Tysiące pasji i uspokojeń
piątek, 28 października 2016

Przepis pochodzi z dodatku do GW - Spotkania ziemniaczane nr 27

Cudownie mięciutkie ,z lekko chrupiącą skorką ,aromatyczne .Świetnie smakują z ketchupem ,sosem czosnkowym .Niestety są dośc pracochłonne i szybko tracą jędrnośc ,ale warto trochę się  pomęczyc  i zaserwowac rodzince coś innego niż frytki .

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

Puree

50 dkg ziemniaków

1 łyżka masła

1 jajko

1 żółtko

1 czubata łyżeczka soli

1/8 łyżeczki pieprzu( dałam dużo więcej )

Ciasto :

1/2 szklanka wody 

1 łyżka masla

1/2 łyżeczki soli

po 1/8 łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej

1/2 szklanki mąki

2 jajka 

oraz 1 litr oleju 

Przygotuj  puree - obierz ziemniaki pokrój w kostkę ,zalej zimną wodą ( poziom powinien sięgac powyżej 2 cm powyżej ziemniaków.Gotuj 15 minut bez pokrywki ,aż ziemniaki będą miękkie .Odcedż ziemniaki ,ponownie włóż do garnka ,odparuj .Ugniec ziemniaki,dodając masło ,jajko i żółtko oraz sól i pieprz .Mieszaj drewnianą łyżką ,aż masa będzie gładka .Przykryj i zabezpiecz przed wystygnięciem .

Zrób ciasto 

Zagotuj wodę z masłem ,solą ,pieprzem i gałką .Zmniejsz ogień ,wsyp od  razu całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką .Po 1-2 minutach ,gdy masa zacznie odchodzic od ścianek rondla ,zdejmij z ognia ,odstaw na 3 minuty .Wbij jajko ,energicznie wymieszaj ,następnie wbij drugie i wymieszaj jeszcze raz.

Do ciasta dodaj puree i mieszaj ,aż obie masy dobrze się połączą.Przełóż do worka cukierniczego .Rozgrzej piekarnik do 80 -100  C 

Wlej do rondla olej ,rozgrzej do 190 C.Wyciskaj paseczki ( 5- 6 CM ) ziemniaczanego ciasta prosto do gorącego oleju ,smaż po 2- 3 minuty na złoty kolor ,osącz na papierowym ręczniku 

Usmażone paseczki wkładaj do piekarnika ,aby pozostały chrupkie i nie ostygły ( ten etap można pominąc )

wtorek, 11 października 2016

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Cudowne i tyle .Polecam 

 

Biszkopt 

Składniki :

11 jaj 

1 szklanka cukru kryształu 

14 łyżek mąki pszennej 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

3 łyżki wody 

3 łyżki octu 

 

Wykonanie :

 

Ubic pianę z białek ,stopniowo dodając cukier ,żółtka zmieszane z wodą ,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet .Piec ok 40 min w temp 170 C. Upieczony biszkopt przekroic na 3 części ( ja upiekłam 3 osobno po 10 mi każdy )

 

Masa jabłkowa 

 

Składniki :

 

2 kg jabłek

2 galaretki ( najlepiej kolorowe ) 

 

Wykonanie :

 

 Jabłka obrac .zetrzec na tarce o grubych oczkach ,smażyc około 10 min ,dodac suche galaretki ,wymieszac i jeszcze przez chwilę smażyc .Masę  podzielic na 2 części .

 

Masa budyniowa 

 

Składniki :

 

1 i 1/2 szklanki słodkiego mleka 

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 budyń śmietankowy 

1 łyżka mąki pszennej 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

25 dkg masła 

 

 

Wykonanie :

 

Z mleka ,budyniu ,mąki i cukru ugotowac budyń .Masło utrzec ,dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu .Masę podzielic na 2 części 

 

Przełożenie ciasta 

 

Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt -1/2 masy jabłkowej -1/2 masy budyniowej - biszkopt .

Wierzch polac polewą 

 

 

Pyszne ,chrupiące małe co nieco .Polecam !

 

 Przepis pochodzi z :

http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/10/ciastka-z-patkow-owsianych.html

Składniki : 

2 szklanki płatków owsianych ( około 300 g )

0.5 szklanki mąki ( około 100 g )

0,5 szklanki cukru 

125 g masła lub margaryny ( polecam masło )

2 jajka 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

szczypta soli 

2/3 szklanki słonecznika łuskanego ( około 100 g )

Ja dodałam jeszcze około pół szklanki sezamu 

 

Wykonanie :

 Masło stopic i ostudzic .Do miski przełożyc płatki ,mąkę z proszkiem do pieczenia ,cukier ,sól i słonecznik i ewentualnie sezam .Masłem polac wszystkie składniki ,dodac jajka i wymieszac ( najlepiej dłonią ).Ciasto może lepic się do dłoni ,przed formowaniem można zwilżyc dłonie wodą .Kulki spłaszczyc ,żeby powstało ciastko grubości 1-1,5 cm.Ułożyc na blaszcze w odstępach .Piec około 25 min w temp 180 c ,a pózniej tylko zajadac ze smakiem 

 

 

 

piątek, 07 października 2016

: Yummy:Pycha !!!

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Specjałów Siostry Anastazji 

Przepis podaję w oryginale ,a w nawiasach swoje proporcje ( i tak wyszła duża porcja ) 

 

Składniki :

5 buraczków czerwonych ( użyłam 3 małych  )

4 ogórki kiszone ( 2 małe )

1 puszka zielonego groszku (3 kopiaste łyżki )

1 cebula ( pół czerwonej ) 

4-5 łyżek majonezu ( 2 łyżeczki kopiaste )

sól,pieprz 

 

Wykonanie :

Buraczki ugotowac ,obrac ze skórki pokroic w drobną kostkę .Ogórki obrac i również pokroic w kostkę .Wszystko wymieszac ,dodając pokrojoną cebulę ,zielony groszek ,sól ,pieprz i majonez .Doprawic do smaku 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino