Tysiące pasji i uspokojeń

Placki

niedziela, 02 czerwca 2013

Przepis pochodzi z książki KUCHNIA POLSKA - MAŁGORZATY CAPRARI 

Wszystkie przepisy autorstwa p Caprari  z których kiedykolwiek korzystałam zawsze ,czy prawie zawsze miały przezabawne nazwy ,były bardzo smaczne ,ze świetnie dobranymi składnikami .Ten przepis jednak mnie zawiódł .Nie smakiem ,bo ten jak zwykle w swojej prostocie przepyszny ,ale w ilości podanych składników .Niestety podane trzy kopiaste łyżki mąki na kilogram ziemniaków to za mało .Co prawda zrobiłam z połowy składników ,ale i tak musiałam dosypac  sporo mąki ,bo placki nijak nie chciały dac się nawet przewrócic na patelni .Smak jak pisałam genialny w prostocie ,wiec polecam jak najbardziej .

Przepis podaję w oryginale 

1 kg ugotowanych ziemniaków 

1-2 marchewki 

3 czubate łyżki mąki pszennej  ( ja na pół kilograma ziemniaków dosypałam trochę ponad pół szklanki ) 

3 łyżki śmietany 

1 czubata łyżka margaryny lub masłą ( ja dałam masło ) 

4 jajka 

1-2 cebule 

garśc posiekanej zieleniny ( natka pietruszki ,rozmaryn ,bazylia ,tymianek ,koperek ,mięta ) - ja dałam natkę pietruszki 

1 porcja drożdży instant 

sól ,pieprz 

tłuszcz do smażenia 

Cebulę pokroic w kostkę i zeszklic na tłuszczu .Zółtka utrzec z masłem i śmietaną na krem .Mąkę przesiac razem z drożdżami instant .Jeszcze ciepłe ziemniaki i marchewkę przepuścic przez maszynkę lub przetrzec przez sito ,wymieszac z kremem żółtkowym ,duszoną cebulą ,posiekaną zieleniną i mąką z drożdżami .Doprawic do smaku - masa powinna byc dośc pikantna ( ja dodałam jescze troszkę ostrej papryki i ociupinkę gałki ) 

Białka ubic na sztywną pianę ze szczyptą soli ,delikatnie wymieszac z masą ziemniaczaną .Kłaśc łyżką na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyc z obu stron na złoty kolor .Podawac najlepiej z dodatkiem pikantnego sosu np ketchupu .Ja robiłam z sosem koperkowym i szczypiorkowym .Pychota !!!!!!!!!!

sobota, 18 maja 2013

Troszkę mnie nie było .Dziękuję WSZYSTKIM za pamięc i odwiedziny 

Jak choróbsko dopada moich bliskich tracę zmysły ,wychodzę z siebie ,staję obok .Nie mam głowy do niczego ,tym bardziej do garów .Jest już wszystko ok ,więc wracam do swojego królestwa 

Tym razem proponuję pączki .Bardzo szybkie ,przepyszne ,mięciutkie .Przepis pochodzi ze starego zeszytu ,pochodzącego jeszcze z małolackich czasów .Jeju ,ile ja się tych pączków narobiłam ?! .Dla znajomych ,swojego dziecka .Nie ma opcji ,żeby się nie udały.Za każdym razem wychodzą przepyszne

Potrzebujemy : 

1 serek homogenizowany ( u mnie danio o smaku waniliowym 240 g ) 

3 jajka 

1,5 szklanki mąki 

1 łyżeczkę proszku do pieczenia 

łyżeczkę spirytusu 

olejek waniliowy 

brzoskwinie lub inne owoce 

olej 

Jajka wbijamy do miski ,ubijamy trzepaczką do spulchnienia i piany ,dodajemy serek .Chwilę razem ubijamy .Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem ,spirytus i olejek .Na samym końcu dodajemy pięc połówek pokrojonych w drobniutką kostkę brzokwiń z puszki Mieszamy .Partiami smażymy w głębokim oleju ,wykładamy na bibułkę ,a następnie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy .

Taka moja uwaga - im mniejsze porcje wkładamy ,tym lepiej się smażą i mamy pewnośc ,że w środku nie będą surowe .No ,i nie przesadzamy z ilością owoców ( możemy je oczywiście pominąc ) 

Smacznego !

niedziela, 24 lutego 2013

Totalny brak czasu .Jak zwykle ostatnio .Na dworze brudny snieg ,deszcz zaczyna padac .Jesienno - zimowa aura .A w domu roznosi się przecudny zapach jabłek i cynamonu .Nigdy nie odbieram tak intensywnie tych aromatów jak właśnie w taki dzień .Miło i przytulnie .Domowo .Padam na pysk ,ale wkładam na patelnię kolejną i kolejną porcję pysznych jabłuszekw cieście  .W kuchni robi się jakiś sztuczny tłok ,coś ktoś zgubił ,o coś chce się zapytac i wychodzi z plackiem w rączce .I za chwilę  to samo .Miło 

Tak mało potrzeba .Niby nic ,zwykłe placki ,a tyle ........

Składniki : 

Dwie szklanki mąki ( użyłam takiej do naleśników -Basi )

2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka ) 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

kefir 400 g ( +- trochę wody gazowanej ) 

cukier waniliowy + olejek waniliowy 

rodzynki 

5 - 6 dużych jabłek ( u mnie szara reneta ) 

kulki czeekoladowe 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do miski ,dodajemy żółtka kefir i energicznie mieszamy ,albo miksujemy.Jak ciasto jest za gęste możemy dodac trochę wody gazowanej ,trzeba uważac ,żeby za bardzo nie rozrzedzic ciasta ,bo dodamy jeszcze dużo jabłek i pianę .

Ciasto odstawiamy na czas obierania jabłek 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,posypujemy cukrem waniliowym ,cynamonem .Ubijamy pianę na sztywo .Do ciasta dodajemy jabłka ,trochę olejku .Na koniec pianę z białek .Delikatnie  mieszamy i smażymy .Posypujemy cukrem trzaskającym przyjemnie w ustach lub cukrem pudrem 

Trzy rodzaje : z jabłkami i rodzynkami ,z jabłkami ,rodzynkami i kropelkami  i ostatnie z samymi jabłuszkami 

poniedziałek, 04 czerwca 2012

Pyszne ,szybkie ,słodkie 

Potrzebujemy : 

wiśnie z kompotu ( dużo )

pół szklanki mąki 

łyżeczkę płaską proszku do pieczenia

2 jajka 

budyń czekoladowy 

niecałe pół szklanki mleka albo kompotu

5 kopiastych łyżek sera do serników ( wiaderkowy lub podobny ) 

Mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski .Dodajemy żółtka ,ser i wiśnie  .Mieszamy .Jak masa jest za gęsta dodajemy mleko lub kompot .Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą .Smażymy placuszki .Posypujemy cukrem ,cukrem pudrem ,albo podajemy z gałką lodów 

środa, 09 maja 2012

Coś a'la placek po węgiersku ,ale nie do końca .Można wykorzystac co dusza zapragnie i zalega półki lodówki

Placki jak prawie wszystkie tego typu rzeczy robię na oko 

Tym razem zrobiłam z : 

około 6 dużych ziemniaków 

jednej cebuli 

jednego jajka 

2 płaskich łyżek mąki

dwóch kopiastych łyżek gęstego naturalnego jogurtu 

soli, pieprzu i ziół prowansalskich 

Ziemniaki  z cebulą starłam na tarce o małych oczkach ,dodałam jajko ,jogurt ,mąkę.Doprawiłam solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi .Usmażyłam dośc duże placki

Sos zrobiłam z :

kawałka wołowiny z rosołu

małej czerwonej papryki

dwóch łodyg selera naciowego

2 cebul

5 ząbków czosnku

natki pietruszki

ostrej i słodkiej papryki

kilku łyżeczek śmietany  

soku pomidorowego i ostrego ketchupu

Cebule drobno posiekałam i podsmażyłam na złoty kolor ,dodałam seler cieniutko pokrojony i paprykę .Chwilke razem wszystko smażyłam .Doprawiłam suszoną bazylią ,odrobina oregano i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek  Na koniec dodałam mięciutką wołowinkę z rosołku pokrojona na niewielka kostkę  .Całośc posypałam paprykami robiąc zasmażkę .Dolałam ociupinkę wody sok pomidorowy ketchup i kilka łyżeczek smietany .Na sam koniec natka pietruszki Gotowe 

niedziela, 25 marca 2012

Przepis pochodzi z książki mojej ulubionej Małgorzaty Caprari - Kuchnia Bez Granic 

Uwielbiam pieczarki pod każdą postacią ,więc dla mnie placuszki są idealne .Kto lubi może sobie chyba wyobrazi jak muszą smakowac 

Przepis podaję za autorką 

Potrzebujemy :

 

50dag pieczarek ( mogą by mieszane grzyby leśne lub boczniaki ( ja dałam około 40 dag )

1 cebula 

3 jajka ( ja dałam 2 ) 

5 łyżek mąki pszennej ( ja dałam 4 )

garśc posiekanej zieleniny ( tymianek ,natka pietruszki ,szczypiorek ) - ja dałam szczypiorek

sól ,pieprz ( ja zamiast soli dałam trochę sosu sojowego )

tłuszcz do smażenia ( u mnie masło i trochę oliwy )

Cebulę pokroic w drobną kostkę i zeszklic na tłuszczu .Grzyby oczyścic i drobniutko poszatkowac,dodac do cebuli ,po czym dusic do miękkości ,ostudzici przełożyc do miski .Dodac przesianą makę ,oraz jajka ,wyrobic na jednolita masę ,doprawic do smaku ,dodac zieleninę .Łyżeczka formowac małe racuszki i smażyc na złoty kolor .Doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu .

Ja dodatkowo podałam sosik ( jogurt naturalny doprawiony solą ,pieprzem ,ociupinką soku z cytryny i szczypiorkiem )

Pycha  

środa, 14 marca 2012

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Bez Granic p Małgorzaty Caprari 

Co mogę powiedzieć - są przepyszne ,bardzo delikatne ,słodziutkie ,rozpływające się u w ustach .Robiłam już różne ,z dodatkiem mleka ,jogurtu ,maślanki,kefiru  i powiem szczerze ,że te uważam za jedne z lepszych jakie jadłam w życiu .Gorąco polecam

Prezpis podaję za autorką

Potrzebujemy :

40 dkg gęstego naturalnego jogurtu ( ja dałam Malutę )

pół szklanki cukru

3 łyżki soku z cytryny  ( ja dałam dwie ) 

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 łyżka mleka

sól

cukier puder do posypania

Jogurt zmiksować lub dobrze wymieszać z żółtkami ,cukrem , sokiem z cytryny i mlekiem ,dodając tyle mąki ,aby powstało ciasto o konsystencji nieco gęściejszej niż ciasto naleśnikowe .Odstawić na pół godziny .Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę ,delikatnie połączyć z ciastem .Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor .Podawać posypane cukrem pudrem lub sosem owocowym ,dżemem ,albo bitą śmietaną  

Ja podałam z sosem z mrożonych ( rozmrożonych ) malinek polączonych ze śmietaną i cukrem

Udało mi się w ostatnie chwili wyrwać dwa ostatnie placuszki do sesji fotograficznej  

 

 

sobota, 18 lutego 2012

Przepis pochodzi  z :

http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/08/babcine-pizza-z-leczo.html

Przepis cytuję za autorką

Polecam bardzo i ciasto i bloga

Potrzebujemy :

2i 1/2 szklanki mąki pszennej

30g świeżych drożdży lub 2 łyżki suszonych

2 łyżki oleju

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 szklanka wody

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą .Odstawić na chwilę aż drożdże zaczną się pienić .Do miski z drożdżami przesiać mąkę .Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ,w razie potrzeby podsypując mąką .Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut .Ciastem wyłożyć posypaną mąką blaszkę .Ułożyć dodatkli .Piec 20 minut w 170 C

Do tego dałam sos : cebula zeszklona na niewielkiej ilości oliwy ,do tego  4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ,spora ilość suszonej bazylii i oregano ,pieprz sól ,trochę soku pomidorowego i ostrego ketchupu .Na wierzch szynka ,pieczarki i ogromna ilość sera ( różnej maści tj mozzarella ,gouda ,grangusto - boczki ciacha zawinięte z upchaną masą sera ) )Całość polana ketchupem posypana naszym ulubionym szczypiorkiem

czwartek, 09 lutego 2012

Zrobiłam z tego przepisu

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/01/Sniadaniowe-bulki-z-owocami.html

Nie dodałam tylko olejku i zmniejszyłam ilość cukru .Dodatkowo :

Podsmażyłam na masełku około 25 dkg pieczarek ,dodałam kilka namoczonych wcześniej i ugotowanych grzybków ,do tego podgotowana kapusta kiszona ( bulionie wołowym ) .Wszystko doprawione solą ,pieprzem i sosem sojowym  .Popijane czerwonym barszczykiem 

 

 

 

 

 

sobota, 04 lutego 2012

Pyszne ,pachnące placuszki z brzoskwiniami z dodatkiem budyniu waniliowego

Potrzebujemy :

szklankę mąki

budyń waniliowy

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko ( białko ubijamy na sztywno )

3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany

brzoskwinie z puszki

woda gazowana + syrop z brzoskwiń

Mąkę z proszkiem i budyniem przesiewamy ,dodajemy żółtko ,śmietanę , wodę gazowaną i trochę syropu w takiej ilości aby powstało średnio gęste ciasto .Całość miksujemy .Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę i pokrojone w plasterki brzoskwinie.Smażymy i jemy .Smacznego

środa, 28 grudnia 2011

Placuszki te zawsze robie na oko .Jedno moge powiedziec -uwielbiam je .Mieciutkie ,pelne jabluszek ,strzelajacych miedzy zebami ziarenek maku .Pycha i tyle

Przepis +- na oko

400 g serka - ja daje biedronkową Mleczną Dolinę

2 jajka

kilka łyżek cukru pudru 

okolo 7-8 łyżek mąki

3 jablka pokrojone w kosteczke

mak

pol lyzeczki proszku do pieczenia  

Żółtka ucieram z cukrem na kogel -mogel ,dodaję ser i prezesianą z proszkiem do pieczenia mąkę .Na koniecc ubitą na sztywno pianę z białek .Całość delikatnie mieszam ( ciasto ma być ciut gęściejsze niż na naleśniki ) .Dodaję pokrojone lub starte na tarce jabłuszka i mak .Smażę placuszki na rumiano i posypuję cukrem pudrem 

 

 

niedziela, 18 grudnia 2011

Ciacho tylko ciut gęstsze niż na naleśniki ( do ciasta dodałam 4 lyżki ostrego ketchupu ,ostrej papryki ,bazylii,suszonych pomidorków,suszonych płatków cebulki  ). Do zrobionego ciacha dodatkowo dodaję wszystkie tzw ""śmiecie"" lodówkowe .U mnie 4 pieczarki które już same chciały wyjść z lodówki , 2 plasterki szynki drobiowej ,4 plasterki zółtego sera ,lekko zdechnięty  szczypiorek i natka pietruszki .Wszystko razem mieszam i smażę przepyszne placuszki

wtorek, 15 listopada 2011

Skorzystałam ze sprawdzonego przepisu :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/10/Calzone.html

Normalnie jestem dumna i blada

Wyszly mięciutkie i mega pyszne mimo ,że były robione spontanicznie i bez naszego ulubionego sosu pomidorowego

Jedne posmarowałam kechupem do pizzy ,na to pieczarki ,ser ,ogórek kiszony ,szczypiorek .Drugą posmarowałam ajvarem ,ketchupem ,posypałam czubrycą ,na to ser typu bałkańskiego ( z lidla ),papryczki.Jednym słowem nasze ulubione dodatki

 

Tagi: Pizzunie
09:54, lutka40 , Placki
Link Komentarze (15) »
środa, 31 sierpnia 2011
sobota, 27 sierpnia 2011
 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino