Tysiące pasji i uspokojeń
poniedziałek, 22 lipca 2013

Przepis pochodzi z :

http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2013/07/blog-post_7.html

Gorąco polecam dla wielbicieli takich dań .Jest pyszne ,bardzo aromatyczne i wbrew pozorom bardzo proste .Robiłam je już kilka razy ,tylko nie było jakoś sposobności na foto 

Ponieważ robiłam mielone kotlety ,a miałam jednego bakłażana ,to postanowiłam wykorzysta moment i zrobic chociaż kilka sztuk .Z jednego średniego bakłażana wychodzi około 7-8 roladek .Do tego jakaś suróweczka i obiad gotowy 

Nie znam języka bułgarskiego ,ale od czego jest google .

+- Robi się tak 

Potrzebujemy( ilośc wg upodobań ) 

Bakłażan  ( kroimy go w jak najcieńsze plastry ,solimy i czekamy żeby spotniał ( wycieramy go do sucha )  i podsmażamy na patelni grillowej lub normalnej z odrobiną oliwy ) 

Robimy kotleciki - ja przygotowałam jak mielone tylko mniejsze  ,dodałam trochę przyprawy do gyrosa 

Sos : 

3- 4 pomidory ( ja dałam z puszki pokrojone ) 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

szczypta cukru 

sól

2 łyżki oleju 

pietruszka 

Pokroi cebulę ,zeszkli ,doda przeciśnięty czosnek ,pomidory ,doprawic solą cukrem .Ja od siebie dodałam jeszcze pieprz ,ostrą paprykę i trochę ketchupu

Sos gotujemy około 10 minut

Zawijamy mielone w plastry bakłażana ,przekładamy np do naczynia żaroodpornego ,polewamy sosem i pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku .Na koniec posypujemy posiekaną natką .SMACZNEGO !

Z resztek bakłażana ,którego nie można już pokroic ,możemy też coś wykombinowac

Ja podsmażyłam cebulkę dodałam pokrojonego bakłażana ,paprykę ,pomidora .Doprawiłam solą ,pieprzem ,ostrą papryką .Dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sos sojowy .Na koniec natkę pietruszki .Pycha 

niedziela, 21 lipca 2013

Na działce cukinia rośnie jak zwariowana .Ku mojej uciesze .

Tym razem zrobiłam cukinię smażoną na pysznej bazyliowej oliwie .

Oliwę bazyliową przygotowujemy dwa- trzy dni wcześniej .Do niewielkiej ilości oliwy wkładamy kilikanaście świeżych listków bazylii i czekamy ,aż odda cały swój aromat 

Małą cukinię kroimy na plastry ,posypujemy ulubionymi ziołami ( u mnie zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,ostra papryka ).Panierujemy jak kotlety w jajku  i bułce .Smażymy .

Na smażące się kotlety można  dodac odrobinę startej mozzarelli.Mnie osobiście bardzo smakuje solo ,za to z dodatkiem jakiegoś sosu .Tym razem zrobiłam z : ciut majonezu ,śmietany ,ketchupu ,ząbka czosnku ,soli ,pieprzu i ostrej papryki 

Do tego  pomidorki i już .Pycha 

Działkowo - balkonowe pole bitwy .Mojej .Wiecznie chwasty ,które za mną rosną ,podlewanie ,nawożenie itp .Padam na pysk ,ale ja chyba tak lubię .Masochistycznie i do  bólu .Ale ,no właśnie to ale .Radośc jak coś co posadziłam urośnie ,moje ,bez chemii .Cóż - kocham to

Fajnie tak z rana podejśc do krzaczka i zerwac sobie pachnącego pomidorka  .Do tego swoje zielsko np bazylia 

 iól

te w kształcie gruszek jeszcze zielone 

Działkowa fasolka dziwaczka ( fioletowa )- po ugotowaniu intensywnie zielona 

Wisienki w soku własnym na zimę - sok dla syna ,owoce do ciacha i kefirów 

To na zimę np do jogurtu : maliny ,truskawki ,agrest ,czarna porzeczka 

Do zamrażalnika .Póżniej tylko lekko rozmrozic ,zmiksowac i gotowe 

20:43, lutka40 , inne
Link Komentarze (12) »
niedziela, 14 lipca 2013

Przepis pochodzi z :

http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2013/06/biszkopt-z-truskawkami-i-galaretka.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+KuchniaNaObcasach+%28kuchnia+na+obcasach%29

Mięciutki ,puszysty i przepyszny .Gorąco polecam ,bo tak jak się szybko robi ,tak też szybko znika

Kiedyś ,dawno temu robiłam podobne .Często ,bardzo często!

Składniki :

6 łyżek mąki pszennej tortowej

8 łyżek cukru

4 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie galaretki truskawkowej lub poziomkowej ( ja użyłam dwie truskawkowe )

 Białka jajek oddzielamy od żółtek i miksujemy dodając po trochu cukier ( ja użyłam zwykłej trzepaczki )Do ubitych na sztywną pianę białek dodajemy żółtka i delikatnie ,na najmniejszych obrotach miksujemy.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do piany,bardzo delikatnie za pomocą łyżki mieszamy ,tak aby piana nie opadła

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy ( u mnie bułka tarta )

Pieczemy przez około 15- 20 minut w temperaturze 180 C.Po upieczeniu studzimy na kratce,a po dziesięciu minutach wyjmujemy z formy.Ja dodatkowo nasączyłam sokiem z czarnej porzeczki - gęstym ,kwaskowatym 

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem i wylewamy na ulubione owoce .Ciasto przechowujemy w lodówce

Pyszne danie ,wystarczy za cały obiad .Podobną jadłam u znajomej i oczywiście pomysł przeniosłam na swoje podwórko 

Składniki wg potrzeb :

Ja zrobiłam z : 

2 średniej wielkości ziemniaki starłam na cieniutkie talarki 

kilka pieczarek również pokroiłam w cieńkie plasterki 

kawałek cukinii pokroiłam w plasterki

cebula 

pomidor również

ostra papryczka 

2 białe kiełbasy 

2 ząbki czosnku 

zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,papryka w proszku 

ser mozzarella 

Ziemniaki posypałam ziołami ,solą i pieprzem ,przełożyłam do naczynia żaroodpornego ,na to położyłam pieczarki ,cebulę cukinię ,kiełbasę ,na to pomidory .Całośc posypałam ziołami Piekłam około 25 minut w temp 180 C .Pod koniec dodałam ser .Świetnie smakuje z ketchupem ,z sosem tzatziki zyskuje rewelacyjny smak 

wtorek, 09 lipca 2013

Prosty i przepyszny dodatek do dań z grilla .Osobiście uwielbiam te roladki z samą suróweczką np z pomidorów i szczypiorku 

Cukinię kroimy na bardzo cieniutkie  plastry .Każdy z osobna smarujemy ulubionym ketchupem ,posypujemy ziołami prowansalskimi ,kładziemy kawałek sera pleśniowego .Rolujemy ,spinamy wykałaczką i kładziemy  na grill .Grillujemy do czasu kiedy ser zacznie się topic .Świetnie smakuje z delikatnym sosem czosnkowym ,chrzanowym 

\

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino