Tysiące pasji i uspokojeń
sobota, 19 lipca 2014

Przepis pochodzi z nieczynnego już bloga

http://natalerzu.blogspot.com/2009/06/ciasto-z-truskawkami.html

Ciasto bardzo dobre ,mięciutkie .Taki domowy pyszny placuch .Jedno naczynie i 10 minut roboty 

Następnym razem dam tylko więcej truskawek .Dałam około 40 dkg ,i jakoś owoce były mało wyczuwalne .

Składniki :

6 jajek 

1,5 szklanki cukru 

3 szklanki mąki 

1/2 szklanki oleju 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

truskawki 

cukier puder 

Robotem ubic jajka z cukrem ( na puch ) ,następnie dodac mąkę z proszkiem i olej .Masę wylac na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Na wierzch poukładac truskawki ( ja lekko powtykałam w środek ciasta ) Piec około 45 minut w nagrzanym do 180 c piekarniku .Posypac cukrem pudrem i zajadac .

SMACZNEGO !

 

 

 

Bardzo ,ale to bardzo dobre .Aromatyczne ,mięciutkie i lekkie dla brzucha 

Składniki : 

1 średniej wielkości bakłażan ( około 40-50 dkg )

1 jajko 

bułka tarta ( ja  dałam 4 kopiaste łyżki ,ale może się okazac ,że trzeba dodac mniej lub więcej )

ser typu feta ( np sałatkowy ) - pół kostki 

mały ząbek czosnku

sól ,pieprz ,zielona czubryca ,wędzona papryka 

ja dodatkowo dałam małą garstkę szczypiorki czosnkowego który rośnie na balkonie 

 

Bakłażana opiekamy w mocno nagrzanym piekarniku .Jak skórka jest wyrażnie podpieczona ,wyciągamy bakłażana i zawijamy w wilgotną ściereczkę .Zostawiamy do wystygnięcia .Ściągamy skórkę ,a miąższ drobniutko posiekamy  .Dodajemy ser i rozgniatamy widelcem razem z bakłażanem. .Dodajemy jajko i bułkę tartą ( masa nie może byc lużna ,w konsystencji ma byc mniej więcej taka jak na kotlety mielone ) .Całosc doprawiamy pieprzem ,czubrycą ,wędzoną papryką i ewentualnie solą .Smażymy na rumiano z każdej strony .

Fajnie smakuje z pomidorem polanym sosem ( 1 łyżka oleju + 1 łyżka octu ryżowego -można dac mniej ,sól ,pieprz i kilkanaście posiekanych listków bazylii ) 

Z ciepłymi warzywkami też jest pyszne - cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju ,dodajemy paprykę ,doprawiamy przeciśniętym przez praskę  czosnkiem ,solą pieprzem i czubrycą .Dodajemy łyżkę koncentratu i posypujemy natką pietruszki 

Robię również z dodatkiem innych ziół i przypraw .Świetnie smakuje z dodatkiem czosnku niedzwiedziego ( od biedy może byc suszony ) 

Pulpeciki też pyszne 

Mało to kaloryczne ,więc można sobie nałożyc solidną porcję 

Z jednego bakłażana wyszły mi  trzy kotlety( duże !) i sześc pulpetów .Dla jednej osoby ,mającej średni apetyt wystarcza na trzy obiady 

polecam !

sobota, 12 lipca 2014

Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego Tiny 1/2012

Bardzo smaczne ,sycące  i bardzo proste .Świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków .Polecam .Robiłam z tofu zwykłego i wędzonego ,w obu przypadkach smakują dobrze .Można oczywiście dodac inne dodatki np paprykę ,cebulę ,co kto lubi .

Przepis podaję w oryginale 

Składniki na 4 porcje : 

40 dkg tofu ,albo wędzonego żółtego  sera 

20 dkg małych pieczarek

1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 

dwa ząbki czosnku 

1/3 szklanki oliwy z oliwek 

sól 

świeżo mielony czarny pieprz 

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

po szczypcie ostrej i słodkiej papryki 

Kilka małych pomidorków ,liście sałaty oraz świeże zioła do dekoracji 

olej 

żurawina ze słoika jako dodatek do szaszłyków ( pominęłam ) 

 

1.Tofu lub wędzony ser pokrój w dużą kostkę ( o boku 2 centymetrów ).Pieczarki oczyśc ,pocierając zwilżonym ręcznikiem papierowym .Opłucz pod bieżącą wodą ,starannie osusz .

2.Czosnek obierz ,przeciśnij przez praskę .Rozetrzyj z łyżeczką soli ( jeśli używasz sera wędzonego zrezygnuj z soli ).Ucierając ,do czosnku powoli wlewaj oliwę ,a następnie sok z cytryny .Marynatę przypraw ziołami prowansalskimi ,papryką słodką i ostrą ,oraz pieprzem 

3.Patyczki do szaszłyków  zanurz na chwilę w zimnej wodzie .Następnie ponabijaj na nie na przemian kawałki tofu lub wędzonego sera i pieczarki .Szaszłyki przełóż do płaskiego naczynia i polej marynatą.Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę ( polecam trochę dłużej )

4.Po tym czasie na patelni ( najlepiej grillowej ) rozgrzej 3 łyżki oleju .Szaszłyki osącz z zalewy i usmaż na rumiano ( pamiętaj ,by je obracac ,wówczas usmażą się równomiernie )

5.Liście sałaty ,pomidorki i zioła opłucz,osusz.Sałatą wyłóż półmisek ,połóż na nim szaszłyki .Udekoruj gałązkami ziół i pomidorkami .Obok postaw miseczkę z żurawiną .
 
Smacznego !

 

 

 

 

 
 

Przepis pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku 7/2014 ,przepis więc świeżutki i cieplutki 

Ciacho jest wilgotne ,mięciutkie smaczne,i bardzo szybkie .Polecam ! 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

1 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżka 

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu ( dałam jedną ) 

2/3 szklanki cukru 

1 jajko 

1/3 szklanki oleju 

1/2 szklanki maślanki 

1/2 łyżeczki olejku waniliowego 

1 szklanka pokrojonych truskawek

2 garście orzechów ( ja dałam kropelki czekoladowe ) 

1.Mąkę przesiac do miski .Dproszek dopieczenia ,sodę oczyszczoną oraz cynamon .Składniki wymieszac 

2.Do osobnej miski wbic jajko ,wsypac cukier ,wlac olej i maślankę oraz dodac olejek waniliowy 

3.Drobno pokrojone truskawki wyłożyc na talerz .Następnie oprószyc 1 łyżką mąki .Suche oraz mokre składniki połączyc .Dodac truskawki  i całośc delikatnie wymieszac 

4 Ciasto przełożyc do keksówki o wymiarach 12x25 cm wyściełanej papierem do pieczenia .Wierzch wyrównac łopatką i posypac orzechami ,lekko je dociskając .Ciasto wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C .Piec 65 minut ( ja piekłam tylko 35 minut )Keks odstawic do ostygnięcia w chłodne miejsce .

Pycha ! 

Pół kostki tofu kroimy na kostkę .Robimy marynatę ( sos sojowy łączymy z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę ,solą ,pieprzem ,ostrą papryką ,odrobiną soku z cytryny .Tak przygotowaną marynatą zalewamy tofu i odstawiamy na kilka godzin do lodówki 

Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy posiekaną cebulkę ,po pół papryki ( u mnie zielona i żółta ).Jak warzywka są prawie miękkie dodajemy dwie garstki mieszanki mrożonej chińskiej i kawałek białej części pora ( drobno pokrojonej ),oraz tofu z zalewą .Chwilę  smażymy ,doprawiamy sosem sojowym ,pieprzem solą ,ewentualnie czosnkiem .Całośc ma byc wyrazista w smaku 

Polecam - zdrowo ,lekko i pysznie 

 

Z pozostałej kostki -kotlety jak schabowe ( panierowane w jajku i  w bułce tartej ,obsypane p przyprawą  do mięsa wieprzowego , do kebaba lub inną ulubioną)

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino