Tysiące pasji i uspokojeń
środa, 14 maja 2014

Pomysł pochodzi z : 

http://ctalfakhishah.blogspot.com/2014/04/roti-gulunlg-bersama-cheese.htm

 Banalnie ,ale przepysznie .Do podstawowej wersji potrzebny jest chleb tostowy ,ser żółty i parówka .Możemy pokombinowa i dodac pokrojoną cieniutko ,podsmażoną pierś kurczaka o smaku np kebaba ,kawałek pomidorka ,ogórka ,posmarowac ketchupem ,posypac szczypiorkiem.Można dodac szynkę ,żólty ser ,pieczarkę .,ogórka kiszonego .

Na kromkach sera kładziemy składniki i panierujemy jak kotlety w jajku i bułce tartej .( mocno dociskamy )Smażymy jak kotlety 


Bardzo delikatne ,soczyste i aromatyczne mięsko .

Nogi kurczaka nacieramy ulubionymi przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki ( ja użyłam tylko papryki i pieprzu  ) .Następnie zalewamy mlekiem ,dodajemy dwa ,trzy ząbki czosnku ( pokrojone ) ,trochę majeranku ,pieprzu ziołowego ,i trzy duże łyżki sosu sojowego ,listek laurowy ,ziele angielskie .Gotujemy na małym ogniu 40 - 45 minut .Po wyjęciu ściągamy skórę bo jest paskudna ( tzn tak wygląda -  ) i zajadamy z surówką 

poniedziałek, 12 maja 2014

Przepis pochodzi z :

http://www.wielkiezarcie.com/recipe40887.html

 

Cudowny !!! 

Mięciutki ,puszysty ,delikatny ,rozpływający się w ustach .Bardzo łatwy  ,szybki .Polecam z całego serca .

Przepis podaję w oryginale 

Ciasto : 

1 szklanka mąki 

3/4 kostki  margaryny 

3 żółtka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

2 łyżki cukru 

Skłądniki na ciasto połączyc mikserem i wyłożyc na  wysmarowana blaszkę .

Ja składniki utarłam w makutrze : margarynę z cukrem ,potem dodawałam po jednym żółtku .Na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia .Ciasto dośc ciężko wykłAdało się na blaszkę ,ale w smaku i fakturze bardzo dobre i mięciutkie 

Masa serowa :

1 kg sera w wiaderku ( u mnie biedronkowy )

6 żółtek

2 cukry waniliowe

3 budynie śmietankowe

3/4 szklanki oliwy

1 i 1/2 szklanki mleka  

Dodatkowo :

1 i 1/2 szklanki cukru 

9 białek 

Składniki na masę serową również zmiksowac .Białka ubic na sztywno z cukrem i delikatnie łopatką połączyc z masą serową i wylac na blachę 

Ja zrobiłam trochę po swojemu : żółtka utarłam z cukrem waniliowym ,dodałam po jednym budyniu dalej ucierając .Następnie po jednej łyżce sera .Na koniec dodałam olej i mleko i ubitą na sztywno pianę z białek .May jest tak ogromna ilośc ,że radzę przygotowac wielką michę ,albo wiaderko .

Pieczemy w temperaturze 189-190 C przez 50-60 minut 

BARDZO WAŻNE - PO UPIECZENIU NIE WYCIĄGAMY CIASTA Z PIEKARNIKA 

SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU !!!!!!!!!

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis z 2/2014 

Przepyszne i tyle .

Przepis podaję w oryginale a swoje zmiany w nawiasach 

Potrzebujemy : 

opakowanie ciasta francuskiego 

kilka dużych pieczarek 

serek twarogowy z ziołami / czosnkiem .( ja dałam kostkę fromage z czosnkiem - do tego dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekany szczypiorek i natkę pietruszki ,a całośc doprawiłam pieprzem i ostrą papryką )

5 dużych plastrów sera żółtego ( ja dałam tostowy z szynką ) 

sól ,pieprz 

1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie .Smarujemy serkiem .Kapelusze pieczarek kroimy w cieńkie plasterki i rozkładamy jeden obok drugiego na posmarowanym cieście .Oprószamy pieprzem i solą .Rozkładamy równomiernie żółty ser 

2.Ciasto zwijamy w roladę .Kroimy w 1 cm plastry .Rozkładamy na blaszce .Pieczemy 30 minut w temp 150 C ( Ja piekłam około 15 minut w temp 175 c)

Ciasto posmarowałam żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka 

sobota, 03 maja 2014

Pomysł pochodzi z gazetki Prześlij Przepis  5/2008 .Robiłam kulki wg oryginału i polecam bo są pyszne .Mój przepis czy raczej pomysł to jak  zwykle tysięczna kombinacja ,ale bardzo ,bardzo smaczna .Dietetyczna i w smaku przypominająca trochę ruskie pierogi .Polecam jedną i drugą wersję .

Przepis podam w oryginale ,a w nawiasach swoje zmiany 

Składniki : 

300 g białego sera ( ja daję kostkę półtłustego kupionego w Netto - najbardziej mi odpowiada - z kupnych oczywiście ) 

1 jajko 

2 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki bułki tartej 

przyprawy : ostra papryka w proszku ,pieprz ziołowy ,sól ,oregano ,vegeta ( ja dałam dużo pieprzu ,sól i gałkę muszkatołową ) 

olej do smażenia 

Od siebie dodałam ząbek czosnku i przesmażoną cebulkę 

Przygotowanie : 

1.Ser łączymy z mąką ,jajkiem ,dokładnie mieszamy i doprawiamy vegetą ,oregano ,pieprzem ziołowym i solą .

Moja wersja - do sera dodajemy przeciśnięty czosnek ,usmażoną na złoto i ostudzoną cebulkę .Doprawiamy pieprzem ,solą i gałką .

2.Z masy formujemy małe kulki ,obtaczamy w bułce tartej .Na patelni rozgrzewamy dużą ilośc tłuszczu ( bez przesady - wystarczy trochę ) i smażymy na rumiano .

Świetnie smakują solo ,albo z sosem szczypiorkowym lub innym ulubionym 

Z kostki sera wychodzi 8 kulek ( są bardzo syte ) 

Do tego suróweczka i mniam .

 

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Robię je bardzo często ,nie wiem czemu do tej pory jeszcze nie pojawił się na blogu 

Inspiracja : 

http://irinadavydova.blogspot.com/2011/11/polpette-di-zucchine.htmlc

Przepis jest banalnie prosty i niezwykle smaczny .Daje  wiele możliwości w komponowaniu smaku ,dodatkach .Możemy dodac ser ,natkę ,szczypiorek ,bazylię ,oregano ,i co tam dusza zechce .Można zrobic jak w oryginale - zetrzec cukinię ,podsmażyc na oliwie z czosnkiem ,zblendowac( pulpety mają wtedy jednolitą konsystencję )  ,dodac ser wędzony ,parmezan ,natkę ,jajko .Włożyc na około 2 godziny do lodówki .Następnie wilgotnymi rączkami formowac pulpeciki obtaczac w bułce i piec w piekarniku 180- 200 C przez około 20 - 25 minut  ( UWAGA ( nie przypalic ,bo będą niesmaczne )

Można je smażyc na oleju ,gotowac w delikatnym bulionie lub calkiem już dietetycznie w wodzie 

Mnie osobiście smakują ostatnio gotowane w bulionie . Póżniej robię do tego sos np ajvarowy lub śmietanowy z pleśniowym serem i szczypiorkiem - pycha!!!

Pulpety bez sosów są bardzo dietetyczne i lekkie ,ale to te bardziej kaloryczne dodatki sprawiają ,że są po prostu pyszne .Dla tych co na diecie idealne .Polecam .

Ja tym razem zrobiłam z jednej cukinii ( tak na oko ważyła może 30-40 dkg ) .Obrałam ją ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach ( można jak w oryginale zblendowac ) .Startą cukinię posoliłam i odstawiłam na około 20 minut ,następnie dobrze odcisnęłam nadmiar soku ( to ważne ,żeby masa nie była zbyt wilgotna ,bo będzie wchłaniac więcej bułki i mogą pózniej wyjśc twarde ) .Do odciśniętej masy dodałam małe jajko ,garśc pietruszki ,dużo pieprzu ,trochę vegety .5 dośc kopiastych łyżek bułki tartej .Całośc dokładnie ,ale szybko wyrobiłam .Uformowałam małe pulpeciki i gotowałam je na bulionie do czasu wypłynięcia .Na koniec najlepsze - sosik ,suróweczka i dietetyczny obiad gotowy .

Polecam również przepis w oryginale - jest równie pyszny ,a nawet bardziej .

Smacznego ! 

\

piątek, 25 kwietnia 2014

Mam swój idealny i sprawdzony przepis na buły i rogaliki .Czasami lubię spróbowac innego ,może lepszego ? 

Rogaliki są bardzo dobre ,szczególnie ciepłe .Zrobiłam z twardą marmoladą wieloowocową  o smaku pigwy ( kupna ,ale bardzo smaczna) Powstały też buły solo i z nadzieniem ( kilka pieczarek podsmażonych z cebulką ,doprawione pieprzem ,ociupinką maggi .Do tego ser pleśniowy i szczypiorek - mniam !!! ) 

Przepis pochodzi z :

http://kornikwkuchni.blogspot.com/2012/07/rogaliki-na-maslance.html

 

Składniki na 16 rogalików lub bułeczek :

600 g mąki pszennej ( dosypałam jeszcze około 3/4 szklanki bo ciasto trochę się kleiło ) 

1 opakowanie drożdży instant 

200 ml ciepłej wody 

200 ml maślanki 

2 łyżki oleju 

2 łyżeczki cukru 

1 i 1/2 łyżeczki soli 

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

jajko 

Wszystkie suche składniki  mąkę ,cukier ,sól ,drożdże ,proszek mieszamy w misce .

W drugiej misce mieszamy mokre składniki ( wodę ,maślankę ,olej 

Łączymy mokre i suche składniki ui wyrabiamy ręcznie  lub mikserem (ja ręcznie 15 minut ) 

Ciasto powinno byc miękkie i nie lepiące się .Ciasto przekładamy do miski ,przykrywamy miseczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce .

Delikatnie wyrośnięte ciasto ,chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części .Każdą częśc wałkujemy 

w okrąg o średnicy 25 cm i dzielimy na osiem trójkątów .Zwijamy zaczynając od podstawy i formujemy rogaliki ( albo bułki ) Układamy na blasze ,przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut 

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C .

Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem ( ja żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka ) 

Pieczemy 12-15 minut

środa, 23 kwietnia 2014

Bardzo proste ,smaczne ,niezwykle kruche ciasteczka ,napakowane żurawiną i suszonymi morelami .Polecam bo są naprawdę bardzo dobre .

Składniki na 20 szt ( wychodzi nawet dużo więcej ) 

20 dkg masła 

ok 30 dkg mąki 

1/4 łyżeczki cynamonu 

10 dkg cukru pudru 

2 łyżeczki startej skórki z cytryny ( nie ma musu ) 

łyżka soku z cytryny 

7 suszonych moreli ( brzoskwiń lub innych owoców )

3 łyżki suszonej żurawiny ( mogą byc rodzynki ) 

Można dodac trochę kokosowych wiórek ,czekolady ,maku 

1.  Morele i żurawinę mocz kilka minut w wodzie ,a gdy zmiękną ,pokrój ostrym nożem na niewielkie kawałki.Miękkie masło włóż do miski ,wsyp mąkę ,cukier puder ,cynamon ,dodaj skórkę i sok z cytryny .Krótko zmiksuj mikserem elektrycznym ( ja mieszam w makutrze - wałkiem ) 

2. Następnie szybko zagniec ciasto .Dodaj do niego pokrojone owoce ,ponownie krótko zagniec ciasto .Na oprószonym mąką blacie uformuj z niego dwa wałeczki o średnicy 4 cm .Owiń je folią spożywczą i włóż na 3 godziny na dolną półkę w lodówce .

3.Schłodzone ,stwardniałe wałeczki ciasta wyjmij i pokrój ostrym nożem w 20 niezbyt grubych plasterków .Blachę do pieczenia wyłóż papierem .Ułóż na niej ciasteczka .Piekarnik nagrzej do temperatury 200 C. Włóż do niego blachę z ciasteczkami .Piecz 15 - 20 minut ( u mnie 12 ) na złoty kolor 

sobota, 19 kwietnia 2014

ŻYCZĘ WSZYSTKIM ZDROWYCH ,SZCZĘŚLIWYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT 

                                                                                                LUTKA

19:00, lutka40 , inne
Link Komentarze (14) »
wtorek, 15 kwietnia 2014

Przepis pochodzi z książeczki Poradnika Domowego -Dla każdego coś smacznego 6/2000

Bardzo proste i smaczne danie .Wystarczą ziemniaki z wczorajszego obiadu ,szpinak i już prawie gotowe .

 

Przepis podaję w oryginale z moimi zmianami w nawiasach 

Składniki :

500 dkg szpinaku ( ja daję 450 mrożonego ) 

25 dkg ziemniaków ( czasami daję więcej 30- 35 ) 

3-4 parówki ( daję ostre białe kiełbaski - cieńkie - chwilę je gotuję i ściągam skórkę  ) 

2 jajka 

2 czubate łyżki startego żółtego sera ( cheedar )

łyżeczka posiekanego świeżego lub pół łyżeczki suszonego tymianku 

po 3 łyżki mąki i bułki tartej ( czasami trzeba dac więcej jeżeli masa jest dośc mokra )

gałka muszkatołowa 

olej ,

sól i pieprz 

ja od siebie dodaję jeszcze czosnek 

Ziemniaki dobrze wyszorowac,ugotowac w łupinach ( można wykorzystac pyrki z wczoraj ) .Przebrany i umyty szpinak włożyc do garnka ,podlac kilkoma łyżkami wody ,posolic i dusic na małym ogniu. Gdy będzie miękki starannie osączycz wody i zmiksowac ( mrożony należy rozmrozic ,chwilę pogotowac do odparowania wody )

 Ziemniaki obrac,przecisnąc przez praskę ,ostudzic i dokładnie ale szybko wymieszac ze szpinakiem ,jajem ,serem ,tymiankiem ( u mnie też czosnek )i pozostałymi przyprawami .Parówki ( białe kiełbaski ) pokroic na krótkie kawałki i każdy oblepic szczelnie masą ziemniaczano - szpinakową .Wałeczki obtoczyc najpierw w mące ,potem w roztrzepanym jaju ,a na końcu w bułce tartej i usmażyc na gorącym oleju na złoty kolor.Podawac z sosem pomidorowym .

Ważne - masa musi byc dobrze doprawiona i wyrazista w smaku .

Smacznego !

 

Ostre ,aromatyczne i przepyszne .Łatwo dają się kroic na małe kanapeczki ,na które dodatkowo można położyc kawałek pomidorka czy ogórka .Świetnie smakują popijane czystym żurkiem lub barszczem białym .

Składniki : 

1,5 szklanki mąki 

2 cieńkie białe kiełbaski ( ostre) 

2 jajka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

pół szklanki maślanki 

1/4 szklanki oleju 

3 łyżeczki majeranku 

ząbek czosnku 

łyżeczka ostrej papryki

 łyżeczkę pieprzu czarnego 

3/4 łyżeczki vegety 

mała garśc natki pietruszki i szczypiorku 

Kiełbaski gotujemy ,ściągamy skórkę ,studzimy .Kroimy na małe kawałki 

Mieszamy składniki mokre ( jajka ,olej .maślankę ) .W drugim naczyniu mieszamy składniki suche ( mąkę ,proszek do pieczenia i przyprawy ) .Składniki suche łączymy z mokrymi ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,natkę i szczypiorek i kiełbaskę  .Mieszamy i wlewamy do foremek ( 3/4 wysokości ) .Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 C 

z sosem chrzanowym 

Po męczącym dniu warto zrelaksowac się w ciepłej ,pachnącej kąpieli ,z zapalonymi świeczkami ,przy dobrej muzyce .

Sposób wykonania jest banalnie prosty ,i nie potrzeba wydawac kasiory na tym podobne pełne chemii wynalazki .Wszystkie składniki( no prawie wszystkie ) znajdziemy w domu 

Niestety ja osobiście nie mogę używac kupnych ,bo dostaję uczulenie ,więc taka własnej roboty zastępuje mi te małe drobiazgi .

Wadą ,a może i nie, jest to ,że te własnej roboty szybciej się rozpuszczają i jeśli nie zmielimy np w młynku suchych kwiatków ,mamy ciało oblepione suszkami ( nie jest tak żle wystarczy spłukac ) .

Przepis wycięty z jakiejś gazetki 

Składniki : 

2 łyżki sody 

łyżka kwasku cytrynowego 

łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ( ja używam ziemniaczanej ) 

suszone płatki ulubionych kwiatów ( u mnie róża ) lub pokruszoną lawendę .

łyżka oleju 

Ulubiony olejek zapachowy(  u mnie tym razem różany )

Wykonanie : 

Wymieszaj w miseczce : 2 łyżki sody ,kwasek i mąkę .Dodaj suszone płatki .Wlej łyżkę oleju i kilka kropli olejku zapachowego ,wymieszaj dobrze .Z masy uformuj kulę .Jak nie możesz spryskaj po wierzchu wodą .Gotowy kosmetyk zostaw do wyschnięcia ( kilka godzin ) 

Polecam 

czwartek, 10 kwietnia 2014

Ktoś wie jak smakuje bazylia wyhodowana przez gospodynię w wiejskiej chatynce gdzieś w maleńkiej wiosce w słonecznej Italii ,a ta z polskiej hipermarketowej produkcji ? Nawet tej domowej ? Jak smakuje suszony czosnek niedzwiedzi ,a taki zerwany i świeży ? no ?

Jak to jest polizac lizaka przez szybę ?

No jak ? 

W pewien słoneczny dzień ,raczej mający się już ku  końcowi ,mąż wracając przyniósł kopertę zaadresowaną do mnie .W pierwszej chwili pomyślałam ki czort ? Drugi koniec Polski ! ? !   tadammmmmm - niespodzianka totalna .I

tu właśnie chcę podziękowac  Hani za :

pamięc 

totalną bezinteresownośc 

po prostu dobre serduszko 

Za to ,że w tak zabieganym ,pomylonym świecie ,ktoś oddalony o setki kilometrów , pamięta ,że gdzieś tam ktoś kiedyś chciał coś .

Coś - czyli czosnek niedzwiedzi .Szok !!!

Czosnek jest i ja go mam .

Dziękuję z całego serca ,za Twoją pamięc ,za serce Twojej rodzinki ( pozdrowienia dla zbierającego męzą ) ,za zapachy w moim domu , za możliwośc spróbowaniia czegoś znanego tylko po łebkach ,a tak innego od wyobrażeń ,po prostu za orgię smaków i zapachów .Dziękuję 

Skorzystałam z przepisu oczywiście od ekspertki czyli Hani

http://kucharzytrzech.blogspot.com/2012/05/slimaczki-z-czosnkiem-niedzwiedzim.html?

Brak słów .Jak to pachniało ,jak smakowało ,po prostu bajka .W prostocie siła .Dawno nie jadłam nic tak prostego ,a pysznego .Pychaaaaa !!!

Potrzebujemy : 

1,5 szklanki mąki 

1/2 szklanki ciepłej wody 

1/2 łyżki drożdży instant 

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru 

1 łyżka oliwy 

 

Na przepyszne nadzienie : 

5-6 łyżek miękkiego  masła

dużoooo siekanego czosnku niedżwiedziego ( porządna męska garśc )

sól ,ja dodałam jeszcze pieprz 

Już samo masełko jest tak pyszne ,że zastanawiałam się ,czy nie zjeśc solo z bagietką 

Wszystkie składniki ciasta ,z wyjątkiem oliwy ,połączyc razem i zagnieśc tak ,by powstało gładkie i elastyczne ciasto .Miskę wysmarowac oliwą ,przełożyc do niej ciasto ,posmarowac z wierzchu pozostałam oliwą i odstawic do wyrośnięcia ( powinno podwoic swoją objętośc )

W tym czasie przygotowac nadzienie - w misce wymieszac masło ,z posiekanym czosnkiem ,doprawic solą i ewentualnie pieprzem

Blat posypac mąką ,i przełozyc na niego wyrośnięte ciasto .Rozwałkowac na prostokąt .Rozsmarowac na nim masło z czosnkiem .Położyc dodatkowo kilka liści czosnku i zwinąc jak roladę .Podzielic na 12 równych części i włożyc każdą do formy ( np od muffinek ) .Odstawic ślimaczki w formie na 20 minut - żeby ponownie wyrosły ,a następnie piec w temp 180 C przez 25-30 minut .A potem szybko złapac chociaż jedną dla smaku ,bo przez sam zapach ustawia się  kolejka .

 

 SMACZNEGO !

niedziela, 06 kwietnia 2014

Przepis pochodzi od Justyny 

http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/06/Muffinki-z-truskawkami-i-kruszonka.html

Jak zwykle niezawodny i pyszny przepis . Już sam zapach jaki się roznosił podczas pieczenia to bajka ,a reszta to poezja .Wszystkie zjedzone jeszcze ciepłe .Mięciutkie ,owocowe z przecudnie chrupiącą kruszonką .Polecam z całego serca .

Przepis podaję w oryginale .Jedyna moja zmiana to owoce ,miałam tylko  kilka zamrożonych truskawek ,reszta to borówki amerykańskie - mniamm mówię Wam .

Składniki : 

1/2 szklanki maślanki 

1 duże jajo 

1/2 szklanki cukru 

1/4 szklanki oleju 

1,5 szklanki mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

skórka otarta z jednej cytryny 

sok z połowy cytryny 

truskawki ( około 250 g ) lub inne ulubione 

W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki ( maślanka ,jajo ,olej ,sok z cytryny ).W drugiej mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem .Zawartośc obu misek oraz skórkę z cytryny łączymy razem .Mieszamy łyżką do momentu ,aż składniki się połączą .

Ciasto przekładamy do foremek do 1/2 wysokości .Do każdej wkładamy truskawki .

Kruszonka :

1/2 szklanki mąki 

3-4 łyżki cukru 

1/4 kostki masła 

Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce .Rozcieramy mąkę z cukrem i masłem w dłoniach ,aby powstały grudki .Konsystencja grubo mielonej bułki tartej .Kruszonką posypujemy wierzch  muffinek.

Foremkę wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut do tzw suchego patyczka .

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 65
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino