Tysiące pasji i uspokojeń
wtorek, 13 września 2016
Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji Mięciutki biszkopt ,maślany krem z nutką kokosa ,ananasem i kwaskowa pianka .Po prostu poezja .Polecam z całego serca Biszkopt : Składniki : 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie : Białka ubic na sztywno.dodac żółtka i cukier .Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszac. Wylac na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 160 -180 C około 30-40 min
Masa Składniki : 1/2 litra mleka 25 dkg masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 5 żółtek 3-4 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy Wykonanie : Z mleka ,mąki ,żółtek ,cukru kryształu ,cukru waniliowego ,kokosu ugotowac budyń .Masło utrzec i połączyc z przestudzoną masą budyniową .Masę podzielic na 2 części .
Pianka Składniki : 5 bialek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki galaretki czerwonej 3 łyżki wody Wykonanie : Żelatynę rozpuścic w wodzie ( gorącej ),dodac suchą galaretkę i dobrze wymieszac .Białka ubic z cukrem ,pod koniec dodac letnią żelatynę z galaretką . Dodatki :1 puszka ananasów i 13 dkg czekolady Przełożenie ciasta : Ciasto - 1/2 masy -owoce ananasa -1/2 masy - pianka -starta czekolada
czwartek, 08 września 2016
Na przeprosiny za długą nieobecnośc zapraszam na ciasto.Dziękuję za cierpliwośc i pamięc Pyszne .mięciutkie i słodkie .Polecam Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji Biszkopt :
6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
Wykonanie : Ubic pianę z białek .Dalej ubijając ,dodawac stopniowo cukier kryształ ,cukier waniliowy .po jednym żółtku .a na koncu wmieszac mąkę z proszkiem do pieczenia .Piec ok 30 min w temperaturze 180 c
Masa : Składniki : 1/2 litra słodkiego mleka 25 dkg masła 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 cukier waniliowy cukier kryształ do smaku ( ja dodałam 0.5 szklanki )
Wykonanie :
W 1/2 szklanki mleka roztrzeoac budynie .Resztę mleka zagotowac z cukrem waniliowym i kryształem .wlac roztrzepany budyń i ugotowac .Masło utrzec ,dodając przestudzony budyń.Masę wyłożyc na biszkopt
Polewa truskawkowa Składniki :
1 l zmiksowanych truskawek ( świeże lub mrożone ) 3 galaretki truskawkowe
Wykonanie :
Truskawki podgrzac ,rozpuścic w nich 3 galaretki .Tężejące truskawki wyłożyc na masę .Werzch można zalac galaretką o dowolnym smaku
Przepyszne ,bardzo aromatyczne kotleciki .Możemy zrobic z tej masy pulpety i podac np w sosie ajvarowym lub pomidorowym .Gorąco polecam Przepis pochodzi z http://ilrai.blogspot.com/2016/09/blog-post.htmlc Składniki : 1 kg ziemniaków ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej ) 6 dużych papryk ( upieczone ,obrane ze skorki i pozbawione gniazd nasiennych )- ja dałam 4 2 jajka 3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej pól pęczka pietruszki sól
mąka bułka tarta 3 jajka Ugotowane ziemniaki przepuścic przez maszynkę ,dodac pokrojone bardzo drobno papryki ( odsączone z nadmiaru płynu ).Dodac roztrzepane jaka ,przyprawy ,pietruszkę i bułkę tartą( ja dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ) .Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy bułki tartej .Uformowane kotlety obtaczamy w mące jajku i bułce .Smażymy na rumiano i zajadamy Przepis dodaję do akcji Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii Pyszny ,aromatyczny .Wystarczy dodac szczyptę ziół i mamy gotowy własnej roboty sos do np. makaronu .Polecam ! Składniki : 2 kg mięsistych pomidorów ( ja dałam mocno dojrzale malinówki ) 1 kg czerwonej papryki 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 główka czosnku 1 i 1/2 szklanki oleju pieprz do smaku Wykonanie : Pomidory umyc i sparzyc. Zdjąc z nich skórkę i miąższ drobno pokroic .Paprykę i jabłka umyc i usunąc z nich gniazda nasienne .Jabłka obrac ze skórki.Paprykę i jabłka przepuścic przez maszynkę do mielenia mięsa .Połączyc je w garnku z pomidorami .Dodac cukru ,soli i pieprzu.do smaku .Gotowac na małym ogniu około godziny ,od czasu do czasu mieszając . Czosnek obrac ,przecisnąc przez praskę i dodac do garnka razem z olejem .Gotowac jeszcze 10 - 15 minut Wrzący przecier przekłądac do wyparzonych słoików .Natychmiast zamykac i wstawiac do góry dnem do ostudzenia . Ja zrobiłam ciut inaczej .Pomidory pokrojone dodałam do garnka ,podgotowałam do czasu ,aż skórka odchodzila od miąższu .Po ostygnięciu zblendowałam i przetarłam przez sito ( nie ma wtedy pestek w sosie ) .Paprykę i jabłka pokrojone w male kawałki tez zblendowałam ( z czystego lenistwa nie chcialo mi się wyciągac a pózniej myc maszynki do mięsa ) .Reszta bez zmian
Przepis dodaję do akcji Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii . Polecam ,bo są pyszne Przepis podaję w oryginale . Składniki : 1 kg małych pieczarek 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 liśc laurowy 5 łyżek octu winnego 6% 1 szklanka wody po jednej łyżeczce : estragonu ,tymianku i rozmarynu 10 ziaren pieprzu cukier do smaku Wykonanie : Pieczarki obrac ,opłukac pod bieżącą wodą i osączyc na sicie .Cebulę obrac i pokroic w krążki.Z papryki usunąc gniazdo nasienne i pokroic ją w paski .W garnku zagotowac wodę z octem i solą.Na 5 minut wrzucic do gotującej się marynaty pieczarki ,paprykę i cebulę .Łyżką cedzakową wyjmowac grzyby i warzywa,układac je w wyparzonych słoikach Do marynaty dodac przyprawy i trochę cukru do smaku .Ponownie ją zagotowac i gorącą nalewac do słoikow . Słoiki zamknąc i pasteryzowac około 30 min
Przepis dodaję do akcji
Niestety po spróbowaniu pierwszy raz czuję rozczarowanie przepisem siostry Marii .Pieczarki są mdłe i niesmaczne .Nie polecam -11.10.2016 |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |