Tysiące pasji i uspokojeń

Napoje bezalkoholowe

sobota, 06 grudnia 2014

Pyszny dodatek do herbaty ,drinków ( robiłam wódeczkę cytrynową - mniam ) deserów.Świetnie smakuje jako napój z wodą  .Konsystencją przypomina troszkę lekko tężejącą galaretkę .Niezbyt słodki ,lekko kwaskowy ,no i własnej roboty .

Polecam szczerze .Nigdy już nie sięgniecie w sklepie po sztuczne cytrynki ,czy wódeczkę 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 12/2012

Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 

skorka z jednej cytryny 

1 kg cukru 

1 i 1/2 kg cytryn 

1.Cytryny sparzyc ,przekroic na pół,a następnie wycisnąc sok i wlac do garnka ( ja przelewałam przez sitko ).Do zawartosci naczynia wrzucic skórkę ,wsypac cukier ,starannie wymieszac i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,cały czas mieszając 

2.Garnek zdjąc z ognia ,usunąc skórki oraz ewentualne szumowiny ,a następnie sok ponownie doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu ok 5 min,od czasu do czasu mieszając 

3.Jeszcze gorący sok przelac do butelek lub słoików ,po czym dobrze zakręcic ( syropu nie trzeba pasteryzowac) 

Wyszły tego dobra 2 słoiki  750 ml -koszt nie przekroczył 9 zł 

czwartek, 03 kwietnia 2014

Przepis wycięty z jakiejś gazety .Podobno wypity na dzień dobry ,szybko przegoni poranną chandrę .Wypity na czczo działa na przemianę materii  .Poza tym fajnie rozgrzewa ,a schłodzony szybko gasi pragnienie( z lodem - super !!!) .Imbir  podziałą poza tym na organizm także uodparniająco i antyinfekcyjnie. Mnie osobiście smakuje taki kwaśny bez dosładzania ,ale dla wrażliwców polecam dosłodzic miodem .

Obierz i pokrój kawałek imbiru ( +- 5 cm ) ,wrzuc do wody ( 1/2 litra ) .Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej ( u mnie dośc duża ) ,sok z cytryny i skórkę pomarańczową ( bez białej części ) .Gotuj 5 minut .Osłodz miodem i pij na zdrowie 

środa, 08 sierpnia 2012

O przepisie na pyszny kefir przypomniałam sobie zaglądając do : 

http://acia1065.blogspot.com/2012/07/kefir-ojca-grande.html

Dawno temu robiłam taki kefir bardzo często ,czemu przestałam nie pamiętam

Więcej informacji możecie przeczytać sobie tu:

http://www.klinika-zdrowia.com/gl/jak1.php

i tu:

http://www.prometeusze.pl/o_grande.php

Kefir wychodzi bardzo delikatny i smaczny

1 litr mleka ( ja użyłam Piątnicy lekko pasteryzowanego Od Krowy ?! ) , gotujemy na maleńkim ogniu około pół godziny .Przelewamy do kamiennego garnka ( nie posiadam ,więc wlałam do kamionkowego ) .Do przestudzonego mleka wlewamy szklankę kefiru .Przykrywamy i czekamy do rana .Na następną produkcję odlewamy szklankę domowego kefiru i powtarzamy czynność Wg mnie im więcej postoi ( do wieczora następnego dnia to jest lepszy )

Kefir jest dużo lepiej przyswajalny przez człowieka niż mleko ( szczególnie te mocno pasteryzowane ,majace datę nawet i 6 miesięczną przydatności do spożycia ) .Poza tym działa delikatnie mówiąc przeczyszczająco -wymiatająco na nasz organizm .

wtorek, 15 maja 2012

Przepis pochodzi z gazety Party 

Napój jest wyśmienity, dobrze schłodzony świetnie gasi pragnienie  ,a przede wszystkim jest bardzo zdrowy i podobno wzmacnia naszą odporność .Bałam się tylko czy smak imbiru nie będzie jakoś mocno wyczuwalny ,bo choć go uwielbiam ,to przesadzony wg mnie potrafi zepsuć cały smak .Tu jest posmak ,ale genialnie łączy się z miodem i kwaśną cytryną .Polecam 

Potrzebujemy :

korzeń imbiru ( ja dałam takiego około 4 cm grubaska )

pół litra wody

szklankę soku jabłkowego ( ja daję prawie dwie .Najlepszy to oczywiście świeżo wyciśniety ,ale można zastąpić kupnym )

cytryna

łyżeczka miodu

Imbir obrać ,pokroić w cieniutkie plasterki ,włożyć do dzbanka i zalać wrzątkiem .Zostawić do ostygnięcia .Potem dodać sok jabłkowy ,sok z całej cytryny i miód .Wymieszać i pić ,pić do woli .

 

niedziela, 29 kwietnia 2012

Idealny na upały

Sok pomidorowy najlepiej z własnych zbiorów mocno schładzamy ,przelewamy do wysokich szklanek .Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,doprawiamy solą ,pieprzem ,ziołami ( bazylią ,oregano ),tabasco.Możemy dodać kostki lodu .Podajemy z selerem naciowym

czwartek, 15 marca 2012

Jestem ,że tak powiem wrogiem wszelkiego rodzaju napoi gazowanych słodzonych .Nie powiem ,od czasu do czasu wypiję szklaneczkę miryndy lub oranżady ,ale to wszystko .Dzieci wiadomo ,szaleją za takimi wynalazkami i trudno jest wytłumaczyć im ,że nie jest to zupełnie zdrowe . Ale od czego są mądrzy dorośli ? Od alpejskich kombinacji ,żeby właśnie wymyśleć coś co chociaż w niewielkim procencie może konkurować z zimną ,bąbelkującą i szczypiącą w język pepsi .I powiem Wam szczerze ,że nie było wśród moich małych gości takiego któremu by on nie smakował ( a byli i tacy co to nie lubią a to bananów ,a to soku takiego i owego ) .Nawet moje wybredne dzieci żłopie ze szklanic ( a pewnie z chęcią by wlał sobie jakies procenciki ) .Takiego drinia możemy zrobić na kilka sposobów .Wszystko oczywiście zależy od czasu ,miejsca i tego co mamy pod ręką .Możemy np zmiksować banany z sokiem z pomarańczy z dodatkiem ociupinki miodu i do tego po ściance wlać własnej roboty sok z czarnej porzeczki ,aronii ,albo kupić sok bananowy i porzeczkowy .Można też zamrozić dla kolorystyki sok w pojemniczkach na lód .Ważne aby jeden z soków był dość gęsty i jasny .Reszta zalezy od upodobań

Ja zrobiłam tym razem z soku Kubuś bananowy do którego wlałam trochę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ,a po ściankach polałam własnej roboty sok z czarnej porzeczki .Do tego kostki lodu .Wersja dla dorosłych to 50 wódeczki ,albo kolejna warstwa Curacao .Słomka ,mieszadełko lub parasolka i gotowe

sobota, 26 listopada 2011

Świeżo wyciśnięty sok z marchewki ,z mam nadzieję ekologicznej uprawy ( zapewnienia sprzedawcy ) 

 

środa, 16 listopada 2011

Koktajl dodaje energii ,i zaspakaja ciągoty na słodkie przez cały dzień ( przynajmniej u mnie ).Lekko mdławy banan ,chrupiąca i trzeszcząca beza i słodziutka czekolada .Czy można lepiej zacząć dzień ?

Dwa banany miksujemy z łyżką miodu .Przelewamy do szklaneczek .Dodajemy na wierzch całą ,albo pokruszoną bezę .Posypujemy startą gorzką lub mleczną czekoladą .

 

niedziela, 23 października 2011

Kolejna  ciekawa propozycja z książki p Caprari - Wampirze łapki .Powodują salwy śmiechu ,obrzydzenie ,ciekawość .Propozycji dekoracji czy zastosowania jest wiele np jako lody z ulubionego soku ,kostki do napojów alkoholowych ,można taką łapkę położyć na galaretce o takim samym kolorze ( wygląda niesamowicie ),albo znienawidzonemu szefowi podać taką mleczną łapkę do kawy( zamiast śmietanki - w ostatni dzień pracy ) ) .

Potrzebujemy dowolny kolor soku ,rękawiczki jednorazowe .Rękawiczki opłukujemy i nalewamy sok ,wkladamy do zamrażarnika .W przypadku lodów owocowych do rękawiczki wkladamy patyk do szaszłyków 

 

 

poniedziałek, 05 września 2011

Za oknem brzydko ,jesiennie ,leje od rana trzeba jakoś mile rozpocząć dzień 

20 dkg jeżyn zmiksowane  z trzema gałkami lodów truskawkowych chwilowo poprawiły ponury nastrój 

 

poniedziałek, 25 lipca 2011

Koktajl z melona - dla zdrowotności 

Melon zmiksowany z dodatkiem łyżki miodu ,odrobiny soku z pomarańczy( koniecznie świeżo wyciśnięty )  i mocno schłodzony  .

 

środa, 20 lipca 2011

Tym razem kiszę barszcz tylko do picia - z młodych buraczków i młodego pachnącego czosnku .Już nie mogę się doczekać

Przepis  :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/03/Kwas-buraczany.html

poniedziałek, 04 lipca 2011

Koktajl z arbuza ,liczi i soku pomarańczowego - - pyszny orzeżwiający koktajl ( co prawda mężowi nie bardzo smakował bo nie lubi liczi)

Kawałek arbuza dość duży - wypestkowałam ,wsadziłam do miksera ,do tego kilka owoców liczi ,syropu z liczi i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy .Do tego lód .Koktajl ma naturalny dość gęsty osad

Mniam mniam

sobota, 02 lipca 2011

Mrożne cappuccino - kolejna wariacja  z lodami -mimo tego ,że dzisiaj w Szczecinie jest tylko 12 C ,leje ,pogoda totalnie barowa przygotowałąm dla nas taki napój przypominający piękną pogodę i podnoszący hormon szczęśliwości

Na jedną porcję jak w instrukcji kawy tj 7 łyżeczek cappuccino wsypać do szklanki zalać gorącą ale nie wrzącą wodą ( u mnie o smaku śmietankowym ) ,studzimy i chłodzimy w lodówce .Następnie wlewamy do blendera ( na działce wlewam nawet do słoika i trzącham ) ,dodajemy dwie gałki lodów śmietankowo - czekoladowych i mieszmy do spienienia .Przelewamy do szklanek ,na górę oczywiście lody ,posypka ze snikersa startego na tarce ( daję takiego loda snicersa ,ale tym razem nie miałam więc w ruch poszedł normalny ) do tego jakiś wafelek albi inne cudo .Pijemy ,pijemy i z każdym łykiem czujemy się  szczęśliwsi a podkówka na buzi odwraca się w prawidłową stronę

czwartek, 23 czerwca 2011

Arbuzowy koktajl - przepis ten pochodzi z książki Pyszne i zdrowe koktajle nie tylko owocowe - Louise Pickford 

Przepis troszkę zmodyfikowałam dałam mniej arbuza i i w drugim inny sok .Ogólnie koktajl jest mega pyszny ,orzeżwiający i jak pisze autorka mocno nawilżający .Autorka zaleca zresztą ,żeby ten koktajl pić na pusty żołądek i na pewien czas przed posiłkiem ,gdyż arbuz może powodować fermentację pewnych potraw i wzdęcia

Potrzeba : 1.5 kg arbuza ( ja dałam około 0,70 kg ) ,sok z limonki ( jeden koktail zrobiłam z limonką , a do drugiego dodałam sok wyciśnięty z pomarńczy - nie wiem który lepszy ) 12 kostek lodu

Posiekać miąższ z arbuza na grube kawałki i umieścić go w blenderze z sokiem z limonki i lodem .Zmiksować i pić

Przepis ten dodaję do akcji 

Letnie Orzeźwienie 

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino