Tysiące pasji i uspokojeń

Przystawki

sobota, 17 sierpnia 2013

Z bakłażanem ,pieczarkami , serem mascarpone i mozzarellą . Małe co nieco ,świetnie smakuje na śniadanie ,kolację ,czy drobną przystawkę .Niby nic takiego ,a ma w sobie to coś ,co sprawia ,że sięga się po następne i następne .Dodatkowo ,jeśli użyjemy mozzarelli light ( bywa w Lidlu to mamy całkiem pożywne i mało kaloryczne danie 

Ilośc skłądników wg potrzeb 

Składniki :

bakłażan

cebula 

kilka pieczarek lub innych grzybów 

mascarpone 

mozzarella w wersji light 

chleb( może byc lekko czerstwy 

sól ,pieprz ,papryka ,sos sojowy 

można dodac szczypiorek ,natkę pietruszki 

Z chleba za pomocą foremki lub szklanki wyciskamy kółka .Bakłażana kroimy na dośc cieńkie plastry ,posypujemy solą i odstawiamy ,żeby spotniały .Następnie wycieramy do sucha .Pędzelkiem delikatnie smarujemy bakłążana oliwką np smakową i smażymy na patelni teflonowej lub grillowej .Ja robię na patelni do naleśników ,na małym ogniu ,wtedy się nie przypalą ,i staną się mięciutkie

 Na niewielkiej ilości masła podsmażamy poszatkowaną cebulę ,dodajemy pieczarki .Smażymy i doprawiamy ,solą ,pieprzem ,ostrą lub łagodną papryką ,ociupinką sosu sojowego .Na koniec dodajemy tyle mascarpone ,żeby okleił cebulę z pieczarkami ,a nie w nim pływał 

Mozzarellę kroimy w plasterki 

Jeśli chcemy zrobic babeczki ,to foremkę natłuszczamy delikatnie pędzelkiem i wkładamy wyciętą kromkę ,na to kładziemy farsz cebulowo- pieczarkowy ,plasterek bakłażana i mozzarellę ( lub odwrotna kolejnośc - bakłażam ,pieczarki z cebulą i ser ) .Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu kiedy ser się rozpuści .Ostrożnie wyciągamy babeczki z foremki( można sobie pomóc małym widelczykiem lub nożem - bardzo łatwo je wyciągnąc ) i serwujemy z ketchupem ,sosem czosnkowym ,lub bez niczego .Jeśli to mają byc kanapki ,to również wkładamy do piekarnika ,albo układamy na patelni ( na małym gazie ) i przykrywamy  pokrywką .

Takie samo danie możemy przygotowac z cukinią 

Przepis dodaję do akcji :

czwartek, 15 marca 2012

Przepis pochodzi z książeczki  Nie tylko sushi -Małe kulinaria

Bardzo spodobał mi się ten przepis bo uwielbiam paprykę ,a pieczoną w szczególności .Resztę zrobiłam po swojemu bo nie chciało mi się iść po brakujące składniki .I to był pewnie błąd ,bo jakoś szczególnie mi nie smakowało .To znaczy zjadliwe ,ale jakieś bez wyrazu ,a po za tym dodałam trochę sosu chińskiego ,było mi słodko bo sos słodki i papryka też jakaś słodka )i kolejny raz stwierdziłam ,że słodkie to ja lubię ale ciasta ,a nie warzywa ,czy mięsiwa .Koniec kropka .Do przepisu wrócę napewno ,a przynajmniej do samego pomysłu .Muszę tylko pokombinować z jakimś wyrazistym  smakiem i nadzieniem

Przepis podam jak w książce ,być może któraś z Was skorzysta

Potrzebujemy :

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

2 dojrzałe awokado

1 ogórek pokrojony w paseczki

8 paluszków krabowych

sól ,pieprz

Ja użyłam paluszków krabowych ,dwie czerwone papryki ,kiełki fasolki ,seler naciowy ,sos chiński,ryż

Paprykę upiec w piekarniku aż skórka zacznie odchodzić od miąższu .Oczyszczone połowki papryki wypełnić plasterkami awokado ,paseczkami ogórka ,paluszkami krabowymi ,posypać przyprawami .Papryki zwinąć w ruloniki ścisnąć folią plastikową ,schłodzić .Zdjąć folię .Każdy rulonik pokroić na 3 kawałki .Poukładać na talerzu

Ta wersja może być nawet dobra ,ale np z jakimś sosikiem do maczania

wtorek, 07 lutego 2012

Jak to jest dobre chyba nie muszę pisać .Obłęd .Mogłabym ją jeść cały czas .Sam pomysł pochodzi z książki 365 potraw - Gertrud Reiger ,który przerobiłam na swoją modłę i myślę ,że moja wersja jest dużo smaczniejsza ( oryginalna była bez przypraw ) .Możemy podać ją jako przystawkę lub dodatek  do obiadu ,na kolację jako samodzielne danie 

Potrzebujemy :

Kulkę mozzarelli

jajko

bułkę tartą

mąkę

ulubione przyprawy lub zioła  

Ser kroimy w plasterki ,posypujemy przyprawami lub ziołami ( często używam do niej przyprawy do pizzy ,tym razem posypałam tylko  suszoną bazylią ,oregano i świeżo zmielonymi ziołami prowansalskimi i papryką ostrą ) .Obtaczamy w mące ,jajku i bułce tartej .Smażymy około 2 min z każdej strony ( ma się ładnie przyrumienić ) .Możemy podać z pomidorkiem ,polać ketchupem lub innym sosem ,udekorować świeżymi ziolami 

Smacznego

 

poniedziałek, 17 października 2011

Przepis pochodzi z  książki Kuchnia Włoska - Angela Boggiano ,Jeni Wright  i Kate Whiteeman z moimi niewielkimi zmianami 

Chyba nawet nie muszę pisać jakie to jest pyszniutkie ,aromatyczny mięciutki chlebek ,pomidorek pachnąca bosko bazylia no i mozzarella   wszystko posypane ziołami włoskimi.

Na przyjęciu gwarancja 100% sukcesu

Przepis podaję jak w książce  ( w nawiasach moje zmiany ) 

Potrzebujemy  :

2 plasterki chleba o grubości około 1cm (ja kroję na cztery chleb tostowy )

3 łyżki ( 45ml ) oliwy

20 - 25 dkg sera mozzarella ,pokrojonego w plasterki o grubości około 0,5 cm

3 małe ( koktailowe pomidorki pokrojone w plasterki ( jak nie mam daję normalny pomidor )

garść świeżej bazylii

sól ,pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( ja nie daję )

Nagrzej piekarnik do 200 C .Kromki chleba okrój ze skórki ,każdą pokrój na cztery części .Rozłóż kawałki chleba na blasze ,posmaruj oliwą ( wykorzystaj połowę oliwy ) .Podpiekaj przez 3-5 minut ,powinny być jasnozłota .Ja nie kropię oliwą tylko rozgniatam jesen ząbek czosnu z solą i mieszam z 2 łyżkami masla ,tą papką smaruję chlebek

Wyjmij z piekarnika .Przygotuj wszystkie składniki na desce .

 Weż 16 szpadek szaszłykowych .Nakładaj na nie składniki ,zaczynając od kawałka chleba ,następnie plasterek mozzarelli ,pomidora i listek bazylii .Gotowe szaszłyki posól ,popieprz ( ja posypuję jeszcze ziołami włoskimi ) .Każdy szaszłyk powinien zaczynać i kończyć się kromką chleba .Gotowe szaszłyki ułóż na blasze ,skrop oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut ( u mnie zdecydowanie krócej ) .Ser powinien się trochę stopić .Upieczone szaszłyki ułóż  na półmisku ,udekoruj listkami bazylii ,posypać natką

 

Przepis dodaję do akcji 

 

czwartek, 22 września 2011

Idealne na przyjęcia zakrapiane ,świetnie wyglądają i są lubiane szczególnie przez dużych chłopców 

Przygotowujemy takie skladniki jak na tatara : u mnie metka tatarowa ,ogórek konserwowy ,cebulka fioletowa i biała ,sól ,pieprz i trochę maggi .Całym tym dobrodziejstwem nadziewamy papryczki mogą być ostre albo łagodne( najlepiej z tych mniejszych na jeden lub dwa kęsy ) .Podaję do tego jajeczka przepiórcze ,ale tym razem nie dałam

 

niedziela, 14 sierpnia 2011

Mistrzostwo świata w prostocie i fenomenalnym smaku .Dla takich przekąsek byłabym gotowa przejść na wegetarianizm 

O ile szaszłyczki z pierożkami są pyszne ,to bakłażan jest mega mega pyszny  Bakłażan mięciutki z lekko kwaskowym pomidorkiem koktailowym ,mięciutki pierożek z rozpływającym się farszem z mozzarelli dodatkowo otulone ciągnącą się mozzarellą ,a na to ajvar ostry dodający całośći fenomenalnego smaku .PYCHA I TYLE

Bakłażana kroimy w plasterki i posypujemy solą .Gotujemy pierożki około 2 minut ,kroimy mozzarellę w kulce na plasterki ( jak mamy malutkie kulki też je kroimy ) , pomidorki koktailowe w plasterki  .

Nagrzewamy piekarnik ,bakłażana wycieramy z soku i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Podpiekamy do uzyskania ladnego kolorku .Wyciągamy na chwilę blaszkę  na każdy kawałek bakłażana kładziemy plasterki pomidorków ,na to pierożki np 2 lub 3 ile się zmieści ,na to mozzarellę ,na to łyżkę ajvaru i zakrywamy całość plasterkiem bakłażana .Wstawiamy na chwilkę do piekarnika aż będziemy widzieć że ser się lekko rozpuścił .Wykladamy na talerz Zajadamy

Powiem szczerze ,że jak robię to danko ,zmniejszam ilość robionego mięsiwa czy innych cudaków takie ma to wzięcie i zawsze jest zam mało ( ostatnio robiłam na dwóch dużych blaszkach i nic nie zostało ) 

 

sobota, 13 sierpnia 2011

Proste ,bardzo efektowne i bardzo dobre .Przygotowanie zajmuje tylko chwilkę a sukces wsród gości murowany .Można podawać lekko ciepłe ,na chwilkę wstawić do piekarnika lub mikrofalii ( wtedy też mozzarella lekko się rozpuści ) .Każdy sposób jest dobry .Mnie bardziej odpowiada podane na  lekko ciepło.

Do dania użylam takich tortelloni jak w tym przepisie ( jeszcze lepiej smakują własnej roboty - ale mam lenia i nie chce mi się stać i lepić )  

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/07/Cukinia-z-Tortelloni-z-mozarella-pomidorami-i.html

Tortelloni gotujemy około 2 minut .W tym czasie kroimy na pół pomidorki ,ser mozzarella i urywamy parę listków bazylii .Przygotowujemy sosik : parę listków bazylii drobno siekamy ,siekamy też mały ząbek czosnku ,dodajemy oliwę a na koniec przyprawę do mozzarelli i pomidorków Vegeta Natura .Nadziewamy szaszłyczki ciepłymi pierożkami ,na przemian z serem ,pomidorkami i bazylią ,polewamy sosikiem .Natychmiast podajemy

Smacznego

 

 

 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino