Tysiące pasji i uspokojeń
Napoje bezalkoholowe
sobota, 06 grudnia 2014
Pyszny dodatek do herbaty ,drinków ( robiłam wódeczkę cytrynową - mniam ) deserów.Świetnie smakuje jako napój z wodą .Konsystencją przypomina troszkę lekko tężejącą galaretkę .Niezbyt słodki ,lekko kwaskowy ,no i własnej roboty . Polecam szczerze .Nigdy już nie sięgniecie w sklepie po sztuczne cytrynki ,czy wódeczkę Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 12/2012 Przepis podaję w oryginale Składniki : skorka z jednej cytryny 1 kg cukru 1 i 1/2 kg cytryn 1.Cytryny sparzyc ,przekroic na pół,a następnie wycisnąc sok i wlac do garnka ( ja przelewałam przez sitko ).Do zawartosci naczynia wrzucic skórkę ,wsypac cukier ,starannie wymieszac i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,cały czas mieszając 2.Garnek zdjąc z ognia ,usunąc skórki oraz ewentualne szumowiny ,a następnie sok ponownie doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,od czasu do czasu mieszając 3.Jeszcze gorący sok przelac do butelek lub słoików ,po czym dobrze zakręcic ( syropu nie trzeba pasteryzowac) Wyszły tego dobra 2 słoiki 750 ml -koszt nie przekroczył 9 zł
czwartek, 03 kwietnia 2014
Przepis wycięty z jakiejś gazety .Podobno wypity na dzień dobry ,szybko przegoni poranną chandrę .Wypity na czczo działa na przemianę materii .Poza tym fajnie rozgrzewa ,a schłodzony szybko gasi pragnienie( z lodem - super !!!) .Imbir podziałą poza tym na organizm także uodparniająco i antyinfekcyjnie. Mnie osobiście smakuje taki kwaśny bez dosładzania ,ale dla wrażliwców polecam dosłodzic miodem . Obierz i pokrój kawałek imbiru ( +- 5 cm ) ,wrzuc do wody ( 1/2 litra ) .Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej ( u mnie dośc duża ) ,sok z cytryny i skórkę pomarańczową ( bez białej części ) .Gotuj 5 minut .Osłodz miodem i pij na zdrowie
środa, 08 sierpnia 2012
O przepisie na pyszny kefir przypomniałam sobie zaglądając do : http://acia1065.blogspot.com/2012/07/kefir-ojca-grande.html Dawno temu robiłam taki kefir bardzo często ,czemu przestałam nie pamiętam Więcej informacji możecie przeczytać sobie tu: http://www.klinika-zdrowia.com/gl/jak1.php i tu: http://www.prometeusze.pl/o_grande.php Kefir wychodzi bardzo delikatny i smaczny 1 litr mleka ( ja użyłam Piątnicy lekko pasteryzowanego Od Krowy ?! ) , gotujemy na maleńkim ogniu około pół godziny .Przelewamy do kamiennego garnka ( nie posiadam ,więc wlałam do kamionkowego ) .Do przestudzonego mleka wlewamy szklankę kefiru .Przykrywamy i czekamy do rana .Na następną produkcję odlewamy szklankę domowego kefiru i powtarzamy czynność Wg mnie im więcej postoi ( do wieczora następnego dnia to jest lepszy ) Kefir jest dużo lepiej przyswajalny przez człowieka niż mleko ( szczególnie te mocno pasteryzowane ,majace datę nawet i 6 miesięczną przydatności do spożycia ) .Poza tym działa delikatnie mówiąc przeczyszczająco -wymiatająco na nasz organizm .
wtorek, 15 maja 2012
Przepis pochodzi z gazety Party Napój jest wyśmienity, dobrze schłodzony świetnie gasi pragnienie ,a przede wszystkim jest bardzo zdrowy i podobno wzmacnia naszą odporność .Bałam się tylko czy smak imbiru nie będzie jakoś mocno wyczuwalny ,bo choć go uwielbiam ,to przesadzony wg mnie potrafi zepsuć cały smak .Tu jest posmak ,ale genialnie łączy się z miodem i kwaśną cytryną .Polecam Potrzebujemy : korzeń imbiru ( ja dałam takiego około 4 cm grubaska ) pół litra wody szklankę soku jabłkowego ( ja daję prawie dwie .Najlepszy to oczywiście świeżo wyciśniety ,ale można zastąpić kupnym ) cytryna łyżeczka miodu Imbir obrać ,pokroić w cieniutkie plasterki ,włożyć do dzbanka i zalać wrzątkiem .Zostawić do ostygnięcia .Potem dodać sok jabłkowy ,sok z całej cytryny i miód .Wymieszać i pić ,pić do woli .
niedziela, 29 kwietnia 2012
Idealny na upały Sok pomidorowy najlepiej z własnych zbiorów mocno schładzamy ,przelewamy do wysokich szklanek .Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,doprawiamy solą ,pieprzem ,ziołami ( bazylią ,oregano ),tabasco.Możemy dodać kostki lodu .Podajemy z selerem naciowym
czwartek, 15 marca 2012
Jestem ,że tak powiem wrogiem wszelkiego rodzaju napoi gazowanych słodzonych .Nie powiem ,od czasu do czasu wypiję szklaneczkę miryndy lub oranżady ,ale to wszystko .Dzieci wiadomo ,szaleją za takimi wynalazkami i trudno jest wytłumaczyć im ,że nie jest to zupełnie zdrowe . Ale od czego są mądrzy dorośli ? Od alpejskich kombinacji ,żeby właśnie wymyśleć coś co chociaż w niewielkim procencie może konkurować z zimną ,bąbelkującą i szczypiącą w język pepsi .I powiem Wam szczerze ,że nie było wśród moich małych gości takiego któremu by on nie smakował ( a byli i tacy co to nie lubią a to bananów ,a to soku takiego i owego ) .Nawet moje wybredne dzieci żłopie ze szklanic ( a pewnie z chęcią by wlał sobie jakies procenciki ) .Takiego drinia możemy zrobić na kilka sposobów .Wszystko oczywiście zależy od czasu ,miejsca i tego co mamy pod ręką .Możemy np zmiksować banany z sokiem z pomarańczy z dodatkiem ociupinki miodu i do tego po ściance wlać własnej roboty sok z czarnej porzeczki ,aronii ,albo kupić sok bananowy i porzeczkowy .Można też zamrozić dla kolorystyki sok w pojemniczkach na lód .Ważne aby jeden z soków był dość gęsty i jasny .Reszta zalezy od upodobań Ja zrobiłam tym razem z soku Kubuś bananowy do którego wlałam trochę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ,a po ściankach polałam własnej roboty sok z czarnej porzeczki .Do tego kostki lodu .Wersja dla dorosłych to 50 wódeczki ,albo kolejna warstwa Curacao .Słomka ,mieszadełko lub parasolka i gotowe
sobota, 26 listopada 2011
środa, 16 listopada 2011
Koktajl dodaje energii ,i zaspakaja ciągoty na słodkie przez cały dzień ( przynajmniej u mnie ).Lekko mdławy banan ,chrupiąca i trzeszcząca beza i słodziutka czekolada .Czy można lepiej zacząć dzień ? Dwa banany miksujemy z łyżką miodu .Przelewamy do szklaneczek .Dodajemy na wierzch całą ,albo pokruszoną bezę .Posypujemy startą gorzką lub mleczną czekoladą .
niedziela, 23 października 2011
Kolejna ciekawa propozycja z książki p Caprari - Wampirze łapki .Powodują salwy śmiechu ,obrzydzenie ,ciekawość .Propozycji dekoracji czy zastosowania jest wiele np jako lody z ulubionego soku ,kostki do napojów alkoholowych ,można taką łapkę położyć na galaretce o takim samym kolorze ( wygląda niesamowicie ),albo znienawidzonemu szefowi podać taką mleczną łapkę do kawy( zamiast śmietanki - w ostatni dzień pracy ) ) . Potrzebujemy dowolny kolor soku ,rękawiczki jednorazowe .Rękawiczki opłukujemy i nalewamy sok ,wkladamy do zamrażarnika .W przypadku lodów owocowych do rękawiczki wkladamy patyk do szaszłyków
poniedziałek, 05 września 2011
Za oknem brzydko ,jesiennie ,leje od rana trzeba jakoś mile rozpocząć dzień 20 dkg jeżyn zmiksowane z trzema gałkami lodów truskawkowych chwilowo poprawiły ponury nastrój
poniedziałek, 25 lipca 2011
Koktajl z melona - dla zdrowotności Melon zmiksowany z dodatkiem łyżki miodu ,odrobiny soku z pomarańczy( koniecznie świeżo wyciśnięty ) i mocno schłodzony .
środa, 20 lipca 2011
Tym razem kiszę barszcz tylko do picia - z młodych buraczków i młodego pachnącego czosnku .Już nie mogę się doczekać Przepis : http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/03/Kwas-buraczany.html
poniedziałek, 04 lipca 2011
Koktajl z arbuza ,liczi i soku pomarańczowego - - pyszny orzeżwiający koktajl ( co prawda mężowi nie bardzo smakował bo nie lubi liczi) Kawałek arbuza dość duży - wypestkowałam ,wsadziłam do miksera ,do tego kilka owoców liczi ,syropu z liczi i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy .Do tego lód .Koktajl ma naturalny dość gęsty osad Mniam mniam
sobota, 02 lipca 2011
Mrożne cappuccino - kolejna wariacja z lodami -mimo tego ,że dzisiaj w Szczecinie jest tylko 12 C ,leje ,pogoda totalnie barowa przygotowałąm dla nas taki napój przypominający piękną pogodę i podnoszący hormon szczęśliwości Na jedną porcję jak w instrukcji kawy tj 7 łyżeczek cappuccino wsypać do szklanki zalać gorącą ale nie wrzącą wodą ( u mnie o smaku śmietankowym ) ,studzimy i chłodzimy w lodówce .Następnie wlewamy do blendera ( na działce wlewam nawet do słoika i trzącham ) ,dodajemy dwie gałki lodów śmietankowo - czekoladowych i mieszmy do spienienia .Przelewamy do szklanek ,na górę oczywiście lody ,posypka ze snikersa startego na tarce ( daję takiego loda snicersa ,ale tym razem nie miałam więc w ruch poszedł normalny ) do tego jakiś wafelek albi inne cudo .Pijemy ,pijemy i z każdym łykiem czujemy się szczęśliwsi a podkówka na buzi odwraca się w prawidłową stronę
czwartek, 23 czerwca 2011
Arbuzowy koktajl - przepis ten pochodzi z książki Pyszne i zdrowe koktajle nie tylko owocowe - Louise Pickford Przepis troszkę zmodyfikowałam dałam mniej arbuza i i w drugim inny sok .Ogólnie koktajl jest mega pyszny ,orzeżwiający i jak pisze autorka mocno nawilżający .Autorka zaleca zresztą ,żeby ten koktajl pić na pusty żołądek i na pewien czas przed posiłkiem ,gdyż arbuz może powodować fermentację pewnych potraw i wzdęcia Potrzeba : 1.5 kg arbuza ( ja dałam około 0,70 kg ) ,sok z limonki ( jeden koktail zrobiłam z limonką , a do drugiego dodałam sok wyciśnięty z pomarńczy - nie wiem który lepszy ) 12 kostek lodu Posiekać miąższ z arbuza na grube kawałki i umieścić go w blenderze z sokiem z limonki i lodem .Zmiksować i pić Przepis ten dodaję do akcji |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |