Tysiące pasji i uspokojeń

Siostra Anastazja

wtorek, 11 października 2016

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Cudowne i tyle .Polecam 

 

Biszkopt 

Składniki :

11 jaj 

1 szklanka cukru kryształu 

14 łyżek mąki pszennej 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

3 łyżki wody 

3 łyżki octu 

 

Wykonanie :

 

Ubic pianę z białek ,stopniowo dodając cukier ,żółtka zmieszane z wodą ,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet .Piec ok 40 min w temp 170 C. Upieczony biszkopt przekroic na 3 części ( ja upiekłam 3 osobno po 10 mi każdy )

 

Masa jabłkowa 

 

Składniki :

 

2 kg jabłek

2 galaretki ( najlepiej kolorowe ) 

 

Wykonanie :

 

 Jabłka obrac .zetrzec na tarce o grubych oczkach ,smażyc około 10 min ,dodac suche galaretki ,wymieszac i jeszcze przez chwilę smażyc .Masę  podzielic na 2 części .

 

Masa budyniowa 

 

Składniki :

 

1 i 1/2 szklanki słodkiego mleka 

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 budyń śmietankowy 

1 łyżka mąki pszennej 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

25 dkg masła 

 

 

Wykonanie :

 

Z mleka ,budyniu ,mąki i cukru ugotowac budyń .Masło utrzec ,dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu .Masę podzielic na 2 części 

 

Przełożenie ciasta 

 

Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt -1/2 masy jabłkowej -1/2 masy budyniowej - biszkopt .

Wierzch polac polewą 

 

 

piątek, 07 października 2016

: Yummy:Pycha !!!

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Specjałów Siostry Anastazji 

Przepis podaję w oryginale ,a w nawiasach swoje proporcje ( i tak wyszła duża porcja ) 

 

Składniki :

5 buraczków czerwonych ( użyłam 3 małych  )

4 ogórki kiszone ( 2 małe )

1 puszka zielonego groszku (3 kopiaste łyżki )

1 cebula ( pół czerwonej ) 

4-5 łyżek majonezu ( 2 łyżeczki kopiaste )

sól,pieprz 

 

Wykonanie :

Buraczki ugotowac ,obrac ze skórki pokroic w drobną kostkę .Ogórki obrac i również pokroic w kostkę .Wszystko wymieszac ,dodając pokrojoną cebulę ,zielony groszek ,sól ,pieprz i majonez .Doprawic do smaku 

wtorek, 13 września 2016

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Mięciutki biszkopt ,maślany krem z nutką kokosa ,ananasem i kwaskowa pianka .Po prostu poezja .Polecam z całego serca

Biszkopt :

 Składniki :

6 jaj 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Wykonanie :

Białka ubic na sztywno.dodac żółtka i cukier .Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszac. Wylac  na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 160 -180 C około 30-40 min

 

Masa 

Składniki :

1/2 litra mleka 

25 dkg masła 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

2 łyżki mąki pszennej 

8 łyżek wiórków kokosowych 

5 żółtek 

3-4 łyżki  cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

Wykonanie :

Z mleka ,mąki ,żółtek ,cukru kryształu ,cukru waniliowego ,kokosu ugotowac budyń .Masło utrzec i połączyc z przestudzoną masą budyniową .Masę podzielic na 2 części .

 

Pianka 

Składniki :

5 bialek 

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki galaretki czerwonej 

3 łyżki wody 

Wykonanie :

Żelatynę rozpuścic w wodzie ( gorącej ),dodac suchą galaretkę i dobrze wymieszac .Białka ubic z cukrem ,pod koniec dodac letnią żelatynę z galaretką .

Dodatki :1 puszka ananasów i 13 dkg czekolady 

Przełożenie ciasta :

Ciasto - 1/2 masy -owoce ananasa -1/2 masy - pianka -starta czekolada 

czwartek, 08 września 2016

 Na przeprosiny za długą nieobecnośc zapraszam na ciasto.Dziękuję za cierpliwośc i pamięc 

Pyszne .mięciutkie i słodkie .Polecam 

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 

Biszkopt :

 

6 jajek 

1 szklanka cukru 

1 szklanka mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 cukier waniliowy 

 

Wykonanie :

Ubic pianę z białek .Dalej ubijając ,dodawac stopniowo cukier kryształ ,cukier waniliowy .po jednym żółtku .a na koncu wmieszac mąkę z proszkiem do pieczenia .Piec ok 30 min w temperaturze 180 c

 

Masa :

Składniki :

1/2 litra słodkiego  mleka  

25 dkg masła 

2 budynie waniliowe lub śmietankowe 

1 cukier waniliowy 

cukier kryształ do smaku ( ja dodałam 0.5 szklanki ) 

 

Wykonanie :

 

W 1/2  szklanki mleka roztrzeoac budynie .Resztę mleka zagotowac z cukrem waniliowym i kryształem .wlac roztrzepany budyń i ugotowac .Masło utrzec ,dodając przestudzony budyń.Masę wyłożyc na biszkopt

 

Polewa truskawkowa 

Składniki : 

 

1 l zmiksowanych  truskawek ( świeże lub mrożone )

3 galaretki truskawkowe 

 

Wykonanie :

 

Truskawki podgrzac ,rozpuścic w nich 3 galaretki .Tężejące truskawki wyłożyc na masę .Werzch można zalac  galaretką o dowolnym smaku 

 

 

 

 

 

czwartek, 17 marca 2016

Przepis pochodzi z WIELKIEJ KSIĘGII SPECJAŁÓW SIOSTRY ANASTAZJI .

Przepis podaję w oryginale ,w nawiasach moje delikatne zmiany 

Bardzo smaczne ,delikatne .Świetnie smakują z sosem tatarskim ,szczypiorkowym,koperkowym  .Polecam !

Składniki :

8 ugotowanych jaj

1-2 jaja ( ja dałam jedno )

1 średnia cebula 

1 mała bułka 

2 łyżki posiekanej natki ( ja dałam szczypiorek )

4 łyżki bułki tartej ( 5 czubatych )

tłuszcz do smażenia 

sól 

pieprz 

 

Przygotowanie :

Bułkę namoczyc i dobrze odcisnąc. W maszynce zemlec jajka ugotowane na twardo,odciśniętą bułkę oraz cebulę .Do masy dodac natkę ( szczypiorek ),surowe jajka i calośc wymieszac.Doprawic  do smaku ( można dodac trochę vegety) .Z masy uformowac niewielkie kotleciki ,w środek wkładac nadzienie z pieczarek .Gotowe obtaczac w bułce tartej i smażyc na rozgrzany tłuszczu z obu stron na zloty kolor .

Farsz pieczarkowy : 

15 dkg pieczarek 

1 średnia cebula 

tłuszcz do smażenia 

Wykonanie :

Pokrojoną cebulę zeszklic na tluszczu i dodac oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę pieczarki .Chwilę dusic pod przykryciem .Doprawic do smaku .

Bardzo dobrze smakują smazone na masełku

Kotlety podawac jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub z dowolnym zestawem surówek 

SMACZNEGO !

środa, 20 stycznia 2016

 

Prosty i pyszny .Przepis pochodzi z książki ŚWIĄTECZNE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI .

 

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

Ciasto 

4 jaja

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka mąki 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki kakao 

2 łyżki kwaśnej śmietany 

Wykonanie ;

Białka ubic z cukrem .Dodac po 1 żółtku ,pozostale składniki i delikatnie wymieszac .Piec w temperaturze 160-180 C około 30 - 40 minut .Po upieczeniu przekroic  na 2 placki 

Ja upiekłam osobno dwa biszkopty ,każdy po 12 minut w 170 C

 

Składniki na masę serową :

1 kg sera

8 jaj

25 dkg margaryny 

35 dag cukru kryształu 

1 łyżeczka mąki pszennej 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

bakalie 

Wykonanie :

Ser zemlec .Margarynę utrzec z żóltkami i cukrem .Dodac ser ,mąkę i bakalie,dalej ucierac .Na końcu delikatnie wymieszac z pianą z białek .Podzielic na pół.

 

Przygotowanie do pieczenia 

Placek -1/2 sera-placek -1/2 sera 

Piec w temperaturze 160- 180 C przez około 1 godzinę .

 

Smacznego !

 

 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino