Tysiące pasji i uspokojeń

Ciasteczka

wtorek, 11 października 2016

Pyszne ,chrupiące małe co nieco .Polecam !

 

 Przepis pochodzi z :

http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/10/ciastka-z-patkow-owsianych.html

Składniki : 

2 szklanki płatków owsianych ( około 300 g )

0.5 szklanki mąki ( około 100 g )

0,5 szklanki cukru 

125 g masła lub margaryny ( polecam masło )

2 jajka 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

szczypta soli 

2/3 szklanki słonecznika łuskanego ( około 100 g )

Ja dodałam jeszcze około pół szklanki sezamu 

 

Wykonanie :

 Masło stopic i ostudzic .Do miski przełożyc płatki ,mąkę z proszkiem do pieczenia ,cukier ,sól i słonecznik i ewentualnie sezam .Masłem polac wszystkie składniki ,dodac jajka i wymieszac ( najlepiej dłonią ).Ciasto może lepic się do dłoni ,przed formowaniem można zwilżyc dłonie wodą .Kulki spłaszczyc ,żeby powstało ciastko grubości 1-1,5 cm.Ułożyc na blaszcze w odstępach .Piec około 25 min w temp 180 c ,a pózniej tylko zajadac ze smakiem 

 

 

 

środa, 20 stycznia 2016

Przepis pochodzi  z  nieczynnego bloga Mileny

http://dzismamochotena.blox.pl/2011/12/CytrMynowe-poduszeczki.html

Szkoda ,że już nic się nie dzieje .Ja cały czas mam nadzieję ,że jeszcze wróci ,nacieszy się mężem i wróci .Zaskoczy nowym smacznym przepisem ,muzyką .

Każdy przepis rewelacyjny ,polecam .Zresztą sami zobaczcie ile tam dobroci 

Ciasteczka rewelacyjne i takie pysze .Polecam 

Składniki :

2 szklanki mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

sok i skórka z 1/ 2 dużej cytryny 

80 g miękkiego masła 

2 jajka 

2 łyżki śmietany 

olej do smażenia i cukier puder do posypania 

Miękkie ciasto zmiksowac ze śmietaną ,jajkami ,sokiem z cytryny ,skórka i śmietaną 

Do mąki dodac proszek i wszystko wsypac do masy 

Zagnieśc elastyczne ciasto .Schłodzic w lodówce około 30 minut 

W garnku o szerokim dnie p;odgrzewamy olej ok 2-3  cm

Na  stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubośc około 1 cm ,kroimy je w paski ,a paski w kosteczki .Wyglądem przypominają kopytka 

Smażymy je na oleju ,przewracając na drugą stronę ,gdy nabiorą ładnego koloru

Osuszamy  na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze pudrze 

Ja zrobiłam je dodatkowo nadziane konfiturą z pigwy .Rewelacyjne !

wtorek, 03 lutego 2015

CUDOWNE  !!!

Jak zwykle wszystko pyszne ,przepis dopracowany ,prosty .Jednym słowem BOSKIE !

Polecam do obejrzenia i posłuchania .

https://www.youtube.com/watch?v=Ucgp99bdlxs

Składniki :

50 dkg mąki 

15 dkg masła 

4 żółtka 

1 szklanka kwaśnej śmietany 

sól ,cukier 

2 galaretki o różnych kolorach 

Mąkę siekamy z masłem ,dodajemy żółtka i śmietanę oraz odrobinę soli .Ciasto zarabiamy .Ważne - nie wyrabiamy ( siekamy I siekamy ,aż masa się połączy )

Wstawiamy w lodówki ,albo w inne chłodne miejsce na 10 - 12 godzin 

Jabłka obieramy ,wydrążamy kroimy na dośc grube plastry .Przygotowujemy syrop z wody i cukru .Wkładamy plasterki jabłek i chwilę gotujemy .Wyciągamy delikatnie i zostawiamy do ostygnięcia .Ja swoje dodatkowo posypałam delikatnie cynamonem .

Zagniecione ciasto rozwałkowac i pokroic na kwadraty .Na każdym ułożyc plasterek jabłka i zawinąc .

Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około pół godziny ( ja piekłam 25 minut ) .Ostudzone posypac cukrem pudrem i udekorowac pokrojonymi galaretkami 

Ciepłe z gruszkami ,lodami i posypane czekoladą to dopiero jest bajka 

POLECAM !

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pyszne ,kruche ,cudowne .Polecam 

Przepis pochodzi z:

http://basinepichcenie.blox.pl/2013/10/Ciasteczka-czekoladowe-z-czekolada-karmelowa.html

Składniki :

 

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka masła ekstra

cukier waniliowy

1/3 szklanki cukru

1 jajko

1 (kopiasta) łyżka gorzkiego kakao

1 łyżka kokosu

czekolada karmelowa (oczywiście można zastąpić inną)

Masło ,cukier ,cukier waniliowy oraz jajko ucieramy .Następnie  dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kokosem ,oraz kakao ( ja masę wyrabiałam w makutrze )Dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę .Dokładnie mieszamy .Małą łyżeczką wybieramy ciasto i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ,lekko je spłaszczając .Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości ( trochę się rozlewają )
Wkładamy do nagrzanego do 170 /180 C piekarnika i pieczemy 12-15 minut 

Studzimy na kratce 

PYYYYYYYCHHHHA !!!

Jedna sierotka ostała się do foto 

środa, 26 listopada 2014

Cudownie miękkie ,aromatyczne .Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu .Polecam .

Przepis pochodzi z gazetki Ciasta Za Grosik 2/2014 

Przepis podaję w oryginale z moimi maleńkimi zmianami w nawiasach

Składniki :(25 sztuk ) ,u mnie wyszło około 20 bo nakładałam dośc duże porcje 

3/4 szklanki mąki 

3/4 kostki ( 200 g )  roztopionej margaryny ( dałam masło)

1/3 szklanki cukru 

2 jajka 

1/2 łyżeczka cynamonu ( dałam całą ) 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 

kostka półtłustego twarogu 

garśc rodzynek ( dałam żurawinę )

szklanka pokrojonych drobno jabłek 

tłuszcz do blachy lub papier do pieczenia 

Mąkę wymieszaj z roztopionym i ostudzonym masłem ,cukrem ,jajkami ,cynamonem,i proszkiem do pieczenia i solą .Dodaj płatki owsiane ,rozgnieciony widelcem ser i rodzynki  ( żurawinę )Ponownie wymieszaj .stopniowo dodając jabłka .Na natluszczoną lub wylożoną papierem blachę kładż łyżką porcje ciasta .Piecz około 15 min w temperaturze 190 C

Można posypac cukrem pudrem ,lub lekko oblac polewą czekoladową 

poniedziałek, 17 listopada 2014

Przepis pochodzi z :

 

 http://bajkorada.blogspot.com/2010/10/ciastka-pofrancuskie-z-jabkami.html

Pyszne ,mięciutkie ,idealne .Polecam

Przepis podaję w oryginale ,z małymi zmianami 

Składniki :

250 g twarogu półtłustego 

250 g masła 

250 g mąki 

4 małe jabłka 

cukier puder 

Ja od siebie dodałam jeszcze cynamon i cukier waniliowy 

Jabłka obrac ze skórki i wydrążyc środki .Pokroic na 12-16 kawałków .

Ser przepuścic przez maszynkę - ja tego podobnie jak autorka nie zrobiłam .Zagnieśc ciasto z sera ,mąki i masła ( jak najkrócej ) .Włożyc do lodówki na 30 minut .Następnie rozwałkowac ciasto na placek o grubości 3-4 mm i wykrawac szklanka kółka .Ciastka składac na połowę ,tak aby grubsza częśc jabłka ( u mnie posypane cynamonem i cukrem waniliowym )była widoczna .

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C 

Jeszcze lekko cieple posypac obficie cukrem pudrem i zajadac sie do woli .

Ciasto nie zawiera cukru więc idealnie nadaje do czegoś wytrawnego .Ja posmarowałam ociupinką sosu czosnkowego ,dodałam kawałek papryki ,i papryki konserwowej sera  pleśniowego i errka typu fromage o smaku czosnkowym ,ostrą paprykę w płatkach  Do tego jakiś pyszny sos ( np szczypiorkowy )i gotowe .Pyszne i wciągające 

Oj jakie one dobre !- mięciutkie ,słodkie , z lekka takie chrup ,chrup ,z posmakiem prażonych  ziarenek po prostu pyszne .Oczywiście polecam .Nawet bardzo 

Składniki :

2,5 szklanki mąki ( przesianej ) 

1 jajko 

szklanka cukru ( można dac mniej ) 

cukier waniliowy

pół łyżeczki sody 

kostka masła 

pestki dyni i słonecznika 

żółtko roztrzepane z ociupinką mleka ( 1 łyżeczka )

W makutrze rozcieramy miękkie masło z cukrem .Dodajemy jajko .Następnie mąkę przesianą z sodą i wołamy do pomocy - męża ,chłopaka ,kolegę .Ciasto jest dośc ciężkie , ja zawsze wolam bo nie mam siły .Jak już ciacho ukręcimy ,kulamy kulki ciut większe od orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy .Delikatnie obtaczamy w ziarenkach .Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem .Wkładamy ( w dośc dużych odstępach ) do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 10 minut ( do 15 zależy od piekarnika ) 

Czujecie ???

Co za zapach - maślany ,ciepły ,domowy .Kubek mleka ,aromatycznej herbaty ,kominek ,bujany fotel ,pies obok .Jest ciepło .miło ,dobrze .I te dłonie sięgające po jeszcze 

środa, 23 kwietnia 2014

Bardzo proste ,smaczne ,niezwykle kruche ciasteczka ,napakowane żurawiną i suszonymi morelami .Polecam bo są naprawdę bardzo dobre .

Składniki na 20 szt ( wychodzi nawet dużo więcej ) 

20 dkg masła 

ok 30 dkg mąki 

1/4 łyżeczki cynamonu 

10 dkg cukru pudru 

2 łyżeczki startej skórki z cytryny ( nie ma musu ) 

łyżka soku z cytryny 

7 suszonych moreli ( brzoskwiń lub innych owoców )

3 łyżki suszonej żurawiny ( mogą byc rodzynki ) 

Można dodac trochę kokosowych wiórek ,czekolady ,maku 

1.  Morele i żurawinę mocz kilka minut w wodzie ,a gdy zmiękną ,pokrój ostrym nożem na niewielkie kawałki.Miękkie masło włóż do miski ,wsyp mąkę ,cukier puder ,cynamon ,dodaj skórkę i sok z cytryny .Krótko zmiksuj mikserem elektrycznym ( ja mieszam w makutrze - wałkiem ) 

2. Następnie szybko zagniec ciasto .Dodaj do niego pokrojone owoce ,ponownie krótko zagniec ciasto .Na oprószonym mąką blacie uformuj z niego dwa wałeczki o średnicy 4 cm .Owiń je folią spożywczą i włóż na 3 godziny na dolną półkę w lodówce .

3.Schłodzone ,stwardniałe wałeczki ciasta wyjmij i pokrój ostrym nożem w 20 niezbyt grubych plasterków .Blachę do pieczenia wyłóż papierem .Ułóż na niej ciasteczka .Piekarnik nagrzej do temperatury 200 C. Włóż do niego blachę z ciasteczkami .Piecz 15 - 20 minut ( u mnie 12 ) na złoty kolor 

środa, 12 lutego 2014

Znowu od Caprari - i znowu z  książki Kuchnia Polska .

Całkiem dobre tzn wszystkim smakują .Ja tym razem nie będę obiektywna bo mam dzień NA NIE I NIE WIEM .

Czy to warte zachodu ,czy nie lepsze i smaczniejsze byłyby  np placuszki z truskawkami niewiemmmmmmmm.

W sumie proste i nic im nie brakuje .Mają fajny smaczek ( piwska - ha,ha ) ,pachną truskawkami ,są słodkie i już ich nie ma .Tyle 

Teraz przepis w oryginale i tradycyjnie moje zmiany w nawiasach 

Składniki :

25 dkg mrożonych truskawek ( musu nie ma świeżutkie ,z krzaczka nadadzą się jak najbardziej ) lub śliwek 

1 szklanka mąki pszennej ( dałam ciut więcej )

1 szklanka piwa ( ja dałam takie niby piwo -Radler Warka cytrynowe) 

1 jajko 

cukier waniliowy 

sól

cukier puder do posypania 

olej 

Mąkę przesiac do miski ,a następnie zmiksowac z jajkiem ,piwem ,cukrem waniliowym i szczyptą soli .Odstawic na 30 minut .Truskawki przelac wrzątkiem i odstawic ,aby się rozmroziły ( opcja dla tych co się spieszą - inaczej można zostawic owoce i same dokonają tego co trzeba czyli rozmrożą się ) .Jeżeli używamy śliwek należy je przekroic na pół .Owoce zanurzac w cieście i smażyc w głębokim tłuszczu ,jak pączki,około 15-20 minut ,od czasu do czasu obracając ,aby się równomiernie zarumieniły (wg mnie lekka przesada .po takim czasie to by skwarki zostały - ja smażyłam do momentu kiedy się zrumieniły )Wyjmowac łyżką cedzakową i odsączyc z frytury na metalowym cedzaku ,pod który podkłada się papierowe ręczniki .Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem 

czwartek, 08 sierpnia 2013

Przepis pochodzi :

http://kuchniaukrysi.blogspot.com/2013/07/kruche-babeczki.html

Polecam !

Przepis prosty,szybki i taki smaczny efekt .

Potrzebujemy :

30 dkg mąki

20 dkg masła  

10 dkg cukru pudru

2 zółtka

sól

Przesiewamy mąkę i sół ,dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż zrobi się kaszka .Następnie dosypujemy cukier ,a na końcu żółtka .Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy zawinięte w folię do lodówki na 30 minut .Następnie wykładamy ciasto pomiędzy dwa kawałki folii i wałkujemy .Foremki smarujemy roztopionym masłem .Piekarnik nagrzewamy do temp 190 - 200 C .Foremki oblepiamy ciastem ( ja przykłaadam foremkę do ciasta ) .Na wierzch kładziemy wycięte kawalki  np z papieru do pieczenia ,ta to sypiemy groch ,ew ryż .Pieczemy około 10-12 min

Nadzienie zrobiłam z- marscapone wymieszane z cukrem pudrem i owoce ,a drugie same owoce i galaretka ( rozpuszczona w 1 szklance wody ) 

poniedziałek, 11 lutego 2013

Przepis pochodzi z :

http://twins-pot.blogspot.com/2013/01/drozdzowka-doklejana-szybka.html

Przepis banalnie prosty i szybki .Miałam chwilkę paniki ,kiedy ciasto po wymieszaniu okazało się ciut lejące ,ale po szybkiej odpowiedzi autorki okazało się ,że tak ma byc .Dosypałam ocipinkę mąki i zaczełam zabawę z klejeniem bułeczek .Zabawę miałam świetną a jej efekt s tał na stole około 10 minut ,z ledwością udało mi się wyrwac jedną i schowac ,żeby zobaczyc jak wygląda po kilku godzinach .Rano okazała się mięciutka i przepyszna  tak samo jak wieczorem 

Składniki :

1 szklanka ciepłego mleka 

2 i 1/2 szklanki mąki typ 450 lub innej - ja dałam wrocławską typ 500 ( u mnie wyszło 2 i 3/4 szklanki )

6 łyżek cukru

jedno opakowanie drożdży suszonych instant

1 jajko 

3 łyżki oliwy

otręby do posypania ( ja nie miałam - posypałam cukrem )

Żółtko rozmieszane z mlekiem do posmarowania 

Połączy mąkę ,mleko ,olej ,jajko ,drożdże i cukier .Wyrobic ręcznie lub mikserem .Ja jak autorka wymieszałąm wszystko drewnianą łyżką i tyle .Zostawiamy do wyrośnięcia ( ja zostawiłam na 40 minut ,autorka zaś wkłada do nagrzanego do 40-50 C tak +- na pół godziny )

Blachę lekko wysmarowac tłuszczem ( pominełam ,bo wyłożyłam papierem ).Z ciasta urywac małe kawałki.Formowac je w małe kulki ( dłonie można zwilżyc wodą ,ja lekko smarowałam dłonie oliwą ) .Układac w foremce w niewielkich odstępach od siebie .Kulki nie muszą byc ulepione starannie ,ani nie muszą byc jednakowej wielkości .Formę ponownie zostawi do wyrośnięcia ( ja zostawiłam na pół godziny ) .Ciasto posmarowac jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypac otrebami lub jak ja cukrem 

Piec do zrumienienia ( około 40 minut ) w temperaturze 180 C 

Można drożdżówkę pokroic ,lub odrywac po kawałku .Zjeśc solo ,świetnie smakuje posmarowana dżemem + popijane mlekiem 

Polecam 

piątek, 18 stycznia 2013

Mięciutkie ,przepyszne i migiem się robi .Polecam ,szczególnie do zrobienia i ozdabiania razem z dzieckiem .

Przepis pochodzi z książki p. Wandy Piotrowskiej - Piekę ciasta i ciasteczka 

Przepis podaję w oryginale 

 

Składniki : 

2 szklanki mąki krupczatki 

1/2 kostki masła 

2 żółtka 

3 łyżki śmietany ( ja dałam trzy kopiaste i chyba trochę za dużo ,bo musiałam troszkę mąki dosypac )

2/3 szklanki cukru pudru 

otarta skórka i sok z 1 cytryny 

2 białka do smarowania 

3 łyżki cukru kryształu ( ja użyłam trzcinowego )

3 łyżki siekanych migdałów lub orzechów ( ja zrobiłąm z samym cukrem , z groszkami i wiórkami  czekoladowymi )

 

Przesiac mąkę ( zapomniałam !) ,dodac tłuszcz ,posiekac dokładnie nożem ,dodac żółtka ,śmietanę ,cukier i otartą skórkę z cytryny .Zarobic ciasto nożem ,wcisnąc sok z cytryny ,a następnie szybko zagnieśc ręką i wstawi na 30 minut do lodówki ( ja wystawiłam na parapet ,było - 3 temp ) .Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowac ciasto na grubośc 0,5 cm i pokrajac w trójkąciki ( lub inne kształty ) .Każde ciasto posmarowac białkiem i zanurzycw cukrze wymieszanym z posiekanymi migdałami lub orzechami .Ułożyc ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze ,piec w gorącym piekarniku ( 220C) około 10 minut - u mnie malutkie około 7 minut ,reszta około 9 minut .Trzeba zerkac ,żeby ciasteczka się nie podpiekły za mocno od spodu .Zdjąc z blachy ciepłe ,podważając metalową łopatką ( ja zrobiłam na papierze do pieczenia ,i absolutnie nie trzeba było używac łopatki ,gdyż ciasteczka idealnie odchodziły od papieru )

 

 

 

 

 

wtorek, 08 stycznia 2013

Na Początku Chciałabym Wszystkim Swoim Czytelnikom ,Czytelniczkom,Sporadycznym Gościom Złożyc Życzenia Z Okazji Nowego Roku 2013 .- Zdrowia ,Pomyślności ,Miłości ,Spokoju ,Spełnienia Marzeń 

 

 

Na początek proponuję pyszne ciasteczka a'la pieguski .Nie takie sklepowe ,ale własnej roboty,napakowane po brzegi wszelkimi dobrami :orzechami ,rodzynkami ,czekoladą ,wiórkami kokosowymi,suszonymi morelami ,żurawiną  itp .Co kto lubi .Ciasteczka są przepyszne .Świetnie smakują z kubkiem mleka .Jest z nimi tylko maleńki problem ,trochę ciężko idzie mieszanie pod koniec ,bo ciasto jest bardzo gęste - szczególnie ręcznie bez miksera ,ale co tam można się chwilę pomęczyc dla końcowego efektu .

Przepis pochodzi z :  

http://www.wielkiezarcie.com/recipe10366.html

Składniki : 

1 kostka miękkiego masła 

1 szklanka cukru 

1 jajko 

2,5 szklanki mąki 

1/2 łyżeczki soli ( pominełam ) 

1/2 łyżeczki sody 

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady ( ja dałam jedną mleczną i pół paczuszki kropelek czekoladowych )

1 szklanka orzechów włoskich ( ja dałam 3/4 szklanki )

Od siebie dodałam dwie garście rodzynek ( namoczonych wczesniej w ciepłej wodzie )

Czekoladę pokroic  w kostkę ,czekoladę posiekac ,ale dośc grubo .

Masło utrzec z cukrem ,dodac jajko i wymieszac.Dodac mąkę ,sodę ,sół i dokładnie wymieszac ( można zmiksowac)

Do masy dodac czekoladę ,orzechy ( rodzynki )- można tez podzielic i jedne zrobic z czekoladą a drugie z orzechami 

Piekarnik rozgrzac do temperatury 200 C 

Z masy robic małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układac na blaszce ,zachowując dośc duże odstępy ,ponieważ ciasteczka trochę się rozpłyną .

Piec 10-15 minut

środa, 19 grudnia 2012

Przepis pochodzi z :

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/03/ciasteczka-maslane-z-biaa-czekolada-i.html

Niestety nie mogę napisać pochwalnego komentarza u autorki ( brak adresu url )

Te ciasteczka mają bardzo dużo plusów i jeden minus .Po pierwsze jak mamy miękkie masło to robi się je kilka chwil ,po drugie ,trzecie itd są pyszne ,mięciutkie ,maślane ,wciągające i uzależniajace . Za niewielkie pieniądze wychodzi ich sporo .Minus - za szybko znikają ,więc radzę zrobić z podwójnej porcji

Potrzebujemy :

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mleka w proszku ( pełne 26 %)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

150 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru pudru

2 jajka

125 g białej czekolady

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę .Następnie dodawać do niej powoli(!!!!) roztrzepane jajka ( jeśli sie pośpieszymy masa może się zważyć ).Dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy .Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy.W dłoniach lepimy kulki wielkości orzecha i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 200 C .Studzimy na kratce ( u mnie prawie wszystkie zostały zjedzone jeszcze gorące ,prosto z piekarnika .

Polecam

czwartek, 13 grudnia 2012

Przepis pochodzi z gazety Pani Domu niestety nie wiem z jakiego numeru ,czy roku ,bo mam wyrwaną tylko kartkę .Kiedyś dawno ,bardzo dawno temu robiłam podobny .Był bardzo popularny 

Potrzebujemy :

opakowanie mleka w proszku ( 40 dag ,nie granulowane ) - u mnie z Mlekowity 

25 dkg masła 

szklanka cukru 

cukier waniliowy 

1/2 szklanka wody 

6 łyżek kakao 

10 dkg biszkoptów 

10 dkg orzechów ( ja dałam włoskie ,laskowe i świstaszki 

5 dkg rodzynek 

kieliszek rumu ( 40 ml ) do namaczania rodzynek - pominełam 

Do dekoracji : 10 dkg orzechów włoskich i 4 łyżki cukru - pominełam ,bo ileż kalorii można ładowac 

1.Masło ,cukier,cukier waniliowy i wodę umieścic w garnku .Ogrzewaj na wolnym ogniu ,nie przerywając mieszania ,aż składniki się połączą .Odstaw z ognia .Dodaj mleko w proszku ,kakao i dokładnie wymieszaj .

2.Biszkopty pokrusz na grubsze kawałki i dodaj do masy .Wsyp uprażone na sucgej patelni orzechy i namoczone w rumie rodzynki .Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie folia ) do formy keksowej .Chłódż 3-4 godziny

3.Wyłóż na półmiesek 

Przygotuj karmel : na patelni roztop cukier ,dodając 2-3 łyzki wody .Włóż połowki orzechów ,wymieszaj ,aby równo pokryły się karmelem .Ostudz do temperatury pokojowej i ułóż na wierzchu bloku czekoladowego 

Przygotowanie - 25 minut ( + chłodzenie 3-4 godziny- wystawiłam na balkon i po godzinie był gotowy ) ) 

Porcja około 375 kcal( pyszna i ogromna porcyjka kalorii )

Tu w oryginale

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino