Tysiące pasji i uspokojeń

Siostra Maria

piątek, 18 listopada 2016

Mięciutkie ,słodkie i przepyszne ciasto .Polecam 

Przepis pochodzi z książki s.Marii - Przepisy 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

Ciasto 

3/4  szklanki oleju 

3/4 szklanki ciepłej wody 

3 szklanki mąki 

2 szklanki cukru 

8 jajek 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki kakao 

 

Wykonanie :

Białka ubic na sztywną pianę .Żółtka ubic z cukrem na białą masę.Ciągle mieszając,stopniowo wlewac olej i wodę,następnie dodawac po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodac pianę z białek i delikatnie wymieszac .Podzielic ciasto na dwie równe porcje .Do jednej dodac kakao ,do drugiej 1,1/2- 2 łyżki mąki .

Wyłożyc blaszkę papierem do pieczenia.Piec każdą z mas oddzielnie w temperaturze 180 C przez 35-40 minut ( ja piekłam 25 )

Kiedy ciasta ostygną ,pokroic je wzdłuż na paski o szerokości okolo 3 cm 

 

Krem 

Składniki :

 

2 szklanki mleka

6 łyżek cukru 

3 łyżki mąki 

1 kostka masła

1 aromat waniliowy 

 

Dodatkowo : polewa czekoladowa ,mały słoiczek dżemu morelowego ( ja dałam jeżynowy )

 

Wykonanie :

Mąkę dokładnie rozrobic w 3/4 szklanki mleka .Pozostałe mleko zagotowac z cukrem,dodac mleko z mąką.Mieszając ,gotowac aż do zgęstnienia.Ucierac masło ,wlewając po trochu masę  budyniową i aromat .Kremem  smarowac boki ułożonych na blacie pasków ciasta,sklejając je ze sobą na zmianę .Wierzch warstwy posmarowac dżemem.Ułożyc kolejną warstwę .

Oblac polewą czekoladową 

 

SMACZNEGO !

czwartek, 08 września 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii 

Pyszny ,aromatyczny .Wystarczy dodac szczyptę ziół i mamy gotowy własnej roboty sos do np. makaronu .Polecam ! 

Składniki :

2 kg mięsistych pomidorów ( ja dałam mocno dojrzale malinówki ) 

1 kg czerwonej papryki 

1 kg jabłek 

3 łyżki cukru 

1 łyżka soli 

1 główka czosnku 

1 i 1/2 szklanki oleju 

pieprz do smaku 

Wykonanie : 

Pomidory umyc i sparzyc. Zdjąc z nich skórkę i miąższ drobno pokroic .Paprykę i jabłka umyc i usunąc z nich gniazda nasienne .Jabłka obrac ze skórki.Paprykę i jabłka przepuścic przez maszynkę do mielenia mięsa .Połączyc je w garnku z pomidorami .Dodac cukru ,soli i pieprzu.do smaku .Gotowac na małym ogniu około godziny ,od czasu do czasu mieszając .

Czosnek obrac ,przecisnąc przez praskę i dodac do garnka razem z olejem .Gotowac jeszcze 10 - 15 minut 

Wrzący przecier przekłądac do wyparzonych słoików .Natychmiast zamykac i wstawiac do góry dnem do ostudzenia .

Ja zrobiłam ciut  inaczej .Pomidory pokrojone dodałam do garnka ,podgotowałam do czasu ,aż skórka odchodzila od miąższu .Po ostygnięciu zblendowałam i przetarłam przez sito ( nie ma wtedy pestek w sosie ) .Paprykę i jabłka pokrojone w male kawałki tez zblendowałam ( z czystego lenistwa nie chcialo mi się wyciągac a pózniej myc maszynki do mięsa ) .Reszta bez zmian 

 

 

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii .

Polecam ,bo są pyszne

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

1 kg małych pieczarek 

1 czerwona papryka 

2 małe cebule 

1 liśc laurowy 

5 łyżek octu winnego 6% 

1 szklanka wody 

po jednej łyżeczce : estragonu ,tymianku i rozmarynu 

10 ziaren pieprzu 

cukier do smaku

Wykonanie :

Pieczarki obrac ,opłukac pod bieżącą wodą i osączyc na sicie .Cebulę obrac i pokroic w krążki.Z papryki usunąc gniazdo nasienne i pokroic ją w paski .W garnku zagotowac wodę z octem i solą.Na 5 minut wrzucic do gotującej się marynaty pieczarki ,paprykę i cebulę .Łyżką cedzakową wyjmowac grzyby i warzywa,układac je w wyparzonych słoikach 

Do marynaty dodac  przyprawy i trochę cukru do smaku .Ponownie ją zagotowac i gorącą nalewac do słoikow . Słoiki zamknąc i pasteryzowac około 30 min

 

Przepis dodaję do akcji 

Warzywa psiankowate 2016

 

Niestety  po spróbowaniu pierwszy raz czuję rozczarowanie przepisem siostry Marii .Pieczarki są mdłe i niesmaczne .Nie polecam -11.10.2016 

środa, 03 lutego 2016

Kolejny świetny przepis z książki Pieczywa Siostry Marii

Przepis jest banalnie prosty ,a bułeczki niesamowicie pachnące i mięciutkie .Nawet po dwóch dniach nadają się do zjedzenia na śniadanko z dżemem , powidłami lub samym masłem

Przepis podaję w oryginale 

 

Składniki :

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki cukru

3 łyżki masła ( kopiaste )

2 łyżki suszonych drożdży 

1 jajko

3/4 szklanki mleka

1 rozmącone jajko do smarowania ( ja daję żółtko z odrobiną mleka ) 

1 łyżka grubego cukru ( ja dałam brązowy )

1 łyżeczka cynamonu na posypkę 

Wykonanie :

Mleko podgrzac i stopic w nim masło.Przestudzic.

Do miski wsypac  mąkę suszone drożdże ,sól ,cukier ,wbic jajko i wymieszac składniki .Powoli , cały czas mieszając,wlewac ciepłe mleko z masłem.Ciasto zagniatac ,aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie kleic się do rąk ( 10 - 15 minut wyrabiania starczy )Miskę z ciastem przykryc i odstawic  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

Cukier i cynamon na posypkę wymieszac.

Wyrośnięte ciasto wyłożyc na stolnicę i jeszcze raz zagnieśc .Podzielic na części i z każdej uformowac bułkę .Bułeczki .przełożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawic na 30 minut  do wyrośnięcia .Wyrośnięte posmarowac rozmąconym jajkiem i posypac cukrem wymieszanym z cynamonem 

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C aż bułeczki się zrumienią ( do 15 minut góra  )

Smacznego !

środa, 20 stycznia 2016

Cudowne ,mięciutkie i takie pachnące .Gorąco polecam .

Przepis idealny ,nic nie trzeba dosypywac ,bardzo dobrze się wyrabia .

Przepis pochodzi z książki PIECZYWA SIOSTRY MARII

Przepis podaje w oryginale 

Składniki :

ciasto 

3 i 1/2 mąki pszennej

50 ml cieplej wody 

1 szklanka ciepłego mleka 

1 łyżeczka soli 

2 łyżeczki cukru 

10 g suszonych drożdży 

 

Nadzienie 

1/3 kostki masła 

5-6 ząbków czosnku ,ewentualnie łyżka posiekanych dowolnych ziół ( natka pietruszki ,kolendra ,szczypiorek ) 

 Ja oprócz czosnku dodałam szczypiorek i prażoną cebulkę + sól

Wykonanie :

Cieple mleko wymieszac z cukrem i rozpuścic w nim drożdże (można dosypac do mąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypac mąkę ,dodac soli ,wlac mleko z drożdżami i wodę , wymieszac .Ciasto zagniatac,aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie kleic do rąk (10-15 min )

Miskę z ciastem przykryc  i odstawic w cieple miejsce na godzinę do wyrośniecia(powinno podwoic swoją objętośc )

Wyrośnięte ciasto wyłożyc na stolnice i jeszcze raz zagnieśc.Podzielic na cztery równe częsci i z każdej utoczyc walek długości i grubości bagietki

Bagietki przełożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawic jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia

W tym czasie przygotowac nadzienie : miękkie masło utrzec z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami 

W bagietkach porobic nacięcia i w każdą włożyc po łyżeczce nadzienia .Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C ,aż bagietki się zrumienią ( około 15 minut ) 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino