Tysiące pasji i uspokojeń

Ciasta

poniedziałek, 15 lutego 2016

Pycha !!!! Słodkie ,puszyste i takie dobre 

Polecam z całego serca 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 1/2013 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

6 jajek 

1 i 1/2 szklanki cukru 

1 i 1/2 szklanki mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 opakowanie galaretki cytrynowej 

sól 

odrobina kwasku cytrynowego 

Krem : 

1 puszka brzoskwiń 

2 opakowania  budyniu śmietankowego 

1 kostka masła 

2 opakowania galaretki pomarańczowej 

wiórki kokosowe lub czekoladowe do posypania 

1.Jajka rozbic ,białka oddzielic od żółtek i ubic na sztywną pianę ze szczyptą soli i odrobiną kwasku cytrynowego .Stopniowo wsypywac cukier .Następnie dodac galaretkę cytrynową i ubic.Do piany wrzucac po jednym żółtku i wymieszac. Masę połączyc z mąką i proszkiem do pieczenia. Przelac do formy i piec przez 35 min w temperaturze 180 c

2.Brzoskwinie osączyc i pokroic .Do zalewy z owoców dodac 2 szklanki wody i ugotowac na niej budyń ,po czym utrzec  z galaretkami i masłem (masło ucieramy z galaretkami i dodajemy po łyżce zimnego budyniu )Do masy dodac brzoskwinie.

3.Ciasto przekroic na 2 placki i przełożyc masą .W posypac wiórkami lub czekoladą 

Biszkopt jest bardzo delikatny ,radzę upiec oddzielnie 2 biszkopty .Ja piekłam każdy po +- 14 min .Do masy budyniowej dodalam dodatkowo pól szklanki cukru 

 

Smacznego !!!

piątek, 29 stycznia 2016

Mięciutki ,puszysty ,delikatny biszkopt ,przełożony delikatnym kremem karpatkowym ,z lekko kwaskową nutką dżemu z czarnej porzeczki .Przepis bardzo prosty i szybki .Polecam.

 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników  1 /2013 

Przepis podaję w oryginale ,a swoje minimalne zmiany w nawiasach 

Składniki : 

Biszkopt : 

7 jajek 

10 łyżek mąki 

1 szklanka cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa :

750 ml mleka 

3 opakowania budyniu śmietankowego 

1 i 1/2 kostki masła 

2 tabliczki czekolady ( ja dałam białą ) 

2 łyżki spirytusu ( dałam 3 łyżki nalewki z aronii )

1/2 szklanki sparzonego maku 

cukier puder do smaku 

1 Białka oddzielic od żółtek i ubic z cukrem na sztywną pianę .Następnie dodac żółtka i starannie wymieszac .Msiac razem z proszkiem do pieczenia i dodac do masy .Podzielic na dwie części i przelac do natłuszczonych form .Piec przez 20 minut w temp 180 c ( ja piekłam każdy po 12 min )

2.Na 750 ml mleka ugotowac budyń śmietankowy i pozostawic do ostygnięcia .Do garnuszka wrzucic pokruszoną czekoladę i roztopic w kąpieli wodnej .Masło utrzec ,( ja dodałam dodatkowo 3/4 szklanki cukru pudru ) ,stopniowo dodając ostudzony budyń oraz stopioną czekoladę .Wlac 2 łyżki spirytusu i dokładnie wymieszac .Na końcu wsypac mak i starannie połączyc 

Ostudzone biszkopty przełożyc masą makową .Wierzch można udekorowac kolorową posypką ( u mnie płatki czekolady )

Ja dodatkowo posmarowałam biszkopty dżemem z czarnej porzeczki i to jest to .

Smacznego !

wtorek, 26 stycznia 2016

Cudowne ,mięciutkie i słodko kwaśne .Polecam z całego serca 

Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - WYDANIE SPECJALNE CIASTA I CIASTECZKA 12/2015

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

Ciasto :

1 szklanka cukru 

6 jajek 

1 szklanka mąki2 i 12 łyżeczki proszku do pieczenia 

3/4 szklanki maku 

2 łyżki kakao 

opakowanie cukru waniliowego 

Masa : 

1 szklanka cukru 

3 opakowania budyniu waniliowego 

2 kg jabłek 

1 szklanka soku z pomarańczy 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Lukier :

Sok z 1/2 cytryny 

1/2 szklanki cukru pudru 

oraz skórka z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE :

1.Ciasto : białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru .Żółtka i resztę cukrów ucieramy.Mieszamy z białkami i mąką i proszkiem .Ciasto dzielimy na pół.Jedną częśc mieszamy z makiem ,drugą z kakao.Do formy 21x36 cm wyłożonej pergaminem kładziemy po łyżce raz jednego ,raz drugiego ciasta .Pieczemy ok 25 minut w 170 C.Studzimy .Przekrawamy na 2 blaty.Ja upiekłam osobno dwa po 12 minut każdy .Ciasto jest bardzo delikatne .

2.Masa :obrane jabłka kroimy i prażymy z cukrem .Budynie i mąkę rozrabiamy z sokiem .

Wlewamy do jabłek i chwilę gotujemy .Składniki mieszamy .

3.Blat ciasta smarujemy ciepłą masą ,kładziemy drugi blat i lukrujemy .Posypujemy skórką z cytryny 

czwartek, 19 marca 2015

Znowu długo mnie nie było ,ale jak pisałam wcześniej jakiś czas jeszcze tak będzie 

Dzisiaj proponuję Wam na osłodę przepyszne ciasto .Mięciutkie ,puszyste ,przełożone cudownym kremem budyniowym ,oblane mleczną czekoladą .

Przepis pochodzi z gazetki ze sklepu Lewiatan 

Przepis podaję w oryginale .Moim dodatkiem jest marmolada  o smaku pigwy ( świetne połączenia ).Można dodac inny ulubiony dżem  np jeżynowy ,z czarnej porzeczki .Polecam z serca ,bo ciacho jest przepyszne ,proste i  dośc szybkie 

Składniki : 

Ciasto :

25 dag margaryny 

2 szklanki cukru 

3 płaskie łyżki kakao 

4 jajka 

2,5 szklanki mąki tortowej 

szklanka zsiadłego mleka ( dałam trochę więcej ,dodatkowo jeszcze pół szklanki )

łyżeczka sody oczyszczonej 

Krem : 

0,5 litra mleka 

4 łyżki mąki ( dałam 5 )

opakowanie cukru waniliowego 

2 kopiaste łyżki cukru ( dałam 5 )

250 g masła ( koniecznie ) 

Masa czekoladowa 

10 dag masła roślinnego 

3 łyżki kakao 

20 dkg cukru pudru 

łyżka wody 

Ciasto : 

Margarynę utrzyj z z cukrem ,dodajac kolejno jajka i zsiadłe mleko .Do masy przesiej kakao .mąkę i sodę .Blachę wyłóż papierem do pieczenia ,piecz w nagrzanym piekarniku (170 C ) 30 - 40 minut 

Ja piekę w dwóch blaszkach jednocześnie przez około 20 min do tzw suchego patyczka .Oszczędzam czas ,prąd i nerwy  przy krojeniu biszkoptu .Niestety mimo doskonałych rad i metod prawie zawsze wychodzi krzywy ( tak już mam - fryzjerką ,ani krawcową nie mogłabym byc ! )

Krem :

Zagotuj mleko z mąką i cukrem ,odstaw do ostygnięcia .Ja robię ciut  inaczej . Odlewam trochę mleka w którym rozprowadzam mąkę .Mieszam ,żeby nie było grudek i wlewam do reszty gotującego się mleka .Gotowy budyń odstawiam do ostygnięcia .Następnie ucieramy z masłem na puszysty krem 

Upieczony placek przekrój na pół na dwa blaty i przełóż kremem .

Ja jeden z placków posmarowałam marmoladą ,na to wyłożyłam krem ,a na krem drugi placek 

Przygotuj polewę - w rondelku rozpuśc masło ,dodaj kakao i zagotuj .Dodaj cukier puder i wodę .Intensywnie mieszając ,gotuj kilka minut .Zdejmij z ognia ,nadal mieszając .Rozsmaruj osudzoną polewę na wierzchu ciasta .

Polewy z tego przepisu nie robiłam ,więc nie wiem czy jest dobra .

Robiłam wg własnego sprawdzonego przepisu 

a tak wygląda gazetkowe ciacho 

smacznego !

piątek, 05 grudnia 2014

Przepis pochodzi z:

http://fascynacjasmakiem.blogspot.com/2014/11/rolada-z-jabkami.html

Pyszna ,łatwa i co najważniejsze szybko się robi .Polecam 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki na ciasto 

3 jajka 

2 łyżki cukru 

3 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

16 g cukru waniliowego 

Nadzienie :

4 jabłka ( bądz słoiczek jabłek przygotowanych na zimę )

galaretka cytrynowa 

szczypta cynamonu 

Oraz cukier puder i cukier waniliowy 

Przygotowanie :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia .Białka oddzielamy od żółtek i bijamy na sztywną pianę ,następnie dodajemy po jednym żółtku ,kolejno wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy .

Blachę 28x34 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nie ciasto .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 10 minut 

Przygotowujemy czystą ściereczkę ,obsypujemy cukrem waniliowym ( pominęłam )Gotowy ciepły biszkopt  wykładamy na ściereczkę i zawijamy roladę wzdłuż dłuższego boku .Odstawiamy do ostygnięcia .

Jeśli nie mamy gotowych jabłek ,obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach,przekladamy do garnka i gotujemy aż zmiękną .Możemy dosłodzic cukrem ,jeżeli jabłuszka są kwaśne .Następnie dodajemy galaretkę w proszku ,cynamon wszystko razem mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia ( ja teraz kiedy jest przymrozek  wystawiam na balkon ,masa szybko tężeje )

Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłe jabłka ( ja dałam już prawie ściętą masę )i zawijamy w roladę .Moja już była gotowa do spożycia ,ale jak nałożymy ciepłe to tak jak pisze autorka ,zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki .Obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy 

SMACZNEGO !

Pomysł zgapiony z :

http://nevininyemekleri.blogspot.com/2014/02/ispanakl-cicek-pide.html

Kształt taki sam jak w przepisie na pizzę coronę którą zamieściłam jakiś czas temu .Nadzienie jest tylko inne .Jak zwykle zrobiłam ciasto drożdżowe ze swojego sprawdzonego przepisu .Na nadzienie dałam szpinak mrożony ,który po rozmrożeniu ,pogotowałam do czasu odparowania wody ,doprawilam czosnkiem przeciśniętym przez praskę ,gałką ,solą i pieprzem.Ciasto posmarowałam delikatnie sosem czosnkowo szczypiorkowym na to szpinak ,ser wędzony biały ,papryka konserwowa i do piekarnika 

Wyszły jeszcze rogaliki 

poniedziałek, 17 listopada 2014

Wiem ,wiem dwója z obecności ,ale ostatni czas był ciężki ,ponury .W tym roku mój scenarzysta życiowy co chwilę zmienia moją  rolę .Jedynym pozytywem w tym wszystkim jest 10 kg mniej na wadze .Dawno nie byłam tak lekka .

No koniec biadolenia  ,trzeba nadrobic stracone kilogramy . 

OCZYWIŚCIE DZIĘKUJĘ BARDZO ZA WASZĄ PAMIĘC .SERDUCHO SIĘ RADUJE 

zródło - internet 

 

Na początek 

 

Babka marmurkowa .

Polecam z całego serca bo jest mięciutka ,wilgotna ,słodziutka i pyszna .Szybko się robi i zawsze  wychodzi .Od siebie do masy z kakao dodaję 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ,albo dżemu jabłuszkowo -truskawkowego własnej roboty .Można dodac też  rodzynki ,ale z kwaskowym dżemem smakuje bajecznie i nadaje babeczce charakteru .,

Przepis pochodzi z gazetki GOTUJ KROK PO KROKU 3/2014 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

6 jajek 

200 g cukru pudru + odrobina do podsypania 

250 g masła 

1 opakowanie cukru waniliowego 

250 g miękkiego twarogu z ( papierka )- ja używam z netto półtłustego 

250 g mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

20 g kakao 

mąka i masło do formy 

1.Dużą formę do babki wysmarowac masłem i posypac mąką .Następnie piekarnik rozgrzac do temperatury 160 C.

2.Jajka  rozbic - białka oddzielic od żółtek ,po czym ubijac na sztywno ,stopniowo wsypując 1/3 cukru 

3.Miękkie masło utrzec z resztą cukru na pianę .Zmiksowac  z cukrem waniliowym i żółtkami .Ucierajac dokładac po  1 łyżce twarogu 

4.Do powstałego kremu naprzemiennie dodawac porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek .Formę napelnic 2/3 ciasta 

5.Pozostałą masę połączyc z przesianym kakao i wyłozyc na środek jasnego ciasta .Babkę  piec ok 45 minut  .Ostudzony wypiek wyjąc z formy i posypac cukrem pudrem ( polecam polac polewą czekoladową ,a do ciemnego ciasta dodac dżem ) 

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pomysł zgapiony z :

http://izuk-dory.blogspot.com/2014/06/pizza-corona.html

Zrobiłam ze sprawdzonego przepisu  ,z którego zawsze korzystam robiąc pizze ,bułeczki lub inne drożdżowe wypieki 

0,5 kg mąki (przesianej )

5 łyżeczek suchych drożdży

1 jajko i jedno żółtko 

6 kopiastych łyżek miękkiej margaryny lub masła 

1 łyżka cukru 

łyżeczka soli 

szklanka mleka 

Mleko podgrzewam ,dodaję margarynę lub masło .Mąkę przesiewam ,dodaję cukier ,sol ,jajka ,drożdże i ciepłe ( nie gorące ) mleko razem z tłuszczem .Wyrabiam około 10-15 minut .

Tym razem robiłam małe  pizze ,a pizza corona powstała przy okazji i z innymi składnikami ( została skonsumowana jako pierwsza tak była pyszna ) 

Posmarowałam ją sosem do pizzy który zrobiłam  z koncentratu pomidorowego ,ostrego ketchupu ,dwóch ząbków czosnku ,przyprawy do pizzy i garści świeżych ziół ( majeranek ,bazylia ,pietruszka.oregano  ) 

Farsz :

1 cebula 

7 pieczarek 

1 żółta opieczona i obrana ze skórki papryka 

płat papryki konserwowej 

sos sojowy 

pieprz,sol 

szczypiorek 

ogórek małosolny 

ser żółty gouda 

mozzarella 

serek fromage o smaku czosnku 

Cebulkę posiekałam ,podsmażyłam ,a następnie dodałam pieczarki ,opieczoną i obraną  ze skórki paprykę.Doprawiłam sosem sojowym ,pieprzem i odrobiną soli . Chwilę smażyłam do odparowania .Na koniec dodałam płat pokrojonej konserwowej papryki .Zostawiłam do wystygnięcia .

Farsz nałożyłam na ciasto ,na koniec posypując mozzarellą ,kawałkami sera gouda i fromage .Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 C na około 20 minut .Po wyjęciu posypałam szczypiorkiem i dodałam plasterki ogórka małosolnego .Pózniej wiadomo co się stało .

Można zrobic oczywiście wg własnego gustu i upodobań , i tak będzie wyglądac apetycznie i inaczej niż poczciwa pizza .

POLECAM ! 

 

sobota, 19 lipca 2014

Przepis pochodzi z nieczynnego już bloga

http://natalerzu.blogspot.com/2009/06/ciasto-z-truskawkami.html

Ciasto bardzo dobre ,mięciutkie .Taki domowy pyszny placuch .Jedno naczynie i 10 minut roboty 

Następnym razem dam tylko więcej truskawek .Dałam około 40 dkg ,i jakoś owoce były mało wyczuwalne .

Składniki :

6 jajek 

1,5 szklanki cukru 

3 szklanki mąki 

1/2 szklanki oleju 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

truskawki 

cukier puder 

Robotem ubic jajka z cukrem ( na puch ) ,następnie dodac mąkę z proszkiem i olej .Masę wylac na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Na wierzch poukładac truskawki ( ja lekko powtykałam w środek ciasta ) Piec około 45 minut w nagrzanym do 180 c piekarniku .Posypac cukrem pudrem i zajadac .

SMACZNEGO !

 

 

 

sobota, 12 lipca 2014

Przepis pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku 7/2014 ,przepis więc świeżutki i cieplutki 

Ciacho jest wilgotne ,mięciutkie smaczne,i bardzo szybkie .Polecam ! 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

1 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżka 

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu ( dałam jedną ) 

2/3 szklanki cukru 

1 jajko 

1/3 szklanki oleju 

1/2 szklanki maślanki 

1/2 łyżeczki olejku waniliowego 

1 szklanka pokrojonych truskawek

2 garście orzechów ( ja dałam kropelki czekoladowe ) 

1.Mąkę przesiac do miski .Dproszek dopieczenia ,sodę oczyszczoną oraz cynamon .Składniki wymieszac 

2.Do osobnej miski wbic jajko ,wsypac cukier ,wlac olej i maślankę oraz dodac olejek waniliowy 

3.Drobno pokrojone truskawki wyłożyc na talerz .Następnie oprószyc 1 łyżką mąki .Suche oraz mokre składniki połączyc .Dodac truskawki  i całośc delikatnie wymieszac 

4 Ciasto przełożyc do keksówki o wymiarach 12x25 cm wyściełanej papierem do pieczenia .Wierzch wyrównac łopatką i posypac orzechami ,lekko je dociskając .Ciasto wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C .Piec 65 minut ( ja piekłam tylko 35 minut )Keks odstawic do ostygnięcia w chłodne miejsce .

czwartek, 19 czerwca 2014

Przepis pochodzi z książeczki Przepisy Czytelników -Jesień w Kuchni 10/2000

Mięciutkie ciasto ,maślano-kwaskowy krem( PYCHA!!!!!),i galaretka .Szybkie i tak cudownie  pyszne ,że to jedyny ostały od wczoraj kawałek .Polecam !!!

Przepis podaję jak zwykle w oryginale z maleńkimi zmianami w nawiasach 

Składniki : 

Biszkopt :

4 jajka 

4 łyki mąki 

4 łyżki cukru 

łyżka soku z cytryny 

szczypta soli 

Krem :

kostka masła lub masła roślinnego ( zdecydowanie masło ! ) 

2 żółtka 

szklanka cukru pudru 

50 dkg jabłek ( ja tym razem dałam dwa jabłka i trochę truskawek 

cukier waniliowy ( dałam olejek ) 

opakowanie galaretki owocowej ( u mnie truskawkowa ) 

Białka ze szczyptą soli ubic na sztywną pianę ,stopniowo wsypywaccukier i dalej ubijac .Dodac żółtka i delikatnie wymieszac łyżką .Na końcu wsypac mąkę i znów wymieszac .Włożyc  ciasto do t ortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.Ostudzic.Zostawic w tortownicy .

Masło utrzec .Cały czas ucierając .dodawac po trochu cukier puder .cukier waniliowy i żółtka .

Jabłka obrac ,zetrzec na tarce o dużych oczkach i stopniowo dodawac do kremu ,delikatnie mieszając ( ja dodałam na samym końcu ,razem z pokrojonymi na plasterki truskawkami - jeżeli jabłka mają bardzo dużo soku to trzeba trochę odcisnąc )

Krem wyłożyc na biszkopt .wyrównac ,wierzch polac cieńką warstwą galaretki .Wstawic do lodówki 

Ja tym razem robiłam w tortownicy 28 cm i wyszedł dośc cieńki .Z tortownicy 24 wychodzi bardziej okazałyyyyyyyyy !

poniedziałek, 26 maja 2014

Mięciutkie ,delikatne i przepyszne .W niedzielę zrobione ,a dziś już nie ma .Pusta blacha

Przepis pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku 4/2013  

Przepis podaję w oryginale z maleńkimi zmianami w nawiasach 

Składniki : 

250 g margaryny ( ja dałam Kaśkę  ) 

2 jajka 

1 litr mleka 

3 szklanki mąki pszennej ( + do podsypania - dałam poznańską typ 500 ) 

1 szklanka cukru pudru + do podsypania 

2 opakowania cukru waniliowego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

2 opakowania budyniu waniliowego ( dałam śmietankowy )

2 łyżki cukru ( dałam 5 ) 

1 puszka brzoskwiń 

tłuszcz i bułka tarta do formy 

 

1.Mąkę pszenną przesiac z proszkiem do pieczenia .Dodac margarynę ,cukier puder ,cukry waniliowe oraz dwa jajka .Całośc połączyc i zagnieśc gładkie ciasto .Owinąc w folię spożywczą i wstawic do lodówki na około 30 minut (Radzę zostawi na około godzinę ,a ciasto na kruszonkę wsadzic do zamrażalnika )

Po tym czasie odkroic 3/4 ciasta ,po czym wylepic nim dno natłuszczonej i posypanej bułką tartą prostokątnej formy .

2.Oba budynie waniliowe i mąkę ziemniaczaną wymieszac z 1 szklaną mleka .Pozostałe mleko zagotowac z cukrem .Następnie wlac mieszankę z proszkiem budyniowym ,i cały czas energicznie mieszając gotowac na małym ogniu do uzyskania gładkiego oraz gęstego kremu .Budyń lekko ostudzic 

3.Jeszcze ciepłą ( lekko ) masę budyniową wyłożyc na kruchy spód .Wierzch wyrównac nożem .Brzoskwinie wyjąc z puszki oraz dokłądnie osączyc na sicie z syropu .Następnie owoce pociąc w kostkę i równomiernie rozłożyc na kremie ,dociskajac .

Oprócz brzoskwiń można także uzyc ananasów z puszki ,moreli lub jabłek 

4.Na brzoskwinie zetrzec pozostałe ciasto .Całośc wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 C i piec przez 45 minut .Gotowy wypiek wyjąc na kratkę kuchenną i pozostawic do ostygnięcia .Przed podaniem kruche ciasto posypac cukrem pudrem .Można także serwowac udekorowane kleksem bitej śmietany 

POLECAM !

 

.

 

poniedziałek, 19 maja 2014

Przepis pochodzi :

http://lasuch-na-diecie.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-rabarbarem.html

Nie mogę podziękowac autorce za przepis ,ponieważ nie ma zaznaczonej opcji url 

Ciasto jest pyszne ,mięciutkie ,wilgotne .Bardzo proste ,szybkie . Ot taki domowy placuch .Polecam 

Składniki : 

1 margaryna ( ja użyłam Kasię )

1,5 szklanki cukru 

1/3 szklanki mleka ( 6 łyżek ) 

6 jaj

2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1.W rondlu rozpuścic margarynę z cukierem i mlekiem .Zagotowac i ostudzic

2. Do chłodnej mieszaniny dodac sześc żółtek i dokładnie ze sobą połączyc 

3.Mąkę z proszkiem przesic i dodac do masy 

4.W osobnej misce ubic na sztywno białka ,dodac do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie połączyc 

5.Całośc przelac do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy keksowej (dużej )

Po wierzchu ciasta posypac pokrojony na małe kawałki rabarbar ( można je delikatnie wepchnąc w wewnątrz ciasta  ) i wstawic do nagrzanego do 180 C piekarnika na 45- 50 minut

 6.Przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy placek jest dopieczony ,jak wszystko jest ok ,wyjąc z formy i je odparowac kładąc do góry dnem lub na boku ( ja odparowałam krojąc sobie kawałek gorącego placucha i tyle )

7 Kiedy ostygnie posypujemy cukrem pudrem 

Ja dałam dwie łodygi rabarbaru i jabłko ( trochę za mało ,następnym razem dam więcej ,a może kilka truskawek ) 

poniedziałek, 12 maja 2014

Przepis pochodzi z :

http://www.wielkiezarcie.com/recipe40887.html

 

Cudowny !!! 

Mięciutki ,puszysty ,delikatny ,rozpływający się w ustach .Bardzo łatwy  ,szybki .Polecam z całego serca .

Przepis podaję w oryginale 

Ciasto : 

1 szklanka mąki 

3/4 kostki  margaryny 

3 żółtka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

2 łyżki cukru 

Skłądniki na ciasto połączyc mikserem i wyłożyc na  wysmarowana blaszkę .

Ja składniki utarłam w makutrze : margarynę z cukrem ,potem dodawałam po jednym żółtku .Na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia .Ciasto dośc ciężko wykłAdało się na blaszkę ,ale w smaku i fakturze bardzo dobre i mięciutkie 

Masa serowa :

1 kg sera w wiaderku ( u mnie biedronkowy )

6 żółtek

2 cukry waniliowe

3 budynie śmietankowe

3/4 szklanki oliwy

1 i 1/2 szklanki mleka  

Dodatkowo :

1 i 1/2 szklanki cukru 

9 białek 

Składniki na masę serową również zmiksowac .Białka ubic na sztywno z cukrem i delikatnie łopatką połączyc z masą serową i wylac na blachę 

Ja zrobiłam trochę po swojemu : żółtka utarłam z cukrem waniliowym ,dodałam po jednym budyniu dalej ucierając .Następnie po jednej łyżce sera .Na koniec dodałam olej i mleko i ubitą na sztywno pianę z białek .May jest tak ogromna ilośc ,że radzę przygotowac wielką michę ,albo wiaderko .

Pieczemy w temperaturze 189-190 C przez 50-60 minut 

BARDZO WAŻNE - PO UPIECZENIU NIE WYCIĄGAMY CIASTA Z PIEKARNIKA 

SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU !!!!!!!!!

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis z 2/2014 

Przepyszne i tyle .

Przepis podaję w oryginale a swoje zmiany w nawiasach 

Potrzebujemy : 

opakowanie ciasta francuskiego 

kilka dużych pieczarek 

serek twarogowy z ziołami / czosnkiem .( ja dałam kostkę fromage z czosnkiem - do tego dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekany szczypiorek i natkę pietruszki ,a całośc doprawiłam pieprzem i ostrą papryką )

5 dużych plastrów sera żółtego ( ja dałam tostowy z szynką ) 

sól ,pieprz 

1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie .Smarujemy serkiem .Kapelusze pieczarek kroimy w cieńkie plasterki i rozkładamy jeden obok drugiego na posmarowanym cieście .Oprószamy pieprzem i solą .Rozkładamy równomiernie żółty ser 

2.Ciasto zwijamy w roladę .Kroimy w 1 cm plastry .Rozkładamy na blaszce .Pieczemy 30 minut w temp 150 C ( Ja piekłam około 15 minut w temp 175 c)

Ciasto posmarowałam żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino