków z zalewy obrałam ze skórki i posiekałam z garścią świeżej bazylii i dwoma ząbkami czosnku

Każdego pulpeta nadziałam łyżeczką nadzienia i usmażyłam

Z sosem a'la tzatziki .Pomysł na te pulpety zaczerpnełam z książeczki 100 przepisów na grill ( Faktu ).W tamtym przepisie proponowane nadzienie miało być z fety ,oscypka ,przyprawine było cząbrem i robione na grillu .U mnie też miały powędrować na grill ,ale pogoda spłatała figla i z nieba strumieniami leje się deszcz.Szaro ,buro ale nareszcie trochę chłodniej ,bo wczoraj było 35 C w cieniu ,przy strasznej wilgotności powietrza ,człowiek czuł się jakby co dopiero wyszedł z prysznica .Jako ,że nie miałam fety ani cząbru ,dodałam biedronkowy ser feto -podobny i czubryce oryginalną ,która została mi jeszcze z zakupów w Bułgarii .Wymyśliłam do tego dodatek sosu i powiem ,że całość wyszła po prosu pyszna .Jak wiadomo uwielbiam mielone ,więc każdy nowy sposób jego wykonania bardzo mnie cieszy.Zawsze to coś nowego i smacznego

Zrobiłam z

Kawałka sera feto - podobnego pokrojonego w małą kosteczkę ,którą oprószyłam czerwoną podwędzaną papryką

25 dkg mięsa mielonego

jajka

bułki tartej

natki pietruszki

Przypraw : pieprzu ,papryki słodkiej ,vegety czubrycy

Mięsko dobrze doprawiłam,zagęściłam bułką tartą i w środek każdego pulpeta włożyłam kawałek popaprykowanego sera .Pulpety wylądowaly na patelni .

Do mięska zrobiłam sos a'la tzatzki ( serek naturalny homogenizowany 0 % -,pachnący działkowy ogóras starty na tarce ,ząbek czosnku ,sól ,pieprz )

sobota, 28 lipca 2012

Przepis pochodzi z dodatku do GW - Kulinarny Atlas Świata

Danie zrobiłam z dużo mniejszej ilości składników .Wyszło pyszne ,delikatne w smaku ,aromatyczne mięsko mimo,że miałam pewne obawy co do smaku samych piersi ,myślałam ,że będzie mdły i bez smaku .Pomyliłam się .

Przepis podaję w oryginale z moimi zmianami w nawiasach

Potrzebujemy :

4 piersi z kurczaka = bez skóry ( ja dałam jedną dość dużą )

3 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka oleju

3 roztarte ząbki czosnku ( ja dałam jeden duży i jeden mały )

5 łyżek sosu sojowego ( ja dalam 2 i pół ciemnego )

1,5 łyżki octu z białego wina ( dałam 1 )

1 łyżka cukru ( dałam 0,5 łyżeczki )

1/4 szklanki wody ( trochę mniej )

6 cebulek dymek pokrojonych w kawałkji o długości2-3 cm ( ja dałm 3 i je posiekałam )

szczypta pieprzu kajeńskiego

Pierski kurczaka pokrój w kostkę o boku 3-4 cm ( ja pokroiłamna cieniutkie fileciki ).Przełóż do woreczka ,wsyp mąkę kukurydzianą i zawiąż woreczek .Potrząsaj nim tak długo ,aż mąka oblepi mięso .Wrondlu lub woku  rozgrzej olej ,włóż kawałki kurczaka ,dodaj roztarty czosnek ,usmaż na złoty kolor .Następnie dodaj sos sojowy ,ocet winny ,cukier i wodę .Przykryj i gotuj przez 3 minuty .Dodaj dymki i pieprz kajeński .Odkryj wok i gotuj dalej około 2 minut

czwartek, 26 lipca 2012

Moją zupę dodaję do akcji WSPÓŁNE GOTOWANIE ,której organizatorką jest Martyna z bloga http://smakiempisany.blogspot.com/

Dziękuję bardzo 

 

W gotowaniu pysznych zupek biorą udział :

Katie :http://katieswonders.blogspot.com/

Whiness :http://relishingmeals.blogspot.com/

Marinia :http://prostyprzepisnazycie.blogspot.com/

Edith :http://madameedith.blogspot.com/

Dzikowiec :http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/

Beatrice:http://kuchniawzieleni.blogspot.com/

Eliza :http://kuchennybalagan.blogspot.com/

Alisz :http://kuchniaalisz.blogspot.com/

Kats :http://wszedobylskie.blogspot.com/

Gosik :http://rodzinkawkuchni.blox.pl/html

Jest to mój debiut we wspólnym gotowaniu i debiut w tej właśnie zupie .Chciałam inną ,ale przepis gdzięś się zapodział a,że czas goni złapałam pierwszy lepszy i jest  .Osobiście uwielbiam potrawy bardzo dobrze doprawione i aromatyczne ,ale czasami nachodzi mnie i resztę rodzinki ochota na coś delikatnego ,lekkiego ,bez zapierających dech aromatów .Jakbym miała tak na szybkiego określić tą zupę powiedziałabym babcina ,słodziutka taka am am .Chociaż nie powiem ma w sobie coś .Chce się jakoś w dziwny sposob łyżkę ,i jeszcze jedną i jeszcze .Zapisuję ją sobie do kajeciku ,na czas kiedy nie będzie czasu na stanie przy garach ,bo poza tym jest to zupa ekspresowa w wykonaniu ,no i jak przyjdzie ochota na lekkie i delikatne zupki .

Przepis pochodzi z książeczki Obiady Na Każdą Okazję

Podaję przepis w oryginalne zze swoimi maleńkimi zmianami w nawiasach

Potrzebujemy :

puszka kukurydzy

1/2 kostki masła ( przesada ,choć masło nadaje posmaczek ,ale ja zmniejszyłam do małego kawałka )

2 cebule

1 i 1/2 l bulionu drobiowego ( nie wiem ile dałam bo lałam tak na oko ,może i tyle było ,i zamiast drobiowego dałam wołowy )

łyżka mąki

150 g śmietany

gałka muszkatołowa

sól,pieprz

2 gałązki natki  

Dodatkowo od siebie dodałam troszkę kurkumy dla koloru i posypkę z papryki

Cebulę obrać ,posiekać ,zeszklić na rozgrzanym maśle .Otworzyć puszkę kukurydzy ,zalewę wlać do bulionu ,kukurydzę dołożyć do cebuli ,smażyć około  5 min.Posypaś mąką ,smażyć 2 minuty .Zawartość patelni dodać do bulionu ,doprawić szczyptą gałki ( ja dałam trochę więcej ) ,solą ,pieprzem,gotować 15 minut .Natkę opłukać ,osuszyć .Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością gorącej zupy ,wlać do garnka ,gotować 2 minut .Zupę rozlać do miseczek ,udekorować listkami natki. 

 

 

 

 

 

17:17, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (18) »
środa, 25 lipca 2012

Przepis podany jest na 4 porcje i poczodzi z książki Pola Martina - Kuchnia doskonała dla każdego 

Świetna szybka przekąska i co ważne mało kaloryczna  . Świetnie smakuje i na zimno i na ciepło Można serwować warzywka jako osobne danie czy dodatek do obiadu .Z ilością i rodzajem warzywek można oczywiście kombinować .Tak samo z sosami ,chociaż świetnie smakuje w pierwotnej wersji .Zrobiłam ze znacznie mniejszej ilości składników i wyszła naprawdę ogromna porcja ,którą z powodzeniem można się najeść .Jedną część zrobiłam jak w przepisie z tym że wycisnełam trochę soku na warzywka jeszcze przed podaniem ,zyskały tym samym lekko kwaskowy posmaczek  ,do drugiej dla odmiany dodatkowo  dodałam sos zrobiony z jogurtu 0% z dodatkiem szczypiorku ,doprawione solą i pieprzem

Potrzebujemy :

3 szklanki zimnej wody

12 młodych marchewek oskrobanych ,z obciętymi końcami i przekrojonych wzdłuż na pół ( ja dałam jedną dużą )

230 g żółtej fasolki szparagowej z obciętymi końcami ( dałam kilkanaście )

1/2 czerwonej papryki pokrojonej w długie paski

1 łyżka masła

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ( dałam więcej )

sól ,pieprz

kilka kropli cytryny

Wodę wlać do rondlaa ,posolić ,dodać sok z cytryny i zagotować

Włożyć marchewki ,przykryć i gotować przez 6 minut na średnim ogniu.

Wrzucić fasolkę i gotować pod przykryciem  przez następne 6 minut .Dodać paprykę ,przykryć i gotować jeszcze przez 2 minuty

Warzywa odcedzić i ostudzić zimną wodą .Ponownie odcedzić i zostawić ( pominełam to ) 

Rozgrzać masło na patelni ,włożyć warzywa i posypać szczypiorkiem .Przykryć i dusić przez kilka minut na średnim ogniu

Przyprawić i podać  

poniedziałek, 23 lipca 2012

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis  - Na drugie Śniadanie  9/2011

Wybitnie mi nie smakowała i tyle .Doprawiałam ją póżniej po swojemu ,dodałam bazylię świeżą i suszoną ,.ketchup i jeszcze tam coś .Nic nie dało .Fuj .Dobrze ,że zrobiłam swoim zwyczajem z połowy składników ,bo męczyłabym ją chyba z tydzień .

Przepis podam mimo wszystko ,może ktoś zechce zrobić ,albo ominie go łukiem sprężystym

50 dag filetów z kurczaka

4 łyżki koncentratu pomidorowego

pomidor

czerwona cebula

kostka rosołowa

ostra mielona papryka

sól ,pieprz

Mięso myjemy i zalewamy rozpuszczoną we wrzątku kostką rosołową .Gotujemy do miękkości .Wyjmujemy i osączamy .Kroimy w kostkę .

Cebulę obieramy i drobno siekamy .Pomidora myjemy ,osuszamy i kroimy w małą kostkę .Dodajemy z cebulą i koncentratem pomidorowym do mięsa .Doprawiamy solą i,pieprzem i papryką .Dokładnie mieszamy .Wkładamy do lodówki na około 30 minut .Jeżeli pasta jest za sucha należy wlać ok 50 ml soku pomidorowego

Podobno można ją podać również na rodzinne spotkania - Jeju ,jak to dobrze ,że zawsze testuję na sobie .Dopiero by się wszyscy zdziwili

niedziela, 22 lipca 2012

Czemu jeszcze jej nie ma na blogu nie wiem .Cały czas myślałam ,że podałam ją już na początku ,ale nie .Przeszukałam blog i nie widzę.Dziwne bo bardzo ją lubimy i często u nas gości do różnego rodzaju mięsiwek 

Potrzebujemy :

paprykę czerwoną

paprykę konserwowa

ogórka konserwowego

białą część pora 

oliwa z oliwek ,sól ,pieprz ,czerwona ostra papryka w proszku ,troszkę soku z cytryny lub limetki,cukier ,suszone oregano

Wszystkie składniki bardzo drobno siekamy i zalewamy sosem ( czyli do smaku doprawiona oliwa ,solą ,pieprzem ,cukrem ,papryką ,suszonym oregano i cytryną ) .Odstawiamy na chwilę do lodówki i zajadamy 

 

Do tego pulpeciki ( 2 !!!!!) w sosie wasami z odrobiną jogurtu i posypane posiekaną białą częścią pora

 

To GARKUCHNIA zamknięta prawie na cztery spusty.

Bo dziecie obojętnie ile ma lat ,póki jest w domu absorbuje sobą ,całym swoim jestestwem wszystkich ( prawie )rodziców Tak więc dziecie nasze kochane pojechało w siną dal a my niegrzeczni rodzice mamy totalną labę .Istna rozpusta .Ja na diecie ,mąż coś sam sobie wymyśla .Luzik .Poza tym wpadłam .Czytam to co lubię ,moje klimaty .Jestem zachwycona ,,czasowo uzależniona ,porwana ,zachłanna na każdą stronę książki .W domu zapominam o wszystkim ,przypalam wodę na kawę ,czytam w drodze do i nazad z pracy .Wszędzie .Boli mnie łapka bo książka jest okrutnie ciężka Dwa tomy po prawie 600,700 stron i ten ostatni 783.Tylko ,czy aż trzy tomiska ? Szkoda ,wielka szkoda autor trylogii zmarł w wieku 50 lat ,nie doczekawszy  spektakularnego ,światowego sukcesu swojego dzieła .To już koniec ,nic więcej nie będzie 

 

wtorek, 17 lipca 2012

Od dziecka czyli od zawsze NiIE  LUBIĘ  śniadań ,nie mam na nie czasu ,żle się czuję ,bardzo ociężale .Wiadomo śniadanie to podstawa i najważniejszy posiłek w ciągu dnia .Dlatego od czasu do czasu próbuję zmienić coś, z reguły z marnym skutkiem .Ostatnio trochę się zawziełam i jadam to co mnie nie przymula .Czyli lekko ,owocowo ,zdrowo ..Być może się przełamię na stare lata .O dziwo uwielbiam patrzeć na śniadania wogóle ,czy na osoby je jedzące ,ale mnie osobiście satysfakcjonowała zawsze  szklanka ,dwie ,albo trzy parującej ,piekielnie mocnej kawy .Druga rzecz to w zastraszającym tempie zbliża się nasza kolejna wakacyjna przygoda ,na której nie chcę wyglądać jak uturlana foczka ,a niestety moja D..a jakby nie należała do mnie ,żyje swoim własnym życiem i jak to u tarczycowych nie pyta się i tyje od samego patrzenia nawet na marchewkę  .Więc mimo pilnowania się ,przestrzegania pewnych zasad zawsze dwa kroki w przód ,dziesięć w tył i tak w kółko 

Dlatego pokatuję Was przez jakiś( znowu !) czas swoimi dietetycznymi śniadaniowymi i nie tylko wynalazkami  

Dzisiaj dzielnie na śniadanie zrobiłam sobie taką szklaneczkę zdrowych pyszności .owoce wszystkie z działeczki więc korzystam podwójnie 

Wiśnie nie pryskane ,nabrzmiałe ,soczyste ,strzelające sokiem po ścianach

zsiadłe mleko - niestety kupne

musli bananowe z chrupkami czekoladowymi

jagoda kamczacka

borówka amerykańska

Uf zaliczone i bardzo smaczne 

 

 

 Wczoraj : 

truskawki

płatki śnaidaniowe

mleko

Też pyszne

 

 

niedziela, 15 lipca 2012

Pyszna letnia surówka

Potrzebujemy :

kapustę

zieloną paprykę

ogórka

trochę szczypiorku

śmietanę ,lub jogurt naturalny ,trochę majonezu .sól ,pieprz ,troszkę cukru i kwasku cytrynowego

Kapustę ( u mnie kawałek ) szatkujemy jak najcieniej ,ugniatamy z odrobiną soli .Jak puści sok odlewamy.Dodajemy pokrojoną w maleńką kosteczkę zieloną paprykę i ogórka, a następnie szczypiorek  .Mieszamy ze śmietaną lub jogurtem połączonym z łyżeczką majonezu ,doprawiony solą ,pieprzem ,cukrem i kwaskiem

Miały być racuchy z jagodami ,ale jagód zabrakło .Trzeba było zrobić coś słodkiego.Skorzystałam z tego przepisu :http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/11/Ciasto-makowo-jablkowe.html

Zamiast jabłek dałam wiśnie z kompotu ( ostatni słoiczek ) ,startą tabliczkę białej czekolady i trochę wiórek kokosowych  .Reszta bez zmian

Szybka sałatka

2 jajka na twardo

plasterk szynki konserwowej

plasterek szynki drobiowej

duży konserwowy ogórek

szczypiorek

majonez ,sól ,pieprz

Uwielbiam makarony .Miłość może mniej intensywna niż do mielonego ,ale równie wielka .Z uwagi na to ,że całe życie jestem na diecie ,ograniczam jego ilość ,ale nigdy nie zamierzam praktykować żadnej diety która by zabraniała odrobiny makaronu czy mielonego.Co to to nie .Dlatego jadam makarony i owszem ,ale żeby wzrokowo wyglądało na więcej niż go jest ,dodaję różne warzywka czy inne dodatki .Tak też było i tym razem .

N aniewielkiej ilości oliwy z suszonych pomidorków podsmażyłam strtą na tarce marchewkę ,dodałam trzy suszone obrane ze skórki pomidorki ,zieloną i żółtą paprykę,czosnek ,dwa ogórki konserwowe ,sól ,pieprz ostrą paprykę .Do tego ketchup

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino