Tysiące pasji i uspokojeń
czwartek, 03 kwietnia 2014

Przepyszne !

Mięciutki biszkopt ,galaretka z jabłuszek ,masa karpatkowa i polewa .Może byc coś bardziej prostego i pysznego ? Polecam 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 3/2013 

Przepis podaję w oryginale z małymi zmianami w nawiasach 

Składniki : 

Biszkopt :

6 jajek 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa jabłkowa : 

4 jabłka ( dałam 5 ) 

2 galaretki pomarańczowe ( dałam 1 pomarańczową ,druhą brzoskwiniową ) 

Krem :

1 budyń waniliowy 

1 szklanka mleka ( dałam jeszcze pół )

1 kostka margaryny ( dałam masło ) 

1 szklanka cukru pudru 

1 aromat waniliowy ( kilka kropel ) 

Polewa : 

1/3 kostki margaryny 

2 łyżki kakao 

3 łyżki cukru 

Czy akurat ta polewa jest dobra nie wiem .Nie trzymałam się przepisu ,dałam więcej margaryny ( prawie pół kostki - chyba ) ,cukier puder 

1.Białka ubic na sztywno ,stopniowo dodając cukier i żółtka .Masa powinna byc puszysta i kremowa .Następnie połączyc ją z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia .Ciasto wyłożyc na blachę wyłożoną pergaminem i piec przez 25 minut ( 22min ) w piekarniku rozgrzanym do 180 C

2.Jabłka umyc , zetrzec na tarce i dusic do miękkości w 375 ml wody ( u mnie 400 ).Rondel zdjąc z ognia ,wsypac galaretki ,wymieszac i ostudzic ,uważając ,aby galaretki nie stężały zbyt mocno .Wyłożyc na biszkopt i schłodzic 

3.Budyń waniliowy ugotowac na mleku i ostudzic .Margarynę ( masło ) utrzec z cukrem pudrem ,następnie dodawac do niej po 1 łyżce budyniu i wlac aromat ( kilka kropel )Krem wyłożyc na masę jabłkową .

4.Składniki na polewę rozpuścic w garnku ,dodac dwie łyżki wody ,zagotowac .Chwilę studzic ,po czym polac wierzch ciasta 

SMACZNEGO !

bidoka ostatni ( kawałek ) lekko krzywy ,ale pyszny 

Przepis wycięty z jakiejś gazety .Podobno wypity na dzień dobry ,szybko przegoni poranną chandrę .Wypity na czczo działa na przemianę materii  .Poza tym fajnie rozgrzewa ,a schłodzony szybko gasi pragnienie( z lodem - super !!!) .Imbir  podziałą poza tym na organizm także uodparniająco i antyinfekcyjnie. Mnie osobiście smakuje taki kwaśny bez dosładzania ,ale dla wrażliwców polecam dosłodzic miodem .

Obierz i pokrój kawałek imbiru ( +- 5 cm ) ,wrzuc do wody ( 1/2 litra ) .Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej ( u mnie dośc duża ) ,sok z cytryny i skórkę pomarańczową ( bez białej części ) .Gotuj 5 minut .Osłodz miodem i pij na zdrowie 

poniedziałek, 24 marca 2014

Przepis wycięty z jakiejś gazety 

Robię je często w formie kieszonek .albo wymyślam nowe formy np wielkiego pieroga lub w takiej postaci jak na zdjęciach .Bardzo proste,ale pyszne  .Ciasto to nic innego jak ciasto na kopytka ,ale nadziane pysznym farszem i podsmażone smakują wybornie jak na tak proste składniki .

Bardzo dobrze smakują z sosami . Ja najczęściej robię sos szczypiorkowy .Błyskawiczny i bardzo smaczny .Odlewam małą chochelkę z domowego rosołku ( wyrazistego w smaku ) ,dodaję dobrą śmietanę i sporo drobniutko pokrojonego szczypiorku .Doprawiam solą i pieprzem .Pycha !

Przepis podaję w oryginale ( moje zmiany w nawiasach )

Składniki :

40 dkg ugotowanych ziemniaków 

2-3 łyżki mąki ( zdecydowanie z mało - ja daję nawet do 10 w zależności od rodzaju ziemniaków )

1 jajko 

2 ząbki czosnku ( daję jeden większy )

10 dkg pieczarek ( czasami więcej )

1 łyżka masła

8 małych plasterków sera żółtego

olek do smażenia - można masełko wtedy są jeszcze lepsze

sól ,pieprz plasterki czerwonej cebuli do dekoracji ( pomijam dekorowanie cebulą ,ale siekam ją i podsmażam razem z pieczarkami )

natka 

 Sposób przygotowania 

1.Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo przepuśc przez maszynkę do mięsa .Do zmielonych ziemniaków dodaj mąkę oraz jajko .Wsyp sól i pieprz do smaku .Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę .Dobrze wyrób .

2.Pieczarki oczyśc ,posiekaj ,usmaż na maśle ( ja dodaję jeszcze cebulkę ) .Przypraw do smaku .Z ciasta ziemniaczanego uformuj 16 placuszków .Na połowie rozłóż ser oraz farsz pieczarkowy .Przykryj pozostałymi placuszkami i dobrze zlep brzegi 

3.Na patelni rozgrzej olej ( masło ) .Włóż przygotowane kotleciki i usmaż na rumiano z obu stron .Gotowe kieszonki z pieczarkami przełóż na talerz .Posyp plasterkami czerwonej cebuli.Podawaj z sałatką z sezonowych warzyw 

Tylko kapusta , fioletowa cebulka i przyprawy .Delikatna ,lekko kwaskowa .Pycha .

Z małej główki kapusty zrobiłam dwie w tym jedną na ciepło 

I. Pół główki bardzo cieniutko poszatkowałam ( im cieniej tym jest po prostu pyszniejsza,a przy tym dalej chrupka  ) .Posoliłam i pogniotłam trochę ,żeby ją zmiękczyc  . Polałam sosem : oliwa wymieszana z octem ryżowym ,doprawiona solą ,pieprzem i odrobiną cukru  .Sosik ma byc dośc kwaskowy .Odstawiłam do lodówki ,żeby się przegryzło 

II.Drugą połówkę poszatkowałam ,zalałam odrobiną gorącej osolonej  wody .Gotowałam do miękkości .Na patelni podsmażyłam pasek pociętego w kosteczkę boczku wędzonego ,a póżniej poszatkowaną fioletową cebulkę .Zawartośc patelni dodałąm do kapusty ,doprawiłam ,solą ,pieprzem i octem ryżowym 

I

II

Przepis podstawowy pochodzi z gazetki Przepisy czytelników 5/2011 .

Cudownie mięciutkie ,delikatne ,mało słodkie .Takie są z czekoladą ( u mnie z kropelkami czekoladowymi - zdjęcia brak ,nie zdążyłam zrobic ) .Wilgotne ,z nutką kwaskową są z dodadkiem wiśni .Polecam ,bo sa naprawdę pyszne i co mega szybkie w wykonaniu 

Przepis w oryginale 

Składniki : 

2 szklanki mąki 

3/4 szkalnki cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

2 jajka 

1 szklanka mleka 

100 g stopionego masła lub margaryny 

1 tabliczka gorzkiej czekolady ( ja daję opakowanie 100 g kropelek czekoladowych ) 

wiśnie z kompotu 

1. Mąkę wymieszac z cukrem ,proszkiem do pieczenia oraz solą .Dodac jajka ,mleko oraz przestudzony ,roztopiony tłuszcz .Składniki zmiksowac 

2. Gorzką czekoladę pokroic na małe kawałki ostrym nożem albo zetrzec na tarce o grubych oczkach ,po czym dodac do ciasta i starannie wymieszac .Ja dodałam wspomniane kropelki i odciśnięte z soku wiśnie 

3.Porcje ciasta nakładac do papierowych foremek do muffinek i wkłądac je do specjalnej formy .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 30 minut ( babeczki powinny się przyrumienic ) Podawac na ciepło lub zimno .

Przepis na 12 pysznych muffinek .

środa, 19 marca 2014

Całkiem ,całkiem .Powiem ,że nawet bardzo mi smakowały .Mam coraz większą niechęc do mięsa - więc może dlatego tak mi wszystko smakuje ? Nakręcam się czytając ,oglądając ,słuchając ,co to nasze mięsiwko zawiera i mam odrzut - jak stąd na Marsa.

Miałam  przy ich robieniu chwilę paniki i wkur.....czytaj zdenerwowania .Kaszka po dodaniu do mleka raptem zrobiła się tak gęsta ,że trudno było mieszac łychą ,ale póżniej było lepiej ,coraz lepiej .Końcowy efekt to puszystośc ,miękkośc - czyli jednak tak miało byc .Robiłam je pierwszy raz więc ciemnota totalna .Teraz będę już wielką mądralą i spokojnie będę mieszac - bez paniki 

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Swojska i Smaczna - wydanie specjalne 2/19-11- Poradnik Domowy 

Składniki : 

1,5 szklanki kaszy manny 

szklanka mleka 

5 dkg masła

4 jajka - 

2-3 łyżki mąki 

pęczek koperku 

sól ) od siebie dodałam pieprz )

Mleko zagotowac z połową masła i szczyptą soli ,do wrzącego wsypac kaszę i - mieszając ugotowac ,( mieszac szybko i zdecydowanie - robi się  taki lekko twardawy  glutek ) .Jaja wybic ,oddzielając zółtka od białek .Pozostałe masło utrzec na puch z żółtkami,a potem z kaszą na jednolitą masę ( najlepiej w makutrze ) 

Z białek i szczypty soli ubic  sztywną pianę ,połączyc posiekany koperek ,wymieszac .

Stolnicę posypac mąką ,wyłożyc ciasto ,nadac mu kształy wałka o średnicy ok 3 cm ,pokroic na kawałki,obtoczyc w mące ,uformowac pulpety .W rondlu zagotowac osoloną wodę( ja gotowałm w niewielkiej ilości pozostałego rosołku - mniam ),wkładac pulpety ,ugotowane wyjmowac łyżką cedzakową .

 Podawac na gorąco ,polane roztopionym masłem.

Świetnie smakują z jakimś zdecydowanym sosem .Ja zrobiłam z 3/4 papryki czerwonej ,cukinii ,ogórka kiszonego ( chwilę pogotowałam ) ,następnie dodałam przecier pomidorowy ,trochę ketchupu ,doprawiłam solą ,pieprzem ,ociupinką cukru ,ziołami prowansalskimi ,natką pietruszki ,ostrą papryka 

Przepis pochodzi z gazetki Mój przepis nr 2 lipiec 2009

Bardzo smaczna ,szybka i dietetyczna .Polecam 

Składniki : 

marchewka ( dałam dwie)

pietruszka ( średnia ) 

1/2 niedużego selera 

kawałek ( 10 cm pora ) 

50dkg boczniaków 

2 ziarna ziela angielskiego 

1/2 łyżeczki majeranku ( u mnie więcej ) 

cebula ( pominęłam)

przyprawa do zup ( można dac kostkę ,wykorzystac swój bulion )

starta gałka muszkatołowa ( ja miałam jeszcze trochę kupnej przyprawy do flaków ) 

2 liście laurowe 

łyżka masła ,łyżka mąki ( pominęłam ) 

Włoszczyznę oczyśc, ugotuj do miękkości w 1/5 litra osolonej wody ,odcedz ,pokrój w paseczki ,włóż do wywaru ( ja od razu pokroiłam w paseczki ) .Grzyby oczyśc ,pokrój w paseczki ,cebulę oczyśc ,pokrój w piórka ,włóż do wywaru razem z liściem i zielem .Gotuj 20 min( u mnie krócej ) ,przypraw do smaku przyprawą do zup ,imbirem ( u mnie  kawałek świeżego ,bardzo drobno posiekany ) ,majerankiem i gałką ( można przyprawą do flaków ,pieprzem ) 

Ja dodałam jeszcze ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )

Z masła i mąki zrób zasmażkę dokładnie rozprowadz w zupie ,zagotuj 

21:34, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 13 marca 2014

Przepis pochodzi z Przyjaciółki 27.02/12.03/2014 

Doskonały pomysł .

Proste ,pyszne i bardzo aromatyczne .Polecam .Możemy podac z jakimś delikatnym sosikiem ,ketchupem  ,surówką , w formie małych klopsików - mniam

Przepis jak zwykle w oryginale ,w nawiasach moje zmiany 

Od siebie dodałam trochę zmielonych ( w młynku do kawy )suszonych grzybków ,trochę szczypiorku i ser cheddar 

 

50 dkg pieczarek ( ja dałam 40 dkg )oczyśc ,opłucz ,zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj .Dużą cebulę pokrój w kostkę zrumień na 1-2 łyżkach masłą .Dodaj pieczarki  ,przesmaż mieszając ,a potem duś ,aż odparuje cały płyn .Dopraw solą i pieprzem ,ostudz ( ja dodałam troszkę sosu sojowego i suszone zmielone grzybki ) .Do pieczarek dodaj 1-2 ugotowane na twardo jajka ( dałam dwa ) ,jajko surowe i,namoczoną i odciśniętą kajzerkę .po 3-4 łyżki startego żółtego sera ( u mnie cheddar )i tartej bułki .Wyrób i dopraw .Z masy formuj kotlety kotlety ,panieruj je w bułce tartej i usmaż na oleju 

smacznego!

niedziela, 02 marca 2014

Pyszne ,proste ,bardzo sycące i tanie 

Pyrki to ideał .dający tysiące możliwości w tworzeniu i komponowaniu prostych i tych bardziej wyszukanych dań .Często robię takie nadziewańce które można znależc na blogu ,ale ten przepis jest inny ,więc podaję Wam ,do sprawdzenia i posmakowania .Polecam

Przepis w oryginale ,który pochodzi z małej książeczki Tiny - 120 domowych obiadów .Wydanie specjalne 1/2011

Składniki na 4 porcje 

2 cebule 

1/2 kg ziemniaków ( można użyc pozostałości z obiadu ) 

1 jajko 

15 dkg mąki + 1 łyżka 

1/2 kg kapusty kiszonej 

4 kiełbasy zwyczajne 

5 dkg kaszy manny 

po 2 łyżki oleju i smalcu 

1 łyżka kminku 

sól ,cukier 

Cebulę obrac ,jedną drobno posiekac i przesmażyc na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju .Dodac kiszoną kapustę i chwilę dusic ,doprawiając do smaku solą ,kminkiem oraz cukrem  . Nie wiem jak smakuje ,bo robiłam po swojemu .Podgotowałam w niewielkiej ilości wody ,dodałam kilka suszonych grzybków .Jak była już miękka ,doprawiłam pieprzem ,solą ,cukrem i sosem sojowym .

2.Drugą cebulę pokroic w plastry ,obtoczyc w 1 łyżce mąki i podsmażyc na smalcu na złoty kolor

Ja użyłam fioletowej cebulki ,którą posoliłam ,popieprzyłam i polałam odrobiną sosu sojowego .Jak wchłonęła sos  dopiero obtoczyłam ją w mące ( 1 łyżka to trochę za mało ) .Cebulka była przepyszna - mniaam !

3. Ziemniaki dokładnie umyc i ugotowac w mundurkach ,po czym obrac i przecisnąc przez praskę .Doprawic solą ,dodac jajko ,mąkę i kaszę mannę .Wyrobic ciasto .Ja dodałam jeszcze posiekany koperek .

4.Ciasto podzielic na 4 części .Rozwałkowac je na prostokąty o grubości ok 2 cm (można ukształtowac łapkami na blacie lub talerzu ).Owinąc nimi kiełbasy .Gotowac w osolonym wrzątku około 15 minut .Wyjąc i odcedzic 

Gotowe kluski pokroic na krążki o grubości około 2 cm i rozłożyc na talerzu .Udekorowac przysmażoną cebulą .Podawac z kapustą kiszoną 

Rada z książki ( moja też ) : do przygotowania potrawy można także użyc białej kiełbasy albo kaszanki - można też mielonym mięsem ,pieczarkami ,kawałkami piersi z kurczaka doprawionej przyprawą do kebaba+ papryka ,ogórek itp 

Ja tym razem zrobiłam trzy rodzaje : nadziane kiełbaską ( ściągnęłam skórkę ) nadziane parówką ( przekrojona ,w środku żółty ser i ajvar ) i solo bez dodatków .

Bardzo dobrze smakują podsmażane na patelni 

Polecam 

Co za głos !!!

JESZCZE TROCHĘ A BĘDZIE CIEPEŁKO 

sobota, 01 marca 2014

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis 9/2013 

Prosta ,bardzo smaczna szczególnie dla tych którym nie przeszkadza smaczek selera (znam takiego który się krzywił i zwijał ,ale całą miskę prawie zjadł ,coby się podobno nie zmarnowało !).Polecam 

Przepis podaję w oryginale

1/3 pęczka selera naciowego 

około 1/2 kapusty pekińskiej 

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku ( świetnie smakuje też z koperkiem - jedna i druga wersja przepyszna )

sos czosnkowy ( nie podany o jaki chodzi więc zrobiłam swój - śmietana ,ząbek czosnku ,sól ,pieprz ,kilka kropel soku z cytryny .Można użyc jogurtu naturalnego ,a wtedy będzie i dietetycznie i pysznie )

łyżeczka miodu palmowego ( pominęłam )

kilka kropek soku z z cytryny 

Przygotowanie : 

1.Selera kroimy w cienkie plasterki .Dodajemy tyle samo poszatkowanej kapusty.Mieszamy ze szczypiorkiem 

2.Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny i miodem .Polewamy sosem czosnkowym mieszamy 

Zamiast miodu palmowego ,możemy użyc 1/2 łyżeczki zwykłego miodu ( jest słodszy od palmowego ) 

Ja nie znoszę słodkiego posmaku w wytrawnych daniach ( poza maleńkimi wyjątkami ) więc nie użyłam żadnego z miodów 

środa, 26 lutego 2014

Zaskakująco dobre ,nawet bardzo .Można jeśc solo np z surówką ,polac sosem grzybowym( rewelacja !!!)  ,pomidorowym lub pomidorowo - ajvarowym (na szybko - trochę koncentratu pomidorowego ,kilka łyżeczek ajvaru + dobry ketchup ,czosnek przeciśnięty przez praskę ,sół ,pieprz ) .Do samej masy zamiast pieczarek można dodac przesmażone grzybki lub np suszone zmielone w młynku .Masa musi byc dobrze doprawiona ,bo inaczej może byc mdło i mało smacznie .Chyba ,że ktoś tak lubi lub musi 

Zamiast kotletów ,można formowac klopsiki ( te obtaczałam tylko w bułce tartej ) 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 10/2012

Przepis podaję w oryginale ,a swoje zmiany tradycyjnie w nawiasach 

Składniki : 

1 główka białej kapusty ( moja ważył 1.30 )

2 średnie cebule 

3 jajka ( ja użyłam dwa )

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki bułki tartej ( dałam więcej )

3 łyżki mąki ( więcej ) 

sól 

olej 

pieprz 

2 łyżki kaszy manny ( ja dałam 4 kopiaste kaszki kukurydzianej - mogłam dac trochę więcej ,albo jeszcze jedno jajko jak w przepisie .Kotleciki mogłyby byc bardziej zwarte ,nie było napisane jakiej wielkości ma byc kapusta ,robiłam na czuja ) 

1.Kapustę starannie umyc i oczyścic ,a nastepnie podzielic na cwiartki i gotowac w niewielkiej ilości osolonej wody ,aż zmięknie .

Cebulę obrac ,drobno posiekac i podsmażyc na oleju ( ja dodałam jeszcze około 15 dkg pieczarek które razem z cebulką podsmażyłam ).Ugotowaną kapustę dokładnie osączyc ( mocno wycisnąc nadmiar wody ,bo jest jej sporo i pózniej masa może byc bardzo wodnista ) ,zemlec razem z cebulką i ewentualnie z pieczarkami ( co polecam - bo świernie pasują do kapusty )

2.Kaszę mannę ( kukurydzianą ) dodac do masy kapuścianej ,po czym dokładnie wymieszac i podgrzewac na wolnym ogniu przez 4-5 minut,ciągle mieszając .Odstawic do ostudzenia 

Następnie dodac 2 jajka ( ja jedno ) i natkę pietruszki .Masę doprawic solą pieprzem ( ja dodałam trochę sosu sojowego ) 

3.Z masy formowac małe ,płaskoe kotleciki .Panierowac je w mące ,a następnie w rozkłóconym jajku  oraz w bułce tartej .Smażyc na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju 

4 .Kotleciki starannie osączyc z tłuszczu na ręczniku papierowym 

Podawac z ziemniakami z wody lub ugotowanym na sypko ryżem 

Rady szefowej kuchni ( gazetowej )

Smak kotlecików można urozmaicic .Wystarczy oczyścic 250 g pieczarek ,drobno posiekac lub zetrzec na tarce o duzych oczkach i przesmażyc na margarynie ( fuj - lepsze masełko )z jedną pokrojoną cebulą .Nie dodac do mielonej kapusty i usmażyc kotlety 

sobota, 22 lutego 2014

Niby nic odkrywczego ,ale smakuje ....? Jak dla mnie bomba .Z tej porcji ciasta wyszło 5 ogromniastych pierogów + cztery pizze ( małe ,ale smakowite !) Do tego wystarczy suróweczka ,sos np chilii lub tysiąca wysp i ....... No pychota .

Ciasto jak zwykle z mojego ulubionego przepisu ( zmniejszam tylko ilośc cukru do dwóch łyżeczek i masło lub margarynę ( 6 bardzo kopiastych łyżek )podgrzewam razem z mlekiem:

lhttp://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/01/Sniadaniowe-bulki-z-owocami.html

Do tego szpinak ,tym razem mrożony ( ze śmietaną ) .

Po rozmrożeniu ,podgrzewam ,chwilę odparowuję .Doprawiam solą ,pieprzem ,ząbkiem czosnku( dużym ) ,gałką muszkatołową .Zwykle mrożony szpinak jest ciut wodnisty ,dlatego dodaję dwie ,trzy łyzki bułki tartej .Zostawiam do przestygnięcia 

Cebulkę drobno siekam i podsmażam ,jak przestygnie mieszam z połową kuli sera ( można oczywiście użyc całą ) .Doprawiam solą ,pieprzem i chilii

Z wyrobionego  ciasta odrywam po kawałku ,wałkiem nadaję mniej więcej kształt kółka średniej wielkości talerzyka ,nakładam przestudzony farsz i zlepiam jak pierogi .Smaruję zółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i posypuję makiem ,albo czarnym sezamem .Piekę jak w przepisie .Smakuje świetnie na ciepło i na zimno 

To co dodaje charakteru to jest wędzony ser - fajnie się komponuje z mięciutkim ciastem i szpinakiem 

 

i to co chyba najlepsze na świecie 

poniedziałek, 17 lutego 2014

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 10/2011

Bardzo proste i nie przypuszczałam ,że tak smaczne!!! .Wystarczy dac swój ulubiony sosik ( u mnie majonez+ śmietana + ketchup + czosnek +sól i pieprz ) ,sałatka i wychodzi genialnie prosty i smaczny obiad.Bez mięsa !  Bardzo syty - po jednym czułam się tak nabzdyczona ,że nie mogłam się ruszac .

Przepis podaję w oryginale ,i tradycyjnie w nawiasach swoje zmiany .

Składniki : 

1/2 szklanki mąki pszennej ( dałam ciut więcej ) 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 kg ziemniaków 

1 jajko i bułka tarta do panierowania 

sól i pieprz 

oregano lub bazylia do smaku 

Farsz:

2 średnie ogórki kiszone ( dałam trzy - odcisnąc z nadmiaru soku ) 

3 jajka ugotowane na twardo 

1 pęczek natki pietruszki 

1/2 parówki ( ja nie dałam ) 

od siebie dodałam szczypiorek ( zdecydowanie dodał smaczku )

100 g sera żółtego ( nie wiem czy było akurat 100 bo miałam kilka ścinek zamrożonych serów - głównie gouda ) 

1 łyżka majonezu ( dałam prawie dwie ) 

1.

Przygotowac farsz :

Wszystkie składniki pokroic w kostkę .Dobrze wymieszac .Przyprawic .Połączyc z majonezem .

2.

Ziemniaki ugotowac i ostudzic ,po czym przepuścic przez maszynkę ( można ugnieśc tłuczkiem z dziurkami ) Dodac oba rodzaje mąki ,bazylię lub oregano oraz 1 jajko ( ja dodałam oregano - około 1,5 do 2 łyżek ) .Wymieszac .Z masy wyrywac kawałki i formowac kulki,w środek wkłądając farsz ( ja odrywałam kawałek ,i na oprószonym blacie robiłam placek - na to nakładałam farsz i  zlepiałam  ) 

Zamknąc kulki i ukształtowac je tak ,aby nie było widac farszu ,a następnie nadac im podłużny kształt .Obtoczyc w rozkłóconym jajku i bułce tartej ,po czym smażyc na rozgrzanym oleju 

Od autora - można podawac je z sałatką przygotowaną z 2 dużych pomidorów ,posiekanej cebuli ,przypraw i majonezu 

 

Tak naładowałam farszu ,że na jedną porcję zabrakło .Zrobiłam kuleczki - do tego sos np pomidorowy i też pycha danie  

środa, 12 lutego 2014

Znowu od Caprari - i znowu z  książki Kuchnia Polska .

Całkiem dobre tzn wszystkim smakują .Ja tym razem nie będę obiektywna bo mam dzień NA NIE I NIE WIEM .

Czy to warte zachodu ,czy nie lepsze i smaczniejsze byłyby  np placuszki z truskawkami niewiemmmmmmmm.

W sumie proste i nic im nie brakuje .Mają fajny smaczek ( piwska - ha,ha ) ,pachną truskawkami ,są słodkie i już ich nie ma .Tyle 

Teraz przepis w oryginale i tradycyjnie moje zmiany w nawiasach 

Składniki :

25 dkg mrożonych truskawek ( musu nie ma świeżutkie ,z krzaczka nadadzą się jak najbardziej ) lub śliwek 

1 szklanka mąki pszennej ( dałam ciut więcej )

1 szklanka piwa ( ja dałam takie niby piwo -Radler Warka cytrynowe) 

1 jajko 

cukier waniliowy 

sól

cukier puder do posypania 

olej 

Mąkę przesiac do miski ,a następnie zmiksowac z jajkiem ,piwem ,cukrem waniliowym i szczyptą soli .Odstawic na 30 minut .Truskawki przelac wrzątkiem i odstawic ,aby się rozmroziły ( opcja dla tych co się spieszą - inaczej można zostawic owoce i same dokonają tego co trzeba czyli rozmrożą się ) .Jeżeli używamy śliwek należy je przekroic na pół .Owoce zanurzac w cieście i smażyc w głębokim tłuszczu ,jak pączki,około 15-20 minut ,od czasu do czasu obracając ,aby się równomiernie zarumieniły (wg mnie lekka przesada .po takim czasie to by skwarki zostały - ja smażyłam do momentu kiedy się zrumieniły )Wyjmowac łyżką cedzakową i odsączyc z frytury na metalowym cedzaku ,pod który podkłada się papierowe ręczniki .Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino