Tysiące pasji i uspokojeń

bez mięsa da się życ

czwartek, 08 września 2016

Przepyszne ,bardzo aromatyczne kotleciki .Możemy zrobic z tej masy pulpety i podac np w sosie ajvarowym lub pomidorowym .Gorąco polecam 

Przepis pochodzi z 

http://ilrai.blogspot.com/2016/09/blog-post.htmlc

 

Składniki :

1 kg ziemniaków ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej ) 

6 dużych papryk ( upieczone ,obrane ze skorki i pozbawione gniazd nasiennych )- ja dałam 4

2 jajka 

3 łyżki bułki tartej 

 

1 łyżeczka cząbru 

1 łyżeczka papryki 

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

pól pęczka pietruszki 

sól 

 

mąka 

bułka tarta

3 jajka 

 Ugotowane ziemniaki przepuścic przez maszynkę ,dodac pokrojone bardzo drobno papryki ( odsączone z nadmiaru płynu ).Dodac roztrzepane jaka ,przyprawy ,pietruszkę i bułkę tartą( ja dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ) .Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy bułki tartej .Uformowane kotlety obtaczamy w mące jajku i bułce .Smażymy na  rumiano i zajadamy 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

piątek, 20 marca 2015

Wspaniały! Smakuje genialnie ,a co za zapach !Do tej pory nikomu nie udało się odgadnąc z czego jest zrobiony .

Polecam z całego serca .

Przepis pochodzi z gazety ???? ,ale możemy zobaczyc u żródła :

http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,355.html

Przepis podaję w oryginale .Nic nie zmieniałam ,dodałam tylko wędzonej papryki ,chociaż korciło mnie ,żeby dodac marchewkę ,cebulkę .Nie żałuję ,bo w tej postaci był fantastyczny 

Składniki : 

500 d selera 

cebula 

1/2 szklanki wywaru grzybowego ( u mnie tym razem z kostki )

łyżka sosu sojowego 

2 ząbki czosnku 

125 g masła 

3 jajka 

1/2 szklanki bułki tartej 

2 łyżki chrzanu

łyżeczka gałki muszkatołowej 

sol ,pieprz 

papryka wędzona ( polecam ) 

tłuszcz i bułka tarta do formy

Seler i cebule obrac ,zetrzec na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie zmiksowac w malakserze z tarką o grubych oczkach ).Przełożyc do garnka ,dolac wywar grzybowy sos sojowy ,dodac rozdrobniony czosnek i masło .Doprowadzic do wrzenia i gotowac godzinę na wolnym ogniu ( często mieszac ,bo lubi się przypalic ) Wystudzic .Djajka ,bułkę tartą ,starty chrzan oraz gałkę muszkatołową ,sól ,pieprz do smaku ( sporo ) i ewentualnie paprykę .Wymieszac i przełożyc do natłuszczonej i  posypanej bułką tartą keksówki .Piec godzinę w nagrzanym do 180 C( bez termoobiegu ,z włączoną grzalką górną i dolną )Pasztet podawac pokrojony w plastry .

Z cwikłą mniam ,mniam!

wtorek, 27 stycznia 2015

Surimi nie stoją wysoko na liście zdrowych produktów ,wręcz przeciwnie .Czytając skład mina rzednie ( jak zresztą większośc gotowych ,sprzedawanych produktow )Od czasu do czasu można sobie pozwolic na na małe niezdrowe co nieco .Np takie kotleciki .

Dobre są ,nawet bardzo .Z sosem szczypiorkowym palce lizac .

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis -Przysmaki z ziemniaków 9/2013 

Przepis podaję w oryginale a w nawiasach moje zmiany 

 Składniki : 

1,5 kg ugotowanych ziemniaków ( ja dałam 5 średnich ) 

8 jajek ( u mnie 3 +1 ) 

20 dkg żółtego sera ( 6 plastrów goudy cieniutko pokrojonej ) 

2 małe cebule 

7 paluszków surimi ( dałam 5 ) 

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ( ciut mniej ) 

bułka tarta 

olej 

sól ,pieprz 

Przygotowanie : 

1.Siedem jajek (3 )gotujemy na twardo ,studzimy .Z paluszkami krabowymi kroimy w drobną kostkę 

2.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę .Cebulę obieramy ,kroimy i podsmażamy na oleju .Żółty ser ścieramy na tarce 

3.Do ziemniaków dodajemy ser ,paluszki ,jajka i cebulę .Doprawiamy dośc obficie solą i pieprzem .Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną .Mieszamy .

4.Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej .Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ( z masełkiem są boskie ) 

Rady autorki : w razie konieczności ,gdyby masa okazała się za rzadka wsypujemy trochę bułki tartej i mieszamy .Podobno świetnie smakują z ryżem i cwikłą .

Ja robiłam z warzywkami z patelni ,z sosikiem szczypiorkowym 

sobota, 30 sierpnia 2014

Ostatnio cały czas męczę bakłażana pod każdą postacią .Po prostu uwielbiam .Tym razem dla urozmaicenia dodałam pieczoną paprykę i to jest to .Jak dla mnie pychota .

Bakłażan ( 30-40 dkg ) 

2 średniej wielkości papryki 

10 - 15 dkg sera białego ( ja tym razem dałam taki typu włoskiego ,ale może byc każdy inny )

1 cebula 

1 jajko 

4-5 łyżek bułki tartej ( ( może się okazac,że trzeba dodac więcej )

przyprawy ( czerwona czubryca ,sól ,pieprz ,sos sojowy ) 

natka pietruszki 

Bakłażana z papryką opiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 C .Następnie przekładamy warzywka na wilgotną ściereczkę i czekamy jak ostygnie .Obieramy ze skórki ,drobniutko siekamy i rozgniatamy widelcem razem z serem .Cebulę siekamy ,podsmażamy ,dodajemy sos sojowy i studzimy .Łączymy z masą ,doprawiamy czubrycą ,solą ,pieprzem ,dodajemy jajko i bułkę tartą .Smażymy kotlety ,pulpeciki .

 

buła posmarowana sosem czosnkowym + dodatki ( oj pyszne to było )

przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię  Warzywa psiankowate 2014

sobota, 19 lipca 2014

Bardzo ,ale to bardzo dobre .Aromatyczne ,mięciutkie i lekkie dla brzucha 

Składniki : 

1 średniej wielkości bakłażan ( około 40-50 dkg )

1 jajko 

bułka tarta ( ja  dałam 4 kopiaste łyżki ,ale może się okazac ,że trzeba dodac mniej lub więcej )

ser typu feta ( np sałatkowy ) - pół kostki 

mały ząbek czosnku

sól ,pieprz ,zielona czubryca ,wędzona papryka 

ja dodatkowo dałam małą garstkę szczypiorki czosnkowego który rośnie na balkonie 

 

Bakłażana opiekamy w mocno nagrzanym piekarniku .Jak skórka jest wyrażnie podpieczona ,wyciągamy bakłażana i zawijamy w wilgotną ściereczkę .Zostawiamy do wystygnięcia .Ściągamy skórkę ,a miąższ drobniutko posiekamy  .Dodajemy ser i rozgniatamy widelcem razem z bakłażanem. .Dodajemy jajko i bułkę tartą ( masa nie może byc lużna ,w konsystencji ma byc mniej więcej taka jak na kotlety mielone ) .Całosc doprawiamy pieprzem ,czubrycą ,wędzoną papryką i ewentualnie solą .Smażymy na rumiano z każdej strony .

Fajnie smakuje z pomidorem polanym sosem ( 1 łyżka oleju + 1 łyżka octu ryżowego -można dac mniej ,sól ,pieprz i kilkanaście posiekanych listków bazylii ) 

Z ciepłymi warzywkami też jest pyszne - cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju ,dodajemy paprykę ,doprawiamy przeciśniętym przez praskę  czosnkiem ,solą pieprzem i czubrycą .Dodajemy łyżkę koncentratu i posypujemy natką pietruszki 

Robię również z dodatkiem innych ziół i przypraw .Świetnie smakuje z dodatkiem czosnku niedzwiedziego ( od biedy może byc suszony ) 

Pulpeciki też pyszne 

Mało to kaloryczne ,więc można sobie nałożyc solidną porcję 

Z jednego bakłażana wyszły mi  trzy kotlety( duże !) i sześc pulpetów .Dla jednej osoby ,mającej średni apetyt wystarcza na trzy obiady 

polecam !

sobota, 12 lipca 2014

Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego Tiny 1/2012

Bardzo smaczne ,sycące  i bardzo proste .Świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków .Polecam .Robiłam z tofu zwykłego i wędzonego ,w obu przypadkach smakują dobrze .Można oczywiście dodac inne dodatki np paprykę ,cebulę ,co kto lubi .

Przepis podaję w oryginale 

Składniki na 4 porcje : 

40 dkg tofu ,albo wędzonego żółtego  sera 

20 dkg małych pieczarek

1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 

dwa ząbki czosnku 

1/3 szklanki oliwy z oliwek 

sól 

świeżo mielony czarny pieprz 

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

po szczypcie ostrej i słodkiej papryki 

Kilka małych pomidorków ,liście sałaty oraz świeże zioła do dekoracji 

olej 

żurawina ze słoika jako dodatek do szaszłyków ( pominęłam ) 

 

1.Tofu lub wędzony ser pokrój w dużą kostkę ( o boku 2 centymetrów ).Pieczarki oczyśc ,pocierając zwilżonym ręcznikiem papierowym .Opłucz pod bieżącą wodą ,starannie osusz .

2.Czosnek obierz ,przeciśnij przez praskę .Rozetrzyj z łyżeczką soli ( jeśli używasz sera wędzonego zrezygnuj z soli ).Ucierając ,do czosnku powoli wlewaj oliwę ,a następnie sok z cytryny .Marynatę przypraw ziołami prowansalskimi ,papryką słodką i ostrą ,oraz pieprzem 

3.Patyczki do szaszłyków  zanurz na chwilę w zimnej wodzie .Następnie ponabijaj na nie na przemian kawałki tofu lub wędzonego sera i pieczarki .Szaszłyki przełóż do płaskiego naczynia i polej marynatą.Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę ( polecam trochę dłużej )

4.Po tym czasie na patelni ( najlepiej grillowej ) rozgrzej 3 łyżki oleju .Szaszłyki osącz z zalewy i usmaż na rumiano ( pamiętaj ,by je obracac ,wówczas usmażą się równomiernie )

5.Liście sałaty ,pomidorki i zioła opłucz,osusz.Sałatą wyłóż półmisek ,połóż na nim szaszłyki .Udekoruj gałązkami ziół i pomidorkami .Obok postaw miseczkę z żurawiną .
 
Smacznego !

 

 

 

 

 
 

Pycha ! 

Pół kostki tofu kroimy na kostkę .Robimy marynatę ( sos sojowy łączymy z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę ,solą ,pieprzem ,ostrą papryką ,odrobiną soku z cytryny .Tak przygotowaną marynatą zalewamy tofu i odstawiamy na kilka godzin do lodówki 

Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy posiekaną cebulkę ,po pół papryki ( u mnie zielona i żółta ).Jak warzywka są prawie miękkie dodajemy dwie garstki mieszanki mrożonej chińskiej i kawałek białej części pora ( drobno pokrojonej ),oraz tofu z zalewą .Chwilę  smażymy ,doprawiamy sosem sojowym ,pieprzem solą ,ewentualnie czosnkiem .Całośc ma byc wyrazista w smaku 

Polecam - zdrowo ,lekko i pysznie 

 

Z pozostałej kostki -kotlety jak schabowe ( panierowane w jajku i  w bułce tartej ,obsypane p przyprawą  do mięsa wieprzowego , do kebaba lub inną ulubioną)

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino