Tysiące pasji i uspokojeń
wtorek, 13 września 2016

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Mięciutki biszkopt ,maślany krem z nutką kokosa ,ananasem i kwaskowa pianka .Po prostu poezja .Polecam z całego serca

Biszkopt :

 Składniki :

6 jaj 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Wykonanie :

Białka ubic na sztywno.dodac żółtka i cukier .Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszac. Wylac  na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 160 -180 C około 30-40 min

 

Masa 

Składniki :

1/2 litra mleka 

25 dkg masła 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

2 łyżki mąki pszennej 

8 łyżek wiórków kokosowych 

5 żółtek 

3-4 łyżki  cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

Wykonanie :

Z mleka ,mąki ,żółtek ,cukru kryształu ,cukru waniliowego ,kokosu ugotowac budyń .Masło utrzec i połączyc z przestudzoną masą budyniową .Masę podzielic na 2 części .

 

Pianka 

Składniki :

5 bialek 

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki galaretki czerwonej 

3 łyżki wody 

Wykonanie :

Żelatynę rozpuścic w wodzie ( gorącej ),dodac suchą galaretkę i dobrze wymieszac .Białka ubic z cukrem ,pod koniec dodac letnią żelatynę z galaretką .

Dodatki :1 puszka ananasów i 13 dkg czekolady 

Przełożenie ciasta :

Ciasto - 1/2 masy -owoce ananasa -1/2 masy - pianka -starta czekolada 

czwartek, 08 września 2016

 Na przeprosiny za długą nieobecnośc zapraszam na ciasto.Dziękuję za cierpliwośc i pamięc 

Pyszne .mięciutkie i słodkie .Polecam 

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Biszkopt :

 

6 jajek 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 cukier waniliowy 

 

Wykonanie :

Ubic pianę z białek .Dalej ubijając ,dodawac stopniowo cukier kryształ ,cukier waniliowy .po jednym żółtku .a na koncu wmieszac mąkę z proszkiem do pieczenia .Piec ok 30 min w temperaturze 180 c

 

Masa :

Składniki :

1/2 litra słodkiego  mleka  

25 dkg masła 

2 budynie waniliowe lub śmietankowe 

1 cukier waniliowy 

cukier kryształ do smaku ( ja dodałam 0.5 szklanki ) 

 

Wykonanie :

 

W 1/2  szklanki mleka roztrzeoac budynie .Resztę mleka zagotowac z cukrem waniliowym i kryształem .wlac roztrzepany budyń i ugotowac .Masło utrzec ,dodając przestudzony budyń.Masę wyłożyc na biszkopt

 

Polewa truskawkowa 

Składniki : 

 

1 l zmiksowanych  truskawek ( świeże lub mrożone )

3 galaretki truskawkowe 

 

Wykonanie :

 

Truskawki podgrzac ,rozpuścic w nich 3 galaretki .Tężejące truskawki wyłożyc na masę .Werzch można zalac  galaretką o dowolnym smaku 

 

 

 

 

 

Przepyszne ,bardzo aromatyczne kotleciki .Możemy zrobic z tej masy pulpety i podac np w sosie ajvarowym lub pomidorowym .Gorąco polecam 

Przepis pochodzi z 

http://ilrai.blogspot.com/2016/09/blog-post.htmlc

 

Składniki :

1 kg ziemniaków ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej ) 

6 dużych papryk ( upieczone ,obrane ze skorki i pozbawione gniazd nasiennych )- ja dałam 4

2 jajka 

3 łyżki bułki tartej 

 

1 łyżeczka cząbru 

1 łyżeczka papryki 

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

pól pęczka pietruszki 

sól 

 

mąka 

bułka tarta

3 jajka 

 Ugotowane ziemniaki przepuścic przez maszynkę ,dodac pokrojone bardzo drobno papryki ( odsączone z nadmiaru płynu ).Dodac roztrzepane jaka ,przyprawy ,pietruszkę i bułkę tartą( ja dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ) .Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy bułki tartej .Uformowane kotlety obtaczamy w mące jajku i bułce .Smażymy na  rumiano i zajadamy 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii 

Pyszny ,aromatyczny .Wystarczy dodac szczyptę ziół i mamy gotowy własnej roboty sos do np. makaronu .Polecam ! 

Składniki :

2 kg mięsistych pomidorów ( ja dałam mocno dojrzale malinówki ) 

1 kg czerwonej papryki 

1 kg jabłek 

3 łyżki cukru 

1 łyżka soli 

1 główka czosnku 

1 i 1/2 szklanki oleju 

pieprz do smaku 

Wykonanie : 

Pomidory umyc i sparzyc. Zdjąc z nich skórkę i miąższ drobno pokroic .Paprykę i jabłka umyc i usunąc z nich gniazda nasienne .Jabłka obrac ze skórki.Paprykę i jabłka przepuścic przez maszynkę do mielenia mięsa .Połączyc je w garnku z pomidorami .Dodac cukru ,soli i pieprzu.do smaku .Gotowac na małym ogniu około godziny ,od czasu do czasu mieszając .

Czosnek obrac ,przecisnąc przez praskę i dodac do garnka razem z olejem .Gotowac jeszcze 10 - 15 minut 

Wrzący przecier przekłądac do wyparzonych słoików .Natychmiast zamykac i wstawiac do góry dnem do ostudzenia .

Ja zrobiłam ciut  inaczej .Pomidory pokrojone dodałam do garnka ,podgotowałam do czasu ,aż skórka odchodzila od miąższu .Po ostygnięciu zblendowałam i przetarłam przez sito ( nie ma wtedy pestek w sosie ) .Paprykę i jabłka pokrojone w male kawałki tez zblendowałam ( z czystego lenistwa nie chcialo mi się wyciągac a pózniej myc maszynki do mięsa ) .Reszta bez zmian 

 

 

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii .

Polecam ,bo są pyszne

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

1 kg małych pieczarek 

1 czerwona papryka 

2 małe cebule 

1 liśc laurowy 

5 łyżek octu winnego 6% 

1 szklanka wody 

po jednej łyżeczce : estragonu ,tymianku i rozmarynu 

10 ziaren pieprzu 

cukier do smaku

Wykonanie :

Pieczarki obrac ,opłukac pod bieżącą wodą i osączyc na sicie .Cebulę obrac i pokroic w krążki.Z papryki usunąc gniazdo nasienne i pokroic ją w paski .W garnku zagotowac wodę z octem i solą.Na 5 minut wrzucic do gotującej się marynaty pieczarki ,paprykę i cebulę .Łyżką cedzakową wyjmowac grzyby i warzywa,układac je w wyparzonych słoikach 

Do marynaty dodac  przyprawy i trochę cukru do smaku .Ponownie ją zagotowac i gorącą nalewac do słoikow . Słoiki zamknąc i pasteryzowac około 30 min

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

 

Niestety  po spróbowaniu pierwszy raz czuję rozczarowanie przepisem siostry Marii .Pieczarki są mdłe i niesmaczne .Nie polecam -11.10.2016 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino