Tysiące pasji i uspokojeń

Pierogi ,pierożki ,kluski

niedziela, 02 marca 2014

Pyszne ,proste ,bardzo sycące i tanie 

Pyrki to ideał .dający tysiące możliwości w tworzeniu i komponowaniu prostych i tych bardziej wyszukanych dań .Często robię takie nadziewańce które można znależc na blogu ,ale ten przepis jest inny ,więc podaję Wam ,do sprawdzenia i posmakowania .Polecam

Przepis w oryginale ,który pochodzi z małej książeczki Tiny - 120 domowych obiadów .Wydanie specjalne 1/2011

Składniki na 4 porcje 

2 cebule 

1/2 kg ziemniaków ( można użyc pozostałości z obiadu ) 

1 jajko 

15 dkg mąki + 1 łyżka 

1/2 kg kapusty kiszonej 

4 kiełbasy zwyczajne 

5 dkg kaszy manny 

po 2 łyżki oleju i smalcu 

1 łyżka kminku 

sól ,cukier 

Cebulę obrac ,jedną drobno posiekac i przesmażyc na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju .Dodac kiszoną kapustę i chwilę dusic ,doprawiając do smaku solą ,kminkiem oraz cukrem  . Nie wiem jak smakuje ,bo robiłam po swojemu .Podgotowałam w niewielkiej ilości wody ,dodałam kilka suszonych grzybków .Jak była już miękka ,doprawiłam pieprzem ,solą ,cukrem i sosem sojowym .

2.Drugą cebulę pokroic w plastry ,obtoczyc w 1 łyżce mąki i podsmażyc na smalcu na złoty kolor

Ja użyłam fioletowej cebulki ,którą posoliłam ,popieprzyłam i polałam odrobiną sosu sojowego .Jak wchłonęła sos  dopiero obtoczyłam ją w mące ( 1 łyżka to trochę za mało ) .Cebulka była przepyszna - mniaam !

3. Ziemniaki dokładnie umyc i ugotowac w mundurkach ,po czym obrac i przecisnąc przez praskę .Doprawic solą ,dodac jajko ,mąkę i kaszę mannę .Wyrobic ciasto .Ja dodałam jeszcze posiekany koperek .

4.Ciasto podzielic na 4 części .Rozwałkowac je na prostokąty o grubości ok 2 cm (można ukształtowac łapkami na blacie lub talerzu ).Owinąc nimi kiełbasy .Gotowac w osolonym wrzątku około 15 minut .Wyjąc i odcedzic 

Gotowe kluski pokroic na krążki o grubości około 2 cm i rozłożyc na talerzu .Udekorowac przysmażoną cebulą .Podawac z kapustą kiszoną 

Rada z książki ( moja też ) : do przygotowania potrawy można także użyc białej kiełbasy albo kaszanki - można też mielonym mięsem ,pieczarkami ,kawałkami piersi z kurczaka doprawionej przyprawą do kebaba+ papryka ,ogórek itp 

Ja tym razem zrobiłam trzy rodzaje : nadziane kiełbaską ( ściągnęłam skórkę ) nadziane parówką ( przekrojona ,w środku żółty ser i ajvar ) i solo bez dodatków .

Bardzo dobrze smakują podsmażane na patelni 

Polecam 

sobota, 22 lutego 2014

Niby nic odkrywczego ,ale smakuje ....? Jak dla mnie bomba .Z tej porcji ciasta wyszło 5 ogromniastych pierogów + cztery pizze ( małe ,ale smakowite !) Do tego wystarczy suróweczka ,sos np chilii lub tysiąca wysp i ....... No pychota .

Ciasto jak zwykle z mojego ulubionego przepisu ( zmniejszam tylko ilośc cukru do dwóch łyżeczek i masło lub margarynę ( 6 bardzo kopiastych łyżek )podgrzewam razem z mlekiem:

lhttp://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/01/Sniadaniowe-bulki-z-owocami.html

Do tego szpinak ,tym razem mrożony ( ze śmietaną ) .

Po rozmrożeniu ,podgrzewam ,chwilę odparowuję .Doprawiam solą ,pieprzem ,ząbkiem czosnku( dużym ) ,gałką muszkatołową .Zwykle mrożony szpinak jest ciut wodnisty ,dlatego dodaję dwie ,trzy łyzki bułki tartej .Zostawiam do przestygnięcia 

Cebulkę drobno siekam i podsmażam ,jak przestygnie mieszam z połową kuli sera ( można oczywiście użyc całą ) .Doprawiam solą ,pieprzem i chilii

Z wyrobionego  ciasta odrywam po kawałku ,wałkiem nadaję mniej więcej kształt kółka średniej wielkości talerzyka ,nakładam przestudzony farsz i zlepiam jak pierogi .Smaruję zółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i posypuję makiem ,albo czarnym sezamem .Piekę jak w przepisie .Smakuje świetnie na ciepło i na zimno 

To co dodaje charakteru to jest wędzony ser - fajnie się komponuje z mięciutkim ciastem i szpinakiem 

 

i to co chyba najlepsze na świecie 

niedziela, 10 listopada 2013

Prosto i pysznie .

Małą główkę kapusty( 0,5 kg )  drobno poszatkowałam ,ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego listka laurowego ,pieprzu  .Kawałek boczku ( 15 dkg ) podsmażyłam ,dodałam poszatkowaną cebulkę i około 30 dkg pieczarek i kilka suszonych grzybków ( wcześniej namoczonych )  .Jak wszystko razem się podsmażyło ,dodałam ugotowaną kapustę i  makaron .Doprawiłam solą ,pieprzem ,majerankiem i dodałam kostkę grzybową (dla wrażliwych- można pominąc )  .Wyszła kupa pysznego jedzonka 

niedziela, 20 października 2013

Pyszne , mało urodziwe ,mięciutkie kluchy ziemniaczane .Bosko smakują z cebulką ,podsmażonym boczusiem ,pieczarkami itp

Przepis pochodzi z zeszytu Kuchnia Domowa Lucyny Cwierczakiewiczowej - 29 obiadów na luty

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

1 kg ziemniaków 

1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja dałam 3 ) 

5 - 6 łyżek mąki pszennej ( dałam 7 czubatych ) 

sól 

Przygotowanie 

Obrane ziemniaki zetrzec jak na placki ziemniaczane ,dodac mąkę i sól ,wymieszac .Z ciasta formujemy łyżką( łyżeczką - są mniejsze i zgrabniejsze ) kluseczki i kładziemy je na wrzącą wodę .Gotowac około 7 minut ,odcedzic i przelac gorącą wodą.

Ilośc mąki zależy od ziemniaków ,jak są wodniste trzeba dodac więcej mąki .Ciasto ma miec konsystencję dośc gęstego ciasta naleśnikowego .Nie wolno przesadzic z mąką ,bo jak za dużo damy ,kluchy będą twarde i gumiaste .Ja zawsze wkładam jedną kluskę na wrzątek i sprawdzam ( po wypłynięciu ) 

środa, 02 października 2013

Przepyszne .Często je robię z dodatkiem sosu pomidorowego ,pieczarkowego ,czy serwuję podsmażone na masełku - pycha!!!!!!

Świetnie nadają się do tego ziemniaki z dnia poprzedniego 

Ja zrobiłam z takiej ilości ( jak na zdjęciu ),dodałam to tego podsmażoną posiekaną cebulkę , ponad szklankę mąki i dwie kopiaste łyżki mascarpone .Całośc doprawiłam solą i dużą ilością pieprzu .Gotowałam w posolonej wodzie do wypłynięcia .Potem można szalec i kombinowac 

wtorek, 17 września 2013

Nie zdążyłam już dodac do akcji Ani - szkoda 

Przepis pochodzi z TINY - wycięty z całości i nie wiem z jakiego numeru ( dośc stary ,bo korzystałam z tego przepisu kilka lat temu )

Knedle są przepyszne ,a ten sos jak dla mnie bajka .Polecam gorąco .

Przepis podaję w oryginale ,w nawiasach podaję swoje drobne zmiany ) 

Składniki na 4 porcje ( u mnie wychodzi zawsze +- 15 knedli ):

30 dkg ziemniaków 

10 dkg szpinaku 

pieprz 

sól 

2 szalotki 

1 ząbek czosnku ( daję dwa duże )

po 1 żółtej i czerwonej papryce ( ja dałam zieloną ,żółtą i kawałek pomarańczowej )

kilka gałązek oregano ( dałam suszony )

1 łyżka oleju 

4 łyżki pasty ajvar ( ja dodatkowo dodałam dwie łyżki pikantnego ketchupu ) 

400 ml bulionu warzywnego ( nie miałam ,więc dodałam kostkę wołową ) 

3 łyżki chudego i tłustego twarogu ( ja dałam półtłusty z kostki i mascarpone ) 

10 łyżek mąki 

Sposób przygotowania :

1.Ziemniaki obierz ,ugotuj ( świetnie sprawdzą się ziemniaki z wczoraj ).Szpinak opłucz .Włóż do osolonego wrzątku .Gotuj około 2 minut .Odcedz,posiekaj .

2.Warzywa oczyść .Szalotki pokrój na cząstki ,paprykę na kawałki .Czosnek i oregano posiekaj .Rozgrzej olej .Zeszklij czosnek i szalotki.Dołóż paprykę .Wlej bulion .Wymieszaj z ajvarem i ewentualnie ketchupem .Przypraw .Duś pod przykryciem 15 minut 

3.Ziemniaki przeciśnij przez praskę .Wymieszaj z twarogiem ,mąką ,oregano i szpinakiem .Przypraw do smaku .Z masy uformuj knedle .Gotuj je w osolonym wrzątku ,aż wypłyną .Podawaj polane sosem paprykowym .

Masa ziemniaczana musi byc dobrze doprawiona i wyrazista w smaku .

Knedle świetnie smakują również z sosem np czosnkowym .

 Danie jest bardzo proste , szybko się robi ,jest dość tanie i przepyszne .

 

piątek, 01 marca 2013

Przepis pochodzi  z magazynu KUCHNIA nr 10 z 2004 r .

Zawsze korzystam z tego przepisu ,ani razu jeszcze nie zdarzyło się ,żeby kluski nie wyszły.Są mięciutkie ,puchate i zakochane w sosach . Często podsmażam je na masełku,dodaję np pieczarki i cebulke  ,albo ,robię w różnych sosach .Jak to z kluchami bywa ,można pokombinowac  ,i zawsze będą przepyszne

Przepis w oryginale 

Składniki : 

10 średnich ziemniaków 

3 garście mąki ziemniaczanej ,1 mała garśc mąki pszennej ( jak ciasto będzie za lużne ) ,sól

Ziemniaki obieramy ,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie .Następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy ,żeby troszkę wystygły .Kiedy są jeszcze ciepłe ,dodajemy do nich makę ziemniaczaną ,a jesli ciasto jest nadal wilgotne ,to dodajemy również mąkę pszenną .Doprawiamy solą i wyrabiamy ( krótko - do połączenia składników ) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę 

Jeśli masa się ""nie trzyma "" ,co zdarza się ,zwłaszcza gdy ziemniaki za bardzo wystygły ,dodajemy 1 białko .Formujemy kuleczki ,lekko je spłaszczamy ,i z jednej strony robimy palcem zagłębienie ,w którym póżniej zatrzyma się sos .Kiedy woda w garnku zacznie wrzec ,zmniejszamy nieco gaz ,wrzucamy delikatnie po jednej klusce .a do  momentu ,kiedy wypłyną na powierzchnię ,gotujemy jeszcze 2-3 minuty .Woda cały czas powinna byc na granicy wrzenia .Podajemy  z sosem np grzybowym lub skwarkami 

 

niedziela, 16 grudnia 2012

Bułki zrobiłam z tego przepisu

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/10/Calzone.html

Farsz- pierś z kurczaka marynowałam zw przyprawie do gyrosa przez cały dzień ,następnie podsmażyłam na małej ilości oliwy ,na koniec dodałam pieczarki i smazyłam chwilę do odparowania wody .Nastepnie dodałam trochę ketchupu i dodatkowo posypałam wszystko oregano Bułeczki nadziałam piersią z pieczarkami .dodałam mozzarellę ,ogórki kiszone i szczypiorek9 ( czyli nasz ulubiony zestaw dodatków )

Wyszło mi siedem bułeczek + 2 małe pizze

 

niedziela, 03 czerwca 2012

Z czystego lenistwa ,bo nie chce mi się nic kręcić ,a poza tym mój kochany robocik dokonał żywota +

Muszelki ugotowałam wg przepisu na opakowaniu .Ser wiaderkowy na sernik wumieszałam z cukrem ,nadziałam makaron ,a do tego sosik z pogniecionych truskawek z cukrem i śmietaną .Bajka

piątek, 24 lutego 2012

Przepis  ten << CUDOWNY >> znalazłam w gazetce Prześlij Przepis z 2008 r.Napaliłam się na te pierogi co najmniej jak szczerbaty na suchara .Facecik w mocno średnim wieku ( fotka ) reklamował te pierogi jako fantastyczne z przepisu jego babci ,która uczyła go jak to określił kulinarki .Ba ,on sam lekko wiekowy ,przepis jego babci czyli stary ? A ,że lubię takie przepisy i cieszę się jak ktoś dzieli się swoimi rodzinnymi specjałami postanowilam uszczęśliwić swoich chłopaków pierożkami  nieznajomej babci i jej niedokształconego wnuka .Na początku coś mnie tkneło z ilością mąki ,wody i sody ,ale stwierdzilam ,że skoro wysyla przepis w dodatku swojej babci  ,dodaje zdjęcie swojej facjaty to musi być pewniak ,a ja się mylę .Przygotowałam swój farsz tzn kapustę kiszoną z grzybkami ,do tego barszczyk i z ochotą wziełam się za  ciasto .Połączyłam mąkę z zaleconą ilością sody ,jajek ,dolałam jedną szklankę wody i ciasto nijak nie chciało się połączyć w jakąś zgrabną część ,a gdzie druga szklanka ? Przecież to miały być pierogi a nie naleśniki .Poleciały takie ku..i kwiatki ,że hej .Podsypałam tylko trochę mąki ,nie dolewając tej drugiej szklanki wody .Zagniotłam ,szybko ulepiłam parę pierogów i zaczełam smażenie .Wszystko szybko poszło sprawnie ,ciasto mięciutkie ,szybko się smażyło tylko smak obrzydliwy od nadmiaru sody -gorzko słony.Zdecydowanie panu pomyliły się szklanki ,albo udaje mu się w cudowny sposób ulepić z tej brei swoje pierożańce .Wyszło ich dość sporo ,a nikt nie chce ich jeść ,dlatego mogę stwierdzić co rzadko się zdarza przy innych potrawach ,że są miękkie nawet na trzeci dzień .Napewno wrócę do tego przepisu za jakiś czas jak wyparuje ze mnie złość ( ktoś może stwierdzić przy robieniu czyjegoś przepisu ,że mu smak nie odpowiada ,konsystencja nie ta ,że do ciasta ciut więcej mąki trzeba było dać ,bo przecież szklanka szklance a łyżeczka łyżeczce nierówna ,ale żeby takie coś  to skandal).Myślę ,że jedna łyżka (PŁASKA ) sody będzie wystarczająca do tej ilości mąki i jedna szklanka wody zamiast dwóch .I w takim składzie   powinny wyjść pyszne

piątek, 30 grudnia 2011

Ostatnio gustuję w takich maleńkich makaronach typu zacierka ,gwiazdki ,kwiatuszki muszelki .Im mniejsze jakoś lepiej mi smakują .Do tego obowiązkowo mielone Takie proste ,bez przytłaczających przypraw tylko dwie szalonki posiekane i podsmażone z dwoma ząbkami czosnku ,do tego odrobinę świeżo zmielonych ziół włoskich ,trochę sosu sojowego i smażonej cebulki ( płatki ),garść pietruszki  Uczta gotowa Przed dodaniem makaronu odłożyłam sobie trochę mięsiwa z myślą o bułeczkach które zrobię .Dziecie moje kochane poprosiło o pizzunie

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/11/Male-pizzunie.html

Albo bliżej 

Potrzebujemy

450g mąki pszennej

2 łyżeczki drożdży suszonych

1 łyżeczka miałkiego cukru

150 ml bulionu warzywnego ( ja rozpuściłam rosół wołowy )

150 ml przecieru pomidorowego ( użyłam takiego z kartonika )

1 jajko rozstrzepane

Mąkę przesiać do miski .Wsypać drożdże z cukrem i dodać ,ugniatając,bulion oraz przecier pomidorowy

Ciasto zagniatać 10 minut na blacie lekko oprószonym mąką ,aż będzie gładkie ,włożyć do lekkoposmarowanej oliwą miski i postawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia .

Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje ,z każdej rozwałkować na oprószonym mąką blacie kółka o średnicy około 18 cm Na połowie każdego łyżką nałożyć porcję nadzienia ,,nakryć drugą połową ciasta .Brzegi zlepić widelcem .Posmarować roztrzepanym jajkiem .Układać je na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia ,piec 25 -30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C ,aż urosną i zrumienią się

Farsz wg uznania
 

,to przy okazji urwałam kawalek ciacha i zrobiłam takie a'la bułeczki ,dodając sera ,pietruszki ,pieczarek ,szczypiorku ,ogórasa kiszonego i ketchupu(( czyli ulubiony zestaw )..Wierzch posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam czosnkiem rozgniecionym z tymiankiem  Nawet mężuś się załapał ,a podobno takiego dziadostwa nie bardzo lubi .Dziwne,bo w jakiś magiczny sposób znikneły i został pusty talerz.No dobra nie będę małostkowa

Mój maleńki makaronik

Tu robią się pizzunie

 A pod spodem rosły moje a'la bułeczki

środa, 19 października 2011

 

Moja niechęć do wypieków drożdżowych jest znana prawie wszystkim ,ale o tym kiedy indziej

Przepis który podam zachwycił mnie od początku rodzajem składników dodawanych do ciasta ,szybkością z jaką się robi ,a póżniej smakiem .Powiem krótko JEST PYSZNY .Przepis na ciasto pochodzi z książki Kuchnia Wegetariańska -Jenny Stacey

Potrzebujemy

450g mąki pszennej

2 łyżeczki drożdży suszonych

1 łyżeczka miałkiego cukru

150 ml bulionu warzywnego ( ja  rozpuściłam rosół wołowy )

150 ml przecieru pomidorowego ( użyłam takiego z kartonika )

1 jajko rozstrzepane

Mąkę przesiać do miski .Wsypać drożdże z cukrem i dodać ,ugniatając,bulion oraz przecier pomidorowy

Ciasto zagniatać 10 minut na blacie lekko oprószonym mąką ,aż będzie gładkie ,włożyć do lekkoposmarowanej oliwą miski i postawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia .

Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje ,z każdej rozwałkować na oprószonym mąką blacie kółka o średnicy około 18 cm Na połowie każdego łyżką nałożyć porcję nadzienia ,,nakryć drugą połową ciasta .Brzegi zlepić widelcem .Posmarować roztrzepanym jajkiem .Układać je na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia ,piec 25 -30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C ,aż urosną i zrumienią się

Farsz wg uznania

I : zrobiłam z kawałka pokrojonego bakłażana ,maleńkiej cukinii ,czosnku fioletowej cebuli, pomidora z takiego sera :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/07/Salatka-z-serem-w-sosie-chilii.html

 ( osączonego z oliwy ) ,wszystko razem wymieszane a ajvarem i posypane czubrycą .Mega pyszne

II : Pieczarki podsmażone na maśle ,na koniec dodałam białą część pora ,sól ,pieprz ,ser mozzarella . Pycha

Calzone z drugim farszem zabrałam do pracy na drugie śniadanie ,podgrzaliśmy w mikrofalówce i popiliśmy czerwonym barszczykiem

 Przepis dodaję do akcji

 

src="http://durszlak.pl/system/campaign/banner/55/embed_zV0KxV9YO1NLt3yDJllJDeoxdvRpjQzz.jpeg">> 

 

 

 

   

 

niedziela, 15 maja 2011

Makaron z serem i truskawkami - banał ,smak dzieciństwa , po prostu poezja 

Tak za mną chodziło takie danko ,że użyłam makaronu do spagheti ,innego nie było akurat w domu .

  

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino