Tysiące pasji i uspokojeń

Grill

wtorek, 09 lipca 2013

Prosty i przepyszny dodatek do dań z grilla .Osobiście uwielbiam te roladki z samą suróweczką np z pomidorów i szczypiorku 

Cukinię kroimy na bardzo cieniutkie  plastry .Każdy z osobna smarujemy ulubionym ketchupem ,posypujemy ziołami prowansalskimi ,kładziemy kawałek sera pleśniowego .Rolujemy ,spinamy wykałaczką i kładziemy  na grill .Grillujemy do czasu kiedy ser zacznie się topic .Świetnie smakuje z delikatnym sosem czosnkowym ,chrzanowym 

\

niedziela, 16 czerwca 2013

Pomysł na taką kaszankę zgapiłam z książki 101 potraw z grilla .Tamten przepis znacznie różni się od mojego więc podam tylko moją propozycję .Przepyszną zresztą .Możemy ją robic na grillu ,ale świetnie smakuje zrobiona w piekarniku .Polecam bardzo

Potrzebujemy :

kaszankę ( u mnie biała drobiowa i ciemna gryczana ) 

ajvar

cebulę 

paprykę 

pomidora 

natkę pietruszki 

czubrycę  sól ,pieprz 

ser żółty 

Warzywka pokroic w kostkę ,posolic ,popieprzyc ,dodac czubrycę .Obłożyc nimi kaszankę ,dodac ajvar .Pakieciki z zawartością położyc na grillu lub wsadziś do piekarnika .Ja do jednej z porcji dodałam żółty ser ( goudę ) .Oj pyszne to było 

niedziela, 09 czerwca 2013

Tradycyjnie spotkanie grillowe bardzo udane .Oprócz szaszłyków ,żeberek ,skrzydełek itp ,były ziemniaczki z grilla i sałatka ,która fajnie komponowała się ze wszystkim

Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( mają byc  miękkie ,ale nie rozgotowane ) .Studzimy .Następnie ziemniaka razem ze skórką kroimy wzdłuż .Łyżeczką wyciągamy trochę masy ,którą łączymy z posiekanymi pieczarkami ) - można delikatnie połązyc z majonezem -.Doprawiamy solą ,pieprzem .Posypujemy szczypiorkiem ,albo koperkiem ,świetna jest też bazylia ,czy oregano .Zawijamy w folię ,tak aby można ją było łatwo otworzyc .Po okolo 5-10 minutach odchylamy pakieciki ,układamy np pomidora i mozzarellę oprószoną ziołami prowansalskimi albo do pizzy ) Grillujemy do rozpuszczenia się sera .Można oczywiście wszystko razem położyc na grill ,ale ser szybko się rozpuści a środek może byc zimny .Świetnie smakuje połączenie z serem pleśniowym ( zrobione w  piekarniku też świetnie smakują )

Do tego sałatka 

 

Mój ulubiony zestaw - mix sałąt ,pomidory malinowe ,ser pleśniowy .Do tego sos : trochę octu ryżowego lub winnego ,trochę oliwy ,dwa duże ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę ,mała cebulka ( poszatkowana) .Sól ,pieprz ,trochę cukru .Składniki sosu mieszamy .Odstawiamy do przegryzienia ( cebulka smakuje wyśmienicie ) .Polewamy całośc i zajadamy

wtorek, 21 maja 2013

Spontaniczne spotkanie przy grillu .Trzeba było przygotowac coś na szybko ,z dostępnych w lodówce składników .Oprócz szaszłyków ,zrobiłam pieczarki i sałatkę  .Proste i bardzo smaczne

Pieczarki : nóżki pieczarek posiekałam ,zmieszałam z serem pleśniowym ,natką pietruszki .Doprawiłam pieprzem i ziołami prowansalskimi .Farszem napełniłam kapelusze i zawinełam w folię .Całośc wylądowała na grillu( ser smakowicie się rozpuścił i połaczył z pozostałymi składnikami - mniam ) .Niestety zdjęcia po nie ma

 

Sałatka : 

Mała cukinia 

papryka konserwowa 

natka pietruszki 

zioła prowansalskie 

sól 

pieprz 

oliwa 

Cukinię pokroiłam i posoliłam .Odstawiłam na chwilkę .Następnie dodałam konserwową paprykę i garśc natki pietruszki .Sos : trochę oliwy + zalewa z papryki + zioła prowansalskie i pieprz .Całośc wymieszałam i polałam cukinię .Druga taka sama ,tylko do sosu dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek 

 Świetnie smakowała z szaszłykiem 

19:21, lutka40 , Grill
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 11 czerwca 2012

W warzywniakach i na bazarach pojawiły się już młode ziemniaczki .Na grilla najlepiej nadają się te najmniejsze ,bo szybko się robią ,są póżniej takie słodziutkie i miękkie  ,Są stałym punktem w naszym grillowym repertuarze .Możemy smarować je przeróżnymi ulubionmi ziołami wymieszanymi z oliwką ,albo same posypane tylko grubą solą.Nam i naszym gościom najlepiej smakują te posmarowane oliwką z młodym koperkiem.Wystarczy tylko nadziać je na patyczki ,umyte ,bez skrobania i od czasu do czasu smarować pędzelkiem ,a póżniej zajadać do woli .Radzę zrobić dużo ,bardzo dużo bo mają większe powodzenie niż niejedno mięsiwo

Więcej tu :http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/06/Szaszlyki-z-mlodych-ziemniakow-pachnaca-ziolami.html

 

Polecam sos chrzanowy  Gordona :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/06/Makrela-wedlug-Gordona-Ramsaya.html

Zrobiłam taki sam ,tylko tym razem dodałam chrzan wasabi ,bo gości mieliśmy z tych co lubią na pikantnie

 Do tego szaszłyczki z piersi kurczaka ,ziemniaczków i pomidorków koktailowych +sałatka z marynowanej cukinii,ogórków .Pycha

 Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię

 

 

sobota, 09 czerwca 2012

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Włoska - Angela Boggiano ,Jeni Wright i i Kate Whiteman

Chcecie zaskoczyć siebie i gości czymś banalnie prostym a jednocześnie pysznym ? Ta cukinia jest idealna .Według autorów tak przygotowana cukinia jest podawana w całej Italii w sezonie ,kiedy cukinia jest młoda .Musi być młodziutka ,malutka bo wtedy jest najlepsza ( szczyt to prosto z grządki jeszcze ciepła od słońca i pachnąca ziemią ) .U mnie tym razem kupna ,bo na swoją działkową jeszcze muszę poczekać

Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno .W formie surówki ,czy tez podawana solo z ciabattą .Przygotowanie tej pyszności trwa dosłownie chwilkę .Można przygotować ją albo w domu smażąc na patelni ,albo grillując .Trzeba tylko wziąć pod uwagę czas kiedy trzeba ją odstawić do przegryzienia ,czyli + - godzina 

Przepis podaję w oryginale

4 porcje

4 nieduże cukinie ( u mnie jedna średnia + pomidorki )

4 łyżki (60ml) oliwy exstra virgin

2 łyżki świezych listków mięty lub innego zioła np majeranku albo oregano ( u mnie tym razem spora garstka bazylii ) ,albo 2 łyżki suszonej mięty ,roztartej palcami - z miętą jeszcze nie robiłam

2 łyżki ( 30 ml ) białego octu winnego

sól i świeżo zmielony pieprz

zielone oliwki do dekoracji ( pomonełam )

jako dodatek ciemna ciabattalub inny świeży chleb ( mmaczając chlebek w tej marynacie to raj ,coś pysznego ) 

1.Umytą cukinię pokrój w dość cieńkie plasterki .W płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki ( 30 ml ) oliwy .Smaż cukinię po 4- 6 minut każdą partię .Powinna być miękka i lekko zarumieniona .Gotowe plasterki przekładaj do salaterki .Przypraw solą i pieprzem do smaku

2 .W małym rondelku rozgrzej resztę oliwy ,wsyp zioła i wlej ocet .Pogotuj kilkanaście sekund,następnie wylej na cukinię w salaterce .Wymieszaj i odstaw na godzinę ( salaterkę przykryj folią ) Podawaj z oliwkami i chlebem lub do grilowanego mięsa

Porada autorów

W ten sposób można przygotować młodą marchewkę ,młodą fasolkę szparagową i cebulę  

 

Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię  

 

czwartek, 24 maja 2012

Pomidorki koktailowe ,szczypiorek ,rzodkiewka ,sól i pieprz .Prościej już się nie da

Wszystko oprócz pomidorkow ( I OCZYWIŚCIE SOLI I PIEPRZU !!!!!!!!!!!!!!! )prosto z grządki

Przepis dodaję do akcji :

 

Pyszna ,prosta ,świetnie nadaje się na grilla ,ale nie tylko

Potzreba tylko parę pysznych składników ,a możemy delektować się pyszną sałatką

Potrzebujemy

pomidora lub więcej w zależności ile nam potrzeba

kulka mozzarelli

świeże oregano

sól i pieprz

Pomidora kroimy na plasterki ,mozzarellę siekamy na maleńką kosteczkę .Serem posypujemy pomidora ,dodajemy posiekane świeże oregano ,sól i pieprz .Gotowe.Dodatkowo można skropić sokiem z cytryny ( ja nie dałam tym razem bo zapomniałam )

Przepis dodaję do akcji :

 

 

 

11:43, lutka40 , Grill
Link Komentarze (6) »

Prawie tzatziki ,takie troszkę oszukane ,ale nie mniej pyszne

Zrobiłam z :

świeżego ogórka

jogurtu naturalnego

2 ząbków czosnu

soli i pieprzu

Ogórek starłam na tarce o dużych oczkach ,posoliłam i kiedy ogórki puściły sok odlałam go .Połączyłam go z jogurtem ,dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek sól i pieprz .Do tego szaszłyczki warzywne z papryki ,cukini ,cebuli fioletowej obficie posypane ziołami prowansalskimi ( można pokropić odrobiną oliwy )

Bakłażana pokroiłam na plastry i posypałam solą .Jak spotnial wytarłam go i również posypałam ziołami prowansalskimi

Proste a jakie pyszne

Przepis dodaję do akcji :

 

 

11:31, lutka40 , Grill
Link Komentarze (6) »
sobota, 12 maja 2012

Pierwszy w tym roku szaszlyk .Wyszedł pyszny ,dobrze doprawiony i bardzo mięciutki ( nic mnie tak nie denerwje ja twarde mięso którego nie da się pogryżć) .Do szaszłyka prawie zawsze używam łopatki ,oraz wędzonej słoninki koniecznie cieniutko pokrojonej .Bardziej ją wolę od boczku .

Tym razem zrobiłam tak :

Mięso - łopatkę pokroiłam w cienkie plastry ,obficie posypałam przyprawą do gyrosa ,dodałam trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i wtarłam w mięsko trochę oleju  .Całość wylądowałą w lodówce na całą noc .Sloninkę wędzoną pokroiłam w cieńkie plasterki i posypałam czerwoną papryką .Na miejscu całość nadziałam na szpikulec mięsko ,słoninkę i cebulę .Całość grillowałą się ponad 40 minut aż mięsko bylo mięciutkie .

Do tego świeża bułka położona na chwilę na grillu aż zrobiła się ciepła i chrupiąca i sałatka .Gotowe  .Goście zachwyceni ,najedzeni ,uśmiechnięci .To jest to co lubię 

 

Przepis dodaję do akcji :

 

 

 

 

 

 

 

Pyszna ,prosta ,z niewielkiej ilości skladników .Świetnie nadaje się na grilla ,do domowych obiadków ,jak i samodzielne danie z bagietką .

Potrzebujemy :

bakłażana

paprykę

pomidora

cebulę  

mozzarellę ( najlepiej kulki )

zioła prowansalskie

oliwa

cytryna

sól ,pieprz ,papryka czerwona ,cukier 

swieze oregano ,albo bazylia

Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i posypujemy ziolami prowansalskimi .Zostawiamy na noc w lodówce .Na miejscu grillujemy paprykę i obieramy ze skórki ,bakłażana kroimy w średniej grubości plastry ,lub cieniutkie jak kto woli posypujemy solą i zostawiamy na jakiś czas ,póżniej wycieramy plastry z soli i grilujemy  .Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę ,dodajemy bakłażana w plastrach lub kroimy w kostkę ,pomidora ,ser .Robimy sos : do oliwy dodajemy trochę soku z cytryny ,cukru ,pieprzu soli ,paprykę czerwoną ,dodajemy zioła prowansalskie .Całość zalewamy sosem i posypujemy świezym oregano lub bazylią  

Smacznego  

 

 

 

 

Przepis dodaję do akcji :

 

19:10, lutka40 , Grill
Link Komentarze (8) »
piątek, 04 maja 2012

Kolejny dowód ,że grillować można wszystko .Zapewniam Was ,że takie tosty smakują inaczej niż te zrobione w domu( wiadomo ,że na powietrzu wszystko lepiej smakuje)  .Mają lekki dymny posmaczek i uwielbiają je dzieciaczki .Powiem szczerze ,że wczoraj nie nadążyłam ich robić dla swoich małych gości ,duża paczka chleba tostowego poszła pędusiem .

Na chlebek pokroiłam kilka pieczarek ,na to mozzarellę ,pomidorka ,ogórka,trohę suszonej bazylii .Podpiekłam na rozgrzanym grillu przez chwilę z każdej strony ,żeby chlebek ładnie się przyrumienił i zrobił się chrupki .Następnie przełożyłam do sreberka ,zrobiłam paczuszkę i wsadziłam na grilla ,że by całość doszła do siebie a ser się rozpuścił .Do tego ketchup i gotowe ,a  małe rączki same się wyciągały po jeszcze

Przepis dodaję do akkcji :

 

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Zamiast sera fety można użyć innego o podobnym smaku i konsystencji.

Bardzo proste ale połączenie młodziutkiej cukinii z serem i ostrym ajvarem jest przepyszne

Małe cukinie wydrążyć ,miąższ posiekać dodać pokruszoną fetę ,dodać ajvaru .Wszystko razem wymieszć ,doprawić i nadziać cukinię .

Przepis dodaję do akcji

http://zmiksowani.pl/miks,29,cukinia-2011.html

 

 

Bardzo podobnie kiedyś nadziewałam paprykę ,ale młodziutka malutka cukinia smakuje równie dobrze http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/05/Pieczarki-i-papryka-na-grill.html

Maleńkie cukinie około 12 cm  z których łyżeczką wydrążyłam farsz ,drobno posiekałam razem z kawałkiem pomarańczowej papryki .Następnie dodalam obraną z flaka białą kaszankę z pomidorami i bazylią ,doprawiłam solą ,pieprzem posiekanymi świeżymi ziołami jak bazylia i oregano .Do tego kilka łyżek ostrego ajvaru .Cały farsz dokładnie wymieszałam i nadziałam cukinię .Wierzch posypałam startym ostrym serem i na kilka minut położyłam na ruszcie ( do czasu aż ser zaczoł się rozpuszczać ) Bardzo bardzo dobre

Przepis dodaję do akcji

http://zmiksowani.pl/miks,29,cukinia-2011.html

 

 

 

niedziela, 10 lipca 2011

Papryka z grilla w czosnku i ajvarze - pycha ,nikt nie chciał pomidorów ,ogórków tylko to .Pachnąca papryka ,młody ostry czosnek i aromatyczny ajvar .Upiekłam 10 papryk i nc nie zostało.

Zielone papryki zgrillowałam ,jak miały już brązową skórkę owinełam je zmoczoną zimną wodą ściereczką i na chwilę zalałam zimną wodą .Następnie obrałam paprykę  i pokroiłam na dość duże kawałki ,do tego kilka ząbków czosnu i kilka łyżek ajvaru  .Aromatyczne, pachnące z prostych składników 

 

13:03, lutka40 , Grill
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino