Tysiące pasji i uspokojeń

Desery

sobota, 30 sierpnia 2014

Całkiem ciekawie smakuje .Następnym razem zrobię z bardziej wyrazistymi owocami .lekko kwaskowymi 

Przepis pochodzi z gazetki MOJA KUCHNIA -CIASTA I POTRAWY Z GRILLA 7/2013. Przepis podaję w oryginale ze swoimi małymi zmianami w nawiasach .

.Składniki :

Masa z kaszy :

200 g masła 

4 szklanki mleka 

3 żółtka 

2/3 szklanki cukru 

250 g kaszy manny 

1 łyżka kakao ( dałam dwie kopiaste ) 

Masa brzoskwiniowa 

1 puszka brzoskwiń 

2 łyżki żelatyny 

Ponadto :

100 g  okrągłych biszkoptów ( ja upiekłam biszkopt z trzech jajek ,trzech łyżek mąki i trzech łyżek cukru )

Sposób przyrządzania 

Masa z kaszy 

1.Kaszę ugotowac w mleku ,ciągle mieszając aby się nie przypaliła .Odstawic do ostygnięcia 

2.Miękkie masło utrzec z cukrem ,dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku 

3.Dodawac po łyżce kaszę ,ciągle mieszając mikserem 

4.Masę podzielic na dwie części ,do jednej dodac kakao 

Masa brzoskwiniowa : 

1.Żelatynę namoczyc w 1/2 szklanki zimnego syropu z brzoskwiń .Odstawic na 5 minut ( u mnie 3 m )

2.Brzoskwinie zmiksowac 

3.Napęczniałą żelatynę podgrzac ,aby się rozpuściła i wymieszac ze zmiksowanymi owocami 

Deser z kaszy : 

1.Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyc biszkoptami 

2.Na biszkopty wyłożyc ciemną ,a potem jasną warstwę kaszy 

3.Masę brzoskwiniową przełożyc do tortownicy na kaszę ,odstawic do lodówki aby stężała 

4.Udekorowac wg uznania 

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis  10/2011 

Lekki , nie mulący i prawie dietetyczny .Polecam 

Składniki : 

3 jogurty naturalne ( po 250g )

5 opakowań rożnych galaretek ( u mnie cztery )

9 łyżek cukru pudru 

rodzyni ( owoce z puszki np brzoskwinie ,ananasy lub jak ja świeże 

Galaretkę rozpuścic w 1 szklance wody ,jak zaczyna tężec miksujemy z jogurtem i trzema łyżkami cukru pudru .Przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki .Tak samo postępujemy z pozostałymi galaretkami .Na ostatnią jogurtową warstwę układamy owoce i zalewamy galaretką 

sobota, 15 czerwca 2013

Mało to odkrywcze i bardzo proste .Wiadomo,że marscarpone to wdzięczny materiał do obróbki ,ale gwarantuję ,że deserek  jest przepyszny i błyskawiczny .Tak niewiele potrzeba ,i składników i czasu ,a można delektowac się czymś tak pysznym .Polecam .Kombinacji może byc wiele - można dodac inne owoce i inny smak kawy .Co kto lubi .Całośc można udekorowac dodatkowo bitą śmietaną ,ale to znacznie podwyższa kalorycznośc 

Potrzebujemy : 

truskawki 

mascarpone

cukier puder 

kawa cappucinno ( u mnie smak czekoladowy ) 

chrupki czekoladowe ,wafelki ( u mnie muszelki zbożowe o smaku czekoladowym )

Chrupki mielimy w młynku .Proszek wsypujemy na dno szklanki .Serek dzielimy na pól .Do jednej części dodajemy cukier puder ( ilośc zależy czy lubimy mniej lub bardziej słodkie ) ,do drugiej części dodajemy kawę ( ja dodałam  kopiastych 5 łyżeczek) .W pucharkach ,lub szklankach wypełnionych proszkiem z chrupek układamy na przemian ,pokrojone truskawki ,masę białą ,truskawki ,masę ciemną .Polecam  

wtorek, 21 maja 2013

Dlaczego niezwykły ? Bo jest tak pyszny ,że trudno się mu oprzec ,bo robi się go błyskawicznie ,bo tak mało potrzeba ,bo .......................!

Składniki : 

biszkopty 

brzoskwinie lub inne owoce 

mascarpone 

cukier puder

Biszkopty( lekko stwardniałe )  zetrzec na tarce o dużych oczkach.Serek wymieszac z cukrem pudrem ( ja na opakowanie dałam pół szklanki ) ,brzoskwinie pokroic w kosteczkę .W pucharkach lub szklankach układac na przemian biszkopty ,serek ,brzoskwinie i kolejna warstwa w tej samej kolejności .Górę można posypac czekoladą.

środa, 20 lutego 2013

Przepis ,czy też  pomysł zaczerpnięty z zakupionego gdzieś jogurtu o podobnym smaku ,Ale wiadomo ,że jak sie zrobi samemu to jest o niebo lepsze i zdrowsze ,bez dodatków i ulepszaczy  wszelkiej maści ,bez skrobi modyfikowanej i tego typu cholerstwa .Potrzeba tak niewiele , a efekt rewelacyjny przynajmniej dla nas .Taka a'la szarlotka w kieliszku .Poza tym to rewelacyjny deserek dla tych będących na diecie .Mało kalorii ,a głód na słodkości w miarę zaspokojony .

Potrzebujemy : 

 duże jabłko ( lub wiecej ) 

cynamon 

cukier puder lub zwykły 

cukier waniliowy lub olejek 

kilka biszkoptów 

jogurt naturalny 

Jabłka kroimy w kosteczkę ,chwilę gotujemy  w garnku ( mają byc miękkie ,ale jędrne ) ,dosładzamy do smaku ( jak jestem na diecie to dodaję troszkę cukru waniliowego ) ,oprószamy cynamonem .Zostawiamy do ostygnięcia .

Biszkopty kroimy w kosteczkę .Jogurt mieszamy z cukrem ( ewentualnie z miodem - też smaczne ) .Układamy w pucharku lub kieliszku - biszkopty ,jabłka ,biszkopty ,jogurt ,biszkopty ,jabłka ,lub dowolnie jak kto woli 

czwartek, 05 lipca 2012

Malutkie pyszniutkie co nieco .Połączenie czekolady ,kwaskowej galaretki malinowej ,słodkiego i puszystego serka marscapone ,to istny raj dla podniebienia po prostu pychota

Potrzebujemy :

gotową polewę czekoladową .Jak zrobić koszyczki pisałam tu :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/05/Czekoladowe-koszyczki.html

Galaretkę malinową

Opakowanie serka marscapone

Cukier puder ( ja dałam cztery duże łyżki )

owoce do przybrania ( u mnie malinki )

Kawałek startej czekolady do dekoracji

Robimy koszyczki ( tym razem trzeba trochę grubiej posmarować ścianki i spód ,bo wsad będzie dość ciężki ).Jak czekolada stężeje wlewamy do połowy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę ( ostudzoną ) .Wkładamy do lodówki .Serek marscapone ucieramy z cukrem pudrem ,przekładamy do szprycy i wyciskamy na stężałą galaretkę .Dekorujemy owocami i czekoladą

 Nie ma chyba nic prostszego ,a tak dobrego .Szkoda ,że tak szybko znikają .

sobota, 26 maja 2012

Na deserek w tropikalne upały tylko lody .Lody dla ochłody .

Tym razem lody podałam w koszyczkach ( małe ,średnie,duże - do wyboru )z białej czekolady ,z truskawkami i posypką .

Gorąco ??? Częstujcie się

Więcej o koszyczkach :http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/05/Czekoladowe-koszyczki.html 

 

 

 

niedziela, 06 maja 2012

Przepis pochodzi z książeczki Ciasta i desery na lato

Robi się je błyskawicznie,roboty prawie zero a efekt rewelacyjny- trzaskająca w ustach miseczka i pyszne rozpływające się w ustach nadzienie  .

Nadzienie zależy od naszych upodobań i możliwości .Ja często podaję w nich lody z owocami ,lub tak jak teraz bitą śmietaną i brzoskwiniami

Potrzebyjemy :

Polewę czekoladową - świetnie nadaje się do tego kupna( ja dałam mieszaną )

foremki

folia spożywcza

dodatki

Foremki szczelnie przykrywamy folią .Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej .Do każdej foremki na dno wyciskamy trochę czekolady ,czekamy momencik a póżniej np pędzelkiem rozprowadzamy po ściankach .Odstawiamy do lodówki .Jak czekolada stwardnieje ,delikatnie ściągamy folię i nadziewamy .Ja nadziałam bitą śmietaną i brzoskwiniami z puszki .Całość posypałam startą na tarce zmrożoną nadziewaną kokosem czekoladą .Gotowe

 

 

czwartek, 26 kwietnia 2012

Przy robieniu ciasta ''Puszysty cytrynowiec"powstał taki smaczniutki deserek .Podkradziona łyżka bitej smietany ,malinki i polewa .Pycha

czwartek, 01 marca 2012

Dziś Święto Puszystych - i z tej okazji dla mniej lub bardziej krągłych proponuję taki oto deserek .

Pomysł pochodzi z gazety Moje Gotowanie z lipca 2011.Sam przepis zmodyfikowałam na swoje potrzeby i tak oto powstał ten smakołyk  .Podam przepis jak w gazecie może ktoś będzie chciał skorzystać z oryginału 

Brzoskwinie w czerwonym musie z lodami jogurtowymi 

200 ml kremowego jogurtu waniliowego

6 brzoskwiń

200 dkg truskawek

łyżka soku cytrynowego

torebka cukru waniliowego

Jogurt wlać do torebki na kostki lodu i włożyć na 20 minut do zamrażarki .Świeże brzoskwinie zanurzyć we wrzątku na 10 min ,zahartować i zdjąć z nich skórkę  .Z dwóch najbrzydszych wyjąć pestki ,miąższ posiekać i wymieszać z 1/2 soku cytrynowego i 1/2 cukru waniliowego .Z truskawek usunąć ogonki ,skropić je resztą soku cytrynowego i wymieszać z pozostałym cukrem .Przetrzeć przez sitorazem z masą brzoskwiniową ,aby usunąć grudki .Mus owocowy rozlać do czterech naczyń ,do każdego wlożyć brzoskwinie ,na wierzchu ułożyć lodowe kostki z jogurtu .Podawać od razu .

Ja zrobiłam z kilku mrożonych truskawek ,które po rozmrożeniu połączyłam z niewielką ilością cukru pudru i przetarłam przez sitko ,do tego połówki brzoskwiń z puszki ,a jogurt wsadziłam do okrągłego pojemnika na jajka ( taki z lodówki ) którego używam do kostek z lodu .Z takich pojemniczków dośc ciężko wyciągało się te kulki i mam przeczucie że z folii to by była lekka katastrofa ,tym bardziej ,że 20 min to ciapkę za malo bo masa jest tylko lekko ścięta i szybko się rozpływa .Następnym razem ,a taki napewno będzie potrzymam te lodziki trochę dłużej  i może dodam z pół łyżeczki rozpuszczonej żelatyny 

 

niedziela, 26 lutego 2012

Deserek jest tak pyszny ,że troszkę brak słów żeby to opisac.Kilka składników ,dwie minuty roboty i delektujemy się czymś tak pysznym i delikatnym .Bo może by coś lepszego niż słodziutka mleczna czekolada ,lekko kwaskowy puszysty jogurt i pełne smaku owoce? 

Przepis pochodzi z Palce Lizac z pażdziernika 2011 z pewnymi moimi zmianami .Przepis podaję w oryginale 

Deser jogurtowy z białą czekoladą i mango 

Potrzebujemy :

1 dojrzałe mango lub puszka mango( ja dałam jezyny i truskawki ) 

100 g białej czekolady 

340 g jogurtu ( ja dałam typu greckiego ) 

4 łyżki cukru 

Przygotuj karmel : na patelni roztop cukier i podgrzewaj ,aż nabierze bursztynowego koloru ,wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostudż .Pokrusz lub posiekaj .Pominełam to 

Mango pokrój w grubą kostkę ( jak napisalam wcześniej dałam inne mrożone owoce ,które najpierw rozmroziłam )

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej ( włóż do miseczki i umieś ją nad garnkiem z gotującą się wodą ,tak aby miseczka nie dotykałą tafli wody ) ,lekko przestudz i wymieszaj z jogurtem ( jogurt musi miec temperaturę pokojową ).W ulubionych szklaneczkach ,czy pucharkach układamy na przemian warstwę kremu jogurtowego i owoców .A dalej zajadamy i rozkoszujemy sie niezwykłym smakiem i konsystencją .Polecam  

 

Całośc posypana startą na tarce czekoladą

 

środa, 25 stycznia 2012

Prostota - płatki ryżowe ( moje kochane !!!) truskawki ,śmietanka i cukier .

 

 

poniedziałek, 09 stycznia 2012

Oprócz karpatki to jedno z ulubionych słodkości mojego syna .Od tak dawna marudził o serniczek ,że wreszcie jest

Zrobiłam z :

2 serki waniliowe 165g waniliowe

2 serki truskawkowe 165g

4 galaretki - agrestowa ,z czarnej porzeczki ,pomarańczowa i truskawkowa

kilka truskawek na dół ( górę)

Po kolei rozpuszczałam po jednej galaretce w 1 szklance gorącej wody ,po ostygnięciu łączyłam z serkiem .Na spód dałam kilka pokrojonych truskawek i zalałam odrobiną galaretki ,ćo by truskawki nie pływały tam gdzie nie potrzeba  

 

czwartek, 20 października 2011

Kilka galek ulubionych lodów u nas truskawkowe ,a do tego owoce : truskawki ,granas ,owoce tropikalne z puszki ,gruszka 

Wszystko posypane orzechami włoskimi ale ze względu na sklerozę po sesji zdjęciowej  

 

czwartek, 25 sierpnia 2011

Maleńki deserek - taki na jeden kęs -mięciutki środek ,pyszna czekolada ,zimny jedwabisty lód i słodka pachnąca malinka 

 

Do tego deserku możemu użyć ;;Ptasiego Mleczka ;; albo jak ja;; Piankę o smaku waniliowym w czekoladzie ;; ,na to gałeczka lodów śmietankowych i owoc do dekoracji .Pychota

 

 
1 , 2 , 3
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino