Tysiące pasji i uspokojeń
niedziela, 28 października 2012

Przepis na te śledziki znalazłam w jednej z nielicznych książek zajmujących się dawną kuchnią Pomorza Zachodniego  a mianowicie Pomorska ( szczecińska ,stargardzka ,kołobrzeska ) Książka Kucharska p.Grażyny Zaręby -Szuby .Receptury służące jako inspiracja dla książki p Zaręby - Szuby były spisane przede wszystkim po niemiecku ,i wraz z tłumaczką wykonała kawał dobrej roboty przenosząc całkowicie nieznane nam przybyłym na te ziemie ,przepisy z dawnych lat,stare receptury i klimat ,ciekawą podróż po nieznanych smakach i aromatach.Przepisy zostały zmodyfikowane dla potrzeb współczesnej kuchni 

Pierwotny przepis na te śledziki pochodzi z książki Pommersches Kochbuch ( wyd .8 z 1925 r ) str 57 ,przepis nr 126 

Polecam ,są bardzo smaczne ,w delikatnej octowej zalewie . i niech te sklepowe schowają się w ciemną dziurę .

Do dzieła .Przepis podaję za autorką 

Składniki : 

1 kg świeżych ,sprawionych na czysto śledzi ( ja kupiłam małe śledziki w Almie )

1/2 szklanka mąkido obtaczania śledzi

1 kostka masła do smażenia ( najlepsze jest masło klarowane ) - ja użyłam oleju archaidowego

sól do smaku ( ja dodałam tez dośc dużo świeżo zmielonego pieprzu )

Na marynatę

3 cebule pokrojone w talarki i sparzone na sicie

4 szklanki wody

1 szklanka octu winnego

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

10 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu czarnego

4 liście laurowe 

Sposób przyrządzania 

Śledzie umyc i osuszyc papierowym ręcznikiem ,oprószyc solą ( pieprzem ) i mąką .Usmażyc na gorącym maśle uważając ,aby ogień nie był zbyt intensywny .Ostudzic .Z wody ,octu ,cebuli ,cukru ,soli i przypraw przygotowac marynatę ,zagotowując całoś w rondlu .Śledzie przełożyc do kamiennego garnka albo słoja i zalac gorąca marynatą .Odstawic do ostygnięcia 

Od autorki 

Podawac z czarnym chlebem ,posmarowanym grubo masłem do dobrze schłodzonej czystej wódki .

W pierwotnym przepisie jest mowa o świeżych śledziach z mleczem i ikrą .Tak brzmiał : 

:: Śledzie oskrobac ,wypatroszyc ,ale zostawic mlecz i ikrę ,który musi zostac w środku ,umyc ,odsaczyc ,posypac dobrze solą i zostawic na dwie godziny .Wyjąc ,nadziac śledzie przez oczy na drut i powiesic na parę godzin w przewiewnym miejscu ,żeby przeschły .

Obtoczyc  w mące ,smażyc na maśle ,nie powinny byc zbyt miekkie .Po ostygnięciu włozyc do kamionkowego naczynia ,dodac ziele angielskie ,listki laurowe ,również na wierzch.Zagotowac ocet z niewielka ilością wody ,schłodzic i zala śledzie .Ocet nie może byc zbyt ostry .Śledzie będa dobre po 1-2 dniach

 

A tu moje śledziki Anno Domini 2012 

trzy małe śledziki umyłam ,oczyściłam ,pokroiłam na małe kawałeczki .Posoliłam ,popieprzyłam i przełożyłam do miseczki .Dodałam poszatkowaną czerwoną cebulę i ostrą papryczkę .Dodałam dwie łyżki oleju i 6 łyżek octu ryżowego (3 % ) ,pózniej jeszcze dwie bo dla nas były zbyt mdławe .Zostawiłam na noc w lodówce ,a póżniej wiadomo  do brzuszka .Oj dobre były ,lekko kwaskowate ,ostre .Wódeczki tylko nie było 

08:27, lutka40 , Ryby
Link Komentarze (28) »
niedziela, 21 października 2012

Chwilkę mnie nie było więc zapraszam na powitalny kawał pysznego ciacha

Przepis pochodzi ze strony :http://www.ewa-wachowicz.pl/szybkie-ciasto-z-jablkami-id52.html

Proste jak drut ,szybkie ,pachnące ,mięciutkie i przepyszne

Składniki :

5 jaj

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 budynie śmietankowe bez cukru

1 i 1/2 szklanki cukru

olejek śmietankowy ( ja dałam kilka kropli )

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

4 jabłka ( ja dałam 5 dość dużych )

 Całe jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem.Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia .Dodajemy na przemian z olejem do masy jajecznej .Na koniec dodajemy olejek zapachowy i pokrojone w kostkę jabłka.Wymieszać .Wyłożyć ciasto na średnią blaszkę lub tortoenicę ( u mnie tortownica 26 cm).Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 55 minut ( ja piekłam 10 minut dłużej ,bo po zalecanych minutach było ciut surowe w środku )

niedziela, 07 października 2012

Przepis pochodzi z świetnego bloga Kasi :

 

 http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/09/szarlotka-na-kruchym-ciescie-najlepsza.html

 

Pyszna ,krucha szarlotka z  przepyszną pianką budyniową

Miałam trochę problemu z samym ciastem .Musiałam dosypac trochę mąki ,żeby dało zagnieśc .Poza tym swoje kulki już zagniecione wsadziłam na około 2 godziny do zamrażalnika bo po godzinie nie dało się za dobrze scierac .Poza tym pycha 

Potrzebujemy:

Ciasto :

4 szklanki mąki 

łyżeczka proszku do pieczenia 

szkanka cukru pudru

 i 1/2 kostki masła

6 dużych żółtek 

2 łyżki gęstej  kwaśnej śmietany 

Nadzienie :

8-10 kwaskowych jabłek ,obranych i pokrojonych w półplasterki 

1/4 szklanki wody 

1 szklanka cukru 

2 łyżeczki cynamonu 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

3 łyżki soku z cytryny

Pianka : 

6 białek 

1/2 szklanki cukru 

1 budyń

 

 

3 łyżki bułki tartej 

cukier puder do posypania 

Ciasto : 

Mąkę ,cukier puder  ,proszek do pieczenia przesiac do dużej miski .Masło pokroic na małe kawałki,dodac do mąki i wymieszac ,aż masa bedzie grudkowata .Dodac żółtka i kwaśną smietanę i wyrobi ciasto ( można w malakserze ).Ciasto podzielic na dwie części 1/3 i 2/3 ( ja podzieliłam na pół ).Zawinąc w folię i chłodzic w lodówce co najmniej kilka godzin )lub z zamrażalniku ( około godziny - u mnie 2 )

Nadzienie:

Pokrojone jabłka umieścic w rondelku ,dodac wodę ,dusic przykryte około 15 minut,nie mieszac.Dodac cynamon ,cukier i delikatnie wymieszac .Mąkę ziemniaczaną zmieszac z sokiem z cytryny ,dodac do masy jabłkowej  i dusic jeszcze około 2 minut .Masa powinna byc gesta ,a nie rozgotowana

Rozgrzac piekarnik do 180 C .Formę  ( 34 NA 23 )posmarowac masłem lub wyłozyc papierem do pieczenia i zetrzec do niej jedną częśc ciasta .Lekko wgnieśc ciasto ,tak aby powierzchnia była jednolita i podpiec w piekarniku około 8 minut ..Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzic

Pianka : 

Ubic białka na sztywno .Pod koniec ubijania dodac stopniowo cukier ,na końcu wmieszac budyń ,używając najniższych robotów miksera 

Podpieczone ciasto posypac bułką tartą ,wyłożyc na to nadzienie jabłkowe ,piankę budyniową i zetrzec na nią pozostałą częśc ciasta 

Piec około godziny ,aż powierzchnia ładnie się zrumieni.Lekko przestudzic i posypac cukrem pudrem

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino