Tysiące pasji i uspokojeń
poniedziałek, 28 października 2013

Przepis pochodzi jak się nie mylę z gazety Chwila Dla Ciebie  ( jakiś stary numer )

Przepyszne ciasto dla wielbicieli kremów i kawy cappuccino .W sumie robi się bardzo szybko .Jedną z moich zmian jest nasączenie biszkoptu sokiem z żurawin ,posmarowanie owego biszkoptu dodatkowo warstwą dżemu jeżynowego .Kwaskowy smak świetnie komponuje się z masą budyniową i dośc mdławo słodką  ale przepyszną warstwą cappuccino .Dodatkowo dodaję do budyniu szklankę cukru pudru ,co w przepisie nie jest podane .

W sumie ile razy robię to zawsze zapominam ,że najlepiej smakuje nam z biszkoptem z mąki zwwykłej ,a nie ziemniaczanej ( chociaż ten  jest równie dobry )

Polecam !!!

Przepis podaję w oryginale 

Biszkopt : 

4 jajka  

3/4 szklanki cukru 

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

cukier waniliowy 

4 łyżki kakao 

Masa budyniowa : 

2 budynie śmietankowe 

1/ 2 l mleka 

kostka masła 

szklanka cukru pudru ( mój dodatek ) 

5 dkg rodzynek ( pominełam ku rozpaczy męża ) 

Masa kawowa : 

2 szklanki mleka 

4 saszetki cappuccino ( dałam całe duże opakowanie o smaku czekoladowym ) 

polewa czekoladowa ( można posypac wiórkami startej czekolady ,lub udekorowac bitą śmietaną ) 

2 śnieżki 

5 łyżek żelatyny 

Białka odzielic od żółtek .Z białek ubic pianę ,w trakcie ubijania dodawac po jednej łyzeczce cukru ,a pod koniec po jednym jajku .Potem dodac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie wymieszac .Piec ok 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku .Ja piekłam w temperaturze 180 C przez 29 minut ( wystarczyło ) 

Budynie ugotowac w 1/2 litra mleka ,przestudzic .Masło z cukrem pudrem utrzec  na puszystą masę i dodawac po lyłżce budyniu .Dodac ewentualnie rodzynki .Masę wyłożyc na wystudzony biszkopt .

Zagotowac mleko ,rozpuścic w nim kawę.Wystudzic ( ja dodatkowo na jakiś czas wkłądam do lodówki ) .Wsypac śnieżki ,zmiksowac na puszystą masę .Dodac żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody ( gorącej )Masę kawową wylac na na masę budyniową ,schłodzic .Ozdobic polewą ,wiórkami czekolady ,albo bitą śmietaną ( mniam !)

czwartek, 24 października 2013

Przepis na to cudo pochodzi z :

http://liandacooking.blogspot.ru/2013/05/blog-post_27.html

http://www.povarenok.ru/recipes/show/46066/

Pyszna drobiowa kiełbaska ,aromatyczna ,i bardzo prosta w zrobieniu.Smak możemy dowolnie komponowac ,dodając to co lubimy np majeranek ,kminek ,można dodac cebulkę ,trochę świeżej papryki .Ja dodałam od siebie 4 suszone pomidory z zalewy ,zioła i świeżą bazylię .Na drugi raz dam tylko mniej czosnku ,bo chociaż go uwielbiam ,jest go trochę za dużo tzn ja dałam chyba za dużo bo cztery duże ząbki .Od siebie dodałam również dwie łyżki oliwy z pomidorków ,następnym razem dam trochę więcej ,bo jak wiadomo piersiątka są chude 

Przepis podaję w oryginale ( moje wolne tłumaczenie ) ,swoje dodatki podam w nawiasach 

700 g piersi z kurczaka 

30 g żelatyny 

1 łyżeczkę papryki  słodkiej ( ja dodatkowo dałam jeszcze ostrej ) 

pieprz świeżo zmielony,sól  

4 ,5 ząbków czosnku ( dam następnym razem 2 ) 

zioła : koperek ,pietruszkę lub inne suszone zioła ( ja dałam łyżeczkę ziół do pizzy + 5 listków świeżej bazylii )

( 4 pomidory z zalewy + 2 łyżki oleju )

Piersi kroimy ma małe kawałki ,dodajemy paprykę zioła ,czosnek  i żelatynę .Dobrze wszystko razem mieszamy (wyrabiamy ręką ) 

Umieszczamy w rękawie do pieczenia i ładnie formujemy w zgrabny cukierasek .Zabezpieczamy klipsami lub zawiązujemy końce sznurkiem .Robimy 2-3 nakłucia cieńką igłą .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180  na 50 minut Najlepiej nadaje się jakaś wąska foma np keksówka .Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia ,ściągamy folię i wkładamy z obciążeniem do lodówki ( ja wsadziłam normalnie przykrytą talerzem ) na około 7 godzin ,a potem zajadamy sobie z chlebkiem .Pychota !

moje uwagi : ciepła kroi się dośc dobrze i świetnie smakuje ,po wystygnięciu a przed wstawieniem do lodówki kruszy się , po 7 godzinach leżakowania w lodówce pięknie się kroi a tzn że nie mogłam się oprzec i podjadałam .Stąd wiem .

Myślę też sobie ,że jak dodam następnym razem ze dwie łyżki oliwy więcej ( nawet więcej )kiełbaska będzie jeszcze  smaczniejsza 

środa, 23 października 2013

Skorzystałam z przepisu na ciasto :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2013/08/Do-powtorki-czyli-pyszne-ciasto-z-borowkami.html

Jak pisałam ciasto jest rewelacyjne ,mięciutkie ,i świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju przekładańców .Pracy przy tym ciachu tyle co nic ,a smak niesamowicie pyszny .Ponieważ w moim domu największe wzięcie mają szarlotki ,więc będę bardzo często wracac do tego przepisu POLECAM !

Potrzebujemy :

4 szklanki mąki 

1 szklankę cukru pudru 

300 g masła ( ja dałam 200 masła i 100 g margaryny )

6 żółtek

2 łyżki kwaśnej śmietany 

czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia 

Do miski przesiewamy mąkę ,cukier puder ,proszek do pieczenia .Masło i margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do mąki .Rozgniatamy palcami ,aż powstaną grudki .Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto .

Dzielimy ciasto : 1/3 wkładamy do zamrażalnika ,a 2/3 przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki .

Przygotowujemy nadzienie : 

ja zrobiłam z:

1,5 kg jabłek 

5 łyżek bułki tartej 

szklanki cukru i cynamonu .

Jabłka obrałam ,pokroiłam w kostkę i podprażyłam w garnku przez kilka minut z dodatkiem szklanki cukru .Jak jabłuszka wystygły dodałam 5 łyżek bułki tartej ( mam wodniste jabłka )i doprawiłam cynamonem .

Masę przełożyłam na ciasto wyciągnięte z lodówki ,a na to starłam na dużych oczkach ciasto z zamrażalnika 

Piekłam 50 minut w 180 C.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 20 października 2013

Pyszne , mało urodziwe ,mięciutkie kluchy ziemniaczane .Bosko smakują z cebulką ,podsmażonym boczusiem ,pieczarkami itp

Przepis pochodzi z zeszytu Kuchnia Domowa Lucyny Cwierczakiewiczowej - 29 obiadów na luty

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

1 kg ziemniaków 

1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja dałam 3 ) 

5 - 6 łyżek mąki pszennej ( dałam 7 czubatych ) 

sól 

Przygotowanie 

Obrane ziemniaki zetrzec jak na placki ziemniaczane ,dodac mąkę i sól ,wymieszac .Z ciasta formujemy łyżką( łyżeczką - są mniejsze i zgrabniejsze ) kluseczki i kładziemy je na wrzącą wodę .Gotowac około 7 minut ,odcedzic i przelac gorącą wodą.

Ilośc mąki zależy od ziemniaków ,jak są wodniste trzeba dodac więcej mąki .Ciasto ma miec konsystencję dośc gęstego ciasta naleśnikowego .Nie wolno przesadzic z mąką ,bo jak za dużo damy ,kluchy będą twarde i gumiaste .Ja zawsze wkładam jedną kluskę na wrzątek i sprawdzam ( po wypłynięciu ) 

sobota, 19 października 2013

Bardzo delikatne ,pyszne śledziki .Ja osobiście wolę ciut bardziej octowe ,ale te są naprawdę bardzo dobre .W ten sposób przygotowywała je moja BABCIA .

Potrzebujemy :

1 kg świeżych śledzi 

2-3 średniej wielkości marchewki 

2-3 cebule 

5 szklanek wody 

1 szklanka octu 10 %

2 łyżki soli kamiennej 

kilikanaście ziarenek ziela angielskiego ,pieprzu ,gorczycy ,kilka listków laurowych 

Śledzie myjemy i obficie posypujemy pieprzem mielonym i odrobiną soli .Odstawiamy na godzinę do lodówki .Obtaczamy w mące i smażymy .

1 z 5 szklanek wlewamy do garnka ,gotujemy .Dodajemy cieniutko pokrojoną marchewkę i cebulę .Gotujemy na małym ogniu około 10 - 15 minut .Dodajemy ziele ,pieprz ,liśc laurowy ,gorczycę ,sól i pieprz mielony .Wlewamy pozostałe 4 szklanki wody .Gotujemy i gorącą zalewą zalewamy śledzie ( przekładając śledzie marchewką z cebulką ) .Gotowe - można zajadac po dwóch dniach 

22:13, lutka40 , Ryby
Link Komentarze (7) »
niedziela, 13 października 2013

Przepis pochodzi z gazetki Palce Lizac z 6.czerwca 2011

Świetne połączenie smaków ,bardzo fajnie smakuje do delikatnych mięs .Nigdy nie trzymam się sztywno ilości składników ,a sos mieszam wg uznania i ilości .Składniki mają byc otulone sosem ,a nie w nim pływac ,często zwiększam ilośc chrzanu ,a zmniejszam majonezu .Robiłam wg podanych ilości i wyszła całkiem smaczna ,ale my wolimy bardziej zdecydowane smaki ,więc zawsze tego chrzanu jest więcej .

Polecam gorąco 

Przepis podaję w oryginale ,ze swoimi proporcjami w nawiasach 

Składniki : 

4 marchewki ( u mnie tym razem dwie średnie ) 

1 jabłko 

1 mały por ( ja dałam kawałek mniej więcej 5 cm) 

1 łyżeczka chrzanu ( dałam dwie )

1 łyżeczka soku z cytryny 

3 łyżki majonezu ( dałam dwie )

sól ,pieprz (daję biały )lub seczuański ( mniam )

Umyte marchewki i obrane ze skórki jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach ,skrop sokiem z cytryny .Dokładnie umyty i osuszony por pokrój w cieńkie talarki ( ja kroję dośc drobno ) 

Połącz w misce marchewkę ,jabłko i por .Dodaj majonez i chrzan ,dopraw solą i pieprzem ,wymieszaj i zajadaj 

Smacznego !

Pomysł zgapiłam od swojej koleżanki ,reszta to moje kombinacje ,bo  choc pomysł bardzo mi się spodobał to już smak zdecydowanie nie .Koleżanka katuje się jakąś śmieszną dietą i tak nie smaczną ,że chyba długo na niej nie pociągnie . Bez mięsa rozumiem ,ale żeby wszystko inne było mdłe i totalnie bez smaku ? Przecież nie o to w tym wszystkich  chodzi .

Gołąbki z kaszą robimy w taki sam sposób co tradycyjne z ryżem i mięsem .Możemy zaserwowac z sosem pomidorowym ,śmietanowym ,ale bardzo dobrze smakują z sosem ze świeżych ( suszonych ) grzybów leśnych lub pieczarek z dodatkiem dobrej śmietanki .

Ilośc składników wg potrzeb .Ja robię je przy okazji ,tych tradycyjnych .Tym razem zrobiłam z dwóch torebek kaszy ,którą ugotowałam na rosołku z dnia  wczorajszego .Jak kasza przestygła ,dodałam około 3 łyżek serka mascarpone i garśc natki pietruszki i podsmażoną cebulkę .Doprawiłam pieprzem i razem wszystko wymieszałam .Nakładałam porcję na sparzony liśc kapusty i zawijałam jak gołąbki .Przełożyłam je do garnka ,podlałam rosołkiem i gotowałam do miękkości ( kapusty ) .Pod koniec dodałam kilka pieczarek i posiekaną cebulkę ( można podsmażyc na masełku ) i trochę natki pietruszki .Na koniec dodałam śmietankę ,doprawiłam solą i pieprzem .Do tego zestaw suróweczek i wychodzi całkiem przyjemny obiad 

poniedziałek, 07 października 2013

Krok po kroku możemy zobaczyc  tu : 

http://www.youtube.com/watch?v=WU09JC9w0_g

Ciasto jak to u s.Anieli ,jest przepyszne ,mięciutkie,o idealnie odmierzonych składnikach,

 praktycznie nic nie trzeba dosypywac.

Ciągle jestem w zachwycie i totalnym zauroczeniu .Ta prostota ,smaki ,zapachy ,sposób wykonania , i ten spokój .Spokój którym emanują tylko najlepsi .

GORĄCO POLECAM !!!

Składniki : 

50 dkg mąki 

25 dkg masła 

1 szklanka cukru pudru 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka śmietany 

2 całe jajka 

1 i 1/2 litra mleka 

4 torebki budyniu śmietankowego albo waniliowego z cukrem ( jak bez cukru na na każdą torebkę dodajemy dwie łyżki cukru ) 

1 i 1/2 kg jabłek 

Z podanych składników zagniatamy ciasto ( dośc szybko ) .Dzielimy na dwie części ( na czas przygotowania jabłek i budyniu  możemy włożyc do lodówki - wtedy lepiej się wałkuje ) 

Jabłka obieramy i kroimy na cwiartki .Litr mleka gotujemy ,a w pozostałym rozrabiamy budynie ( ewentualnie słodzimy ) .Wlewamy budynie do gotującego się mleka ,mieszamy ,żeby budyń się nie przypalił .

Jedną częśc ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Nakłuwamy widelcem .Układamy jabłka ,wylewamy gorący budyń .Następnie rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i wykładamy na budyń .Nakłuwamy .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 -180 C i pieczemy około 50 minut .Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

środa, 02 października 2013

Przepis pochodzi z gazety Chwila dla Ciebie . Nie pamiętam z którego roku .

Ciasto jest dośc pracochłonne ,ale efekt końcowy przepyszny .Robiłam to ciasto już kilkanaście razy szczególnie na większe imprezy i zawsze zapominam ,że przepis jest dośc pokręcony .Podane jest 16 jajek ,i nijak nie mogę się doliczyc ,bo prosty rachunek to trzy biszkopty po cztery jajca to 12 ,a co z pozostałymi ? Błąd 

Ciasto wychodzi dośc wysokie ,jak robiłam w tradycyjnej blaszce całośc miała około 10 cm ,tym razem zrobiłam na blaszce z piekarnika , większej i szerszej ,więc automatycznie ciasto jest niższe .Może wygląda mniej efektownie ,ale smak jest taki sam

Składniki : 

3 ciasta biszkoptowe 

12 jajek 

12 łyżek cukru 

4 i 1/2 łyżki mąki pszennej 

4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 

3 łyżeczki proszku do pieczenia 

kisiel wiśniowy ( dałam truskawkowy ) 

1 i 1/2 łyżki kakao

 

 Masa jabłkowa :

1 kg jabłek 

1/2 szklanki cukru 

galaretka wiśniowa ( u mnie truskawkowa ) i agrestowa 

 

Masa budyniowa :

 

1/2 litra mleka 

1/2 szklanki cukru 

cukier waniliowy 

2 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

margaryna ( u mnie masło ) 

 

Przyrządzanie :

Ciasto biszkoptowe :

Ubic 4 białka na sztywno  ,dodac 4 łyżki cukru ,1 i 1/2 łyżki mąki pszennej oraz 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ( ja przesiałąm przez sitko ) ,4 żółtka( rozbełtane widelcem )  .Wszystko delikatnie połączyc i wyla na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 20 minut ( u mnie piekło się około 12 minut ,ponieważ blach jest duża ,a biszkopt wychodzi cieńki ) 

Drugie ciasto robimy tak samo tylko dodajemy kisiel wiśniowy ,a do trzeciego dodajemy kakao

 Masa jabłkowa :

Jabłka obrac ,pokroic w kostkę ,zasypac cukrem ,zagotowac .Podzielic na dwie części ,do jednej dodac galaretkę wiśniową lub truskawkową ( ja wsypałam do gorącej masy jabłkowej ,nie rozpuszczałam  w wodzie ) ,a do drugiej agrestową 

Masa budyniowa : 

Z pół litra odlac trochę mleka .Resztę zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym .W odlanym mleku rozprowadzic mąkę  .Wla do gotującego się mleka ,i pogotowac trochę ,mieszając ,żeby budyń się nie spalił .Odstawiamy do przestygnięcia .

Miękką kostkę masła ( lub margaryny ) ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu .Jak już zrobimy pyszną masę zabieramy się za przekładanie .Biszkopt ,galaretka ,masa budyniowa itd .

Całośc możemy polac polewą czekoladową 

Smacznego !

Przepyszne .Często je robię z dodatkiem sosu pomidorowego ,pieczarkowego ,czy serwuję podsmażone na masełku - pycha!!!!!!

Świetnie nadają się do tego ziemniaki z dnia poprzedniego 

Ja zrobiłam z takiej ilości ( jak na zdjęciu ),dodałam to tego podsmażoną posiekaną cebulkę , ponad szklankę mąki i dwie kopiaste łyżki mascarpone .Całośc doprawiłam solą i dużą ilością pieprzu .Gotowałam w posolonej wodzie do wypłynięcia .Potem można szalec i kombinowac 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino