Tysiące pasji i uspokojeń

Zupy

środa, 10 września 2014

Prawie jak ajvar .Niezwykle aromatyczny ,gęsty .Świetny jako dodatek do zapiekanek ,zup ,pierożkow .Teraz kiedy warzywka są najpyszniejsze robię  go na bieżąco ,ale można napakowac tego dobra do słoikow ,zapasteryzowac około 20 minut i na zimne wieczory do pysznej zupki jak znalazl 

Ja tym razem zrobiłam z :

1 bakłażana ( wagowo miał około 40 dkg )

główki czosnku 

4 czerwonych papryk 

2 cebul 

5 pomidorów ( najlepsze malinowe ) ale tym razem dałam limę 

2 cebul 

garści ziół świeżych ( majeranek ,rozmaryn )

Bakłażana ,paprykę i czosnek wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 210 C ) i pieczemy do zbrązowienia skorki ( uwaga na czosnek -ma byc mięciutki ,a nie skorupka ) .Studzimy w wilgotnej ścierce ( zawinięte ) 

Cebulę poszatkowaną podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy ,dodajemy pokrojone w kostkę pomidory .Dodajemy zioła ,po 1 łyżeczce  soli kamiennej ,pieprzu ( jak ktoś nie lubi ostro można dac mniej )czubrycy czerwonej lub zielonej ,wędzonej czerwonej papryki .Studzimy 

Upieczone warzywka obieramy ze skórki ,czosnek wyciskamy i dodajemy do pomidorów .Calośc miksujemy i ewentualnie doprawiamy do gustu .Ja dodaję jeszcze kopiastą łyżkę ostrego ketchupu dla podrasowania smaku 

Robimy zupę ( na mięsie lub jak u mnie na warzywkach )

W niewielkiej ilości wody gotujemy pokrojone w kostkę 2-3 ziemniaki ,2-3 papryki ,kawałek małej cukinii ,trochę fasolki szparagowej .Jak warzywka są miękkie dodajemy ,kilka łyżek przecieru .Gotowa - pyszna ,gęsta i bardzo aromatyczna .Polecam

Można zrobic pierożki .

Przepis na ciasto : 

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2014/08/Pizza-corona.html

 

Ciasto smarujemy przecierem ,nakładamy np pieczarki ,ser typu bałkańskiego ( może byc zwykły np fromage ) ,paprykę ,ogórek kiszony ,szczypiorek ,lub co kto lubi .Całośc polewamy sosem ( dwie kopiaste łyżki majonezu ,dwie ,trzy łyżeczki kwaśnej śmietany ,przecisnięty przez praskę ząbek czosnku ,sól i pieprz ) 

przepis dodaje do akcji organizowanej przez Anię 

Warzywa psiankowate 2014

20:33, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (29) »
środa, 19 marca 2014

Przepis pochodzi z gazetki Mój przepis nr 2 lipiec 2009

Bardzo smaczna ,szybka i dietetyczna .Polecam 

Składniki : 

marchewka ( dałam dwie)

pietruszka ( średnia ) 

1/2 niedużego selera 

kawałek ( 10 cm pora ) 

50dkg boczniaków 

2 ziarna ziela angielskiego 

1/2 łyżeczki majeranku ( u mnie więcej ) 

cebula ( pominęłam)

przyprawa do zup ( można dac kostkę ,wykorzystac swój bulion )

starta gałka muszkatołowa ( ja miałam jeszcze trochę kupnej przyprawy do flaków ) 

2 liście laurowe 

łyżka masła ,łyżka mąki ( pominęłam ) 

Włoszczyznę oczyśc, ugotuj do miękkości w 1/5 litra osolonej wody ,odcedz ,pokrój w paseczki ,włóż do wywaru ( ja od razu pokroiłam w paseczki ) .Grzyby oczyśc ,pokrój w paseczki ,cebulę oczyśc ,pokrój w piórka ,włóż do wywaru razem z liściem i zielem .Gotuj 20 min( u mnie krócej ) ,przypraw do smaku przyprawą do zup ,imbirem ( u mnie  kawałek świeżego ,bardzo drobno posiekany ) ,majerankiem i gałką ( można przyprawą do flaków ,pieprzem ) 

Ja dodałam jeszcze ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )

Z masła i mąki zrób zasmażkę dokładnie rozprowadz w zupie ,zagotuj 

21:34, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 06 grudnia 2012

Kolejna wariacja na temat  drugiego życia rosołu .Znowu trochę zostało więc musiałam  coś z nim zrobic .Prosta ,szybka i bardzo smaczna .Szczególnie lubiana  przez moją drugą połowę .Do pozostałego aromatycznego rosołku dodałam trzy ziemniaki pokrojone w słupki ( czasami daję makaron jak zabraknie pyrek ),do tego kilka boczniaków pokrojonych w paski + dwie posiekane szalotki .Całośc gotowana do miękkości i doprawiona pieprzem ,suszoną pietruszką ( można oczywiście dodac świeżą ) ,zabielona śmietaną .Dla męża specjalny dodatek w postaci wędzonego boczku 

Z małą ilością śmietany dla męża 

 

Ja tam lubię trochę więcej 

 

Dzień wczesniej smażone boczniaki ( panierowane jak kotlety tj jajko wymieszane z odrobiną śmietany ,z dodatkiem sosy sojowego ) .Boczniaki posolone i popieprzone Do tego sos szczypiorkowy ( ostatnio .szczególnie moje dziecie używa go do wszystkiego -prawie ) tj śmietanapól na pół z majonezem ,sól ,pieprz i szczypiorek .Boczniaki doprawiam też przyprawą do mięsa i oszukują smakiem   jak mięsne

No i paczka boczniaków poszła 

17:03, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (18) »
niedziela, 25 listopada 2012

Pyszna ,ostra rozgrzewająca 

Do resztek rosołu pozostałego z dnia poprzedniego dodałam dwie pokrojone marchewki ,4 duże ziemniaki i jedną srednia cebulę  pokrojone w kostkę i około 30 dkg boczniaków .Całośc doprawiłam odrobiną suszonego tymianku ,płatkami ostrej papryki ,pieprzem,lisciem laurowym ,zielem angielskim , dwoma ząbkami czosnku i odrobiną sosu sojowego 

18:15, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (14) »
wtorek, 07 sierpnia 2012

Prosta ,szybka i pyszna .

Zrobiłam z :

Po pół żółtej ,czerwonej i zielonej papryki

małej cukini

kukurydzy  

trzech ząbków czosnku 

dwóch średniej wielkości kiełbas podwędzanych

koncentrat pomidorowy ,ketchup

sól ,pieprz ,czerwona ostra i łagodna papryka ,suszone oregano trochę vegety

Warzywka ugotowałam do miekkości  .Na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłam kiełbasę ,którą na koniec oprószyłam paprykami robiąc zasmażkę .Całość przełożyłam do garnka ,dodałam kukurydzę z puszki ,koncentrat i ketchup .Całość doprawiłam solą ,pieprzem i suszonym oregano i rozgniecionymi ząbkami czosnku

 

13:38, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 26 lipca 2012

Moją zupę dodaję do akcji WSPÓŁNE GOTOWANIE ,której organizatorką jest Martyna z bloga http://smakiempisany.blogspot.com/

Dziękuję bardzo 

 

W gotowaniu pysznych zupek biorą udział :

Katie :http://katieswonders.blogspot.com/

Whiness :http://relishingmeals.blogspot.com/

Marinia :http://prostyprzepisnazycie.blogspot.com/

Edith :http://madameedith.blogspot.com/

Dzikowiec :http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/

Beatrice:http://kuchniawzieleni.blogspot.com/

Eliza :http://kuchennybalagan.blogspot.com/

Alisz :http://kuchniaalisz.blogspot.com/

Kats :http://wszedobylskie.blogspot.com/

Gosik :http://rodzinkawkuchni.blox.pl/html

Jest to mój debiut we wspólnym gotowaniu i debiut w tej właśnie zupie .Chciałam inną ,ale przepis gdzięś się zapodział a,że czas goni złapałam pierwszy lepszy i jest  .Osobiście uwielbiam potrawy bardzo dobrze doprawione i aromatyczne ,ale czasami nachodzi mnie i resztę rodzinki ochota na coś delikatnego ,lekkiego ,bez zapierających dech aromatów .Jakbym miała tak na szybkiego określić tą zupę powiedziałabym babcina ,słodziutka taka am am .Chociaż nie powiem ma w sobie coś .Chce się jakoś w dziwny sposob łyżkę ,i jeszcze jedną i jeszcze .Zapisuję ją sobie do kajeciku ,na czas kiedy nie będzie czasu na stanie przy garach ,bo poza tym jest to zupa ekspresowa w wykonaniu ,no i jak przyjdzie ochota na lekkie i delikatne zupki .

Przepis pochodzi z książeczki Obiady Na Każdą Okazję

Podaję przepis w oryginalne zze swoimi maleńkimi zmianami w nawiasach

Potrzebujemy :

puszka kukurydzy

1/2 kostki masła ( przesada ,choć masło nadaje posmaczek ,ale ja zmniejszyłam do małego kawałka )

2 cebule

1 i 1/2 l bulionu drobiowego ( nie wiem ile dałam bo lałam tak na oko ,może i tyle było ,i zamiast drobiowego dałam wołowy )

łyżka mąki

150 g śmietany

gałka muszkatołowa

sól,pieprz

2 gałązki natki  

Dodatkowo od siebie dodałam troszkę kurkumy dla koloru i posypkę z papryki

Cebulę obrać ,posiekać ,zeszklić na rozgrzanym maśle .Otworzyć puszkę kukurydzy ,zalewę wlać do bulionu ,kukurydzę dołożyć do cebuli ,smażyć około  5 min.Posypaś mąką ,smażyć 2 minuty .Zawartość patelni dodać do bulionu ,doprawić szczyptą gałki ( ja dałam trochę więcej ) ,solą ,pieprzem,gotować 15 minut .Natkę opłukać ,osuszyć .Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością gorącej zupy ,wlać do garnka ,gotować 2 minut .Zupę rozlać do miseczek ,udekorować listkami natki. 

 

 

 

 

 

17:17, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (18) »
czwartek, 05 lipca 2012

Wybitnie jesienno - zimowa zupka .Pyszna i rozgrzewająca .Moja fasolka kończyła termin do spożycia więc musiałam ją jakoś wykorzystać .Padło na zupę

Fasolę ( +- ) 1 szklankę moczyłam całą noc.Następnie razem z wędzonym żeberkiem gotowałam do miękkości .Pod koniec dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę ,puszkę pomidorków krojonych .Doprawiłam pieprzem ,ostrą papryką ,tymiankiem ,odrobiną vegety ,4 kopiastymi łyżkami ostrego ketchupu .Dla smaczku na górę podsmażona cebulka z kawałkiem kiełbaski

Pyszna ,z deka kaloryczna i bardzo pożywna zupa Co tam kalorie ,czasami można sobie pofolgować

 

 

12:34, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (5) »
niedziela, 01 lipca 2012

Przepis pochodzi z książki p Małgorzaty Caprari- Kuchnia Bez Granic 

Tak ogólnie zupka bardzo smaczna ,bardzo delikatna ,no i szybko się robi .Jedno ale - dobrze ,że na próbę zupę doprawiłam octem i dodałam jajko  w jednej malutkiej porcji ( Ogólnie lubię lekko kwaśne zupy ale ta jakoś nie bardzo   nam smakowala ) .Bez octu i jajka była o niebo lepsza ( prawie jak nasza grzybowa ).Ale to w końcu to rzecz gustu ,kazdy musi popróbować . Na stałe wejdzie do naszego menu  .Polecam 

Potrzebujemy :

6 szklanek warzywnego rosołu z kostki ( ja dałam wołową kostkę  )  

50 dkg ziemniaków

20 dkg kurek ,boczniaków lub garść pokruszonych suszonych grzybków ( ja dałam suszone podgrzybkiktóre wcześniej na trochę namoczyłam )

2 łyżki oleju lub margaryny ( jeśli używamy świezych grzybów ( ja raczej użyłabym masła )  

pół szklanki śmietany ( zmniejszyłam ilość do kilku łyżeczek ) 

4 łyżki przesianej mąki pszennej

ocet winny

garść posiekanej zieleniny ( koperek )

1 jajko ugotowane na twardo

kminek

sól ,pieprz

Grzyby suszone dzień wcześniejzalać przegotowaną wodą ,a następnie razem z wodą wlać do rosołu i ugotować ( ja moczyłam tylko godzinę ,bo susz był kupny i pokrojony na kawałeczki cieńkie jak papier ).Grzyby swieże poszatkować i zeszklić na tłuszczu ,zalać gorącym rosołem i zagotować .Ziemniaki pokroić w kostkę ,wrzucić do zupy ,dodać sól ,pieprz ,kminek ,gotować do miękkości .Mąkę wymieszaćze śmietaną ,rozprowadzić kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy ,wlać do garnka i podgrzewać stale mieszając ,dopóki zupa nie zgęstnieje .Doprawić zupę octem - zupa powinna być lekko kwaskowa .Jajko grubo posiekać .Każdą porcję zupy posypać posiekanym jajkiem i zieleniną  

 

16:53, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (14) »

Tym razem gulaszowa ale w wersji bez mięsa .Pyszna ,aromatyczna ,lekko strawna .Smakuje PRAWIE tak dobrze jak wersja z mięskiem ,ale Prawie jednak robi rożnicę 

Zrobiłam z :

dużej młodej cebuli

kilku małych młodych ziemniaczków

żółtej i zielonej papryki

kawałka papryki czerwonej konserwowej

dużej ilości majeranku ,kminku ,ostrej papryki ,soli ,pieprzu

Do tego kartonik jakiegoś dobrego przecieru pomidorowego

kilku łyżek ketchupu ostrego

4 duże ząbki czosnku 

2-3 łyżki zalewy z papryki ( można pominąć )  

Do garnka wrzuciłam pokrojoną w plasterki cebulę ( można podsmazyć ,ale to dodatkowe kalorie ) ,paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę .Gotowałam całość do miękkości .Dolałam koncentrat ,ketchup i zalewę .Doprawiłam dużą ilością majeranku ,kminku ,soląi pieprzem .Na koniec dodałam cztery duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę .Pycha 

 

16:53, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (10) »
wtorek, 19 czerwca 2012

Kupując kawał kakówki i krojąc go na kotlety zawsze zostają mało zgrabne kawałki ,albo śninki z których można wyczarować coś pysznego .Tym razem miałam mało urodziwy i kształtny kawałek kotleta i kilka ścinek .Pokroiłam to wszystko na cieniuteńkie kawałki i jak były już prawie miękkie ,dodałam kilka młodych ziemniaczków pokrojonych na pół ,po kawałku zielonej ,żółtej i czerwonej papryki ,dojrzałego pomidora pokrojonego w kostkę.Do całości dodałam cztery ząbki czosnku ,doprawiłam ociupiną vegety ,pieprzu i sporą ilością czubrycy.

Szybka ,pożywna ,tania i pyszna

14:13, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (16) »
sobota, 16 czerwca 2012

Uwielbiam wiosnę i lato za swieże owoce i warzywka .Za słodziutką malutką marchewkę ,chuderlawego pora ,aromatyczny maleńki korzonek pietruszki ,czy maleńką owłosiona główkę selera .I juz tak niewiele potrzeba ,żeby codziennie zrobic szybką, pełną witaminek miseczkę aromatycznej zupki .Nie wielki gar ,ale maly tak na raz .Nawet bez mięska ,ale z samymi warzywkami .Pycha .Człowiek czuje się tyle lżej jak nie ładuje w siebie tych zimowych kalorycznych potraw.

Tym razem zrobiłam kalafiorową na wywarze z porcji rosołowej ( bo mąż mięsko niestety jakieś musi miec ) ,małej porcji młodziutkiej włoszczyzny ,kilku różyczek kalafiora,kilku maleńkich ziemniaczków  .Wszystko doprawione ociupinką vegety ,pierzem.Zabielona śmietaną .Na koniec dodałam świeżo startą gałkę muszkatołową .

19:55, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 13 czerwca 2012

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego - Obiad w pól godziny 

Sama w sobie ,zrobiona wg przepisu nie jest zbyt smaczna tzn jak dla nas bez wyrazu ,za mało wyrazista  .Trzeba ją dobrze doprawic - tak po swojemu ,a wtedy jest naprawdę bardzo dobra,szybka i w sumie bardzo tania.Polecam

Przepis podaje w oryginale ,a w nawiasach swoje smaczne zmiany 

Potrzebujemy : 

3-4 ziemniaki ( ja dałam trzy dośc duże młode ziemniaczki )

marchewkę ( dałam dwie średnie młode)

cebula

po 2-3 łyżki mąki i masła ( pominełam ) 

liśc laurowy

ziele angielskie 

łyżka maggi ( ja dałam kostkę rosołu wołowego )

majeranek ( dużo )

natka pietruszki 

sól i pieprz 

ewentualnie można dodac kiełbasę albo duszone mięso - ja dałam kiełbase 

Dodatek mój to trzy ząbki czosnku i papryka w proszku)

Ziemniaki ,marchewkę i cebulę obrac,opłukac,pokroic,zalac wrzącą wodą i gotowac 15-20 minut.Dodac przyprawy.Z mąki i tłuszczu zrobi rumianą zasmażkę ,dodac do zupy i zagotowac( zasmażkę pominełam ).Ja od siebie dodałam podsmazoną na niewielkiej ilości oliwy kiełbasę ,którą posypałam czerwoną papryką w proszku wymieszaną z mąką ,robiąc zasmażkę .Na koniec dodałam trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku .Była pyszna . 

Posypac  posiekaną natkę pietruszki i podawac

19:22, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (18) »
niedziela, 27 maja 2012

Kolor tej zupy jest wstrętny ,nie ma co ukrywać wręcz obrzydliwy( mąż stwierdził,że wygląda jak po tygodniowych żołądkowo - dupnych sensacjach ) ,ale w smaku jest bardzo dobra

Zrobiłam z :

szklalnki fasoli czarnej ( namoczonej na całą noc i ugotowanej do miękkości )

Jak fasolka była prawie miękka dodałam pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki ,po pól papryki czerwonej i żółtej ,kilka grzybków mum ,parę pędów marynowanych z bambusa i paczkę mieszanki mrożonej chińskiej .Całość doprawiona przyprawą pięć smaków .

20:50, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (12) »
wtorek, 08 maja 2012

Pyszna pomidorówka zrobiona z prawilnego włoskiego przecieru pomidorowego ,bardzo gęstego ,aromatycznego z dodatkiem pierożków tortelinni z ricottą .Bardzo oryginalny smak i zapach 

Zrobiłam z:

Wywar z wołowinki ,porcji rosołowej i włoszczyzny .Doprawiłam odrobiną vegety ,soli i pieprzu .Do całości wlałam litr przecieru .Pierożki ugotowałam wg przepisu 

Jedna miseczka doprawina jest dodatkowo suszoną bazylią ,a druga jest z dodatkiem śmietany i suszonego oregano 

18:06, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (10) »
czwartek, 26 kwietnia 2012

Jak robię rosół pisałam tu :http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/09/Pyszny-rosol.html

Rosól ma być po prostu pyszny ,wyrazisty ,pełen aromatu różnych mięs ,włoszczyzny ,lubczyku ,pietruchy ,podpieczonej cebuli ,z wielgachnymi oczkami tłuszczu ( inne mogą być bardziej dietetyczne ,rosół nie) .To tzw zydowska penicylina .Nie na darmo babcie karmiły wszystkich rosołkiem podczas chorób ,zmarznięć itp.Poza tym rosół jest bardzo ekonomiczny .Na drugi dzięń stanowi świetną bazę do innych zup ,a mięsiwko możemy użyć do farszu pierogowego ,nalesnikowego ,nadziać kawałek ciasta francuskiego ,zrobić sztukę mięska w sosie musztardowym ,chrzanowym lub innym ulubionym.Możliwości jest wiele.Przy dobrych ukłądach mamy obiad na 3-4 dni

Ja tym razem z wołowinki zrobiłam farsz to pierogów ( zdjęcia zapomniałąm zrobić ) ,a z wielkiego kawałka kury mięciutkiej ,rozpływającej się w ustach zrobiłam w sosie chrzanowym ( tj trochę rosołku ,sporo chrzanu ,śmietana ,sół i pieprz ).Do tego tłuczone ziemniaczki i buraczki .Może być coś lepszego ? A potem długi spacerek z ukochaną osobą i kalorie spalone

09:40, lutka40 , Zupy
Link Komentarze (18) »
 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino