Tysiące pasji i uspokojeń

Muffinki

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Cudownie mięciutkie ,słodkie ,delikatne .Polecam 

http://www.slodkastrona.com/2014/04/biszkoptowe-babeczki-muffinki-z-budyniem.html

Przepis podaję w oryginale 

Babeczki :

4 jajka ( żółtka i białka osobno )

cukier waniliowy 

8 łyżek cukru

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

1 łyżka mąki tortowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Budyń waniliowy lub inny ulubiony 

Budyń przygotowac wg instrukcji na opakowaniu ( masy pozostanie dużo )

Babeczki :

Piekarnik nagrzewamy do 175 C

Mąki przesiewamy .Oddzielamy żółtka od białek .

Do ich zrobienia możemy użyc mikser jak autorka lub jak ja zwykłą trzepaczkę .

Ubijamy białka na sztywno ,następnie powoli najlepiej po jednej łyżce dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym .Następnie dodajemy po jednym żółtku ,a następnie obie przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia 

Do papilotek umieszczonych w formie do muffinek wkładamy po łyżce masy biszkoptowej ,następnie pół łyżeczki budyniu ,a na niego kolejną warstwę biszkoptu .

Pieczemy około 12 minut w temp 175 c i studzimy w piekarniku .Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy .

niedziela, 22 czerwca 2014

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis 10/2013 .

Świetnie smakują na zimno i ciepło .Miękkie i aromatyczne .Idealne na piknik ,jako mała kanapeczka do pracy Polecam 

Składniki : 

2,5 szklanki mąki 

1 szklanka mleka 

1/2 kostki masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

łyżeczka soli 

szczypta przyprawy do pizzy ,vegety i ostrej mielonej papryki 

około 15 dag żółtego sera 

1- 2łyżeczki suszonego oregano 

2 jajka 

około 20 dkg wędliny ( szynka ,wędzonka ,kiełbasa ) - ja dałam dwa plasterki 

ketchup 

około 20 dkg pieczarek 

1-2 duże cebule - dałam 1 

kilkanaście posiekanych listków bazylii 

Nie miałam przyprawy do pizzy ,więc dodatkowo dodałam świeże i trochę suszonego oregano ,suszoną bazylię , dodatkowo pieprz 

Przygotowanie 

1.Mąkę mieszamy z proszkiem ,solą ,przyprawą do pizzy ,papryką ,oregano i bazylią .

2.Żółty ser ( kawałek odkładamy )i wędlinę kroimy w małą kostkę .Cebulę kroimy w dużą ( u mnie małą ) kostkę ,szklimy na oliwie i doprawiamy vegetą .Pieczarki kroimy w plasterki ,smażymy z cebulą .Dodajemy pokrojoną wędlinę .Ser ,wędlinę i pieczarki mieszamy z mąką .Pół kostki masła roztapiamy i studzimy .Jajka rozkłócamy z mlekiem ,wlewamy masło 

3.Składniki mokre mieszamy z mąką ( ciasto nie musi byc gładkie ) .Formę na muffinki natłuszczamy ( jeśli używamy papierowych foremek nie ma takiej potrzeby .Nakładamy po łyżce ciasta i kleksie ketchupu ,przykrywamy resztą ciasta .Posypujemy startym serem .Pieczemy 25 minut w 210 C

Mnie jakoś specjalnie zeberkowato nie wyszły ,ale smak się liczy .Kwaskowate ,mięciutkie ,pyszne .Przepis pochodzi z Gotuj Krok Po Kroku 1/2013 

Składniki na 12 szt ( u mnie wyszło 15 )

300 g mąki 

120 g cukru 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżeczki kakao 

2 jajka 

280 ml mleka 

100 ml oleju

1 opakowanie cukru waniliowego 

1 duży słoik wiśni w syropie ( u mnie ostatni słoiczek działkowych wiśni w soku własnym)

1.Mąkę przesiac do większej miski razem z proszkiem do pieczenia ,po czym wymieszac ze 120 g cukru oraz z cukrem waniliowym .

250 ML mleka starannie połączyc z 2 jajkami oraz olejem .Następnie mieszankę stopniowo wlewac do mąki ,cały czas mieszając łyżką ,by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły

2.Przygotowane ciasto podzielic na 2 równe części ,po czym do jednej połówki wlac resztę mleka i wsypac dwie łyżki przesianego kakao .Następnie całośc starannie wymieszac za pomocą łyżki ,tak by nie powstały grudki .

3.Formę do muffinek wyłożyc papilotkami .Do każdej papilotki nakładac na przemian po 1 łyżce jasnego  i ciemnego ciasta.Foremki do muffinek należy wypełnic do 2/3 wysokości 

4.Wiśnie dokładnie osączyc z syropu ,po czym do każdej papilotki włożyc po 2-3 owoce ( ja  dawałam po 5-6 )

Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 C. Muffinki piec przez 25 minut ,a następnie wyjąc na kratkę i pozostawic do całkowitego ostygnięcia .Przed podaniem z babeczek można usunąc papilotki .Wierzchy warto ozdobic lukrem ( pominęłam ) 

Smacznego !

wtorek, 15 kwietnia 2014

Ostre ,aromatyczne i przepyszne .Łatwo dają się kroic na małe kanapeczki ,na które dodatkowo można położyc kawałek pomidorka czy ogórka .Świetnie smakują popijane czystym żurkiem lub barszczem białym .

Składniki : 

1,5 szklanki mąki 

2 cieńkie białe kiełbaski ( ostre) 

2 jajka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

pół szklanki maślanki 

1/4 szklanki oleju 

3 łyżeczki majeranku 

ząbek czosnku 

łyżeczka ostrej papryki

 łyżeczkę pieprzu czarnego 

3/4 łyżeczki vegety 

mała garśc natki pietruszki i szczypiorku 

Kiełbaski gotujemy ,ściągamy skórkę ,studzimy .Kroimy na małe kawałki 

Mieszamy składniki mokre ( jajka ,olej .maślankę ) .W drugim naczyniu mieszamy składniki suche ( mąkę ,proszek do pieczenia i przyprawy ) .Składniki suche łączymy z mokrymi ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,natkę i szczypiorek i kiełbaskę  .Mieszamy i wlewamy do foremek ( 3/4 wysokości ) .Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 C 

z sosem chrzanowym 

niedziela, 06 kwietnia 2014

Przepis pochodzi od Justyny 

http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/06/Muffinki-z-truskawkami-i-kruszonka.html

Jak zwykle niezawodny i pyszny przepis . Już sam zapach jaki się roznosił podczas pieczenia to bajka ,a reszta to poezja .Wszystkie zjedzone jeszcze ciepłe .Mięciutkie ,owocowe z przecudnie chrupiącą kruszonką .Polecam z całego serca .

Przepis podaję w oryginale .Jedyna moja zmiana to owoce ,miałam tylko  kilka zamrożonych truskawek ,reszta to borówki amerykańskie - mniamm mówię Wam .

Składniki : 

1/2 szklanki maślanki 

1 duże jajo 

1/2 szklanki cukru 

1/4 szklanki oleju 

1,5 szklanki mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

skórka otarta z jednej cytryny 

sok z połowy cytryny 

truskawki ( około 250 g ) lub inne ulubione 

W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki ( maślanka ,jajo ,olej ,sok z cytryny ).W drugiej mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem .Zawartośc obu misek oraz skórkę z cytryny łączymy razem .Mieszamy łyżką do momentu ,aż składniki się połączą .

Ciasto przekładamy do foremek do 1/2 wysokości .Do każdej wkładamy truskawki .

Kruszonka :

1/2 szklanki mąki 

3-4 łyżki cukru 

1/4 kostki masła 

Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce .Rozcieramy mąkę z cukrem i masłem w dłoniach ,aby powstały grudki .Konsystencja grubo mielonej bułki tartej .Kruszonką posypujemy wierzch  muffinek.

Foremkę wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut do tzw suchego patyczka .

 

poniedziałek, 24 marca 2014

Przepis podstawowy pochodzi z gazetki Przepisy czytelników 5/2011 .

Cudownie mięciutkie ,delikatne ,mało słodkie .Takie są z czekoladą ( u mnie z kropelkami czekoladowymi - zdjęcia brak ,nie zdążyłam zrobic ) .Wilgotne ,z nutką kwaskową są z dodadkiem wiśni .Polecam ,bo sa naprawdę pyszne i co mega szybkie w wykonaniu 

Przepis w oryginale 

Składniki : 

2 szklanki mąki 

3/4 szkalnki cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

2 jajka 

1 szklanka mleka 

100 g stopionego masła lub margaryny 

1 tabliczka gorzkiej czekolady ( ja daję opakowanie 100 g kropelek czekoladowych ) 

wiśnie z kompotu 

1. Mąkę wymieszac z cukrem ,proszkiem do pieczenia oraz solą .Dodac jajka ,mleko oraz przestudzony ,roztopiony tłuszcz .Składniki zmiksowac 

2. Gorzką czekoladę pokroic na małe kawałki ostrym nożem albo zetrzec na tarce o grubych oczkach ,po czym dodac do ciasta i starannie wymieszac .Ja dodałam wspomniane kropelki i odciśnięte z soku wiśnie 

3.Porcje ciasta nakładac do papierowych foremek do muffinek i wkłądac je do specjalnej formy .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 30 minut ( babeczki powinny się przyrumienic ) Podawac na ciepło lub zimno .

Przepis na 12 pysznych muffinek .

niedziela, 16 czerwca 2013

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis 9/2008( na 12 szt )

Babeczki są przepyszne ,tylko ciut przyklejają się do dna  foremek .Zapomniałam lekko pędzelkiem posmarowac  olejem foremki (nawet te papierowe )i delikatnie posypac bułką tartą - wtedy nie ma problemu 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

1 szklanka mąki 

1/2 szklanki cukru 

1 szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego 

1/2 szklanki wiórków kokosowych 

1/2 szklanki aronii ( lub innych owoców np jagód ) - ja dałam pokrojone truskawki )

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 opakowanie cukru  waniliowego 

1 duże jajko 

Mąkę ,cukier ,wiórki kokosowe i proszek do pieczenia łączymy z jogurtem wymieszanym z jajkiem .Mieszamy ,dodajemy owoce i rozprowadzamy je w cieście .Dodajemy cukier waniliowy .Ciasto wlewamy do foremek do 3/4 wysokości  .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C i pieczemy 15-20 minut 

Robimy lukier .Sok owocowy np z jagód lub aronii ucieramy z cukrem pudrem .Polewamy babeczki i dekorujemy świeżymi lub kandyzowanymi owocami 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino